6天前 0 瀏覽
要推介香港美食,我一直推介大排檔,因為真係香港特色嚟嘅😆😆一向鍾意食海鮮嘅我,朋友就推介我嚟屯門西鐵站附近呢間建榮大排檔😆喺屯門西鐵站出咗前往,非常方便😆😆我地叫咗唔少海鮮😛😛仲有我最愛既咕嚕肉!呢度既咕嚕肉即叫即炸,加埋新鮮菠蘿🍍一定要試😍😍😍清蒸游水海斑$168- 正!大大條!即叫即蒸!咕嚕肉$128- 熱騰騰🤗🤗 加上自家製醬汁,大力支持!西蘭花鮮魷$98- 正!好多鮮魷!$98好抵食!乳鴿$58- 😛分埋四份,同朋友分享!唔錯白飯$10汽水$12呢度唔錯呀,呢種地方好有傳統香港特色,希望大家都可以試下!為香港保留地道風味出一分力!🤗🤗建榮特色桑拿菜火鍋店 (屯門)屯門建榮街32號建榮熟食市場地下C6號舖

要推介香港美食,我一直推介大排檔,因為真係香港特色嚟嘅😆😆

清蒸游水海斑$168
- 正!大大條!即叫即蒸!

咕嚕肉$128
- 熱騰騰🤗🤗 加上自家製醬汁,大力支持!

西蘭花鮮魷$98
- 正!好多鮮魷!$98好抵食!

乳鴿$58
- 😛分埋四份,同朋友分享!唔錯

白飯$10
汽水$12

建榮特色桑拿菜火鍋店 (屯門)
屯門建榮街32號建榮熟食市場地下C6號舖
[ 屯門建榮特色桑拿菜火鍋店 ]#屯門 #建榮特色桑拿菜火鍋店 #建榮🔸椒鹽鮮魷 $108好有驚訝,份量好多!炸粉薄薄一層炸得金黃酥脆,簡單調味已經好惹味,而且炸得都唔會覺得太油,好好食!🔸招牌咕嚕肉 $128見到勁多人叫,豬肉彈牙肥瘦適中,用料唔錯;汁醬甜酸適中,咬落去表面酥脆內裡帶點肉汁,夠曬鑊氣之餘火侯控制真係岩岩好。最普通常見嘅菜式就最試到師傅嘅功架,呢度真係好高質!🔸脆皮原隻豬手 $128豬皮炸得勁脆口,豬手肉質好嫩,食落都無咩油膩感覺,味道超正,重點係餐廳仲好貼心咁幫我地分好左先上枱,服務一流。🔸金銀蛋浸時蔬 $68配料好似雞脾菇,冬菇仔咁,分量十足,用嚟平衡返咁多肉類就岩哂啦~🔸白飯 $10/位勁大碗,建議細食嘅朋友2位分都已經好足夠。————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結大排檔係香港真的愈來愈少,加上有水準嘅大排檔更加係買少見少,梗係要支持一下啦。呢度嘅小菜無論係分量定味道都非常唔錯,仲有海鮮 / 海鮮加工服務,岩哂一大班朋友嚟飲啤聚會!📍建榮特色桑拿菜火鍋店🏠 屯門建榮街32號建榮熟食市場地下C6號舖 #jmhkfoodie #hkfoodie #hkea
[ 屯門建榮特色桑拿菜火鍋店 ]

#屯門 #建榮特色桑拿菜火鍋店 #建榮

🔸椒鹽鮮魷 $108

🔸招牌咕嚕肉 $128

🔸脆皮原隻豬手 $128

🔸金銀蛋浸時蔬 $68

🔸白飯 $10/位
勁大碗,建議細食嘅朋友2位分都已經好足夠。

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍建榮特色桑拿菜火鍋
🏠 屯門建榮街32號建榮熟食市場地下C6號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hkfooddaily #hkfoodblogger #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #屯門 #屯門好去處 #屯門食乜好 #屯門餐廳 #粵菜 #火鍋 #大牌檔 #建榮 #屯門美食 #屯門遊玩攻略 #悅品酒店 #貝爾特酒店 #大排檔香港 #港飄 #平民食堂
2025-06-10 144 瀏覽
平時好鍾意食大排檔的我,今日同朋友嚟試咗屯門工廠區一間隱世大排檔,雖然係大排檔度,但絕對唔熱,入邊仲有冷氣添!撈汁凍食花甲$128醬汁酸酸地,仲配有幾塊檸檬 🍋,味道清新,花甲份量好多,大粒得來啲肉亦好鮮甜,嚟到呢間舖頭必叫,我一個人清一碟🤣招牌咕嚕肉$128呢間舖頭嘅招牌菜,咕嚕肉份量好多絕對得住份價錢,菠蘿方便直落足心機係帶有燒焦嘅感覺,唔會淨係就咁將啲菠蘿炒落啲肉度咁簡單,味道係酸酸甜甜非常之好送飯。椒鹽黑鉆豆腐$78豆腐滑捋捋,面頭黑色脆卜卜,好特別真係好似一粒黑色嘅鑽石,配埋椒鹽同埋喼汁一齊食,忍唔到口一粒接住一粒食唔停🤣蒜蓉炒菜心$68看似簡單嘅餸,但係好食好難,炒得好有火候,蒜蓉味道唔會搶咗菜心,嘅鮮味,菜心好甜,另外呢間舖仲準備咗好多款新鮮嘅蔬菜揀,不一定係生菜,仲有通菜,生菜等等☝️白飯$10軟硬度適中,好香。可樂$12食大排檔嘆番罐可樂係最好不過😝建榮特色桑拿菜火鍋店 (屯門)屯門建榮街32號建榮熟食市場地下C6號舖

撈汁凍食花甲$128

招牌咕嚕肉$128

椒鹽黑鉆豆腐$78

蒜蓉炒菜心$68

白飯$10
軟硬度適中,好香。

可樂$12
食大排檔嘆番罐可樂係最好不過😝

建榮特色桑拿菜火鍋店 (屯門)
撈汁凍食花甲
椒鹽黑鉆豆腐
蒜蓉炒菜心
招牌咕嚕肉
2025-06-03 0 瀏覽
屯門一向以大排檔聞名,而這間位於屯門的大排檔更係街坊必訪之地。簡直係屯門老字號😀堅持以最新鮮的食材,為客人呈上地道美味。豉椒炒蜆是店內的招牌菜式之一。師傅以猛火快炒,配上自家醃製的豆豉,香氣四溢,令人食指大動。份量超爆多,而且有鑊氣。用嚟送飯好惹味。海鮮加工清蒸魚更是展現廚師功力!嚴選活魚外,可以見到條魚蒸出嚟肉質嫩滑,上面淋上滾油,肉會更嫩,令這道菜成為街坊們的心頭好。椒鹽鮑魚都係師傅招牌菜,師傅堅持選用上等鮑魚,以獨門配方調製椒鹽,火候控制恰到好處,使鮑魚外酥內嫩,加上椒鹽的香辣,讓這道菜成為饕客們必點的美食。店內採用即叫即炒的烹調方式,新鮮

店內採用即叫即炒的烹調方式,新鮮
2025-05-29 121 瀏覽
話說,香港越嚟越少大排檔,食肆常都係連鎖集團比較多。帶著80-90年代味的食店,能保留下來,真是很珍貴。今次和家人來到屯門工業區的建榮吃🔥鑊氣小炒。晚飯免收茶價免加一,很良心。招牌菠蘿咕嚕肉簡直係香港人嘅浪漫。先炸豬肉,形成卜卜脆的外殼,再拌酸醋汁。重點是剛起鑊,勁熱勁脆,勁下飯。沙薑豬手炖煮得好軟淋,皮和根腱一咬已經爛開。沙薑味清香,如果想更濃味,可沙薑油浸在豬手中,正🤩砂鍋雲吞雞白切雞有半隻的分量。鮮蝦雲吞真是大粒,娃娃菜煮得軟爛,雞湯真是鮮甜!有得食又有得當湯濕口呢。豉汁龍仔蒸白鱔飯雞蛋炒飯底,上放在大大舊白鱔。白鱔以豆鼓醃料稍入味,再大火蒸。雖然白鱔骨刺較多,但確實是鮮味呀!地址:建榮街32號建榮熟食市場地下C6號舖

晚飯免收茶價免加一,很良心。

招牌菠蘿咕嚕肉

沙薑豬手

砂鍋雲吞雞

豉汁龍仔蒸白鱔飯

地址:
建榮街32號建榮熟食市場地下C6號舖
2025-05-28 151 瀏覽
充滿煙火氣息的大排檔,侍應阿姨有講有笑非常有人情味。路過廚房,大隻佬廚師們火紅火綠地猛火快炒,很接地氣。🦪撈汁凍食花甲店員力薦,味道遠比想像中好。每隻花甲都剝咗半截穀,真係手工菜。花甲肉非常飽滿,加上特製醋汁🧉檸檬🍋芫茜🌿辣椒🌶️蒜蓉,超級開胃。一口一隻無沙沙甲,誰不爽呢?🐟清蒸石斑沒什麼花巧。新鮮游水石斑、豉油、蔥花熟油和足夠火喉。冇怪味!鮮!正!🥒蒜蓉粉絲蒸勝瓜總要叫道蔬菜健康一下🤣勝瓜粉絲蒸得透。勝瓜的瓜囊如海綿般吸盡豉油、熟油和蒜蓉香。🍍🥩招牌菠蘿咕嚕肉是新鮮火灸菠蘿呀😍🤩極度juicy。咕嚕肉炸得外脆內軟,仲有洋蔥和三色椒,好睇又好食。

🦪撈汁凍食花甲

🐟清蒸石斑

🥒蒜蓉粉絲蒸勝瓜

🍍🥩招牌菠蘿咕嚕肉

2025-05-27 97 瀏覽
最近搵到一間超正嘅大排檔,氣氛熱鬧又好chill,重點係啲菜真心好食!佢哋每日會喺黑板寫特色菜,咁就揀咗鬼巴士鬼巴士呢個名好有趣,生腸爽彈、紅腸鹹香、豬頭肉軟嫩、魷魚Q彈,每款食材都好入味。微甜醬汁又帶海鮮同肉嘅鮮甜,超惹味!食落好似喺大排檔同朋友吹水嘅feel,超正!四季豆真係香到飛起!炒得脆卜卜,咬落啖啖蒜香,微微鹹香好開胃。表面有啲薄薄嘅咸蛋黃,食落爽口又唔膩,簡單但好滿足,當小菜一流,食幾多都唔怕!咭嚕肉真係招牌有原因!豬肉炸到外脆內嫩,肉汁滿滿,酸甜醬汁裹得啱啱好,甜酸平衡超開胃。菠蘿同青椒混入去,果香同脆口感一齊爆,食落好過癮,經典粵菜風味,愛到停唔下來!建榮炒飯米粒炒到粒粒分明,乾爽又滿鍋氣,乾瑤柱同鹹蛋黃嘅香氣超濃,鹹香得來有陣陣鮮甜。鮮蝦彈牙,XO醬提味,仲有啲肉粒增加口感,每啖都係驚喜!椒鹽鱔球真係好食到想尖叫!鱔魚炸到金黃酥脆,外層椒鹽香氣撲鼻,咬落軟嫩多汁,帶點胡椒嘅微辣,超香口!每粒都炸得啱啱好,沾少少椒鹽粉更提味,食完真想再encore一份!

建榮炒飯

今日我去咗家附近工業區嘅大排檔食晚餐,真係好開心!😍 首先試咗豉汁蒸白鱔,白鱔鮮嫩,豉汁香味濃郁,真係一絕!🐟👌接住就係蒜蓉開邊蒸蝦,蝦肉鮮美,蒜香四溢,食到停唔到!🦐🧄 每一口都係享受,讓人忍唔住想再叫多一份!😋而且仲可以同餐廳訂海鮮或者海鮮加工然後,招牌咕嚕肉亦非常出色,酸甜適中,肉質軟滑,真係一試成主顧!🍖🍍 旁邊嘅椒鹽粟米更係點睛之筆,椒鹽味道恰到好處,令整餐更加豐富!🌽🌶️整體而言,呢間大排檔真係好有鑊氣,食物地道,價錢合理,氛圍輕鬆,非常適合聚會食飯!🎉❤️ 我已經期待下次再嚟試其他美食!🥳地址:建榮特色桑拿菜火鍋店 (屯門)屯門建榮街32號建榮熟食市場地下C6號舖#建榮 #屯門美食 #屯門遊玩攻略 #悅品酒店 #貝爾特酒店 #大排檔香港 #港飄 #平民食堂

🌶️

地址:建榮特色桑拿菜火鍋店 (屯門)
屯門建榮街32號建榮熟食市場地下C6號舖

今日約好友在屯門覓食,無意間邂逅建榮特色桑拿菜火鍋店這個超讚的寶藏店!一定要和大家分享這間海鮮美味聖地!我們一行人看到菜單瞬間食指大動,立馬狂點一番!必試的海鮮三重奏絕對讓人回味無窮!白灼蝦端上桌時,蝦殼紅潤透亮,簡單的白灼做法最大程度鎖住蝦肉的鮮甜,剝殼入口,彈牙的肉質在口中迸發出海洋的鮮美,鮮到掉眉毛!象拔蚌甜蝦刺身更是令人驚艷,象拔蚌脆嫩爽口,甜蝦甘甜綿密,搭配辣根和醬油,冰涼鮮美,口感層次豐富,一口入魂!薑蔥炒蟹也毫不遜色,飽滿的蟹肉裹滿濃郁的薑蔥香,蟹膏肥厚、蟹肉紮實,每一口都充滿幸福滋味,讓人直呼過癮!

2025-05-23 41 瀏覽
呢間位於屯門嘅熟食中心果間大排檔真係勁熱鬧!親戚帶左我地黎食熟食中心,超級帶驚喜!!佢嘅地址係屯門建榮街32號建榮熟食市場地下C6號舖,位置好易搵!今次我食咗啲川味辣子雞,真係唔得了啊!辣得啱啱好,雞肉又嫩又多汁,啖啖都係驚喜!我地仲向餐廳訂左海鮮做海鮮加工,蒸魚魚肉鮮甜,蒸得剛好,啲汁又鮮又甜,一絕!唔好忘記試下啲豉椒炒蜆,啲蜆新鮮爽口,豉椒味道香濃,令人食完唔能忘懷啊!整體黎講,呢間充斥大排檔真係值得一試!食物豐富美味,價錢實惠,熱鬧又吸引人!呢度絕對係你嘅好去處,仲可以向餐廳訂海鮮或者係樓下買海鮮比佢哋做海鮮加工!#建榮 #屯門美食 #屯門遊玩攻略 #悅品酒店 #貝爾特酒店 #大排檔香港 #港飄 #平民食堂
2025-05-22 26 瀏覽
早排幾個朋友聚會約左去屯門建榮熟食市場食野🤤貪大排檔啲餸夠鑊氣又好味其中尖椒炒雞腎同豉椒炒蜆都超推介‼️尖椒帶有微微的辣 食落非常有胃口 愈食愈多豉椒炒蜆就炒得好夠鑊氣好夠味👅啲蜆又唔算細隻 食落好有鮮味😋醬汁又係辣辣地 勁惹味😆😆另外餐廳有得訂海鮮同海鮮加工😍鐘意食海鮮既朋友不能錯過了而當日我地就蒸左條魚食😋魚蒸得火候岩岩好 肉質嫩滑魚皮完整夾一啖入口 魚肉既鮮甜瞬間係口腔散開越食越想食🫶🏻下次再聚會都要再黎
早排幾個朋友聚會

而當日我地就蒸左條魚食😋
魚蒸得火候岩岩好 肉質嫩滑魚皮完整
夾一啖入口 魚肉既鮮甜瞬間係口腔散開
越食越想食🫶🏻下次再聚會都要再黎
專做海鮮加工嘅佢哋😍買完交畀師傅即煮即食,啱晒唔識煮海鮮既我📍海鮮加工-蒸魚呢條魚係俾師傅加工,肉質結實🐟簡單用豉汁、蔥蒸,保留到魚肉嘅原汁原味。師傅手勢幾好📍薑蔥炒蟹呢隻大肥蟹一上枱已經香氣撲鼻🦀️ 蟹膏蟹黃多到爆,蟹肉彈牙鮮甜,配埋薑蔥嗰陣香辣,每啖都係海鮮最原始嘅鮮味,連手指都要舔乾淨先肯罷休🤣📍象拔蚌甜蝦刺身刀工了得嘅師傅將象拔蚌切到薄如蟬翼,放喺冰盤上閃閃發光✨象拔蚌脆口彈牙,入口清甜;而嗰隻甜蝦就肥美多汁,蝦膏香濃,沾少少wasabi同醬油,係鮮甜既刺身。

📍海鮮加工-蒸魚

📍薑蔥炒蟹

📍象拔蚌甜蝦刺身

今日同班Friend相約屯門搵食,無意中撞正間超正嘅建榮特色桑拿菜火鍋店!真係要同大家分享吓呢個寶藏!我哋一行幾個人,見到Menu即刻忍唔住狂落單!蒸魚一上枱,香氣撲鼻,魚肉嫩滑到一夾就散,豉油調味啱啱好,完全帶出魚嘅鮮味!薑蔥炒蟹都唔輸蝕,蟹肉飽滿,薑蔥香濃郁到不得了,咬落去啖啖肉,真係超級過癮!最估唔到豉椒炒蜆咁出色,蜆肉又大粒又鮮甜,而且完全無沙,配埋辣椒同豆豉,越食越停唔到口!仲有個超正嘅發現!原來呢度可以向餐廳訂海鮮,仲提供海鮮加工服務!如果自己買咗新鮮海貨,拎過嚟加工就得,唔使自己麻煩煮,太貼心啦!呢間店完全就係大排檔feel,價錢又親民,成班朋友圍埋食飯吹水,氣氛超輕鬆~真心覺得呢度係屯門嘅「平民食堂」!下次一定再約朋友嚟食返餐!

2025-05-20 20 瀏覽
🩵鼓汁蒸白鱔(例牌)白鱔皮爽口,肉質有咬口,好新鮮!鼓汁鹹度岩岩好,唔會太濃搶左魚味😛😛 想食其他海鮮仲可以提早同餐廳訂,或者自己買海鮮去加工😆🩵招牌咕嚕肉拔絲咕嚕肉,炸到好脆,豬肉肥瘦適中,唔會一大舊肥肉一大舊瘦肉,送飯一流🍚🩵金沙鮮魷鹹蛋黃好足😍😍 好惹味既小菜,魷魚份量十足,炒到金黃色,忍唔住食完一件又一件!🩵西蘭花炒鮮蝦球西蘭花新鮮,軟硬度岩岩好,蝦球大大粒,厚肉彈牙,配料三色椒炒得好入味,蔬菜類小菜不二之選👍🏻👍🏻
🩵鼓汁蒸白鱔(例牌)

🩵招牌咕嚕肉

🩵金沙鮮魷

🩵西蘭花炒鮮蝦球

2025-05-19 17 瀏覽
屯門出名嘅大牌檔,其中一間係冬菇亭,四周俾工業大廈圍住,到門口已經聞到鍋氣味同師傅炒餸聲。🍍菠蘿咕咾肉$128薄薄一層炸粉,將豬肉炸到香脆,醬汁偏甜,配埋側邊酸酸地嘅新鮮菠蘿,完美配搭🐽原隻豬手$128豬手嘅皮炸到食薯片咁,肉質結實鹹香,沾埋黑椒汁,送飯一流🦑椒鹽鮮魷$108大排檔點少得鮮魷,外層香脆唔油膩,魷魚爽口彈牙見到隔離台叫左海皇雜菜煲同酸菜魚,分量多到個個見到都哇一聲建議一班frd去食👯‍♀️👯‍♀️仲可以去三聖行完,帶海鮮過去加工架!

🍍菠蘿咕咾肉$128

🐽原隻豬手$128
豬手嘅皮炸到食薯片咁,肉質結實鹹香,沾埋黑椒汁,送飯一流

🦑椒鹽鮮魷$108
大排檔點少得鮮魷,外層香脆唔油膩,魷魚爽口彈牙

見到隔離台叫左海皇雜菜煲同酸菜魚,分量多到個個見到都哇一聲
  • 椒鹽鮮魷
  • 招牌咕嚕肉