2007-12-07 20 瀏覽
今日去食宵夜,我自己睇錶是十一點,所以沒問清楚就入坐,立即點野食,出單是見是11:02pm,走時當然以為是宵夜價7折,點知個經理話我是十一點前入坐,一定要收正價,問佢有冇電腦記錄有冇,簡直係揾笨,以後一定唔會再去食!!!!
2007-12-03 16 瀏覽
昨天同阿女去銅鑼灣食lunch, 因為係11:45am, 好多間舖頭都未開門, 行嚟行去只得佢開咗, 咪入去試吓囉! D侍應同經理都幾好禮貌, 唔知係咪之前比人投訴得多, 依家都唔錯, 但L位太窄了, 好在我同個女都好廋, 所以都OK gei。我個女本來想食三文魚炒飯, 但原來係冇炒粉面飯, 唯有叫炸物同sushi, 本來我個女唔食生嘢, 但我叫佢試吓ebi sushi, 佢都話ok好食, 炸tempura蝦不錯, 炸雞軟骨普通, 三文魚腩sushi好新鮮, 但三文魚sushi就麻麻地新鮮, 火炙三文魚、火炙曼魚sushi都不好食,可能我唔鍾意唔生唔熟gei食物啩!但總括來講以咁gei價錢都食得過gei。
2007-11-12 7 瀏覽
食物不錯當日點了1)很夠新鮮的帆立貝壽司2)芝士薄餅3)很大份的特大饅魚4)炸蠔5)軟殼蟹壽司等等...地方是比較小但勝在不星期六晚上也不用等太久打救了手持板前200張以外號碼票的我們值得一試
食物不錯

但勝在不星期六晚上也不用等太久
打救了手持板前200張以外號碼票的我們

值得一試
2007-10-13 3 瀏覽
今日同女朋友去銅鑼灣行街,點知咁岩見到御家,見冇咩人排隊就落左去食野!落到去D樓面姐姐行行企企,冇人理我地!!!之後我地就自己坐左壽司吧,叫左D幾碟同壽司..同埋sushmi..第一啖食落口D飯暖<~~值得加分(本人食過幾間叫出名D既日本料理,D飯都係凍的=.=)..D三文腩大大舊,食落都好新鮮,魚大大舊飯細細($15咋,物超所值呀),牡丹蝦又係大大隻..正呀!!睇住D師傅燒鵝肝,好似睇表演咁^.^ 仲有呀落到去好冇氣氛,壽司吧D師傅個個都好有禮貌(比LE間公司所謂樓面好得多=.=)總結:大大件又抵食..睇番之前D人講LE間公司既食評都唔係咁差O者..講真要食好野近近地..點解唔去怡東O者..自問我女朋友食野都叫煩..至少佢都冇咩點話唔好丫~唯一唔好既..我覺得D樓面要改善下D服務態度~~點都好..下次都仲會再去

落到去D樓面姐姐行行企企,冇人理我地!!!

坦白講,同樓上峰壽司比簡直差天共地D壽司真係普通過唔普通,無乜味的,無一款壽司叫做有驚喜,食完都唔記得食過D乜,感覺上D 壽司好似係百佳超市買回來的。唯一記得的是隻拉麵碗個樣幾靚,但都無乜關系。
坦白講,同樓上峰壽司比簡直差天共地

唯一記得的是隻拉麵碗個樣幾靚,但都無乜關系。
1K
2007-10-11 3 瀏覽
之前行過都幾多人排隊,尋晚行過竟然無人等位,都係諗住試下啫......<食物>1)叫了十碟壽司,不過不失,但飯就較差2)炸軟殼蟹~OK喎,有2大件3)燒秋刀魚~OK4)蒸蛋~元氣好味D<服務>待應看似好多新人,不懂應變,要多加訓練二人共消費: $320

<食物>
1)叫了十碟壽司,不過不失,但飯就較差
2)炸軟殼蟹~OK喎,有2大件
3)燒秋刀魚~OK
4)蒸蛋~元氣好味D
<服務>
待應看似好多新人,不懂應變,要多加訓練

二人共消費: $320

2007-10-07 15 瀏覽
我去到,我話要bar枱,坐左一陣,竟然見到入面個人係用手黎拎d魚生,無戴手套,拎拎下之後對講機無電就走去拎電芯,拎完之後唔洗手又拎過魚生,仲有,佢地跌左堆壽司碟落地,竟然可以唔洗又拎返黎用,呢啲咁既野係絕對接受唔到囉,即刻同經理講,講完走人!!!
2007-09-30 5 瀏覽
9月2日, 雖然事過境遷, 但還是希望告誡各位.......等了20分鐘, 入座才看到一張配備摺椅的"座位" 心諗- 唔係吓嘛! 咁臨時加的位子坐得不舒服不在話下食物普通都算最恐怖仲見到有個女侍應跌左隻茶杯落地竟然拾起放回原位!!! 有個著黑色衫的主管也視若無睹!!!! 乜胃口都無唒一定不會再光顧了

一定不會再光顧了
2007-09-24 8 瀏覽
之前都有睇過哩度啲食評,對哩間"御家"嘅印象真係麻鬼麻,不過琴晚我班朋友話有張八折COUPON,想落去食飯,同埋之前佢地試過話又唔係太差,咁我唯有抱住好又一餐,唔好又一餐嘅心態去試吓,結果...我地一行7人11點去到哩間"御家"門口,嘩...乜個門口成間酒吧咁嘅,唔係我班朋友嚟過,叫我自己嚟搵就真係死得.個男RECPTION同我地講要等20-25分鐘至有位,我個心已經諗,唔係掛,哩間嘢都要等位>"<,好彩個RECPTION都幾有禮貌,態度好好,等左大約20分鐘左右,終於都有位啦,落到去見到個環境都幾好,不過就唔知係咪因為地方比較細,所以都幾嘈吓,不過我地張枱都OK大,唔算太逼,班朋友點左十幾款壽司(有油甘魚,帆立貝,軟殼蟹,和牛同埋拖羅等等)同埋一個薄餅,啲食物唔駛10分鐘已經嚟得7788,好啦,試嘢先...望望啲價錢,都算OK,唔算太貴...穩陣啲試件三文魚壽司先,咦...啲飯竟然係暖架,以前只有晌啲料理店至試到啲咁正統嘅壽司飯,哩間"御家"又竟然攸得幾好喎(好似都睇過哩度有人彈過哩間御家啲飯係暖嘅,哈哈...等我話你知正統嘅壽司係暖架),食完第一件壽司即刻對"御家"

望望啲價錢,都算OK,唔算太貴...穩陣啲試件三文魚壽司先,咦...啲飯竟然係暖架,以前只有晌啲料理店至試到啲咁正統嘅壽司飯,哩間"御家"又竟然攸得幾好喎(好似都睇過哩度有人彈過哩間御家啲飯係暖嘅,哈哈...等我話你知正統嘅壽司係暖架),食完第一件壽司即刻對"御家"有所改觀,可以放心試埋其他嘢啦^^,跟住試埋其餘幾款壽司,真係幾OK喎,連個薄餅都整得好脆好好味,又唔係你地講得咁差啫...都算有啲驚喜,點知到埋單個陣,我個朋友俾張COUPON個侍應,佢竟然話唔收喎...>"<,原來我地11點後嚟係有7折架...呵呵~~又真係幾抵噃,800幾蚊變左700幾蚊,仲邊有得彈喎.....下次一家會再嚟幫襯(因為張八折COUPON仲未用嘛...哈哈)
2007-09-23 5 瀏覽
食物: 已經係3個禮拜前既事,叫左D乜記唔晒。總之印象麻麻。炸蠔唔錯。D海膽sushi就差D,好少,連D飯都cover唔晒,而且好似要$40 (板前$25,而且cover晒D飯)。鵝肝sushi D鵝肝亦都較細。服務: 麻麻地。鵝肝sushi係第一輪落order既。結果追到食完第三輪都仲係無。結果要呆坐係度等。最離譜係每次追完(追左3次)都無人覆我咩境況。環境: 比較逼。同女朋友去所以坐L字位都OK,不過唔敢想像同男仔friend去點算。結論: 如果要食好野御家真係唔掂。以佢既水準唔值呢個價。

結論: 如果要食好野御家真係唔掂。以佢既水準唔值呢個價。
2007-09-16 11 瀏覽
收工之後同朋友食飯,就落左去御家食~第一次落去,環境有d擠迫咁,同其他人搭抬,基本上同隔離果個坐得好埋,最main point係本人用左手揸筷子,偏偏我左手面就坐左個搭抬人,所以變左成餐飯係筷子同筷子打交la,真係好對唔住隔離果位搭抬人~兩個人叫左油金魚同埋牡丹蝦sushmi,隻蝦細隻到同甜蝦差不多size,之後仲有帶子@象拔蚌@拖羅@芝士三文魚gei sushi,sushmi談不上新鮮,舊壽司飯握得太實,整體上似一舊擦紙膠〝口感差,基本上如果唔係有個師傅響我面前整,我真係以為係同元氣gei機整壽司飯一樣~之後熟食,朋友將剛才gei牡丹蝦頭拎去煲麵豉湯,咁樣就可以滿足到我地想飲湯gei願望la,點知個侍應落錯單將個蝦頭拎左去炸,之後個侍應仲要黑面兼打正牌話冇得換,朋友即刻發惡,不過要開過隻牡丹蝦再拎左佢個頭去煲湯的話,果間鋪又確實會虧本ge,所以最後朋友都食左隻炸蝦頭...不願意地~之後再叫左個清酒煮蜆同埋冷手打烏冬,個煮蜆好鮮甜,但手打烏冬就麻麻地la,一d都唔煙x~服務態度有待改善,食物質素差,環境方面如果抬同抬之間有番多d距離會好d,去呢間鋪確實去一次就夠la~
收工之後同朋友食飯,就落左去御家食~

其實什麼板前壽司, 峰壽司…我都食過好多次! 今次食依間叫"御家-Oie Sushi"。一去到即刻有位, 落到鋪…仲唔多人喎~~!! 不過, 樓底好矮..感覺上好迫咁! 事實上, 位與位又真係好迫囉!! 食Sushi…來來去去都係果幾種! 不過, 一定要新鮮! Oie Sushi食物尚算新鮮! 飯都好夠味!! 另外, 要讚既-就係“清酒煮蜆”, 我覺得好鮮甜、有酒香! 好味!! 要彈既-蒸蛋, 我覺得好淡冇乜味呢!! 最後, 我仲有食手卷架!! (不過冇影相) 因為, 賣相好差! 佢地個手卷唔係好似其他壽司鋪卷住。而係用張紫菜包住, 好怪!! 加上, 入面的料又少~~!! 真係非常非常地差啦!!
其實什麼板前壽司, 峰壽司…我都食過好多次!

要彈既-蒸蛋, 我覺得好淡冇乜味呢!!

2007-09-07 6 瀏覽
晚飯時間來攞飛,門口雖然好多人等緊不過都算好快就有位。但奉勸大家企埋d個姐姐仔到聽,因為佢唔用mic又細聲爭d miss左都唔知。(不過我係唔推介來依到食)坐底嗌左三文魚腩、醋青魚、油金魚、劍魚腩、帶子等等,價錢中上,但d材料係唔-新-鮮的。三文魚腩好似係一般唔出色的三文魚貨仔,劍魚腩呢,一咬落去我以為自己食左啖牛油,然後要再拈好多wasabi先放到入口。帶子又腥仲霉霉地添。服務差勁,2nd round時我心思思想嗌多碟唔知咩special試下,但果樣野係寧寧舍舍一張紙。朋友見到人地可以就咁order我諗住環保d唔寫用口講算啦,個女侍應晦晦氣氣話「你寫埋落張紙到啦」。我覺得如果公司規定一定要白紙黑字,你做侍應幫我地寫埋都唔係好過份je下嘛,更何況佢其他同事都可以就咁order呢。佢當時個樣真係好有衝動問聲佢係咪唔想撈。隔壁個男仔同個女侍應講佢隻杯裂左仲漏水添,個女侍應竟然咁應佢「我地隻隻杯都係咁ga喎」,男仔強調多次隻杯漏水喎仲一柗都係(事實上都係濕哂),佢先換過隻杯俾人。收左隻爛杯仲要唔信係咁轉來轉去睇下邊到裂,個經理問佢咩事啦,佢仲要響個客後面講「佢話隻杯裂,漏水喎」。嘩雖然事不關

隔壁個男仔同個女侍應講佢隻杯裂左仲漏水添,個女侍應竟然咁應佢「我地隻隻杯都係咁ga喎」,男仔強調多次隻杯漏水喎仲一柗都係(事實上都係濕哂),佢先換過隻杯俾人。收左隻爛杯仲要唔信係咁轉來轉去睇下邊到裂,個經理問佢咩事啦,佢仲要響個客後面講「佢話隻杯裂,漏水喎」。嘩雖然事不關己,但我聽到都覺得佢咁講即係唔信人地講野je。個經理聽到即刻同個男仔講唔好意思同換過隻俾佢,個女侍應見搞掂左就目無表情走左去。

埋單每人百幾,野又唔係好食,服務態度又差,雖然送左d coupon但都唔會再有下次。
2007-09-04
是晚媽子相約放工後逛逛, 她也是壽司愛好者, 與小二和她到此店來個晚餐. 我們也較喜愛坐迴轉位的. 皆因多心的我總想揀揀, 縱然很多時最後也是落單^^接近七點到, 六成左右入座率. 一行三人點了十二碟壽司, 一個冷烏冬, 一個洋風芝士燒餅.壽司的水準都是中上的. 刺身新鮮, 壽司飯不會握得過實. 冷烏冬相信不是手打貨, 雖然未至於”軟弱無力”, 但欠缺煙口感. 另, 推介脆龍卷及洋風芝士燒餅. 脆龍卷說穿了是天婦羅蝦卷, 蝦炸得香口不油膩, 而且份量幾大, 不錯! 洋風芝士燒餅是小二推介的, 起初唸住小二是芝士粉絲, 才欣賞此物. 嘗後, 這燒餅的兩面均煎得香脆, 內藏三文魚餡(有別於一般食材鋪面的做法), 再以沙律醬淋面, 生菜放底. 讚!! 但此燒餅其實頗膩, 每人四份一最恰當, 眼見鄰座兩位少女點一個燒餅再加脆龍卷再加別的壽司, 不得不佩服!!來了兩次, 這次才發現這裏有些”情侶廂座”, 是L形的, 感覺是有點侷促, 但又幾得意喎, 一試無妨的!!

2007-09-04 2 瀏覽
可以用不值得一去來形容,除了有一個有體臭嘅侍應生招呼你之外,個洗手間完全唔合一般日本餐廳規格,十分唔衛生,未食先洗手,洗完手就唔想食。等我形容吓啲食物,魚生第一不合格,三文魚霉霉地唔新鮮,但講緊三十五蚊五塊,每塊只有0。5cm厚。講sushi,就要用縮水來形容,size 只有正常嘅2/3,墨魚鬚惺惺地,真係激死我。啲嘢食咁無質素,只可以接受收完綠價錢,但是日每人都要一舊,唔知食咗啲咩。 重有,未見過日本餐廳上菜時可以啲餸啶住隻碟,例如啲蘿白絲上枱時跌哂出碟,烏東上面嘅紫菜撻住隻碗邊。總之,呢間日本餐廳唔應該出現係銅鑼灣,無下次!!!

總之,呢間日本餐廳唔應該出現係銅鑼灣,無下次!!!