2023-04-07
今日和老婆在太古城行街,到了食飯時間🕕,大家心思思想試特色餐廳😆,於是在openrice 找到一間西日fusion 餐廳“幸圓”,此店位於英皇道1001號1樓,太古站B出口行5️⃣分鐘就到,十分方便🥰。店舖裝修乾淨利落,以原木色🟤為主色,不論枱、櫈、燈及屏風都帶簡約日本風,令人感覺自在舒適🥰。座位空間非常闊落,特別是靠窗而且私隱度高的卡位🛋。幸圓海鮮丼 $238丼飯擺盤非常精美,刺身材料非常多,有三文魚、油甘魚、海膽、赤身、帶子、魷魚🦑、赤蝦🦐、鯖魚、八爪魚🐙、香蔥吞拿魚蓉、蟹籽🦀及三文魚籽鋪滿飯面。其中帶子鮮美,赤蝦🦐口感爽身,油甘魚爽甜,三文食籽帶魚油香味,混合蔥吞拿魚蓉及珍珠米🍚一齊食,真係滿口油香😍。黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽扁意粉 $158擺盤同樣精美吸睛,材料有萵筍、露筍、鹹蛋酱、蟹肉🦀及蟹籽。味道濃郁鹹香,意粉🍝煮得軟硬適中,撈混一齊食口感更豐富😋。宇治金時刨冰 $108刨冰非細幼滑,抹茶🍵味道甘香但不苦澀,甜度適中,球形🟢刨冰外觀趣緻,內裡藏有芋圓,令整體口感更有層次,這個非常好食😋,超級推薦💯。Belgian Chocolate $46朱古力味🍫濃加上面層幼滑忌廉,無論
幸圓海鮮丼 $238
黃金蟹肉萵筍忌廉蟹籽扁意粉 $158
宇治金時刨冰 $108
Belgian Chocolate $46
朱古力味🍫濃加上面層幼滑忌廉,無論口感以至味道都無法抗拒😍。
朱古力Oreo牛角包窩夫 $68
牛角包🥐窩夫烤得香口酥脆,面層灑上朱古力醬🍫加Oreo餅碎🍪,令整個窩夫更加香口美味,另配有一球朱古力雪糕,一冷❄️一熱🔥,一軟一脆,口感豐富但味道融和,越食越想食🤤。
總括而言,食物有質素,主食出色,甜品更加出色,而且價錢合理,環境非常舒適,地點方便,店員服務有禮,如果是甜品控必定要去試下😍。