2015-11-25 4266 瀏覽
為愛喝酒的友人補祝生日, 其實不用費心思, 只要帶她落酒吧就一定無錯, 但卻不太適合我, 怕待一會便馬上要離開……還是找一間又有得飲又有得食的餐廳酒吧! 開放式的門口, 放了一大個木酒筒, 那必有酒飲, 可放心! 餐廳分上下兩層, 下層設有數張高枱櫈, 安裝了一部大電視, 六點幾已差不多坐滿客人, 相當熱鬧, 原來大家現在不是入夜才去酒吧, 咁早就那麼多人…..無錯! 我的確少出來蒲, 亦不愛夜蒲, 哈! 下層太熱鬧, 還是走往上層找位子。上層地方寬敞, 設有一個大酒吧枱, 可邊飲邊看着調酒師調酒。右邊有數張高枱櫈, 左邊有一排沙發座, 而中間則有多張四人枱, 配普通椅子, 亦有配大張的沙發椅, 闊落舒適。走到盡頭便有一個表演舞台, 逢星期四至六便有Band & Party, 相信一定更加熱鬧, 更有氣氛。 安坐後, 看看設計成報紙般的餐牌, 選擇不少, 有多款都很吸引我, 但友人晚上吃得較少, 有酒飲便滿足, 故選了一些較輕盈的菜式。 ******************************友人目標是飲酒, 點了海鮮菜式當然配白酒, 本打算要一杯 Konvent Lieblich

友人目標是飲酒, 點了海鮮菜式當然配白酒, 本打算要一杯 Konvent Lieblich 2014 Riesling Germany, 但竟然太受歡迎, 售罄喎! 最終選了白葡萄汽酒 Santome Prossecco Doc Treviso Brut ($55/ happy hour)。入口冰涼, 香甜度中等, 易於入口, 用它來送各款海鮮的確很適合。不勝酒力的我一杯也喝不清, 還是讓愛喝酒的友人包底吧!

鮮蘆筍伴黑松露菌醬
先來一客鮮蘆筍伴黑松露菌醬 US Asparagus with Black Truffle Paste ($78), 蘆筍一條分半, 每段都鮮綠粗大, 嫩口多汁, 挺新鮮。淋上幽香的黑松露醬油, 份量剛好, 既有黑松露香, 亦不會蓋過蘆筍的獨有鮮味, 清新怡人, 還配上一些清爽的雜沙律菜 和多汁的車厘茄, 簡單就是美味的菜式。
阿拉斯加皇帝蟹腳香芒木瓜沙律
另一道清新的菜式是阿拉斯加皇帝蟹腳香芒木瓜沙律 Alaska King Crab Leg with Papaya Mango Salad ($168)。一大隻鮮橙色的皇帝蟹腳 分半, 旁邊放了層層疊的沙律, 色彩豐富, 未吃已令人胃口大開。
一叉便輕易把全隻蟹腳肉 拉出, 肉質略為紮實, 不夠嫩口, 幸兒味道尚算鮮甜, 加上啖啖肉, 令人吃得滿足。
沙律 共有四層, 底層是清甜的木瓜粒, 雖色澤鮮橙, 但咬下去卻有點生硬。上一層是多款的沙律菜, 清爽新鮮; 再來便是軟滑的芒果肉, 香甜多汁; 而最頂層便是一大堆苜蓿芽, 爽口兼富獨特的草青味, 整體配搭清新怡人, 作為前菜最適合不過。

法式龍蝦湯
凍食過後當然要暖暖胃子, 在三款餐湯中, 我倆同樣喜歡法式龍蝦湯 Lobster Bisque($68)。鮮橙色龍蝦湯 熱辣辣上枱, 香氣不算濃烈, 但賣相挺吸引。
先拌勻湯面的忌廉, 再掏幾掏, 內有不少龍蝦肉, 但肉質不夠爽彈鮮味。呷一口熱湯, 雖味道算不上濃郁, 但鹹鮮有至, 而口感亦相當幼滑, 以此定價有如此質素, 也不錯。

北海道鮮帶子煙肉蘆筍蒜片鮑魚汁扁意粉
主菜點了一客北海道鮮帶子煙肉蘆筍蒜片鮑魚汁扁意粉 Linguine with Scallops, Bacon, Asparagus & Garlic in Abalone Sauce ($148), 份量中等, 內有多不勝數的煙肉條, 肉質柔軟鹹香, 還有不少青綠的蘆筍片, 爽口鮮嫩。
當然不少北海道鮮帶子, 共有三隻, 隻隻肉厚肥大, 鮮味十足, 但一隻嫩口, 一隻卻有點嚡口。
較吸引是扁意粉, 烹調時間剛好, 煙煙韌韌, 挺有嚼勁, 條條掛滿鮑魚汁, 再加入蒜片, 鹹鮮惹味, 味道不會過濃。整體味道美味, 只是略嫌油膩一點, 越吃越溜滯。

友人對今次泊岸補祝生日挺滿意, 很喜歡餐廳的環境, 它不會像一般酒吧嘈得難以傾計, 想輕鬆熱鬧吹下水可坐下層, 想有情調坐得舒適可往上層, 隨大家當時心情而決定吧!

2015-11-21
鮮蘆筍伴黑松露菌醬
2015-11-23 3806 瀏覽
近排工作上遇到不少麻煩, 事事不順. 相約友好同事放工後到酒吧happy hour, 吐吐苦水. 來到酒吧林立的赫德道, 同事說不如先吃點東西再喝兩杯, 於是她帶我們來了這間叫nathan left的酒吧. 酒吧分上下兩層, 下層就像一般尖沙咀區的酒吧一樣, 有播球賽的大電視, 牆上貼有懷舊電影poster, 也有酒吧必備的高腳枱椅, 氣氛輕鬆自在. 不過, 同事說我們的目的地是樓上, 於是便拾級而上到達上層.上層彷似是另一個世界, 氣氛與下層截然不同. 樓上雖然也有吧枱和高腳枱椅, 但更大的部份是一般餐枱椅, 跟一般餐廳沒兩樣!上層的另一端設有舞台, 台上有齊備的樂器. 大概是酒吧有現場樂隊表演, 不過可能碰巧不是表演夜, 到達時台上空空如也.舞台後面原來有間遊戲室, 內有桌球枱和足球機, 好此道的肯定會樂透!餐牌的設計, 就像報紙的版面, 甚為有趣.  除了有酒類, 餐廳還供應多種不同種類的食物, 跟餐廳的餐牌差不多.Caliterra Reserve 2013 Carmenere ($50)我們對紅酒都不太熟悉, 於是在侍應建議下, 點了這款來自智利的紅酒. 它的酒精味不重, 較
我們對紅酒都不太熟悉, 於是在侍應建議下, 點了這款來自智利的紅酒. 它的酒精味不重, 較易入口.
Apple juice ($40)
同事不大喝酒, 於是點了蘋果汁. 這杯蘋果汁味道頗甜, 蘋果味淡, 就像是超市的盒裝蘋果汁一樣.
凱撒沙律配蘇格蘭煙三文魚 ($98)
羅馬生菜很爽脆新鮮, 微鹹的芝士碎份量慷慨, 香脆的麵包粒帶有牛油味道; 煙三文魚油香不俗, 口感幼滑, 感覺清新. 不過煙三文魚不夠smokey, 如果再重一點煙燻味就更好.
香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨 ($178)
這個豬肋骨份量十足, 比平常吃的還要巨大! 平常吃的豬肋骨都是用燒烤醬, 這個卻用上了芝士和甜辣醬, 同樣惹味. 芝士焗得剛好溶化, 而且部份帶點焦香, 切開時也有拉絲的效果呢! 豬肋骨頗入味, 味道只有微辣而已, 連不吃辣的同事也說美味! 最特別是它的肉質, 對上幾次吃的燒豬肋骨, 肉質都非常鬆散, 切開時已經散成細碎, 完全沒有肉的咬口. 難得這餐廳的豬肋骨, 吃起來仍然保持咬口, 肉滑而且帶有肉汁, 十分美味! 另外, 薯條也炸得金黃香脆, 雖然是幼身薯條, 但也滿有薯味.
黑松露菌醬野菌薄餅 ($138)
始終要有點澱粉質才像吃晚餐, 所以點個薄批, 貪其既香口好下酒, 但又不太飽. 這個雖然是素薄餅, 但因為有黑松露菌醬, 一上枱已經有濃濃的松露芳香! 各種野菌和芝士, 火箭菜互相輝映,  味道香濃又香脆, 令人吃不停口!
加上芝士下得慷慨, 切開時要有拉絲效果完全沒有難道!!
吃完後, 再把酒談歡. 突然發覺舞台上有人自彈自唱, 原來當晚是有現場表演, 感覺好像電視劇中的酒廊一樣! 一間酒吧, 上下兩層有著完全不同的氣氛, 是相當少見的.
2015-11-10
  • 香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨
  • 黑松露菌醬野菌薄餅
今日食完飯見早早地就同男人去飲野,經過見到m1新裝修格局吾錯,最緊要係個易拉架寫住德國生啤$38..仲要冇分時段,當然絕對吸引左我地啦。 今次我叫左杯冇酒精飲品,士多啤梨味加奶,飲落類似沙冰有少少奶味,士多啤梨吾酸味道清新,奶味不重所以易入口,不錯選擇。 啤酒係德國啤,味道都偏淡易入口。$38都好抵飲,原來$198仲有小食包2杯啤。但實在太飽...下次再黎,但只限係地下果層先有此優惠。

2015-11-17
$60 (宵夜)
2015-11-14 4308 瀏覽
放工先黎開會,跟打波先黎落雨,同樣可怕。此刻,只想有人跟我講句"有咩好怕喎,生命滿希望,前路由我創。"當然事與願違,只得到一句不能說不的問句"可唔可以今晚做好?"鮮有地約了男友吃晚飯,竟然遇上這不幸。深信生命充滿希望,又是時候發揮我的hea做小宇宙。極速趕工,仍是遲了半小時。謝謝你選了彌敦左岸。經歷一輪怱忙,正好喝一杯,洩了那道心急如焚的氣,回復平靜。設有高桌的下層,氣氛輕鬆,隨便走過,暢飲一杯,也是一種生活態度。用餐位置位於上層,有Live Band,亦有酒吧。寂寞的心,可以邊聽歌,邊對著調酒師飲杯。良朋歡聚,既可在餐桌大快朵頤,又可在高桌把酒談心。設計成報紙版面的簡單四頁餐牌,加上一個drink menu,應有盡有。伴酒的小吃和炸物,西餐的沙律、湯、扒類,飽肚的薄餅、意粉、飯,一應俱全。Konvent Lieblich 2014 Riesling (Germany)每次點House White都遇上Chardonnay,這此選了Riesling,享受一下令人滿足的甜和濃郁的果香。 原產於德國的Riesling,由dry到sweet都有,甚至可以透過遲收割而做成甜酒。酸度不高,濃木月
放工先黎開會,跟打波先黎落雨,同樣可怕。

每次點House White都遇上Chardonnay,這此選了Riesling,享受一下令人滿足的甜和濃郁的果香。 原產於德國的Riesling,由dry到sweet都有,甚至可以透過遲收割而做成甜酒。酸度不高,濃木月弓中的熟果味表露無遺,適合嗜甜的我。清新的果香亦透露了酒的年輕。

McGuigan Signature 2011 Shiraz (Hunter Valley Australia)
給男友選了穩重的Shiraz。Black fruit, medium tannin, medium bodied,典型的Shiraz。這枝應該開了一段時間,感覺走了酒香。
凱撒沙律配蘇格蘭煙三文魚
充滿美式風味。新鮮的羅馬生菜,爽脆多汁,混了適量的凱撒沙律醬,夠味又不太重。帶牛油香的麵包粒很碎。刨成塊的巴馬臣芝士很實在,既香又濃。最驚喜是煙三文魚。自從中環Lily & Bloom的午餐後,已再沒遇到如此厚滑、咸度偏低、充滿油香的煙三文魚。
法式龍蝦湯
單看顏色,偏橙的湯可以更稠更濃,對呈深橙偏紅的龍蝦湯情有獨鍾。龍蝦味算是足夠,還有龍蝦肉,雖然偏實,煮老了。未盡完美,但不太差。
野菌忌廉濃湯
菌味甚濃,忌廉亦香,還有啖啖的蘑菇碎,值得一試。
香烤海膽阿拉斯加皇帝蟹配南瓜栗子意大利飯
以為皇帝蟹殻多肉少,噱頭為主,沒料到會有兩大件。一絲絲的蟹肉,鮮甜無比,加上清新的香草,增添滋味。可是,除了有點橙色,海膽的存在感接近零。

意大利飯煮得不錯,沒有過腍。黏黏的,卻依然粒粒分明。南瓜的甜夾著蟹肉的鮮。以為栗子會被煮融,跟飯和南瓜混在一起。原來只是切細,飯裡沒有栗子味,而是吃到粒粒微爽又粉的栗子,都幾特別。
北海道鮮帶子煙肉蘆荀蒜片鮑魚汁扁意粉
鮑魚汁煮意粉,有fusion的噱頭,決定一試。

肥厚的帶子,夠份量。煎得幾香,又不失鮮嫩。切片的蘆荀爽口,添上清新的草青。扁意粉彈牙,混了汁入口條條滑溜。跟想像的中式鮑魚汁不同,沒有那濃味,反而清清的,夾雜煙肉的咸、蒜片的香,又香又入味。
香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨
貪心的男友點了三份主菜,不斷說服我份量很少,結果頭幾道都份量十足,豬肋骨更是驚人,難免有點力不從心。

一改美式豬肋骨的招牌BBQ醬,換成甜辣醬,再鋪上芝士,吹起韓風。芝士焗得有點乾,一切下去,跟豬肋骨完全分開,自成一片。單吃芝士塊,焗得微焦,越咬越滲出芝士香。要是能做到芝士融在肋骨上,分開時拉成絲,會是另一番滋味。

跟常見腍腍的豬肋骨不同,肋骨一端半肥瘦,夾雜脂肪。肉質夠爽,脂肪夠腍,有肉香又溢出油香,十分好吃。甜辣汁雖然只是微辣,不刺激,但非常惹味。
對幼薯條一向有所保留,但看它炸得金黃香脆,忍不住試了一條。薄薄微脆的外層,包著內裡清新的薯香,炸得毫不油膩。
去洗手間的途中,無意中發現了桌球枱和足球機。很大的位置,還設置超大電視,happy hour的超正蒲點。
服務不錯,每道菜店員都主動給我們換碟,還有講中文的外籍型男。

吃到中途,live band開始。聽著歌,喝著酒,吃著美食,工作的煩惱一掃而空。今天的事雖要今天做,但做不完的,就明天才算吧。懂得放下,才是享受生活的第一步。
2015-11-09
  • 凱撒沙律配蘇格蘭煙三文魚
  • 野菌忌廉濃湯
  • 北海道鮮帶子煙肉蘆荀蒜片鮑魚汁扁意粉
2015-11-13 3156 瀏覽
下班後的晚上,在尖沙咀閒逛一陣,餓了便隨意找吃。行經幾乎滿是酒吧的赫德道,夜裡的酒吧餐廳,都是拿著杯子,喝著酒的和在聊天的顧客,忽然想起,不如在彌敦左岸吃個晚飯,順道咰一杯餐酒吧。看看時間,原來時間尚早,餐廳的下層還是尚未有客人,還有一個啤酒桶。從樓梯中拾級而上,走到用餐區,同樣只有幾位客人。從門口進入後,還是一個典型的酒吧枱,各式各樣的栖杯及酒精類飲品,全都在櫃裡和掛滿在酒吧上。另一邊還是有個酒櫃,餐酒蠻多的,再走入去,有一個夾 BAND 的高枱,相信越夜越精彩,有現場樂隊獻技。由於時間尚早,樂隊還未到,就先坐下來吧。餐牌就在手中,意大利飯意粉,Big Bites 及湯頪,以至沙律小食一應俱全,另一個就是餐酒的餐牌,各式各樣的餐酒一目了然,喜歡紅白酒的,當然不會錯過。凱撒沙律配蘇格蘭煙三文魚(九十八個大洋)每一次吃凱撒沙律,除了沙律菜外,總會有麵包粒,也有肉類如雞肉,今次卻以煙三文魚,還有的是芝士在內,因此與沙律一起吃起來,極具香濃的芝士的味道,芳香濃郁。法式龍蝦湯(六十八個大洋)自從很多年前喝過之後,就愛上了這湯,今次也不例外。橙色的湯頭,有一點綴的忌廉內裡亦有龍蝦肉,喝每一口都是
凱撒沙律配蘇格蘭煙三文魚(九十八個大洋)
法式龍蝦湯(六十八個大洋)
自從很多年前喝過之後,就愛上了這湯,今次也不例外。橙色的湯頭,有一點綴的忌廉內裡亦有龍蝦肉,喝每一口都是那麼的濃厚的龍蝦味覺,蝦肉亦為彈牙。
北海道鮮帶子煙肉蘆筍蒜片鮑魚汁扁意粉(一百四十八個大洋)
帶子經過了輕煎,沒有焦燶位,可以吃到其帶子原本的鮮甜味道,而且是剛熟,恰到好處。煙肉是切粒,蘆筍亦成片狀,兩者的磨合實是不錯,意粉亦是不錯吧。
餐酒是 Konvent Lieblich 20414 Riesling 白酒(七十五個大洋)。Konvent Lieblich 是由德國入口的白酒。喝起來味道是較甜的,且具有水果的香味,容易入口,酒精濃度較低。配以剛才的海鮮,實在不錯。
吃過晚飯,再坐一會,便結賬離開。
2015-11-03
2015-11-12 2302 瀏覽
想揾個地方舒舒服服同班朋友飲下野睇下波?Nathan Left是個不錯的選擇。餐廳分開兩層,底層有大螢幕播映足球,非常有氣氛。酒精飲品種類都好多,但我同朋友都不太飲酒,所以叫了兩杯mocktail。至於正餐就叫了芝士甜辣汁Ribs及帶子煙肉蘆筍蒜片鮑汁扁意粉都唔錯。Ribs份量十足,三個人分都得,肉質尚稔,面層鋪上芝士,烤到溶溶地好正。而扁意粉口感都幾彈牙,帶子爽甜大大粒,但食唔出鮑汁味,反而有好重的香草味。
餐廳分開兩層,底層有大螢幕播映足球,非常有氣氛。
尖沙咀赫徳道出名多酒吧,想唔到呢間餐廳分成兩部分,地下有少量枱同大型投射電視係到播緊足球比賽,而上層就有Bar枱、小舞台。地方非常寬闊,我諗大約可以容納100~120人!環境氣氛浪漫,仲會有Live Band唱抒情歌。今次同朋友一人各叫左一款餐湯share,由於朋友對龍蝦敏感,所以只好叫另外兩款。雜菜湯唔算有太濃嘅蕃茄味,但勝左用料豐富,而且薯仔仲煲成蓉相反野菌忌廉湯,菌味濃郁,所以亦都比較咸一啲。飲完湯之後,就黎一個沙律做頭盤。生菜爽口,煙三文魚新鮮,上面仲鋪滿芝士,但略嫌份量少左一啲雖然意粉有蒜片同鮑魚汁調味,但整體味道比較清淡,而且有爽口蘆筍做配菜。當然最吸睛係有3大粒帶子,味道鮮甜但失望嘅係意粉比較油膩,食完有啲口渴服務員一拎上枱,就已經聞到陣陣黑松露香Pizza係薄底,口感香脆得黎有啲似餅乾,而面就鋪滿野菌,非常足料最正係芝士可以做到拉絲有咩正得過啖啖都有黑松露同芝士呢!蜜桃茶味道唔算濃,只有淡淡嘅蜜桃香,食完咁有罪惡感嘅野食,飲一杯的確唔錯
相反野菌忌廉湯,菌味濃郁,所以亦都比較咸一啲。
煙三文魚沙律
但失望嘅係意粉比較油膩,食完有啲口渴
北海道鮮帶子煙肉蘆筍蒜片鮑魚汁扁意粉
服務員一拎上枱,就已經聞到陣陣黑松露香
最正係芝士可以做到拉絲
有咩正得過啖啖都有黑松露同芝士呢!
黑松露菌醬野菌比薩
Peach Tea
煙三文魚沙律
黑松露菌醬野菌比薩
同B女出街食飯,通常都是去一些正正常常的餐廳,已經有一段長時間沒有去過酒吧之類的地方了。 這天晚上來到尖沙咀寶勒巷、赫德道一帶,一條兩傍都是酒吧的小街,本來不是一個理想的開餐地方,但在一眾的酒吧當中,竟然有一間看來稍為正常的餐廳,但裝修風格又有點像酒吧,由於正常的晚飯時段剛剛開始,尚未到酒吧的營業高峰時間,客人不算太多、環境也不太嘈吵,適合我們一家三口用膳,儘管試試這裡的晚餐。餐廳名字叫 Nathan Left,直譯意思是「彌敦道的左邊」;但究竟是左邊或是右邊,就要看看站在彌敦道上時,面向尖沙咀維港或旺角方向了!餐廳的地下有一台大電視,正在播放著體育節目,另外有幾張高身吧檯,並有一條長長的樓梯引領上二樓,主要的用餐區域都在樓上。樓梯口豎立了一個餐牌,介紹餐廳的推介菜式。上到了二樓,立即映入眼簾的是一列長長的酒吧,背面的一堵牆上擺滿了各式各樣的烈酒。由於時間真的很早,我們是第一枱客人,餐廳經理安排了我們坐在最靠近酒吧的一張枱。有一張非常舒服的梳化,我們的女兒又可以在梳化上面走來走去,非常興奮。放眼看看餐廳四週,裝修完全不像赫德道的其他「酒吧劈場」,並沒有一張張高腳小圓枱;環境反而與多年前
放眼看看餐廳四週,裝修完全不像赫德道的其他「酒吧劈場」,並沒有一張張高腳小圓枱;環境反而與多年前的一齣電視劇【壹號皇庭】的其中一個酒吧式餐廳的場境十分相似。其中一幅牆上更擺滿了許多瓶某牌子的拔蘭地,還記得多年前的那一個經典廣告【Hey Big spender!】嗎?
在用餐區的最遠處則是一個 Life Band 舞臺,問問餐廳經理,這裡週一至週五晚上會有駐場樂隊表演。他更透露,原來這裡以前也是一個「劈場」,但在幾個月之前,他們的老闆眼見整條赫德道都是同一類型的酒吧,所以才轉換經營模式,希望提升生意額。
再往餐廳較深入的遠處走去,看見了一部手動足球機,更加印證了這間餐廳較高檔的經營模式。很明顯是想吸納一些中高檔、較斯文的客人,既可以一面用餐、一面談天、又同時可以欣賞體育節目。
再往內走入去,餐廳老闆甚至願意用上一大片空間放置一張美式桌球檯!
凱撒沙律配蘇格蘭煙三文魚($98)
標準的凱撒沙律處理方法,採用了烘香的麵包粒、煙肉碎、青綠爽脆的西生菜、幾片巴馬芝士,但沙律醋的份量稍嫌不足。這個沙律的賣點當然是舖在表面的兩大片蘇格蘭煙三文魚。坊間的餐廳,一般均會採用加拿大或挪威的三文魚,但其實論價錢、論平均質素,產自蘇格蘭的三文魚更佳。這裏不惜工本採用蘇格蘭煙三文魚,肉質的確相當肥美、豐腴、嫰滑,帶有濃烈的魚鮮味。
凱撒沙律配蘇格蘭煙三文魚
野菌忌廉濃湯($48)表面那一抹忌廉泡沫,相當吸睛,提升了這客湯的級數。湯底稍嫌清淡,不夠菌香;如果再多一點菌蓉、湯底再濃稠一些,將會更佳。
野菌忌廉濃湯
法式龍蝦湯($68)鮮橙紅色的龍蝦湯,外觀相當對辦,如果再加多一抹忌廉在表面,將會更加美好。每一口湯都有不俗的海鮮味,湯內又有一小塊龍蝦肉,以證真材實料。當然,湯底的魚湯、蝦殼、龍蝦、蔬菜的比例,與價錢有密切關係,絕對不應該將這客龍蝦湯與高級扒房或五星級酒店內法國餐廳的龍蝦湯($200或以上價位)互相比較;但以這個價位來說,這客龍蝦湯的味道、濃稠程度,可以說是相當超值。只是有點奇怪,既然這裏是酒吧,為什麼廚師會吝嗇一點白蘭地,不加入去龍蝦湯來提升味道?
法式龍蝦湯
北海道鮮帶子煙肉蘆筍蒜片鮑魚汁扁意粉($148)材料相當豐富,有四隻帶子及大量的蘆筍。廚師已經細心地將蘆筍表面粗硬的外皮削走,所以放進口中咀嚼,完全沒有任何渣宰;而且十分清甜、爽脆,肯定不是產自大陸的蘆筍。至於帶子,則只是表面稍為煎香,中心部分只是剛剛熟;所以仍然保持嫰滑、爽口,而且夠鮮甜。意粉除了用蒜片及橄欖油炒香之外,同時加入了一些意大利辣椒乾作為調味,所以意粉帶有輕微的辣味,更加可以增進食慾。只是完全品嚐不出任何鮑汁的味道,其實所謂鮑魚汁,應該只適合應用於中式炒粉麵飯;加進去西式意大利麵內,好像有點格格不入、不倫不類。所以餐牌應該索性除去「鲍汁」這兩個字將會更佳。
北海道鮮帶子煙肉蘆筍蒜片鮑魚汁扁意粉
香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨($178)一大份豬肋骨,約有7、8條,用香料醃制後,再放進焗爐直接烤香。待烤至七、八成熟,先在表面塗上一層薄薄的香辣醬汁,然後再舖上幾片芝士,再烤多數分鐘直至芝士溶化為止。
香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨
由於採用了高級的西班牙豬肋骨,肉質甘香、鬆軟,又充滿肉汁,再加上甜蜜、微辣的醬汁,十分開胃。
香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨
最值得稱讚的,這個豬肋骨較本港某家美式家庭餐廳自詡的招牌菜式燒排骨,實在優勝許多許多倍。那家餐廳的燒排骨肉質非常鬆散,質感有點似用高速煲煮熟的豬肉、或老火湯的湯渣,雖然仍然保持肉味,但基本上所有肉的纖維已經完全破壞,完全失去了肉類應有的質感。一個真真正正的烤排骨,應該是直接從生烤至熟,正如今晚這道惹味烤肋骨的處理方法,才是優質菜式。
香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨
這裡的晚餐菜式選擇相當多,除了多款意粉,也有pizza及多款大份量小吃,根本就是一間正正式式的餐廳,已經完全脫離了附近的其他「酒吧劈場」的格局,唯一仍然保留下來,就是二樓那一個相當大的酒吧。雖然老闆刻意改變經營模式,但附近全部都是「酒吧劈場」,如果想吸納一批喜歡靜靜地聽歌、用餐、觀賞體育節目的客人,真的需要下點宣傳功夫。
2015-10-25
2015-11-04 1423 瀏覽
星期五晚,都忙左一個星期,自然想約朋友玩夜少少,這天晚上去了一間酒吧食飯加聽歌,都幾唔錯!位於赫德道的彌敦左岸,門外裝修甚具玩味,白底黑字的發光招牌,遠遠也看到呢!一入門口就見到大型投射電視,在播放足球賽事,我們被安排到樓上去!行過樓梯,就見到Bar 枱的位置,仲有放滿樂器的舞台位,裝修都叫幾華麗,最令我驚喜的是,煙味不濃,我這等氣管不好的朋友,總是受不住煙味.....服務員先送上清水,有氣無氣任君選擇!朋友仲點左一瓶紅酒分享,價錢都幾相宜。先來一客三文魚凱薩沙律爽口的羅馬生菜配上微酸的沙律汁,開胃又清新,上面舖滿芝士片都是大手大手,沒半點小家子氣!之後就是足料的龍蝦湯,澄黃的濃湯入面有彈牙的龍蝦肉,上枱時的温度剛好,不熱也不冷,令人感覺好窩心!黑松露雜菌Pizza係薄底的比薩,入口脆脆有點像餅乾,餅身挺身,面層芝士可以拉到絲,但絕不油膩,成個可以棄刀就咁拎住食!帶子煙肉蘆筍蒜片鮑汁扁意粉意粉比想像中淋左少少,不過我鐘意佢清清地,唔會太heavy, 入面仲加左不少蔬菜,感覺平衡啲!而且帶子夠鮮味,令人回味無窮!香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨呢個真係邪惡到爆炸!平時食Ribs 都會配燒烤醬,
服務員先送上清水,有氣無氣任君選擇!
朋友仲點左一瓶紅酒分享,價錢都幾相宜。
先來一客三文魚凱薩沙律
三文魚凱撒沙律
龍蝦湯
黑松露雜菌Pizza
黑松露雜菌Pizza
香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨
呢個真係邪惡到爆炸!平時食Ribs 都會配燒烤醬,但呢個係配甜酸醬,食落開胃無咁漏之餘,面層的芝士帶濃香,一份都有成十支骨,感覺都幾抵食
香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨
火喉控制得不錯,富有肉汁之餘又唔會好難切,旁邊的薯條都炸得好靚仔,食落有薯香質感粉糯,而且唔會滴晒油!
香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨
食到呢度,唱唱下歌的Liveband 忽然停了,全場亦黑了三秒!心想是停電嗎!?原來是隔離枱有壽星女,全場的工作人員再加Live Band 一齊唱生日歌,職員捧出大蛋糕,全場都感染到生日的氣氛呀!

喺度祝這位壽星女生日快樂!身體健康!

人均消費200-300, 個場咁舒服又無煙味,整體唔算太貴啦!

三文魚凱撒沙律
龍蝦湯
2015-11-01 1058 瀏覽
尖沙咀 漫步間發現呢間好似幾正既餐廳裝飾優雅得黎又有d詭異 interesting! 晚餐期間仲播緊我最愛既CHARLIE CHAPLIN非常開心!!飲品方面 每人叫左一杯house wine 首先點左兩個湯 分別係法式龍蝦湯同野菌忌廉濃湯 ($48 each)味道唔錯 seasoning到位 幾好飲!頭盤點左煙三文魚沙律新鮮 合格! 主菜點左黑松露醬雜菌pizza $138餅底夠哂脆薄👍而且香氣撲鼻 好吸引 整體感覺不過不失其實味道係okay既不過d菇真係雜左少少 同埋配搭有d唔夾 扣少少分香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨 $178 又甜又辣既醬汁已經係好正仲要加埋芝士真係好邪惡d肉超香軟 seasoning好入味!食到成枱既人靜哂因為真係停唔到口肉質夠哂腍 一切就開同男神女神一齊食都唔怕失禮啦仲有駐場歌手唱歌 幾有氣氛!地址:尖沙咀赫德道5-9號德裕中心B1層
尖沙咀 漫步間發現呢間好似幾正既餐廳

裝飾優雅得黎又有d詭異

interesting!

晚餐期間仲播緊我最愛既CHARLIE CHAPLIN

非常開心!!
飲品方面 每人叫左一杯house wine

首先點左兩個湯

分別係法式龍蝦湯同野菌忌廉濃湯 ($48 each)

味道唔錯 seasoning到位 幾好飲!
頭盤點左煙三文魚沙律
新鮮 合格!

主菜點左黑松露醬雜菌pizza $138
餅底夠哂脆薄👍而且香氣撲鼻 好吸引

香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨 $178

仲有駐場歌手唱歌 幾有氣氛!

地址:尖沙咀赫德道5-9號德裕中心B1層
  • 芝士bbq rib
2015-10-31 827 瀏覽
雖然是常到尖沙咀,但實在不是經常走到赫德道酒吧區。晚飯前閒逛一下卻意外發現新開了這家彌敦左岸,看到也有晚餐供應。座地有兩層,想要較開揚的便可坐在甫進店的坐位。是足球愛好者食花生飲啤酒的好位置。而上層便是吃主食居多,也可以看足球,另外還有live band呢!飲品方面點了一支紅酒一支白酒。紅酒味道果香濃郁,味覺上的層次刺激著味蕾。果香盤繞在口腔內。白酒則清甜易入口。點了個凱撒沙律配蘇格蘭煙三文魚。沙律菜都很新解爽脆,配上凱撒沙律醬絕對是相配至極。鋪面的芝士和三文魚為整個沙律生息不少。每人再各自點了一碗湯。分別是野菌忌廉湯。菌味濃郁。另外是法式龍蝦湯,真的有小許龍蝦肉在內的啊。主食點了一個黑松露野菌比薩。野菌份量很足,即使沒有肉在薄餅內,黑松露味道也抵了肉的香味。比薩薄薄脆脆的一塊,料還比薄餅厚。芝士特別多,好吃!侍應還推介我們吃芝士甜辣汁西班牙豬肋骨。一捧一桌已聞到烤肉的香味。香草和芝士厚厚的一層鋪在豬肋骨上,豬肋骨味道偏甜。肉質鮮嫩不會韌不會過稔,外面小脆能鎖住肉汁。在一個有情調的地飲飽食醉也值了。
雖然是常到尖沙咀,但實在不是經常走到赫德道酒吧區。
飲品方面點了一支紅酒一支白酒。
白酒則清甜易入口。
點了個凱撒沙律配蘇格蘭煙三文魚。
凱撒沙律配蘇格蘭煙三文魚
沙律菜都很新解爽脆,配上凱撒沙律醬絕對是相配至極。
鋪面的芝士和三文魚為整個沙律生息不少。

每人再各自點了一碗湯。
後面: 野菌忌廉湯。 前面:法式龍蝦湯
分別是野菌忌廉湯。菌味濃郁。
另外是法式龍蝦湯,真的有小許龍蝦肉在內的啊。
主食點了一個黑松露野菌比薩。
黑松露野菌比薩
比薩薄薄脆脆的一塊,料還比薄餅厚。芝士特別多,好吃!
侍應還推介我們吃芝士甜辣汁西班牙豬肋骨。
芝士甜辣汁西班牙豬肋骨
一捧一桌已聞到烤肉的香味。
香草和芝士厚厚的一層鋪在豬肋骨上,豬肋骨味道偏甜。
肉質鮮嫩不會韌不會過稔,外面小脆能鎖住肉汁。
在一個有情調的地飲飽食醉也值了。
2015-10-26
黑松露野菌比薩
芝士甜辣汁西班牙豬肋骨
2015-10-31 693 瀏覽
係尖沙咀k11附近行完街,誤打誤撞發現在呢間餐廳佢有兩層,樓下係酒吧,有波睇,有酒飲上層原來係一間餐廳,有live band睇,又有波睇我同朋友一人叫左杯酒因為唔係飲開酒,所以都叫番啲比較fruity既酒紅酒較為甜,有果味但帶少少澀味而白酒比較易入口,較甜法式龍蝦湯唔太咸,有濃郁既龍蝦味仲有大大隻龍蝦,不過略嫌有啲硬凱撒沙律沙律幾fresh,上面仲有煙三文魚唯獨缺少了麵包粒令口感差左啲,不過整體係唔錯既黑松露菌醬野菌pizzaPizza都幾大份,夠2-3人share上面有黑松露既香味,再加埋一堆野菌同火箭菜Pizza邊好脆
係尖沙咀k11附近行完街,誤打誤撞發現在呢間餐廳
佢有兩層,樓下係酒吧,有波睇,有酒飲
上層原來係一間餐廳,有live band睇,又有波睇

我同朋友一人叫左杯酒
因為唔係飲開酒,所以都叫番啲比較fruity既酒
紅酒較為甜,有果味但帶少少澀味
而白酒比較易入口,較甜

法式龍蝦湯
唔太咸,有濃郁既龍蝦味
仲有大大隻龍蝦,不過略嫌有啲硬

凱撒沙律
沙律幾fresh,上面仲有煙三文魚
唯獨缺少了麵包粒
令口感差左啲,不過整體係唔錯既

Pizza都幾大份,夠2-3人share
上面有黑松露既香味,再加埋一堆野菌同火箭菜
Pizza邊好脆
2015-10-30 664 瀏覽
沉呆星期四,最好約班friends嚟個Happy Thursday,呢晚我哋去在赫德道試新嘢。七點零嚟到餐廳,喺門囗望入去,仲以為係bar,心稔唔係食dinner咩?正喺度猶疑之際,門囗醒目waitor哥哥見我咁迷惘,即刻上前幫忙,原來呢度有兩層架!上到2樓,發現真係別有洞天,除左一般嘅dinner枱,仲有可以同bar tender吹下水嘅bar枱,又有可以同三五知己密密針嘅sofa區。再行入d,嘩嘩嘩!不得了,原來呢度有得打「士碌架」,(心心眼),桌球枱位置仲係好自成一閣,靜靜地督吓波又得,真係要俾個like佢!呢晚食左:三文魚凱撒沙律:生菜咬落爽脆有甜味,幾新鮮;個沙律醬味道不太濃,幾好,事關小女子最怕芝味太濃的凱撒沙律。雞肉凱撒沙律食得多,但估唔到三文魚做凱撒沙律又唔錯。最重要係d三文魚一d都唔腥,小女子真係勁怕腥。龍蝦湯:好creamy,真係啖啖幸福,睇真d,仲有大大舊龍蝦肉,無腥味,正!不過如果舊龍蝦肉再生少少,會更perfect。但整體個湯仍然令人滿意。芝士甜辣汁Ribs:Ribs肉嫩多汁,烤汁味道帶甜,mix埋芝士呢個食法幾特別,唔錯。跟ribs炸薯條,薯味濃,外脆內軟,
呢晚食左:
三文魚凱撒沙律:
龍蝦湯:
芝士甜辣汁Ribs:
跟ribs炸薯條,薯味濃,外脆內軟,好味。
House Red:唔錯。
餐廳仲有樂隊,呢晚dinner時間有兩位文青type妙齡少女,彈住結他自彈自唱。
美食丶美酒伴靚歌,唔經唔覺,大家食左幾粒鐘。
十點左右,飲嘢時間,餐廳換上另一外籍樂隊,最岩摸下酒杯底,傾下偈,relax吓,不過第二日要返工,呢晚唔可以甘夜,惟有等下次。

2015-10-29
  • Ribs
2015-10-29 587 瀏覽
今晚約了幾個朋友去傾計,找到一個新地方。樓下地方幾寛敞,有幾抬OL 飲野。上到B1 level, 可能因為早,沒有太多人,好,安排坐在一旁,可以傾計。live band 兩個女生,自彈自唱。先講食物,個龍蝦湯香味四溢,肉質彈牙;不油浰。個帶子鮑汁扁意粉真是值得一讃,不油,味濃,最重要係個意粉造得不淋,正。再來個芝士燒排骨,輀易切開,肉質不硬,入味!結論:食物上佳,環境好,最正是有live band, 一定要再來!
  • 帶子扁意粉
2015-10-29 582 瀏覽
赫徳道最多就係酒吧,但原來酒吧上樓之後都可以咁有feel,聽住live show 靜靜地飲杯野,或者食餐飯🤗#野菌忌廉湯($48)#法式龍蝦湯($68)忌廉湯有好濃既野菌香,而龍蝦湯🦂最怕過濃太咸,但呢度就做到岩岩好,仲有好多拆左骨既龍蝦肉#香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨($178)全份8條骨,面頭既芝士🧀好厚身,加埋燒香左既甜辣汁,十分惹味。另配一大碗厚切薯條🍟,夠哂飽肚#黑松露菌醬野菌Pizza($138)超級抵食之選,12吋既份量🍕,即係切得開8份咁大!見到面頭黑色一點點就係黑松露菌,令成個pizza既香口度昇華。野菌🍄、火箭菜🌿都係素,但同黑松露同焗,化身pizza之後去左另一層次,必食
野菌忌廉湯
#野菌忌廉湯($48)
法式龍蝦湯
#法式龍蝦湯($68)
香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨
#香烤芝士甜辣汁西班牙豬肋骨($178)
黑松露菌醬野菌Pizza
#黑松露菌醬野菌Pizza($138)
野菌忌廉湯
黑松露菌醬野菌Pizza