2020-09-09 382 瀏覽
相信有不少人以往都和我一樣,喜歡到某間連鎖店吃一人火鍋。最近,在荃灣發現了「廿一堂」,有供應一人火鍋,大家可以有選擇了。😉.這間餐廳是自助形式,門外擺放點餐機,讓顧客自行點餐,然後再找位置坐下等待,當看見自己號碼時,就可以前往取餐。同樣地,職員看見你點的是火鍋,會為你遞上及開著爐。😁.建議若兩人以上前往進食,可一人點餐,另一人找位置。當天晚上,人流十分多,同時出餐時間長,差不多等了40分鐘才可進食。.「牛肉壽喜湯」$82🍽:鍋內有蟹柳、冬菇、粟米、獅子狗、金菇、菜,算是挺豐富。肥牛略為有點肥,飯的軟硬度適中,壽喜燒的湯底不會太咸,整體而言,味道很好。.「鐵板角切牛配燒魂丼」$88🍽:牛肉粒偏少,雖然是鐵板上,但不算很 熱,味道一般,價錢有點偏貴。
「牛肉壽喜湯」$82

「鐵板角切牛配燒魂丼」$88
🍽:牛肉粒偏少,雖然是鐵板上,但不算很
熱,味道一般,價錢有點偏貴。
40 分鐘 (堂食)
  • 牛肉壽喜湯
2020-09-07 209 瀏覽
想喺荃灣食個快靚正嘅烏冬,廿一堂係不錯嘅選擇。之前喺將軍澳分店食過一次火鍋都覺得呢間嘅出品性價比不錯,所以今次午餐再試一試個午餐烏冬。 鰹魚湯牛肉65度溫泉玉子讚岐個烏冬整體不錯湯夠熱,烏冬硬度適中有咬口溫泉蛋我就食之前篤穿個蛋黃撈麵食,啲蛋漿撈埋麵食先係最正!牛呢就普普通通,正所謂一分錢一分貨,主要都係想食個烏冬。呢個套餐仲包埋一個大福,不過一向喜歡食大福嘅我,對呢個大福真係提不起興趣整體$60既價錢,有埋茶飲,都係不錯的烏冬選擇。

鰹魚湯牛肉65度溫泉玉子讚岐

個烏冬整體不錯湯夠熱,烏冬硬度適中有咬口
溫泉蛋我就食之前篤穿個蛋黃撈麵食,啲蛋漿撈埋麵食先係最正!
牛呢就普普通通,正所謂一分錢一分貨,主要都係想食個烏冬。

整體$60既價錢,有埋茶飲,都係不錯的烏冬選擇。

2020-08-19 447 瀏覽
今天去了行山,行完到荃灣已經是下午4:30。剛巧看到這間店,決定試一次。現在正是下午茶的時間,看了餐單,覺得茶餐雖平,但沒有日本的特色。最後叫了兩個午餐。我和友人分別點了炭燒鳥丼和厚燒牛舌丼的午餐。午餐除了丼飯,還包括一杯飲品和一粒大福甜品。厚燒牛舌丼的牛舌軟嫩、多汁,厚燒醬汁甜甜的,十分美味。紅薑配上牛舌,十分搭配。該店採用日本米,日本米煙韌,配上些少厚燒牛舌的醬汁,恰到好處,令人可以吃完一整碗。至於炭燒鳥丼,雞肉切成條狀,燒得時間太長,肉質較乾、太老,有將塊更焦黑。醬汁是美味的,可惜了雞肉。若能將雞肉改為雞排,相信必能鎖住肉汁,肉質不至於如此乾柴。甜品大福很美味,加分。這間店舖主打日式食物,餐廳座位舒服。可惜下午茶的茶餐卻沒有日本特色,是一般香港下午茶餐廳會吃到的食物。方包、腸仔、雞翼、沙爹牛肉......餐牌太令人失望。既然要主打日本風,下午茶餐應該加入日本的元素,可以加入章魚小丸子、大阪燒、紅豆餅、日式炒麵等等。希望可以真的徹底改變成日本風格,這樣才真正能吸引客人光顧。

厚燒牛舌丼

希望可以真的徹底改變成日本風格,這樣才真正能吸引客人光顧。

2020-08-08
7 分鐘 (堂食)
厚燒牛舌丼
2020-07-27 469 瀏覽
經過海之戀,泊架車入去商場行下DONKI,但個商場好多店舖食肆都未裝修好,所以無咩選擇見依間廿一堂主打丼飯,所以就試下入門口前,就有個自動量體溫計,入到去就自行搵位坐,之後就去自助點餐厚切牛舌丼,認真麻麻,d牛厚無調味,只係白烚完之後,就咁燒2下個面另外燒豚丼同燒牛丼都不過不失,配有奄蘿蔔,幾清爽值得一提嘅係依家買2個丼飯,飲品就會免費,而飯嘅份量真係好少,都個成年男人要食2個先夠飽,店舖全自助,食完記得拎返d餐具去清潔區啊

見依間廿一堂主打丼飯,所以就試下

另外燒豚丼同燒牛丼都不過不失,配有奄蘿蔔,幾清爽

啲套餐望落去好豐富,除左主食之外,仲有味僧湯、前菜/甜品同埋飲品嫁,好似平時去日式餐廳個啲定食咁,不過餐廳就係自助式,價錢唔洗加一黎講都算可接受!**********<廿一厚切牛舌丼> $70牛舌真係好厚切,遠睇好似牛腩咁,口感係偏淋,鍾意食爽嘅朋友就未必啱食!同埋有四大舊,每人食兩舊都好夠,太多都幾膩下🙈個汁就幾重黑椒味,撈埋飯食就啱啱好!**********<唐揚雞配日式咖哩讚歧烏冬> $76唐揚炸雞都有四件,又可以兩個人share啱啱好,個雞真心幾正,可能係啱啱炸起嘅關係,真係皮脆肉滑,咬落去會有汁漏出黎嫁🤤咖哩方面個汁唔係超濃個種,唔算係撈烏冬但味道都唔錯!

**********
<廿一厚切牛舌丼> $70
廿一厚切牛舌丼

**********
<唐揚雞配日式咖哩讚歧烏冬> $76
唐揚雞配日式咖哩讚歧烏冬
唐揚雞配日式咖哩讚歧烏冬
2020-07-13 333 瀏覽
同某某連鎖店有D相似, 依間店舖坐既位置比較舒適,雖然價錢略高少少, 但仍可以接受, 如果想平D,食完野之後自己垃圾自己執,喺收垃圾位置既旁邊有個拎coupon 既制, 慳得一蚊得一蚊叫左兩個套餐, 我唔知原來跟餐都有大福送, 仲要另加錢叫多一個大褔,食到呢~~ 不過下午時分食個下午茶, 旁邊有有少少海景都係一個唔錯既享受( 如果個冷氣大D仲正)一般般既關東煮賣相好漂亮, 炸到金黃色, 可惜唔夠熱不過不失既豚肉生薑~sauce唔會太喊!
大褔

廿一炭燒鳥丼

關東煮

一般般既關東煮
芝麻手羽

賣相好漂亮, 炸到金黃色, 可惜唔夠熱
炸薯餅

豚肉生薑燒

不過不失既豚肉生薑~sauce唔會太喊!
2020-07-03 274 瀏覽
今天跟同事叫左廿一堂外賣,都好準時送到呀,三個人的餐也不同的,另外叫了飲品。牛肉飯,叫了少飯,牛肉燒過的,燒得幾香,少少乾身,份量也不少,仲有少少薑,幾開胃的,有d汁,見到個盒只有半滿,以為好少,其實也好夠食。生薑豚肉,仲有隻溫泉蛋,豚肉也幾多喎,又夠薄身,薑味就不算好出,都好味的。同事叫的炸雞,賣相好正,原來個外賣盒咁高係因為炸雞係另外放係一個膠盒的,然後再放在外賣盒裏面,唔會俾d咖哩汁整到d雞淋晒,幾細心呀!巨峰提子梳打,夠哂凍同埋大杯,好香巨峰味道的,不過甜了dd。

2020-06-19
外賣送餐
午餐
2020-07-01 207 瀏覽
本想坐下食個輕量下午茶餐,想點牛肉烏冬,店員說「沒有」,因為更新餐牌了。好吧!想點湯麵之類,再點I餐,店員說「沒有」,雞軟骨串沒有存貨!好吧!再詢問店員有甚麼餐可點?店員答「B, I, K都沒有!」最後轉場了
最後轉場了
2020-06-30
2020-06-26 169 瀏覽
星期五收工,梗係要約朋友食晚飯啦,一上西鐵站,就見到呢間丼飯店,自助式餐廳,最正係唔使等位,所以決定食呢間。廿一厚切牛舌丼 $70呢個係我朋友食,我只係偷左一舊牛舌試下,牛舌好厚身,肉身少少淋,有咬口,牛味都夠。鐵板角切和牛配燒魂丼 $88 我點嘅呢個餐,個和牛好重牛味,有咬口,個汁亦做得好濃郁,我連入面嘅洋蔥都有食埋,牛肉粒都叫多,讚👍個飯叫燒魂丼,係似曾相識嘅紫菜燒汁溫泉蛋飯,紫菜有少少淋,但無損美味👍👍小食 芝麻手羽 跟餐加$16好味👍但無驚喜。Total 兩個人食左178蚊,抵,唯一係,張凳唔好坐,向後斜,不過都明嘅。。。。

廿一厚切牛舌丼 $70

鐵板角切和牛配燒魂丼 $88

小食 芝麻手羽 跟餐加$16
好味👍但無驚喜。

2020-06-22 196 瀏覽
茄湯唐揚炸雞烏冬雖然湯底有一粒粒蕃茄,但係都嫌蕃茄唔夠酸。烏冬滑溜煙韌,份量都幾多。炸雞都有好多件,但炸粉多過肉,食完覺得好熱氣。碟上有沙律醬可以點,點完酸酸地可以減輕炸雞的油膩感,食起黎更開胃。麵豉湯剩係有海帶,冇豆腐,好似淨咁d野。😟大福外面有椰子碎,味道同外型都同雪米滋差唔多。外皮好薄。好腍,好難先叉起到黎食。唔會好甜,食完主食再食一個就夠曬。玄米茶好香,味唔會澀。成個餐份量好足,建議細食嘅女仔可以一個餐兩份分。價錢要$76,個人覺得貴左少少~🙈如果六十幾蚊應該會更受歡迎~

茄湯唐揚炸雞烏冬

麵豉湯剩係有海帶,冇豆腐,好似淨咁d野。😟

玄米茶好香,味唔會澀。

11號餐茄湯唐揚炸雞烏冬
大福
麵豉湯
玄米茶
2020-06-11 186 瀏覽
媽媽表示天氣太熱唔想煮, 又表示未試過這家丼飯! 要先用點餐機買飛, 再自取食物的餐廳, 老人家一般唔會去幫襯, 正好有我在…廿一燒豚丼, 配麵豉湯, 玄米茶, 大福甜品 ($65) ~ 豚丼有點少失望, 肉比之前乾及硬, 幸而味道還不錯! 飯亦夠軟熟, 有米香! 麵豉湯料夠多, 唔太咸! 廿一厚切牛舌丼, 配麵豉湯, 忌廉梳打, 大福甜品 ($70) ~ 牛舌切得好厚, 份量亦多, 無筋不會靱, 軟軟的味道很好! 醬汁亦不會過咸, 送飯一流!特別欣賞其紅色的醬菜, 酸酸甜甜的中和油膩感! 大福軟軟綿綿, 不似一般日式甜品那般甜, 好好味啊!

特別欣賞其紅色的醬菜, 酸酸甜甜的中和油膩感!

大福軟軟綿綿, 不似一般日式甜品那般甜, 好好味啊!

2020-05-30 281 瀏覽
好開心發掘左廿一堂食到好好食嘅鰻魚飯其實成間餐廳最吸引嘅地方就係自助下單,然後好快就有一碗丼飯朋友叫咗個燒豚肉丼,價錢唔貴而且好有日式嘅水準絕對會再食地點亦超方便喺地鐵站出口嘅海之戀商場就有啦
好開心發掘左廿一堂
食到好好食嘅鰻魚飯
其實成間餐廳最吸引嘅地方就係自助下單,然後好快就有一碗丼飯
朋友叫咗個燒豚肉丼,價錢唔貴而且好有日式嘅水準
絕對會再食
地點亦超方便喺地鐵站出口嘅海之戀商場就有啦
2020-05-27 225 瀏覽
本身經常去中環店,中環店的食物和服務水準都非常好,第一次於荃灣店買外賣,食物和服務水準居然強差人意。牛肉飯:硬得完全咬不開,飯很硬,連最基本的煮飯功夫也未到㗎豬肉飯:豬肉非常鞋,也不夠味外賣執漏了一個大福,回到家發現後打電話給店舖,原本想反映意見,豈知聽電話的員工態度非常惡劣,直接打斷我的說話,說「我們不會補回給你」其實本身我也沒有要求取回,畢竟已經回到家中,但店員態度非常惡劣,完全沒有歉意。在這飲食的寒冬,相信店舖很快被這些員工害死

牛肉飯:硬得完全咬不開,飯很硬,連最基本的煮飯功夫也未到㗎

豬肉飯:豬肉非常鞋,也不夠味

2020-05-18 251 瀏覽
見另一位試過 話廿一堂抵食 所以今日就去食lunch 去到環境都幾闊落 我地就睇下menu先 都幾多選擇 我想食豬 所以揀了豬丼 而另一位揀了牛丼 再加麻油雞翼 配飲品加一個甜品 之後揀好另一位就去收銀處買 亦可以自己用機落單 叫號碼再出去囉 好自助既 先來了牛丼 我試了少少 牛肉份量都多 而且唔似吉吉家 唔係肥牛 係牛肉 味道唔錯 而我果個是豬丼 豬肉都幾厚身 飯份量都多加埋醃蘿白 酸甜好解膩 好好食 但唔記得加溫泉蛋 無得撈飯 下次要追加 雞翼放了一陣已經唔熱了 所以覺得麻麻 感覺油膩 而甜品好好食 裡面是cream的糯米滋 食完好想再食一件 整體來講好抵食 有下次
2020-05-16
10 分鐘 (堂食)
2020-05-11 851 瀏覽
從荃灣西鐵站到海之戀商場,相連地鐵的入口便是一間主打日式牛肉/豚肉丼的餐廳-廿一堂。餐廳是以日式裝修,門口是收銀處,要先點餐才進入餐廳。假日下午茶時段,人流不多,不用等位。下午茶時間有午餐和下午茶餐的選擇。我和朋友各點了一份。下午茶 蕃茄濃湯公仔麵炒滑蛋系列配牛肉(配飲品)$30蕃茄湯比較淡,沒有什麼番茄酸味。炒滑蛋算滑,但牛肉片有點乾和硬。整個蕃茄湯麵一般吧!午餐豚肉生薑燒配65度溫泉玉子(配甜品和飲品)$58豚肉味道頗淡,醬汁味道也是。温泉蛋是流心的,但味道也是淡。甜品是大福餅是最伏的, 大福餅外面是黃豆粉,餡是軟忌廉,質地好奇怪,軟patpat,餅皮和忌廉餡勁甜。總結,餐廳環境舒適,價錢合理,但食物一般。
餐廳是以日式裝修,門口是收銀處,要先點餐才進入餐廳。

假日下午茶時段,人流不多,不用等位。
下午茶時間有午餐和下午茶餐的選擇。我和朋友各點了一份。

蕃茄濃湯公仔麵炒滑蛋系列配牛肉(配飲品)$30
蕃茄濃湯公仔麵炒滑蛋系列配牛肉
蕃茄濃湯公仔麵炒滑蛋系列配牛肉

午餐
豚肉生薑燒配65度溫泉玉子(配甜品和飲品)$58
豚肉味道頗淡,醬汁味道也是。温泉蛋是流心的,但味道也是淡。
豚肉生薑燒配65度溫泉玉子
大福餅

總結,餐廳環境舒適,價錢合理,但食物一般。