2018-10-10 363 瀏覽
早幾日去在銅鑼灣度小月食晚餐,食物完全無問題仲好好食要值得一讚有位服務員(Ying)她有禮貌同服務態度好好,我差不多食完的時候,她行過來問我食物有沒有問題同改善既地方,我回答食物一流好好食,我説如果要改善地方既,妳們的同事只會同自己同事傾計完全沒有理會客人,應該好似妳要同客人溝通下
早幾日去在銅鑼灣度小月食晚餐,食物完全無問題仲好好食

要值得一讚有位服務員(Ying)
完全沒有理會客人,應該好似妳要同客人溝通下

2018-09-27
2018-10-03 295 瀏覽
前幾天和朋友一起去吃,味道十分不錯。份量剛好,我們2個人都吃得很飽。我們剛好坐在外面,聊天比較舒服。炒青菜很好吃,湯也ok,雞很好(肉很軟),大腸和魯肉飯超棒。有機會再去一次
2018-09-25
2018-09-26 308 瀏覽
🇹🇼台灣菜味道都係偏濃味 一係就撈汁一係就肥豬肉🐷.<鹼豬肉炒飯> 真係食過翻尋味🤩 每粒飯都被蛋汁包住 非常乾身 啲豬肉咬落唔油又唔覺好肥 但每啖飯都好有咸香味 而啲紅椒就爽口帶甜味 真心值得試!! .講到我至愛嘅<魯肉飯>度小月呢個魯肉飯就真係比較失色 個汁好稀 份量好小 味道唔香肉碎偏瘦 而且細細粒完全冇咬口 其實之前都有買過佢哋品牌嘅罐頭肉燥 都有同樣嘅問題🤦🏻‍♀️ 超級失望!!.另外餐廳有提供the gulu嘅攞飛服務 只要download個app係電話就可以邊行邊等位喇🤪
🇹🇼台灣菜味道都係偏濃味
一係就撈汁一係就肥豬肉🐷
<鹼豬肉炒飯> 真係食過翻尋味🤩
每粒飯都被蛋汁包住 非常乾身
啲豬肉咬落唔油又唔覺好肥
但每啖飯都好有咸香味
而啲紅椒就爽口帶甜味 真心值得試!!
鹹豬肉炒飯

講到我至愛嘅<魯肉飯>
度小月呢個魯肉飯就真係比較失色
個汁好稀 份量好小 味道唔香
肉碎偏瘦 而且細細粒完全冇咬口
祖傳肉燥飯

30 分鐘 (堂食)
鹹豬肉炒飯
2018-09-22 291 瀏覽
多年前喺台灣食過,印像中幾好食,知道香港開咗所以再試下😋😋先嚟叫過擔仔麵,但係份量真係好少。食幾啖就已經食完………… 冇特別😐叫咗個綜合丸湯, 可以一次過食唔同嘅丸,都幾彈牙, 湯底有少少芫茜,唔錯☺鳳梨紅菜頭沙拉,有驚喜喎, 紅菜頭健康,菠蘿唔酸好甜, 好清新夠健康……推介
多年前喺台灣食過,印像中幾好食,知道香港開咗所以再試下😋😋
2018-09-15 352 瀏覽
幸好係午飯較晏既時間去到,唔需要等位就可以即刻坐低點餐。由於冇特別搜尋度小月最受歡迎既食物,我哋即刻偷望身旁既食客所點既菜,同埋隨心點心血來潮想試既菜式。我朋友點左苤芽奶茶,我就飲鳳梨乳酸,我試左一口奶茶,茶味香濃且唔太甜,鳳梨乳酸清新開胃。開始有小食上枱,古祖鹵水豆腐,豆腐香滑,特製醬汁跟豆腐既搭配頗為適合;櫻花蝦蛋餅味道特別,入面包住似豆腐同蛋白既菜料,煎香後既外貌似煎蠔餅,但味道就與別不同,下次定必再點;最後係蝦卷,呢樣應該係招牌菜,旁邊都有食客品嚐中,蝦卷同配有wasabi既醬汁超夾!

2018-09-13
2018-09-04 350 瀏覽
朋友知道我鍾意食台灣野,於是搵左呢間食台灣菜既餐廳,話覺得幾好食。據聞尖沙咀分店經常都要排隊等位,所以特登過嚟新開既銅鑼灣分店,希望冇咁多人,不過都係建議盡量避開食飯時間黎,起碼冇咁多人唔使排隊。我地點左滷肉飯,擔仔米粉同埋一啲小食。呢度既野完全都細細碗所以好平,幾啖就食完,所以可以叫左幾種野食。不過好似大部份嘢食都偏重口味偏油膩,滷肉飯油膩得黎但係魯肉香唔夠強烈,擔仔米粉亦都係一樣,個湯太油,搞到越食越口渴。好味指數:🌕🌕🌕
好味指數:🌕🌕🌕
2018-08-30 314 瀏覽
度小月聽講係幾出名既台灣菜開左係銅鑼灣之後 都幾多人排隊今次放早6點就到果度 D位好細好窄 檯面基本上放3樣就滿左每次唔好叫咁多樣 佢上菜速度幾快叫左個肉燥飯 蜆湯 大腸 黃金蝦捲開頭食落okay ge 慢慢就好咸 要係咁飲茶唔係傳聞中咁好食
度小月聽講係幾出名既台灣菜

叫左個肉燥飯 蜆湯 大腸 黃金蝦捲

開頭食落okay ge 慢慢就好咸 要係咁飲茶

唔係傳聞中咁好食

2018-08-28 324 瀏覽
難得今日lunch time 有時間可以試下一直都想食既度小月,於1點左右去到已經見到條長龍都驚我地3個人等左接近20分鐘先安排到入座。因我地時間緊迫,門口帶位同事都提議我地於入座場都可以用電話預先點單,實在為我地帶來方便可能帶位見我地好趕住要番工,落單後 大約5-10分鐘左右就上齊曬order 上菜速度非常之快!總結野食都非常之有水準!門口帶位同事亦好細心值得一讚MAN,懂得安撫顧客,其他服務員都好有禮貌!
我地3個人等左接近20分鐘先安排到入座。

上菜速度非常之快!
總結
野食都非常之有水準!門口帶位同事亦好細心
值得一讚MAN,懂得安撫顧客,其他服務員都好有禮貌!
滷豆腐
2018-08-27 354 瀏覽
尤記得去台灣,專程去食度小月,食完感覺係名過於實... 百年老店招牌擔仔麵同魯肉飯既味道連街邊檔都不如,定還是... 一百年前人類既口味同今時今日唔一樣?銅鑼灣新開咗度小月,近近地係香港,比多次機會佢招牌擔仔麵湯底係幾香濃,但麵條唔入味,面頭隻蝦仲衰,整色整水,根本同碗麵完全無關,係就咁用滾水淥熟,再放係碗麵上面,佢點解做到招牌食物,我簡直一頭霧水花生豬手又係無咩味、個鮮蚵湯第一啖入口覺得幾香,但再飲落去同睇下個湯料,就知係味精湯,因為得蚵仔同豆腐,絕對煮唔出呢個湯咁濃既味,除非加咗味精全餐最好食個三杯雞煲,但都係唔算出色,九層塔既味落唔到雞度、蔥蒜爆得唔夠香、雞甜甜地、微辣但就係唔夠惹味同香口最後,間餐廳係正扶手電梯隔離,用咗open cafe既concept 做裝修... 但問題係我食緊既係豬手同雞骨,個個行過都望下我食緊啲咩,感覺好麻麻...百年老店... 究竟係因咩可以屹立不倒呢?仲要我星期一下午3:45入座,都要同我講用餐時間1.5小時,最低消費每位$60...
銅鑼灣新開咗度小月,近近地係香港,比多次機會佢

花生豬腳
安平鮮蚵湯

三杯雞煲

2018-08-27
三杯雞煲
2018-08-26 220 瀏覽
今天中午到這間度小月餐廳吃午餐,叫了一個擔仔麵,一個魯肉飯,一個鹽烤胡椒肉和一個香蔥炸大腸。先嚟呢個滷肉飯,份量少得驚人,只有少於半碗的飯,鹵肉又乾又少又鞋颯颯而且不好吃。後來再來一個擔仔麵,味道一般,但係份量只是兩條麵,實在太過份了……跟著的鹽燒胡椒肉,也是很細碟而且味道也一般。最後來個香蔥炸大腸,味道都是普通,但是份量也是很少。因為吃得很不開心,所以並沒有照任何相片,但我勸籲大家千祈唔好嘗試,吃完之後包你一肚氣……食完冇幾耐就有店員走過來問我們要不要甜品,我們說不要他便跟我說那你就结賬 吧!入座時他說可以坐個半小時,但是我們坐了不夠一小時他便要我們埋單走人,這樣的服務態度我從來沒有見過,就算是茶餐廳也不會這樣做實在太過份了。結論是在這裏沒有裝修、沒有服務態度、價格高但食物水準低的地方吃飯,真是去一次都覺得嫌多了。

2018-08-26
10 分鐘 (堂食)
2018-08-26 136 瀏覽
Went there with family of four! Waited 10 mins but were reminded 2 times the minimum charge per head is $60 & dining time limited to 1.5 hr! No napkins & service staff is insufficient !Food was way behind the standard when comparing with Taipei ! Don’t expect you will get similar quality as the restaurant in Taipei !
2018-08-25
10 分鐘 (堂食)
2018-08-26 100 瀏覽
昨晚6時半一行人4大2小,去到銅鑼灣度小月,部長說用膳時間1個半小時及後他領我們去一張長枱,枱上放6套碗筷及枱旁放6張椅子,我們要求一張BB椅,這時他說會加入2人搭抬,我們都非常驚奇,我第一個反應“吓!“,心想“他們坐到便坐,我們吃飽便走。”不到1小時,1侍應問我們是否所有 order 到齊及有無加單?如無要先埋單,未吃完我們也先結帳。埋單後小朋吃得稍慢,部長數次眼超超,我們惟有怱怱收拾離去。原以為很多人等位,出到門口見小貓三俩隻。總之沒有下次再嚟!
2018-08-21 264 瀏覽
每次星期五晚都見到好多人排度小月剛好星期四晚早咗收工, 6:45pm見到有位即刻決定食manu都多選擇擔仔麵 $28份量非常少, 味道普普我討厭芫茜味, 食咗一啖就放棄蚵仔酥無蚵仔味, 唔點旁邊嘅調味粉係完全無味醉雞肉嫩, 有d酒味算係全餐最好食嘅一碟櫻花蝦九層塔煎蛋 我係為咗有九層塔而叫但得好少!! 我完全食唔到九層塔味!超級超級多櫻花蝦 (足料) !不過好乾身, 食到個嘴有d痛食物貴得嚟唔好食唯一可讚嘅係服務唔錯, 但唔會再嚟!
每次星期五晚都見到好多人排度小月
剛好星期四晚早咗收工, 6:45pm見到有位即刻決定食

manu都多選擇

擔仔麵 $28
份量非常少, 味道普普
我討厭芫茜味, 食咗一啖就放棄

蚵仔酥
無蚵仔味, 唔點旁邊嘅調味粉係完全無味

醉雞
肉嫩, 有d酒味
算係全餐最好食嘅一碟

櫻花蝦九層塔煎蛋

我係為咗有九層塔而叫
但得好少!! 我完全食唔到九層塔味!

超級超級多櫻花蝦 (足料) !
不過好乾身, 食到個嘴有d痛

食物貴得嚟唔好食
唯一可讚嘅係服務唔錯, 但唔會再嚟!
2018-08-19 161 瀏覽
以前係台灣同澳門都食過 「 度小月 」,覺得幾好食,印象唔差。之前係香港啱啱開果陣又太多人,一直都冇缘食。直至今日行銅鑼灣先至發覺原來開了分店,終於可以一試!擔仔麵$28, 分量非常小,但味道尚算不錯,湯底香濃。綜合丸湯$28, 三色丸彈牙爽口,湯底帶有芫茜香,也不錯。但感覺少了點台灣風味。
擔仔麵$28, 分量非常小,但味道尚算不錯,湯底香濃。
綜合丸湯$28, 三色丸彈牙爽口,湯底帶有芫茜香,也不錯。
但感覺少了點台灣風味。
2018-08-19
2018-07-30 877 瀏覽
位於銅鑼灣的度小月,是一間台灣來的過江龍。曾被CNN票選必吃台灣百大美食之一,基本上是每個港人去台灣的必吃美食。懂我的朋友也知道,我很少到台灣旅遊,通常都是去日本,所以我未曾品嚐過原店的風味。是日跟一班新朋友吃午餐,選擇到度小月嚐嚐吧。祖傳肉燥飯$28只需二十八元港幣的台灣過江龍肉燥飯,份量當然不大啦,哈哈。餐廳的主食普遍細份,但可讓客人有胃口可多嚐幾種小吃。肉燥飯熱辣辣,傳來惹味香氣。肉燥放得滿滿,原料全由人手製作,採用上等豬腿肉,七分瘦三分肥,然後加入台灣紅蔥頭爆炒,拌勻鬆散米飯,油香滿溢,濃香豐腴,豬肉甘香,非常美味,值得推介阿。鹽酥雞$68炸物方面,質素平平,並沒太大驚艷感覺。鹽酥雞體形細小,炸粉頗厚,調味過鹹,個人認為點三份肉燥飯會更滿足,哈哈。
位於銅鑼灣的度小月,是一間台灣來的過江龍。

祖傳肉燥飯$28

肉燥飯熱辣辣,傳來惹味香氣。

鹽酥雞$68

2018-07-25