2019-12-01
最近旺角新開咗一間椰子雞🥥專門店,除咗椰子雞之外,仲有秋冬最啱食嘅煲仔飯。見佢新張期間八折🉐,梗係要一試。主菜味道,先送上前菜——川味雲耳、手拍青瓜。酸甜開胃仲有少少辣味🌶。椰子雞鍋採用咗百幾日大嘅文昌雞,色澤好靚。而湯底則係新鮮嘅椰青水,清澈見底。用沙漏計時5分鐘就食得⏱,湯底比想像中更加清甜。雞肉嫩滑,食落一啲腥味都冇,唔需要任何調味都好好食。而且雞肉肥瘦比例啱啱好,個湯雖然有一層薄薄嘅油份,但飲落去一啲都唔油膩,而且越煲越鮮甜,更加好飲😋。飲完湯食完雞仲可以加啲配料落去做火鍋。我哋嗌咗一盤雜菜拼盤🥬,份量超多,而且超級新鮮,吸晒啲椰青水格外清甜。而佢哋嘅響鈴都非同小可,新鮮炸起冇油溢味,點一點個湯底就食得。佢哋另一樣主打係臘味煲仔飯🍲。雖然我哋嗌左細份,但份量一啲都唔細,我哋兩個咁大食都係勉強食得晒。用料亦一啲都唔吝嗇,有大量嘅臘腸、潤腸、臘肉,仲有芋頭。再配上芫荽同埋蔥,香到令人流晒口水🤤。味道亦都相當出色,啖啖充滿臘味香,仲有超香嘅飯焦,令人一口接一口。飲品方面,我哋揀咗杞子圓肉雪梨茶,清甜解膩,值得一試👍🏻。整體來講,性價比爆曬燈,尤其係呢排有八折。香港好少火鍋餐廳係食物高
整體來講,性價比爆曬燈,尤其係呢排有八折。香港好少火鍋餐廳係食物高質得嚟,一個人食二百幾蚊可以飽到上心口🤪。推薦推薦!