2025-05-23 39 瀏覽
咁啱安排坐Bar枱位,3位廚師係面前煮野食除咗味覺享受,仲有視覺嘅享受😎**********Set Dinner for 2($398)味噌湯-前菜(4選2)芝士泡菜豚平燒🧀🥬🐷🍳🌟推介🌟材料已經包含哂係菜名度🤣,首先煮熟椰菜同豚肉,再加泡菜同芝士🧀,最後蛋漿煎熟包住,用提供嘅迷你鏟cut開一份份食,味道微辣🌶️,芝士有拉絲,係好啱開胃嘅前菜-明太子玉子燒🌟推介🌟玉子燒好有層次,中間夾住明太子帶小小鹹香-主菜(8選2)🌟推介🌟現代燒係御好燒再加拉麵,入面有椰菜🥬、豚肉,配上燒汁、紫菜碎同木魚碎,飽肚之選此外,拉麵邊邊煎到脆卜卜,又多一重口感!帶子蒜香炒麵🌟推介🌟帶子勁大粒,仲足足有4粒!生熟程度剛剛好,帶子兩面煎到微金色,內裏肉質鮮嫩-鐵板章魚小丸子🐙(+$38)以為係預製嘅小丸子,點知都係鐵板上即整見廚師整咗4份麵粉漿係鐵板,其中兩份加入章魚,原來好似紅豆餅做法,兩份疊埋雖然唔係圓碌碌,但係咁嘅做法好特別🙊可以一試!
咁啱安排坐Bar枱位,3位廚師係面前煮野食
除咗味覺享受,仲有視覺嘅享受😎

**********
Set Dinner for 2($398)
味噌湯
前菜(4選2)
芝士泡菜豚平燒🧀🥬🐷🍳

明太子玉子燒

🌟推介🌟
玉子燒好有層次,中間夾住明太子帶小小鹹香
主菜(8選2)

現代燒
此外,拉麵邊邊煎到脆卜卜,又多一重口感!
帶子蒜香炒麵
🌟推介🌟

鐵板章魚小丸子🐙(+$38)

以為係預製嘅小丸子,點知都係鐵板上即整
雖然唔係圓碌碌,但係咁嘅做法好特別🙊
可以一試!
2025-04-08
自從道頓堀御好燒撒出香港後,我好耐無喺香港食正宗日式大阪燒了~今次喺雙子匯發現咗一間日本🇯🇵過江龍御好燒同鐵板燒專門店,環境唔錯,仲可以坐bar table一邊食;一邊望住師傅製作,一次過視覺同味覺享受😋~SET DINNER:$398 for 2 (Starter、Soup、Main Choose)+需收加一服務費Starter(四選二)🥚明太子玉子燒MENTAIKO TAMAGOYAKI:啲蛋軟綿綿,非常嫩滑🤤,簡直喺玉子燒天花板😍!加上有我最鍾意嘅明太子,絕配!更多餡料會更正!🧀芝土泡菜豚平燒KIMCHI CHEESE TONPEI-YAKI:日韓fusion料理😆⁉️醬汁與芝士泡菜完味融合,很惹味!Soup🥣味噌湯MISO SOUP熱辣辣♨️,內有豆腐粒、蔥花、紫洋蔥~Main Choose(四選二)😋 廣島燒HIROSHIMA OKONOMIYAKI配料非常多🤩,在麵漿上有木魚粉、椰菜、炸麵花、蔥花、豆芽、五花肉、麵條,雞蛋、醬汁、青海苔,疊合而成,豐富口感!麵條帶點微脆,醬汁亦不會太膩👍🏻!😋 豚肉蒜香炒飯 PORK AND GARLIC FRIED RICE香噴噴熱辣辣♨️,炒

Starter(四選二)
🥚明太子玉子燒MENTAIKO TAMAGOYAKI:
明太子玉子燒MENTAIKO TAMAGOYAKI

日韓fusion料理😆⁉️醬汁與芝士泡菜完味融合,很惹味!

Soup
🥣味噌湯MISO SOUP
熱辣辣♨️,內有豆腐粒、蔥花、紫洋蔥~
味噌湯MISO SOUP

Main Choose(四選二)
😋 廣島燒HIROSHIMA OKONOMIYAKI
廣島燒HIROSHIMA OKONOMIYAKI

香噴噴熱辣辣♨️,炒飯粒粒分明,乾爽,有鑊氣👍🏻!

飲品:
冰綠茶 ICED GREEN TEA:$20
冰綠茶  Iced  Green  Tea

總結:整體用餐不錯😋,最愛明太子玉子燒😍,各款食物份量比較精緻。而且店員很用心,解釋「廣島燒」及「現代燒」分別😊。美味しいお好み焼き、レストランのサービスが素晴らしいです。
2025-02-21
用餐優惠
試食活動
明太子玉子燒MENTAIKO TAMAGOYAKI
味噌湯MISO SOUP
廣島燒HIROSHIMA OKONOMIYAKI
冰綠茶  Iced  Green  Tea
4天前 0 瀏覽
呢排去多左啟德食野,今次特登嚟食一間日本過江龍嘅御好燒店,佢仲聯乘左百年醬料品牌,味蕾得以好好享受🤩我喺openrice book位訂二人套餐仲有75折優惠,都真係幾抵!我哋坐喺鐵板前面,可以望住日本師傅將逐層食材放上去個廣島燒,成個過程都好治癒😈個二人餐可以自選兩款前菜同兩款主食,仲跟左每人一碗味噌湯,估唔到食完都好飽飽🤰🏽前菜我揀左明太子玉子燒同鐵板章魚小丸子,玉子燒係高湯version,出晒煙熱辣辣,入口好嫩滑,蛋香十足,明太子夠足料👍🏽章魚小丸子因為用鐵板整,所以同平時食開嘅外貌唔同,呢款比較扁身,章魚大大粒好爽口🐙主食叫左海鮮廣島燒同鵝肝大阪燒,廣島燒材料包括麵糊、包心菜、蛋、煙肉、麵條、豆芽、青蔥,面頭有帶子,蝦同蠔,海鮮幾新鮮,廣島燒層次同口感都好豐富🤤大阪燒都好有驚喜,雖然鵝肝只係放面頭,但個鵝肝油香滲晒落一阪燒嘅材料入面,好鬼惹味!!呢間算係我喺香港食過最好食嘅御好燒Top 3之一🧡

呢間算係我喺香港食過最好食嘅御好燒Top 3之一🧡

第一次喺香港食鐵板廣島燒同鐵板蛋包麵,同我喺日本食嘅真係差唔多喎,原來佢哋個主廚都係日本人,所以一樣咁好食,廣島燒嘅味道真係好好,每一層都好分明,加埋上面嘅醬汁我可以一個人食曬成個,鐵板蛋包麵首先係做咗炒麵外面再用蛋包住,呢個味道濃郁啲但口感覺樣都做得好好,我先生都食清光,重點咗個燒章魚嘅小食,我初時以為好似章魚小丸子咁,出到嚟原來係好似一個餅咁裏面有一粒粒好大粒嘅章魚粒,包住佢嘅都係用咗章魚小丸子嘅材料,味道畀我想像中嘅章魚小丸子仲好食。呢度環境好靚一眼就望曬出面個景,清清靜靜飲食的好舒服。
6天前 0 瀏覽
新開嘅「御將燒OKOSTA」午餐set超抵食,$118廣島燒配沙律夠晒飽肚。廣島燒層次玩得掂👌🏻,麵底煎到脆卜卜,椰菜絲、芽菜爽甜夾住腩肉鹹香,最正係秘製醬汁,唔會太鹹啱啱好!廚師沙律有驚喜,新鮮沙律菜混埋粟米粒同車厘茄,芝麻醬撈勻好醒胃。套餐跟嘅味噌湯夠熱唔hea,飲到昆布甜味;漬物醃牛蒡好解膩。加$15升級雪糕球食完鹹嘢食一流!重點推介另加嘅鐵板章魚小丸子,即叫即整吱吱聲🔥,外皮脆到似食薯片,入面章魚粒大過五蚊銀!咬落啖啖肉仲有椰菜絲平衡口感,唔似街邊粉團咁寡。師傅鐵板手勢夠班,環境日式木系幾chill,仲喺正大廈平台層,食完可以出去個空中花園行一轉。貪心鬼如我仲想試埋大阪燒,呢個價錢真心抵,一定會返兜!🎌

2025-05-22 0 瀏覽
星期日去啟德行sogo,行完去樓上食好野,12樓都係日本餐廳,我選擇左食鐵板燒。勁開心可以坐喺bar枱睇住日本大廚整鐵板燒,同時喺另一旁又可以欣賞落地大玻璃外既啟德風景,食飽飽可以行出去個空中平台散散步。午市套餐附送味噌湯,漬物大阪燒配南蠻炸雞OSAKA OKONOMIYAKI WITH CHICKEN NANBAN SET $118將水加入小麥粉攪拌形成粉漿,再加上蔬菜、肉類,睇住大廚喺鐵板上將材料燒成煎餅,最後加上調味料,真係一埸精彩表演,我對呢啲烹飪表演百看不厭,每一次都睇得好開心。套餐仲有南蠻炸雞,很咸香。安格斯牛柳炒鳥冬ANGUS BEEF TENDERLOIN FRIED UDON $168烏冬係軟身,除左有牛柳絲,仲有蔬菜和菇。份量頗大,夠飽肚。加$15有甜品,係我鍾意食既朱古力曲奇味雪糕!

午市套餐附送味噌湯,漬物

大阪燒配南蠻炸雞

安格斯牛柳炒鳥冬
烏冬係軟身,除左有牛柳絲,仲有蔬菜和菇。份量頗大,夠飽肚。

加$15有甜品,係我鍾意食既朱古力曲奇味雪糕!

2025-05-16 0 瀏覽
在啟德SOGO這個新興商圈,OKOSTA精準復刻大阪街頭風味。木質吧台與開放式鐵板台,可以觀看日本師傅烹飪過程,享用美食的過程,也有視覺的享受。大阪燒配南蠻炸雞口感鬆軟帶黏性,餡料是豚肉+蔬菜+紅薑,脆度層次分明南蠻炸雞的塔塔醬含酸黃瓜粒,解膩效果一流櫻花蝦鹽燒鐵板雞定食雞肉先煎後燜,鎖住肉汁,邊緣微焦脆似照燒雞皮。之後再配搭櫻花蝦乾撒在鐵板雞上,帶出鮮味。定食均有搭配白飯和味噌湯(含豆腐海帶)明太子雞翼雞中翼完整去骨,填入明太子,炸後外皮酥脆如紙,好香脆

大阪燒配南蠻炸雞
口感鬆軟帶黏性,餡料是豚肉+蔬菜+紅薑,脆度層次分明
南蠻炸雞的塔塔醬含酸黃瓜粒,解膩效果一流

櫻花蝦鹽燒鐵板雞定食

明太子雞翼
雞中翼完整去骨,填入明太子,炸後外皮酥脆如紙,好香脆
御將燒位於九龍城雙子匯1期,主打日式御好燒同鐵板燒,環境寬敞又舒服,仲可以睇到師傅即場炮製美食,夠晒有氣氛!.🐷法式鵝肝御好燒呢個fusion菜真係驚喜滿分!御好燒本身已經夠香口,加上煎到外脆內軟嘅法式鵝肝,入口即化,油脂香同御好燒嘅醬汁完美融合,食到停唔到口.🐷午市定食套餐-饅魚定食饅魚定食係經典日式風味,饅魚燒得啱啱好,外皮微脆,肉質嫩滑,配上甜甜嘅燒汁,真係好滿足!夠晒飽肚,性價比高!.🐷玄米茶食完濃味嘅菜式,飲返杯玄米茶就最啱!玄米茶清香得嚟帶少少米香,解膩又暖胃,仲可以免費添飲。.御將燒 (雙子匯1期)📍九龍城啟德協調道12號雙子匯1期食匯堂12樓1號舖.#吃貨日常 #香港 #日式料理 #御好燒 #鐵板燒 #饅魚 #鵝肝 #玄米茶 #好西 #香港美食 #hkfoodie #foodiehk #啟德 #啟德好去處 #啟德美食
🐷法式鵝肝御好燒
🐷午市定食套餐-饅魚定食
🐷玄米茶
御將燒 (雙子匯1期)
📍九龍城啟德協調道12號雙子匯1期食匯堂12樓1號舖
2025-05-15 0 瀏覽
啟德多咗個新地標就係雙子匯啦,好多嘢睇,高層仲有好多餐廳,今次食呢間日式御將燒想食好耐,因為未去到日本,好在香港都有大阪燒呢啲美食😍🐙鐵板章魚小丸子 $68第一次食廣島式嘅小丸子,原來係扁身造型,唔係食開嘅一粒球體,感覺特別,其實口感都似大阪燒質地,但size就細啲,入面係章魚,好食,值得一試👍🏻🇯🇵大阪燒 $98主角到啦,都唔算等太耐,特別係望住整都幾enjoy,材料有豚肉、椰菜、木魚乾、蛋黃醬、大阪燒汁,同日本食嘅一樣咁好食,好正😋🥢蛋包麵 $138成個日式麵餅放上鐵板上,加埋蛋、豚肉、紅蘿蔔,加埋醬汁好食🚩OKOSTA御將燒 (九龍城) @okosta_hk 📍九龍城啟德協調道12號雙子匯1期食匯堂12樓1號舖 @thetwinshongkong

🐙鐵板章魚小丸子 $68

🇯🇵大阪燒 $98

🥢蛋包麵 $138
成個日式麵餅放上鐵板上,加埋蛋、豚肉、紅蘿蔔,加埋醬汁好食

🚩OKOSTA御將燒 (九龍城) @okosta_hk
啟德雙子匯新開御好燒專門店🌟有多款口味亦可以自由配搭食材 自由度高分有席前及普通座位 環境上都幾舒服✨-🪿 法式鵝肝御好燒 💰$168將所有材料疊加而成 口感脆身 幾好食!內有椰菜、蔥花、豆芽、五花肉等配料表面淋上獨有醬汁、沙律醬及青海苔揀咗法式鵝肝口味 比普通御好燒貴~$5X就有兩件油脂感尚算豐富嘅法式鵝肝✨-🍳 歐姆蛋包麵 💰$138蛋包麵同樣地有椰菜、豆芽、五花肉等配料亦同樣地醬汁、沙律醬係蛋包麵嘅靈魂!!醬汁唔夠的話 仲可以自行添加~-🐙 鐵板章魚小丸子 💰$68比想像中好唔同嘅小丸子😹嚟到係小丸餅不過食落其實同小丸子差唔多而且仲有大大粒章魚添!!
啟德雙子匯新開御好燒專門店🌟
有多款口味亦可以自由配搭食材 自由度高
分有席前及普通座位 環境上都幾舒服✨
🪿 法式鵝肝御好燒 💰$168

將所有材料疊加而成 口感脆身 幾好食!
內有椰菜、蔥花、豆芽、五花肉等配料
表面淋上獨有醬汁、沙律醬及青海苔
揀咗法式鵝肝口味 比普通御好燒貴~$5X
就有兩件油脂感尚算豐富嘅法式鵝肝✨

🍳 歐姆蛋包麵 💰$138

蛋包麵同樣地有椰菜、豆芽、五花肉等配料
亦同樣地醬汁、沙律醬係蛋包麵嘅靈魂!!
醬汁唔夠的話 仲可以自行添加~
🐙 鐵板章魚小丸子 💰$68

比想像中好唔同嘅小丸子😹嚟到係小丸餅
不過食落其實同小丸子差唔多
而且仲有大大粒章魚添!!
2025-05-11 0 瀏覽
難食到第一次留comment.book 8點,早5分鐘到,個staff話張台就黎ready要我地等等,結果8:15再問,發現佢地錯誤俾左張台俾其他客....然後又再問我地咩電話留位。其中一個staff同另一個staff講:「咁俾嗰張台佢地囉」我作為客人聽到,好似我逼你地俾位我,但係我明明book左台兼準時到......佢地招牌係廣島燒,結果難食到傻。佢頂層係煎蛋,薄到我以為係半隻蛋份量。入面有啲炒麵,但係好幼好碎。加埋底有啲粗幼不一嘅菜絲,成個廣島燒嘅口感好奇怪....好似食緊好多碎.....然後個炒麵,menu英文寫著Yakisoba,咁好自然expect可以喺呢間日本餐廳食到日本傳統嘅炒麵。結果佢一攞上嚟嘅時候啲麵粗到以為係意粉,食落去仲要又濕又冇味。我會話係好難食。我未試過出去食飯食一啖就唔想食。.其中一個starter揀左明太子玉子燒,佢入邊啲明太子份量少到以為只係一個普通玉子燒。而且唔知點解個蛋冇味......利申只係一個普通打工仔,唔係專業foodie,只係識得分好食同埋唔好食。好彩本身用OpenRice book位有85折,兩個人都係$400左右。難得出嚟Happy Fr
難食到第一次留comment

佢地招牌係廣島燒,結果難食到傻。

利申只係一個普通打工仔,唔係專業foodie,只係識得分好食同埋唔好食。好彩本身用OpenRice book位有85折,兩個人都係$400左右。難得出嚟Happy Friday,如果用原價嘅話,呢個水準真係會嬲。
2025-05-09
15 分鐘 (堂食)
2025-05-09 0 瀏覽
明明話有90分鐘用餐時間,個經理一個鐘就執曬枱面啲野趕我地走。我地未要求埋單,個職員就直接攞張單過嚟要我地埋單。同咗個職員講我地淨係坐咗60分鐘,佢就話60分鐘同90分鐘淨少少姐,係經理叫佢攞張單過嚟。之後同個經理講,佢先話佢搞錯咗,睇咗上一張枱個時間,以為我地超咗時。都係第一次喺呢啲餐廳俾人逼埋單,更何況我地冇超時。食物方面,okonomiyaki 係好食既,炸雞就偏鹹。
都係第一次喺呢啲餐廳俾人逼埋單,更何況我地冇超時。

食物方面,okonomiyaki 係好食既,炸雞就偏鹹。
2025-05-09
啟德雙子匯嘅🌟御將燒 OKOSTA🌟,係一間🎌日本過江龍廣島御好燒專門店,由🏯百年歷史嘅🇯🇵日本品牌Otafuku共同協辦!餐廳人均消費💵百零蚊左右,性價比頗高!席前座位可以近距離欣賞👨🏻‍🍳日籍主廚Ogawa San嘅手藝👏🏻!🌟Set Dinner for Two Persons $398套餐包含自選前菜x2,自選主菜x2,味噌湯x2!🧀芝士泡菜豚平燒芝士 x 泡菜 x 豚肉片,呢個配搭都幾出色,濃郁美味!🧈明太子玉子燒明太子帶來恰到好處嘅鹹香同埋鮮味,玉子燒都幾嫩!♨️味噌湯熱辣辣又夠香郁嘅湯品!🔥現代燒層層疊嘅現代燒,中間有層炒麵,口感勁過癮!落咗大量嘅醬汁、紫菜碎、木魚絲,增添風味!🧄帶子蒜香炒麵炒麵勁吸引,有蒜香,又有大粒鮮甜帶子!

套餐包含自選前菜x2,自選主菜x2,味噌湯x2!

🧀芝士泡菜豚平燒

芝士 x 泡菜 x 豚肉片,呢個配搭都幾出色,濃郁美味!

🧈明太子玉子燒

明太子帶來恰到好處嘅鹹香同埋鮮味,玉子燒都幾嫩!

♨️味噌湯

熱辣辣又夠香郁嘅湯品!

🔥現代燒

🧄帶子蒜香炒麵

炒麵勁吸引,有蒜香,又有大粒鮮甜帶子!

2025-04-30
2025-05-05 0 瀏覽
黎啟德咁多次,第一次嚟到雙子滙,搵食超級方便,地面SOGO崇光百貨呢層有𨋢直到12樓食滙堂,地方低調得嚟又高貴。我哋嚟食咩?我哋嚟食豪華版大阪燒,平時食平民版,嚟到梗係要點鵝肝,我確實係衝住佢而黎嘅!留左位邊睇邊食坐靚位,日本師傅整大阪燒好有架勢,一對手整8個絕不手軟,色香味俱全,外脆內軟一啲都唔粉漿,阿女睇到眼凸係咁讚。講返個糖醋漬青瓜八爪魚,好值得提嘅前菜,我覺得係同大阪燒好夾嘅,食食下大阪燒再食幾舊好開胃。份量size好夠飽,阿囡蛋包麵食唔哂,可以外賣帶走到成半份,留俾爸爸咁話。嗰個大阪燒鐵鏟有大中細,期待有mini版,如果有扭蛋就好喇,好可愛好鍾意💞

2025-04-28 3 瀏覽
呢排啟德好多活動🎉行完街去「御將燒」食即席御將燒😉.⚠️此餐廳收取10%服務費💰.廣島蠔御好燒+帶子+蟹肉🫓單點$188💰有2隻廣島蠔🦪蠔味濃郁🤤帶子大粒嫩滑🐚蟹肉鮮甜🦀御好燒加入大量椰菜🥦豬肉🐖紅薑絲🫚麵糊、海苔粉、木魚粉等🐠入口層次豐富👍🏻.關東煮🍲單點$68💰有福袋、蒟蒻🩶竹輪🍢蘿蔔🥕雞蛋🥚.糖醋漬日本菠菜伴豆腐🥬單點$58💰表面嘅菠菜相對無咁酸😌加上芝麻同吞拿魚調味🐟健康涼爽💦.糖醋漬菇菌🍄‍🟫單點$48💰糖醋偏酸‼️感覺帶淡淡梅味🤔配上多款菇菌🍄清新開胃😛
呢排啟德好多活動🎉行完街去「御將燒」食即席御將燒😉
⚠️此餐廳收取10%服務費💰