2017-09-15 670 瀏覽
來自 菲律賓 joillbee 的 炸雞, 之前香港有最後撤離咗,今次再返嚟香港但係都冇機會食今日終於夜收工 可以去到, 勁期待,點知勁失望。 去到因為差唔多收工時間,所以人數唔算多,待應類似菲律賓人, 野食方面就都係炸雞漢堡意粉為主,今次我哋就嗌咗六件炸雞同埋一個意粉套餐。炸雞等左10多分鐘,黎到勁熱,食落去皮真的很脆而雞肉吾錯,但反而雞件竟然食到似梳打味,勁失望。意粉醬汁奇怪又好假,見到芝士但冇芝士味,薯條太乾身,茄汁偏淡而酸得滯。

$65 (宵夜)
2017-09-12 512 瀏覽
聽朋友推介過呢度啲炸雞今日見有空檔一於去試下 !位置唔算難搵因為條街已經有大大個廣告牌係度可能我去既時間都晏所以拎個左餐再慢慢拎位都仲得啲位都算係坐得舒服 !呢次嗌左樂脆雞配肉醬意粉餐講左個意粉先味道不過不失不過就略嫌「林」左啲可能菲律賓式既意粉係甘?至於炸雞我都覺得幾好食雖然個外皮炸得乾左啲不過咬開個皮入而係冒煙架 !啲肉仲好滑而且一隻炸雞黎講都算多肉個醬對我黎講係可有可無其他原味都已經幾好食 !食完都係成手油下次黎再試下其他野先
聽朋友推介過呢度啲炸雞
今日見有空檔一於去試下 !

位置唔算難搵
因為條街已經有大大個廣告牌係度

可能我去既時間都晏
所以拎個左餐再慢慢拎位都仲得

啲位都算係坐得舒服 !

呢次嗌左樂脆雞配肉醬意粉餐

樂脆雞配肉醬意粉

講左個意粉先
味道不過不失
不過就略嫌「林」左啲
可能菲律賓式既意粉係甘?

至於炸雞
我都覺得幾好食

雖然個外皮炸得乾左啲
不過咬開個皮
入而係冒煙架 !

啲肉仲好滑
而且一隻炸雞黎講都算多肉

個醬對我黎講係可有可無
其他原味都已經幾好食 !

食完都係成手油

下次黎再試下其他野先
2017-09-01
樂脆雞配肉醬意粉
  • 樂脆雞
2017-09-08 602 瀏覽
係旺角都開左一段時間,今日嚟開就揀左佢嚟食下午茶時間嚟,依間餐廳無論中環定旺角,真係長期都好多人~一個餐再加多peach mango pie個雞加肉汁真係無得彈,原本炸雞已經好脆同一啲都唔乾配埋個肉汁,鹹鹹地咁好好食Peach mango pie細細地咁入面真係好有芒果同桃味!!!!唔會死甜,食完個餐再食依個真係一流
係旺角都開左一段時間,今日嚟開就揀左佢嚟食
下午茶時間嚟,依間餐廳無論中環定旺角,真係長期都好多人~
炸雞配薯條

一個餐再加多peach mango pie

個雞加肉汁真係無得彈,原本炸雞已經好脆同一啲都唔乾
配埋個肉汁,鹹鹹地咁好好食

Peach mango pie細細地咁
Peach  Mango  Pie

2017-08-12
炸雞配薯條
Peach  Mango  Pie
2017-07-19 1158 瀏覽
歡樂桶餐A $165- (比較長的一篇 一定要看完喔♥️)先說清楚 我們是兩個人把這個套餐吃光 可是隔壁桌是4個人吃這個套餐 我們會很誇張嗎😂這套餐有...玉米 2杯薯條 2包可樂 2杯炸雞一桶 6件醬料(配炸雞) 3個肉醬義大利麵 2個-🍟先說薯條 其實這家店的薯條很好吃!我們在中環分店吃過一次已經愛上了 可是旺角這家沒那麼好吃 但薯條配醬料真的很配 強烈建議薯條配醬料(因為我們從來不配蕃茄醬😂)-🍝肉醬義大利麵的份量也不少哦 醬汁的份量剛好可以和義大利麵攪拌均勻 雖然普通 但也是好吃的😋-🍗到重點了 他們的炸雞真的好吃到不得了 肉超嫩 肉汁也超多 皮超脆 完全吃不停口 而且很大一塊 跟KFC完全沒法比 Jollibee完勝🤘🏼真心不誇張 不過也是中環分店的Jollibee完勝 旺角這家雖然肉也很嫩 皮也脆 可是沒什麼肉汁 還是覺得跟中環分店差一點至於醬料 它的味道有點像KFC蘑菇飯的醬汁 但比它更好吃 因為我們都不喜歡吃K記的蘑菇飯 但對於這個醬料卻抗拒不了😂😂-剩下的玉米杯和可樂 因為沒什麼特別 所以就不介紹了不過我們建議如果想食Jollibee 去中環環球大廈旁邊那間會比較好吃😉
歡樂桶餐A $165
(比較長的一篇 一定要看完喔♥️)
這套餐有...
玉米 2杯
薯條 2包
可樂 2杯
炸雞一桶 6件
醬料(配炸雞) 3個
肉醬義大利麵 2個
強烈建議薯條配醬料(因為我們從來不配蕃茄醬😂)
剩下的玉米杯和可樂 因為沒什麼特別 所以就不介紹了
不過我們建議如果想食Jollibee 去中環環球大廈旁邊那間會比較好吃😉👍🏻
歡樂桶餐
2017-05-30
5 分鐘 (堂食)
歡樂桶餐
雞雞雞雞雞全部都係雞 又係偉大既FB 吸引我黎你知唔知最多菲律賓人既地方係邊到XD? 可能係JOLLIBEE XD笑講完LA,黎到呢到,有小小似唔係HK,沿樓梯行上黎上上落落既都係外籍人士多位置就一定有,但必須搭台~ 唔識中文就THISTHISTHIS LA,佢地實明家XD雞係超級熱,一撕塊雞,係識出煙家,帶住膠手套都熱到食唔到XD雞唔會夠韓國雞有雞味(韓國本地細炸雞比) 但係好食既~同埋一隻都好大隻家~有汁有煙,真係有聲有畫面我鐘意食甜野,連煎蛋都鐘意加糖奇怪既我 加甜味E粉,真係幾好味~呢到既炸雞同韓國既炸雞真係唔同,冇得比,如果要比只係可以同KFC比自從我食完JOLLIBEE 我冇食過KFC了, SO SORRY,KFC 出埋牛肉飯?D雞都未做得人地甘好- - KFC個D真係好HEA~雪糕都是有點不同的~值得一試XD
雞雞雞雞雞

全部都係雞
又係偉大既FB 吸引我黎
笑講完LA,黎到呢到,有小小似唔係HK,沿樓梯行上黎
上上落落既都係外籍人士多

佢地實明家XD

雞唔會夠韓國雞有雞味(韓國本地細炸雞比) 但係好食既~
同埋一隻都好大隻家~有汁有煙,真係有聲有畫面

我鐘意食甜野,連煎蛋都鐘意加糖
奇怪既我 加甜味E粉,真係幾好味~

雪糕都是有點不同的~
值得一試XD
題外話/補充資料: 呢到既人好NICE 家~
20 分鐘 (堂食)
午餐
  • 炸雞 意粉
2017-06-22 658 瀏覽
旺角呢間開左好耐,不過就真係第一次過黎食,一行入去就好似去左菲律賓咁,異國風情到不得了XD 話說試過平日黎,都試過周未黎,咩時間黎都會好多工人姐姐係度,真心覺得佢地仲得閒過我呢d打工仔。次次黎都好三心兩意,咩都想食,所以就揀呢個SET,有炸雞又有意粉,加多杯可樂,一次過滿足三個願望。個意粉偏軟身,好似細個大食會Party個種意粉咁,不過我本身偏好食軟身意粉,所以好岩口味,加上個汁份量夠多,酸酸甜甜好開胃。炸雞唔使講就一定好味啦,外脆內軟仲有肉汁,沾埋個醬更加正正子!

2017-06-09
2017-06-03 520 瀏覽
真係超級開心呀!祖樂比居然返返香港,你一間餐廳絕對係我中學時代嘅一個集體回憶。。仲記得以前讀書細細個嘅時候冇咩錢,經常都會幫襯呢一間比起KFC同埋M記平嘅快餐店! 你到呢度第一件事梗係要睇返而家有咩餐食啦, 遠處已經見到呢度居然有炸雞柳!開心到一個點!係咁嘅,因為本人淨係鍾意食雞胸肉,但係好可惜可以喺香港一般普羅大眾食店食到嘅雞,一般都唔知點解係冇咗雞胸肉㗎!其實我經常都好疑惑,究竟啲雞胸肉去晒邊?就係因為呢個原因我已經冇食KFC N個世紀。於是乎二話不說梗係叫個雞柳啦!但係由於太興奮嘅緣故居然唔記得左打開個盒黎影相。。不過唔緊要啦,其實炸雞柳咪就係將雞柳炸完咁嘅樣囉,Anyway,真係好好好好好好食。最開心嘅事咩丫,就係呢一間祖樂比,居然開喺距離我返工只不過係步行10分鐘咁遠嘅地方!另外佢最好食嘅就係薯蓉!佢啲算又係實滴滴嘅!將執可能因為迎合返菲律賓人嘅口味,非常濃烈非常咸,換言之真係重口味!因為個人本身比較鍾意食辣野,所以已經練成左粗口未之舌頭,但凡係勁咸勁龍尾嘅嘢食都係我杯茶!薯蓉仲有少少牛油香味,真係好味都唔識講!早樂比今次你咁難得翻返嚟,你一定要支持落去丫,我一定會分身一日幫

早樂比今次你咁難得翻返嚟,你一定要支持落去丫,我一定會分身一日幫襯你地!
2017-05-30 447 瀏覽
Jollibee is slightly cheaper than KFC, so it's definitely a good alternative to KFC if Jollibee is not around. The fried chicken is comparable. However, the mashed potato were a bit too dry. There's also an option of changing the standard fries to curly fries for a small added amount. Definitely would be back for a lazy lunch.
2017-05-18 501 瀏覽
樂脆雞2件套餐($43)香芒蜜桃批($8)👅同學仔同我都一樣想試Jollibee好耐😆佢話記得細個個陣有食過🤓我地就好興奮好似去樂園咁同隻bee影埋相添🙈個套餐我地簡左配薯條😎薯條炸得幾香脆仲係熱辣辣嫁😋有個啡色既汁,似KFC薯蓉個汁,不過稀啲😗😗黎到個主角炸雞啦😍😍個炸皮厚度岩岩好好鬆脆呀👍🏻我平時麻麻地KFC啲炸雞,覺得好油好cham口🤔但Jollibee啲炸雞唔會!仲要啲雞肉係好juicy好鬼嫩滑呀😍😍唔怪之得啲人話Jollibee正過KFC啦😋見到有個芒果蜜桃批幾特別咁😳所以都試埋😝個批短啲同埋個皮厚過M記,講口感我中意M記啲批多啲,不過呢個芒果蜜桃都唔錯👍🏻👍🏻酸酸甜甜有少少果粒,可以一試😌有左呢間野,更加可以無視KFC啦🙈🙈
樂脆雞2件套餐($43)
香芒蜜桃批($8)
有左呢間野,更加可以無視KFC啦🙈🙈
2017-05-16 510 瀏覽
慕名而來,誰知失望……………雞皮脆,但離肉,肉又霉,太油膩…雞件不大,薯俾又硬到可以用來篤死曱甴,很難吃🙄☹️🤢價錢又不算便宜,麥當當的薯條汽水可比它好100倍,白頭髮爺爺的雞比它好吃1000倍,最重要性價比不高之際,還要吃完好像仍有空肚感…超不值!快歺食物也填不飽肚子真失敗,劣!
慕名而來,誰知失望……………
雞皮脆,但離肉,肉又霉,太油膩…
雞件不大,薯俾又硬到可以用來篤死曱甴,很難吃🙄☹️🤢
2017-05-01 539 瀏覽
呢間餐廳係香港已有10年以上的歷史,可惜我之前一直都無幾會試,今日經過旺角,朋友說呢間之前只有中環有,家陣旺角,北角都開分店,我就去試一試菲律賓式的快餐,我試左個套餐有意粉及一件炸雞,意粉偏甜同埋質地係「林」,上面有蕃茄醬芝士及腸仔,我個人不太喜歡呢個口味,之後個炸雞,外面層脆粉就普通,雞入面都夠味,有汁,嫩!
2017-04-01
2017-04-30 548 瀏覽
祖樂比 (旺角)地址: 旺角 亞皆老街16號旺角商業中心1樓January 2017走到旺角街頭唔知食乜好行到阿皆老街同彌敦道十字路口抬高頭就望到新開既Jollibee 一於上去睇下方唔方便輪椅位置係喺HSBC 隔離,以前小肥羊座大廈有一部lift 上一樓就係目的地適合輪椅既位 其實唔算少但人多關係都算擠迫但不得不提佢地既服務,見我地坐輪椅經理以至清潔員工都即時幫我地搵位仲幫我地買埋食物,比錢找錢再將食物送回座位食緊期間,甚至會黎問你食物點樣 仲有冇野需要幫手我喺度諗 其實Jollibee 都只係一間快餐香港其他快餐 我用番KFC 同 McDonald 做比較我真係未試過接受如此高質素既服務行入KFC 麥當勞 會否有員工幫我地輪椅客搵個適合既位置?主動提出幫手買餐?係究竟無心做?唔願做?無培訓? 其實做多一步,食客感受就大不同講番食物皮脆肉嫩走唔甩,味道夠離不開會同行比較以KFC 原味雞比較,我覺得Jollibee 更好但我始終偏愛 KFC 辣味炸雞女朋友的意粉餐茄汁味道大眾化,偏甜,如果酸味重番d 就仲好另外要提既係餐飲轉既檸檬茶,如果你鍾意食檸蜜糖就岩哂你!!!同細個果隻蜂蜜糖味道
祖樂比 (旺角)
地址: 旺角 亞皆老街16號旺角商業中心1樓

January 2017

走到旺角街頭唔知食乜好
一於上去睇下方唔方便輪椅

位置係喺HSBC 隔離,以前小肥羊座大廈
有一部lift 上一樓就係目的地
適合輪椅既位 其實唔算少
但人多關係都算擠迫

但不得不提佢地既服務,見我地坐輪椅
經理以至清潔員工都即時幫我地搵位
仲幫我地買埋食物,比錢找錢
再將食物送回座位
食緊期間,甚至會黎問你食物點樣
仲有冇野需要幫手

我喺度諗 其實Jollibee 都只係一間快餐
香港其他快餐 我用番KFC 同 McDonald 做比較
我真係未試過接受如此高質素既服務
係究竟無心做?唔願做?無培訓?
其實做多一步,食客感受就大不同

講番食物

皮脆肉嫩走唔甩,味道夠
離不開會同行比較
以KFC 原味雞比較,我覺得Jollibee 更好
但我始終偏愛 KFC 辣味炸雞

女朋友的意粉餐
茄汁味道大眾化,偏甜,如果酸味重番d 就仲好

同細個果隻蜂蜜糖味道非常接近

滿足的一餐
2017-01-30
2017-04-25 602 瀏覽
九龍區終於有分店!曾經到訪過菲律賓的人對它應該不會陌生⋯我在菲律賓機場最後一餐都選擇了它!是回憶⋯對店內大部份菲藉顧客亦是家鄉的味道⋯星期天店內人頭湧湧⋯找位置花了一點時間⋯點餐的職員是英文對答⋯C1 Please...2件炸雞配飯!可樂!絕配!為什麼配飯?因為菲律賓當地的配搭亦是配飯!一打開盒⋯熱辣辣的炸雞熱得燙手⋯炸得香脆⋯內有肉汁⋯再配上醬汁和白飯⋯好好味!水準絕對贏其他快餐店!提外話⋯因為朋友喜歡配茄汁⋯店員馬上配上4包!相比某某店的確抵讚!!
九龍區終於有分店!

曾經到訪過菲律賓的人對它應該不會陌生⋯
我在菲律賓機場最後一餐都選擇了它!
是回憶⋯對店內大部份菲藉顧客亦是家鄉的味道⋯
星期天店內人頭湧湧⋯找位置花了一點時間⋯
點餐的職員是英文對答⋯C1 Please...
2件炸雞配飯!可樂!絕配!

為什麼配飯?因為菲律賓當地的配搭亦是配飯!
一打開盒⋯熱辣辣的炸雞熱得燙手⋯
炸得香脆⋯內有肉汁⋯再配上醬汁和白飯⋯
好好味!水準絕對贏其他快餐店!

提外話⋯因為朋友喜歡配茄汁⋯
店員馬上配上4包!相比某某店的確抵讚!!
2017-04-23
10 分鐘 (堂食)
  • 炸雞
2017-04-01 1477 瀏覽
Jollibee終於再在九龍區開新店了,位置就在朗豪坊對面,非常方便,以後想食就不用再過海了,假日應該同樣跟中環店一樣吸引菲律賓人光顧。.這次點了樂脆雞套餐,有一件炸雞配上gravy醬,大大件熱辣辣,外層香口而且肉質幾嫩滑。 跟餐薯條加了錢換成芝士口味,味道就像是芝士波的那種味道,好惹味啊,食到不能停口。.另外也點了上次無試到的香芒蜜桃批,類似平時食到的蘋果批,但大小只有其一半,不過內裡的芒果蜜桃醬好香,還有粒粒果粒,食落幾清新。
2017-03-29 1140 瀏覽
食過中環嗰間覺得好好味於是過嚟試埋旺角嗰間水準同中環一樣咁好D雞滑個KFC點雞嗰個汁好好味個意粉好似去人哋屋企姐姐整嗰啲一樣好係菲律賓家鄉風味kfc真係要急起直追
食過中環嗰間覺得好好味
於是過嚟試埋旺角嗰間