2016-06-15 1829 瀏覽
同朋友慶祝生日,一行八人去咗上環食放題去食放題永遠都係首先叫刺身,但係呢個刺身一黎到我都覺得好 surprise,首先冇諗過份量都幾多,而且一啲比較少見嘅帶子同刺身蝦亦都比想像中大隻好多,質素算幾好幾新鮮另外原來朋友叫咗鵝肝,呢樣野係放題之中我比較少見到有,鵝肝size算大油份好重,但加埋塊多士一齊食就可以減少油膩感,但其實食一兩件已經好飽最後其他熟食我覺得反而佢嘅炸物做得幾好,可能油溫夠高,令到啲炸物都唔會太油膩,例如炸蠔既炸漿我覺得唔會太厚,蠔都唔算太細隻,另外炸餃子都炸得好乾身,餡料亦算多,整體算不錯
同朋友慶祝生日,一行八人去咗上環食放題

2016-05-12 4442 瀏覽
挑起條筋好想食日本野但又唔肚餓,所以今次冇食放題,散嗌!海膽花之戀,海膽份量都幾足,三文魚都好厚好大塊一啖過擺落口係唔係嫁,我分開左三啖先食得哂但係三文魚唔夠肥,而且三文魚冇乜味最前係蟹肉蟹膏壽司,後面左邊係劍魚壽司,右邊係帶子蟹肉蟹膏壽司有驚喜,蟹肉同蟹膏都多到爆啲蟹膏好正,食落口感覺好新鮮,個口感都好好好過平時淨係蟹膏咁劍魚壽司,片魚生好厚但好小飯,魚生同飯嘅比例係3:1劍魚我平時好小食因為好易會腥,但今次一啲都唔腥而且片魚生好大食落口好有滿足感帶子壽司就冇乜特別,普普通通咁但片帶子都係好厚嘅炸軟殻蟹卷呢個真係要推介俾大家,軟殻蟹炸到好脆,配埋啲牛油果同蟹子個口感好好,而且有牛油果食落冇咁濟我忍唔住食左兩舊雞皮包花蝦呢個幾特別,雞皮炸到好脆好香唔好見倒頭同尾就以為佢有殻,中間係冇殻嫁隻蝦好爽,配埋雞皮一流!炸雞軟骨冇咩特別但份量較為小芝士年糕半舊口一舊佢用紫菜包住啲芝士搞到紫菜林哂最後仲食左雪糕,雪糕有啲凍過頭,結哂冰但味道唔鐘 綠茶唔會太苦芝麻味都幾出,食完個口仲留住陣芝麻味今次最滿意係炸軟殻蟹卷,壽司同埋雞皮包花蝦其實散叫嘅食物質素係高啲嘅,如果大家重質多過重量嘅可以散叫
挑起條筋好想食日本野但又唔肚餓,所以今次冇食放題,散嗌!
海膽花之戀
海膽花之戀,海膽份量都幾足,三文魚都好厚好大塊
一啖過擺落口係唔係嫁,我分開左三啖先食得哂

但係三文魚唔夠肥,而且三文魚冇乜味
最前係蟹肉蟹膏壽司,後面左邊係劍魚壽司,右邊係帶子
蟹肉蟹膏壽司有驚喜,蟹肉同蟹膏都多到爆
啲蟹膏好正,食落口感覺好新鮮,個口感都好好
好過平時淨係蟹膏咁

劍魚壽司,片魚生好厚但好小飯,魚生同飯嘅比例係3:1

帶子壽司就冇乜特別,普普通通咁但片帶子都係好厚嘅
炸軟殻蟹卷

我忍唔住食左兩舊
雞皮包花蝦
呢個幾特別,雞皮炸到好脆好香
唔好見倒頭同尾就以為佢有殻,中間係冇殻嫁
隻蝦好爽,配埋雞皮一流!
炸雞軟骨冇咩特別但份量較為小
芝士年糕
芝士年糕半舊口一舊

佢用紫菜包住啲芝士搞到紫菜林哂
最後仲食左雪糕,雪糕有啲凍過頭,結哂冰
但味道唔鐘 綠茶唔會太苦
芝麻味都幾出,食完個口仲留住陣芝麻味

今次最滿意係炸軟殻蟹卷,壽司同埋雞皮包花蝦

其實散叫嘅食物質素係高啲嘅,如果大家重質多過重量嘅可以散叫

2016-05-11
海膽花之戀
2016-03-21 2293 瀏覽
我想試呢間壽司好多年今日終於試到 不過係試放題 其實佢放題同單點 整嘅材料都係一樣上乘 全部即點即製刺身新鮮 特別係北海道帆立貝 好鮮甜另外炸物 漿薄香脆 蝦天婦羅絕對唔會好似其他放題甘 漿厚蝦細 炸蠔焗蠔都新鮮 另外推薦炒牛柳粒 海膽手卷 牛油帶子 燒茄子大家睇相就明白
2016-03-20
2016-02-25 2739 瀏覽
幾個朋友都在附近番工,耐唔耐就約出來食個lunch,工作再忙朋友都係要耐唔耐見下既!今次就選了上環這間德膳食日本野。明明食日本野,不過我們幾個不約而同都無選到壽司魚生,哈哈,天氣太凍的關係吧,想食些暖肚的食物。我選了銀鱈魚西京燒定食($94),附小沙律,味噌湯,茶碗蒸蛋和甜品。茶碗蒸蛋不錯,熱呼呼的滑蛋一下滑入口,蛋味濃郁,好吃!銀鱈魚一上枱,已經聞到那清甜惹味的煎魚香!魚肉細嫩,入口即化,自己在屋企整是如何也煮不出這口感!魚皮煎得微脆不油膩,魚不會過咸伴飯吃剛剛好,令人吃得很滿足。埋單才知原來不用加一,價錢合理,下次會再來!離開時見到好多人在吃魚生飯,滿滿的一碗,下次要試試!
銀鱈魚西京燒定食
銀鱈魚西京燒定食
2016-01-11 3461 瀏覽
多數人都係黎德膳食晚市放題, 我就多數黎食lunch~~ 因為公司附近有質素保證o既日本餐廳真係唔多而且對德膳特別有親切感, 因為佢係我以前成日去尖沙咀H8德美壽司o既姊妹店!(不過個人覺得德美o既食物款式多d, 環境都開揚d舒服d ~)同德美一樣, 呢度o既午市定食多數都包晒沙律, 茶碗蒸, 麵豉湯同甜品烏冬/拉麵類有d唔會包麵豉湯其實食完呢堆野, 肚餓感已經唔存在 ;P午市都有廿幾款揀: 滑蛋飯類, 拉麵, 烏冬, 野菜鍋, 各類魚生飯, 壽司同天婦羅定食等等而我今日揀左次次黎都總有同事叫o既 網燒安格斯牛扒定食 $88落單時可以要求牛扒要幾成熟, 冇特別要求o既話一般都會係7成熟 ~牛扒夠腍唔會韌, 醬汁都好好味, 但略嫌太咸 ~份量一d都唔少呀~ 食完飯仲有好多件牛扒剩個定食仲配埋野菜!! 呢度o既野菜有好多櫻花蝦一齊炒, 所以好夠味特別鐘意佢o既bb露筍, 夠健康本身仲有甜品, 係我好鐘意o既奶凍伴芒果汁! 呢度o既奶凍整得滑不溜口 !!不過今日因為病病地無食到 ><今次兩個人黎.. 好好彩唔使等即刻有bar枱, 平時想黎一定要先訂位... 如果唔係有排等坐b
沙律
茶碗蒸&麵豉湯
同德美一樣, 呢度o既午市定食多數都包晒沙律, 茶碗蒸, 麵豉湯甜品
烏冬/拉麵類有d唔會包麵豉湯
其實食完呢堆野, 肚餓感已經唔存在 ;P
網燒安格斯牛扒定食
牛扒夠腍唔會韌, 醬汁都好好味, 但略嫌太咸 ~
份量一d都唔少呀~ 食完飯仲有好多件牛扒剩
櫻花蝦炒野菜
特別鐘意佢o既bb露筍, 夠健康

不過今日因為病病地無食到 ><
坐bar枱o既好處係可以望住師傅製作食物 ;P

Lunch黎講$88唔算平..但食得滿足, 都好值得 ~
2016-01-11
茶碗蒸&麵豉湯
櫻花蝦炒野菜
2016-01-07 2734 瀏覽
上環高級食肆林立,但有質素價廉嘅日式放題卻很少,而“德膳”就係其一。上星期我同女朋友就去拜會過,我到訂左頭輪六点開始,未夠鐘已經人頭湧湧,人氣旺盛。我地最鍾意食刺身,所以我地點了甜蝦,蝦肉相當新,油甘魚,三文魚等油脂分佈平均,相當有口感,刺身件件厚切,且非常新鮮;另壽司都係即叫即做,連火炙款式都有,如赤身,岩鹽左口魚邊,海膽黃金蝦,芝士皇帝蟹棒等,款款賣相精緻,但D飯就大左;而我最愛嘅燒炸物亦做得非常出色,如鹽燒牛舌,相當香口,唔靱,燒有機菠蘿,甜味十足,好爽,冬菇和廣島焗蠔,外面燒得香脆惹味,香氣四溢,不過火,有水準最後,食埋D甜品就啱啱好,各方面都不錯,偶然有漏單情況,但都可以介紹下

2016-01-05 2319 瀏覽
從網上得知上環"德膳壽司”,且有好多好評,所以我同幾位同學就去試下。我一早book定位,去到已人氣旺盛。我地最鍾意食刺身,所以我地點了甜蝦,蝦肉晶瑩通透,非常新鮮;北寄貝,象拔蚌等,亦好有口感,好爽甜;另壽司都係即叫即做,連火炙款式都有,如赤身醬油漬,岩鹽左口魚邊,海膽黃金蝦,芝士皇帝蟹棒等,款款賣相精緻,但D飯就大舊左;而我最愛嘅燒炸物亦做得非常出色,如鹽燒牛舌,燒得好香,唔靱,多春魚,魚肉新鮮,燒有機菠蘿,好甜,非常Juicy,廣島焗蠔,外面燒得香脆惹味,香氣四溢,不過火,有水準😄最後,食埋D甜品就啱啱好,各方面都不錯,偶然落單數量有多少出入,但都可以接受,值得一試

2015-12-20 2436 瀏覽
因公事到差不多九時才去吃飯,現在晚市想吃日本料理不是放題也沒很多選擇。來到附近的德膳壽司,看到2.5小時的放題價錢也合理,便問問可不可散叫,店員回答可以之餘,也貼心提醒我們距離他們關門只有一個小時多,我們覺得還是可以便入座了。壽司拼盤🍣 (4-5人前)這個4-5人份量真的很足料,最初還以為拼盤壽司用的料應該很普通,誰知一件豆腐皮壽司或"甩色蟹柳"壽司都沒有。這24件手握壽司竟然是吞拿魚、較肥美的三文魚腩🐟、鮮帶子🐚、熟蝦🍤、三文魚子,還有海膽(!!!)。海膽實在是個驚喜,吃起來超鮮甜滑溜,在這快要收工的晚市時份卻一點也沒腥味,吃得出貨源和處理食材都做得好。這裡的三文魚腩也不是普通的三文魚壽司,肥美厚切,魚片比壽司飯長很多,非常甘香。另外還有三年香甜厚燒玉子🍣,和十二件小卷也有青瓜和生吞拿,即使在旁點綴也絕不馬虎。串燒點了三串安格斯牛肉、兩串雞皮包大蝦、兩串大蔥雞肉、一串燒冬菇、一串燒青椒,就分享著吃。老實覺得牛肉燒得不韌口也很香,但略嫌40多元一小串(只有3-4小粒)性價比較低。雞皮包大蝦是很有新意,雞皮的油香融入鮮味的蝦肉中,難得燒得乾身,吃下去的雞皮便不會滿口是油,是很大膽但成功的
壽司拼盤🍣 (4-5人前)

串燒
點了三串安格斯牛肉、兩串雞皮包大蝦、兩串大蔥雞肉、一串燒冬菇、一串燒青椒,就分享著吃。老實覺得牛肉燒得不韌口也很香,但略嫌40多元一小串(只有3-4小粒)性價比較低。雞皮包大蝦是很有新意,雞皮的油香融入鮮味的蝦肉中,難得燒得乾身,吃下去的雞皮便不會滿口是油,是很大膽但成功的配搭。

野菜牛肉鍋
醬油湯底很甜,甚至甜得有一點兒過火的地步。但牛肉和野菜足料,有紹菜、金菇、冬菇
等不同種類,吃下去不只喝湯就不算過甜,不過不失。

雜錦天婦羅
天婦羅脆漿做得好,薄而夠脆口,不油膩。炸蝦鮮甜,番薯、南瓜、茄子等均可口新鮮,最重要是新鮮炸出來夠熱辣。

鰻魚炒飯
這個其實很有驚喜,雖是炒飯但鰻魚肉很多,切成丁的鰻魚也不是散收收而是還完整,是因為燒鰻魚的部分做得好,吃下去脆口,再加上鰻魚燒汁甜度剛好(外面有些燒汁做得太焦會苦),加上蛋花、菜粒、胡蘿蔔粒等炒至乾身,惹味得就算飽也讓人不禁多吃幾碗。

海鮮炒烏冬
雖有魷魚、大蝦等大件海鮮,但海鮮跟烏冬一個在底一個在面,完全是分開的,這是不足的地方。但分開來評論,烏冬炒得乾身、彈牙不糊口;海鮮也有鮮味而很大隻,所以沒能融合起來是個敗筆。

刺身拼盤
有三文魚、甜蝦、吞拿魚、帶子、厚燒玉子,每種兩片,用料也是像前面一樣上乘,新鮮甜美。但比起壽司,還是壽司的厚切更有驚喜。

整體來說,散叫而吃得夠,價錢也很合理,這家用料真的很不錯。如不想吃放題的quantity而想吃點quality日本壽司,這裡是個不錯的選擇。
  • 鰻魚炒飯
  • 天婦羅
  • 壽司拼盤
  • 刺身拼盤
2015-12-15 2201 瀏覽
從雜誌得知上環"德膳壽司”,放題定位於中高級路線,全店以矜貴食材行先,所以我同至愛就去試下。我地訂左頭輪六点開始,未夠鐘已經人頭湧湧,人氣旺盛。我地最鍾意食刺身,所以第一round我地點了甜蝦,大赤蝦,油甘魚,三文魚腩,北寄貝等,刺身件件厚切,非常新鮮,正👍,全部都要encore海膽壽司,滿瀉嘅海膽,見到都已經垂涎欲滴花之戀,三文魚包裹著壽司飯,中間加上沙律醬,上面係滿滿的飛魚子,就像一朵含苞待放的玫瑰花,太靚啦有D唔捨得食!原來呢個名字浪漫,外型美觀的壽司,係香港人創作架牛油果軟殼蟹卷,有沙律醬、飛魚子,用兩片牛油果包裹著飯、紫菜,中間係好大舊嘅蟹,層次感好豐富壽司都係即叫即做,例如:火炙芝士蝦、紋甲魷魚、美國牛肉、北海道帆立貝等,入口仲暖暖地架😉!而我最愛嘅燒炸物亦做得非常出色及有水準😄最後,食埋D甜品就啱啱好,各方面都不錯,雖然有漏單情況,但都可以接受。
海膽壽司,滿瀉嘅海膽,見到都已經垂涎欲滴
2015-12-13
  • 刺身
  • 火炙壽司
  • 軟穀蟹卷
2015-11-16 2318 瀏覽
一開始就梗係整個刺身拼盤先啦原來刺身蝦都有兩款: 大蝦同甜蝦大蝦就梗係大隻啲啦不過我就鍾意甜蝦多啲因為佢多啲鮮同埋多啲膠啲另外仲有帶子刺身其他地方嘅帶子刺身通常都好細粒但係呢間食店周毫不吝嗇每粒都大大粒 仲好新鮮添其他魚刺身就冇乜特別啦 唔知上面幅圖你哋估唔估到係邊隻魚呢😂原來就係平時食開嘅木魚 不過就好少可有無魚刺身食啦😁不過我都係鍾意食三文魚刺身多啲🤗另一款好正嘅嘢食我想推介就係黃金焗蠔😋佢啲好真係好大好大隻!!!大過我隻手呀!! 而且又焗得好好食其他嘅熟食我都冇影相啦不過佢其他熟食都做得非常好最咩甜品有雀巢雪糕同埋雀巢雪條例如大腳板,牛奶樂不過我覺得甜品就最好唔好出去買最好就用番啲自己整嘅嘢啦總括而言,我都食過好多間放題呢間嘅熟食做得一啲都唔馬虎 好過其他好多人去嘅放題而刺身方面 選擇款式都算多 $269 + 10% 雖然叫做比其放題貴左少少但係我都覺得非常之值得起碼佢座位寬躺 又有卡位坐唔似得其他放題 坐到密質質 食得一啲都唔舒服...

一開始就梗係整個刺身拼盤先啦

其他魚刺身就冇乜特別啦

唔知上面幅圖你哋估唔估到係邊隻魚呢😂

另一款好正嘅嘢食我想推介
就係黃金焗蠔😋
佢啲好真係好大好大隻!!!大過我隻手呀!!
而且又焗得好好食

其他嘅熟食我都冇影相啦
不過佢其他熟食都做得非常好

最咩甜品有雀巢雪糕同埋雀巢雪條
例如大腳板,牛奶樂

不過我覺得甜品就最好唔好出去買
最好就用番啲自己整嘅嘢啦

總括而言,我都食過好多間放題
呢間嘅熟食做得一啲都唔馬虎 好過其他好多人去嘅放題
刺身方面 選擇款式都算多
$269 + 10% 雖然叫做比其放題貴左少少
但係我都覺得非常之值得

起碼佢座位寬躺 又有卡位坐
唔似得其他放題 坐到密質質 食得一啲都唔舒服...
2015-11-03 2066 瀏覽
一行幾人去食放題 去到更係叫D刺身食下,三文魚刺身例牌夠肥美, 魚脂分布均勻 食落新鮮 入口即融。要讚既係甜蝦, size 好大隻 食落去即刻有鮮甜既味道,! 壽司好精緻,飯不太大舊 , 當中花之戀最好味 材料好足 , 三文魚保持水準. 再講係佢地既燒物 芝雞翼, 新鮮即整既雞翼, 好香,食落晒熱又多肉汁燒羊鞍,入味之餘地亦都非常鬆軟串燒都好多款, 雞軟骨好入味 ,牛舌好淋但較咸.焗蠔就唔太突出,配料過多相比下蠔就太細粒但味道唔錯 餐廳侍應生服務態度都幾好...好主動爽手來收碟 , like
一行幾人去食放題 去到更係叫D刺身食下,

三文魚刺身例牌夠肥美, 魚脂分布均勻 食落新鮮 入口即融。

燒羊鞍,入味之餘地亦都非常鬆軟

串燒都好多款, 雞軟骨好入味 ,牛舌好淋但較咸.

焗蠔就唔太突出,配料過多相比下蠔就太細粒但味道唔錯

餐廳侍應生服務態度都幾好...

好主動爽手來收碟 , like
2015-11-01
2015-10-31 1906 瀏覽
過海搵朋友聚會,咁岩佢地屋企附近有間日本餐廳,就一齊去試圖試啦。入到去都算多人,但唔係滿曬籮。坐位都幾雅緻,唔會太迫。好奇怪,呢到有單點同埋放題同時開放既。單點餐牌就有好多款式選擇,都有套餐。不過我地都係食放題,食品種類都算多,只係無單點齊全。我地叫左好多刺身,同小食。刺身全部都厚切,有啲刺身款式平時係出面仲係好小見既添,其中三文魚仲要係腩位, 好美肥,好有魚香。仲好新鮮。而且帶子刺身就好鮮甜!!炸物都唔錯,炸餃子,炸芝士年糕個皮都好脆,炸芝士年糕脆皮內仲要係烟烟刃刃既年糕同埋滿滿既流心芝士,茺滿唔同食材既味道同層次感。仲有鹽焗芝士豪,擺放得好靚,就好似放係雪山上面咁,除左落重料,豪仲好大粒。整體感覺幾好,可以再黎。

入到去都算多人,但唔係滿曬籮。

坐位都幾雅緻,唔會太迫。

好奇怪,呢到有單點同埋放題同時開放既。

單點餐牌就有好多款式選擇,都有套餐。

不過我地都係食放題,食品種類都算多,只係無單點齊全。

我地叫左好多刺身,同小食。

整體感覺幾好,可以再黎。
2015-10-30
2015-10-03 1928 瀏覽
聽間店名...以為係食素,食之前有上open rice睇下,但係都冇咩信心...不過公司有人book得,就應該食過掛?吾會太差掛?見到門口$268有得食2.5小時覺得都ok,吾知洗吾洗加一.30人,幾日前就book左,人太多要上樓上,樓梯位都掛左d擺設,幾特別呀.我地派左去d要除鞋先可以上去ge位,早知著襪啦...除鞋之後對腳勁凍...sad睇住一本點菜單,寫好之後就比佢地啦,等左好耐好耐...對面d同事早過我地落單,但到我地落個時就等左十幾分鐘都冇野上...一路見住人地有野食,我地就餓住...bad第一野當然係上魚生啦,見到d色水都好靚咁,魚生我覺得ok,都幾好味,但我只可以分到佢吾係好難食ge次品.我就吾食生蝦啦,同事覺得細隻甜蝦好味,但虎蝦就麻麻.佢冇鮑魚片叫,傷我的心...點左好多壽司,浪費曬個胃d位啦,上面個隻我覺得幾好味,食左2舊.但下面個d就認真麻麻...吾食啦,又浪費胃位...生蛋,同事覺得好味,而我吾食生蛋的.同事一人一舊食左,吾夠份我就冇食.睇落都好香口,好想食呀...聽講好正...衣到ge鵝肝吾會有怪味,驚食鵝肝ge我都吾覺得難食.聽講鵝肝係要干黎食的...?總結
不過公司有人book得,就應該食過掛?吾會太差掛?
睇住一本點菜單,寫好之後就比佢地啦,
等左好耐好耐...對面d同事早過我地落單,
但到我地落個時就等左十幾分鐘都冇野上...
一路見住人地有野食,我地就餓住...bad
第一野當然係上魚生啦,見到d色水都好靚咁,
我就吾食生蝦啦,同事覺得細隻甜蝦好味,但虎蝦就麻麻.
佢冇鮑魚片叫,傷我的心...
但下面個d就認真麻麻...吾食啦,又浪費胃位...
生蛋,同事覺得好味,而我吾食生蛋的.
同事一人一舊食左,吾夠份我就冇食.
睇落都好香口,好想食呀...聽講好正...
衣到ge鵝肝吾會有怪味,驚食鵝肝ge我都吾覺得難食.
聽講鵝肝係要干黎食的...?
總結:

即使我好挑食,但我都係食得飽ge,所以我會比合格.
但佢未至於我會想帶朋友or推介比人食,因為太多蚤.

有樣野係要提一下,雖然佢上菜好慢,但千其吾好就咁加單,
即使你一開頭好肚餓,但都千其吾好亂點咁多...
雖然走個時都冇叫我地收錢,我係早走個批啦吾知佢地食剩幾多.
我地由於太多人食,就點左好多,食到一半就知衰要係咁cut單,
但係"cut單"之後佢地都會再上,因為佢地係點左頭但都吾會跟進...
不過我地cut左之後佢再上菜我地都拒絕..覺得廚師好慘T_T!!!
對面台同事點左勁多天富羅...就係咪迫其他同事食(笑喊
由於我地自己都點左一碟,就冇接收佢地個一大大大碟xdd

由於同事點左好多酒,所以埋單好貴貴貴貴,不過係公司請,冇所謂啦(?)
total:29人(有一位缺席)=hk$12784 吾叫酒應該會好好多.

題外話/補充資料: 有樣野係要提一下,雖然佢上菜好慢,但千其吾好就咁加單, 即使你一開頭好肚餓,但都千其吾好亂點咁多... 因為你點20隻,佢真係會比20隻你,如果你得6條友...食吾曬就吾收碟...
2015-08-22
2015-09-15 1689 瀏覽
一向都覺得中上環食肆雖然好多,但好多都性價比唔高。咁都係理所當然既,租金咁貴,作為一個草根上班族,加上天生慳底但又有九個男人既胃納,往往要係中環食個平晏真係諗爆頭但德膳一直深得我心,原因好簡單,就係性價比高!一個定食包沙律、湯、蒸蛋、主食仲有甜品都係70幾蚊起!今次食左豚肉鍋,味道正常,當然唔係好好味,但又飽又滿足!

但德膳一直深得我心,原因好簡單,就係性價比高!

一個定食包沙律、湯、蒸蛋、主食仲有甜品都係70幾蚊起!

今次食左豚肉鍋,味道正常,當然唔係好好味,但又飽又滿足!

2015-09-01
今日一行十二人為左幫個同舊同事farewell, 去到呢間店食放題。一黎到,叫左個剌身併盤,味道。。。腥X10, 叫左其他野食,問佢幾大碟,冇講,清酒煮蜆冇酒味,冇甜味,燒腎有唔熟,羊架唔熟,燒牛舌ok,大蝦有少少梅。食左冇幾耐,仕應示意,我地一班人太嘈,叫我地細聲d。 轉頭又拎張單黎,嘆氣話我地寫得唔好,佢“幫“我地再寫過。飲品,我地叫左十罐,雖然係正牌可樂,但只有一罐凍。由於剌身太腥,曾向店員示意,問可否收走,店員只說,你們雖然係放題,但係唔可以浪費食物,邊個叫你地第一次叫咁多,放得耐梗係腥。(如果好食,魚生絕對係放題的首選,好少會食剩。)無奈唯有繼續食,食到中途,聽到隔離檯有人食唔到,連同垃圾一齊掉,個店員話,我地會知你掉左d食物,今次第一次警告,下次每掉一舊罰十蚊。我地聽到後,努力食,食剩十舊超腥的魚,第二個店員埋黎講,你地一定要食晒架,唔係一舊罰十蚊。。(胸有成竹的樣子), 我地咪答佢會食晒。跟住我地食甜品,甜品有雪糕等等,有同事表明,其他放題或會有quota, 每人一個,但我們睇晒張紙,冇寫quota, 咁咪叫囉。 突然店員話一人只可叫一個雪糕球。。又係一個冇寫明的自訂規定

飲品,我地叫左十罐,雖然係正牌可樂,但只有一罐凍。

跟住我地食甜品甜品有雪糕等等,有同事表明,其他放題或會有quota, 每人一個,但我們睇晒張紙,冇寫quota, 咁咪叫囉。 突然店員話一人只可叫一個雪糕球。。又係一個冇寫明的自訂規定。。

放題150分鐘,冇食咁耐,一路食,一路比職員監視我地有冇掉野食,又唔比大聲講野。。

最後,我地睇住隔離檯果12人,佢地埋單,檯面仲有野食,我們看著,以為只係職員提醒顧客不要浪費,點知職員真係會數佢食剩幾多舊,隔離比人罰左250元,等於收多一個客費用。

我地旁觀,見不到明碼實價寫明食剩每舊罰十元這個規定,而係有另一個規定,看相。
散點食物質素如何不知,但放題真係食到一肚氣,佢地的態度同多番的提醒,嚇到我們不敢再叫。。
題外話/補充資料: 食用變壞的魚生是有機會令人生病。 浪費食物是會被人罰錢。
2015-08-28