2022-05-15 297 瀏覽
朋友極力推介一間比較隱蔽嘅私房菜,地方舒適,又可自帶酒品,免開瓶費👍🏻 士多啤梨骨 好香士多啤梨味,酸酸甜甜好開胃 大蜆什菌豆腐湯 完全冇沙嘅大蜆湯,魚湯底清甜鮮味✨ 麻辣手撕雞 手撕雞肉嫩,重麻油香,少少麻麻辣辣非常惹味 蟹油銀芽炒麵 蟹油味濃郁,炒麵做得非常好,唔會油冧冧 30頭南非吉品鮑魚扒鵝掌 勁滿足既南非吉品鮑😋,肉質彈牙,鵝掌炆得岩岩好,肥美鬆化 生煎東星斑十二兩 有成12両重嘅東星班夠晒份量 而生煎係第一次品嚐,外脆肉嫩,大小朋友都好喜歡💕
2022-05-12 590 瀏覽
朋友敘舊當然要搵D坐得舒服又唔怕嘈到人既地方啦😁今晚特意過嚟觀塘食私房菜,喺工業區內雖然非常隱蔽✨最開心可以自帶啤酒,紅酒,或其他酒類,免開瓶費🥳麻辣手撕雞 🐔手撕雞肉嫩,少少麻辣非常惹味大蜆什菌豆腐湯什菌豆腐增加魚湯底鮮甜,每粒蜆都大大隻又冇沙👍🏻胡椒粉炒大肉蟹我最喜歡肉蟹啖啖肉,胡椒粉勁香濃惹味🦀蟹油銀芽炒麵食完蟹再食呢個蟹油炒麵,口腔內既蟹味持續保存.. 重點係… 唔油💯,朋友勁讚,手慢都無得食😁麻辣雞煲雞肉嫩而且相當入味,配啤酒一流🍺花膠扒羊肚菌女士最愛既花膠扒,配埋羊肚菌既獨特香味,養顏又可增骨膠原🥰蒜片牛柳粒餐廳是用牛柳,真正既牛柳粒,唔似外邊其他餐廳用西冷,散點的話290g ,$240
朋友敘舊當然要搵D坐得舒服又唔怕嘈到人既地方啦😁
今晚特意過嚟觀塘食私房菜,喺工業區內雖然非常隱蔽✨
最開心可以自帶啤酒,紅酒,或其他酒類,免開瓶費🥳

麻辣手撕雞 🐔
手撕雞肉嫩,少少麻辣非常惹味

大蜆什菌豆腐湯
什菌豆腐增加魚湯底鮮甜,每粒蜆都大大隻又冇沙👍🏻

胡椒粉炒大肉蟹
我最喜歡肉蟹啖啖肉,胡椒粉勁香濃惹味🦀

蟹油銀芽炒麵

麻辣雞煲
雞肉嫩而且相當入味,配啤酒一流🍺

花膠扒羊肚菌
女士最愛既花膠扒,配埋羊肚菌既獨特香味,養顏又可增骨膠原🥰

蒜片牛柳粒
2022-05-03 538 瀏覽
美味佳餚,私房菜絕對係選擇之一屋企人最鍾意中菜芝士花龍蝦試咗個邪惡煮法,芝士徹底溶化,龍蝦真係做到可以鎖緊肉汁,彈牙鮮甜,而且唔係得虛殼,好多肉胡椒炒大肉蟹,黑胡椒粒和青胡椒炒香,配上新鮮大肉蟹咁大嘅巨形蟹箝肉厚到呢真係太吸引啦 濃濃的黑胡椒味道蟹肉被香濃惹味的黑胡椒炒過胡椒香辣不嗆喉,而且不會蓋過蟹的鮮甜 蒜蓉粉絲蒸蟶子皇,粉絲簡直係精髓,因為吸左蟶子皇的鮮甜,而且蒜蓉惹味,配飯一流麻辣鹵水拼盆,呢個辣唔會頂唔順,反而夠滋味,同普通鹵水唔同啊,唔會鹹~
美味佳餚,私房菜絕對係選擇之一
屋企人最鍾意中菜

芝士花龍蝦

胡椒炒大肉蟹,黑胡椒粒和青胡椒炒香,配上新鮮大肉蟹
咁大嘅巨形蟹箝肉厚到呢真係太吸引啦

濃濃的黑胡椒味道
蟹肉被香濃惹味的黑胡椒炒過
胡椒香辣不嗆喉,而且不會蓋過蟹的鮮甜

2022-04-28 432 瀏覽
好耐冇同朋友敘舊今晚特意過嚟觀塘食私房菜,喺工業區內雖然非常隱蔽,但喜歡佢地方寬敞,坐得舒適💯麻辣滷水拼盤有金錢肚、豬大腸、手撕雞豬大腸非常入味,手撕雞肉嫩,少少麻辣非常惹味薑蔥炆龍躉腩薑蔥汁濃厚,龍躉腩啖啖肉,怕食骨朋友岩哂😆芝士花龍蝦 🦞芝士帶有奶香忌廉味,龍虾隻隻肉厚飽滿,爽口彈牙,鮮甜無比😋避風塘骨第一次食避風塘骨,非常惹味,送酒一流🍻上湯浸時菜食咗咁多肉肉,食番清淡蔬菜清清口腔富瑤炒飯炒飯抄得好乾身好香,唔會油淋淋👍🏻雲呢拿布丁香濃雲呢拿味,做飯後甜品100分 😋網上訂座仲會送小食🤭
好耐冇同朋友敘舊

麻辣滷水拼盤
有金錢肚、豬大腸、手撕雞
豬大腸非常入味,手撕雞肉嫩,少少麻辣非常惹味

薑蔥炆龍躉腩
薑蔥汁濃厚,龍躉腩啖啖肉,怕食骨朋友岩哂😆

芝士花龍蝦 🦞
芝士帶有奶香忌廉味,龍虾隻隻肉厚飽滿,爽口彈牙,鮮甜無比😋

避風塘骨
第一次食避風塘骨,非常惹味,送酒一流🍻

上湯浸時菜
食咗咁多肉肉,食番清淡蔬菜清清口腔

富瑤炒飯
炒飯抄得好乾身好香,唔會油淋淋👍🏻

雲呢拿布丁
香濃雲呢拿味,做飯後甜品100分 😋

網上訂座仲會送小食🤭
  • 麻辣鹵水大拼盤
  • 薑蔥炆龍躉腩
2022-04-25 312 瀏覽
等到頸都長終於開晚市,當然要約埋老友食好D同飲番幾杯吹吹水啦,朋友介紹呢間位於工廈既隱蔽中式私房菜館,菜式選擇多,海鮮新鮮且份量十足,今晚一定好滿足😁大蜆雜菌豆腐湯每粒蜆都大大隻又無沙,魚湯底鮮甜,配豆腐雜菌好夾👍🏻麻辣鹵水拼盤有豬腸、牛肚、青瓜,炆得好淋入味,小小麻辣好醒胃,送酒一流🍻花雕雞油蛋白蒸大肉蟹嚟到巳勁香,雞油蛋香好滑,肉蟹份量亦唔細,啖啖肉好滿足😋上湯花龍蝦龍蝦當然係重頭戲,大大隻咬落彈牙,麵炸得脆脆,吸哂上湯龍蝦精華,超正🤤金湯海皇翅湯頭非常鮮甜,同平時婚宴食嘅爭好遠,翅既份量唔少,非常美味嘅湯羹💯荔茸百花卷百花卷做得好酥脆,外脆內軟,非常出色🅰️

大蜆雜菌豆腐湯
每粒蜆都大大隻又無沙,魚湯底鮮甜,配豆腐雜菌好夾👍🏻

麻辣鹵水拼盤

花雕雞油蛋白蒸大肉蟹
嚟到巳勁香,雞油蛋香好滑,肉蟹份量亦唔細,啖啖肉好滿足😋

上湯花龍蝦

金湯海皇翅

荔茸百花卷
百花卷做得好酥脆,外脆內軟,非常出色🅰️
  • 花雕雞油蛋白蒸大肉蟹
  • 麻辣鹵水大拼盤
2022-02-06 339 瀏覽
非常感謝他們預備的盤菜,瑤柱非常好味道,鮑魚也是煑得恰到好處。年廿九第一次食,call Gogovan 要收HKD 143 😡,第二次自己去拿,御饍哥哥仔已經早我們一步在街口等我們提取,謝謝。
盤菜
外賣自取
盤菜
2022-01-29 164 瀏覽
團年飯,聚會時候到了~一家人👨‍👩‍👧‍👧係屋企食盆菜冇辦法啦夜晚冇得出去⋯⋯呢間用既食材上乘,之前堂食佢哋嘅質素都好高所以見到佢哋宣傳圖,都對佢哋嘅盤菜都好有信心提早預訂就可以取了超級豐富!多款食材,每一款屋企人都好滿意啊大大的鮑魚,美味的大花菇仲有原隻南非鮮鮑魚、日本瑤柱、古法鼓油雞、潮州鹵水鵝皇、醬油炆豬腩肉丶鮑汁炆花膠丶醬皇炆蘿蔔、古法炆豬皮、蠔皇炆大花菇、南乳炆枝竹豬手!盆菜既醬汁無添加味精,全部原汁原味!濃郁味道,可以加水~咁樣就可以食完再打邊爐🍲擺下啲蔬菜落去,其實我哋都食唔落因為份量太多了!八人盤菜個份量都食唔晒再加上所有材料都好新鮮,唔會有雪藏味道
團年飯,聚會時候到了~
一家人👨‍👩‍👧‍👧係屋企食盆菜
冇辦法啦夜晚冇得出去⋯⋯
呢間用既食材上乘,之前堂食佢哋嘅質素都好高
所以見到佢哋宣傳圖,都對佢哋嘅盤菜都好有信心
提早預訂就可以取了
超級豐富!多款食材,每一款屋企人都好滿意啊
大大的鮑魚,美味的大花菇

醬皇炆蘿蔔、古法炆豬皮、蠔皇炆大花菇、南乳炆枝竹豬手!

盆菜既醬汁無添加味精,全部原汁原味!
再加上所有材料都好新鮮,唔會有雪藏味道
薑汁炒芥蘭加入芥蘭用大火炒香,芥蘭有獨特的甘香,跟香辣的薑,會十分搭配,加上蒜头爆香會更加滋味,又唔會好單調金銀蒜蒸龍躉腩鮮滑的龍躉腩,真係好多肉,最緊要無咩骨,非常方便我同朋友覺得好滋味,而且墊底嘅粉絲一流,吸收晒精華!椒鹽豆腐,熱辣辣上,加上脆脆的外皮,裡面好熱要小心食啊!唔好食得太快麻辣滷水拼盤少少麻辣配上滋味鹵水,原來都一樣禁夾又開胃花雕雞油蛋白蒸大肉蟹大肉蟹肉質爽口彈牙,新鮮滋味加上花雕雞油蛋白都好夾,少少酒味絕對無問題,唔會話遮蓋肉蟹的鮮甜,反而提鮮!潮州滷水鵝鹵水唔會影響原汁原味的天然鵝肉甜味,唔會死鹹反而剛剛好滿足的晚餐,大家都好滿意,而且我地自己帶酒,免開瓶費又可以節約一筆費用啦!
薑汁炒芥蘭

金銀蒜蒸龍躉腩
鮮滑的龍躉腩,真係好多肉,最緊要無咩骨,非常方便
我同朋友覺得好滋味,而且墊底嘅粉絲一流,吸收晒精華!

麻辣滷水拼盤
少少麻辣配上滋味鹵水,原來都一樣禁夾又開胃

花雕雞油蛋白蒸大肉蟹

潮州滷水鵝
鹵水唔會影響原汁原味的天然鵝肉甜味,唔會死鹹反而剛剛好

滿足的晚餐,大家都好滿意,而且我地自己帶酒,免開瓶費
又可以節約一筆費用啦!

2022-01-03
2022-01-06 168 瀏覽
環境要好,味道都要夠好同屋企人一定要食餐好蟹油銀芽炒麵彈牙又有蟹香 ,有先爆香韭黃及銀芽,有試過其他炒麵,有時候炒得不夠乾身,有時候太油膩,呢間有大量芽菜我最愛蒜蓉粉絲蒸蟶子,因為蒜蓉味道滲入蟶子之中,而蟶子的鮮味被粉絲充份吸收。蟶子殻上鋪上粉絲,超級入味而且鮮甜,味道好夾香芒沙律大蝦球,簡單食材都可以好豐富,大蝦都新鮮鮮甜,彈牙好味!東星斑椒鹽骨,媽媽話東星斑是深海魚中上品,估唔到有呢個料理方法,椒鹽惹味又有口感避風塘炒蟹,其精髓絕對係蒜蓉!新鮮螃蟹搭配佢地秘製的避風塘佐料,超級惹味,加上熱騰騰送上,大家都好鐘意!大蜆什菌豆腐湯(魚湯底)大蜆索曬d湯汁,而且鮮甜味出,唔會有沙或者唔新鮮,豆腐夠滑而不散開,魚湯味道濃郁同埋佢地盆菜一直到農曆新年,都可以食!朋友仲提我話 網上訂座有小食送,更加抵啦~
環境要好,味道都要夠好
同屋企人一定要食餐好

蟹油銀芽炒麵

2021-12-27
2022-01-04 222 瀏覽
我地一家平時就比較鍾意食中菜,屋企人生日冇理由唔揀間好食嘅中菜,於是揀咗觀塘呢間御膳😆大蜆什菌豆腐湯(魚湯底)- 蜆肉真心大大粒,豆腐滑嫩,什菌爽脆,最有亮點嘅係個魚湯底好鮮甜,簡直係一流🥰蔥油雞- 雞件鮮美嫩滑,配埋簡噴噴嘅蔥油真係冇得彈,停唔到口啊😜香煎花龍蝦,一開二- 花龍蝦更加係重頭戲,龍蝦肉雪白,咬落彈牙,表面仲煎到香噴噴,正啊🤤花膠扒羊肚菌- 花膠一向都係女士恩物,養顏一流,食落軟滑有咬口,而羊肚菌又可以增強抵抗力,吸晒醬汁嘅精華,簡直係所有靚靚食材集於一身 ☺️荷香龍躉球蒸飯- 蒸飯都好驚艷,荷葉香滲透飯粒,龍躉新鮮爽口,兩者完美融合,好味到食咗兩小碗😆上湯浸時菜- 上湯香濃,時菜吸收晒啲精華,而且質感爽脆,好refreshing 😍士多啤梨骨- 呢道菜都好有質素,排骨沾滿濃稠嘅士多啤梨醬汁,酸甜醒胃,一啖接一啖,餸飯一流👍🏻所有餸菜都好高質,成餐「御膳」咁,真心推薦鍾意中菜嘅一家大細嚟食♥️

蔥油雞
- 雞件鮮美嫩滑,配埋簡噴噴嘅蔥油真係冇得彈,停唔到口啊😜

香煎花龍蝦,一開二
香煎花龍蝦

2022-01-03
香煎花龍蝦
  • 什菌豆腐大蜆湯
2022-01-01 151 瀏覽
首先上咗個湯,見到佢放咗唔少魚落去熬湯,都是得出魚味,但係唔鮮。啲魚大嚿得來,冇乜肉食。其次,第二樣係叫做大肉蟹,有兩隻。店員有問我哋prefer咩方法烹調,但由於我哋有選擇困難症,所以店員Offer左可以一隻係各用一個烹調方式。一隻係蛋白清蒸,務求盡量保持佢原本嘅鮮味。另一隻手係想迎合鍾意食啲口味重啲濃啲嘅朋友,揀咗避風塘炒蟹。兩種都各有特色,但係啲蟹嘅肉實在唔多,兩種蟹相對起嚟會係蛋白清蒸比較鮮甜好味啲。個蒜蓉蒸蟶子皇幾出色,蟶子好大隻,蒜蓉炒好惹味,好香。呢個七人嘅套餐仲有士多啤梨骨、招牌御膳炒飯、西蘭花炒花枝,仲有金華玉樹雞半隻。呢幾樣餸都唔太出色,個士多啤梨骨同平時嘅甜酸排骨差唔多。反而係隻雞比較嫩滑啲。最後嘅甜品係用芒果布甸結尾,都係偏甜。

個蒜蓉蒸蟶子皇幾出色,蟶子好大隻,蒜蓉炒好惹味,好香。

最後嘅甜品係用芒果布甸結尾,都係偏甜。
  • 蒜蓉粉絲蒸蟶子
2022-01-01 359 瀏覽
除夕夜搵咗間隱藏係工廠區嘅私房菜試吓。老實講,環境就一般。外表就同一般工廈飯堂差不多。入面裝修就係好似舊式酒樓咁。但始終都係嚟食嘢。食物好食最緊要。今次叫咗一個二人套餐。 香芒沙律大蝦球2件東星二食,養魚(椒鹽骨,起肉炒球)什菌豆腐大蜆湯白胡椒爆炒南非鮑魚2只蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2只士多啤梨骨經典富瑤炒飯(鮮南非鮑魚, 瑤柱 ,金華火腿,沖花,加上秘製醬汁製作而成)碧綠炒花枝另送:甜品 - 芒果布丁 全單$9682位用,免加一 成個套餐裏面除咗士多啤梨骨比較普通,唔係太入味。其他嘅食品基本上係超額完成✅。味道非常之好食。最驚喜嘅係東星班二食。最初我都有啲擔心椒鹽骨會唔會太乾?但係出嚟嘅效果非常之好,仍然食到魚肉嘅嫩滑質感,肉汁仍然係度。

今次叫咗一個二人套餐。

香芒沙律大蝦球2件
東星二食,養魚
(椒鹽骨,起肉炒球)

什菌豆腐大蜆湯

蒜蓉粉絲蒸蟶子王
白胡椒爆炒南非鮑魚
東星班二食  -  起肉炒球
2021-12-24 1717 瀏覽
就嚟到聖誕,咁就要約班朋友一齊出嚟玩啦!今次走到敬業街!整個環境都唔錯的,只係有少少嘈!野食質素方面絕對唔馬虎!今次同行有七個朋友食飯嘅!首先講吓聖子,雖然味道比較清淡,但係勝在聖子新鮮,配上蒜蓉粉絲可以話係完美配搭!之後有個滷水拼盤,整體上都OK辣辣地。真係好正!而且都幾入味下!另外我哋有兩隻蟹,店員佢哋非常好人!幫我地用咗兩個方法嚟整!我係用蟹蒸蛋。另外一個係避風塘炒兩種炒法有好食嘅地方!冇得比較,前者就比較清淡啲!如果鍾意食濃味嘅人就未必鍾意啦!相反避風塘炒法更為嘢味!鍋氣味會更加明顯!個人就比較鍾意避風塘炒!因為都會辣辣地㗎!來到中場,講下飲得既野先!我前後飲咗兩碗嘅!第一次飲就好鮮甜,好有魚味!鹹鹹地嘅!而且都好夠熱!不過有句說話「湯就要趁熱飲」,攤凍咗之後去飲就會腥㗎啦!之後就叫咗條魚,我唔記得咗咩魚,不過炸出嚟都好脆口嘅!幾正下講完晒啲海鮮類嘅嘢!講吓肉類啦!豉油雞就味道OK!啲雞都唔算好鞋,但個溫度就差少少啦、我都可以接受至於士多啤梨骨,個名好有創意!實際個菜都好有創意,而且一啲都唔伏!甜甜地特別開胃!有個炒飯唔記得影相!唔可以話佢非常好食!但係質素就一定有嘅,而且都好

有個炒飯唔記得影相!唔可以話佢非常好食!但係質素就一定有嘅,而且都好足料!我貪玩落咗少少避風塘落去食!味道就見仁見智!不過都係食返人哋原汁原味啦!
到最後,送上咗甜品,係一個芒果布甸!勁香芒果味!呢啲布甸真係買少見少!想要多個

最後服務態度優良!一個愉快用餐體驗!下次再幫襯嘅話!一定要湊夠腳!
2021-12-22
聖誕節
預先訂了座,黎到吾洗等位直入~兩位用 (套餐 3 ) = $968香芒沙律大蝦球2件E個好味,有一片甜HE芒果,仲有芒果醬,沙律好多醬,蘋果粒好爽,蝦炸過都好好味東星二食,養魚(椒鹽骨,起肉炒球)椒鹽好味但因為係骨我吾係好識食,起肉炒球都有細骨,要小心食什菌豆腐大蜆湯個湯好好飲~清甜,豆腐好滑,大蜆就得2隻,幾片冬菇白胡椒爆炒南非鮑魚2只 - 個醬好味,鮑魚都吾會好UN蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2只  - 多蒜蓉,蟶子都好爽~正士多啤梨骨 (轉牛柳粒+$90) - 超好食,牛柳粒都吾UN,而且好中意佢個士多啤梨醬,仲有D士多啤梨粒經典富瑤炒飯(鮮南非鮑魚, 瑤柱 ,金華火腿,沖花,加上秘製醬汁製作而成)好有鍋氣,好味,可惜食吾落了要打包第2日做午餐碧綠炒花枝一樣食吾落了要打包,下面係炒香左GE芥蘭,其實幾好食的另送:甜品 = 芒果布丁隻芒果味好假,冇芒果粒,但好滑我會PREFER散叫~除非係吾想煩~

香芒沙律大蝦球2件

東星二食,養魚(椒鹽骨,起肉炒球)
椒鹽好味但因為係骨我吾係好識食,起肉炒球都有細骨,要小心食

什菌豆腐大蜆湯
個湯好好飲~清甜,豆腐好滑,大蜆就得2隻,幾片冬菇

白胡椒爆炒南非鮑魚2只 - 個醬好味,鮑魚都吾會好UN

蒜蓉粉絲蒸蟶子皇2只  - 多蒜蓉,蟶子都好爽~正

士多啤梨骨 (轉牛柳粒+$90)

好有鍋氣,好味,可惜食吾落了要打包第2日做午餐

碧綠炒花枝
一樣食吾落了要打包,下面係炒香左GE芥蘭,其實幾好食的

另送:甜品 = 芒果布丁
隻芒果味好假,冇芒果粒,但好滑

我會PREFER散叫~除非係吾想煩~
2021-12-02
  • 士多啤梨牛柳粒
2021-11-28 130 瀏覽
天氣變涼,都想食暖心野最適合屋企人一定係中菜最鐘意中菜煮既方法,去呢間提早約左八寶鴨,裏面材料太豐富,多到數不盡又唔會最好味,反而好夾,龍眼肉、紅棗、薏米、冬菇冬天最適合,瑤柱, 栗子, 金華火腿 更加香,而且糯米好飽肚花雕蛋白蒸龍躉球新鮮龍躉配上花雕,更加鮮甜而且又有蛋白作為配料,煮法有心思,細膩入微既搭配士多啤梨骨,酸甜滋味,真係有🍓估唔到好開胃又食多幾碗飯啦屋企人想滋補一下,養生健康選擇了鮑汁扒花膠,真係大大塊,好有口感,食落大大舊,煮得正好,入味又特別下次都可以同朋友過黎,坐得又舒服!
天氣變涼,都想食暖心野
最適合屋企人一定係中菜
花雕蛋白蒸龍躉球
士多啤梨骨,酸甜滋味,真係有🍓
估唔到好開胃又食多幾碗飯啦
下次都可以同朋友過黎,坐得又舒服!