2020-10-17 36 瀏覽
唔講都唔知原來大角咀有好多西餐廳,仲好多人喺嗰度飲酒傾偈,好有氣氛!今次我哋就去咗其中一間食佢嘅招牌豬手!泥呢間點可以唔叫豬手!我就揀左德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律第一啖食就覺得個豬手皮燒得好脆,但肉質仲係到好嫩滑,亦好入味。配埋酸椰菜一齊食好夾,薯仔沙律個醬汁同出邊街食嘅唔同,佢加左芥茉醬撈粒粒生薯仔,可以解油膩作為食肉愛好者嘅我仲叫咗個法式燒春雞,分量比豬手少,兩個人share就好fit味道都唔錯,但係有啲overcooked咁原來燒春雞底下仲有炸薯角!炸得唔會太over, keep到薯仔texture另外仲點左香蔥芝士焗薯條,仲extra加咗$25配巴拿馬風乾火腿~ 薯條好大盤,上面就有大量芝士醬mix蔥同Parma ham碎,增加左層次 好滋味!飲品仲叫左一杯rosee 同apple cider豬手配啤酒,傾下食下野就過左一個好relax嘅晚上

泥呢間點可以唔叫豬手!我就揀左德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律

味道都唔錯,但係有啲overcooked咁

好滋味!

飲品仲叫左一杯rosee 同apple cider
豬手配啤酒,傾下食下野就過左一個好relax嘅晚上

2020-10-15
2020-10-17 29 瀏覽
德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 $218德國鹹豬手係即叫即製,所以都等咗幾個字先上菜,不過一上菜就會知道係值得等待!個皮燒得好脆,但係豬手肉質仲保持到好嫩滑😍 而且醃得好入味,唔使點醬汁都覺得好好食~ 另外酸椰菜都做得唔錯,椰菜絲切得夠細,酸度啱啱好,配埋豬手一齊食好夾😋薯仔沙律都有驚喜,醬汁係混合左沙律醬同埋芥茉醬,食落去冇咁肥膩,配埋爽脆薯仔,出奇地幾夾~香蔥芝士焗薯條加配巴拿馬風乾火腿$88+$25我哋另外加咗$25配巴拿馬風乾火腿,一上菜嘅時候嚇親,份量好大盤,一大盤薯條上面就諗咗香蔥芝士醬混合火腿碎,食落去更加香口~ 有啲可惜嘅芝士份量比較少,係底下嘅薯條沾唔到🤔法式燒春雞$158春雞size 兩個人分啱啱好,唔算多骨,啖啖肉~ 配埋炸薯角, 可以點番茄醬同埋香草沙律醬~ Hoegaarden Rosee $62Somersby Apple Cider $62食豬手點可以冇啤酒,所以我哋就叫咗一杯rosee 同一枝 apple cider 😝 食豬手同燒雞咁重口味嘅嘢配啤酒就真係一流😋😋
德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律 $218

香蔥芝士焗薯條加配巴拿馬風乾火腿$88+$25

法式燒春雞$158

Hoegaarden Rosee $62
Somersby Apple Cider $62
2020-10-15 20 瀏覽
今晚食左佢的豬手同香腸platter. 豬手好入味,皮脆肉嫩。但略嚴佢的酸菜太乾。香腸都好食,皮脆脆的,一點都唔乾。味道恰好。環境都算係咁,細細的舖,係有少少迫。但都坐得舒服。只係今晚遇著有班飲high左的一枱人,比較嘈。否則一切都好好

2020-10-15
2020-09-23 227 瀏覽
全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖! 全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖! 全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖!全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖! 全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖! 全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖!突然之間想食德國菜,於是相約朋友黎到Das Bier相聚一番。行完奧海城,黎到Das Bier 德國餐廳食晚餐。餐廳十分貼心,為防疫做足準備,設計了電子餐牌,既環保又可減少接觸性傳染風險。睇下餐牌食咩好,我們選了煙三文魚配凱撒沙律( $128 ),德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律( $218 ),德式肉丸燴松露意大利飯( $138 ),可樂( $28 )及Movenpick雪糕( $28 )。天氣熱辣辣,行街行到一身汗,飲番杯可樂透心涼。首先,先上沙律,煙三文魚配凱撒沙律( $128 ),沙律比想像中大份,大大兜份量十足。本來只係諗住叫個小沙律作開胃之用,沒想過這麼大份,真材實料。有足料煙三文魚,沙律菜,麵包,洋蔥同埋番茄,實屬不錯。食完沙律,冇幾耐就送上了德式肉丸燴松露意大利飯( $138 ),上枱香氣撲鼻,一陣陣黑松露味道,令人急不及待想嘗試一下。食落真的驚喜十足,松

Coke
天氣熱辣辣,行街行到一身汗,飲番杯可樂透心涼。

德式肉丸燴松露意大利飯

,一陣陣黑松露味道,令人急不及待想嘗試一下。食落真的驚喜十足,松露味十足,夠香濃,值得一試。

德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律

來到德國餐廳,點少得吃鹹豬手?德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律( $218 ),店員已預先把豬手切好方便食用,豬手肉和豬皮是分開的。豬皮烹調得十分香脆,吃落真Crispy!!!
配上酸菜薯仔沙律及芥茉醬汁,味道一流。

Movenpick

最後食埋個甜品Movenpick 雪糕士多啤梨味,吃完真的大滿足。
題外話/補充資料: 全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖! 全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖! 全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖! 全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖! 全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖! 全部相片均由本人親自拍攝,全部原圖!
2020-09-14
Coke
Movenpick
2020-09-21 128 瀏覽
最近係報復式出街食飯,喺屋企悶左咁耐,終於開返晚市當然要試多d新野啦~大角咀好多食店,今次我地放工就想黎飲杯酒,享受一下我地既happy hour!-舖頭細細間,都幾有外國的風味~唔鐘意睇實體餐牌既,可以睇電子餐牌,好方便!特別係而家大家注重衛生,電子餐牌可以減少接觸!-飲啤酒當然唔少得要食墨西哥粟米片,配埋佢地自製既蕃茄醬,好滋味!份量仲好多添!今次飲左黑啤,真係好似去左徳國咁!-黎到德國餐廳緊係要食德國豬手,跟薯仔沙律同埋酸菜,份量勁多!切開細細件,豬手皮脆卜卜,加上少少脂肪,又唔會油膩,口感豐富,用黎送酒一流呀!-另外叫左一個德國香腸拼盤,有四款香腸同埋薯角,香腸好juicy唔會太dry,我特別鐘意芝士味!-好滿足的一餐,2個人結果都食唔哂要打包! 好抵食!
舖頭細細間,都幾有外國的風味~

好滿足的一餐,2個人結果都食唔哂要打包! 好抵食!
2020-09-19 1174 瀏覽
事隔一排冇食德國菜,聽朋友推薦呢間德國餐廳,一於試下係咪咁正先😛同朋友分別叫左德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律($218)、煙三文魚配凱撒沙侓($128)、德式肉丸燴松露意大利飯($138)、可樂($28)、MOVENPICK雪糕($28)煙三文魚配凱撒沙侓:份沙律D煙三文魚數量都唔少,沙律菜都幾新鮮爽脆,配合埋成個DRESSING都撈得幾均勻,食落開胃😋如果可以再多D脆脆麵包粒會更加正德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律:黎到德國餐廳,當然必點豬手食下😉上菜時好大份,同埋職員已經切好晒一件件,咁就方便食👍🏻皮夠酥脆香口,而豬手肉質嫩滑,一脆一軟雙重口感享受😍豬手味道鹹度合適,就咁食都唔錯,不過當再點埋芥末醬黎食,會更加滋味🤤如果淨係食豬手會有D膩,所以食下配碟D酸菜絲同薯仔沙律解一解膩👍🏻德式肉丸燴松露意大利飯:一上菜時已經聞到好香松露味,食落去果然冇令人失望👍🏻燴飯煮得軟硬度適中,而且啖啖松露味,中意松露味一定要叫黎食🤤至於肉丸賣相簡簡單單,但食落去肉味又幾香濃喎,有D驚喜😋補返張相😎可樂:本身想飲啤酒,不過早排有少少唔舒服,所以唯有停下先,遲D先再黎飲返杯盡興過😜MOVENPICK雪糕:有士多啤

補返張相😎

可樂

MOVENPICK雪糕
MOVENPICK雪糕:有士多啤梨/雲呢拿/朱古力可以揀,最中意士多啤梨,甜甜地又有D天然新鮮嘅果肉可以食😋食埋MOVENPICK呢餐好滿足🥰

成餐D食物份量都好大份,雖然叫得唔多但都食到飽一飽,加一後埋單$594,下次試埋佢D特色新口味野食,同埋要飲返杯盡興下先得😆

題外話:因為疫情關係,而家改左用電子餐牌,用電話SCAN QR CODE咁就每個人自己慢慢睇,減少接觸從而減低染病風險,可見店鋪都為防疫做足功夫👍🏻
2020-09-14
可樂
MOVENPICK雪糕
2020-09-17 76 瀏覽
已經很久沒有和朋友在放工後去啤啤🍺🍺疫情終於比較緩和,就趁呢段時間去咗大角咀呢一間出名嘅德國餐廳,和朋友一起談天說地。一入到黎餐廳,係德國感覺!!一坐低即刻嗌一杯黑啤😍😍🍺🍺🍺先飲一杯黑啤,和朋友一訴心中情😍係浪漫呀!傾咗一個靚鐘計,肚餓啦!梗係要點呢度嘅招牌豬手啦😍脆卜卜的豬手,配上黑啤,簡直最佳拍檔!呢度嘅豬手質素非常高,而且份量非常大,兩個麻甩佬食到飽😹除咗🐷之外,梗係推介大家食埋呢度嘅德國香腸,香腸拼盤入邊有幾種唔同嘅香腸,同樣配上黑啤簡直最佳拍檔。簡直係野好食,酒好飲😍🍺雖然疫情剛剛緩和,但係呢度嘅衛生情況絕不鬆懈,除咗有擋板分隔枱同枱,仲可以用電子點餐,衛生環境簡直一流。如果你哋仲同朋友諗緊去邊度談天說地的話,我絕對推薦大家嚟呢度👍🏽

一入到黎餐廳,係德國感覺!!一坐低即刻嗌一杯黑啤😍😍🍺🍺🍺

先飲一杯黑啤,和朋友一訴心中情😍係浪漫呀!

2020-09-17 51 瀏覽
晚市開返, 但酒巴又未開喎, 想飲下啤酒吹吹水, 我有心水選擇, 今日去咗大角咀一間德國餐廳, 嘆下豬手飲下啤酒, 正~我地六點去, 可能太早, 我地係第一枱客, 叫咗兩杯最愛既黑啤, 念佢夠重口味, 再叫咗德國豬手, 一份德國香腸, 食物不是太多, 主要係想吹下水聚下腿,首先黎係德國香港配盤, 有3款唔同既味道, 熱辣辣, 外皮烤到好香脆, 入面又好多肉汁, 食到停唔到, 之後上埋德國豬手, 上枱已經幫我地切好哂~ 唔駛自己動手, 非常細心的服務, 拿拿林食塊豬皮, 正到反哂眼, 又脆又香, 又唔太肥, 肉質部份一D都唔乾, 記得最後倫埋舊豬骨丫, 因為有好多肉筋, 烤到好集香, 送酒一流
2020-09-07
2020-09-09 52 瀏覽
約了久未見面朋友聚舊,大家都想找一間可以慢慢坐傾計餐廳,朋友推介這間位於大角咀的Das Bier,一於試試!餐廳位於奧海城旁的小街中地下,附近環境幽靜,很有悠閒感覺,而且每張台之間都有充足空間,十分適合朋友相聚德國菜最重要當然是啤酒,點了Guiness黑啤,入口口感順滑,而且店子還細心先將杯都雪凍,冰涼感覺夏天最適合主菜點了傳統德國咸豬手,外皮香脆,肉質幼滑,入口充滿肉香,值得一試!德國香腸併盤份量十足,十分正宗,入口充滿肉香,每一啖都有肉汁,配上啤酒吃值得推薦!

2020-06-20 182 瀏覽
冷氣唔夠,今晚30幾度天氣,入面冷氣唔夠,一路食一路流汗,希望可以改善.食物一般,例牌叫咗鹹豬手,仲加埋白豬手,德國腸,卡邦尼意粉,比較下,白豬手好啲!鹹豬手啲皮太硬,德國腸沒有驚喜,意粉還可以,太熱和冷氣唔夠影響.
2020-06-15 190 瀏覽
適逢以前曾經去過德國讀書,緬懷德國野食,於是黎到屋企附近呢間德國餐廳,假日夜晚9點得番最後一張bar枱,決定照坐😍🇩🇪-煙三文魚配凱撒沙律🥗$128-好大碗!有為數不少撕開左既煙三文魚🍣、食得出係自己焗既麵包粒🍞、生菜🥬、煙肉粒🥓、芝士粉🧀,味道正常勝在大份!迎接一陣既熱氣野香葱芝士焗薯條🍟$88-勁勁勁大碟😂兩個人share係一定食唔哂,香口脆口既芝士加上葱花,份量超多又夠哂熱辣辣😍德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律🥗🥔$218-個豬手皮炸到好脆口,入面肉又唔會太un,份量夠曬多,有黃芥末可以拎黎點,酸椰菜就未必個個人食得習慣,薯仔沙律改左炸粗身薯條🍟整體不錯,係港式風味既德國菜😂同一大人黎share食物就唔會做大哂鬼🤪🤪
煙三文魚配凱撒沙律🥗$128

香葱芝士焗薯條🍟$88

德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律🥗🥔$218
就唔會做大哂鬼🤪🤪
2020-05-15 1570 瀏覽
Das Bier係一間連鎖平價德國餐廳,一早聽朋友講過幾抵食豬手又好食,不過最初只有大埔店對我黎講實在太遠,近哩一年Das Bier喺大角咀都開左分店,終於有機會試喇~!!餐廳除左例牌有度體溫同提供消毒搓手液之外,每舍食客仲有一個口罩套,非常貼心。Das Bier有散叫亦有套餐,其中佢地嘅二人就最抵食,$398有墨西哥脆片、德國香腸、鹹豬手同兩杯野飲,非常抵食。不過個人覺得二人餐兩個人其實好難食得晒,基本上要三個人先食倒。所以最後我地都係散叫。Somersby Apple Cider($62)夠晒冰凍,一啖豬手一啖啤酒堅係正!Grava Juice($40)石榴汁酸酸甜甜幫助消化,食德國菜咁多肉飲返杯就啱。德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律($218)鹹豬手好大份,如果本身唔算太肚餓或特別大食,絕對夠兩個人食。豬手皮脆卜卜,但又唔會好硬,好好食。豬手肉質肥瘦適中,少少鹹唔會太韌,我鍾意濃味就覺得蘸埋芥辣醬好食啲。豬手旁誘邊仲有薯仔沙律同酸椰菜,酸椰菜酸酸地幫助消化食完冇咁濟。總結,豬手堅好食冇令人失望,套餐抵食過散叫好多,不過由於份量太多,建議最少三個人黎食。

Somersby Apple Cider($62)

夠晒冰凍,一啖豬手一啖啤酒堅係正!

Grava Juice($40)

石榴汁酸酸甜甜幫助消化,食德國菜咁多肉飲返杯就啱。
Somersby Apple Cider & Grava Juice

德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律($218)

德國鹹豬手配酸菜及薯仔沙律

豬手皮脆卜卜,但又唔會好硬,好好食。

2020-05-07 366 瀏覽
I meet up with my friend tonight and he suggested to go to a German restaurant. Das Bier was located at Pok Man Street, Tak Kok Tsui. Being a traditional German restaurant, they offered pork knuckle, sausage, fish n chip, nancho and beer etc. Shortly after we were seated, the waitress gave us a mask cover to protect our mask, that was very considerate of them.  Somersby apple cider - It was refreshing and cooling, with slight apple taste. It goes well with the food and during this hot weather.Fi

Fish n chips - The chef was generous with the portion of the french fries, which was placed in a basket. French fries was soft and crispy and fish was fried till the skin was crispy. Fish was soft and smooth, going well with the mayo provided.
2020-04-02 620 瀏覽
路過見到呢間小店有德國豬手食,又諗唔到食咩,有店員喺門口即刻為我地介紹食物,就決定一試。鋪頭唔算大,只有幾張枱,再加上下晝6點去食,所以只有我地兩個客人,好似包場咁叫左個二人餐,因為有齊我地想食ge食物,有小食、德國腸、豬手,跟餐仲有兩杯啤酒。墨西哥脆片有先烘熱,個醬味道適中。德國腸拼盤有幾款腸仔,可以一次過試晒唔同款式 豬手個皮都係脆度適中,整體都係好味。啤酒杯係雪凍左,抵讚二人餐睇落唔算多野食,但份量好夠,我地一男一女去食最終食淨少少。好滿足ge一餐

豬手個皮都係脆度適中,整體都係好味。
啤酒杯係雪凍左,抵讚
2020-03-07 470 瀏覽
这家德国菜兔兔跟大灰狼真是惠顾了多次了,量大味美,加上折扣优惠,绝对物有所值呢。绝对会再回头。来个大集合 ,以下是分三次吃的。第一次点了三文鱼沙律,芝士薄饼,咸蛋黄猪手。第二次点了三文鱼意面,一字牛肋骨第三次点了三文鱼沙律,香蒜芝士焗薯,白猪手。猪手和牛肉都腌制的恰到好处,够味但又不是特别咸。牛肋骨,牛肉质地破嫩。传统白猪手还出奇的好吃,皮QQ的。这两菜估计以后还会再点。嘿嘿。不过下次去先试试其他的先。

来个大集合 ,以下是分三次吃的。
第一次点了三文鱼沙律,芝士薄饼,咸蛋黄猪手。
第二次点了三文鱼意面,一字牛肋骨
第三次点了三文鱼沙律,香蒜芝士焗薯,白猪手。

• 一字牛肋骨
  • 德国传统白猪手