2009-10-19 17 瀏覽
無諗過廟街竟然有間新式甜品店,此店裝修好令人舒服,簡約得黎出奇的好我同男友試左:1).美式好立克滑滑冰--係類似沙冰咁,加左d雲呢嗱籽,好正~好驚喜係加雲呢嗱籽而非雲呢嗱香油,用料認真...所以好味2).北海道牛奶奶凍--我無試,係男友試,佢就話普通奶凍,但用上北海道牛奶,應該比用普通牛奶好3).比利時黑松露朱古力杯--朱古力mousse+oreo餅碎,朱古力味好正好濃,加埋oreo餅碎,味道好夾,好少食到好食既朱古力mousse,食完好想食多杯對依間小店留有深刻印象,下次一定會帶埋鐘意食甜品既友人齊齊再試

我同男友試左:

美式好立克滑滑冰
比利時黑松露朱古力杯
2009-10-18
美式好立克滑滑冰
比利時黑松露朱古力杯
2009-10-07 15 瀏覽
這裡的甜品定價過於進取, 很多都是30 到尾, 以同類甜品店來說是略貴了。試試值不值此價。可是發現水準很一般, 味道不突出, 不值。(旺角的甜品革命好得多)款式多樣, 不錯。環境以甜品店來說是很好了, 雖然無空間感, 但很有童話世界的感覺。衛生又是一問題, 餐具不潔, 請注意!

試試值不值此價。可是發現水準很一般, 味道不突出, 不值。
(旺角的甜品革命好得多)

款式多樣, 不錯。

衛生又是一問題, 餐具不潔
, 請注意!
那些珠裡有芒果汁的, 幾特別
朱古力慕絲杯, 還可以吧
$35 (其他)
朱古力慕絲杯, 還可以吧
2009-10-07 7 瀏覽
同朋友食完晚飯行過,口痕想試下新野,就入左呢間白雪雪既甜品店....亦都叫左2個白雪雪既甜品~呢度主打係北海道牛奶製既甜品,由於已好飽,所以只叫左兩個... 椰子凍冰冰同埋北海道牛奶奶凍~北海道牛奶奶凍<<<好滑,講真食落去果下覺得好過義順....可能同心情有關掛,呢度比較簡約無壓迫感~哈~~~ 椰子凍冰冰<<<對佢個外型好感興趣~食落亦好滿意,其實係類似雪葩既甜品,清清地,幾唔錯~個室內環境係有d似幼稚園~但感覺好清純,唔會好似一般甜品店咁,將d menu貼到差d天花版都係,無咩壓迫感,可以比你些少時間靜一靜......d食物亦無話乜都大大堆頭,睇見到飽果隻....個人覺得唔錯~

椰子凍冰冰
2009-09-29
$30 (宵夜)
椰子凍冰冰
2009-10-05 8 瀏覽
試過兩次冰火北海道牛奶燉蛋同西瓜凍冰冰冰火牛奶燉蛋比較麻麻,焦糖落得太多,塊焦糖一掀就離開底下既燉蛋,味道不能融合起來西瓜凍冰冰呢個食落好感動佢係原隻美國無核迷你西瓜雪凍,將果肉挖出打成沙冰,加少少蒟蒻同印尼西米,放入個西瓜到食到佢真係完全無落糖水,只靠西瓜本身既果糖甜味,好清甜消暑!下次決定帶細佬黎食^ ^
試過兩次
冰火北海道牛奶燉蛋同西瓜凍冰冰
西瓜凍冰冰呢個食落好感動
下次決定帶細佬黎食^ ^
2009-10-05
$30 (其他)
  • 原隻西瓜凍冰冰
2009-09-29 12 瀏覽
終於1嚐常嚐甜品好多特別既甜品丫>v<3個人先點了*香芒草莓千層凍伴雪糕*比利時濃濃朱古力松露杯*原隻菠蘿凍冰冰3樣都好好味!!!食完原隻菠蘿凍冰冰忍唔住再試埋*原隻西瓜凍冰冰都好好味呀!!!值得1試既甜品店會再去的裝修好得意有好多花花好似幼稚園咁好開心haha店員都好親切架有講有笑
終於1嚐常嚐甜品
好多特別既甜品丫>v<
3個人先點了
*香芒草莓千層凍伴雪糕
*比利時濃濃朱古力松露杯
*原隻菠蘿凍冰冰
3樣都好好味!!!
食完原隻菠蘿凍冰冰
忍唔住再試埋
*原隻西瓜凍冰冰
都好好味呀!!!
值得1試既甜品

2009-09-28
原隻菠蘿凍冰冰
  • 原隻菠蘿凍冰冰=]
2009-09-26 8 瀏覽
這天和朋友行過見到有間裝潢可愛的甜品店,見人不太多靜靜地所以入左去吃~我們一行四人進去,店員便走過來給我們餐牌和推介新的甜品,結果我們都聽他的,我自己叫了中型西瓜挖空中心,將西瓜肉打成蓉放回去,再加上星星魔芋,白色的爆爆珠,西瓜的外圍圍滿了冰塊,所以慢慢吃也不怕會很快溶掉~另外附上飲管可啜到清涼的西瓜汁^^朋友叫了那個是那些白雪雪的椰子肉堆了一個小山@@後來才知道還有餐牌上沒有的選擇,下次去會試這個~不過提醒一下,這個是即叫即整,所以都要等上約廿分鐘~另外還叫了千層凍是芒果及草莓醬做成雪糕可選云呢拿或朱古力~
我們一行四人進去,店員便走過來給我們餐牌和推介新的甜品
結果我們都聽他的,我自己叫了[原隻西瓜凍冰冰]
中型西瓜挖空中心,將西瓜肉打成蓉放回去,再加上星星魔芋,
另外附上飲管可啜到清涼的西瓜汁^^
朋友叫了那個是[原隻椰皇凍冰冰]那些白雪雪的椰子肉堆了一個小山@@
後來才知道還有餐牌上沒有的[菠蘿]選擇,下次去會試這個~
不過提醒一下,這個是即叫即整,所以都要等上約廿分鐘~
另外還叫了[香芒草莓千層凍伴雪糕]千層凍是芒果及草莓醬做成
雪糕可選云呢拿或朱古力~
[雪芝戀芭菲杯 一個高腳杯 低層是芝士餅 四邊圍滿芒果片
中間有一球朱古力雪糕加花生米~~這個也很好吃呢~
至於環境我覺得ok的 而且也不算坐得太迫~
是個女生談天的好地方^_^
而且店員滿親切的,有問有答也夠主動,也願意聽取意見。
椰皇凍冰冰
雪芝戀芭菲杯
2009-09-20
$40 (其他)
椰皇凍冰冰
雪芝戀芭菲杯
香芒草莓千層凍伴雪糕
叫咗幾款佢地既推介一齊食,甜品既樣子都好靚,好岩我,wakaka~~香芒草莓千層凍伴雪糕,係一個好有心機製作既甜品!Fusion 楊枝金露,好大碗架!好清新,好味!原隻西瓜凍冰冰,好爽呀!比利時濃濃朱古力松露杯,好濃既朱古力,激讚!入到間甜品店就比佢地可愛既牆壁吸引住,好得意好靚呀!服務好好,老闆仲話有原隻菠蘿凍冰冰添,下次一定要試下!

香芒草莓千層凍伴雪糕,係一個好有心機製作既甜品

Fusion 楊枝金露,好大碗架!好清新,好味!

原隻西瓜凍冰冰,好爽呀!

比利時濃濃朱古力松露杯,好濃既朱古力,激讚!

入到間甜品店就比佢地可愛既牆壁吸引住,好得意好靚呀!

服務好好,老闆仲話有原隻菠蘿凍冰冰添,下次一定要試下!
Fusion 楊枝金露
2009-09-25
$35 (宵夜)
Fusion 楊枝金露
比利時濃濃朱古力松露杯
尋日放工,本來想同同事去食糖水,點知跟《飲食男女》黎到廟街後,竟然變左食甜品... 鋪頭既面積不大,門口全部都係兩人枱,要近 toilet 個邊先有幾張大枱, 好彩間鋪都幾乾淨,如果唔係要坐 toilet 門口我實走人 本來想試下個楊枝甘露,但係佢餐牌竟然有心太軟,唔駛諗即試。餐牌上面寫著:香橙朱古力心太軟伴雪糕,但係我就食唔到有橙味,不過個心太軟就好好味,仲香軟過我地去開九龍城間甜蜜居(但價錢就比甜蜜居貴$7),而個雲尼拿雪糕上面就淋左 d 朱古力漿,味道同個心太軟好夾。碟邊有兩堆透明物體,原本以為係伴碟的西米所以冇食到,同事 A 就話係爆珠,話咬開會爆 d 汁出黎好過癮,我食落就覺得有 d 似食乳酸魔豆,感覺唔錯,好驚喜~ 同事 A 嗌左個朱古力杯,佢地個朱古力整到好甜好滑,好似 mousse 咁有幾層,面頭插左兩支朱古力手指餅,好搞笑~ 又有層朱古力粉係面層同中間果層,個味就比較澀 d。而第二層同第四層都係好 creamy 既朱古力,好味 同事 B 嗌左個西瓜冰,好大

好彩間鋪都幾乾淨,如果唔係要坐 toilet 門口我實走人

同事 B 嗌左個西瓜冰,好大隻,個西瓜冰刨得好高,我地食既時候都差 d 整跌 d 冰。味道清 d,都係普通既西瓜冰,但係用返個西瓜穀黎裝,所以個樣幾得意,希望唔係環保西瓜啦~

估唔到係佐敦都食到九龍城咁既質素既心太軟,但如果連價錢都可以好似九龍城咁就仲好啦 ^^
好濃朱古力味,質感夠 creamy,好滑溜~
真係成個西瓜既西瓜冰,好得意 !
2009-09-19
$37 (宵夜)
好濃朱古力味,質感夠 creamy,好滑溜~
真係成個西瓜既西瓜冰,好得意 !
  • 朱古力心太軟伴雪糕,朱古力杯,西瓜冰
2009-09-11 17 瀏覽
kaka 跟著雜誌的shot3新餐廳介紹來這間常嚐甜品,覺得很不錯,所以想跟大家分享我點了一個原隻西瓜冰,朋友們則點了個原隻菠蘿冰和Mocha冰飲.西瓜冰 : 很好呀!個西瓜冰一上枱,我們三人已一同"嘩"了一聲~賣相真的很漂亮,沙冰滿滿的像個紅紅的小沙丘,頂頭擱著數顆星星蒟蒻,味道清甜,西瓜底也有一層西瓜肉,也給我們刮光掉.菠蘿冰 : 菠蘿很大隻,裝滿了菠蘿冰,很抵吃,三個人也差點吃不完,賣相也相當吸引,像艘軍艦般(請看上載之照片),味道則沒有西瓜冰那麼甜了,菠蘿的味道還略為帶點酸,但尚算OK.Mocha冰飲 : 朋友一向有喝咖啡的習慣,她說咖啡味和奶味也不夠,而我和另一位不喝咖啡的朋友喝了一口,我覺得是咖啡的味道,但我朋友喝咖啡比我多,也就聽她說好了,還可以啦.還有一個芝士杯是送的,這個就很好了.芝士味很香,很幼滑,面頭鋪了層餅乾碎(要是換上一層木糠那相信就更好了)這甜品店環境蠻不錯,簡單整潔,服務也可以,但是給我們太多餐紙了,好像有點浪費,見我們拿著雜誌去,可能因為這樣就多送我們一道甜品吧,新開的店子算她很會招徠之道!

西瓜冰
菠蘿冰
Mocha冰飲

My 西瓜冰:漂亮極了~清甜且消暑~~~
朋友的菠蘿冰:超大隻,沙冰打得很綿滑,沒有碎冰在內,味帶點酸
送給我們的芝士杯:很香滑,不用給 $ 的東西特別好吃,哈哈哈! ( 餐牌上沒有的 )
2009-09-08
$40 (其他)
My 西瓜冰:漂亮極了~清甜且消暑~~~
  • 原隻西瓜凍冰冰
  • 原隻菠蘿凍冰冰
  • 芝士杯(這個不知全名是什麼)
2009-09-06 18 瀏覽
看見雜誌的新報導又見那西瓜好吸引,便一行七人進去試試,時間約七點半,店內只有一對情侶一入到去見甜品屋裝修和雜誌影的很相似,一樣都很漂亮,是我喜愛的花奔圖案入到去是一間窄長的舖子,所以我們唯有迫在最後面的桌子內,七人二桌。看看menu 猶豫時,已有侍應介紹芝士杯,又說今日新創作的,sell 了一大輪也見我們沒甚麼反應,便拿了個出來 show 給我們看,杯子十分的式要差不多三十元不太化算,最後也沒甚麼反應,居然還好好人的放下請我們吃。可能諗住人多,給我們一杯免費也不會太過…芝士杯吃下,芝士味濃,做法雖然簡單,芝士+餅碎,但味道出眾,唯賣相真的不太吸引,但這已是這餐最好吃的甜品。我吃的那個是冰火北海道朱古力蛋白燉奶,吃下一口,味道不太吸引,賣相不討好,朱古力味又不濃,但又吃不出奶味的清,感覺不是十分協調,這是menu推介有相甜品來的……朋友吃的超推介,雜誌有相的那個原隻西瓜凍冰冰,送來時很靚,而且推得很高,面頭有數粒黃色類似蒟蒻,賣相真的很吸引,而且西瓜清甜,一定要連瓜肉一起吃,但吃夠了有點悶,像吃西瓜沙冰般,但沒有其他生果加在內,份量超大,但吃過不會再心思思去吃的那種。所以吃這兩人一起吃
看見雜誌的新報導

芝士杯吃下,芝士味濃,做法雖然簡單,芝士+餅碎,但味道出眾
,唯賣相真的不太吸引,但這已是這餐最好吃的甜品

,這是menu推介有相甜品來的……

朋友吃的超推介,雜誌有相的那個原隻西瓜凍冰冰,送來時很靚,而且推得很高,面頭有數粒黃色類似蒟蒻,賣相真的很吸引,而且西瓜清甜,一定要連瓜肉一起吃,但吃夠了有點悶,像吃西瓜沙冰般,但沒有其他生果加在內,份量超大,但吃過不會再心思思去吃的那種。所以吃這兩人一起吃較好。

香芒草莓千層凍伴雪糕:朋友說芒果和草莓夾在一超味道原來會酸的,但雪糕好吃,比雪糕專門店好吃,香濃又滑。但賣相沒有如相般漂亮吸引。

鮮芒果黑糥米:我試了一小口,口感和平時吃的是差了少許,太軟焾了,沒有吃黑糯米的感覺像吃喳喳般水水的,但味道還可以,只是普通了點

爆爆珠黑珍珠(椰底):用了時興的爆爆珠作材料,朋友說有新鮮感,但味道一樣普普通通

作為一間新開的甜品店,連相片推介的甜品,也多是普普通通的,那留得住旺區的客人。食物好的可以再改善,不好的out 走了也不覺可惜,請繼續努力為自已定位。
送的-芝士杯
冰火北海道朱古力蛋白燉奶
2009-09-05
$30 (宵夜)
送的-芝士杯
2009-08-25 7 瀏覽
尋日同兩個friend 响廟街食完飯,天氣又熱,咁啱行過呢間新開既甜品舖,見到d甜品賣相好靚喎, 咁就入去試一試,仲可以試下我部新相機添, heee...我地叫左四個甜品share 食,1) 比利時濃濃朱古力松露杯 好食呀~~ , 朱古力滑到好似雪糕咁,底層仲有曲奇餅碎添, 我個friend 話太甜喎, 但我就覺得啱啱好2) 牛奶奶凍 好濃牛奶味喎, 同其他舖頭食嗰d更香3) 爆爆珠楊枝金露 初時以為同普通既無乜分別,原來中間有d粒粒咬落會爆開,口感好似三文魚子咁,有得意喎!4) 椰汁布甸 可能因為之前嗰幾個甜品太重味,呢個食落淡少少,不過賣相一流好似仲有其他特別的甜品,不過人太少下次先試lu

我地叫左四個甜品share 食,
1) 比利時濃濃朱古力松露杯
好食呀~~
2) 牛奶奶凍
好濃牛奶味喎, 同其他舖頭食嗰d更香
3) 爆爆珠楊枝金露
4) 椰汁布甸
可能因為之前嗰幾個甜品太重味,呢個食落淡少少,不過賣相一流

好似仲有其他特別的甜品,不過人太少下次先試lu

爆爆珠楊枝金露
比利時濃濃朱古力松露杯, 牛奶奶凍
椰汁布甸
2009-08-24
$30 (其他)
爆爆珠楊枝金露
比利時濃濃朱古力松露杯, 牛奶奶凍