2018-03-23
Mikiki新開嘅新派素菜,其實開左一段時間,不過第一次食就當佢係新開啦平時好少食齋,今次係見到下午茶全單半價優惠,真係好抵食!素餃蒸同煎各點左份,煎比較油膩,蒸餃皮較煙韌,亦冇咁重味。貪得意點左份刺生,外型真係幾似,但口感當然係唔同,食落係爽口彈牙嘅感覺,幾特別。叉燒酥真係要推薦!酥皮好香好鬆化,叉燒醬惹味,扮叉燒嘅菇菌都好有口感,唔會軟淋淋。饅魚玉子就比較失望,蛋有少少老身,加上燒汁味道好濃,食左一件就停手。併盤有芋頭鴨、叉燒、炸雞同春卷。素叉燒一定要熱食,竟然做到外脆內軟嘅質感!芋頭同素鴨味道好夾,至於春卷同雞就比較普通。另一推薦係臘味糯米飯,好神奇係臘味真係有平時食到嘅甘香,糯米飯炒得夠乾身,好味!下午茶半價真係抵食,而且份量同質素都冇走樣,唯一係食物為左仿肉質感比較濃味,但總體味道唔錯
平時好少食齋,今次係見到下午茶全單半價優惠,真係好抵食!
素餃蒸同煎各點左份,煎比較油膩,蒸餃皮較煙韌,亦冇咁重味。