2021-02-09 324 瀏覽
之前見到呢間野好多人排隊,今日終於有機會試一試。平日午餐時分都唔算好多人方便係方便在有自動點餐機👍🏻所以我企左好耐係點餐機前面諗食咩都冇人話我🤪今次叫左牛肉飯($56)加杯宇治抹茶(跟餐加$8)牛肉飯整作時間都算快,之後自己出去counter 攞餐牛肉飯比較失望😞 牛肉份量正常,但比較肥,而且燒得幾燶下,唔係少少濃,係食落會苦🤢個飯相比起會好啲,個汁係燒汁相比之下反而宇治抹茶🍵幾好飲另外仲有個大福都幾好食🙈依間餐廳既窗邊係望到海景,食個飯都開心啲👍🏻

相比之下反而宇治抹茶🍵幾好飲
另外仲有個大福都幾好食🙈

依間餐廳既窗邊係望到海景,食個飯都開心啲👍🏻
2020-12-20 576 瀏覽
今日去Donki行吓順便買些防疫用品,行過廿一堂看下餐牌,熱情的服務員為我們遞上堂上優惠券,又幾吸引喎。「廿一燒豚丼」非常惹味,豬腩片肥瘦均勻,肥的部份爽口冇油膩感,豚片的頂端燒得香香的帶點焦香,咬下去口中充滿油香而且豚肉片很入味,加上我喜愛的日本米飯,粒粒分明帶點糯,好味。相比之下「廿一燒牛丼」就比下去,燒牛肉片同樣是肥瘦均勻,肉質不錯而且還是很潤滑的,其實是很不錯,再配上點點黑椒也很惹味,但沒有豚片那種油味。今日吃套餐有優惠送上北海道炸薯餅,熱辣辣外脆內軟,薯蓉軟綿綿被香脆外層包著,很乾身,超好吃。套餐還有麵豉湯或玄米茶,還有大福作甜品。

2020-12-12 416 瀏覽
廿一燒豚井 $56肥瘦適中,好香BBQ味,其實燒豚配埋燒汁同紅薑片一齊食好滋味,同埋都唔會覺得好油膩。追加 芝麻手羽小食 +$16有兩件好脆,可能加左少少七味粉,食到味道香濃,皮脆肉滑。包左飲品同甜品~甜點係大福🥰個大福真係好有驚喜,煙韌得黎仲會爆啲cream好黎,好似食緊雪米糍咁,呢個真係好正👍🏻
廿一燒豚井 $56

追加 芝麻手羽小食 +$16有兩件
好脆,可能加左少少七味粉,食到味道香濃,皮脆肉滑。

包左飲品同甜品
甜點係大福🥰
2020-12-12
2020-11-24 505 瀏覽
今日同屋企人諗住去荃灣行DONKI,就喺附近搵嘢食,行行吓見到呢間廿一堂個樣好似幾好於是就入去。佢係自助式餐廳,買完飛就可以入去搵位坐,再等叫號碼。我哋四個大人叫咗四個餐。廿一燒豚丼同丼丼屋嘅十勝帶廣名物豚丼差唔多,不過豚肉質素較好,薄啲冇咁韌,同埋好香豚油味。👍🏻👍🏻海鮮65C溫泉玉子讚岐烏冬烏冬麵質彈牙,海鮮一般,不過兩隻帶子好大隻,而且好多紫菜,分量十足。😋廿一咖喱唐揚雞丼啲雞夠大舊,咖喱就係普通日本咖喱啦,不過辣辣地幾野味。牛肉炊飯見個樣幾特別,就試吓佢。食法都幾得意,個火燒到咁上下會自己熄,跟住就會整到啲飯焦,有啲飯好林,有啲飯又脆脆地,口感特別。☺️☺️不過份量較少,食完唔係好夠飽😂最後值得一讚嘅係個餐有個甜品,叫大福,佢係好似雪米糍咁,不過唔凍,同埋入邊係cream🥰🥰 佢個皮夠薄,所以食落去好creamy 好甜❤️正❤️❤️
我哋四個大人叫咗四個餐。

海鮮65C溫泉玉子讚岐烏冬

廿一咖喱唐揚雞丼
啲雞夠大舊,咖喱就係普通日本咖喱啦,不過辣辣地幾野味。

海鮮65C溫泉玉子讚岐烏冬
2020-11-19
2020-11-18 327 瀏覽
如果唔想去吉X家打邊爐 但又好掛住一人一爐 廿一堂絕對係好選擇😎基本上同吉X家打邊爐無乜分別 分量同味道都接近 濃湯似乎無咁濃🤔一樣我最愛的芝士竹輪 咬落去芝士流出黎 無得頂~ 但記得擺凍左先好食 以免盪口!!!荃灣西呢間邊可以揀窗邊位睇住個藍巴勒海峽$60-70蚊 經濟實惠又飽肚🤤🤤

荃灣西呢間邊可以揀窗邊位睇住個藍巴勒海峽
$60-70蚊 經濟實惠又飽肚🤤🤤
2020-11-17 2405 瀏覽
日式快餐店,可以按機自己挑選兼自助付款。亦可經人手購買食品。飯、烏冬、小食、火鍋都有。店內座位很多亦很寬敞。剛剛行完山,就叫咗2個一人火鍋。牛肉壽喜湯,壽喜湯應是甜醬油湯,微甜的湯底,似乎令食物都提鮮些了。牛肉有約8塊,大部分唔算好肥,也有一些厚度,要滾久一點才會熟,而且也有肉味,唔錯。雞肉蕃茄湯,蕃茄湯真係幾濃蕃茄味,飲了也不覺口渴。雞肉也有8大塊,喜吃雞肉的一定能滿足你。雞肉吃起來也有肉汁。每個鍋裏都有娃娃菜、粟米、芝士竹輪、金菇、冬菇、蟹棒、年糕福袋,未放肉前,滾起的時候都幾乎滿溢出來。特別年糕福袋,腐皮袋包住的年糕軟糍的、依依韌韌。芝士竹輪是流心的,咬的時候小心盪到咀。娃娃菜和金菇份量亦不少。一份選是日本山形米飯,有飯味。另一份是加$8有日本讃岐烏冬,是粗烏冬,有咬勁。將日本雞蛋打入湯中,混和烏冬吃相當豐富。本來芝麻醬是可混肉類一起吃,不過湯底都夠味,不用點也ok了。玄米茶、汽水都可以
日式快餐店,可以按機自己挑選兼自助付款。

亦可經人手購買食品。

飯、烏冬、小食、火鍋都有。

店內座位很多亦很寬敞。

剛剛行完山,就叫咗2個一人火鍋

牛肉壽喜湯,

壽喜湯應是甜醬油湯,微甜的湯底,似乎令食物都提鮮些了。

雞肉蕃茄湯,

蕃茄湯真係幾濃蕃茄味,飲了也不覺口渴。

雞肉也有8大塊,喜吃雞肉的一定能滿足你。

雞肉吃起來也有肉汁。

特別年糕福袋,

腐皮袋包住的年糕軟糍的、依依韌韌。

一份選是日本山形米飯,有飯味。

另一份是加$8有日本讃岐烏冬,是粗烏冬,有咬勁。

將日本雞蛋打入湯中,混和烏冬吃相當豐富。

玄米茶、汽水都可以
2020-11-10 359 瀏覽
晚市套餐最平$60,普通嘅丼飯粉面都有,仲有一人火鍋,同平時出面食嘅一樣配料,不過勝在呢度環境舒服闊落,職員態度都好好。同埋套餐仲有甜品送,可以揀大福,芒果味。特別推介厚切牛舌丼飯,牛舌唔韌好大塊!

特別推介厚切牛舌丼飯,牛舌唔韌好大塊!
2020-10-29 523 瀏覽
話說有晚好夜9點幾係荃西,其實好多餐廳都收左,自己又好肚餓,一出站就見到呢間未開又有人入去食,就決定入呢間。其實因為無再食藍店 吉野家,所以其實有D想念日式牛肉丼,叫左個丼坐埋一邊,我先諗起呢間係咪藍,不過已經買左🙊叫左個牛一燒牛丼飯套餐,有個麵豉湯,漬物,野飲,再+$8要個小食。大根醬油漬好好味,好爽口,但唔會好咸,味道剛剛好。北海道炸薯餅,好香脆。不過可能成日食donki個果 忌廉薯餅,覺得Donki個果好好好味。個燒牛丼好大碗,而已每塊牛肉都大塊,唔薄身既。真係完全啖啖肉,每一啖都有好香既燒牛。個燒汁又夠,食到尾既飯米都好多燒汁包住,非常滿足。食完真係勁飽,好可惜係藍店不了。不過好過吉野家多多聲。

大根醬油漬好好味,好爽口,但唔會好咸,味道剛剛好。

2020-10-22 585 瀏覽
去到新開的海之戀商場覓食,真係有好多野食,巡視完之後就揀左呢間廿一堂食物款式多,價錢又平,特別係下午餐即場係storellet做埋會員仲有野食送,有3張coupon,如果將3個餐分開買就變左可以用晒啦!menu蕃茄滑蛋公仔麵-牛肉 $30連野飲蕃茄湯好濃味好飲,牛肉都OK多,炸芝麻雞翼可以優惠價加配,好香脆,北海道薯餅都係可以優惠價加配,都唔錯和風沙爹牛肉烏冬烏冬口感不錯,炒蛋嫩滑蕃茄滑蛋公仔麵-豬肉 $30連野飲豬肉都不錯用左coupon,升級做宇治抹茶、送炒蛋、送關東煮關東煮蘿蔔較多渣,不過好入味宇治抹茶都唔錯,唔會話好稠飲唔到$30下午茶真係好抵仲有野飲,食物都幾好味,又唔係話超迷你好細碗,回收餐盤之後仲有$3coupon,一星期內再食就可以減,住附近就岩晒環境舒服,座椅舒服,店員都NICE
食物款式多,價錢又平,特別係下午餐

menu

蕃茄滑蛋公仔麵-牛肉 $30連野飲

和風沙爹牛肉烏冬
烏冬口感不錯,炒蛋嫩滑

蕃茄滑蛋公仔麵-豬肉 $30連野飲
豬肉都不錯

用左coupon,升級做宇治抹茶、送炒蛋、送關東煮
關東煮蘿蔔較多渣,不過好入味
宇治抹茶都唔錯,唔會話好稠飲唔到

環境舒服,座椅舒服,店員都NICE
2020-06-28
2020-10-15 511 瀏覽
今日相約好友去Donki 行街,未行前我哋先醫肚,見依間坐得舒適,環境又整潔就試吓。進內先知道原來係自助形式,即自己揾位、叫餐、取餐。付款可用支付寶、現金或八達通。午餐有丼飯或烏冬可選,仲可加配小食。飲品有冷、熱和特飲我哋分別叫咗2個餐,每個餐包主食同飲品,每人再另加$16叫小食(芝麻手羽2隻)豚肉65℃温泉玉子讚岐烏冬(蕃茄湯底)先講個烏冬麵質爽口彈牙,温泉蛋煮得剛好,唔太生又唔太熟,豚肉都唔少,肉夠滑嫩,至於蕃茄湯底,味不太濃郁,勝在健康,酸酸甜甜令整碗麵都好味。廿一炭燒鳥丼肉質嫩滑嘅雞肉鋪滿在飯面,加上檸檬汁同燒汁拌飯,開胃又惹味。芝麻手羽(2隻)雞翼係全翼,肉質十分幼滑,炸粉不太多,卻能帶出芝麻香,必食另每個套餐會送大福作甜品,原以為係雪糕餡,食落先知入面全部係cream 有啲失望。

午餐有丼飯或烏冬可選,仲可加配小食。

飲品有冷、熱和特飲

豚肉65℃温泉玉子讚岐烏冬(蕃茄湯底)

廿一炭燒鳥丼

芝麻手羽(2隻)
雞翼係全翼,肉質十分幼滑,炸粉不太多,卻能帶出芝麻香,必食

2020-10-09 409 瀏覽
位於商場裡的日式快餐店自助買餐,取餐,搵位,收盤大部分枱都有一支搓手液位與位之間都有距離,坐得舒服一個餐,有小食/甜品+主食+湯+餐飲👆🏻燒豚丼,肉質ok,但就唔夠入味👆🏻厚切牛舌丼,真係厚切,肉質ok,都有牛味
位於商場裡的日式快餐店

自助買餐,取餐,搵位,收盤

大部分枱都有一支搓手液
位與位之間都有距離,坐得舒服

一個餐,有小食/甜品+主食+湯+餐飲

👆🏻燒豚丼,肉質ok,但就唔夠入味

👆🏻厚切牛舌丼,真係厚切,肉質ok,都有牛味

2020-10-06 269 瀏覽
想食廿一堂好耐,終於食左。門口有自助餐,亦有收銀姐姐幫手落單,再找位等嗌number, 就可以拎餐。當日係接近十二點去到,餐廳內冇乜人,我坐左係窗邊的卡位,可以望到出面海旁,感覺好舒服,自然光曬入黎又吾會好熱,感覺好chill~我嗌左個厚燒牛舌套餐($60),牛舌整整四大片,好厚片🤤 入味而且淋身易咬開,係好食既~~ 套餐仲包左飲品和糯米糍一粒。感覺很滿足。 吾知係咪我黑仔,食食下有個技工哥哥走黎要裝返我張枱上面既燈泡🤨🤨 我心諗:點解吾可以等我食完先裝?

2020-10-05
2020-09-27 364 瀏覽
黎到荃灣西搵午餐食,同好友打算去行下DONKI,就會必經廿一堂。都會被早前試過念念不忘的日本飯吸引住,於是又入內光顧了。黎到廿一堂,我必吃的就是熱辣辣的牛舌丼。(也是早前住荃灣的朋友介紹)本人好喜歡食牛舌的,此處的牛舌,舌身是軟林林又多汁,有好足牛味又無騷味!是廿一堂必吃之選!午餐選擇厚切牛舌丼外,也會配搭豚湯野菜。野菜吸收晒豬骨湯的味道,我都覺得好好味。(但我唔會飲d湯,因始終有點點肥)仲有最正的鮮忌廉水果味大福,好好味,再加上今日坐窗邊晒下大陽,感覺真是幸福啊!唯一有不好經歷就是同員工爭位坐。佢地開飯時間無劃位,又無reserve牌,結果被佢地趕離我等左一陣的坐位。

午餐選擇
(但我唔會飲d湯,因始終有點點肥)

2020-09-27
10 分鐘 (堂食)
  • 厚切牛舌丼
2020-09-19 389 瀏覽
第二次嚟食,上次食完牛舌飯,我覺得都唔錯, 牛舌不是沒有味, 配上燒汁送飯不錯, 亦不是想像中的太淋,不會失了口感。但係今次叫燒牛肉飯呢,個牛肉太燶喇🥵。 見到人哋啲相都好似冇呢個咁嚴重,啲配菜放喺面頭都睇唔到底下原來咁燶。 食完都覺得自己唔健康, 就算牛肉味道ok都扣曬分😑😑至於飲品上次試咗牛奶綠茶,唔知係唔係已經冇咗紅豆綠茶呢?味道一般比較淡口, 所以今次叫咗汽水算啦。甜品感覺像糯米糍, 愛層像mochi包住朱古力cream, 一件都足夠。

燶了的牛肉邊

燒牛肉飯

燶牛肉

燒牛舌飯
燒牛舌飯
2020-09-12 457 瀏覽
📍位於荃灣西鐵站上蓋既海之戀商場入口就會見到一間主打日式燒牛/豚肉丼飯專門店既廿一堂🥢🤗開張左一段時間,今次終於有機會試下啦😝值得留意既係依家外賣🥡都享有9折優惠‼️餐廳門口設有自助點餐機,好欣賞佢可以自選口味揀多飯/少飯,多汁/少汁🤣點好餐之後,就可以入去取餐處等叫號碼取餐。係等攞餐之際,我留意到部自動drop飯機🤣好神奇吖‼️慳返人手,時間 而且衛生啲👍🏻飯既份量都平均啲😙💛🧡💜燒牛丼飯🐮💢💲58 (9折後 💲52.2)牛肉燒得啱啱好,好惹味,有咬口👍🏻雖然帶點燒焦味,但卻保留住牛肉本身既肉汁,油香四溢♨️一啲都唔乾‼️仲有啲焦脆口感添😜 牛丼加左洋蔥,七味粉,芝麻,黑椒,醃蘿蔔等。如果唔啱食,可以走左佢👆🏻❌醃蘿蔔酸酸甜甜都幾好食,好開胃🥰👍🏻 份量仲要一啲都唔少架。至於飯既份量就見人見智啦。男仔黎講可能會唔夠食,個人就覺得啱啱好🤣 啲飯好軟熟,好似珍珠米甘依家買任何一個餐都送飲品,大福同埋獨立包裝嘅口罩收納套 真係夠哂貼心❤️👍🏻👍🏻呢件大福真係好食都暈,唔係講笑‼️🤎朱古力cream香甜柔滑,入口即溶😝 甜度啱啱好,一件真係唔夠喉🤭下次試下其他再同大家分享🤗💛

💛
🧡
💜

燒牛丼飯🐮
💢💲58 (9折後 💲52.2)

呢件大福真係好食都暈,唔係講笑‼️🤎

健怡可樂

下次試下其他再同大家分享🤗💛
2020-09-12
15 分鐘 (外賣自取)
健怡可樂