2021-02-25 522 瀏覽
今日行K11,見到呢間裝修得好有日本feel嘅串燒店,好似幾好食咁,就走左入去食🤭雖然鋪頭入面好多人,但感覺唔會太迫,而且裝飾得好靚🥰環境一百分💯店員服務態度都唔錯我地兩個人,叫左一set四串雞同和牛漢堡扒,望到餐牌張相都幾靚,諗住如果好食就叫多份,點知漢堡扒好細份!個汁係好味,但粒漢堡扒真係好細粒,好似肉丸咁,而且有少少散,肉味又唔係濃,$108食咖哩肉丸真係有啲失望。。。😞之後就係個幸福鳥串燒(雞肉),$138/4串唔同口味口感好食,有咬口,但味道一般,得燒汁嗰串叫做好食少少😥辛辣,鹽燒同芝士都好一般,好淡味因為份量少,味道又普通,最後決定食唔飽都埋單走🥲冇下次
之後就係個幸福鳥串燒(雞肉),$138/4串唔同口味
因為份量少,味道又普通,最後決定食唔飽都埋單走🥲冇下次
咖喱和牛漢堡扒
幸福鳥串燒
2021-02-25
2021-02-15 793 瀏覽
掃黃系列 💛 半價食正宗爐端燒幸福鳥幸福鳥係我其中一間勁想食既爐端燒餐廳宜家佢地全單做緊半價真係抵到傻左 😳 我地叫下叫下叫到成枱都係 😂 而且係open kitchen可以睇住師傅燒,一路飲酒一路食都幾chill 🥃▫️華味鳥雞髀肉燒(原價$158/4) ▫️材用日本鳥所以肉質真係好鮮嫩同有雞味!配上四款唔同既醬料:鹽燒、汁燒、紫蘇梅醬同山葵我自己最中意配山葵,辣辣地攻鼻果下幾正 😂▫️沖繩菠蘿・膠原BB豬及日式BB豬卷(原價$268)▫️呢個貴左d,但係超值得食!個BB豬燒到外脆內嫩,嫩到係滑嘟嘟果種!🤤問返店員原來係每日限定,有既話不妨試下▫️幸福鳥(原價$38/1)▫️呢到既招牌菜!其實係免治軟骨雞肉串燒,但我自己就中意加左月見既馬蹄鮮魷燒肉棒,有馬蹄更有口感😆 沾埋生雞蛋再特別d ▫️醬燒日本魷魚筒(原價$138)▫️黎親爐端燒都一定會叫🤪 個size 都算大兩個人食食下都好飽▫️京都特濃男前豆腐(原價$48)▫️呢個豆腐同男朋友係廣島食過!係超重豆味,淋上醬酒更可以吊返個味出黎🤤
掃黃系列 💛 半價食正宗爐端燒幸福鳥

幸福鳥係我其中一間勁想食既爐端燒餐廳

▫️華味鳥雞髀肉燒(原價$158/4) ▫️
材用日本鳥所以肉質真係好鮮嫩同有雞味!
配上四款唔同既醬料:鹽燒、汁燒、紫蘇梅醬同山葵
我自己最中意配山葵,辣辣地攻鼻果下幾正 😂

▫️沖繩菠蘿・膠原BB豬及日式BB豬卷(原價$268)▫️
呢個貴左d,但係超值得食!

▫️幸福鳥(原價$38/1)▫️

▫️醬燒日本魷魚筒(原價$138)▫️

▫️京都特濃男前豆腐(原價$48)▫️

2021-02-05 6548 瀏覽
以前因為撞時間而不能到的一家餐廳今天終於能到此一嘗Open Rice訂位有5折優惠大家莫要錯過(好像它們本來就是15:00有5折?)在等朋友到的同時先點了一份酒盜芝士$68配著芝麻梳打餅一起來不過。。怎麼份量那麼細。。?是因為在下太大食還是因為半價或是因為小食了滋味?早知道自己自私來食。。🤫咸咸的酒盜跟Cream Cheese就是好一對加埋芝麻餅更香更脆更豐富朋友到處然後前菜也到是可愛的なす🍆然後在下點了味噌煮豬腸 $68味噌味不濃 大腸切成細片可惜沒有了腸腸應有的口感或許由得它們圓桶形會比較好如果他們煮的時間能夠長一點 會更適合在下的口味食白果 💚$22馬蹄鮮魷燒肉棒$42吃到馬蹄的爽爽 魷魚的彈牙還有肉的質感也因為肉的比例偏多 所以也較突出沾上月見和醬汁就是一次過滿足在下3個慾望的肉肉棒了😍馬蹄+ 肉棒+ 月見= 💛雞盛$188 有6串有雞腎 雞心 雞脾肉 雞肝 雞肉長蔥 雞手手跟朋友仔一人一啖好開心幸福三素食$58在下是被山芋吸引的 還有納豆和秋葵都是在下喜歡的東西讓他們糾纏在一起就可以吃了清清的帶著淡淡優香好喜歡豉汁活鰻$78味道上來說這是在下今天最喜歡的一道菜色了活鰻連細骨都
以前因為撞時間而不能到的一家餐廳
今天終於能到此一嘗
Open Rice訂位有5折優惠
大家莫要錯過
(好像它們本來就是15:00有5折?)

在等朋友到的同時先點了一份酒盜芝士$68
配著芝麻梳打餅一起來
不過。。怎麼份量那麼細。。?
是因為在下太大食還是因為半價或是因為小食了滋味?
早知道自己自私來食。。🤫
咸咸的酒盜跟Cream Cheese就是好一對

其實在下是想吃燒明太子飯糰的啊
難道在下的語障問題變嚴重了?🤣

唯有點碗烏冬吃$78
而今天在下也體會到
原來剩烏冬真的好空虛好寂寞的..

最後last order衝刺
加上一份日向夏芝士蛋糕$68
已經5:00 嗯..
Early dinner完成 ヾ( ̄▽ ̄)Bye~Bye~
2021-02-04
2021-02-03 966 瀏覽
📍幸福鳥 Shiawase Yakitori平時係日本都鍾意食串燒 不過太耐冇去日本旅行🙋🏻‍♀️忍唔住要周圍搵下 香港有無又好食又抵食嘅串燒店行開K11竟然見到 ❝幸福鳥❞ 主餐牌有半價😍😍Woo∼半價真係好抵食 而且仲有午市套餐set🌀 幸福串燒四盛合見到午市套餐都好抵食有齊➿ 免治軟骨雞肉串 雞髀肉燒 雞肉長蔥燒 燒秋葵 雞髀肉夠嫩滑 加上秘製日式燒汁食就已經好出色❤️秋葵燒得夠香 唔會有滑“省省”嘅口感定食配上白飯 醃漬物 冷奴豆腐 味噌湯都幾豐富 可惜當日軟骨雞肉串 已經售罄😭呢款係必食推介嚟㗎 好可惜😥如果想試多d 口味 仲有一個選擇係六盛合🔥會多咗雞手羽燒 同大蘑菇串燒 🌀 咖哩吉列豬扒丼試咗朋友既吉列豬扒 炸得超香脆🐷而且豬扒算厚切 食落啖啖肉😌😌 咖喱少辣夠惹味🌀 京都特濃豆腐好滑!📢 都推介第一次黎一定要試豆香味超濃 不過我就麻麻地薑蓉所以..用咗自家方法調味 (落咗好多7味粉🙊🙊)不過可能我太晏去 幾款想點嘅串燒都賣曬😭😭
📍幸福鳥 Shiawase Yakitori

而且豬扒算厚切 食落啖啖肉😌😌 咖喱少辣夠惹味

🌀 京都特濃豆腐
好滑!📢 都推介第一次黎一定要試
豆香味超濃 不過我就麻麻地薑蓉
所以..用咗自家方法調味 (落咗好多7味粉🙊🙊)

不過可能我太晏去 幾款想點嘅串燒都賣曬😭😭
串燒四盛合
串燒四盛合
  • 幸褔串燒四盛合
  • 京都特濃男前豆腐
2020-12-20 1543 瀏覽
我是第一次嚟幸福鳥。一入去,我覺得好眼瞓,因為個燈光好暗。我今次係食午餐定食。待應俾咗一張餐牌我,睇完第一版,諗住揭去第二版,點知,已經冇。。。最後,我叫咗一個烏冬餐,雖然幾好食,不過食得唔係幾開心。
我是第一次嚟幸福鳥。一入去,我覺得好眼瞓,因為個燈光好暗。
最後,我叫咗一個烏冬餐,雖然幾好食,不過食得唔係幾開心。
2020-11-23 1667 瀏覽
阿妹放假自從疫情佢幾乎冇出過去食飯趁閒日放假 比較少人就去食 佢一直想食的幸福鳥~我之前食過一次                                                                                                                     野食係唔錯 環境都舒服                                       上次係食咖喱和牛                                                                                                                     今次就去食牛小排   (148)                                       超好味~牛牛的嫩肉 看到都流口水~                                                                              阿妹的串燒 都非常豐
阿妹放假
自從疫情佢幾乎冇出過去食飯
趁閒日放假 比較少人
就去食 佢一直想食的幸福鳥~

我之前食過一次
野食係唔錯 環境都舒服
上次係食咖喱和牛
今次就去食牛小排   (148)

超好味~
牛牛的嫩肉 看到都流口水~

阿妹的串燒 都非常豐富
煮的好香口 佢好快食曬

成餐都好balance
食完唔覺得肥膩
遲d又要再食
2020-09-15
2020-11-19 1244 瀏覽
每次晚上經過K11幸福鳥門外,都會聞到一陣陣串燒的香味。終於有機會同朋友去試試這家餐廳,但我們今次試的是午市套餐。門外的裝修十分用心,就如去了日本的神社。由於我們沒有訂座,所以店員只能安排我們坐吧檯。我們分別點了牛小排和串燒套餐。牛小排十分嫩滑和充滿肉汁,可以選擇蘸鹽,原味和加鹽都別具風味。而串燒套餐則是這裡的皇牌,十分多款式,雞肉有口感又多汁,並配搭了幾款蔬菜,可以中和油膩感。原來店裡採用的雞肉都是日本的華味鳥,米飯也是日本米,十分用心。
每次晚上經過K11幸福鳥門外,都會聞到一陣陣串燒的香味。

終於有機會同朋友去試試這家餐廳,但我們今次試的是午市套餐。

我們分別點了牛小排和串燒套餐。

2020-10-29 1860 瀏覽
【瘋癲試食】|幸福鳥💕早兩日又突然好想好想食串燒 咁岩經過K11 Art Mall附近就見到尼間日式串燒店 就一於排隊試試啦😋門口個裝飾都幾特別 整左一個日式神社既水手社⛩️ 仲係牆上掛左一排排繪馬 寫滿客人既心願💮個日就叫左幾款串燒黎試吓啦 雞翼 雞軟骨 雞肝 都好好味😋 但係雞皮我就嫌未燒得夠脆 變相就淋左少少🙁 雞泡魚干就係厚身個隻黎 唔似出面個啲薄薄一片無口感 仲有個茄子就係我諗唔到既整法黎 原本以為會原條上咁樣 結果黎到係已經將茄子肉夾哂出黎 一口一啖 非常方便👍🏻 仲有尼到店員都非常細心 見到我地叫左類似既食物會問埋你考唔考慮轉套餐 唔似有啲地方理得你點叫就落單🤨 另外環境都坐得非常舒服 好適合搵埋班朋友一齊坐低食兩串飲兩杯 吹吹水🤤🤤
【瘋癲試食】|幸福鳥💕

2020-09-26
30 分鐘 (堂食)
2020-10-20 1036 瀏覽
第一次黎到K11呢度食係冇任何食評或人影響底下首先講下點左咩食,點左個雞髀肉燒(4款)4種口味點曬,得個鹽味叫做好些少,另外再叫左個魷魚筒,燒得稍為略乾,因為佢係冇汁配比你,咁多款我得魷魚筒可能會再叫,仲叫左個原條茄子,不過所謂既原條,只係起左幾舊野出黎,呢個茄子都係冇調味,唔太香,最後埋單兩人接近六百,仲有一件事,係我坐bar既位置時候,見佢燒果時會用手 禁同埋轉,有個waiter仲得閒到玩手機,再用同樣手切野,呢餐飯有五百蚊係比個環境,食物好一般,怕怕
第一次黎到K11呢度食
係冇任何食評或人影響底下
,有個waiter仲得閒到玩手機,再用同樣手切野
,呢餐飯有五百蚊係比個環境
,食物好一般,怕怕
  • 醬燒日本魷魚筒
2020-10-09 1443 瀏覽
尖沙咀K11商場內黃店日式串燒居酒屋必食串燒盛合 輕鬆適合同朋友chill下飲酒傾計-I love visiting Izakaya (Japanese style bar) and having different kinds of skewers with beer or sake. This restaurant in K11 mall is specialised in Yakitori, with some other dishes as well. I personally think that the chicken platter with 6 skewers is the must-try dish as they have different parts of chicken and they grill quite nice with perfect sauce and timing. The cod fish is so good too! The texture of the fish is smooth and the sauce goes so well
尖沙咀K11商場內黃店日式串燒居酒屋
必食串燒盛合 輕鬆適合同朋友chill下飲酒傾計
I love visiting Izakaya (Japanese style bar) and having different kinds of skewers with beer or sake. This restaurant in K11 mall is specialised in Yakitori, with some other dishes as well. I personally think that the chicken platter with 6 skewers is the must-try dish as they have different parts of chicken and they grill quite nice with perfect sauce and timing. The cod fish is so good too! The texture of the fish is smooth and the sauce goes so well with that! Worth to pay a visit and try!

🐥 華味鳥雞盛合 ($188)
一份盛合有六串唔同款嘅雞串燒 雞翼 雞腎 雞肝 雞心 等等好豐富好好味 每件都燒得好入味 肉質鮮嫩 兩個人食試匀咁多種雞真係幸福😋 但注意盛合有內臟串 如果唔鍾意嘅朋友就未必適合啦!

🥒 枝豆 ($38)
枝豆份量同size都正常 外皮上鋪左鹽巴 食落味道唔錯!

👅 牛脷串 ($88)
串燒店必叫牛脷 切出少少厚度 食落有口感有𡁻口 醃製味道同燒嘅火候同時間都剛好 我地再encore食多串呢!!🤤 不過呢個價錢就偏貴左少少 性價比唔算高

🐔 幸福鳥(免治軟骨雞肉串燒-鹽燒) ($32)
通常我食串燒都會叫呢款 因為唔同店舖都有唔同做法 想試下唔同花神😂 今次呢款比我平時食嘅細件 無蛋去點 不過有得揀鹽燒 芝士 汁燒 激辛 又幾特別咁多玩法 食落口感唔錯嘅 入面亦有雞軟骨咬落去食到卜卜聲係幾有層次

🐽 西班牙黑毛豬露筍卷 ($68)
露筍卷有4件唔太大件 味道正常醃得唔錯 串燒食咁多肉 少少露筍有啖蔬菜入口係幾refreshing!

🥬 野菜鍋 ($78)
呢個鍋都幾大碗 有唔同款嘅蔬菜 配有醬汁同明太子粒我個人覺得好特別幾鍾意 店員話明太子加入醬油入面 之後可以選擇倒落湯入面或者係出面點 我地冇加入湯到 就咁點更加有味!

🐟 鱈魚西京燒 ($138)
西京燒幾高質喎呢個!!! 鱈魚好新鮮好滑溜 肉質好好味道鮮甜 加上醬油燒完上碟呢款質素高有驚喜🥰

🧡 明太子 ($88)
好少就咁食燒明太子又幾特別 當然食到明太子入面粒粒嘅口感 外皮燒起好香 唔會外皮分離又唔會太韌 平時覺得明太子好濃味要撈飯 但個日食又冇覺得太重口味恰到好處👍🏻

🤰🏻#大肚腩小分享
整體食物質素中上 可能始終係尖沙咀商場內 整體性價比唔算好高 而且仲有收茶芥每位$20 呢樣收費就比較少係日式居酒屋見到😖 門口有啲繪馬 見到大家都寫左啲心願上去 可以去支持下💛
2020-10-08 1168 瀏覽
一家大細去完海洋公園阿仔話想食日本野咁咪試下呢間幸福鳥入去比較早得一個客服務員帶埋位點完餐就等叫左個咩波蘿 膠原bb 幸福鳥串燒4串和牛漢堡清酒煮蜆冷面飯團野食ok但超細份量標價好平但$20茶位再加10%服務費抵唔抵就見人見志點完發覺有少少水滴坐過少少食到一半發現個袋濕晒我大大聲話個袋濕晒個服務員收緊碟扮聽唔到咁既態度我一家大細廢事嘈到埋單再同佢便服既人收錢再同佢講佢「吳」左聲就算咁即係明知啦仲要特登帶我埋去成個場咁多位要我坐過去仲要出門見到便服條友同另一個服務員笑笑口講滴水 真係人善被人欺我未飽都費事再叫野食埋單走人兩大兩細 $883貼錢買難受
一家大細去完海洋公園

我未飽都費事再叫野食埋單走人
兩大兩細 $883
貼錢買難受

2020-09-18 1444 瀏覽
早在星期一(14/9)經openrice訂坐,一直沒有人通知有任何問題,咁就跟約好啲朋友期待今晚嘅飯聚。到今日9月18日17:23,突然收到餐廳電話,話因為限聚令,openrice系統問題,要取消今日18:30的訂坐,完全沒有任何歉意!會有餐廳係一個鐘前通知客人訂坐取消嗎?星期一訂坐,有問題會唔會可以盡早通知客人?到即日,中午的時候都唔發現問題?呢間餐廳連客人訂坐都管理唔到,不敢想像食物質素同服務態度。如果全地球只剩下呢一間餐廳,可能每一餐食即食麵會比花時間同金錢幫襯呢間餐廳黎得開心!
呢間餐廳連客人訂坐都管理唔到,不敢想像食物質素同服務態度。
2020-09-15 1555 瀏覽
好耐無食過日式串燒,朋友介紹依間位於K11內嘅串燒店,午市價錢亦合理,就決定簡依間試試。叫左幸福串燒六盛合,女仔一個人食都飽肚,溫泉蛋仲可以拌飯食,但青瓜只係普通生青瓜而唔係漬物,有d失望。串燒左起分別有雞肉長蔥燒、雞髀肉燒、免治軟骨雞肉串、雞手羽先、秋葵同大蘑菇。味道主要靠燒汁,而個汁亦好惹味。每串嘅味道都好平均,不過不失。雞肉串燒得岩岩好,肉質嫩滑,而雞翼皮都燒得香脆。雖然未到十分驚艷,但以依個價錢黎講水準係絕對接受,加上環境寬敞,想同朋友lunch time食幾串日式串燒嘅話,會係唔錯嘅選擇。

幸福串燒六盛合

味道主要靠燒汁,而個汁亦好惹味。
每串嘅味道都好平均,不過不失。
雞肉串燒得岩岩好,肉質嫩滑,而雞翼皮都燒得香脆。

幸福串燒六盛合
2020-09-05 1605 瀏覽
咖哩和牛牛腩丼 $128和牛腩軟腍入味🤤,不過肉質偏瘦。咖哩質感濃稠,帶濃濃牛腩香🍛,成碗飯極速清哂💨。————————————————————串燒四盛合 $118幸福鳥既鳥意指日本燒鳥,即係燒雞🐓,所以小不了要點返個烤雞串燒盛合試下🍢。-雞髀肉燒 肉質結實🐔,脂肪含量小,雞味超濃郁🌈。-兔治軟骨雞肉串表面燒至微焦,但內裹不失肉汁,啖啖雞肉軟骨好有口感,唔錯😋。-其餘既雞肉長蔥同秋葵就不過不失啦😝。————————————————————豉汁活鰻 $78幸福鳥除左主打雞串燒外,亦有唔少自創既特色串燒🍢,豉汁活鰻就係其一👻。-活鰻肉厚鮮嫩,口感Juicy🤩。活鰻皮燒到脆卜卜,加上濃味既豉汁,呢個配搭比平時食開既豉汁蒸鱔更香口惹味,值得一試✨。

咖哩和牛牛腩丼 $128

————————————————————
串燒四盛合 $118
雞髀肉燒
肉質結實🐔,脂肪含量小,雞味超濃郁🌈。
兔治軟骨雞肉串
表面燒至微焦,但內裹不失肉汁,
啖啖雞肉軟骨好有口感,唔錯😋。
其餘既雞肉長蔥同秋葵就不過不失啦😝。

————————————————————
豉汁活鰻 $78
2020-08-24 1154 瀏覽
朋友共聚,他推薦這家位於尖沙咀的串燒店。點了兩客午餐,每份午餐都附麵豉湯、溫泉蛋、麻醬豆腐沙律和漬物。幸福串燒六盛合:包括免治軟骨雞肉串、雞肶肉燒、雞肉長葱燒、雞手羽先、秋葵和大蘑菇。所有的雞肉串燒味道都很好,而且肉質嫩滑,有水準。至於秋葵和大蘑菇,也好吃,而且在吃畢那麼多肉類後,兩款蔬菜起了平衡的作用。幸福咖哩和牛牛腩丼:和一向吃的日式咖哩一樣,只是微辣,牛腩煮得很軟,可惜份量轉少。吃著吃著,看到放在桌上的推廣,原來用某信用卡付款有優惠,於是告訴店員,不久店員便送上華味鳥雞肶肉燒:同樣是味道好肉質佳,而且是免費的。總的來說,這店的串燒好吃,而且價錢合理,值得回頭。環境方面,擺設和牆上的掛飾都有日本風味,座椅之間有充足距離,坐得舒適。服務方面,日本食店都特別注重服務,這家也不例外,店員不時為我們添茶,上菜收盤子也十分有禮貌。
朋友共聚,他推薦這家位於尖沙咀的串燒店。
幸福串燒六盛合:
幸福咖哩和牛牛腩丼:
華味鳥雞肶肉燒:
同樣是味道好肉質佳,而且是免費的。
總的來說,這店的串燒好吃,而且價錢合理,值得回頭。