2019-08-18 2112 瀏覽
成雙鍋(清湯加辣湯) $118湯底方面,我地揀左一半辣湯一半清湯,辣湯都幾辣架,好啱我口味,清湯就有陣陣藥材味,裏面有紅棗、黨參、杞子、蜜棗、蒜頭,味道豐富又好香,非常足料,兩款都正酸梅湯 $48朝日大樽裝 $321664 tower $228蒙式羊小排 $158呢個價錢竟然有咁多,超級抵食,小羊排既脂肪好好,咬落去係滿滿既肉汁,香得黎帶辣,係我呢餐嘅至愛蒙式烤串 $22@肉質非常好一d都唔韌,肉嫩多汁,帶有濃烈又唔腥既羊肉味,唔辣但好香,鐘意孓然味道既你一定要試下蒙式烤羊排 $258烤羊排又係分量超多,好抵食,上面佈滿孜然粉真係香噴噴,帶d肥膏好惹味羊羊大拼盤 $228平時羊肉都唔平,估唔到呢個呢個價錢竟然真係咁大盤!呢度既羊肉非常新鮮,肉質嫩,味道鮮黑松露羊肉丸 $78呢個羊丸非常有驚喜,羊味好濃,配上黑松露,互不搶味,口感爽滑,肉汁非常豐富,同平時嘅肉丸好唔同鬼馬墨魚滑 $88睇個名唔知係咩,原來係油炸鬼配上蟹籽同墨魚滑,浸幾秒就食得,彈牙得黎脆脆地,非常特別鮮豆腐 $22硬度啱啱好,唔會一落鍋就爛晒,浸一陣吸哂d湯,一流綠蔬成蔭 $88蔬菜拼盤食材新鮮,吸晒濃郁既湯底,非常好食
成雙鍋(清湯加辣湯) $118

羊羊大拼盤 $228

黑松露羊肉丸 $78

鬼馬墨魚滑 $88

鮮豆腐 $22
硬度啱啱好,唔會一落鍋就爛晒,浸一陣吸哂d湯,一流

綠蔬成蔭 $88
蔬菜拼盤食材新鮮,吸晒濃郁既湯底,非常好食

楊枝甘露 $28
楊枝甘露係我從小就好鐘意既港式甜品,酸酸甜甜,冰冰涼涼,呢度嘅楊枝甘露用料充足,西柚甜中帶酸,椰漿帶有椰香,配上濃厚芒果香味,食完火鍋熱辣辣再食就啱晒。

黃金椰汁糕 $23
帶有濃郁椰汁味,香甜可口, 入口軟滑彈牙,齒頰留香

黃金桂花糕 $23
清甜美味,帶有陣陣花香,為晚餐劃上完美句號
前排極度忙碌,每日都過住啲非人生活,唯有醫飽個肚,先至可以幫我減到壓。約個frd食飯,佢又揀左佢屋企附近既餐廳,見係專門食羊既,就試試佢啦。# 成雙鍋 # ***** ***** 10/10呢10分我係比晒個藥材湯底架。其實我無乜食過個蕃茄湯底,因為個藥材湯底真係超濃香,超正! 見到落左勁多料,我諗尤其其是有勁多蒜頭煲出左啲味,所以極濃香! 其實下次黎我會淨係叫藥材湯底。# 塔拉上的快樂卷 # ***** **** 9/10128蚊好大碟,拎上枱既時候超吸睛! 見到真係勁開心,因為打邊爐我最鍾意食羊。羊肉片切得夠薄,而且夠瘦! 我唔鍾意好似吉xx果啲勁多肥膏既肉片啊。# 韮菜盒子 # ***** *** 8/10我又係超鍾意菲菜,個盒子炸得都幾脆口,如果啲菲菜再冧啲就perfect啦! 應該要點少少醬醬! 入面有少少粉絲,唔錯。# 鴨血 # ***** ***** 9/10第1次食鴨血,係我frd叫我,煮熟左勁滑,入口即溶咁,好正,下次再黎必點!# 手工水餃 # ***** **** 9/10咬落即時會feel到一陣肉香加上麻油既香味! 本身我打邊爐最唔鍾意叫餃類,食面我先至會要餃,

# 成雙鍋 # ***** ***** 10/10

# 塔拉上的快樂卷 # ***** **** 9/10

# 韮菜盒子 # ***** *** 8/10

# 鴨血 # ***** ***** 9/10

# 手工水餃 # ***** **** 9/10
咬落即時會feel到一陣肉香加上麻油既香味! 本身我打邊爐最唔鍾意叫餃類,食面我先至會要餃,好彩個frd叫左呢碟手工餃,好出色!

# 自製土豆粉 # ***** ***** 10/10
我未食過咁好食既粉。佢同紅薯粉有少少唔同,紅薯粉好似比佢再煙un難咬啲,呢隻土豆粉煙un得黎唔難咬,而且超入味。一定要用晒個藥材湯底黎煮土豆粉呀! 好想知邊度有得賣土豆粉!

# 蒙式烤串 # ***** ** 7.5/10
烤羊肉串,出面微脆,入面juicy,有少少羊蘇味,好多孜然粉。不過如果唔係脆口,會再高啲分,哈哈。

# 鬼馬墨魚滑 # ***** ** 7/10
第一次食,油炸鬼上面痴住啲墨魚滑同魚籽,浸落藥材湯度幾秒撈起,幾鮮甜。

我地仲叫左凍豆腐、午餐肉、椰汁糕、楊枝甘露、桂花糕,今晚簡直係增磅之旅,但係超滿足,最緊要既係個藥材湯底、瘦羊肉片、土豆粉、鴨血,加上午餐肉,我超滿足!

2019-07-17
  • 成雙鍋
  • 塔拉上的快樂卷
2019-08-15 178 瀏覽
平日經過都因太多人等候而沒有機會嘗試,這天終於可以品嘗一下。由於女兒不吃辣,所以叫了個清湯底,好懷念以前小肥羊的味道。羊肉是必食的,連平時不愛吃肉的女兒也不斷添食。爆醬三寶,看圖片幾特別,叫了一份,不過不建議食,因皮太厚,而只不過是包著一款醬爆牛丸(橙色)、一款芝士墨魚丸(白色)、一款龍蝦丸+Wasabi(綠色),可以試手打丸應該不會失望。鮮毛肚夠爽脆,也是女兒愛吃之一。午餐肉不夠新鮮,女兒吃了一塊便不要了,因為是切好冷藏,比起平時食開的那間火煱店即開午餐肉的差別很大。鬼馬墨魚滑,幾特別,不過太少魚滑,而且油炸鬼太硬,煮耐D魚滑與油炸鬼便分開了,還是建議叫蝦子墨魚滑才能滿足。自制土豆粉,必食,又係懷念以前的肥羊粉,女兒初試食,也是添加了不少。響玲,純粹滿足我個人口味。蒙式烤串,愛吃串燒的必食,不過有少辣,女兒愛吃但又受不了辣,盡力吃了半串。熊本一口牛,口感一般,不太差,就是無牛味,女兒吃了一塊也不添了。Asahi啤酒,哎呀,叫了2支,居然收我3支錢,下次要睇清楚單。黃金椰汁糕,椰汁味重,上面還有金箔,女兒吃了兩塊。
。黃金椰汁糕,椰汁味重,上面還有金箔,女兒吃了兩塊
2019-08-14
  • 黃金椰汁糕
  • 脆爽鮮毛肚
  • 蒙式烤串
2019-08-14 87 瀏覽
今日同朋友去咗快樂小羊食嘢,我哋三個都好鐘意食羊就去試下 叫咗個蕃茄麻辣鴛鴦鍋,雙拼都係$118 炸塔拉上的快樂卷 佢每碟羊都有個旗仔話你知要淥幾多秒,好細心!!羊肉肉質好嫩滑 但係唔會好羶 好好食!!白鱔片 幾新鮮 啲肉質好爽口 估唔到海鮮都好高質!!呢度竟然有秋葵 好興奮 打邊爐係一流ah!!!淥兩下就已可以食得食左幾樣都已經飽哂 好滿足!佢嘅火鍋料都好出色 好有保證!!一定會再過黎食!!鐘意食羊嘅我覺得可以再羶d🤣
今日同朋友去咗快樂小羊食嘢,我哋三個都好鐘意食羊就去試下

叫咗個蕃茄麻辣鴛鴦鍋,雙拼都係$118 炸

白鱔片 幾新鮮 啲肉質好爽口 估唔到海鮮都好高質!!

食左幾樣都已經飽哂 好滿足!
2019-08-14 1686 瀏覽
之前見報章介紹過已經好想來,終於book到枱,地方超級大而且裝修很有特色很有蒙古民族風🇲🇳最緊要座位非常舒服已四人卡座為主很闊落👍一看電子餐牌,熟食的很多全是特色小食即刻叫杯啤酒等着打邊爐先,1664生啤我的最愛🍻🍻芒果沙冰非常大杯賣相好靚呀!啱晒夏天打邊爐🤭🤭鍋底選擇了成雙鍋,一邊辣一邊唔辣隱約食得出有天麻呢!果然足料塔拉上的快樂卷🤤🤤非常漂亮嘅名啊,上枱同樣咁靚而且份量很多!涮幾秒就食得,又嫩又香,很地道香港很少地方可以食到!牛亦是我們的必點菜式!快樂牛肉拼盤👍有四款唔同嘅部位,同樣出色,牛味濃郁!青蝦擺得靚靚的,上枱還在動呢!可見其新鮮😬午餐肉叫了全份,足足有12塊😉點了他們的signature蒙式烤串,果然充滿蒙古氣息,很濃烈的羊肉味啊蒙式羊棒骨,全條骨烤完之後又香又脆邊,整條拿起吃很爽快😆😆薄皮韭菜盒,半份已有四大快,又香又脆真係好好味又抵食全晚無論服務環境食物都非常滿意,而且價錢$300鬆啲一個人,又唔會限時,真係值得推介🥰不過book位為上策😂😂

最緊要座位非常舒服已四人卡座為主很闊落👍

一看電子餐牌,熟食的很多全是特色小食

即刻叫杯啤酒等着打邊爐先,1664生啤我的最愛🍻🍻

芒果沙冰非常大杯賣相好靚呀!啱晒夏天打邊爐🤭🤭

青蝦擺得靚靚的,上枱還在動呢!可見其新鮮😬

午餐肉叫了全份,足足有12塊😉

蒙式羊棒骨,全條骨烤完之後又香又脆邊,整條拿起吃很爽快😆😆

薄皮韭菜盒,半份已有四大快,又香又脆真係好好味又抵食

2019-08-14 176 瀏覽
波街街逛完一整天,想舒服晚餐!見這間新開不久 羊主打火鍋地方超大,地下reception 1F超大,2F還有VIP room 適合多人👍地方很闊落,而且很干淨,電子下單成雙鍋最合適,清湯和辣湯其實不太辣,反而很香,清湯也足料先點些熟食,蒙式烤串很地道,好香羊味,好大隻,啖啖肉🤭🤭配上啤酒,芒果沙冰,一流配搭☺油條點了半份有六條很特別的地道小食,用嚟點火鍋也不錯👍塔拉上的快樂卷份量很多賣相很靚呢!小小蘇,正是我想要的羊味道,5秒就可以食得🥰🥰吃火鍋總少不了牛😝快樂牛肉拼盤,有四款牛,份量大,可試到不同部位,牛味濃郁青蝦很划算,$88有10只,很新鮮,又爽口🤗🤗配菜選舉也多,盤具美美的😌最後,芒果楊枝甘露!不用周圍找甜品🍮總括來說,環境舒服,價錢平宜,份量足,款色多👍👍👍

地方很闊落,而且很干淨,電子下單

成雙鍋最合適,清湯和辣湯
其實不太辣,反而很香,清湯也足料
成雙鍋

先點些熟食,蒙式烤串很地道,好香羊味,好大隻,啖啖肉🤭🤭

配上啤酒,芒果沙冰,一流配搭☺

油條點了半份有六條很特別的地道小食,用嚟點火鍋也不錯👍

火鍋總少不了牛😝
快樂牛肉拼盤,有四款牛,份量大,可試到不同部位,牛味濃郁
快樂牛肉拼盤

青蝦很划算,$88有10只,很新鮮,又爽口🤗🤗

配菜選舉也多,盤具美美的😌

最後,芒果楊枝甘露!不用周圍找甜品🍮

總括來說,環境舒服,價錢平宜,份量足,款色多👍👍👍
成雙鍋
快樂牛肉拼盤
2019-08-14 75 瀏覽
唔知這裏和小肥羊有沒有關係,但肯定這裏的質素和以前吃的小肥羊高很多,這亦是主打不供應醬料的火鍋,但是試過就知真的不用點醬。我們要的是清湯和酸辣,酸辣的那個看似沒有什麼特別,但是呷了一口便感覺到酸的味道還有一股香辣的勁;而清湯亦是味道十足,我相信這個湯底不是來喝的,完全是要把將它的味道滲進食物。今天除了吃主打的羊之外,還叫了一個丸滑拼盤,羊切得薄薄的,肥瘦均勻。丸滑拼盤就是什麼都有,當中以蝦滑味道口感最佳。我們還點了木耳,木耳不需要放太久,輕輕一勺便好了,木耳吸收了湯的味道而且爽脆鮮味。最後還點了鬼馬墨魚滑,這個是用小許墨魚滑釀在油炸鬼裏,而且滾的時候油炸鬼在上面,不會浸到淋哂,很好吃。

2019-08-13 53 瀏覽
見到有烤羊食,本來想約三五知己 一齊去試下。早一星期打電話去問 食烤羊 要不要 預定,接電話嘅職員話一定要。今天訂位時講咗要留烤羊,點知隔咗一陣 打返比我 話 烤羊無得預定 ,只可以先到先得!🙄🙄其實 都唔知係唔係 因為 我訂嘅時段 係 有優惠嘅時段,所以唔比我留烤羊!令我有 不老實的 感覺。☹️☹️

2019-08-13
2019-08-12 1202 瀏覽
快樂小羊是我在香港食過最有排場的火鍋店之一座位寬敞大氣,見客都一流~門面冇咩特別入到去完來幾層樓高~估唔到有羊肉串食~一坐低就叫幾串當前菜啦~叫個蕃茄湯底同藥饎湯底~今晚同小朋友一齊食唔叫得辣極上牛肉拼盤好有體面呀~份量好充足!叫左碟最平的涮羊肉, 相比下牛肉靚好多,真係一分錢一分貨,我叫隔離枱叫果份靚好多~不過食落都OK的~第一件事是食菜先, 以免索哂D肉釋出的肥油哈哈~試左羊肉先, 湯底好味, 即使叫最便宜的羊肉也一樣好食行過TOILET見到地下有呢D字, 好有FEEL呢份肥牛食之前真係要影低佢,D雪花紋靚到呢~~涮15秒左右就食得,肉汁鮮嫩,食不停口有點唔夠喉~~加單,原來叫鮑魚都係幾十蚊隻~OK WOR!!估佢唔到咁大隻, 仲要白雪雪咁乾淨,抵到爛!仲有份海蝦都好新鮮好正~全景圖~熟左都唔細呀~最後叫多份燒羊鞍~~最愛支然味的惹味好正呀~~~期待下次!!!
快樂小羊是我在香港食過最有排場的火鍋店之一

座位寬敞大氣,見客都一流~

門面冇咩特別

入到去完來幾層樓高~

估唔到有羊肉串食~一坐低就叫幾串當前菜啦~
叫個蕃茄湯底同藥饎湯底~今晚同小朋友一齊食唔叫得辣

極上牛肉拼盤好有體面呀~份量好充足!

不過食落都OK的~

第一件事是食菜先, 以免索哂D肉釋出的肥油
哈哈~

試左羊肉先, 湯底好味, 即使叫最便宜的羊肉也一樣好食

行過TOILET見到地下有呢D字, 好有FEEL

呢份肥牛食之前真係要影低佢,D雪花紋靚到呢~~

涮15秒左右就食得,肉汁鮮嫩,食不停口

估佢唔到咁大隻, 仲要白雪雪咁乾淨,抵到爛!

仲有份海蝦都好新鮮好正~

全景圖~

熟左都唔細呀~

最後叫多份燒羊鞍~~最愛支然味的惹味

好正呀~~~期待下次!!!
2019-08-09
  • 羊肉串
  • 極品牛肉拼盤
  • 鮑魚
  • 海蝦
2019-08-12 84 瀏覽
今晚去左食呢間野一共有2層,都幾爆!都坐滿哂人!我地坐二樓,一坐低侍應就即刻開茶俾我地,茶好香,好飲!點左個成雙鍋清湯十辣兩樣湯底。有辣椒加蒜頭,我本身以為好辣,但食落唔會好辣,好好味。叫左個羊羊大拼盤,好大盤,羊肉好好食,唔會肥,食咗超多!叫咗個手打Q彈鮮蝦丸,真的幾彈牙,幾好食!另一個爆醬三寶,有二寶幾好食,另一寶是用Wasabi 做,朋友話太攻鼻,我自己就超鐘意食!仲叫咗碟脆肉鯇魚,魚肉好脆,新鮮好食!板豆苗都唔錯,幾個菜都幾新鮮!侍應態度真係一流!幾好唔錯!地方寬敞,幾舒服,值得推介俾大家!口味好啱香港人!下次再食!
今晚去左食呢間野
一共有2層,都幾爆!都坐滿哂人!
我地坐二樓,一坐低侍應就即刻開茶俾我地,
茶好香,好飲!

點左個成雙鍋清湯十辣兩樣湯底。
有辣椒加蒜頭,我本身以為好辣,
但食落唔會好辣,好好味。

叫左個羊羊大拼盤,好大盤,羊肉好好食,
唔會肥,食咗超多!

叫咗個手打Q彈鮮蝦丸,真的幾彈牙,幾好食!

仲叫咗碟脆肉鯇魚,魚肉好脆,新鮮好食!
板豆苗都唔錯,幾個菜都幾新鮮!

侍應態度真係一流!幾好唔錯!
地方寬敞,幾舒服,值得推介俾大家!
口味好啱香港人!下次再食!
2019-08-12 74 瀏覽
今晚小弟今晚同两個老友飯聚老友bk左呢間蒙式火鍋店打邊邊話食過呢間很有懷念的感覺老友仲好有興致地帶左枝私家靚酒去一路十下十下一路飲番杯🤭點左個鴛鴦鍋,有辣同清湯清湯原來都很夠味 難怪都不用混醬配食而且感覺都有點滋補咁😅當然少不了羊肉啦 點左一盤羊肉 (羊羊🐑大拼盤)擺盤美觀有心思 卷成花朵🌺 吾算肥 涮幾涮好快食得 有羊味新鮮且嫩土豆粉 滾左一輪後粉條煙un 掛滿湯汁 湯得越耐越索味。吸收湯精華好好味 黑松露羊肉滑 原來两者都夾到👍🏻 而且羊肉好嫩好滑羊棒骨 原來都幾大件 肉一點都吾孩 而且夠惹味 配酒好啱😋 好有豪邁的感覺🤣最後 追加左一個蒙式烤串。烤羊肉配上惹味孜然粉 味道香脆好夾 配啤酒🍻一流
今晚小弟今晚同两個老友飯聚

老友bk左呢間蒙式火鍋店打邊邊

話食過呢間很有懷念的感覺

老友仲好有興致地帶左枝私家靚酒去一路十下十下一路飲番杯🤭

點左個鴛鴦鍋,有辣同清湯

清湯原來都很夠味 難怪都不用混醬配食
而且感覺都有點滋補咁😅

黑松露羊肉滑 原來两者都夾到👍🏻 而且羊肉好嫩好滑

• 蒙式烤串
  • 蒙式羊棒骨
2019-08-12 61 瀏覽
同朋友4個去旺角食飯,有2個朋友都特別愛食羊,所以揀左快樂小羊,有火鍋,熟食,總有一款岩你口味。首先揀左湯底,我地揀左清湯同辣湯,可以多啲口味,適合愛辣唔愛辣。快樂小羊唔係靜係得羊食,都有牛的,我地點左呢個快樂牛肉拼盤,分別有四款牛,牛肩胛,牛肩脊,西冷牛,牛柳粒。呢個就係羊羊大拼盤,佢係新鮮切出嚟,所以都等左一下先上枱。份量四個人食啱啱好,又可以試匀4款羊肉!有太陽卷,大片羊,羔羊肋卷,同快樂卷!全部都好好味,最好味嘅係太陽卷,夠膻夠嫩夠滑!!好味到不得了😍😍😍!薄皮韭菜卷,鬼馬墨魚滑,韭菜盒係可以即刻食嘅咋香咗同埋韭菜都好香好味,麥如畫就要打邊爐碌落去熟咗先可以食。滑嫩清蝦,食咁多肉梗係要食啲海鮮啦,啲蝦係新鮮蝦唔梅爽口彈牙肉咁好。爆漿三寶,分別有三個唔同嘅味道包成嘅餃子,味道係芝士墨魚Wasabi,皮薄肉厚都幾好味。熊本一口牛,即燒連埋青椒黃瓜嘅牛肉粒非常香口.蒙古烤羊扒如果唔食得酥嘅人可以食呢個因為佢燒完烤完之後佢嘅蘇味唔會好濃可以食到佢啖啖肉之餘仲可以食到羊嘅味道。萵筍,食咁多肉一定要配有清脆清下腸胃。甜品叫咗呢個桂花糕有金泊喺面同埋好香桂花味,好食。

熊本一口牛,即燒連埋青椒黃瓜嘅牛肉粒非常香口.
萵筍,食咁多肉一定要配有清脆清下腸胃。
甜品叫咗呢個桂花糕有金泊喺面同埋好香桂花味,好食。

2019-08-10 70 瀏覽
同朋友食牛肉火鍋多,今次試下羊肉火鍋,選左蕃茄同辣湯,叫左包克圖牛羊涮$238,超大份,仲有是心形的,牛肉同羊肉都好好味,新鮮有肉味,另外叫左油條$14,用黎吸湯食,價錢又扺,再叫左蒙式羊小排$158,香脆可口,肉質鮮嫩,滿足的羊肉餐
2019-08-08 76 瀏覽
今日路過旺角豉油街,慕名而來, 這間著名的羊肉火鍋店。火鍋店面積超大,而且足足有2層樓高。但仍然全部滿坐,可見這裏有很大吸引力。這間火鍋店彌漫著一陣陣藥膳湯底味道,還隱隱傳出一陣羊肉味。湯底點要 光陰鍋, 名稱簡單但內涵十分優質, 這就是傳說中的實而不華。 味道香濃而辛辣, 客人都讚嘆不絕。點了一客快樂羊卷, 充滿懷舊味道, 愛酷羊肉者一定會大叫十分喜歡!最意想不到, 炸響鈴卷配搭著光陰鍋刷出一個新火花。烤羊腿滋味十足, 秘製醬料滋味無窮, 還能夠突出羊肉天然的味道。我已經認定這間火鍋店是我將來會常到的餐廳。
今日路過旺角豉油街,慕名而來, 這間著名的羊肉火鍋店。
這間火鍋店彌漫著一陣陣藥膳湯底味道,還隱隱傳出一陣羊肉味。
最意想不到, 炸響鈴卷配搭著光陰鍋刷出一個新火花。
我已經認定這間火鍋店是我將來會常到的餐廳。
2019-08-08 97 瀏覽
是晚同大羊一齊去食羊肉火鍋話明係快樂小羊,就梗係食羊肉為主。其實一入店內就感覺好似小肥羊啦我地點左成雙鍋,要清湯同辣湯。清湯原來都好有味,麻辣就刺激過癮😆羊肉片。吾so,幾嫩口,吾錯。👍🏻仲有我至愛既黑松露羊肉滑,呢個幾驚喜,好滑口,而且都食到有黑松露味羊肉串燒,食落口吾會乾,可能有少少肥脂,感覺幾juicy,而且調味適中,味粉不會過量,吾錯,我仲再encore多一串添🤣鬼馬墨魚滑,呢個幾特別,滾一陣索左d湯,加上粒粒脆口既蝦子,吾錯。仲有個土豆粉都好正啊,索曬d湯汁,又彈牙又滑。仲有叫左其他d配菜,質素都吾錯啊,今晚好滿足呀,下次要同朋友來至得。
是晚同大羊一齊去食羊肉火鍋

話明係快樂小羊,就梗係食羊肉為主。
其實一入店內就感覺好似小肥羊啦

羊肉片。吾so,幾嫩口,吾錯。👍🏻

仲有個土豆粉都好正啊,索曬d湯汁,又彈牙又滑。

仲有叫左其他d配菜,質素都吾錯啊,

今晚好滿足呀,下次要同朋友來至得。