2023-04-07 635 瀏覽
今日和老婆在太古城行街,到了食飯時間🕕,大家心思思想試特色餐廳😆,於是在openrice 找到一間西日fusion 餐廳“幸圓”,此店位於英皇道1001號1樓,太古站B出口行5️⃣分鐘就到,十分方便🥰。店舖裝修乾淨利落,以原木色🟤為主色,不論枱、櫈、燈及屏風都帶簡約日本風,令人感覺自在舒適🥰。座位空間非常闊落,特別是靠窗而且私隱度高的卡位🛋。幸圓海鮮丼 $238丼飯擺盤非常精美,刺身材料非常多,有三文魚、油甘魚、海膽、赤身、帶子、魷魚🦑、赤蝦🦐、鯖魚、八爪魚🐙、香蔥吞拿魚蓉、蟹籽🦀及三文魚籽鋪滿飯面。其中帶子鮮美,赤蝦🦐口感爽身,油甘魚爽甜,三文食籽帶魚油香味,混合蔥吞拿魚蓉及珍珠米🍚一齊食,真係滿口油香😍。黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽扁意粉 $158擺盤同樣精美吸睛,材料有萵筍、露筍、鹹蛋酱、蟹肉🦀及蟹籽。味道濃郁鹹香,意粉🍝煮得軟硬適中,撈混一齊食口感更豐富😋。宇治金時刨冰 $108刨冰非細幼滑,抹茶🍵味道甘香但不苦澀,甜度適中,球形🟢刨冰外觀趣緻,內裡藏有芋圓,令整體口感更有層次,這個非常好食😋,超級推薦💯。Belgian Chocolate $46朱古力味🍫濃加上面層幼滑忌廉,無論

幸圓海鮮丼 $238

黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽扁意粉 $158

宇治金時刨冰 $108

Belgian Chocolate $46
朱古力味🍫濃加上面層幼滑忌廉,無論口感以至味道都無法抗拒😍。

朱古力Oreo牛角包窩夫 $68
牛角包🥐窩夫烤得香口酥脆,面層灑上朱古力醬🍫加Oreo餅碎🍪,令整個窩夫更加香口美味,另配有一球朱古力雪糕,一冷❄️一熱🔥,一軟一脆,口感豐富但味道融和,越食越想食🤤。

總括而言,食物有質素,主食出色,甜品更加出色,而且價錢合理,環境非常舒適,地點方便,店員服務有禮,如果是甜品控必定要去試下😍。

2023-04-03
  • 朱古力Oreo牛角包窩夫
  • 宇治金時刨冰
  • 黃金蟹肉蘆筍忌廉蟹籽意粉
2023-04-07 219 瀏覽
喺鰂魚涌搵咗間既舒服又有質素的中西fusion餐廳。Home-made Lemonade冰有香茅,青檸,檸檬、酸酸甜甜,感覺好清新,賣相好靚。牛油果蟹籽沙律不過不失,牛油果切碎放在旁邊,有蟹籽蟹柳同青瓜絲。清清地作開胃菜。幸圏七彩虹卷果然名副其實,有彩虹咁多隻色,色彩繽紛,賣相吸引,除咗有刺身三文魚吞拿魚等,仲有牛油果蟹籽作壽司餡料。珍寶帆立貝壽司2貫新鮮,凡立貝肉質鮮甜。黃金蟹肉蘆筍忌廉蟹籽意粉扁意粉用了鹹蛋黃和忌廉做醬汁,再配上滿滿的蟹肉,加咗蛋黃,多咗一份甘香,蟹肉蟹籽也很鮮味。朱古力芭菲朱古力在最上層,下面鋪咗一層又一層的cream同朱古力脆脆,層次豐富。肉桂蘋果牛角包窩夫肉桂加蘋果是絕配,配雲呢拿雪糕非常夾,唔會太甜,牛角包窩夫之前都食過,今次同樣好味。
喺鰂魚涌搵咗間既舒服又有質素的中西fusion餐廳。
Home-made Lemonade冰
有香茅,青檸,檸檬、酸酸甜甜,感覺好清新,賣相好靚。
Home-made Lemonade冰
牛油果蟹籽沙律
牛油果蟹籽沙律
珍寶帆立貝壽司2貫
新鮮,凡立貝肉質鮮甜。
珍寶帆立貝壽司2貫

2023-04-03
2023-04-06 39 瀏覽
和朋友約晚飯選了這家位於鰂魚涌主打西日料理的餐廳,餐廳走清新日式風格,用餐環境舒適,菜品的賣相也都很美。-幸圓海鮮丼裡面有三文魚•油甘魚 •海膽 •赤身 • 帶子·魷魚•赤蝦•鯖魚•八爪魚 • 香蔥吞拿魚腩蓉 •蟹籽 •三文魚籽,食材豐富新鮮,值得推薦!-香煎八爪魚壽喜燒意大利飯八爪魚外面煎得非常焦脆香口,有嚼勁。意大利飯軟糯香甜。喜歡吃偏甜口味的可以一試。-宇治金時牛角包窩夫抹茶愛好者必吃!窩夫外脆內軟,丸子軟糯香甜,抹茶醬濃郁和紅豆的搭配真的很愛。飲品我們點了Lychee Jelly和Mango Paradise都不錯,個人更偏愛芒果口味。

-幸圓海鮮丼

-香煎八爪魚壽喜燒意大利飯

-宇治金時牛角包窩夫

2023-04-05 33 瀏覽
The restaurant is a new addition to the Island East gourmet scenery. We were impressed by the decor and spaciousness of the restaurant. The lunch menu comprise of a reasonable selection of Japanese and Japanese western food. We liked the comprehensive range of sashimi offered in the supreme? (極尚)don, which included a small portion of sea urchin along with minced tuna among others. It would have been nice if they were more flexible with providing searing options though.The additional $28 paid for

The additional $28 paid for the add-on tuna tamagoyaki is definitely worth trying - you can smell the seared toro from the bite.
Tuna  tamagoyaki

Finally, the lunch set ends with a cup of lemon water or tea, or you can top up for coffee. Like for the mug, but staff could be better trained to not overspill the drink and wet the sugar.

2023-04-05
Tuna  tamagoyaki
同朋友約飯,近近地去到鰂魚涌「幸圓」,餐廳位於怪獸大廈對面嘅商廈1/F,地點方便,整體環境開揚,裝修走簡約木質風,坐得都幾舒服,餐廳主打日式x西式料理,同朋友分別叫咗唔同野食share!<香煎三文魚扒配青芥辣忌廉汁> $198除咗三文魚扒,仲有薯蓉同少量雜菜伴菜,擺盤精緻,魚皮煎得香脆,內裏肉質軟滑,大概3成熟。青芥辣忌廉汁頗特別, 帶有輕微芥辣味,令味道清新。<松葉蟹海膽三文魚籽丼> $268丼飯賣相吸引,材料豐富到鋪滿喺米飯上,其中有松葉蟹肉絲、蟹膏、海膽、三文魚籽及蟹籽,海膽新鮮美味,最緊要唔腥!!!蟹膏放咗喺蟹蓋入面幾特別,將所有材料同珍珠醋飯混和,醬油都唔使加都好鮮甜。<原味牛角包窩夫> $62本來想點刨冰不過驚食唔晒就改點Croffle。大家要趁熱食!口感外酥內軟,淋上楓糖漿﹑再加上雲呢拿雪糕食,一熱一凍勁正keke<secret angel> $58打卡able!杯入面會見到由布冧片整成嘅玫瑰花,味道偏酸解渴。

<香煎三文魚扒配青芥辣忌廉汁> $198

<松葉蟹海膽三文魚籽丼> $268

<原味牛角包窩夫> $62

<secret angel> $58
2023-03-29 52 瀏覽
這家既精緻又高質的西日餐廳,主打裝修以白色及木色為主,充滿着日系文青feel!職員安排了卡位給我們,相當寬敞坐得很舒服呢💜💜💜 鹽燒加拿大保濕豬鞍配蜜糖芥末籽汁豬鞍肉呈現粉紅色狀態,外皮煎得非常香脆,切開後肉質鮮嫰爽滑能夠鎖住肉汁😋 幸圓海鮮丼(三文魚、油甘魚、海膽、赤身、帶子、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、香蔥吞拿魚蓉、蟹籽、三文魚籽)呢個魚生丼超級豐富,每款都非常新鮮,海膽夠軟滑夠鮮甜,赤蝦亦好大隻,一次過可以食到咁多種類非常滿足呢😍 我們叫左個士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫, 這個甜品。。。嘩, 未食先興奮,賣相相當吸引,有新鮮的日本士多啤梨, 士多啤梨醬和士多啤梨雪糕,  而芝士奶蓋配窩夫既香脆, 窩夫焗得相當脆口,令人一試難忘呢😍👍👍👍。。。幸圓鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖Tel: 28380823。。。。

鹽燒加拿大保濕豬鞍配蜜糖芥末籽汁

幸圓
鰂魚涌英皇道1001號1樓1-2號舖
Tel: 28380823

• 士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫
🦪幸圓安康魚肝 口感咬落比豬潤更鬆軟~味道似無蕃茄醬既沙甸魚🤣目仁奈(半條)口感唔算特別~味道微微鮮甜~點醬汁令味道更豐富幸圓海鮮丼勁多款刺身選擇~個壽司飯整得個口感剛剛好👍👍慢煮紅酒油封鴨腿配自家製雜莓汁入口咬落嫩滑~配莓汁食更有層次🤡鹽燒加拿大保濕豬鞍配蜜糖芥末籽汁小編覺得好味😋熟成度煮得剛好~啖啖肉之餘肉質好嫩士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫成碟配搭好夾~窩夫焗得好脆口~芝士味唔會好膩👍👍盛惠💰$11xx好味指數(7級最佳)▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇—————————————————☻非專業食評·純個人口味☻—————————————————📍總結:小編覺得無咩好挑剔~推介大家要黎試下🤡
🦪幸圓

小編覺得好味😋熟成度煮得剛好~啖啖肉之餘肉質好嫩

士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫
成碟配搭好夾~窩夫焗得好脆口~芝士味唔會好膩👍👍

盛惠💰$11xx

好味指數(7級最佳)
▁ ▂ ▃ ▄ ▅ ▆ ▇

—————————————————
☻非專業食評·純個人口味☻
—————————————————

📍總結:
小編覺得無咩好挑剔~推介大家要黎試下🤡
2023-03-24 49 瀏覽
收工周圍行下搵餐廳食個晚飯~見呢間西日fusion餐廳幾乾淨企理~又裝修得幾有日本style😝一於入黎試試~.要左個鹽燒加拿大保濕豬鞍配蜜糖芥末籽汁 ($218),煎至9成熟,超嫰口多汁一啲都唔鞋👏🏻 蜜糖芥末籽汁輕輕調味,少少辣幾好食🫶🏻.再試多份松葉蟹海膽三文魚籽丼 ($268),份量十足😍蟹肉同蟹膏撈飯超香,海膽唔會太腥,用紫菜包住超好食👏🏻加埋三文魚籽好鮮味☺️食完仲可以食埋伴碟啲薑片,甜甜辣辣,仲可以解左口中腥味😆

2023-03-20 610 瀏覽
今次呢間正正喺怪獸大廈對面嘅新商廈有啲位置直頭見到海景樓而本身餐廳喺𨋢大堂隔離比較開揚 裝修又簡約 睇落舒服嘅 又適合打卡但如果唔鍾意 其實店入少少都有座位嘅幸圓海鮮丼 $238 💁🏿‍♀️三文魚、油甘魚、海膽、赤身、帶子、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、香蔥吞拿魚腩蓉、蟹籽、三文魚籽丼飯有加少少飯素調味啱啱好一人份量刺生種類好多圍住個碗咁擺盤 睇落好豐盛因為佢有海膽、油甘魚、赤蝦同三文魚籽等比較貴少少嘅魚生呢個價錢都可接受嘅其中甘甜清爽嘅油甘魚、鮮甜可口嘅帶子同軟綿稠密嘅香蔥吞拿魚腩蓉最好食赤蝦肉質亦夠爽口彈牙黃金蟹肉蘆筍忌廉蟹籽意粉 $158 💁🏿‍♀️層次感好豐富依上枱嘅擺盤咁睇由依用花瓣、杏仁、蘆筍到鹹蛋醬、蟹肉、蟹籽、意粉伴碟仲有小番茄脆、爽、軟、彈集於一身而且鹹蛋味好重 邪惡 但又好香炸廣島蠔伴檸檬醬 $78 🙆🏿‍♀️推!熱焫焫炸起廣島蠔夠大隻而且多汁 蠔味又夠濃郁點埋檸檬沙律醬🍋 幾夾Lychee Jelly $58 🙆🏿‍♀️Lychee, Apple Juice, Blue Curacao無論係賣相定味道都好吸引仲有一粒甜荔枝 睇得又食得沙冰唔係死甜 又keep住都夠凍解渴降溫一
今次呢間正正喺怪獸大廈對面嘅新商廈
丼飯有加少少飯素調味
啱啱好一人份量
刺生種類好多
圍住個碗咁擺盤 睇落好豐盛
因為佢有海膽、油甘魚、赤蝦同三文魚籽等比較貴少少嘅魚生
呢個價錢都可接受嘅
其中甘甜清爽嘅油甘魚、鮮甜可口嘅帶子
同軟綿稠密嘅香蔥吞拿魚腩蓉最好食
赤蝦肉質亦夠爽口彈牙
黃金蟹肉蘆筍忌廉蟹籽意粉 $158 💁🏿‍♀️
層次感好豐富
依上枱嘅擺盤咁睇
由依用花瓣、杏仁、蘆筍
到鹹蛋醬、蟹肉、蟹籽、意粉
伴碟仲有小番茄
脆、爽、軟、彈集於一身
而且鹹蛋味好重 邪惡 但又好香
沙冰唔係死甜 又keep住都夠凍
解渴降溫一流🧊
宇治金時芭菲 $58 🙆🏿‍♀️
甜品又係好靚好啱打卡
而且入面除咗有抹茶、紅豆呢啲常見嘅宇治金時食材
仲有牛乳味雪糕、抹茶粉 & 原味麻糬、cream等等
口感豐富 而且飯後食啲甜點同凍嘢真係無得輸

✅ 加一服務費
✅ Openrice訂座享9折
✅ 令和の怪物買2送1
2023-03-07
$324.5 (晚餐)
炸廣島蠔伴檸檬醬
2023-03-14 116 瀏覽
有一日睇YouTube見到有人推介呢間餐廳見到佢主菜同甜品都好出色 為食嘅,我梗係第一時間要約埋朋友嚟試啦呢一間餐廳主打日式西式料理我哋揀咗一個日式海鮮丼上面嘅材料真係好豐富有海膽三文魚子蟹蓋估唔到嘅係竟然仲有好多嘅蟹膏每一啖飯食落去都係大滿足油封鴨比 呢一個菜喺香港唔係好多餐廳會食到見到呢度有梗係嗌黎試吓啦果然食落口每一啖都係好香嘅油香女人係有兩個胃 就算幾飽都好都要食甜品士多啤梨芝士奶蓋牛角包窩夫有齊晒我最鍾意嘅元素 直頭想叫一個不過都要留返quota食刨冰差唔多每一台都會叫 我哋就揀咗芒果西柚芝士沙冰又係一個好新奇但係好夾嘅配搭
有一日睇YouTube見到有人推介呢間餐廳

不過都要留返quota食刨冰
差唔多每一台都會叫 我哋就揀咗芒果西柚芝士沙冰
又係一個好新奇但係好夾嘅配搭

2023-03-10 68 瀏覽
▫️路過發現鰂魚涌一棟商廈都有餐廳😯 住附近都係第一次黎呢到食飯😆 餐廳走西日fusion路線🎌 以木系裝修,環境好舒服🥰 🦀 松葉蟹海膽三文魚籽丼 $268▫️非常豐富吸引既丼飯😍 大大片海膽同三文魚籽夠新鮮無乜腥味✨ 蟹膏放係蟹蓋上,賣相吸引味道濃郁,爭啲想將個蟹蓋瀨乾淨👅 蟹肉碎同蟹鉗肉都好鮮甜,食完大滿足🥳🐖 鹽燒加拿大保濕豬鞍配蜜糖芥末籽汁 $218▫️豬鞍會煎成8-9成熟,店員會溫馨提示,如果怕既朋友仔都可以要求煎成全熟🔥▫️豬鞍肉呈現粉紅色狀態,肉質嫰滑juicy💦 連住少許皮煎得非常香脆😋 🥐 宇治金時牛角包窩夫 $72▫️Croffle外酥內軟,抹茶醬淡淡甘香,配埋豆腐雪糕一齊食,一凍一熱超正🤤 配料有白玉同蕨餅,岩晒我呢啲煙靭控🤭🦋 Lychee Jelly $58▫️超靚既天藍色😍 係由荔枝、蘋果汁同藍柑汁調配而成既沙冰特飲❄️ 入口清甜,仲有一絲絲荔枝肉🥳

🦀 松葉蟹海膽三文魚籽丼 $268

🐖 鹽燒加拿大保濕豬鞍配蜜糖芥末籽汁 $218

🥐 宇治金時牛角包窩夫 $72

🦋 Lychee Jelly $58

2023-03-09 75 瀏覽
幸圓海鮮丼 呢款丼內有三文魚 油甘魚 海膽 赤身 帶子 魷魚 赤蝦 鯖魚 八爪魚 吞拿魚蓉 蟹子 三文魚子海鮮新鮮有鮮甜味 一次過可以食到咁多種類非常滿足香煎三文魚扒配青芥辣忌廉汁魚皮煎至香脆 肉質唔乾 醬汁頗特別 有芥辣味但未算太濃烈 伴菜有薯蓉同少量雜菜三文魚刺身共有三件 都幾厚身 宇治金時Parfait紅豆微甜 雪糕帶有濃厚抹茶香 加上脆米好有咬口 蕨餅煙煙韌韌 層次豐富Tropical Bliss味道我覺得係以橙汁為主調 Strawberry Blueberry Rasebery既莓味既酸甜又清新
海鮮新鮮有鮮甜味 一次過可以食到咁多種類非常滿足

香煎三文魚扒配青芥辣忌廉汁

三文魚刺身
共有三件 都幾厚身

宇治金時Parfait

Tropical Bliss
2023-03-08 59 瀏覽
精緻高質西日餐廳✨ 餐廳主打日本及西式料理 裝修以木色、白色為主調 充滿日系文青感!卡位坐得好舒服~᪥ 幸圓海膽五色丼 $358 (4.5/5)五色丼包括海膽、甜蝦、帶子、三文魚籽、吞拿魚腩蓉及流心蛋 海膽份量好多😻 賣相呈鮮橙黃色 口感creamy細膩 味道甘甜鮮香 甜蝦肥美新鮮 帶子則較為薄切 三文魚籽鮮味十足 整個丼飯都充滿鮮味 口感味道豐富👍🏻᪥ 脆炸墨魚咀伴七味蛋黃醬 $68 (5/5)炸衣酥脆可口 類似日式炸雞軟骨嘅外皮 墨魚咀有彈性帶嚼口 配上七味蛋黃醬食到冇停口😛᪥ 火焰檸檬柚子刨冰 $108 (4/5)外表好似火焰雪山咁~ 火炙過嘅忌廉入口有一陣焦香及棉花糖香 然後就帶啖啖檸檬柚子香 刨冰嘅中間更有濃郁嘅柚子忌廉及果醬 整體感覺清新解膩~᪥ Bleu bliss $58 (4/5)賣相清新可愛 飲品以雲呢拿味作base, 並配以牛奶及藍橘子糖漿

᪥ 幸圓海膽五色丼 $358 (4.5/5)

五色丼包括海膽、甜蝦、帶子、三文魚籽、吞拿魚腩蓉及流心蛋
甜蝦肥美新鮮 帶子則較為薄切 三文魚籽鮮味十足
整個丼飯都充滿鮮味 口感味道豐富👍🏻

᪥ 脆炸墨魚咀伴七味蛋黃醬 $68 (5/5)

᪥ 火焰檸檬柚子刨冰 $108 (4/5)

᪥ Bleu bliss $58 (4/5)

2023-03-08 68 瀏覽
好多係鰂魚涌太古附近返工嘅朋友放飯唔知食咩好,除咗茶記之外仲可以試下呢間幸圓,西式日式料理都有🙌🏻仲有好多款靚靚甜品飲品,啱晒OL。呢度環境寬敞,仲有卡位坐得幾舒服👍🏻幸圓海鮮丼(三文魚、油甘魚、海膽、赤身、帶子、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、香蔥吞拿魚蓉、蟹籽、三文魚籽)好多諗得出嘅魚生都有🤣好豐富😻😻每款都幾新鮮,海膽夠軟滑甘香,赤蝦好鮮甜🦐爽彈得嚟帶些微黏黏地嘅感覺😙三文魚子鹹鮮味突出,送飯一流。黃金蟹肉萵荀忌廉蟹籽扁意粉端上枱時已經聞到好香咸蛋黃味😛😛令人食慾大增。整體質感比較乾爽,鹹蛋黃加上滿滿蟹肉,幾惹味😋加埋烘香嘅杏仁片更添香口。宇治金時牛角包窩夫甜品餐牌好多款都好吸引😍本身想試下巨型刨冰,不過最後掙扎完一輪都係揀咗croffle🤪🤪擺盤用心💚抹茶醬茶味比較甘香,令到整體唔會太甜。側邊嘅豆腐雪糕豆味香濃,好食😆😆仲有煙韌嘅抹茶蕨餅,可以淋上黑蜜一齊食。如果croffle再脆啲就更好。Strawberry Slush、Blue Bliss兩杯特飲粉色嘅賣相好吸引💙💖藍色個杯加入雲尼拿雪糕,比較香甜;粉紅色個杯則係士多啤梨奶🍓比較清香。人均消費:$320推介指數(10分為滿分):

黃金蟹肉萵荀忌廉蟹籽扁意粉

宇治金時牛角包窩夫

Strawberry Slush、Blue Bliss

人均消費:$320
推介指數(10分為滿分):7.5分
2023-03-07
2023-03-08 37 瀏覽
•ᴗ•宇治金時刨冰🍧$108刨冰非常豐富,刨冰係煉奶冰底,外層淋上滿瀉的抹茶醬🍵抹茶味相當濃郁!仲額外附上一瓶抹茶醬,俾客人調節甜度(可惜我落得太多,有啲過甜😛)面層蓋上一海鹽芝士奶蓋🧀,奶味好香,配上海鹽芝士的咸香,中和咗抹茶刨冰嘅甜味,口感亦提升咗☺️奶蓋上有紅豆🫘同抹茶蕨餅,十分煙韌軟糯🤍但紅豆係浸過糖水,有點偏甜內層有抹茶cream,花生醬,咸甜夾雜!仲有原味同抹茶味小丸子,可惜太凍偏硬,唔夠煙韌。整體不錯,值得一試,如果刨冰更綿密會更好😚值得一提座位十分闊落😌適合朋友聚會傾計,店員服務都好好👍🏻
•ᴗ•宇治金時刨冰🍧$108

整體不錯,值得一試,如果刨冰更綿密會更好😚

值得一提座位十分闊落😌適合朋友聚會傾計,店員服務都好好👍🏻