同事生日,一小team 人一齊食lunch由於一早訂左位,所以完全唔需要等就可以入去上去二樓廂房,要脫鞋入座,好彩冇著鴛鴦襪未坐底,已經有一小盤一小盤的薯仔沙律每一個放係枱面睇落好似放左好耐咁,賣相都唔特別討好但估唔到食落去比想像中好味,除非你唔鍾意食薯仔叫野食,其實一早有心頭好,由於小妹鍾意食海膽又鍾意食刺身,所以好快就揀左個海膽雜錦刺身飯賣相唔錯,驟眼睇好似好細個飯,但食落去份量都唔少海膽唔算多,三文魚有2件,帆立貝2件,味道都幾鮮中間隻蝦真係好大隻,另外仲有北寄貝同池魚各2件,但味道就一般,唔知係米因為佢D醬油太salty之後仲有一個燉旦同牛奶凍甜品,甜品OK但個燉旦就真心普通,並冇太大驚喜其他同事叫左其他餐,有吞拿魚茸飯,上面有隻旦,好得意我冇試食,但鍾意食吞拿魚的同事話呢個味道唔錯,鍾意食吞拿魚的朋友都不塠一試另外有同事叫左個刺身天婦羅配鳥冬,個人覺得呢個性價比最高,佢有4款刺身︳都係厚切,仲有個天婦羅鳥冬睇落都好唔錯,下次去我會食呢個,可惜冇影相全部LUNCH SET 都係配面鼓湯,冇野飲,以價錢及食物質素比較,唔算得上抵食但如果想慶祝生日或者一班人坐底吹水,呢度都係一個唔
同事生日,一小team 人一齊食lunch
由於一早訂左位,所以完全唔需要等就可以入去
上去二樓廂房,要脫鞋入座,好彩冇著鴛鴦襪

未坐底,已經有一小盤一小盤的薯仔沙律每一個放係枱面
睇落好似放左好耐咁,賣相都唔特別討好

但估唔到食落去比想像中好味,除非你唔鍾意食薯仔
前菜
叫野食,其實一早有心頭好,
賣相唔錯,驟眼睇好似好細個飯,但食落去份量都唔少
海膽唔算多,三文魚有2件,帆立貝2件,味道都幾鮮

之後仲有一個燉旦同牛奶凍甜品甜品OK但個燉旦就真心普通,並冇太大驚喜
海膽刺身飯
其他同事叫左其他餐,有吞拿魚茸飯,上面有隻旦,好得意
吞拿魚茸飯

但如果想慶祝生日或者一班人坐底吹水,呢度都係一個唔錯的地方!

題外話/補充資料: 2樓廂房冷氣好凍,建議相去食的朋友帶定件外套,唔係坐底真係唔想食冷盤的刺身壽司
2015-08-03
  • 刺身天婦羅餐,海膽刺身,吞拿魚魚茸飯
2015-07-30 1647 瀏覽
上環德膳是區內有名的日本餐廳,這天與友人特地選擇此地嘗試一下。我們被安排坐在樓上,可幸樓梯容易行,樓上感覺較靜,而且有 tatami 位,立時感覺日本。這兒的 set lunch 價位彈性很大,有 150 元的極上壽司套餐,亦有 66 元的拉麵套餐。我當日點了拉麵。先上枱是蒸蛋,蒸得很滑很重蛋味,當中有瘦肉,蟹柳,好正。拉麵來了,可能真的不是主打,所以沒有預期中的美味。拉麵湯底是豬骨味,但不太濃,較容易入口。拉麵不太彈牙,但麥味重。叉燒是半肥瘦,塊頭不大但厚,有點入口即溶的感覺 。糖心蛋很滑溜,一口像滑進喉嚨裡。餐還有煙三文魚沙律的,菜很新鮮爽口。

先上枱是蒸蛋,蒸得很滑很重蛋味,當中有瘦肉,蟹柳,好正。
蒸蛋

拉麵

餐還有煙三文魚沙律的,菜很新鮮爽口。
2015-07-30
蒸蛋
本來對日本放題的食物質素要求不會太高,只是想填飽肚子就完事,沒有想到遇上一間有高級料理級數,平民價錢的店。作為一為貪心的香港人,在下一定在第一輪都盡量把能吃的都點一遍。先上來的是清酒煮蜆(附圖)一吃下去不得了!店長毫不吝嗇用大量的清酒來煮蜆,喝一口湯汁也有濃濃的清酒香味!對比起香港其他店的作法,只是一點點的清酒加大量的糖和熱水,但這家用的是不折不扣,滿滿的清酒去煮。只是一味放題小食,認真的程度比美高級日本料理。對上一次吃過用真正清酒煮的蜆已經是很多年前在日本,香港吃到的大都只是糖水煮蜆。我只點了兩碗,光喝清酒湯也幾乎醉了。單憑一味清酒煮蜆已經能看出店長對料理的認真,其他美食我都自省千字,大家自己去感受一下吧。

清酒煮蜆
題外話/補充資料: 星期日去店裡很少人,怪可憐的,如非好的店也門庭冷清。。。
2015-07-19
2015-05-09 2524 瀏覽
一個字,抵食!以百零蚊食到新鮮食材且份量充足,大滿足!叫左兩個套餐,一個壽司餐(招牌叫壽司冇理由唔試壽司)同一個刺身餐。首先有薯仔沙律,面豉湯,蒸蛋做前菜,呢三樣味道唔錯,蛋夠滑夠香。主菜壽司上檯,有三文魚腩,三文魚籽,海膽,蝦,吞拿魚,帆立貝等等,樣樣都好新鮮,特別一讚吞拿魚,平時d香港普通日本食店我多數唔會叫吞拿魚,因為多數冇味或有雪味,但德膳嘅吞拿魚有魚味,少少油脂,口感唔錯,帆立貝同三文魚尤其爽甜。順帶一提佢地嘅手握飯好好,唔會散。最後甜品係奶凍,很香很滑。服務員態度冇其他食評講到咁差,都好好招呼,可能係閒日,冇咁忙啦
一個字,抵食!以百零蚊食到新鮮食材且份量充足,大滿足!

最後甜品係奶凍,很香很滑。

壽司套餐
薯茸沙律
剌身套餐
壽司套餐
剌身套餐
平時每次吃午飯約有七、八人,想找個有點特式的餐廳卻是因為太多人而擱置,最後落得茶餐廳不斷repeat。 同事吃過德膳發覺不錯值得再去,因此就成了今天的午餐。始終多人都較難找位,所以訂了位,電話中店員指出留位留五分鐘,若果例牌遲到的,就建議要訂個晏少少的時間了。德膳有兩層,上層是要脱鞋的榻榻米,有日式的屏封,與隔離台相隔,隱私度高。多人的聚餐都坐得很舒服。午市套餐擁有多項選擇,價格大概在$60-90,日本菜來說都算合理。點餐後店員附上前菜,蒸蛋和麵豉湯。前菜的蔬菜沙律。套餐送贈的味噌湯。最喜歡的就是德膳的茶碗蒸蛋,非常滑嫩。 我點的set lunch是三文魚彩之飯,在熟三文魚碎鋪滿白飯。上面放有新鮮的三文魚和帆立貝刺身,再加有三文魚籽。刺身新鮮,而且每片都甚有厚度,倒上豉油,鮮度更是提升,滋味得顯!混入白飯,相當美味。以這價錢吃得飽肚,魚生又厚又大片,還要新鮮的,自目前為止,只有德膳能做到! 甜品就以芒果汁奶凍。德膳的食物質素不需擔心,我加上幾次到德膳午餐的經驗,它的食物質素給我信心的保証!管理人要正視的是店員的服務態度,在過往幾次的經驗中,我都是到二樓進膳,負責二樓的店員在我們每次的舉

前菜的蔬菜沙律。
套餐送贈的味噌湯。
最喜歡的就是德膳的茶碗蒸蛋,非常滑嫩。
甜品就以芒果汁奶凍。
德膳的食物質素不需擔心,我加上幾次到德膳午餐的經驗,它的食物質素給我信心的保証!管理人要正視的是店員的服務態度,在過往幾次的經驗中,我都是到二樓進膳,負責二樓的店員在我們每次的舉手,他們卻直接把你跳過,去幫隔離枱處理訂單,要客人不斷嗌唔該,起碼重覆三次,店員才走過來問你要些什麼,點單是,加水是,甚至催促也是。

十問九唔應的態度又豈止只有一次呢?先講的是德膳上菜的速度偏慢的。午市時間去,公司難免有規限,規定員工要幾點前回到公司,心急問問出餐進度時,永遠都不被理會,三催四請的情況下店員終於捨得停下步伐來聽聽訴求。「請問我們的餐到了沒?我們等了很久。」 我們問。但荒謬地店員竟然可以不到廚房跟進,就直接回答我:「就得架啦,整緊。」類似的答案。就算你沒有心,一心只想敷衍我們的話,最低限度也走進廚房裝裝樣子,再走出來跟我們說:「就得架啦。」類似的話,暪騙我或是裝裝樣子都令我心服口服。現在連廚房問都沒有問,在你詢問後一秒都不用想的情況下回覆食物的進度,跟張大眼說謊話有什麼分別?

另外詢問多次甜品才到真的令人受不住。上甜品和結帳是同步,但連找完錢都還未上甜品,再次召喚三次店員才關注甜品的上菜情況,跟店員說完之後還是繼續值做自己的工作,不幫幫手問問進度,係咪想趕我走,連個甜品都唔我食?

有好幾次因為叫極店員都不來,或者催了幾次都沒有人理會,搞到趕時間而無法享用甜品,雖然甜品並不是什麼貴格菜,但無法吃甜品卻有點可惜。這是店員的工作態度,還是人手不足的問題,使上層的店員忙到停不了?無論是前者或後者,也希望管理層可以正視這個問題,人的耐性是會用盡的,就算食先有多好吃,該有的服務態度還是需要的。服務的表現未能盡如人意,少少的意見希望接納。
2015-01-26
2015-02-16 2664 瀏覽
周五晚上OT完,同事想食日本嘢,於是嚟咗公司附近呢一間。晚市清酒有八折,可惜我地都唔飲酒。🍶 叫咗唔少壽司,三文魚腩好肥美,而且冇筋。玉子壽司不軟不硬,甜度也正好。帶子則稍稍少了點鮮度。 個牛肉窩同鰻魚飯都好大份。牛肉至少夠三個人吃。鰻魚的醬汁夠味,又不會太甜。   平時食日本菜鍾意叫枝豆,但通常見到嘅都係好細一碟,而呢間嘅係好大一盤,仲係熱嘅。👍D串燒都唔錯。秋刀魚冇腥味。炸雞軟骨則好味過燒雞軟骨。燒雞軟骨冇乜味道。

燒秋刀魚
牛肉鍋
花之戀
壽司
2015-01-31 2217 瀏覽
那天是朋友生日,我訂了位。拿了一個cake去,放在雪柜。坐下時,因為不能忍受從樓上傳下來的煙味,所以要求調去較前的卡位;那伙計態度很差,起初諸多推摚,說那卡位已有人預訂等等。後來才勉強(「黑起口面」)叫另一同事替我們調位。坦白說:食物都很好吃。吃後我們問可否切餅,(之前的阿嬸說是不計吃多少錢都可以切。)但這位「黑面」伙計又來告訴我們的消費不足夠每人$250,所以不可以切。我們埋單時發覺(連小費在內)只差$12便達到那每人$250的消費額。最後由這「黑面」伙計「黑口黑面」的給我們結脹。一間食物有如此好水準的店鋪,竟然當顧客要受他們氣的感覺,真可惜!
那天是朋友生日,我訂了位。拿了一個cake去,放在雪柜。
坦白說:食物都很好吃。

2015-01-29
2014-11-06 2753 瀏覽
去年生日去了尖沙咀<德美>,今年生日不必過海了,因為在上環有姊妹店<德膳>,而且離上環地鐵站出口只是3分鐘,十分方便! 以TableMap訂位,到了餐廳,店員和我小心核對資料,很細心!我認出了有2位員工是從尖沙咀德美調來的!食物依舊品質良好,我對它拿米芝連有信心!點了一個吞拿魚蓉飯套餐!前菜是雞蛋薯仔沙拉+味噌湯!雞蛋薯仔沙拉好味,沙拉醬不多,但味道已很足夠! 味噌湯沒有很特別,因此不詳述了!吞拿魚蓉飯,內有切絲的青瓜、菜和吞拿魚蓉,新鮮可口,用料優良!上有一隻小小鵪鶉蛋,給客人自由加入撈飯,提升美味!白飯是珍珠米,軟身,入口鬆軟!賣相美觀! 海鮮炒飯,喜歡以鐵板炒的炒飯,特別有鑊氣! 上有大大隻的蝦,而且有大量蔥花,香噴噴的! 比較咸而濃味!小食是牛油果鰻魚Pancake,大大大推介,其他餐廳少機會吃得到!Pancake十分十分柔軟,和熟透的牛油果及香甜的鰻魚,配合得天衣無縫!令人停不了口...想點多一碟!最後甜品是奶凍伴芒果汁,十分香滑,應該是3.6牛奶???!!!因為味道十分香濃! 加了芒果汁,更是好吃!下次一定會去~~~

點了一個吞拿魚蓉飯套餐!
前菜

海鮮炒飯
鰻魚牛油果Pancake
奶凍伴芒果汁
2014-08-08 2740 瀏覽
我食開尖沙咀德美的,今次去上環德膳試試,可能是開店冇幾耐,人客比尖沙咀不多,但水準照舊,因為也是同一班底,無論師傅,經理及侍應!    為食日本嘢,我會兩邊走多些!特別推介夏季必食粟米刺身 (新鮮及好甜),八角魚刺身 (鮮味),天婦羅溫泉蛋 (特別),燒物,燒玉子 (此玉子鮮味)  ⋯⋯⋯暫時食了咁多間日本料理, 這間我會建議

⋯⋯⋯暫時食了咁多間日本料理, 這間我會建議
2014-07-25
  • 天婦羅溫泉蛋
  • 士多啤梨鵝肝
  • 八角魚
  • 刺身
第—次寫食評,寫間最近食過最正㗎啦!間餐廳響上環,以前"遊"個個位,個日同男朋友行過見到個二人餐四百幾蚊,好多嘢食又有燒蟹腳食,就吸引咗我地去試啦。全個餐様樣嘢都好新鮮好好食,我重點推介:刺身係厚切又新鮮,wasabi係磨出黎個種唔攻鼻,讚呀!燒蟹腳保留到鮮味,唔會乾哂水,我最愛! 帆立貝壽司,好大個帆立貝,壽司飯醋味剛剛好!
第—次寫食評,寫間最近食過最正㗎啦!
紀念日
  • 燒蟹腳