2018-08-18
朋友剛從大阪返嚟,話帶咗手信俾我D貓,咁緊係要約食飯啦!我Suggest咗串燒、西餐同呢間嵐千之味,朋友食日本嘢食唔夠,毫不猶疑都係揀咗呢度。千之味主打係魚生丼飯小店空間唔大,一眼睇得曬。Menu都好豐富,尤其D丼,配埋圖片寧捨吸引。跟住落嚟喺重頭戲,心心念念想食嘅丼飯😍!前菜味嚐湯味道唔錯,湯律都好開胃丼飯真係常常食,但呢度有樣我覺得幾別出心裁既,就係丼入面加咗秘密武器——海膽酸醋啫喱,晶瑩剔透撈埋飯食好特別講番D海鮮食材先,海膽丼視覺效果真係好正,粉嫩嘅Tuna上面放咗海膽,海膽倒落去撈勻,十分夠寧捨鮮味。睇睇塊海膽,有光澤,入口潤滑,肥嫩可口,吞拿魚獨特的鐵鏽香味喺舌頭綻開。尤其食埋D三文魚籽,三種口感互相交織。呢個真係超抵,除咗有有吞拿魚蓉,三文魚籽亦都有海膽。如果要同朋友一齊share,建議問職員拎兩個碗仔先,因為丼嘅料好滿,好難係個大碗入面攪拌。食咗咁多嘢,兩條友埋單都係人均$200左右。淨係食碗丼好D嘅出面都要200幾,,係抵食抵玩嘅。對日本嘢情有獨鍾嘅我,相信都一定會再try
千之味主打係魚生丼飯
小店空間唔大,一眼睇得曬。
Menu都好豐富,尤其D丼,配埋圖片寧捨吸引。
跟住落嚟喺重頭戲,心心念念想食嘅丼飯😍!
酸醋啫喱,晶瑩剔透撈埋飯食好特別