2022-06-22 457 瀏覽
今日在樂富處理公事完,隻腳又行行吓去咗讀書時期嘅地方,哈哈原來都係食😂😂記得和同學去九龍城德昌魚蛋粉,那時廿幾蚊碗到現在四十五蚊碗,貴咗好多~真係唔係人人食得起,一場嚟到唔係唔食亞嘛!平時要大排長龍我一定走人,今次一入去就有位,一於叫番碗魚蛋粉加紫菜🍜再配埋杯凍檸茶,絕配👍🏻好幾年前食過勁重味精,今次食完Ok喎無好口乾口渴😊河粉爽口滑流不鞋口,魚蛋魚片有魚味且彈牙👍🏻紫菜份量適中,杯凍檸茶有四塊新鮮檸檬🍋已經好足夠飽。預備走之際見到隔離奶醬多士,哎哎呀好香呀!忍唔住又叫咗佢,超大滿足😋😋原來斜對面豆腐花舖已經執咗🥲人生如夢往事只能回味😋
魚蛋粉加紫菜、奶醬多士、凍檸茶
2022-06-22
魚蛋粉加紫菜、奶醬多士、凍檸茶
2022-06-15 1005 瀏覽
好多明星都成日都會揸車黎買外賣既九龍城德昌魚蛋粉🐟🍲 lunch時段門外總係有人龍不過一般只需等約10分鐘左右就有位唔會太耐✌🏻 雖然呢到出名係魚蛋, 但本人比較鍾意食佢既🐷肉丸, 所以叫左豬肉丸米粉加紫菜(+$5)🐷肉丸有5粒, 有D似越式扎肉咁, 爽之餘夠豬味而且都夠大粒👍🏻紫菜爽脆份量好多, 佢既米粉偏粗,有米香唔洗驚會過淋, 口感好好, 食得🌶️既朋友記得一定要加埋呢到既招牌潮洲辣椒油一齊食就更加惹味🌶️少少已經好夠辣🥵 呢到嘅辣椒油係會上癮,炒得夠香又夠辣, 臨走係counter仲買左一樽番屋企🤪除左魚蛋粉出名, 其實私人推介佢呢到D多士類亦非常出色, 鮮牛油多士🧈, 多士烘得夠脆又上色,中間夾塊凍冰永既慢慢融化緊既牛油又夠厚, 一咬成口都係冰凍既牛油同酥脆既多士真係好好食🤭餐蛋治🥪 係食過咁多間茶記覺得最好食CP值最高既, 佢個炒蛋🍳係勁厚勁juice, 蛋香濃郁之餘仲炒得超嫩滑💯, 午餐肉齊夠厚豬味香又唔會太咸, 最重點係個白麵包, 超級鬆軟😳❗❗最後唔夠喉再叫埋過法蘭西多士🇫🇷🍞, 中間夾住一層厚厚既花生醬, 多到一切開直頭係有流心效果😍 熱辣辣上台既麵包外皮炸到外脆內軟仲
最後唔夠喉再叫埋過法蘭西多士🇫🇷🍞, 中間夾住一層厚厚既花生醬, 多到一切開直頭係有流心效果😍 熱辣辣上台既麵包外皮炸到外脆內軟仲有層蛋香味, 加埋牛油🧈同可以自己落既楓糖漿🍯食, 非常濕潤軟綿🤤
15 分鐘 (堂食)
  • 魚蛋粉
2022-06-13 301 瀏覽
據說這家店的魚蛋非常有名,今天路過,不用排隊,決定一試。點了一碗魚蛋米,一碗水餃米,一碗淨潮州四寶,一碟油菜及一碟炸魚皮。友人與我一致覺得魚皮餃最出色,其次是魚蛋米中的魚片,貢丸也做得很好,魚蛋水餃的味道也不錯,而相對普通的就是墨魚丸,像是沒太多墨魚在內吧,因為墨魚味不香濃。油菜是腐乳通菜,味道就是正常,反而炸魚皮有點失望,因為不夠脆,可能保存得不太理想。聽說這店排隊,味道不差,似乎未必值得排隊。
2022-06-04 291 瀏覽
魚旦粉:魚旦新鮮彈牙河粉非常幼滑再加辣椒油和紅醋食味道一流😋沙嗲牛肉紅腸公仔麵:沙嗲牛肉肉質鮮嫩紅腸厚切👍🏻麵質剛剛好非常足料凍檸茶:茶膽冲得好正夠檸檬🍋飲落好清涼解渴😍
魚旦粉:

魚旦粉
沙嗲牛肉紅腸麵
凍檸茶
2022-05-20 206 瀏覽
忙裡偷一個閒🤓德昌魚蛋粉@九龍城有契媽帶我去搵食😎佢話當佢一個去九龍城就會食佢🤓仲會提早食佢既午餐,因為呢間好多人排隊🤩曾經食過一次外賣🥡堂食梗係好味啲啦🤪佢個湯好好飲😜魚蛋好彈牙😌仲有呀,佢個炸魚皮「超級脆」👍🏼食湯粉多數我都會加埋炸魚皮魚皮要點湯食😎係咁咦點下佢有點濕⋯但仲保持到脆脆❤️不過今次食 ⋯略嫌有啲燶😕今次仲叫左碟韮菜🤨以前好怕食韮菜,唔係驚佢陣味係怕佢老有渣🥺呢碟冇嗌錯呀👏🏼好嫩 點少少蠔油已經好好味😋順帶一提🤩食得辣要落埋佢個🌶辣椒油好香好夠辣😝(我落左少少都好辣🌶)但落左辣油又再惹味啲🤓❤️🧡💛💚💙💜❤️🧡💛💚💙💜
忙裡偷一個閒🤓
德昌魚蛋粉@九龍城

魚蛋河

有契媽帶我去搵食😎
佢話當佢一個去九龍城就會食佢🤓
仲會提早食佢既午餐,因為呢間好多人排隊🤩

曾經食過一次外賣🥡
堂食梗係好味啲啦🤪
佢個湯好好飲😜魚蛋好彈牙😌
仲有呀,佢個炸魚皮「超級脆」👍🏼
食湯粉多數我都會加埋炸魚皮
魚皮要點湯食😎係咁咦點下佢
有點濕⋯但仲保持到脆脆❤️
不過今次食 ⋯略嫌有啲燶😕

今次仲叫左碟韮菜🤨
以前好怕食韮菜,唔係驚佢陣味
係怕佢老有渣🥺
呢碟冇嗌錯呀👏🏼好嫩 點少少蠔油已經好好味😋

順帶一提🤩食得辣要落埋佢個🌶辣椒油
好香好夠辣😝(我落左少少都好辣🌶)
但落左辣油又再惹味啲🤓

❤️🧡💛💚💙💜❤️🧡💛💚💙💜

魚蛋河
  • 炸魚皮
2022-01-31 500 瀏覽
第一次食好出名嘅德昌魚蛋粉,今次好好彩入面冇乜人,直接walk-in就即刻食得到 , 睇餐牌之前問咗個阿姐有冇魚片頭佢話有, 咁就嗌咗個魚片頭河粉,等緊嘅時侯睇餐牌見到餐牌上面冇魚片頭, 嚟到見到佢呢個應該係魚蛋而唔係魚片頭😂😂 不過都唔係啲咩緊要嘅,黎到嗰粒魚蛋超大粒好似長洲魚蛋咁大粒,味道就梗係好食過長洲魚蛋啦, 食得出粒魚蛋係好新鮮嘅, 佢仲好細心咁將你幫粒魚蛋切片,粒魚蛋真係好大, 河粉都係好食唔會話好唔新鮮煮到斷曬,不過有時候經過見到佢排曬長龍, 如果要排隊入去食碗魚蛋返我就覺得唔係好值得,雖然佢係一本好食魚蛋粉但係佢係一碗好普通好食魚蛋粉😂唔使特登話黎德昌要排十幾分鐘隊都食得到, 價錢方面冇記錯好似40蚊有找, 係出名嘅舖頭嚟講已經算好平, 下次如果唔使排隊可以直接食嘅我都會再嘗試另外佢隔兩間舖都係同一間德昌佢嗰個炸魚骨超好食,打邊爐當小食嗰個定要買嚟食

2021-10-22 771 瀏覽
話說尋日我Tony經開九龍城去好東X 買野之後 肚餓 於是問下店主附近有冇好食魚旦粉面?對方就介紹我哋去呢間試吓 咁我就滿必歡喜去試吓啦!去到現場見到有5個人排隊心諗唔通真係好好食人人食?等了十分鐘到我地,入去緊係叫魚旦啦⋯⋯5分鐘唔洗就奉上魚旦粉、浄魚旦同奶茶⋯⋯魚旦食落口其實唔係食開果種潮式魚旦佢有啲似越南果款魚旦⋯⋯飲啖湯⋯唔⋯都係潮式果d魚旦比較合我Tony口味!你哋自己去試吓再分享下食評吧,埋單2碗兩drink $118!
魚旦河
2021-08-19 1116 瀏覽
一個牛腩河 ($38)一個牛腩片頭河($43)牛腩河係正常嘅牛腩河魚片頭係同出面其他鋪頭有啲唔同,比較似係豆腐魚片頭,食落軟身啲。魚味唔太濃。但未特別到值得排隊黎試。整體來講,食落都只係屋企附近食到嘅味道,冇咩特別。完全冇必要山長水遠特登過嚟食。佢唔係差、唔係難食。因為見咁多人推介同經常排長龍,令我以為會好特別,其實唔係,所以我有啲失望。各位如果要山長水遠特登過嚟就不必啦!排長龍嘅話都唔好等啦。屋企附近食算啦。
一個牛腩河 ($38)
一個牛腩片頭河($43)

牛腩河係正常嘅牛腩河

各位如果要山長水遠特登過嚟就不必啦!
排長龍嘅話都唔好等啦。
屋企附近食算啦。
2021-08-16 820 瀏覽
這間德昌魚蛋每到假日必定大排長龍,這裏的魚蛋及其他丸都是自家製的。今日就點了一個紫菜四寶丸河,包括有魚皮餃、魚蛋、豬肉丸和墨魚丸,粒粒都爽口彈牙,湯底都比較清甜建議可加入辣椒油一齊食更加惹味。炸魚皮在這裏都比較受歡迎,放入湯裏面食非常香脆可口。

2021-07-31 683 瀏覽
屯馬線開,雜誌介紹,又多人排隊,以為正啦!伏到不得了!全部野都under average !!!魚旦,墨丸,牛腩都係屋企樓下貨色,湯底無味,滑粉ok 滑⋯排隊排左大半粒鐘,可以吳洗再去🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️🤦🏼‍♀️
屯馬線開,雜誌介紹,
又多人排隊,以為正啦!

伏到不得了!全部野都under average !!!
魚旦,墨丸,牛腩都係屋企樓下貨色,
湯底無味,滑粉ok 滑⋯

2021-07-27 532 瀏覽
四寶河貢丸好味,自家嘢係唔同啲魚皮餃麻麻 好厚粉皮魚蛋正常墨丸好味個湯底唔錯,配河粉食啱晒會想飲多啖鮮油多,因為食想叫但牛油唔夠凍,好快變晒油同預期一樣,可以不試。內在環境無卡位 全部圓枱比一般粉麵乾淨企理通道闊落 唔會出入都迫到人食得安安樂樂樓面姐姐亦好爽快
四寶河

四寶河
貢丸好味,自家嘢係唔同啲
魚皮餃麻麻 好厚粉皮
魚蛋正常
墨丸好味
個湯底唔錯,配河粉食啱晒
會想飲多啖

鮮油多

鮮油多,因為食想叫
但牛油唔夠凍,好快變晒油
同預期一樣,可以不試。

內在環境
無卡位 全部圓枱
比一般粉麵乾淨企理
通道闊落 唔會出入都迫到人
食得安安樂樂
樓面姐姐亦好爽快

2020-12-16 1845 瀏覽
話説最近本人都要去九龍城開工, 就到處搵下有冇好食嘅餐廳, 咁呢間德昌魚蛋粉就幾時都要排隊, 同名嘅餐廳我之前響北角嘅時候就食過一次, 因為年代久遠所以印象唔深, 不過就因為本住排隊有好野嘅關係就試下九龍城呢間啦菜單顯示包括平常嘅粉麵之外都有d 三文治, 扒包之類魚蛋河加紫菜, 38+5蚊, 湯底清澈, 有冬菜, 青蔥襯底河粉比坊間平常嘅晶瑩剔透得多, 口感較爽唔糯, 有米香, 幼身唔會咁易糊魚片有3塊, 彈牙有魚味, 鹹香手擠魚蛋, 比平常潮州魚蛋細粒, 仔細咁睇會見到有魚鱗軟骨, 證明真材實料,有魚味, 口感結實彈牙埋單43蚊, 比起坊間嘅魚蛋粉檔係出色嘅, 但要排咁耐隊同位於九龍城對我黎講唔就腳, 未必夠足夠吸引力再誇區黎食多次了

菜單顯示包括平常嘅粉麵之外都有d 三文治, 扒包之類
魚片有3塊, 彈牙有魚味, 鹹香

2020-12-14
2020-08-23 1360 瀏覽
下班後和男友到九龍城行街街,九龍城街道相比起油尖旺來說較為幽靜,沒有那種接踵摩肩、人逼人嘅感覺。因為嗰日肚仔有啲唔舒服,想食啲清淡啲嘅食物,想食魚蛋粉。所以男友帶我去咗九龍城區買馳名嘅德昌魚蛋粉啦!我地點咗魚蛋麵、魚片頭麵、淨魚蛋同埋郊外油菜。店家很快手就淥好咗兩碗麵,仲幫我地包裝得妥妥當當,俾埋餐具、辣油和醋我地。魚蛋保持一貫水準,爽口彈牙,魚味濃,證明係真材實料!魚片頭也很彈牙,又係非常好食!啲麵湯加上腩汁同醋,真係好好飲,我都幾乎飲曬,食曬成碗麵都唔會覺得太口渴!
2020-08-14
5 分鐘 (外賣自取)
2020-08-18 1074 瀏覽
排隊20分鐘,店員招乎一般;店面平民路線,大聲談論世事。魚旦牛腩河加炸魚皮。非傳說般神級。魚旦是彈牙但魚味淡,牛腩是無粘牙但調得略鹹,河粉走正常路線,炸魚皮是過譽了。總論,排過就好,試過就算。
排隊20分鐘,店員招乎一般;店面平民路線,大聲談論世事。

魚旦牛腩河加炸魚皮。

總論,排過就好,試過就算。
2020-08-15
20 分鐘 (堂食)
2020-06-29 1258 瀏覽
每次經過德昌魚旦粉都好想食,但係每次見到佢甘多人排隊嘅人龍都會放棄!今日終於比我等到了,又吾洗排隊又少人,幾大都要入去食佢最出名嘅魚旦粉拉。🤩其實都仲有好多選擇,好多樣化,就算入去吾食魚旦粉都可以叫D茶餐廳嘅嘢!我點左碗馳名魚旦河加紫菜湯底$43,我想叫埋炸魚皮不過已經沽清😥魚旦河好大碗,魚旦好彈牙、魚味濃又吾腥,紫菜都多架,洗得又乾淨,果然冇揀錯!吾怪得之甘多人排隊食拉!果然唔錯,值得encore!平平哋食真係幾滿足不過唯一美中不足嘅係冷氣吾係好夠😂
平平哋食真係幾滿足
不過唯一美中不足嘅係冷氣吾係好夠😂