2020-07-16 424 瀏覽
灌湯小籠包($25)小籠包裏面湯頭分量足夠而且好夠熱外層皮厚薄適中唔會一夾就穿.得獎蝦餃之王($31)叫得自己做曾經攞獎既蝦餃唔係唔試呀嘛的確皮薄餡靚蝦肉飽滿新鮮彈牙呢個價錢來講真係必點.貓咪流心包($26)呢個流心包係新出既粉紅色造型得意可愛食物品質亦唔馬虎的確做到流心奶黃效果.XO醬菜苗餃($29)RN同我都中意食菜苗餃佢地特別之處係以XO醬平衡番清甜菜苗既味道口感層次豐富.龍蝦湯鮮竹卷($30)從來無諗過龍蝦湯可以唔係配麵包而係鮮竹卷原來味道可以幾夾幾和諧呢個點心上菜要快啲食咁就可以食到佢外軟內脆既口感放太耐就容易浸淋左.春風得意腸($36)呢個係高級版炸両以鮮蝦同粟米粒作為主要餡料配以紫蘇葉同埋兩三層嘅嫩滑腸粉皮味道層次豐富
灌湯小籠包($25)
小籠包裏面湯頭分量足夠而且好夠熱
外層皮厚薄適中唔會一夾就穿

得獎蝦餃之王($31)
叫得自己做曾經攞獎既蝦餃唔係唔試呀嘛
的確皮薄餡靚蝦肉飽滿新鮮彈牙
呢個價錢來講真係必點

貓咪流心包($26)
呢個流心包係新出既
粉紅色造型得意可愛
食物品質亦唔馬虎的確做到流心奶黃效果

XO醬菜苗餃($29)
RN同我都中意食菜苗餃
佢地特別之處
係以XO醬平衡番清甜菜苗既味道
口感層次豐富

龍蝦湯鮮竹卷($30)
從來無諗過龍蝦湯可以唔係配麵包而係鮮竹卷
原來味道可以幾夾幾和諧
呢個點心上菜要快啲食
咁就可以食到佢外軟內脆既口感
放太耐就容易浸淋左

春風得意腸($36)
呢個係高級版炸両
以鮮蝦同粟米粒作為主要餡料
配以紫蘇葉同埋兩三層嘅嫩滑腸粉皮
味道層次豐富
  • 春風得意腸
  • 灌湯小籠包
2020-07-12 343 瀏覽
太子附近其實好多食點心小店,幫襯過呢間舖頭兩次,除咗正常嘅點心之外,都有啲特色點心喺其他舖頭好少食到,例如春風得意腸粉,佢哋嘅腸粉皮其實算唔錯,起碼唔會太厚,仲有芥茉醬炸豆腐,其中有一款千島醬脆皮蘿蔔糕,好唔好食就見仁見智,本人覺得用呢種味道煮反而失去原有蘿蔔糕嘅味道,不過都可以一試;原籠蔗糖馬拉糕都好鬆軟,如果未到在香一啲就更好,最開心就係呢度居然有得食我至愛嘅蒸黃金糕。仲有好幾款特別點心,都要等下一次,以點心嚟講整體算唔錯啦。
XO醬菜苗餃
原籠蔗糖馬拉糕
芥茉醬炸豆腐
蒸黃金糕
2020-06-22 382 瀏覽
來到太子食點心 好耐都冇食點心啦, 找個朋友, 一於去試一試 試咗個招牌蝦餃皇, 蝦肉都幾q彈,外層嘅皮都幾q 點心必食, 當然係叉燒腸粉! 皮又唔會太厚, 叉燒幾多, 食落都幾香 排骨陳村粉~ 豉油加陳村粉, 又係一個冇得輸嘅配搭!陳村粉充滿大米香另外重視咗個千島醬蘿蔔糕, 又係幾得意嘅配搭, 外層香脆嘅蘿蔔糕, 食落惹味, 加埋千島醬同柴魚片,食落更加有趣甜品時間, 當然係試過芒果布甸, 充滿芒果香, 最緊要當然係花奶! 配合布甸q彈口感, 簡直係冇得彈
來到太子食點心
好耐都冇食點心啦, 找個朋友, 一於去試一試

試咗個招牌蝦餃皇, 蝦肉都幾q彈,外層嘅皮都幾q

2020-06-16
2020-06-18 332 瀏覽
喺太子嘅運動場道附近開咗好多唔同嘅港式點心店,呢一間得閒飲茶,原來喺元朗都有分店,相信品質應該唔錯。今日午飯嘅時間同朋友嚟到呢一度試吓佢嘅港式點心。茶方面有普洱、鐵觀音以及香片選擇,選擇都唔少。春風得意腸呢個春風得意腸除咗入邊包左香脆嘅油炸鬼之外,面頭仲有蟹子,有少少日本嘅特色。口感好獨特,鬆脆可口。千島脆炸蘿蔔糕估唔到蘿蔔糕用炸漿包好,炸到鬆脆,口感好特別。淋上千島醬之後,更加開胃。生煎菜肉飽肉質仍然保持juicy, 扁扁的!同傳統嘅生煎包唔同,都幾香口!食完兩款咁香口嘅點心後,真係要食翻一啲傳統嘅蒸點。豬肉燒賣及山竹牛肉永遠都係香港人嘅至愛,山竹牛肉非常飽滿,底下嘅腐竹都好入味。飲茶都係香港人鍾意嘅活動,大家如果想飲茶,可以試吓呢一間得閒飲茶。

茶方面有普洱、鐵觀音以及香片選擇,選擇都唔少。

千島脆炸蘿蔔糕

生煎菜肉飽

2020-06-18 316 瀏覽
常常去酒樓飲茶,一般點心都吃膩了。看著這裡的點心相片,卻充滿了新鮮感,對款款都有興趣。原來豆沙QQ小白是椰絲糯米糍。皮夠黏夠糯軟。耳朵是瓜子。尾巴無味又不脆,咬了一口便放棄了。貓咪流沙包的包皮粉紅色,耳朵黃色,配色奇怪之餘,一點也不似貓咪。咬第一口即感覺到流沙餡湧出來,太難得了!包皮也夠柔軟。韮黃鮮蝦蚊的蝦很大,非常爽口,可惜腸粉皮很厚。最令人感動的是這裡的炸品,熱辣辣到燙口,證明新鮮即製,今時今日非常難得!千島醬脆皮蘿蔔糕的炸皮,類似炸鮮奶的外皮,而且放涼了一樣鬆脆。相反,上面的木魚涼了後,則又韌又有股木味。黑豚肉脆脆豬樣子趣致,是咸水角。有些部分的皮厚了點,尤其是腳、嘴附近。最令人失望的是裡面有硬物,我懷疑是石仔,幸好沒有咬壞我的牙。若非有這硬物,我會給好評。

韮黃鮮蝦蚊的蝦很大,非常爽口,可惜腸粉皮很厚。

2020-05-18 358 瀏覽
妹妹很孝順,專誠去友人推介的點心店買點心给爸媽吃。這店的招牌春風得意腸及蝦腸都有水準。鳳爪排骨蒸飯蒸得恰到好處,金鳳米香甜有飯味。至於蝦餃燒賣义燒包馬拉糕只是一般。下次路過太子有心情可以堂食,試下炸的點心及其他招牌點心。价錢方面,二百多元食飽四個人都算ok。
2020-04-02 751 瀏覽
25.3.2020 7:15am今次係第二次黎呢度飲茶,因為附近飲茶得呢間舖頭開好早。但係真係冇下次。今日俾我見到好恐怖既一幕。第一樣野,佢哋既職員將未賣出去既叉燒飽就咁放係大蒸籠再放係樓面d台。最恐怖既係佢有個師傅出黎望下整下d叉燒飽,整跌左6-7個落地下,佢個師傅執返起放返係個大蒸籠入面當冇件事,行返入廚房。我相信呢堆飽係會照賣俾人食,如果唔係掂解佢會放返入個大蒸籠度?!之後根本分唔到邊d包跌過落地下。係呢咁既時勢,肺炎肆虐,台面我都嫌污糟,仲要係地面‼️我俾錢個時同收銀個啊姐講,佢仲要hea我話會問下師傅......大家如果去呢間野食野,自求多福啦!

但係真係冇下次。

今日俾我見到好恐怖既一幕。

係呢咁既時勢,肺炎肆虐,台面我都嫌污糟,仲要係地面‼️

大家如果去呢間野食野,自求多福啦!
2020-04-01 447 瀏覽
放工到太子,點了幾個推薦的,紫薯球,太好吃了,裡面滿滿的都是奶皇,脆豬就是鹹水角,不要重複點,味道不錯,最值得推薦的是春風得意腸,很好吃,裡面有蝦和玉米很好吃,豆沙小老鼠老公喜歡,我一般
2020-02-29 472 瀏覽
叫了黑椒牛肚,蒸蝦腸,蝦餃和燒賣,還有叉燒包,咸水角。早上去飲的話,還有不少優惠的點心可選擇,牛肚的份量不少,蝦腸會分成六份。蝦餃是他們的招牌,叉燒包和咸水角也是三個
2020-02-26 404 瀏覽
食物全部都係即叫即整!得意腸有層次夠脆,蝦仁亦算彈🥴🤔小籠包D汁都算多,脹卜卜,熱辣辣,不過肉餡少左d,皮還好,適中。野菌粉果好熱,多餡幾飽滿蘿蔔糕麻麻,雖有新意,皮脆但冇乜蘿蔔味亦冇乜蘿蔔,面粉多腐皮蝦卷幾脆,配龍蝦汁5錯。雖冇龍蝦味且有d喊,不過可接受 d蝦仁處理得還好冇乜冰鮮味。顏色配搭同擺位5錯,啱打卡。環境去時少人,環境衛生果d還好,都乾淨企理服務正常,好過茶樓茶記果d咁,態度5會太差
食物
全部都係即叫即整!
得意腸
有層次夠脆,蝦仁亦算彈🥴🤔
小籠包
D汁都算多,脹卜卜,熱辣辣,不過肉餡少左d,皮還好,適中。
野菌粉果
好熱,多餡幾飽滿
蘿蔔糕
麻麻,雖有新意,皮脆但冇乜蘿蔔味亦冇乜蘿蔔,面粉多
腐皮蝦卷
去時少人,環境衛生果d還好,都乾淨企理
正常,好過茶樓茶記果d咁,態度5會太差
2020-01-13 643 瀏覽
🇭🇰好耐無飲下茶食點心喇🤤太子一帶不嬲都幾多點心舖😮就試下呢間開咗無耐嘅特色點心店啦。。。 由於太肚餓😮點心一嚟到已經急不及待夾咗個馬拉糕食🙈影相無左一邊🤣🤣🤣賣相幾精緻😳每樣點心都有佢嘅特色🙃味道尚可😋特別係個蘿蔔糕👍🏻👍🏻👍🏻.🔸原籠蔗糖馬拉糕🔸春風得意腸🔸黑豚肉脆豬🔸紫薯流沙煎堆仔🔸黑炭流沙包🔸千島醬脆皮蘿蔔糕🔸灌湯京滬小籠包 樣樣都咁有特色,下次出太子想飲茶食點心一定要黎呢間😋
🇭🇰好耐無飲下茶食點心喇🤤
🔸原籠蔗糖馬拉糕
🔸春風得意腸
🔸黑豚肉脆豬
🔸紫薯流沙煎堆仔
🔸黑炭流沙包
🔸千島醬脆皮蘿蔔糕
🔸灌湯京滬小籠包

樣樣都咁有特色,下次出太子想飲茶食點心一定要黎呢間😋
2019-12-08 426 瀏覽
是日早起,將工作都安排在中午,覺得要點豐富的早餐,揀選了得閒飲茶,因為今早得閒。地點就腳,太子站出口已可目見。九點多到達,客人眾多,位置坐得不太舒服。十點人潮散去,鬆動,建議欲光顧又無所謂,這個時段較好。從前喜歡一坐下來就叫一枱東西,那是年輕的我,現在覺醒了,就點兩樣,慢慢食慢慢等,完了再叫。先到牛肉球,燒賣。燒賣出色,大粒飽滿,外皮無糊口,無過火,肉餡有粗有幼,手切調味好,雞粉味少,舒服。牛肉稍失色,首先豬肉放得太多,過於鬆軟無口感,調味普通,馬蹄芫茜不足,簡單而言,得個淋字。再來腸粉,蝦餃。腸粉配了叉燒,首先腸粉漿調校得普通,欠米香,不夠薄,食落帶粉糊口。再說叉燒,有色無味,用叉燒醬煮過而已,一點香味都沒有,建議可不點。同樣所有叉燒的點心,也應考慮。蝦餃,皮做得好,薄透而不穿,蒸也到家,可惜餡做得過火,太著重蝦,爽口大仔沒錯,但豬肉比例太少,唔夠滑,有放荀,調味可以,中規中矩。最後追加金錢肚,龍蝦湯脆卷。金錢肚火喉未到,但有人鐘意有咬口我鐘意淋身,所以評這點就算合格,始終做生意迎四方客。但沙嗲味不足,不夠香,只重蒜茸味,又不入味,可以不點。最後龍蝦湯脆卷。首先不是龍蝦湯,而是蟹王湯

最後龍蝦湯脆卷。首先不是龍蝦湯,而是蟹王湯,加了蟹膏而成,而且相信加了南瓜而有質感顔色,但味道可以。脆卷就是腐皮卷,包了椰菜甘荀林耳蝦茸,調味不過不失。可以不點
整體而言,價錢不貴,食物也有一定水準,日常在附近的話,不妨一試,但特意前往則免了。
2019-11-28 558 瀏覽
今午在太子附近經過,見到這家主打點心,晚上便來試幾籠,看看點心如何!點心選擇簡而精,很有創意,價格大眾化,忍不住要點可愛點心。灌湯小籠包 $25湯汁飽滿,皮薄,味道適中,有鮮味,是意料之外的好味!黑豚肉脆脆豬 $36三隻小豬賣相可愛,第一觀感像是小豬在草地上走動! 黑芝麻做眼睛,夾起後熱氣仍在,要待一會方可進食。咬了一口,很脆,內裏軟軟,其實與鹹水角做法一樣,只是外表換了豬豬而己,黑豚肉粒味道不錯,每一啖都是脆的,確是有姿勢有實際!豆沙QQ小白鼠 $28另一可愛賣相,黑芝麻眼睛、瓜子耳朵、椰絲表面,小白鼠的動態好像在尋尋覓覓!有暖暖的溫度,若豆沙餡料能多一些會更滿足!即叫即蒸的點心果然新鮮好味,有質素,又有煥然一新的感覺。店內清潔企理,得閒定會再來嘆茶及試新點心,支持更多新創意!

點心選擇簡而精,很有創意,價格大眾化,忍不住要點可愛點心。

灌湯小籠包 $25
湯汁飽滿,皮薄,味道適中,有鮮味,是意料之外的好味!

黑豚肉脆脆豬 $36

豆沙QQ小白鼠 $28
豆沙QQ小白鼠

有暖暖的溫度,若豆沙餡料能多一些會更滿足!
豆沙QQ小白鼠

即叫即蒸的點心果然新鮮好味,有質素,又有煥然一新的感覺。
店內清潔企理,得閒定會再來嘆茶及試新點心,支持更多新創意!

2019-10-30
2019-09-24 795 瀏覽
下午3點幾到,坐低睇野食,店內人不多,所以坐得幾舒服。睇野食,點左6個點心。炸豬仔咸水角,外形得意,味道ok流心奶黃,皮太厚,味道正常春卷,幾好,蒜味濃厚菜苗餃,正常味道陳村粉排骨,正常,因為個腸粉可以再滑d菜肉包,唔錯。坐左1個鐘4點幾走,聽到同場2枱客問係咪有下午茶,因為點心紙無寫下午茶,可能熟客先知。R姐之後先拎張下午茶紙俾個2枱客。朋友問R姐可唔可以拎張睇下有咩食,點知個R姐唔願俾,話幫我地check過我地叫既係正價點心😡跟住我地忍唔住叫佢拎張下午荼紙睇😡因為我地係唸住睇有無特別點心🤬R姐黑面咁拎過黎,另外個R姐本身係收銀即時行開左(無野做緊走開扮有野做)俾錢時忍唔住爆佢(唔係大聲,只係講番個事件)依家唔係正唔正價問題,本身只係想拎黎睇下有咩特別野,就已經當客想要平搞事。依家係正常入黎你本身有哩個服務俾客人睇,唔係唔老實扮無哩d下午特別點心。重要客人問先不情願拎出黎,連唔好意思都無句重要黑哂面❗️😡😡本身係想再去試其他野,依家一定唔會幫襯,因為不老實❗️
下午3點幾到,坐低睇野食,店內人不多,所以坐得幾舒服。
睇野食,點左6個點心。

炸豬仔咸水角,外形得意,味道ok
流心奶黃,皮太厚,味道正常
春卷,幾好,蒜味濃厚
菜苗餃,正常味道
陳村粉排骨,正常,因為個腸粉可以再滑d
菜肉包,唔錯。

R姐之後先拎張下午茶紙俾個2枱客。
跟住我地忍唔住叫佢拎張下午荼紙睇😡
因為我地係唸住睇有無特別點心🤬

俾錢時忍唔住爆佢(唔係大聲,只係講番個事件)

本身係想再去試其他野,依家一定唔會幫襯,因為不老實❗️
2019-09-24
1 分鐘 (堂食)
2019-09-21 631 瀏覽
事原約左個好耐冇見既朋友食飯,又唔想次次食西餐,所以就搵左呢間係太子食點心既地方,轉下口味!(同埋我覺得夜晚飲茶係開心過朝早,道理等同係夜晚食麥當勞嘅全日早餐🙈)餐牌選擇都幾多,同埋個價錢十分之親民~因為好平嘅關係,所以我哋叫咗好多嘢食😂-陳村粉蒸排骨分量好多,堆到個小山丘甘⛰佢用呢款既陳村粉米槳比例係高啲,食落相對係痴牙少少黑金流沙包☄️:佢賣相黑金色係幾打卡able既,而入面就係流沙奶黃鹹蛋😍搣開個包都係流心!最欣賞佢既地方係鹹蛋味夠香,而佢嘅鹹蛋係融合咗奶黃一齊,而唔係一舊一舊👍🏻懷舊春蛋燒賣🌕:鵪春蛋燒賣唔係度度都有得食,佢包得好滿好大粒,我個朋友一食落之後勁驚訝佢隻蝦好大隻包左係入面😂係足料嘅!春風得意腸🌾:我覺得呢個腸粉有啲似同日本沙律Crossover,最面嗰浸就係有蟹子粟米同青瓜,係有少少沙律醬嘅味添嘅~而底果層有蝦同埋炸咗嘅朱網油🎆你都可以想像到,擺咗入口之後就有好多唔同脆口嘅材料喺度咀嚼緊,個組合幾得意~蒜香蝦春卷🦐:春卷炸得夠熱夠脆,令到入面切好咗嘅蘿蔔粒同馬蹄粒,調左味嘅蝦仁,同埋只有春卷先有嘅獨特油香味都揮發出黎💓黑松露鮮蝦餃🍤:佢個黑松露味都好出,配合大大隻蝦

餐牌選擇都幾多,同埋個價錢十分之親民~

因為好平嘅關係,所以我哋叫咗好多嘢食😂
黑金流沙包

鵪鶉蛋燒賣

蒜香蝦春卷

黑松露鮮蝦餃🍤:佢個黑松露味都好出,配合大大隻蝦,幾惹味同埋會想繼續食落去,我覺得三粒完全唔夠喉,叫多一籠就差唔多😂
椰香黃金糕

椰香黃金糕🥞:唔係度度地方都有得食黃金糕,有啲人甚至唔知咩係黃金糕!佢其實係用椰汁同木薯粉整成嘅,整出嚟係又香又甜又煙靱🌟係我嘅至愛🥳
整體來講點心水準唔錯,同埋個價錢真係幾平!每人$100都唔洗!佢另外喺元朗都有分店
谷亭街13號~
2019-09-17