2024-11-11 935 瀏覽
今日帶媽媽出嚟搵食,一向愛吃中菜嘅佢,要我揀間特別、好吃嘅好難。少吃中菜的我~~聽朋友介紹吓決定帶媽媽嚟灣仔區,佢係一間小店私房菜。店員同老闆見我哋生面口,向我哋介紹/發板菜式,今次真係私房菜omakase😹蘋果雪梨燉川貝先嚟每人一碗燉湯,秋風來臨真係好適合飲碗清潤湯水。呢碗確實係碗靚湯,足料唔多講,真係有齊料你睇,仲加咗無花果,全部都係潤喉湯料,成啖湯勁清甜👍🏻飲得出無加味精蟶子煎米粉呢個係佢哋招牌菜之一,每一塊米粉煎到金黃色,成塊薄餅🍕 蟶子王十分大隻肥美,入口啖啖肉。肉質方面大廚控制火喉好好,肉質爽口彈牙。海鮮真係最怕煮到過火,太熟啲肉會過韌 米粉煎到香口,如果我係瞌埋眼食真係會誤為薄餅🤣 記住米粉係無味的要沾埋個豉汁醬食,一流😳頭抽煎海中蝦🦐🦐🦐係咪好意頭,中菜發板點都會有嘅菜式 頭抽爆炒👅濃味之選 蝦蝦肉質彈牙,配飯好食菠蘿咕嚕肉外貌令我哇一聲,大廚除咗用新鮮菠蘿肉去炒呢道餸,仲用埋來做裝飾🍍 菠蘿肉汁清甜再來炒咕嚕肉,令肉都吸收晒菠蘿味。而且咕嚕肉外皮炸到脆脆 好好味😋上湯浸時蔬今季係食白菜仔嘅好時節,前面食咗咁多肉 最尾食返碟菜清清口,無咁大罪惡感🫢最後,老闆好好人請我哋

蘋果雪梨燉川貝

蟶子煎米粉

頭抽煎海中蝦

菠蘿咕嚕肉

上湯浸時蔬

最後,老闆好好人請我哋食糖水😍佢話天氣凍凍哋請我哋食碗熱辣辣嘅木瓜雪耳糖水糖水好足料,滿滿嘅骨膠原😍😍

• 蟶子煎米粉
2024-11-08 2525 瀏覽
「得寶軒偉師傅私房菜」位於灣仔莊士敦道,主理人「偉師傅」有多年粵菜經驗,一直做開私房菜,超級多熟客擁躉,可謂臥虎藏龍,熱愛中菜既我,對於菜式蠻期待呢!菜式以時令、創意和經典主打,例如海鮮不時不食,而家最啱食梗係大閘蟹、蛇羹、羊肉等佳餚,所以特別推出「正牌江蘇大閘蟹宴」和「太史五蛇海鮮宴」,兩三個人嚟食飯,亦可以品嚐到「偉師傅」嘅小炒、海鮮、燉湯等等小菜都係非常正👍▪️蘋果雪梨燉川貝 這個天氣最開心,就能夠飲一盅清潤嘅燉湯,今日能夠品嚐到師傅特製嘅「蘋果雪梨燉川貝 」湯頭味道濃郁,特別清潤,飲完喉嚨好舒服,好喜歡🫶▪️頭抽煎海蝦海蝦外殼非常香脆,蝦肉爽口彈牙,頭抽醬汁配上蒜蓉和香蔥爆炒,非常有鑊氣,醬汁帶甜香,味道惹味得連蝦殼都想食埋▪️蒜蓉粉絲蒸扇貝元貝非常大粒巨型,鋪上大量粉絲、蒜蓉蒸熟,面層灑上香蔥和豉油熟油,元貝蒸得剛剛熟,配合各種材料,熱辣辣真係超級美味▪️翡翠炒龍躉球龍躉球超厚肉,完全冇骨啖啖肉,魚嘅鮮味滿瀉,配上翡翠就是西芹,用師傅特製醬汁調味,味道甜香中帶少少香辣,一樣食到鑊氣滿瀉,好惹味▪️經典牛氣衝天 超有創意菜式,出場已經好震撼,原條巨型牛肋骨炆煮之後,沾上粉漿再炸脆外層後切

▪️蘋果雪梨燉川貝

▪️頭抽煎海蝦

▪️蒜蓉粉絲蒸扇貝

▪️翡翠炒龍躉球

▪️經典牛氣衝天
超有創意菜式,出場已經好震撼,原條巨型牛肋骨炆煮之後,沾上粉漿再炸脆外層後切片,肉質炆至軟腍適中,保留牛肋肉嘅彈性,牛肋肉外層香脆肉質爽彈,7分肉3分脂肪,入口完美比例,必須要沾上師傅自家製嘅wasabi燒汁,醬汁微微甜帶點芥末的香氣,完全能中和的油膩感,超正

▪️南北杏燉木瓜雪耳糖水
最尾奉上清潤的家常糖水,真的猶豫媽媽煲的味道,木瓜香甜,味道清甜清潤
  • 翡翠炒龍躉球
  • 經典牛氣衝天
2024-10-30 1992 瀏覽
德寶軒偉師傅私房菜📍莊士敦道36-42號聯發大廈一樓B及c號鋪蘋果雪梨燉川貝,蘋果與雪梨的自然甜味,口感清新,雪梨本身具有潤肺止咳的功效,搭配川貝後,湯品非常潤喉,特別適合喉嚨不適時飲用。川貝的獨特香氣與水果的清香交融,增添了湯品的層次感,這道燉品不僅美味,還兼具養生陳皮欖角骨,陳皮的香氣獨特,帶有一絲清新的柑橘味,外層炸到卜卜脆,內裹肉質軟嫩,鮮美醇厚的鮮美,陳皮和欖角的淡淡清香與肉的鮮甜形成平衡,每一口都有陳皮和欖角的余韻,讓人感受到一種獨特的風味持久留存於口中,令人回味無窮豉汁蒸深水泥鯭味道非常獨特且鮮美。泥鯭本身肉質細膩,鮮甜可口,蒸制後更能保留魚的鮮味。豉汁的加入,增添了香濃的豆豉風味,帶有微微的鹹香,與泥鯭的清甜相互交融,形成了一種豐富的層次感。泥鯭的肉質嫩滑,搭配豉汁的醇厚,還保留了泥鯭本身的鮮味,好好味南瓜蒸肉餅的味道融合了甜美的南瓜和鮮嫩的豬肉,形成了一種獨特而和諧的口感。南瓜的天然甜味在蒸制過程中釋放出來,讓肉餅更加鮮香,增添了甘甜,並帶有微微的香氣。肉餅的肉質嫩滑,經過蒸煮後變得更加多汁,與南瓜的細膩口感相得益彰蟹粉扒豆苗的味道鮮美,蟹粉的鮮香濃郁,帶有一種濃濃鮮
德寶軒偉師傅私房菜
📍莊士敦道36-42號聯發大廈一樓B及c號鋪

蟹粉扒豆苗的味道鮮美,蟹粉的鮮香濃郁,帶有一種濃濃鮮味,蟹肉纖維細膩,口感滑嫩,與豆苗的清新脆口形成了絕妙的對比,豆苗本身味道清淡,帶有一點微甜與蟹粉甘香,讓人食慾大增
  • 陳皮欖角骨
2024-10-30 832 瀏覽
今次嚟到灣仔樓上舖嘅私房菜·江蘇大閘蟹🦀口感極其鮮美 隻隻蟹都滿膏·豉椒蟶子煎米粉底🫓蟶子新鮮爽口彈牙米粉底索晒啲豉椒汁好好食·經典牛氣沖天🥩外皮輕輕炸過 香脆口感 牛肋骨肉軟腍 嫩滑 配上秘製醬汁 少少辣好開胃用了青瓜做墊底 與牛肋骨肉一起吃 非常解膩·蟲草花燉瘦肉🥣捱夜護肝必飲湯水 好足料清甜 ·油浸野生煎筍殼魚🐟煎得好靚 外脆內嫩刺少肉多 入口滑嫩鮮甜醬汁不會過鹹 恰到好處·生拆蟹粉豆苗🥬啖啖手拆蟹肉 豆苗鮮嫩爽口 加上香濃蟹粉 滋味無窮
今次嚟到灣仔樓上舖嘅私房菜
啖啖手拆蟹肉 豆苗鮮嫩爽口
加上香濃蟹粉 滋味無窮
  • 經典牛氣沖天
2024-10-27 948 瀏覽
🦀百合炒斑塊,餐廳用咗石斑魚,起肉,而再做呢一個彩色呢一個彩色絕對唔係用雪藏嘅要做,所以睇得出餐廳絕對係用新鮮嘅食材!炒得非常香而且我覺得廚師非常有鑊氣,配料仲有其他雲耳,翠玉瓜同埋百合。百合都好需要考功夫,出邊都好少地方有得食,我同朋友都非常有驚喜覺得!整體呢一個炒斑塊,我覺得可以合格有餘!欖角排骨,出邊好少地方食到呢一個特別嘅菜式,所以都係呢一啲私房菜先有一啲特別嘅嘢食,用咗欖角再加埋豬扒,成個口感都非常好!排骨嘅食材都新鮮唔會話落咗鬆肉粉,整體口感都唔錯,而且埋上亦都幾好,份量嚟講亦都多,鍾意食排骨嘅朋友可以叫下呢一個特別嘅餸!我同朋友都係第一次食!蟲草燉雞湯,呢一個老火湯真係冇得輸,完全不含味精或者防腐劑而且喺餐廳每日新鮮即整,我本身個人嚟講非常鍾意飲湯覺得呢一個湯嘅味道非常濃郁。個面仲有少少蟲草花,成個湯嘅味道非常突出,忍唔住飲完一啖又一啖!江蘇大閘蟹,呢一個季節點少得大閘蟹!餐廳係用咗傳統嘅江蘇大閘蟹每一隻至少都有5.5兩 大閘蟹非常新鮮兩隻打開都非常靚仔,蟹膏黏口亦都甘香,香味真係非常突出,鍾意食大閘蟹嘅朋友真係唔可以錯過,而且呢一個大閘蟹嘅季節當做,所以非常肥美 金絲蝦
🦀

金絲蝦球,係傳統嘅中式點心,我哋都叫咗過嚟試吓入邊係滿滿嘅蝦肉,餐廳係自家製嘅唔係出邊攞貨,都食得出廚師自家製嘅心思,非常抵讚嘅係佢絕對唔會好油,而且熱辣辣非常好食!
🦀
2024-10-27 924 瀏覽
我屋企人出嚟食飯,上網搵到呢間菜式幾吸引嘅私房菜,一於嚟試吓佢 點知又真係好有驚喜 每一道菜都做得真係好唔錯首先叫咗陳皮欖角骨,欖角骨非常香脆 而且帶有酸酸甜甜嘅味道 陳皮嘅香氣亦都非常之突出 係適合送飯嘅一道菜👍🏻之後叫咗佢哋自家製嘅豆腐 師傅亦都出嚟介紹呢個豆腐唔係喺出邊買返嚟,而係佢哋自己整嘅 個質地好軟滑 經過外皮嘅煎 同埋配上佢哋自家製嘅醬汁之後 成個味道同埋質感都昇華晒 唔好睇佢係素菜都真係好唔錯👍🏻之後叫咗個鬼馬油炸鬼 嚟到嗰份糧我哋嚇親 未試過食飯百幾蚊一碟餸竟然咁大碟 啲蝦滑仲要好似唔使錢咁份量超級多 油炸鬼又好酥脆完全係即叫即整👍🏻之後叫咗個湯嚟試吓 杏汁白肺湯 一嚟到見到佢個色水已經變咗奶白色,就知道道好足料同埋好俾心機煲咗好耐 呢個湯係我哋一早預訂嘅 佢呢度嘅所有湯粉都要提早預訂,因為需要好多時間去提早煲 個湯非常鮮甜入味 佢哋仲拎埋啲湯渣出嚟俾我哋 完全見到佢哋有幾足料👍🏻跟住叫咗個肉蟹蒸肉餅 隻蟹超級大隻,有成塊面咁大隻 而且完全係啖啖蟹膏 蟹汁嘅鮮味更加流入去肉餅入邊 一邊食呢個餸 一邊忍唔住食咗好多碗飯🤤最後重頭戲嚟啦 叫咗個佢哋招牌嘅群龍歸巢 係用超巨

最後重頭戲嚟啦 叫咗個佢哋招牌嘅群龍歸巢 係用超巨大嘅龍蝦整成 將龍蝦肉全部拆出 放喺預先整好嘅茶碗蒸上面 茶碗蒸都係自家製 係由蛋白同埋牛奶組成 包含晒蛋香同埋奶香 超級好食👍🏻當然啦龍蝦都好鮮甜彈牙😚成隻龍蝦咁上 真係超誇張成張枱都放滿晒🤣而且呢道菜係呢度嘅師傅自家製推薦一定要試吓👍🏻

總結每一道菜都充滿驚喜,下次同屋企人或者朋友聚會一定會再嚟 小菜,又夠鑊氣海鮮夠創新又夠新鮮👍🏻
近來私房菜再度興起,但風氣並不是賣弄華麗高級感,反是地道人情味.以為藏於灣仔小巷內毫不起眼,但午市時間仍有不少客人.老實說賣相簡單無花巧,但每碟入口卻感受到調味及新鮮度,確是有驚喜~🔸蘋果雪梨燉川貝🔸陳皮欖角鮮肉排($188)陳皮遇上欖角搭配新鮮,一咬肉排外皮微脆,內裡肉質新鮮軟嫩,肥瘦均勻.欖角不但帶鹹香,還具陳皮香味,一口一滋味,成為當日mvp~🔸豉汁蒸海魚($98)當日海魚是深水泥鯭,少見的大尺寸.魚肉厚身有彈性.加上豉汁調味香濃,惹味有質素!🔸胡椒海中蝦($188)海中蝦不算大隻但有蝦膏,有胡椒香氣但毫無嗆喉感覺,加入金不換更添上獨特香氣🔸蟹粉扒豆苗($188)秋天開始又是大閘蟹出動時候.黃色蟹粉滿滿浸沒了鮮嫩豆苗,份量十足,鮮味滿分🔸金瓜銀魚蒸黑豚肉餅($88)先來新鮮軟熟黑豚肉餅,再有南瓜香甜,最後咬到鹹香脆身銀魚仔.原以為是味道較簡單的菜式,但味道卻帶有層次

🔸蘋果雪梨燉川貝

🔸陳皮欖角鮮肉排($188)

🔸豉汁蒸海魚($98)

🔸胡椒海中蝦($188)

🔸蟹粉扒豆苗($188)

🔸金瓜銀魚蒸黑豚肉餅($88)
2024-10-25 845 瀏覽
✨得寶軒私房菜✨私房菜不嬲係我嘅最愛 可以睇得出師傅嘅功力 今次同屋企人嚟試呢間私房菜 每一道菜都真係充滿驚喜 而且埋單之後價錢更加驚喜 性價比超級高‼️😍超級推薦大家黎試 同長輩嚟更加一定會俾人大讚‼️🥢鬼馬油炸鬼師傅將蝦滑讓入油炸鬼中間 油炸鬼非常香脆 而中間嘅蝦滑份量一啲都唔手軟 蝦滑鮮甜彈牙 配上脆卜卜嘅油炸鬼 真係一流👍🏻🥢陳皮欖角骨排骨充滿欖角嘅鹹香氣 將排骨炸得非常酥脆 入口酸酸甜甜 仲有陳皮嘅回香 用嚟送飯一流!🤤唔小心一口氣就食咗半碗飯 大推👍🏻🥢自家製豆腐配時蔬呢個自家製豆腐非常驚喜 入面非常軟滑 質地有少少似日本嘅玉子😚豆香味好出 而且佢哋條配嘅芡汁非常夾 當中嘅菇類亦非常出色😍🥢金瓜黑豚肉蒸海蟹海蟹非常大隻 重點係非常多膏 好似食極都食唔晒咁🤤而且肉質結實 蟹隻非常新鮮👍🏻蟹汁嘅鮮味更加流入肉餅入面 令本身就肉味香濃嘅肉餅更添一種鮮味😋🥢杏汁白肺湯運用杏仁豬肺以及雞件煲成嘅湯 用慢火多個小時去煲 要煲白色嘅樣 當中需要慢火同時間 佢哋嘅湯非常清甜 飲完一碗忍唔住即刻飲第二碗🥹👍🏻係我飲過最好飲嘅湯😍湯類需要預約大家想飲嘅話要提早訂🫶🏻🥢群龍歸巢超重本同埋超打卡嘅一道
✨得寶軒私房菜✨

自家製豆腐

🥢金瓜黑豚肉蒸海蟹

🥢杏汁白肺湯

🥢群龍歸巢
超重本同埋超打卡嘅一道菜 用龍蝦做主角 造成一架龍蝦船 直程有成張枱咁大架🤣當然係因為佢哋選用嘅龍蝦非常足兩大隻 師傅將龍蝦肉拆出 加入芡汁 然後鋪上喺由蛋白同牛奶組成嘅茶碗蒸入邊 茶碗蒸由香濃嘅蛋香同埋奶香 而龍蝦非常彈牙🤤喺呢度嘅招牌菜 聽講係由呢度嘅主廚創作👍🏻

🥢番薯糖水
加入薑同紅糖煮成嘅番薯糖水非常暖胃

推薦指數: 🌕🌕🌕🌕🌕(爆分‼️)
性價比指數: 🌕🌕🌕🌕🌕(爆分‼️)
番薯糖水
鬼馬油炸鬼
陳皮欖角骨
自家製豆腐
番薯糖水
2024-10-19 1616 瀏覽
一向係私房菜的愛好者,今次黎左鬧市灣仔樓上鋪的私房菜正牌江蘇大閘蟹二品 (公蟹)大閘蟹當造季節,肉質鮮美,甘甜飽滿蒸熟的大閘蟹原汁原味,非常鮮甜,有爆膏爆黃的效果經典牛氣沖天超巨型牛肋骨,外皮輕輕炸過,呈香脆口感肉質非常嫩滑,中間帶點脂肪,令口感更易入口再配上自家製醬汁(落左少量wasabi),有些微的辣,吃起來更加開胃!用了青瓜做墊底,同時放入口,更可以中和一下口腔的肥膩感!豉椒蘇格蘭蟶子皇飛天麵除左打卡影相一流之餘,連味道也十分新鮮!蟶子皇肉質肥美,新鮮彈牙,更有提鮮作用。麵質香脆的同時,再淋上豉椒汁,一脆一淋,層次口感非常豐富!生拆蟹粉豆苗蟹油味道甘香濃郁,配搭啖啖手拆蟹肉,再配上鮮嫩的豆苗,份外甘香蘋果雪梨川貝燉瘦肉二盅清熱潤肺、化痰止咳在這個炎炎夏日下喝一口湯水,尤其解渴呢~
一向係私房菜的愛好者,今次黎左鬧市灣仔樓上鋪的私房菜

正牌江蘇大閘蟹二品 (公蟹)
大閘蟹當造季節,肉質鮮美,甘甜飽滿
蒸熟的大閘蟹原汁原味,非常鮮甜,有爆膏爆黃的效果

經典牛氣沖天
超巨型牛肋骨,外皮輕輕炸過,呈香脆口感
肉質非常嫩滑,中間帶點脂肪,令口感更易入口
用了青瓜做墊底,同時放入口,更可以中和一下口腔的肥膩感!

豉椒蘇格蘭蟶子皇飛天麵
除左打卡影相一流之餘,連味道也十分新鮮!
蟶子皇肉質肥美,新鮮彈牙,更有提鮮作用。
麵質香脆的同時,再淋上豉椒汁,一脆一淋,層次口感非常豐富!

生拆蟹粉豆苗

蘋果雪梨川貝燉瘦肉二盅
清熱潤肺、化痰止咳
在這個炎炎夏日下喝一口湯水,尤其解渴呢~

2024-10-18
2024-09-22 996 瀏覽
一行十人幫朋友慶生,被安排到有獨立洗手間嘅房間內用膳,偏廳仲可以唱卡拉OK,食物方面,就算簡單的一碟鮮淮山浸時蔬,師都食得出有落足心機,杏汁豬肺湯冇一般咁白,但份量十足每人有兩大碗,飲落杏汁跟各種食材味非常平衡,朋友們連湯渣都唔放過極速掃光,以前試過買海鮮去其他地方加工,一旦蒸過龍就係浪費,今次粉絲蒸元貝,師傅火候控制得非常之好,鮮甜入味,另外炒雙蚌同炒班球配搭非常有新鮮感,舊店食過嘅牛氣沖天,依然皮夠脆肉味濃,配上秘製嘅青芥末醬汁,簡直係絕配,五指毛桃雞依然入味肉嫩,好啦!全晚嘅重點就係群龍歸巢(澳洲龍蝦兩隻二食)用巨型刺身木船上枱,龍蝦起肉配蛋白蒸,有啲似日式茶碗蒸,鮮甜味十足,順滑非常,帶有少量肉嘅蝦身酥炸後佐酒一流,最後食埋雪耳木瓜糖水,非常完美滿足,朋友們已經紛紛度期再捧場
2024-09-19
慶祝紀念