2025-03-12 217 瀏覽
這家位於啟德全新商場 The Twins,有開陽觀景,主打正宗廣島燒與鐵板燒料理。由百年歷史的 Otafuku 共同協辦,餐廳提供席前即製的獨特體驗。招牌菜包括招牌廣島燒和大阪燒,不用過百 $98,還有廣島蠔御好燒、法式鵝肝御好燒,及多款經典日式炒麵及小食廣島燒真係一款超正!裡面有麵糰、魚粉、高麗菜、炸天婦羅、豬肉片等等,一層層疊上去,食落去口感脆脆的,仲有濃濃嘅青海苔同廣島燒醬汁,真係好味到停唔到口!至於法式鵝肝燒(大阪燒),亦好特別啦!上面放咗香滑嘅鵝肝,粉漿又軟又綿,加上 Otafuku 嘅經典醬汁,味道簡直爆炸!大阪燒用高麗菜做底,咬落去口感結實。兩款菜式都係師傅即席烹調架!中午仲有多款套餐揀,送味噌湯,漬物及白飯,唔駛$150

一直都想食大阪燒同廣島燒,今次同朋友嚟到啟德嘅OKOSTA,原來係日本過江龍,主打禦好燒+鐵板燒料理SET DINNER $398STARTER 芝士泡菜豚平燒 泡菜豚肉平燒入邊係用蛋包住咗豚肉片,燒汁、蛋黃醬、木魚碎等配料,整體感覺有啲似章魚小丸子嘅醬汁,不過就多咗份泡菜嘅口感關東煮關東煮入面有雞蛋、白蘿蔔、竹輪、蒟蒻、豆皮包,最特別嘅係豆皮包入面原來係有麻薯SOUP味噌湯味噌湯入面有海帶+豆腐,增加口感MAIN海鮮廣島燒 +$68 廣島燒本身係用上青海苔、廣島燒醬汁、雞蛋、麵條、五花肉、豆芽、蔥花、炸麵花、椰菜、木魚粉、麵漿一陣層層加上去製成,今次就加咗啲海鮮,惹味香口鵝肝大阪燒 +$88大阪燒係大阪和關西地區著名嘅食物之一, 同廣島燒最大嘅唔同就係佢唔係用麵條而係用椰菜做底,將材料撈勻再整嘅,口感會比較結實,亦明顯食到椰菜絲,加上香滑嘅鵝肝,令到大阪燒層次更加豐富

SET DINNER $398
STARTER
芝士泡菜豚平燒

關東煮

SOUP
味噌湯
味噌湯入面有海帶+豆腐,增加口感

MAIN
海鮮廣島燒 +$68

鵝肝大阪燒 +$88

2025-03-11 261 瀏覽
最近啟德SOGO做緊優惠, 所以黎左行街~不知不覺行到晚飯時間就上左12樓御將燒DINNER~我同朋友點左個2人餐.STARTER - 明太子玉子燒食落啖啖充滿蛋香,口感豐富,唔錯。STARTER - 芝士泡菜豚平燒泡菜少辣, 豚肉嫩滑, 味道濃郁, 好香口!味噌湯  - 味道濃郁, 飲落暖胃~MAIN  現代燒 - 層次豐富, 麵底勁香脆, 加埋惹味醬汁, 讚!MAIN 豚肉蒜香炒飯 - 蒜香撲鼻, 炒飯炒到粒粒分明, 豚肉片香口, 值得一試。OVERALL坐得舒服, 而且上菜速度正常, 下次可再黎~
最近啟德SOGO做緊優惠, 所以黎左行街~
不知不覺行到晚飯時間就上左12樓御將燒DINNER~
我同朋友點左個2人餐.

STARTER - 明太子玉子燒
食落啖啖充滿蛋香,口感豐富,唔錯。

STARTER - 芝士泡菜豚平燒
泡菜少辣, 豚肉嫩滑, 味道濃郁, 好香口!

味噌湯  - 味道濃郁, 飲落暖胃~

OVERALL坐得舒服, 而且上菜速度正常, 下次可再黎~
2025-03-02
2025-03-10 282 瀏覽
近來啟德體育園成為香港著名嘅新地標,探討啟德區新餐廳都成為我嘅一個小嗜好~在SOGO雙子匯行完街,可以上樓上12至14樓食飯,有好多新餐廳!一開幕時已經試過呢度最出名嘅大阪燒,✨Okosta餐廳坐得舒服,透光十足,仲有日本師🇯🇵主場,即點即燒非常正宗!今次同朋友中午黎食,原來有午市套餐,人均$1xx 性價比好高,套餐附送味噌湯、漬物、白飯👏🏻 個漬物要讚,係牛蒡,好清新健康!🐟 鰻魚定食 $158鰻魚燒得好入味,少少焦香,魚肉軟腍!鰻魚汁啱啱好,仲鋪咗啲蛋碎撈埋一齊食!🐓 鹽燒鐵板雞定食 $148雞肉份量挺多,加入咗大量椰菜、蒜蓉醬一齊炒,熱辣辣好惹味!🍳 玉子壽司 $68軟綿細滑充滿蛋味,蛋控一定唔可以錯過!另外仲發現咗餐廳有一個幾抵食嘅餐:廣島城鐵板燒二人套餐,$800唔使,下次嚟試吓先。

🐟 鰻魚定食 $158

🐓 鹽燒鐵板雞定食 $148
雞肉份量挺多,加入咗大量椰菜、蒜蓉醬一齊炒,熱辣辣好惹味!

🍳 玉子壽司 $68
軟綿細滑充滿蛋味,蛋控一定唔可以錯過!

日本過江龍🇯🇵😍 由百年歷史嘅日本醬料品牌Otafuku聯乘嘅御好燒專門店,主打廣島燒同鐵板燒料理‼️環境部份餐牌佢有午市定食餐廳,但好搞笑唔係食廣島燒/大阪燒😂所以我地都係散叫。 廣島燒 $98 廣島燒係將食材一層一層咁加上去,最底係麵漿,然後一層層加上木魚粉、椰菜、炸麵花、蔥花、豆芽、五花肉、麵條,最尾舖上雞蛋🍳,再灑上青海苔及淋上醬汁,過程中要將麵餅反面,所以都好考廚師功夫,製作過程比大阪燒複雜得多,所以唔一定間間日式餐廳都有。呢間話明食廣島燒嘅專門店,口味不少,仲可以揀餸,我就加咗$15要帶子。廣島燒口感層次豐富,我個人鍾意食廣島燒多過大阪燒。 大阪燒 $98而大阪燒就簡單得多,係將所有材料包括麵漿、蔬菜、肉類等配料撈匀之後拎去煎,最後加醬汁就完成。所以食起上嚟我形容為有啲似食薯餅嘅質感咁,軟糯帶蓉,比廣島燒分明嘅口感好大分別。同樣可以加配料,海鮮都係加$15。 歐姆蛋包麵 $138既然出名鐵板料理,再試咗個歐姆蛋包麵,都幾大份🙈蛋皮厚薄度適中,麵條上色均勻,炒得好香,全枱澱粉好飽吖😂

部份餐牌

大阪燒 $98
大阪燒
大阪燒

歐姆蛋包麵 $138

2025-03-06 255 瀏覽

歐姆蛋包麵

另外食咗廣島燒,師傅會喺外面即場炮製,仲可以選擇唔同口味!

香軟可口,鮮味濃郁
而且有六粒大大粒!

玉子燒都係一個唔錯嘅選擇
多汁軟滑蛋味香濃

另外炸豬扒配搭啤酒真係好正❤️

你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️

⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯
週未逛最新人氣熱點📍啟德雙子滙,見到這間日式餐廳✨御將燒✨,一於試試午市定食😍餐廳的環境舒適,日式的裝潢風格與溫馨的燈光,讓人感到放鬆。服務人員也十分友善,讓整體用餐體驗更加愉快。試了✨鰻魚定食,鰻魚口感鮮嫩,份量十足,差不多一整條的鰻魚份量,鰻魚外焦內嫩,搭配特製的甜醬非常濃郁,有配菜、白飯、味噌湯。特別是白飯,煮得剛好。當然要試試鐵板燒✨鹽燒鐵板雞定食✨同樣令人印象深刻。雞肉鐵板至外表微焦,肉質仍然保持多汁。鐵板讓雞肉在上桌後香氣吸引,感到滿足。見到餐牌餐廳也提供的廣島燒,也值得一試。加$15 甜品雪糕

見到餐牌餐廳也提供的廣島燒,也值得一試。

加$15 甜品雪糕

2025-03-05 242 瀏覽
🍽️【御將燒】九龍城隱世日式美食之旅 🍜今次帶大家黎到九龍城嘅「御將燒」,位於雙子匯1期食匯堂12樓,一間隱藏於高樓之中嘅日式餐廳。餐廳環境簡約而舒適,燈光柔和,營造出一種溫馨嘅用餐氛圍。今次我地試咗佢哋嘅set dinner,每樣食物都令人驚喜連連!😍🥢 前菜:明太子玉子燒 & 關東煮 🥢明太子玉子燒首先登場嘅係明太子玉子燒,外層金黃微焦,內裡鬆軟綿密,每一口都充滿蛋香。明太子嘅鹹香與玉子燒嘅甜味完美融合,口感層次豐富,令人一試難忘!😋關東煮關東煮嘅湯底清甜,食材包括蘿蔔、竹輪、魚餅等,每一樣都煮得入味。蘿蔔軟腍無渣,竹輪彈牙有嚼勁,魚餅則帶有淡淡嘅魚香,整體味道清淡而不失風味,係一個非常開胃嘅前菜。🍢🍲 湯品:味噌湯 🍲味噌湯係日式料理中不可或缺嘅一部分,御將燒嘅味噌湯味道濃郁,湯底用咗優質味噌熬製,帶有淡淡嘅豆香。湯中嘅豆腐滑嫩,海帶增添咗一絲海洋嘅鮮味,飲落暖胃又舒服。🥄🍚 主菜:豚肉蒜香炒飯 & 廣島燒 🍚豚肉蒜香炒飯豚肉蒜香炒飯絕對係今餐嘅亮點之一!炒飯粒粒分明,蒜香撲鼻,豚肉片煎得香脆,油脂豐富,與飯粒完美結合。每一口都充滿蒜香同豚肉嘅鮮味,令人食到停唔到口!🍖廣島燒廣島燒
🍽️【御將燒】九龍城隱世日式美食之旅 🍜

🥢 前菜:明太子玉子燒 & 關東煮 🥢

明太子玉子燒

關東煮

🍲 湯品:味噌湯 🍲

🍚 主菜:豚肉蒜香炒飯 & 廣島燒 🍚

豚肉蒜香炒飯

廣島燒
廣島燒係一道經典嘅日式鐵板燒料理,御將燒嘅版本絕對唔會令你失望。外層煎得香脆,內裡則係豐富嘅食材,包括麵條、椰菜、豬肉等,再加上濃郁嘅醬汁,口感豐富,味道層次分明,令人回味無窮!🥘

御將燒嘅set dinner絕對係一次味覺嘅享受!每一道菜都展現出廚師嘅用心同精湛嘅廚藝,食材新鮮,味道層次豐富。無論係前菜、湯品定係主菜,都令人食得滿足又開心。如果你係日式料理嘅愛好者,絕對唔可以錯過呢間隱藏於九龍城嘅美食寶藏!🌟
2025-02-28 452 瀏覽
【啟德•御將燒】@ππππππππππππππππππππππππππππππ芝士泡菜豚平燒:芝士拉絲,泡菜微辣,豚肉嫩滑,整體味道濃郁,好惹味!味噌湯:湯底鮮甜,味噌香濃,配料足料,飲落暖胃,正!廣島燒:層次豐富,麵底香脆,醬汁惹味,食落口感十足,好滿足!豚肉蒜香炒飯:炒飯夠鑊氣,豚肉香口,蒜香味濃,食落好香口,正!關東煮:湯底清甜,蘿蔔入味,魚蛋彈牙,竹輪軟嫩,食落暖笠笠,好舒服!餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 400✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨#啟德美食 #御將燒 #web3啟德#OKOSTA #御將燒 #廣島燒 #鐵板燒 #Teppanyaki #TheTwins #Otafuku #日本過江龍 #九龍城 #九龍城美食 #香港美食御將燒 (雙子匯1期)啟德協調道12號雙子匯1期食匯堂12樓1號舖
【啟德•御將燒】@

味噌湯:湯底鮮甜,味噌香濃,配料足料,飲落暖胃,正!

餐廳環境:🔥🔥🔥🔥🔥
服務質素:⛄⛄⛄⛄⛄
食物味道:🍾🍾🍾🍾🍾
性價比:🎟️🎟️🎟️🎟️🎟️消費 HKD 400
✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
#啟德美食 #御將燒 #web3啟德
御將燒 (雙子匯1期)
啟德協調道12號雙子匯1期食匯堂12樓1號舖
2025-02-28 462 瀏覽
終於得閒上嚟試吓新嘢食♥️♥️啱啱去完日本返嚟,又掛住食大阪燒,見到12樓,咁啱又見到呢度有得食廣島燒添。呢度星期六日都有午餐🍱set,我地嗌左鰻魚飯,一上枱就係充滿日或傳統既木飯盒器皿,一打開就係好肥美既鰻魚,而且燒到香噴噴,入口即溶既口感加埋甜味既醬汁真係幸福感拉滿,大滿足喔!一啖鰻魚一啖充滿醬汁嘅白飯,大人同小朋友都10分喜歡💕💕歐姆蛋包麵,呢個真係心心眼,因為又有充滿日本風味嘅炒麵,再加上用鐵板燒炒成嘅蛋😜😜最後就嗌咗大阪燒,製作方法是將水加入小麥粉攪拌形成粉漿,再加上蔬菜、肉類,雖然簡單嘅食材,但整起上嚟充滿口感同埋溫度🥰

2025-02-26 430 瀏覽
大阪人氣御好燒店OKOSTA黎到啟德Sogo主打廣島御好燒及鐵板燒料理唔洗飛去日本都品嚐到正宗味道門面充滿日系風格 整個氣氛都好似置身係日本歐姆蛋包麵奄列蛋包裏日式炒麵炒麵彈牙 同時配上爽脆芽菜口感層次更豐富味道帶住炒麵醬汁獨特甜味 好惹味廣島蠔燒廣島蠔配上廣島燒廣島燒層次相當豐富 由各款材料拼湊每層都食到唔同嘅材料 同時味道豐富又充滿層次 上層仲加上飽滿鮮甜嘅廣島蠔北海道帶子鐵板燒北海道帶子鮮嫩又甘甜燒香後更惹味 同時鮮味更突出大島卷玉子玉子燒軟熟而且充滿高湯香蛋好嫩滑又帶住濃厚蛋香威士忌蘇打 & 威士昼可樂講到食日本菜一定唔少得威士忌類梳打入口好清爽又易入口
大阪人氣御好燒店OKOSTA黎到啟德Sogo

威士忌蘇打 & 威士昼可樂
講到食日本菜一定唔少得威士忌類梳打
入口好清爽又易入口
2025-02-24 462 瀏覽
日本餐飲品牌「OKOSTA 御將燒」正式進軍香港,首家分店選址啟德The Twins! 由百年歷史日本醬料品牌 Otafuku 共同協辦,OKOSTA 主打廣島御好燒和鐵板燒料理,呈獻廣島的獨特風味 ✨🇯🇵OKOSTA 御將燒: 啟德協調道12號雙子匯1期 食匯堂12樓1號舖廣島燒 $98: 薄薄嘅粉漿,再加上炒麵、炸麵餅、香蔥等配料,口感非常豐富😍大阪燒 $98: 粉漿好軟綿,Otafuku經典醬汁好惹味! 坐bar枱可以睇住師傅係鐵板即場製作食物!!經典日式炒麵 $118 : 炒麵好香口,有豬肉片、芽菜及椰菜😋鐵板章魚小丸子 $68: 同平時嘅章魚小丸子有啲唔同,呢款係比較淋,章魚粒好爽口 餡料同平時嘅章魚燒一樣🐙吉列廣島蠔 $68: 鬆脆可口,吉列蠔夠肥美!

OKOSTA 御將燒
: 啟德協調道12號雙子匯1期 食匯堂12樓1號舖

大阪燒 $98

經典日式炒麵 $118
: 炒麵好香口,有豬肉片、芽菜及椰菜😋

鐵板章魚小丸子 $68

吉列廣島蠔 $68
: 鬆脆可口,吉列蠔夠肥美!

2025-02-20 491 瀏覽
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯最近啟德開咗好多舖頭啊,尤其是喺雙子匯都有好多新餐廳,今次去咗一間專門食日本大阪正宗御將燒OKOSTA喺雙子匯12樓,居高臨下外面仲有一個空中花園,望出去真係好廣闊,環境好好!歐姆蛋包麵個炒麵有豬肉,豆芽包心菜等麵條吸收咗醬汁,外面有嫩滑蛋包住!另外食咗廣島燒,師傅會喺外面即場炮製,仲可以選擇唔同口味!鐵板燒帶子香軟可口,鮮味濃郁而且有六粒大大粒!玉子燒都係一個唔錯嘅選擇多汁軟滑蛋味香濃另外炸豬扒配搭啤酒真係好正❤️如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️ ⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

歐姆蛋包麵

另外食咗廣島燒,師傅會喺外面即場炮製,仲可以選擇唔同口味!

香軟可口,鮮味濃郁
而且有六粒大大粒!

玉子燒都係一個唔錯嘅選擇
多汁軟滑蛋味香濃

另外炸豬扒配搭啤酒真係好正❤️

你嘅支持就系我嘅動力!記得點贊❤️

2025-02-16 348 瀏覽
係香港成日都會想念日本嘅美食,今次日本御好燒過江龍「OKOSTA」登陸啟德雙子匯,係香港都品嘗到日本廣島嘅風味。餐廳內可以觀賞到廚師即場製作,加添代入感。廣島燒 $98廚師將麵糊、椰菜、炸天婦羅脆脆、豬肉片係鐵板上面香煎,最後加埋御好燒醬和綠海藻就食得。入口比較鬆軟,甜甜地又有肉香。廣島蠔燒 $158 /法式鵝肝燒 $158如果平時嘅廣島燒食到悶,不妨可以試下加入蠔又或者鵝肝嘅配搭。變化性好高,又令人好有驚喜。歐姆蛋包麵 $138除此之外,餐廳仲有特色嘅蛋包麵,估唔到滑蛋同日式炒麵都會咁夾。御將燒 (雙子匯1期) (九龍城)九龍城啟德協調道12號雙子匯1期食匯堂12樓1號舖

廣島蠔燒 $158 /法式鵝肝燒 $158

歐姆蛋包麵 $138

御將燒 (雙子匯1期) (九龍城)
九龍城啟德協調道12號雙子匯1期食匯堂12樓1號舖
主打正宗廣島燒 啟德新餐廳!.廣島燒超足料!麵糰、魚粉、高麗菜、炸天婦羅脆脆、大蔥、芽菜、豬肉片、麵條、雞蛋、御好燒醬和綠海藻等多種食材的日本材料,跟足日本傳統做法.法式鵝肝燒 (大阪燒) 同日本食嘅差唔多!仲加左燒鵝肝係面~.鐵板燒帶子帶子有6粒加左燒汁煎.馬鈴薯燉肉好有日式家庭風味馬鈴薯好入味如果肉係厚切就perfect.生啤係suntory~有黑啤同白啤.OKOSTA 御將燒地址:啟德SOGO雙子匯1期 12樓 1201號舖
主打正宗廣島燒 啟德新餐廳!
廣島燒
法式鵝肝燒 (大阪燒)
同日本食嘅差唔多!
仲加左燒鵝肝係面~
帶子有6粒
加左燒汁煎
馬鈴薯燉肉
好有日式家庭風味
馬鈴薯好入味
如果肉係厚切就perfect
生啤係suntory~
有黑啤同白啤
OKOSTA 御將燒