2024-09-11 104 瀏覽
西環其中一條隱蔽橫街窄巷,有一間好好味的麵店!餐牌得3款麵比客人揀,正所謂精益求精,唔需要太多揀擇,專注做好三款麵就好夠,呢啲小店就係值得大家去關注同幫襯!我地試左其中兩款麵雙頭湯 (瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒)雞白湯慢煮雞胸+豚叉燒豚肉叉燒係粉紅色的,肉質爽口。慢煮雞胸一啲都唔鞋,肉質仲好滑。至於拉麵可以軟硬度隨個人口味要求去揀,同埋可以揀柚子麵添。保證總有一款適合。佢地湯好濃的雞味,完全沒有油膩感。
西環其中一條隱蔽橫街窄巷,有一間好好味的麵店!

我地試左其中兩款麵

雙頭湯 (瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒)

雞白湯慢煮雞胸+豚叉燒

保證總有一款適合。佢地湯好濃的雞味,完全沒有油膩感。
自從喺日本食過雞白湯就一愛上!今次專程嚟到香港大學站呢邊,試下呢間雞白湯專門店😋店舖位於小巷內,位置唔多,平日晚上幾乎滿席。小店由日籍廚師經營,睇得出用心維持品質✨坐低就聽到佢問旁邊嘅客人係咪想要熱水,對客人友善有禮❤️╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ 由湯底去到麵條都係自家製,全部都無味精🙌🏻餐牌上一共有三款雞白湯拉麵。我就試咗其中兩款。▶ ∗︎*゚ 雞白湯豚叉燒 配 小麥麵▶ ∗︎*゚ 雞白湯慢煮雞胸豚叉燒 配 柚子麵拉麵上枱嘅時候,店員會講解釋食法。首先食咗上面脆卜卜嘅牛蒡絲先,味道天然,口感一流,食落有啲似天然嘅薯片😋然後擺啖湯入口,馬上感受到店舖嘅用心🥺奶白色嘅湯底非常濃厚,鮮甜不膩,而且真係骨膠原滿滿!食晒啲麵都會想忍唔住飲湯~特別嘅地方係柚子麵會喺碗邊配一小撮柚子胡椒醬,可以放喺麵上面一齊食,微辣嘅胡椒帶上柚子嘅清新香氣,比例融合得好好👍🏻鍾意食柚子胡椒嘅人配對會滿意!豚叉燒完全冇騷味,好好食。成碗麵最印象深刻嘅係慢煮雞胸❤️!雞胸調味剛剛好,勝在口感特別,不單止滑溜,仲會彈牙🤩食落有少少鴨胸嘅感覺,非常喜歡~🫶🏻╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴ ╴❀

▶ ∗︎*゚ 雞白湯豚叉燒 配 小麥麵

▶ ∗︎*゚ 雞白湯慢煮雞胸豚叉燒 配 柚子麵

香港第一雞白湯拉麵當之無愧,想食雞白湯嘅時候絕對會再訪!
2024-08-22 88 瀏覽
呢間位於西環嘅拉麵店,雖然位置有少少唔係咁易搵,但如果大家鐘意試拉麵既,呢度真係隱世得嚟不得不試😆W 雙湯頭拉麵呢碗拉麵真係一大亮點,佢嘅湯底係用雞白湯同櫻花蝦、鰹魚混合而成,香氣十足😍海鮮味勁濃,加埋瀨戶內海廣島蠔、新鮮蜆同豚叉燒,小麥麵質地彈牙,夠晒滿足😋脆牛蒡絲唔好浸落湯,保持佢嘅脆口😌雞白湯慢煮雞胸拉麵雞白湯用新鮮雞熬製,味道鮮美,唔添加任何人工物質,有勁多骨膠原添,飲完真係好滋潤😍慢煮雞胸同豚叉燒都好嫩滑,再加上柚子麵,清新又開胃🥰先享受雞白湯嘅自然鮮味,感受一下湯底嘅層次感,最後食埋隻靚蛋,留個完美收尾

W 雙湯頭拉麵

脆牛蒡絲唔好浸落湯,保持佢嘅脆口😌

雞白湯慢煮雞胸拉麵

2024-08-14 123 瀏覽
彩麵地址:西環石塘咀屈地街18號地舖搵到間CP好正嘅餐廳🤩W 雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦+鰹魚)瀨戶內海廣島蠔+新鮮蜆+豚叉燒🍜$95W 雙湯頭嘅瀨戶內海廣島蠔同新鮮蜆😎,再加埋豚叉燒真係一絕!🌟湯頭濃郁鮮甜,啲蝦同鰹魚嘅鮮味完全融入湯裡,味道超級滿足,正。💖雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒🍲 $90雞湯濃郁鮮甜,雞肉滑嫩多汁,配上香噴噴嘅豚叉燒,簡直係絕配!😍 唔使諗,下次仲要再黎,正👍🏻#nicefoodie西環-—————#food #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover #delicious #hk #香港 #旺角美食 #美食 #西環美食 #打卡 #西環 #香港口味 #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食 #香港好去處 #日菜 #拉麵
地址:西環石塘咀屈地街18號地舖

搵到間CP好正嘅餐廳🤩

雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒🍲 $90

#nicefoodie西環

-—————
香港大學及西環站的高質雞白湯拉麵雞白湯拉麵配柚子麵色澤奶白的雞白湯拉麵非常濃郁鮮甜,清新柚子麵亦非常有特色~慢煮雞胸片竟然是幼滑的雞肉,完成沒有雞胸的粗糙感,豚肉叉燒就有合格的水準~雙湯頭廣島蠔配小麥麵雙湯是雞白湯+櫻花蝦鰹魚湯,從來沒有食過類似的湯底,似乎是香港獨家?店員介紹的瀨戶內海廣島蠔,以及燒豚叉燒,配上自製的小麥麵,喜歡鮮味拉麵的朋友一定鐘意!彩麵西環石塘咀屈地街18號地舖#彩麵 #西環 #廣島蠔 #雞白湯 #拉麵 #柚子麵 #香港 #hongkong #ramen #香港大學 #小麥麵 #櫻花蝦 #鰹魚湯 #日本菜 #Japanesefood #yummy
香港大學及西環站的高質雞白湯拉麵

雞白湯拉麵配柚子麵

雙湯頭廣島蠔配小麥麵

西環石塘咀屈地街18號地舖

2024-08-06
15 分鐘 (堂食)
2024-08-09 80 瀏覽
相比濃郁嘅豬骨湯, 我更喜愛奶白色口感幼滑嘅雞白湯湯頭。呢間拉麵店嘅雞白湯係用特別嘅高壓技術製作出絕無添加味精嘅濃郁雞白湯! 即使一路食麵一路飲哂成碗湯麵唔會口渴, 證明有幾真材實料! 拉麵方面得揀柚子味拉麵, 但由於太受歡迎所以今晚賣哂, 得番小麥麵! 廚師特登喺碗邊提供胡椒味柚子醬, 補償返想食柚子味道嘅食客, 又幾細心wor☺️拉麵麵質十分彈牙而且掛湯。除咗招牌雞白湯之外,呢度仲有一款特色拉麵W雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦+鰹魚湯) 配料除左有傳統嘅豚肉之外, 仲有充滿海鮮鮮味嘅日本廣島蠔同埋大蜆, 湯頭亦有非常鮮甜濃郁嘅蠔味, 非常特別! 店員細心提醒炸牛蒡要趁熱食同埋唔好浸落湯, 如果唔係就會失去左香脆嘅口感😶雖然人多嘅時候等嘅時間長左少少, 但美食係值得等待嘅😌 下次掛住日本🇯🇵嘅拉麵時, 不坊黎呢道重拾正宗嘅日式拉麵🍜風味❤️

2024-08-02
2024-08-04 83 瀏覽
彩麵西環石塘咀屈地街18號地舖經開香港大學站,老友想食日本菜,推介附近嘅自家製雞白湯拉麵,入去嘆下先。😺雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦,鰹魚)雞白湯慢煮雞胸+豚叉燒配料有瀨戶內海廣島蠔、新鮮蜆、豚叉燒、紫菜和炸牛蒡。廣島蠔和蜆鮮味十足,好creamy,海水味濃。豚叉燒和慢煮雞胸口感煙韌,肉汁豐富,脂肪和肉的比例剛剛好,香濃的肉味,食一塊唔係好夠。😂又香又趣的炸牛蒡和紫菜提升層次,鮮甜的自家製全雞白湯,鹹道適中,沒有味精,湯底畀我飲曬。自家製小麥麵和柚子麵,爽口煙韌,吸收了湯底和配料的精華,好味道! 😻彩麵 自家製湯底+自家製拉麵,食材新鮮高質,回頭率高。😎🤘🏻

西環石塘咀屈地街18號地舖

雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦,鰹魚)

雞白湯慢煮雞胸+豚叉燒

2024-08-03
由細到大都唔鍾意食拉麵 但自從食過雞白湯之後就成日嗌想食拉麵🤭 彩麵就係學生時期經常幫襯嘅一間 (feel so old -.-‘’)─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─ᡣ𐭩 W雙頭湯 (雞白湯+櫻花蝦+鰹魚) 賴户內海廣島蠔 新鮮蜆 豚叉燒 - 4.5 / 5 $95- 配小麥麵 (al dente)第一次試呢個新出嘅湯底 入口鮮味十足 去到後面蜆味好出 蜆肉飽滿鮮甜 廣島蠔亦都唔會煮到好老🦪 on top仲有啲幼身嘅炸牛蒡絲 同埋糖心蛋🥚ᡣ𐭩 雞白湯 慢煮雞胸 豚叉燒- 4.5 / 5 $90- 配小麥麵 (al dente) 雞白湯好濃郁又唔膩 慢煮雞胸滑到好似雞髀咁 再加埋一片薄身嘅豚叉燒 小麥麵幼身有咬口 每一啖都好幸福..❤️─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─嚟kong u附近就去食 period🙏🏻🙏🏻 (想食沾麵可以去對面嗰間彩aya!)味道: 4.5 / 5價錢: <$100 pp服務: 3.5 / 5 環境: 3.5 / 5cp value: 5 / 5re-visit: re visit咗好多次啦😛🤍

─ ⊹ ⊱ mains ⊰ ⊹ ─

- 配小麥麵 (al dente)

ᡣ𐭩 雞白湯 慢煮雞胸 豚叉燒- 4.5 / 5 $90
- 配小麥麵 (al dente)

─ ⊹ ⊱ tldr ⊰ ⊹ ─

味道: 4.5 / 5
價錢: <$100 pp
服務: 3.5 / 5
環境: 3.5 / 5
cp value: 5 / 5
re-visit: re visit咗好多次啦😛🤍
西環一條小巷隱藏一間高質拉麵小店主打純天然無添加雞白湯湯底採用日本高壓技術製成標榜有5%骨膠原!麵底也是自家製的拉麵只有三款,今次就試試其中兩款🤣‣ 雙湯頭 ($95)雙湯頭是指用雞白湯混合櫻花蝦鰹魚湯除了有濃郁雞味以外,增添一份海鮮味配料就包括瀨戶內海廣島蠔、新鮮蜆和豚叉燒 廣島蠔新鮮有海水味👍🏻小麥麵也不錯,爽口彈牙‣ 雞白湯慢煮雞湯 豚叉燒 ($90)純雞白湯的湯底非常濃郁和creamy建議先喝一口湯再喝配料到最後再吃雞蛋喔~小麥麵同樣爽口彈牙👍🏻
西環一條小巷隱藏一間高質拉麵小店

主打純天然無添加雞白湯
湯底採用日本高壓技術製成
標榜有5%骨膠原!
麵底也是自家製的

拉麵只有三款,今次就試試其中兩款🤣

‣ 雙湯頭 ($95)
雙湯頭是指用雞白湯混合櫻花蝦鰹魚湯
除了有濃郁雞味以外,增添一份海鮮味
配料就包括瀨戶內海廣島蠔、新鮮蜆和豚叉燒
廣島蠔新鮮有海水味👍🏻
小麥麵也不錯,爽口彈牙

‣ 雞白湯慢煮雞湯 豚叉燒 ($90)
純雞白湯的湯底非常濃郁和creamy
建議先喝一口湯再喝配料
到最後再吃雞蛋喔~
小麥麵同樣爽口彈牙👍🏻
2024-07-22 154 瀏覽
今日黎到西環,試下呢間拉麵店餐廳有三款拉麵選擇,好吸引W雙湯頭這道雞白湯拉麵以櫻花蝦和鰹魚湯底為基礎,湯頭濃郁而不油膩,帶有淡淡的海味。當我第一口品嚐時,濃厚的雞白湯瞬間在口中綻放,搭配著櫻花蝦的鮮香,讓人感受到春天的氣息。每一口都彷彿在海邊漫步,那股清新感令人陶醉另外,瀨戶內海的廣島蠔和新鮮蜆的加入,為拉麵增添了層次感。蠔的鮮甜和蜆的彈牙口感,與豚叉燒的軟嫩相互輝映,讓整碗拉麵更加豐富。豚叉燒的肉質細膩,多汁且入味,口感上乘,完美融合於湯底之中雞白湯豚叉燒拉麵這碗則更為簡約卻同樣出色。雞白湯的香氣依然撲鼻而來,湯底溫潤滑順,讓人感到安慰。豚叉燒的厚切肉片,經過精心燉煮,外層略帶焦香,內裡卻是軟嫩的肉質,讓人一口接一口
今日黎到西環,試下呢間拉麵店

餐廳有三款拉麵選擇,好吸引

W雙湯頭

雞白湯豚叉燒拉麵

2024-07-16 105 瀏覽
一入去就聞到好香既味道👅,主打食雞白湯系列❤️店舖裝潢好有特色,地磚好有年代感,再配上開放式既廚房,好有風味W 雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦,鰹魚)小麥麵湯頭好鮮甜,濃郁既海鮮鮮香味好出,啖啖都好香,入面既配料都好豐富,瀨戶內海廣島蠔勁肥美飽滿,新鮮蜆肉身都勁爆汁咁,豚叉燒更係出色,肉香味濃,仲有隻糖心蛋係入面,整體都非常好食🤤雞白湯豚叉燒 柚子麵湯頭好甜,忍唔住飲哂成個湯,完全無味精,柚子麵底,食落會更清香撲鼻,好有驚喜,入面既除左豚叉燒,仲有軟腍既雞肉
一入去就聞到好香既味道👅,主打食雞白湯系列❤️

W 雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦,鰹魚)小麥麵

雞白湯豚叉燒 柚子麵

香港大學站出站不用兩分鐘就到的🍜拉麵店,不過沒人推薦或者不是附近出沒的人,你是絕對不會留意到,因為餐廳隱藏在巷子尾。但是進去坐下之後,基本6,7張桌子就沒空過,食物品項也不多,不過我覺得專注做一樣東西真的很值得專重。完全令我明白甚麼叫“酒香不怕巷子深”。我們點了3款拉麵🍜的其中兩款。每款都配了炸脆了的牛蒡絲,老闆娘提醒不要放湯裏吃,果然分開吃有像薯片一樣,還有一點點自帶的甜味,非常獨特。每碗拉麵也配上一顆糖心蛋🥚,好出色🥢🐷🦪W雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦,鰹魚)瀨戶內海廣島蠔 + 豚叉燒 配小麥麵🍜雞白湯加上磨碎了的櫻花蝦以及鰹魚,湯頭鮮味十足,好香濃,啖啖海味,廣島蠔/白蜆粒粒飽滿,肥嘟嘟,一咬開就爆出濃濃鮮味,豚肉叉燒薄切,有一點火腿的感覺。拉麵煮得很剛好,很彈牙,我自己很喜歡,反而我朋友就喜歡再軟一點,下次知道要剔選<軟>。🥢🐷🐓雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒 配柚子麵🍜雞白湯色澤奶白,非常濃郁鮮甜,柚子麵非常清新,有特配的柚子醬,一點點咸一點點辣,更提升了柚子麵的質感。慢煮雞胸切比較厚,紋理很幼細,令人有錯覺像厚切螺片/鮑片,不過吃下去就是很幼滑的雞肉,一點雞胸的粗糙感都沒有,豚肉叉燒也一

我們點了3款拉麵🍜的其中兩款。

炸牛蒡

每碗拉麵也配上一顆糖心蛋🥚,好出色

糖心蛋

🥢🐷🦪W雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦,鰹魚)
瀨戶內海廣島蠔 + 豚叉燒 配小麥麵🍜
🐷🦪W雙湯頭(雞白湯+櫻花蝦,鰹魚) 瀨戶內海廣島蠔 + 豚叉燒 配小麥麵🍜

🥢🐷🐓雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒 配柚子麵🍜
🐷🐓雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒 配柚子麵🍜

雞白湯色澤奶白,非常濃郁鮮甜,柚子麵非常清新,有特配的柚子醬,一點點咸一點點辣,更提升了柚子麵的質感。慢煮雞胸切比較厚,紋理很幼細,令人有錯覺像厚切螺片/鮑片,不過吃下去就是很幼滑的雞肉,一點雞胸的粗糙感都沒有,豚肉叉燒也一樣有咬口。
慢煮雞胸肉/豚叉燒

柚子麵

兩碗麵的湯頭我們都差不多喝見底了,鮮味十足卻一點沒有過咸。

難怪的巷子尾都坐無虛席,很多大學生都來吃,重點真心不貴,學生也可以負擔。

為了他的雞白湯,一定會再來。

地鐵站口好像是打卡點?挺美的。

炸牛蒡
🐷🐓雞白湯慢煮雞胸,豚叉燒 配柚子麵🍜
慢煮雞胸肉/豚叉燒
柚子麵
呢間應該係我近期食過最推介同最高質嘅日式拉麵店。主打嘅係雞白湯同自家製麵,Menu又夠晒簡單,貴精不貴多👍🏻🍜W雙頭湯(雞白湯+櫻花蝦同鰹魚湯底) 配料有兩大隻廣島蠔、新鮮蜆同埋叉燒 ($95)🍜 雞白湯叉燒加慢煮雞胸($90) 慢煮雞胸肉食落去真係好配呢個柚子味麵底都有兩款可以選擇,有小麥麵同埋柚子麵揀,小麥麥味真係好重,柚子味有淡淡的清新柚子味,食落去好有新鮮感,兩款都食得出係新鮮自家製🫶🏻加上湯底真係要十分之讚👏🏻飲得出有極度濃郁骨膠原,食完之後暖笠笠同好補🥰呢間分數真係會俾得好高,簡直係好有驚喜,小店用心嘅製作,希望大家都可以有機會試吓啦🙌🏻

2024-07-01 57 瀏覽
以前喺西環返學嘅時候已經聽過彩aya沾麵但讀書四年期間竟然都冇去(´・ω・`)最近發現佢哋開咗一間雞白湯拉麵專門店舖頭位於石塘咀小巷 hku 地鐵站一出5分鐘就到一食完已經覺得要encore 下次去埋隔離試沾面!▫️ 雙湯頭 雞白湯x櫻花蝦鰹魚 ($95)配上瀨戶內海廣島蠔及豚叉燒湯底充滿骨膠原感 一上枱已經見到面頭有一浸薄膜入口會微微黏嘴 海鮮味濃郁而鹹淡適中湯嘅口感有啲似豆乳雞湯店員好熱情咁介紹入邊嘅配料 話呢款牛奶蠔好甜果然冇介紹錯 蠔隻飽滿仲要好鮮甜!蜆隻size唔大 但同樣鮮味好出麵條使用小麥面 雖然係幼面但好掛湯成碗麵配搭勁豐富都唔使$100 性價比十足▫️ 雞白湯 配慢煮雞胸及豚叉燒 ($90)呢個湯同座銀有異曲同工之妙同樣係將雞白湯打成幼細泡沫 湯底入口順滑似飲緊忌廉湯 味道對比另一款清淡碗邊放上柚子蓉 配上麵食更加清新慢煮雞胸有煙燻味 肉質以雞胸嚟講幾滑兩碗麵同樣配上溏心蛋 啱啱好煮至半分熟💯Revisit? Yes👌🏻
以前喺西環返學嘅時候已經聽過彩aya沾麵
但讀書四年期間竟然都冇去(´・ω・`)
最近發現佢哋開咗一間雞白湯拉麵專門店
舖頭位於石塘咀小巷 hku 地鐵站一出5分鐘就到
一食完已經覺得要encore 下次去埋隔離試沾面!

▫️ 雙湯頭 雞白湯x櫻花蝦鰹魚 ($95)
配上瀨戶內海廣島蠔及豚叉燒
湯底充滿骨膠原感 一上枱已經見到面頭有一浸薄膜
入口會微微黏嘴 海鮮味濃郁而鹹淡適中
湯嘅口感有啲似豆乳雞湯
店員好熱情咁介紹入邊嘅配料 話呢款牛奶蠔好甜
果然冇介紹錯 蠔隻飽滿仲要好鮮甜!
蜆隻size唔大 但同樣鮮味好出
麵條使用小麥面 雖然係幼面但好掛湯
成碗麵配搭勁豐富都唔使$100 性價比十足

▫️ 雞白湯 配慢煮雞胸及豚叉燒 ($90)
呢個湯同座銀有異曲同工之妙
同樣係將雞白湯打成幼細泡沫 湯底入口順滑
似飲緊忌廉湯 味道對比另一款清淡
碗邊放上柚子蓉 配上麵食更加清新
慢煮雞胸有煙燻味 肉質以雞胸嚟講幾滑
兩碗麵同樣配上溏心蛋 啱啱好煮至半分熟💯

Revisit? Yes👌🏻

2024-06-30 743 瀏覽
而家喺香港食碗拉麵越嚟越貴🥴但喺未有得去日本嘅時候 間唔中都會口痕想食下🤣呢間拉麵最平嘅$70 最貴都唔過百 喺香港嚟講算系中等價錢啦但最緊要都系佢好冇食🤣佢哋都幾特別 唔單止系軟硬度 仲可以揀麵底分別有小麥同柚子 我哋兩款都試晒🤪店家話佢哋嘅麵條系由自家日本師傅製作😚感覺好有心思 而家好多拉麵舖都唔會咁做連日本過江龍都冇乜邊間有做而佢哋有呢樣抵讚🤭👍🏿軟硬度就揀咗硬麵 因為史努比影得相嚟差唔多架啦😂👍🏿特濃雞白湯雞豚叉燒拉麵 $90呢碗系柚子麵 碗邊加配少少柚子胡椒店家話食食下可以加少少食 但唔好撈湯~柚子麵就咁食真系食到啲柚子嘅清香😙亦都帶啲柚皮嘅味道 幾得意🤭軟硬度好啱史努比口味 有咬口麵條唔算好粗 但未至於幼 掛湯能力屬中等配搭濃郁而唔油膩嘅雞白湯底味道唔會過鹹😚但如果用幼身麵條應該更掛湯更濃稠🤪食到咁上下加少少柚子胡椒刺激下味蕾 柚子味系有嘅 不過史努比唔系咁鍾意😂配料非常豐富 叉燒軟淋有肉味 唔會好肥膩 系瘦叉燒嚟~😆最impress到史努比嘅系佢哋嘅慢煮雞胸!滑到好似雞髀咁😳但冇雞髀咁油 有雞味之如仲要有啲爽口添 食落完全唔覺greasy🥰連平時唔鍾意食雞胸嘅媽媽👩🏻都話
而家喺香港食碗拉麵越嚟越貴🥴

軟硬度就揀咗硬麵 因為史努比影得相嚟差唔多架啦😂
特濃雞白湯雞豚叉燒拉麵

👍🏿特濃雞白湯雞豚叉燒拉麵 $90
呢碗系柚子麵 碗邊加配少少柚子胡椒
店家話食食下可以加少少食 但唔好撈湯~
柚子麵就咁食真系食到啲柚子嘅清香😙
食到咁上下加少少柚子胡椒刺激下味蕾
柚子味系有嘅 不過史努比唔系咁鍾意😂
配料非常豐富 叉燒軟淋有肉味
唔會好肥膩 系瘦叉燒嚟~😆

最impress到史努比嘅系佢哋嘅慢煮雞胸!
滑到好似雞髀咁😳但冇雞髀咁油
有雞味之如仲要有啲爽口添 食落完全唔覺greasy🥰
連平時唔鍾意食雞胸嘅媽媽👩🏻都話佢好好食!
慢煮雞胸

仲有就系拉麵不可或缺嘅溏心蛋
流心程度系史努比鍾意嘅😆
用嘅蛋都幾靚 睇蛋黃顏色都見到🤭
食落有蛋香 蛋白部分有淡淡嘅酒甜味~
紫菜有啲細塊😂特別在於佢刻咗舖頭名
味道: 8.5/10 (媽媽👩🏻比9分🤪)
性價比: 8/10

估計有mix少少廣島蠔落去個湯度🤭
見有人話佢腥 但史努比又唔覺喎🤔
媽媽👩🏻都好鍾意 佢最後清晒啲湯😂

麵條就揀咗小麥麵 有麥香但唔會太搶
由於佢湯底濃味啲 所以呢個麵粗幼度嘅掛湯能力配合湯頭嘅濃稠度就啱啱好啦~
啖啖都充滿湯底嘅精華🤭
On top有啲炸牛蒡絲(兩碗都有)
店家提到話唔好浸落個湯度
食落薄而香脆 唔會話好淋油👍🏿

呢款麵除咗有塊叉燒之外 仲有幾隻蜆同兩隻廣島蠔
如果你都好似史努比咁系蠔嘅忠實fans你一定要試下!
店家話佢用咗最靚嘅牛奶蠔
雖然望落size唔系話好大 但都唔系細🤣
食落果然冇令史努比失望
非常creamy 仲好夠肥美🤤抵讚😚
廣島蠔

蜆肉亦都好鮮甜~
味道: 8.5/10

不過好食就乜都冇所謂啦🤪
但建議小店開大少少個冷氣😂如果唔系怕熱嘅朋友會食得好辛苦

服務方面雖然唔系話非常周到
水呢啲要自助
但店家好細心咁向每位客人都簡單咁介紹佢哋嘅拉麵 例如系有咩材料呀 最佳食法等
隔離枱好似唔食蠔佢就介紹其他~
比人嘅感覺都唔錯😚

整體評分: