2021-04-23 378 瀏覽
佢哋嘅門面係模仿日本的神社進行設計⛩俾人一種日本風嘅感覺🇯🇵至於入面嘅環境都尚算乾淨舒適☺️而我哋就選擇咗坐係bar枱位置🤪可以望到師傅一邊燒然後係前面上菜俾我哋 而上菜嘅速度都算快👍🏻 .ᐟ.ᐟ講返啲串燒先 我哋所選嘅串燒味道都算普通 正正常常 肉質都尚算Juicy同有口感🤤雞尾同雞皮都燒得幾香同脆口 煮大腸個湯都幾鮮甜👻其他就一般... 無咩驚喜.ᐟ.ᐟ所以呢間串燒試過一次就夠 唔會再去食了😳
所以呢間串燒試過一次就夠 唔會再去食了😳
2021-04-23 327 瀏覽
❁ 幸福鳥 ❁好一陣子沒去居酒屋了 🏮的確是個適合和朋友聊天吃飯的地方而且這次我們坐在烤爐前面幾有風味~/汁燒,芝士,幸福鳥/免治雞肉加上雞軟骨有點脆脆的口感雞棒不會乾柴調味方面亦恰當好處/馬蹄鮮魷燒肉棒/看到好像是每台都有點的招牌菜甜甜的馬蹄加上魷魚和豬肉味道挺合拍 ^^加上燒汁和蛋黃超級惹味!/醬燒日本魷魚筒/就是想像的味道 🤣魷魚新鮮沒有奇怪的味道也不會咬不開味道就正正常常 /芝士年糕/新鮮的烤年糕做到外脆內軟裏面的芝士也不少 👌🏻/菠蘿,青蔥豚肉卷/除了這兩個 還有很多新奇的配搭士多啤梨提子等等整體不過不失豚肉片偏薄有點被配料搶過風頭/烤茄子/比較失望的一道調味偏淡沒有平常烤茄子惹味的感覺 🙈/咖哩牛肉湯烏冬/是我們怕不夠飽所以叫的一個主菜湯底濃郁牛肉片也很足吃到最後非常飽非常滿足提提大家7:30前離座有八折優惠呢 ✨
❁ 幸福鳥 ❁

好一陣子沒去居酒屋了 🏮
的確是個適合和朋友聊天吃飯的地方
而且這次我們坐在烤爐前面
幾有風味~

/汁燒,芝士,幸福鳥/
免治雞肉加上雞軟骨有點脆脆的口感

味道就正正常常

/芝士年糕/
新鮮的烤年糕做到外脆內軟
裏面的芝士也不少 👌🏻

/菠蘿,青蔥豚肉卷/
除了這兩個 還有很多新奇的配搭

牛肉片也很足

吃到最後非常飽非常滿足
提提大家7:30前離座有八折優惠呢 ✨
2021-04-21 403 瀏覽
餐廳外觀吸引。環境一般。很嘈似大排檔又迫。見到餐牌有燒雞皮和雞臀才去試。但燒雞臀沒有了。燒雞皮唔知是醬汁還是放得太耐雪得。有點臭咁。銀鱈魚極燶。得京蔥五花腩好食。叫了兩次。但京蔥好燶。蘆筍黑豚肉的蘆筍冇味。
2021-04-17 294 瀏覽
落單點菜, 等咗一個鐘頭, 非常簡單的午餐定食也沒有得食. 鄰座的比我們來遲了, 也有得食. 如果大家想食到一肚氣, 就可以幫襯. 我發誓, 十世都唔會再嚟這一間店. 真心覺得大家不要來, 實在是要搵自己笨.

2021-04-16 378 瀏覽
食串燒都食到肚皮脹!白鱔:皮脆肉厚免治雞肉串:有4隻味,4隻都各有秋色,個人最鐘意辛味 (本人唔食辣都覺得好食)芝士唔知咩咩咩:超腥唔知咩黎,腥到唔記得叫咩名豬腩肉:唔會太油膩,但略嫌燒到乾咗小小豆腐: 就係日本豆腐湯豬大腸:不錯的味道乳豬:好好食呀呢隻野,完全唔覺肥,入口即溶玉子燒:不過不失吉列豬扒: 出奇的好食,好鬆化
食串燒都食到肚皮脹!
白鱔:皮脆肉厚
芝士唔知咩咩咩:超腥唔知咩黎,腥到唔記得叫咩名
豬腩肉:唔會太油膩,但略嫌燒到乾咗小小
豆腐: 就係日本豆腐
湯豬大腸:不錯的味道
乳豬:好好食呀呢隻野,完全唔覺肥,入口即溶
玉子燒:不過不失
吉列豬扒: 出奇的好食,好鬆化
  • 沖繩菠蘿乳豬
  • 免治軟骨雞肉串燒
每次跟朋友相約尖沙咀 都頭痛著要去哪裡吃飯彷彿每一家都吃過了~這次發現位於k11商場裡的日本餐廳 位置還蠻私密的難怪來了這麼多遍都沒看過 就決定是你了!Lunch Set*福岡豚肉野菜卷六盛合 ($168)*以為午餐吃串燒盛會很guilty嗎? 才不會啊!福岡的豚肉分吃包覆著不同水果 草莓、葡萄、沖繩菠蘿、小蕃茄、青蔥及芫茜老娘是大大的芫茜控 芫茜分量沒在騙的 所以特別愛那一串!另外的豚肉水果串也十分出色 尤其是鮮果水分既多且鮮甜 有平衡到肉的油膩感~*炭燒和牛小排定食 ($148)*小胃女生如我覺得這一份剛剛好經炭烤過的和牛 表面有微微炭香 裡頭粉嫩粉嫩的吃著吃著就扒光了一碗飯!套餐也跟了前菜、溫泉蛋跟味噌湯 很豐富的一盤~大家不妨試試啊~
這次發現位於k11商場裡的日本餐廳 位置還蠻私密的
難怪來了這麼多遍都沒看過 就決定是你了!

Lunch Set
福岡豚肉野菜省六盛合

*福岡豚肉野菜卷六盛合 ($168)*
以為午餐吃串燒盛會很guilty嗎? 才不會啊!
老娘是大大的芫茜控 芫茜分量沒在騙的 所以特別愛那一串!
另外的豚肉水果串也十分出色 尤其是鮮果水分既多且鮮甜
有平衡到肉的油膩感~
炭燒和牛小排定食

*炭燒和牛小排定食 ($148)*
小胃女生如我覺得這一份剛剛好
經炭烤過的和牛 表面有微微炭香 裡頭粉嫩粉嫩的
吃著吃著就扒光了一碗飯!
套餐也跟了前菜、溫泉蛋跟味噌湯 很豐富的一盤~

大家不妨試試啊~
2021-03-31
福岡豚肉野菜省六盛合
炭燒和牛小排定食
  • 福岡豚肉野菜卷六盛合
2021-04-14 382 瀏覽
最近同朋友去尖沙咀搵野食,因為本身想食嘅餐廳full booking所以就求其去左呢間位於K11嘅居酒屋食個tea, 點知非常有驚喜!我地係星期日嘅3點左右去到,全場計埋我地只係得2枱客,生意麻麻😅佢地星期日都有tea set食,而且價錢係抵到令人震驚!特選串燒拼盤(五款)便當 ($68)五款特選串燒分別係雞脾肉燒、手羽先、雞軟骨、雞腎同秋葵,再配埋白飯同麵豉湯,先$68!!平時去居酒屋食一串串燒分分鐘都貴過呢個價,最重要嘅係佢每款串燒都係高質好食嘅😋碗飯仲要係珍珠米,性價比超級高!蒲燒鰻魚便當 ($58)呢款便當同樣抵食😋雖然塊鰻魚唔算話好大塊,但呢個價錢黎講都相當合理。平時食鰻魚最怕全部都係燒汁,蓋過左鰻魚本身嘅魚香,但呢度嘅鰻魚完全唔會,火喉亦都控制得岩岩好,食落有淡淡嘅焦香。整體黎講呢間餐廳性格比奇高,見佢嘅lunch set都係做緊一百頭左右,仲要開係k11, 真係有少少擔心佢地有冇得賺😅 非常推薦大家tea time去試下🤣

特選串燒拼盤(五款)便當 ($68)

蒲燒鰻魚便當 ($58)

復活節長假第一日同朋友去完沙灘夜晚想要食餐日本爐端燒,原本非常期待,但試完發覺就呢個價錢而言,食物質素麻麻地。但我地最驚訝係其中一個侍應嘅服務態度,我同朋友完全禮貌相待,但佢全程黑口黑面除左叫我買單之外無一句話係好態度,真係好後悔揀左呢間餐廳🙄️🙄️🙄️ 做服務業,服務真係好重要,點解咁簡單道理仲係有從業人員唔明。年輕人,唔想做趁早轉工la。如果唔係買單1200蚊,我仲以為自己係澳洲牛奶公司🙃🙃🙃

2021-04-03
  • 豉汁活鰻
2021-04-01 413 瀏覽
幸福鳥 位於尖沙咀K11商場內,十分就腳👍🏻 同樣主打日式串燒,一入到餐廳 就好似去咗日本神社咁⛩️ 木系嘅裝潢🪵 加上柔和嘅燈光,令人感覺很舒服😺 聽聞餐廳更將會很快在其他地區開分店💡.今次點嘅係餐廳的串燒lunch set: 「福岡豚肉野菜卷六盛合」(HKD168)和「幸福串燒六盛合」(HKD148)🥢 兩個lunch set除了各有6️⃣款串燒外,亦隨餐附送前菜🥗 溫泉蛋🥚 白飯🍚及味噌湯🤗 對比散叫a la carte menu的串燒,價錢實惠得多💰.「福岡豚肉野菜卷六盛合」非常適合喜歡吃蔬果的朋友們💁🏻‍♀️ 分別有士多啤梨🍓 提子 🍇 沖繩菠蘿🍍香蔥💚 芫荽 同 車厘茄🍅 6款用豚肉包住嘅串燒🐷 同一般串燒唔同,食完一啲都唔覺得油膩,而且6款蔬果都非常香甜多汁💦 感覺上成件事即刻健康咗好多🤣🤣 個人最鐘意芫荽同士多啤梨😻 前者非常惹味;後者沾了少許煉奶後,味道更加出色,非常特別😋.「幸福串燒六盛合」就以比較常見的串燒為主,有雞翼、雞髀肉、雞肉長蔥燒、免治軟骨雞肉串、秋葵和大蘑菇🍄🐔 各款的味道亦算不俗👌🏻 另外,餐廳的乳酸飲品也很不錯,唔想飲酒的話可以試試🥤.雖然食物算不上非常出色

雖然食物算不上非常出色,但 < HKD200就可以食到即燒的日式串燒,的確很抵食啊!啱晒係附近嘅返工一族,可以隨時超方便、快捷地止下串燒癮👏🏻👏🏻
2021-03-25 464 瀏覽
呢間一直都好想試🥰 餐廳裝修以日本神社為主題⛩️充滿日系特色,恍如置身日本😌 聽講黎緊仲會開新分店🤩不過小編都唔太清楚喺邊🤣想知就stay tuned佢哋嘅ig page啦🤪 福岡豚肉野菜卷六盛盒 ($168)呢款勁特別🤩同平時食開嘅串燒唔同!係用豚肉包住生果同蔬菜🤣有草莓、提子、沖繩菠蘿、青蔥、蕃茄同芫荽等🥳 開頭都驚會好奇怪,點知竟然出奇地夾🤤尤其係豚肉提子,冇諗過咁有驚喜🥰 相對健康又唔會油膩,值得一試👍不過男仔食應該未必夠飽👽幸福串燒六盛盒($148)呢個盛盒都係大路野多,有免治軟骨雞肉串、雞髀肉燒、秋葵、雞肉長蔥串、雞手羽先同大蘑菇😋 款款都好高質🥺未食已經聞到陣陣香味😍雞肉嫰滑多汁,配埋秘製燒汁食好正🤤每款定食都有豆腐、溫泉蛋同埋特濃味增湯,溫泉蛋撈飯無得彈🥰💯 -幸福鳥 (尖沙咀)📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G18-19號舖

福岡豚肉野菜卷六盛盒 ($168)

幸福串燒六盛盒($148)

幸福鳥 (尖沙咀)
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G18-19號舖
2021-03-15 619 瀏覽
今次要介紹嘅餐廳係位於尖沙咀嘅幸福鳥,主打日式串燒。店內裝潢以日本神社為主題,一入內就被一大幅繪馬拼成嘅牆所吸引住,而且彌漫住一陣陣炭燒香氣,令人垂涎三尺。餐廳更會於近期內開設新分店,敬請期待。Shiawase Yakitori is located in Tsim Sha Tsui, specializes in Japanese skewers. The decoration of the restaurant is inspired by Japanese shrines, and we are particularly attracted by the wall made of "Ema". Shiawase Yakitori will open a new branch in the near future, so stay tuned.◾幸福串燒六盛合 (Signature 6 Skewers Platter) $148串燒六盛合嘅六款串燒分別係雞翼、免治軟骨雞肉串、雞脾肉、雞肉長蔥燒、秋葵、同大蘑菇。當中我哋尤其欣賞雞翼串燒,外皮鬆脆,肉質鮮嫩多汁,適當嘅調味亦能帶出雞肉

串燒六盛合嘅六款串燒分別係雞翼、免治軟骨雞肉串、雞脾肉、雞肉長蔥燒、秋葵、同大蘑菇。當中我哋尤其欣賞雞翼串燒,外皮鬆脆,肉質鮮嫩多汁,適當嘅調味亦能帶出雞肉嘅鮮味。秋葵亦都唔錯,烤過後保留了滑溜溜嘅質感。
The 6 Skewers Platter includes chicken wings, minced cartilage, chicken thigh, chicken & Japanese spring onions, okra, and portobello. Amongst the six, we highly appreciate the chicken wings skewers, as it preserves the juiciness of the chicken wings while having a crispy surface. The okra comes next as it retains the smooth texture after grilling.

特選炭燒牛小排 (Chargrilled Beef Short Ribs Set) $148

牛小排烤得恰到好處,內裡肉色粉嫩,質感軟熟。令人驚喜嘅係炭燒嘅餘韻係滲透到牛小排肉質中,係我哋預料唔到。
The timing of grilling is just right, which you can observe from the pink colour of the inner part. It tastes soft and tender. What surprises us is that the fragrance of charcoal did penetrate into every bit of the short ribs.

現在,The Food Story 會員更可以憑 5000 積分換領 Playcation 一盒,詳情請參閱官網。
From now on, member of The Food Story can redeem a box of Playcation with 5000 points. For further details, please visit their official website.

幸福鳥

Shiawase Yakitori
📍尖沙咀河內道18號K11購物藝術館地下G18-19號舖
📍Shop G18-19, G/F, K11 Art Mall, 18, Hanoi Road Shop, Tsim Sha Tsui
2021-03-13 602 瀏覽
終於開返晚市堂食,看了很多foodie介紹這間幸福鳥,決定同女朋友試下,係openrice訂位訂咗平日夜晚8點,還有25里送呢當晚放工後大概7點45分到達,以為有得早d入座,但店員告知要8點先可以入座到了8點,我再問店員入得未,但店員話張檯未得,要再等一陣。等到大概8點15分再次問店員是否有得入座,店員話要再等等.... 但明明見到有幾張吉檯,唔通要做無限消毒?!??時間黎到8點半,開始有人排隊,聽到佢哋全部都係訂咗8點半,而且店內好多客人埋單走人,無耐另一個店員亦開始安排訂左8點半嘅人準備入座,我再上前問佢我哋是否入得,這個店員竟然話佢哋只會hold檯15分鐘,我哋訂8點就過咗啦....吓 WTF?跟店員解釋我哋7點45分就到了,企係門口全程無離開過等到8點半,然後這個店員乜都無解釋就帶住一面惘然嘅我哋入座,坐返我哋由8點零就見住係吉檯嘅個張檯!!!請問,訂座的意義是什麼?講返食物質素,整體ok但偏咸但現在回想起,放工時都有夠餓了,還要企係度企大半個鐘,只要食物唔燒燶,都會覺得味道不錯吧P.S. 因為過了訂座時間都未能入座,openrice當我缺席,25里沒了🥲P.S.S. 我哋坐係

請問,訂座的意義是什麼?

講返食物質素,整體ok但偏咸

P.S.S. 我哋坐係bar檯,不時聽到店員跟負責串燒嘅員工追order,last order時情況更為嚴重,什至出現一早order咗但漏左單,最後賣晒無得食。係度食飯好難唔燥底....

45 分鐘 (堂食)
2021-03-09 568 瀏覽
“幸福串燒六盛合”($148)“特選炭燒牛小排”($148)喺K11artmall地下嗰層有間日式串燒店雖然舖位隱蔽少少但依然人氣十足😆今次就同朋友嚟咗食佢嘅lunch set😋嚟得呢道當然要叫串燒食啦😍所以要咗1份“幸福串燒六盛合”😛6串串燒分別係免治軟骨雞肉串,雞手羽先,雞脾肉燒,雞肉長蔥燒,秋葵同大蘑菇🐔🍄另1 set要咗“特選炭燒牛小排”🐮每個set都會跟埋前菜,溫泉蛋同味噌湯☺雞肉串表面燒到微脆,入面肉質keep到嫩滑😋最正係可以點埋蛋漿一齊食🤤炭燒牛小排牛味香濃入面啲肉仲係嫩紅色🥰食落都唔會韌😋飲品要咗2杯乳酸特飲分別係白桃🍑同巨峰味🍇2杯果味都幾清甜🥰食完嘢飲返杯舒服哂☺呢間串燒店就快開新分店😍唔知到時會唔會有新菜式呢🤣
“幸福串燒六盛合”($148)
“特選炭燒牛小排”($148)

喺K11artmall地下嗰層有間日式串燒店
雖然舖位隱蔽少少但依然人氣十足😆
今次就同朋友嚟咗食佢嘅lunch set😋
嚟得呢道當然要叫串燒食啦😍
所以要咗1份“幸福串燒六盛合”😛
6串串燒分別係免治軟骨雞肉串,雞手羽先,雞脾肉燒,
雞肉長蔥燒,秋葵同大蘑菇🐔🍄
另1 set要咗“特選炭燒牛小排”🐮
每個set都會跟埋前菜,溫泉蛋同味噌湯☺
雞肉串表面燒到微脆,入面肉質keep到嫩滑😋
最正係可以點埋蛋漿一齊食🤤
2杯果味都幾清甜🥰
食完嘢飲返杯舒服哂☺
呢間串燒店就快開新分店😍
唔知到時會唔會有新菜式呢🤣
難得有個空閒既星期一🤣黎尖沙咀行陣街朋友仔食下特色串燒午餐啦🤤🍢幸福串燒六盛合(免治軟骨雞肉串、雞手羽先、雞髀肉燒、秋葵、雞肉長蔥燒、大啡菇)超豐富既串燒盛合🤩🤩🤩爽口Juicy既燒冬菇😋配合木魚絲拌食更增口感之餘😆雞肉慢火燒得有微微鹹香肉質滑嫩亦唔會太燶🐷🤤配合日本長蔥一齊食亦中和肉味無咁漏😋而經慢烤燒香甚有口感既雞胸軟骨串😋配合微微鹹香既薄鹽拌燒更有風味之餘☺️🐔加以青檸汁更為開胃🍋🤤再配以薄鹽調味燒得微微鹹香既秋葵😋灑上木魚絲拌食更添風味😆😋
難得有個空閒既星期一🤣
黎尖沙咀行陣街朋友仔食下特色串燒午餐啦🤤🍢

幸福串燒六盛合
(免治軟骨雞肉串、雞手羽先、雞髀肉燒、
秋葵、雞肉長蔥燒、大啡菇)
超豐富既串燒盛合🤩🤩🤩
再配以薄鹽調味燒得微微鹹香既秋葵😋
灑上木魚絲拌食更添風味😆😋
2021-03-08
2021-03-08 255 瀏覽
係openrice 見到730前離席有8折 咁就諗住試試佢啦去到明明訂左枱又話見唔到booking 直到我比佢睇我既booking佢先比我份入😅但係其實6點個陣成間野都唔full訂左枱佢都要我坐bar枱都唔緊要 坐低冇耐 枱面有隻曱甴 當堂嚇左一嚇即刻叫店員 咁佢用紙巾整死佢之後有say sorry 問我地轉唔轉枱咁最後就換左張普通枱比我地去到點餐既部分 我地就叫左佢signature 免治雞軟骨串燒 雞髀串燒 同埋個關東煮D串燒不過不失啦但係好細串 以佢每串成40黎講有d overpriced 而且我唔明點解d串燒會唔熱一入門口已經見到bar枱係對住個爐 咁即叫即燒都可以唔熱 我懷疑佢係一早燒定個d我地叫左個關東煮 hkd88比我想像中細好多 但起碼佢係熱既但係食到個年糕既時候 佢係勁硬 好似唔熟咁即刻同店員講唔熟 然後佢話近排都有客反映呢個問題 佢就話幫我地cancel 左佢最後我地6:15入 7點就走左 最後仲去左食其他野先飽間野有收到前菜 hkd20一位 我叫左二百幾蚊野 計返條數 其實好似冇八折過咁前菜20蚊係好細碟既海蜇青瓜絲而佢d茶都唔係好熱呢間野真係好失望 好懷疑點解
係openrice 見到730前離席有8折

但係食到個年糕既時候 佢係勁硬 好似唔熟咁
最後我地6:15入 7點就走左 最後仲去左食其他野先飽

前菜20蚊係好細碟既海蜇青瓜絲

而佢d茶都唔係好熱
呢間野真係好失望 好懷疑點解OpenRice review 咁好 講真你請我都未必會再去