2016-04-12 3694 瀏覽
香港彈丸之地,不同國家種類的食肆頗多。潮洲人的我,想吃正宗的潮洲菜並非難事;通常很多人說:「可以到附近打冷店,但只是大路潮菜並沒有任何驚喜!」今晚又想吃潮洲菜,朋友話近期人氣急升不如一齊去呀!朋友說心潮來潮不是那種貴得咋舌的潮菜名館,快完去試下它的吸引之處。從旺角朗豪坊後街直行,經過旺角街市,來到一天橋底下,『心夜來潮』就在那橋底之下。門面雖小,室內食桌不多而且要有室外擺放食桌,幾近零裝潢。店外一張張木木桌,吃的正是街邊風味,加上天氣微涼甚為舒服。地方不太但仍有很多食客在等候,可見吸引程度有幾大。等待接近30分鐘我們被安排室內的座位,大約有15-20個座位。室內一眼看盡木製食桌樸實不奢華。餐牌是有心思的,圖文並茂,對潮汕地道小食有詳盡的解說,也讓嚐新的客人對潮汕菜多一份認知。菜式類別雖然不多,以潮汕小食為主打,,如小米餃、捻面猴、菜茶等等。每款食物不過大都是數十元有交易,完全大勝其他打冷店。原隻醬醃膏蟹($88)呢道菜可以話係必試菜式,味道好鮮少許咸。與韓國的醬油蟹格外不同,少許咸味配粥或飯的確不錯。巨型脆香手打魚蛋($32)巨型魚蛋炸香後切件上桌,看上去有點像泰式扎肉。炸至金黃色的魚
門面雖小,室內食桌不多而且要有室外擺放食桌,幾近零裝潢。
店外一張張木木桌,吃的正是街邊風味,加上天氣微涼甚為舒服。
每款食物不過大都是數十元有交易,完全大勝其他打冷店。
原隻醬醃膏蟹($88)
呢道菜可以話係必試菜式,味道好鮮少許咸。
與韓國的醬油蟹格外不同,少許咸味配粥或飯的確不錯。
原隻醬醃膏蟹
巨型脆香手打魚蛋($32)
巨型魚蛋炸香後切件上桌,看上去有點像泰式扎肉。炸至金黃色的魚蛋咬落外脆內軟咀嚼時亦很彈牙,香口非常,而且唔會好油膩。以甜酸醬佐吃,這個小食香口又美味。
巨型脆香手打魚蛋
小米餃($20)
小米餃係汕尾市海豐縣的代表小吃之一,貌似魚皮餃而且粒粒飽滿。米餃的外皮包著新鮮的豬肉餡、大地魚乾粉和特製醬汁成製,每個都做成小小的一顆,一口一顆剛剛好。
小米餃
醬鹵鴨($68)
潮洲菜好冬人都想吃鹵味,決定要試醬鹵鴨。醬鹵鴨,味道偏咸,有濃濃的鹵水香氣,適合送粥或拌飯來吃。如只單吃則過於重口味了,會令人消不了。
醬鹵鴨
潮汕砂鍋粥($160)
潮汕又點少得吃一碗粥,此店有砂鍋粥在頁面已經相當吸引。
價錢豐儉由人,視乎你選那款海鮮作底,小窩$150起,大窩$188起。
選了象拔蚌($30)、雞件($40/份)、豬潤($30/份)和蠔仔($60),生米煮成的粥底,所以等待時間比較長。
潮汕砂鍋粥
期待以久的砂鍋粥上桌了,整鍋噗吱噗吱的冒着煙。
粥底有一定稠度,更難得的是粥並沒有黏底,明顯是在熬煮的過程中不斷搞拌。超多雞件及豬潤與棉棉的粥混合,超飽滿。另外象拔蚌及蠔仔令到粥底分外鮮味和甜香,入口綿滑的粥底鮮甜。
擂茶 $16
所謂擂茶原來上“迎客茶”及“情誼茶”的意思。凡有客人到訪,則以茶待客。擂茶有別於內地其他茶,擂茶內含花生米、芝麻米及炒米等,經過粒精心炒熟立即香噴噴沖泡,鋪上一層炒米更為特別。
擂茶
題外話/補充資料: 食物各具特色,製作又用心。是夜更加了解潮汕菜的食物,獲益良多。
2016-04-11
原隻醬醃膏蟹
2016-04-11 1211 瀏覽
黎食所謂必食既手打牛丸,同一般凍肉舖賣既牛丸冇乜分別。豬油炒菜雖然$25一碟但係份量勁少,又唔好味,屋企自己平時炒既仲好食d咯!炒腸粉味道都唔好食,入面仲係白色的。炒米線更加冇味,就咁如果唔點辣椒醬都冇味既=,=面猴更加無奈,食碗魚蛋粉仲好過距=,=服務態度極差,好似唔想做生意咁,食完野d碗放係度又唔汁,擺滿台都唔汁,真的頂唔順咁既服務態度。差爆了
黎食所謂必食既手打牛丸,同一般凍肉舖賣既牛丸冇乜分別。

面猴更加無奈,食碗魚蛋粉仲好過距=,=

2016-04-10
2016-04-11 1018 瀏覽
早幾日有晚十一點幾都未食飯,就openrice search下有咩咁晏仲開門嘅餐廳,見到算係唔少好評就過去開餐啦。本身都懶又冇打開食評,但啱先喺飲食男女fb見到有佢哋訪問,就即刻忍唔住要上嚟打返個食評。呢排天氣悶熱,見門口位又多人,就算有吉位但又未執枱,就走咗入鋪坐底。雖然見到話收凌晨三點,但想叫嘅幾樣嘢都賣曬,連汽水都係得返兩隻款。最後點咗手打牛丸,小米餃,炒飯,菜甫蛋,份量算係幾少,唯有當夜晚食少啲。牛丸都唔錯嘅,炒飯多油到濕底,小米餃好普通,蛋就都係正常。想再提下嘅就係服務同環境,一路食嘢頭頂部冷氣機間唔中都滴水落個頭,落個身,男朋友見我開始燥就同我調位 =( 地方混亂又唔算清潔。叫咗汽水兩次都未嚟,其實個雪櫃就係隔離,啲員工返工返到發夢咁,蒸個小米餃又等成半個鐘。其實一路食嘢心底一路都係發緊脾氣,所以話,應該都唔會再有機會去。sorry for 一個冇相嘅食評,因為喺度食嘢,都冇咩心情要影相😔

宵夜
2016-04-09 931 瀏覽
潮食古色古香潮州菜! 平時旺角大排長龍既心夜來潮荃灣終於有分店啦,荃灣難得無人排隊,即刻同朋友入去試!入面環境非常古色古香,好有中國風味道 連牙簽盒都禁有特色😊  餐牌都好有心思製造 手打肉丸, 一睇就知係手打 ,因為肉丸既大細係唔同嫁,好香牛味,非常彈牙,推! 醬醃膏蟹,第一次食生蟹,$88 一隻,好大隻好多蟹膏,醃製入味但又唔會遮蓋到蟹既鮮甜 牙籖雞非常好食!外脆內軟,雞肉滑易多汁,好味到停唔到口,最後叫多碟回味😝 小米餃,外皮煙煙un un, 豬肉料,感覺有d似食緊魚皮餃 4個人叫左一煲細既砂鍋粥已經好夠,可以每人食到2碗,只係叫左細膏蟹同鮮蝦做配料,但粥底已經非常鮮甜,蝦一份約6,7隻..啖啖肉,正!  4人同行 食左禁多野先係$642,環境同埋菜色都落足心思,價錢唔貴,值得一試!
入面環境非常古色古香,好有中國風味道
連牙簽盒都禁有特色😊  餐牌都好有心思製造
小米餃,外皮煙煙un un, 豬肉料,感覺有d似食緊魚皮餃
2016-04-09 2368 瀏覽
潮州人食潮州菜!這次帶爸爸媽媽去潮汕小吃店。旺角店生意很好,門口擺放了幾張桌都坐滿,晚上還有很多人排隊。個個都大讚這裡的手打牛丸,果然没有失望質感較粗糙,吃得出是手打,而且非常彈牙牛丸紮實爽口,肉味突出,湯底清淡加上芹菜更香!第一次吃菜茶,故名思義,是將數種蔬菜加上乾魷魚、蝦米、豬肉、臘腸等配料用骨湯沖泡,再舖上層炒米和花生,便成了這道風味小吃。蔬菜味道較清淡,加入惹味的蝦米及臘腸使層次豐富。要快點吃,要不然炒米會很快變腍。潮汕滷水享盛名,這裡的醬鹵鴨比一般的濃稠得多,顏色亦偏深,醬香特濃。可惜鴨件肉少骨多,切得較碎,影響了口感。這是汕尾市海豐縣的代表小吃之一,有點像迷你粉果,外皮煙煙韌韌,包裹著新鮮豬肉、大地魚乾粉,加入秘製醬汁而成。一口一隻,肉餡帶嚼勁又富肉汁,吃得我們很滋味啊!蘸點蠔油更可提鮮。一行三人點了大的牛雜鍋,湯底非常香濃,原來包含了17種香料,經過十多道工序才煮成,難怪那麼入味!牛腩、牛腸、牛肚等放進牛骨湯底炆煮數小時,入口軟諗,另點蔬菜拼盤($28)便變成火鍋了!這裡的菜式份量不多,多試幾款也没問題。如果想坐得舒服一些可以去新開的荃灣分店,地方闊落得多。
正宗汕頭手打牛肉丸
個個都大讚這裡的手打牛丸,果然没有失望
質感較粗糙,吃得出是手打,而且非常彈牙
牛丸紮實爽口,肉味突出,湯底清淡加上芹菜更香!
菜茶
牛雜鍋
  • 正宗汕頭手打牛肉丸
  • 小米餃
  • 牛雜鍋
2016-04-07 786 瀏覽
見到好多人都食呢間店, 又見係假期,所以就同Daddy Mammy去試下 店很容易搵,朗豪向旺角街市直行就到,原來係就係潮州,但就唔係打冷,而係潮汕嘢,味道較濃,打開menu就見到……無乜嘢係之前食過的,醬油蟹……no no no!係潮州淹仔蟹,原原來潮州都興㗎喎!但有淹蝦,淹瀨尿蝦!有好多膏,無論蟹蓋同蟹肉都有非常多膏,不過都幾鹹,但都食到個鮮味,唔止有好多膏,啲肉都幾厚身,都係$108(中size),剪好曬,唔使剝殼,方便又抵食巨型手打脆魚蛋外面很脆,脆到似薯片咁脆,裏面似鯪魚球同魚片的混合球,十分惹味豬油渣炒菜心第一次食豬油嘅食品,原來唔難接受,係好似“釣”味咁,將菜嘅鮮味提升左,好得意,啲菜梗兩面都被切左,唔知點解呢?味道幾好,又唔太鹹其餘食嘅味道都很好,爸媽都很滿意,只是坐位狹窄左少許,有點焗促呢!
巨型手打脆魚蛋

豬油渣炒菜心

2016-03-27
2016-04-01 975 瀏覽
阿女而家成日帶我去吃好野,又陪我去不同地方行街,早前同阿女去了旺角,阿女話旺角有一間幾好味潮州打冷,我就和阿女去心夜來潮,阿女已經來過。原來不是太難找,就点了3個食品,炒菜又幾好味,用豬油來炒菜又不是太油和味道太咸,手打牛丸味道又幾好,價錢又不貴,服務亦幾好
手打牛丸
牛雜鍋
豬油渣炒菜心
2016-03-10
2016-03-31 751 瀏覽
有日和朋友在旺角行完之後,就在旺角吃飯。決定去上次心夜來潮,覺得幾好味,我同朋友又來吃心夜來潮,這裡價錢又不貴,就点了XO腸粉同炒麵,XO腸粉又不會太辣,十分好味,炒麵亦都幾好味,味道亦不會太咸,服務亦都OK,潮州打冷在香港不是主流,我覺得這裡都幾好味味道:潮州打冷偏咸,我覺得這裡味道比想像中冇咁咸, 腸粉好好味環境:我覺得十分有風味,感覺亦幾好服務:我覺得幾好價錢:我覺得唔貴,平均50元一位,份量又多,十分抵食

環境:我覺得十分有風味,感覺亦幾好

服務:我覺得幾好

價錢:我覺得唔貴,平均50元一位,份量又多,十分抵食
2016-03-09
  • XO腸粉
2016-03-18 1200 瀏覽
心夜來潮 是一間潮州菜館 一進門 立刻感覺和周邊環境形強烈對比,隔壁全是港式餐廳或大排擋,而心餐館則無論是牆壁,枱凳,餐具都刻意採用具中國特色的,適合一家有老有嫩 共享天倫之樂食物方面 先介紹醬鹵鴨, 賣相可以,但醬料略嫌較淡,是比較平庸的一道菜手打牛丸 爽口彈牙, 牛肉迷必食之選牙籤雞,正確來說是一口雞, 一口一件, 賣相平平無奇,原來內有乾坤,鬆脆的外層包裹着帶點微辣雞肉, 味道可口,令人欲罷不能醬醃膏蟹, 新鮮 夠多膏 一碟件量夠兩人享用 喜歡生冷食物的首選小米餃, 外表和一般水餃大同小異 外皮煙韌,內裏肉質鮮美,配上蠔油,夠入味主角 砂鍋粥, 一行四人 點選一鍋小份量已經足夠 配料方面選擇了蝦加蟹,蝦已開邊,方便食用,粥方面 吸收了蝦蟹的鮮味,絕對可以用齒頰留香形容

手打牛丸 爽口彈牙, 牛肉迷必食之選

2016-03-08 1518 瀏覽
潮州菜如鹵水鵝、凍蟹我最熟悉不過,不過今次朋友就帶我來嚐這間傳統潮州風味小食 - 心夜來潮。早早在7時前已到達,不過還等候店員開木檯準備晚市,位置在天橋附近,類似大排檔形式,很有港式地道風味。 菜茶 $32 (小)上網翻查知道菜茶是汕尾的傳統食物,汕尾人多在喜慶的節日裡製作菜茶,宴請客人。 由不同種類的蔬菜、蝦米、魷魚乾等食材,翻炒至熟,將炒好的材料放入泡好的茶裡,灑上汕尾特有的「炒米」和花生。味道主要有清菜爽口味道、魷魚煙韌質感、香口的花生,有點似菜飯,味道較淡我很喜歡,不過重口味的朋友就覺得一般。 正宗汕頭手打肉丸 $30新鮮即煎上檯熱騰騰的,外層帶點香脆,相當彈牙可口,令人吃個不停。 醬鹵鴨 $68潮式的鹵水併盤、大腸就沒有了,只有這個選擇。鴨肉醃得很入味腍身,尚算嫩滑中帶點嚼勁。 潮汕砂鍋粥 膏蟹(細)$130 送粥底 (小)來之前已想定點蟹粥,蟹有小、中、大選擇,不過今晚只有小蟹。砂鍋粥即叫叫製,要等約30分鐘。 蟹肉算是鮮甜,而粥底很綿、重味,不過如2人吃份量會有點多。 因為店鋪只有幾張檯,7時多已出現人龍,想吃真的要7時前來到。

醬鹵鴨 $68

醬鹵鴨 $68

潮汕砂鍋粥

膏蟹(細)$130 送粥底 (小)

來之前已想定點蟹粥,蟹有小、中、大選擇,不過今晚只有小蟹。

砂鍋粥即叫叫製,要等約30分鐘。
潮汕砂鍋粥

蟹肉算是鮮甜,而粥底很綿、重味,不過如2人吃份量會有點多。

2016-03-02 1612 瀏覽
潮洲打冷甚少接觸、今日來嗰突破試下潮汕美食。擂茶($16)又名‘迎客茶’、‘情誼茶’、‘團結茶’、 相當有意思的名字。一大碗鋪滿了炒熱花生米、芝麻、炒米、香噴噴的焦香、好有嚼口、不過女仕們要小心細小芝麻黏著牙歯不美觀喔!手打肉丸湯($30)大小不一絕對手打。肉丸煙煙勒勒、肉味濃郁、芹菜的角色不可少、增添味覺。巨型脆香手打魚蛋($32)炸得金黄色澤、外酥內軟、質感彈牙、略有少許‘酥’ 味。豬油渣炒茶心($38)小時候經常食豬油撈飯、可惜現代人認為不健康、坊間難求。豬油渣都係經典食物之一、看似肥膩、其實在油炸過程己迫出肥膏、非常甘香可口。菜心亦吸盡豬油、脆綠無比。家常牙籤雞($26)非常配合牙籤的名字、只有手指公大小、好萌呀!鬆脆內軟、調味適中、佐酒良伴。潮汕砂鍋膏蟹粥($150)嘩!温熱香糯、綿綿口感、味道高雅。蟹肉質鮮美、啖啖肉、滋味!加入葱花、莞茜提升了香味。原來潮汕食物還有好多款式我從末接觸過、今後一定要發掘更多。
潮洲打冷甚少接觸、今日來嗰突破試下潮汕美食。

擂茶($16)

($30)

大小不一絕對手打。
肉丸煙煙勒勒、肉味濃郁、芹菜的角色不可少、增添味覺。
手打肉丸湯
巨型脆香手打魚蛋($32)

炸得金黄色澤、外酥內軟、質感彈牙、略有少許‘酥’ 味。
巨型脆香手打魚蛋
豬油渣炒茶心($38)

小時候經常食豬油撈飯、可惜現代人認為不健康、坊間難求。
豬油渣炒茶心
家常牙籤雞($26)

非常配合牙籤的名字、只有手指公大小、好萌呀!
鬆脆內軟、調味適中、佐酒良伴。
家常牙籤雞
潮汕砂鍋膏蟹粥($150)

嘩!温熱香糯、綿綿口感、味道高雅。
蟹肉質鮮美、啖啖肉、滋味!
加入葱花、莞茜提升了香味。
潮汕砂鍋膏蟹粥
原來潮汕食物還有好多款式我從末接觸過、今後一定要發掘更多。
2016-03-01
豬油渣炒茶心
家常牙籤雞
潮汕砂鍋膏蟹粥
2016-03-02 1577 瀏覽
記得之前由天橋望落去見到張張枱都有一桶木桶野,覺得好有趣,後來上openrice望望,先知原來係一桶桶砂鍋粥,見到好評如潮,決定一試!潮汕砂鍋粥 $330首先order左粥先,因為menu寫即叫即做,需時較久。我地揀左隻中蟹,鮑魚,蠔仔同乾瑤柱。一吃下去感覺偏咸偏重口味,還算吃到點鮮甜的,可是內裡海鮮吃不到味道...可能是鮮味都跑到粥裡去吧...正宗汕頭手打牛丸 $32牛丸極之彈牙爽口,牛味重,肉汁豐富!小米餃 $20size是一口的,好可愛,粉果般既皮煙un軟糯,裡面是彈牙既豬肉餡,很香很惹味!秘製醬香豬手 $38這款cp值超高,豬手炆得腍身且入味,豬手肥而不膩,秘製醬果然是秘製醬,惹味得令人想一件接一件吃下去!燒手打牛肉餅 $32開頭沒睇清楚menu,還以為係外面是薄薄餅皮,入面是爆汁牛肉餡果種牛肉餅,哈哈!上枱先知,原來是這種呀!手打牛肉餅味道跟牛丸相若,不過就多了份孜然粉味,而且表面燒過,所以頗香口惹味。唔知是否燒太久,口感除了彈牙,亦極有嚼勁..潮汕街頭風味,也值得一試的。
潮汕砂鍋粥 $330
正宗汕頭手打牛丸 $32
牛丸極之彈牙爽口,牛味重,肉汁豐富!
小米餃 $20
秘製醬香豬手
秘製醬香豬手 $38
燒手打牛肉餅
燒手打牛肉餅 $32
唔知是否燒太久,口感除了彈牙,亦極有嚼勁..
潮汕街頭風味,也值得一試的。

秘製醬香豬手
2016-03-01 1129 瀏覽
又同Cur去食好野,呢間心夜來潮每次行過上面條天橋,望落去都排長龍,終於今日的起心肝去排隊。個個食家都介紹呢個砂鍋粥,一定要試下,我地嗌左個中蟹,蠔仔,鮑魚,干瑤柱,三百幾蚊,黎到原來好大桶,慘啦好擔心食唔嗮。入面好多料,粥唔算好綿,粥底有海鮮既鮮味,但就咸左啲,真係好大桶,我諗4,5人食都夠,好抵食。小米餃又係多人推介,只係20蚊,發現呢度食物都好平,可以試多幾樣野食。望落似迷李版粉果,食落去外皮係粉果粉,好煙韌,肉係豬肉丸,彈牙多汁。講彈牙,呢味手打牛丸更彈牙,咬落去好爽好彈,仲有汁,牛味香,同平時食果啲急凍律丸絕對兩回事,好正。秘製豬手,炆得好林,夠入味但唔會好咸,如果唔係要食埋個粥,真想嗌碗白飯撈個汁食呀。令人回味,下次必會再點既一味。

2016-02-28 973 瀏覽
路經旺角塘美道,被一餐廳名字吸引:心夜來潮,原來是潮汕小食店,見門口擺放未開的枱椅,就知道客人陣容,見時間尚早不用等位,於是入內一試,店內面積非常細小,裝修佈局簡約型格,叫了份小的招牌牛雜窩,湯汁香濃味鮮,牛雜夠腍滑,不過份量很少,醬鹵鵝掌夠大隻,鹵味濃郁,但肉質稍靭,不過三十八元又算超值,小米餃外皮夠黏靱,肉帶鹹香,才20元值得一試,豬油渣炒菜心,菜很鮮嫰,豬油渣明顯不足,而且做不到油渣香脆効果,有待攺善。
2016-02-27 990 瀏覽
「心夜來潮」- 店名取得非常出色,主打市面上少有的潮洲小菜跟小食,店鋪細細但裝潢尚算別具風格,難怪未夠7點已逾數十人排隊朝聖。 餐牌設計獨特,一些平時少見到的菜式還附有食材簡介,非常細心。一行三人共叫了九碟小食,平均質素甚高,據介紹部分食材由「鄉下」直接入貨,夠哂地道。 綜合餐廳環境、服務態度、價錢和食物品質四大評分準則,推介指數有8.5分( 10分為滿分)。無得輸 必試三大美食

無得輸 必試三大美食
牙籤雞