今日一行十二人為左幫個同舊同事farewell, 去到呢間店食放題。一黎到,叫左個剌身併盤,味道。。。腥X10, 叫左其他野食,問佢幾大碟,冇講,清酒煮蜆冇酒味,冇甜味,燒腎有唔熟,羊架唔熟,燒牛舌ok,大蝦有少少梅。食左冇幾耐,仕應示意,我地一班人太嘈,叫我地細聲d。 轉頭又拎張單黎,嘆氣話我地寫得唔好,佢“幫“我地再寫過。飲品,我地叫左十罐,雖然係正牌可樂,但只有一罐凍。由於剌身太腥,曾向店員示意,問可否收走,店員只說,你們雖然係放題,但係唔可以浪費食物,邊個叫你地第一次叫咁多,放得耐梗係腥。(如果好食,魚生絕對係放題的首選,好少會食剩。)無奈唯有繼續食,食到中途,聽到隔離檯有人食唔到,連同垃圾一齊掉,個店員話,我地會知你掉左d食物,今次第一次警告,下次每掉一舊罰十蚊。我地聽到後,努力食,食剩十舊超腥的魚,第二個店員埋黎講,你地一定要食晒架,唔係一舊罰十蚊。。(胸有成竹的樣子), 我地咪答佢會食晒。跟住我地食甜品,甜品有雪糕等等,有同事表明,其他放題或會有quota, 每人一個,但我們睇晒張紙,冇寫quota, 咁咪叫囉。 突然店員話一人只可叫一個雪糕球。。又係一個冇寫明的自訂規定

飲品,我地叫左十罐,雖然係正牌可樂,但只有一罐凍。

跟住我地食甜品甜品有雪糕等等,有同事表明,其他放題或會有quota, 每人一個,但我們睇晒張紙,冇寫quota, 咁咪叫囉。 突然店員話一人只可叫一個雪糕球。。又係一個冇寫明的自訂規定。。

放題150分鐘,冇食咁耐,一路食,一路比職員監視我地有冇掉野食,又唔比大聲講野。。

最後,我地睇住隔離檯果12人,佢地埋單,檯面仲有野食,我們看著,以為只係職員提醒顧客不要浪費,點知職員真係會數佢食剩幾多舊,隔離比人罰左250元,等於收多一個客費用。

我地旁觀,見不到明碼實價寫明食剩每舊罰十元這個規定,而係有另一個規定,看相。
散點食物質素如何不知,但放題真係食到一肚氣,佢地的態度同多番的提醒,嚇到我們不敢再叫。。
題外話/補充資料: 食用變壞的魚生是有機會令人生病。 浪費食物是會被人罰錢。
2015-08-28