2017-09-06 3093 瀏覽
要到沙田探多月不見的姨姨,打算買些甜品到她家一起享用. 經過帝都酒店,想起這裡的甜品價格相宜,而且味道也不錯,就進去看看.芒果拿破崙 ($32)當日芒果拿破崙正做推廣,只需$20/件,每人限購3件,當然就買3件la. 原來店家已預先把蛋糕放進盒內,每盒3件,方便客人購買.蛋糕面有一小片金萡,更添貴氣. 芒果肉黃澄澄的,相當香甜,酥皮亦很酥脆,再加上幼滑且甜度適中的吉士醬,$20 一件實在超值.事隔一星期,媽媽到沙田辦事,記起我說這店的拿破崙水準不俗,又買來3件回家享用. 不過這次的拿破崙沒上次的好吃,酥皮不夠香脆,有點稔稔的.很多時覺得美味的食物,想再次回味,偏偏未能如初次般驚為天人,總會帶點失落的感覺!

芒果拿破崙 ($32)

2016-09-27 2450 瀏覽
芝士蛋糕一向是我的最愛,尤其濃濃芝士味的德國芝士蛋糕,見到就想食食食帝都一向都保持水準,朋友介紹食它的其他甜品,但來到時候看見這個德國芝士蛋糕,立即轉軚✌🏻️首先,$68一個,大約一磅嘅芝士蛋糕,面包店也不可能樣平吧!二來,賣相很好,一點也不馬虎,將貨就價。第三,吃一口,很重芝士味,很滑溜的芝士蛋糕,落足料,很不錯的選擇!推介比大家

二來,賣相很好,一點也不馬虎,將貨就價。

推介比大家
  • 德國芝士蛋糕
2016-09-27 1453 瀏覽
酒店出品,唔會差得去邊!見到有柚子芝士蛋糕,即刻買嚟試試個樣好簡單,無特別裝飾拎到返屋企,開盒,無乜香味拿拿林切開,就見到一絲絲深色條,原來係柚子皮,切成絲咁,數量都好多下凍餅嚟,第一啖好香柚子,感覺非常fresh,完全隔開咗芝士蛋糕果種「漏」而且食每啖都咬到柚子皮嘅絲,中和咗芝士蛋糕嘅甜好好味,無想過柚子芝士蛋糕咁得有少少若有所失,因為無餅底,有餅底就好prefect 但完全唔覺甜,好鍾意😁
酒店出品,唔會差得去邊!

見到有柚子芝士蛋糕,即刻買嚟試試
個樣好簡單,無特別裝飾

拎到返屋企,開盒,無乜香味

而且食每啖都咬到柚子皮嘅絲,中和咗芝士蛋糕嘅甜

好好味,無想過柚子芝士蛋糕咁得

有少少若有所失,因為無餅底,有餅底就好prefect
但完全唔覺甜,好鍾意😁

2016-09-24
  • 柚子芝士蛋糕
2016-06-11 1729 瀏覽
晌帝都酒店間糕餅店買咗幾件餅返去同屋企人食。個盒都幾靚,不過因為太大,返到屋企啲餅已經東倒西歪,好彩都唔算太嚴重,只係整花咗少少。鮮雜果泡芙,上面係士多啤梨,中間就夾住吉士醬,食落一陣風,兩三啖就搞掂。美式芝士蛋糕,食落有少少漏。抹茶慕絲蛋糕,抹茶味都幾出,不過上面嘅糖漿食落太甜,有少少怪怪哋。黑加倫慕絲蛋糕,呢個嘅味道就比較酸,對我哋嚟講都OK,但就唔太鍾意佢夾雜住朱古力蛋糕。啲餅賣相係幾靚,不過每款硬係有爭少少嘅感覺。
晌帝都酒店間糕餅店買咗幾件餅返去同屋企人食。
美式芝士蛋糕,食落有少少漏。

啲餅賣相係幾靚,不過每款硬係有爭少少嘅感覺。
外賣自取
$30 (其他)
2016-05-21 1266 瀏覽
早排都好興龍蝦包,但動輒過百元,見沙田帝都酒店都有“波士頓龍蝦包”,只賣$58,比坊間平d買左個來試,熱狗包唔算大,配上已切碎的兩隻龍蝦鉗,配上洋蔥,沙律醬同酸瓜,水準尚算唔錯,另加左$15要大大杯的鮮果杯,又可以加$10享受咖啡或梳打一杯,算抵!仲可以坐低慢慢嘆,以酒店價錢來講算抵食!!
仲可以坐低慢慢嘆,以酒店價錢來講算抵食!!
  • 龍蝦包
在鴻星晚餐的兩個蛋糕,其實都是在 V City 的 Pop-up store 買,首先是帝都酒店的綠茶紅豆蛋糕 ($68)。蛋糕應該是半磅裝,賣相挺簡單,就是一片綠色加上綠茶馬卡龍及朱古力片,不過這唯二的裝飾很快就給囝囝搶去了!蛋糕切開來到,綠茶慕絲中間是紅豆夾層,慕絲質感與味道都很清新,配上微甜的紅豆層很匹配,最後墊底是鬆軟的海綿蛋糕,吃下去不會很膩,以此價位交足功課。雖然這蛋糕不錯,相比之下,始終更愛另一間餅店的出品,大家認得出嗎?下文揭曉。
2016-03-19
2015-10-22 904 瀏覽
今日下午我們行沙田一田百貨經過見到「帝都糕餅店」嘅蛋糕好靚,所以就買咗兩個嚟食,有藍莓芝士蛋糕同德國芝士蛋糕!藍莓芝士蛋糕嘅芝士味相當香濃同軟滑,藍莓亦好香甜,唔會好酸!德國芝士蛋糕比藍莓芝士蛋糕更濃郁同軟棉棉,舖滿喺蛋糕邊嘅白朱古力亦好香甜!
所以就買咗兩個嚟食,有藍莓芝士蛋糕同德國芝士蛋糕!
藍莓芝士蛋糕嘅芝士味相當香濃同軟滑,
藍莓亦好香甜,唔會好酸!
德國芝士蛋糕比藍莓芝士蛋糕更濃郁同軟棉棉,
舖滿喺蛋糕邊嘅白朱古力亦好香甜!
德國芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕
德國芝士蛋糕
藍莓芝士蛋糕
2015-08-05 554 瀏覽
帝京餅店POP-UP STORE早前某週五途經大埔新達廣場,比個綠悠悠的斑蘭蛋糕吸引著  原來係帝京酒店的餅店攪pop-up store大概受原材料所限制,本地製造的斑蘭蛋糕大多有形無實。但唔信邪每次見到港式都忍唔著試,但買來一次又一次的失望!講番帝京呢個... 椰香四溢;蛋糕鬆軟,略嫌斑蘭味不夠突出~以新加坡質素為標準10分滿,我比7分酒店級蛋糕約一磅,盛惠只是$58總算一止我鋪斑蘭癮
帝京餅店POP-UP STORE
斑蘭蛋糕
早前某週五途經大埔新達廣場,比個綠悠悠的斑蘭蛋糕吸引著

原來係帝京酒店的餅店攪pop-up store

大概受原材料所限制,本地製造的斑蘭蛋糕大多有形無實。
但唔信邪
每次見到港式都忍唔著試,但買來一次又一次的失望!

以新加坡質素為標準10分滿,我比7分

酒店級蛋糕約一磅,盛惠只是$58
總算一止我鋪斑蘭癮

2015-07-10
2015-03-07 1372 瀏覽
今天回娘家,響西田行返屋企時經過帝都酒店的餅房, 原來仲有特價的蛋糕賣, $60特價選擇有日式芝士蛋糕, 德國芝士蛋糕同埋薰衣草慕絲蛋糕, 三個都想食, 但肚等一個, 三選一下揀了German Cheese Cake. $60成個芝士蛋糕真係好抵食, 份量絕不欺場, 質地都好creamy,, 但芝士味不是太濃厚, 但係$60仲想有乜要求呢? 飯後食件cheese cake真係一生一大享受. 下次想試埋個日式芝士蛋糕, 好多年冇買過嚟食, 都想懷念下個味道. 至於薰衣草慕絲就免啦, 好怕食薰衣草的食物因為總係覺得食緊hand cream咁.

German Cheese Cake
2015-03-07
German Cheese Cake
2012-09-02 931 瀏覽
過去的八月一改以往作風,幾乎每餐都只是粗茶淡飯,不再以甜餅作主糧。到了九月,甜餅小黑洞重現太陽系,誓要回復當年之勇。從親戚口中得知沙田帝都酒店的榚餅價錢便宜,也有相當的水準,媽媽難得請客,於是趁今天空閒來沙田一辨真偽。原來酒店與廣場相連,在一田百貨的附近,餅店就在通往酒店的路上,顯然易見。是日為星期天,來廣場購物的市民較多,到達時已是下午的三時左右,切餅的餅款雖然只有四款,但是每件售二十四元,相對來說的確非常便宜。由於是日在這裡廣場還有接着的消遣,先附費,後取餅,也是可以的。士多啤梨千層酥對於吉士,小弟我是完全缺乏抵抗力的,草莓也是我喜歡的水果,對於這個組合完全不感到陌生,對這個組合的要求個人有較高的要求。下午三時已不是甜餅出爐的時間,到五時牛油酥餅經已完全失去于酥脆的可能,再經過長途的車程,食用時的千層酥如何軟韌大家可想而知。比較起其他餅店的千層酥,這裡的顯然欠缺點火候,沒那麼明顯的烘烤味,也沒有甜甜的糖漿塗面,幸好還不失牛油酥餅的味道。至於吉士,牛奶與忌廉與蛋黃的比例是比較偏重於牛奶與忌廉,似乎沒有刻意調成雲呢拿味,幸好還算幼滑,個人認為份量可稍作提升。加上面層塗了草莓醬的鮮草莓片

士多啤梨千層酥

至於吉士,牛奶與忌廉與蛋黃的比例是比較偏重於牛奶與忌廉,似乎沒有刻意調成雲呢拿味,幸好還算幼滑,個人認為份量可稍作提升。加上面層塗了草莓醬的鮮草莓片和內層的鮮草莓片,算為這件餅扳回少少分數。
黑森林蛋榚

非白朱古力的朱古力甜餅從來不是我的首選,吃過的黑森林不多,至於吃過能真正稱作傳統的黑森林更少之有少。根據網上的資料比對起這裡出品的黑森林,這裡的黑森林未必傳統,組合卻不遜於傳統的。

外衣不採用朱古力碎而是朱古力片,再加上面層的純朱古力漿,可可味明顯的濃,對我來說已經十分足夠。面層的櫻桃和內層的櫻桃均沾有櫻桃酒,由內到外,濃度不算高。朱古力蛋榚層鬆軟濕潤,與忌廉層比例恰到好處。忌廉甜度適中,夠柔滑。
栗子蛋榚

這是還普通的一件栗子忌廉蛋榚,沒有花巧,由簡單的栗子蓉、混了栗子蓉的Chantilly忌廉和蛋榚片組成。栗子蓉夠甜,除了栗子,(懷疑)還有微微的Rum酒,造得很夠幼滑。忌廉與上款的大同小異。蛋榚片亦夠軟綿,比一般的海綿蛋榚更濕潤鬆軟,更像雪芳蛋榚。綠綠的那片是白朱古力,純粹的裝飾,卻能稍稍滿足我的巨大甜癮。
鮮什果芝士蛋榚

沒有比名字更簡單的描述,就是由鮮什果和芝士蛋榚組成。可見什果分別是由奇異果、紅桑子、藍莓和草莓,酸甜多汁,質感結實,大概是新鮮的吧。而所謂的芝士蛋榚是日式的,質感相對美式較濕潤鬆軟,卻不致於入口即溶,還帶點實感,忌廉士味紮實。
總觀這裡的出品,價錢相對味道是正比,質素是有的,餅款樸素簡單,是抵吃的。雖然沒有突出之處,又稱不上特別,但是滿足甜癮是足夠有餘的。
題外話/補充資料: 沒想到八月會是那麼的忙,原來的計劃都被逼延遲,倉裡存有不少未寫的,優先寫比較值得推介的,面臨的中六生活會比較忙,未來將會逐少地推出新的食記,懇請各位有留意小弟行蹤的食家見諒。
2012-09-02
外賣自取
  • 黑森林蛋榚,栗子蛋榚
2012-07-22 901 瀏覽
每次走過一田、必經此地,是通去酒店的另一門口...售賣的單點蛋糕也有五、六款之多,樣子不算十分精緻、但勝在價錢吸引今個下午找來黑森林蛋糕$24.做其今日茶點...先講蛋糕上之車厘子,全浸上酒香、入口濃濃之酒香,也料已(中伏)、呑在肚中好像究然喝下一杯XO般,心跳加速切開的黑森林,味道恍惚一瞬間走進時光隧道、帶我走回惜日屋邨下的小餠店一樣,薄薄的朱古力味道、內胆塗上白滑的一層cream,cream內又混雜點點樱桃碎、講眞...口味在人生不停的試練下,這個味道只屬平平、一般而言外層漂亮的朱古力片,入口感道也是淡淡的、沒有半點朱古力的濃意,要來點味蕾刺激的話、我想較為失望
每次走過一田、必經此地,是通去酒店的另一門口...
今個下午找來黑森林蛋糕$24.做其今日茶點...

2012-07-11
(非會員)
2012-02-27 613 瀏覽
好幾年前姐姐曾買過這家酒店的日式芝士蛋糕當時味道很不錯,蛋糕香軟芝士味非常濃郁今天行經此處就買了個德國芝士蛋糕試試,從外表看蛋糕好漂亮面層焗芝士效果影響下感覺上不太差~怎料吃下第一口,怎麼沒有芝士味道? 再吃一口不是錯覺,是完完全全沒有芝士味的芝士蛋糕,讓人相當失望,也有被欺騙的感覺,沒想到酒店出品會這麼差!以後不會再買!
好幾年前姐姐曾買過這家酒店的日式芝士蛋糕當時味道很不錯,
蛋糕香軟芝士味非常濃郁
今天行經此處就買了個德國芝士蛋糕試試,從外表看蛋糕好漂亮

也有被欺騙的感覺,沒想到酒店出品會這麼差!以後不會再買!
2012-02-25
2011-09-09 598 瀏覽
今日突然之間興起,打算返舊學校探老師,所以咪去帝都餅店買D野,先再去囉...唔通兩手空空返去咩??一入到去帝都酒店,我問服務員餅店係那兒,踉住個女服務員叫我等一等,好啦,然後隔左陣,她說是不是要爆谷,我說不是,然後我再問呢位服務員一次餅店係那兒,然後她竟然好恢氣咁話你直去就係啦!!好啦,入到去餅店,見到另一個女服務員,點知她只顧講電話,理都5理下我!!咁到算喇,過左一陣,我揀左要一盒細的Macaron,咪叫呢位女服務員幫幫我,點知她叫左個男仔來,不是她自己過來!!好啦,呢樣都算,個男仔來到,又問要咩,咪再答他要細的Macaron囉!!呢個時候,個只顧講電話的女服務員就好不情願地走過來,又問多我一次要咩,我咪再答她多一次囉,然後她問想要咩味,我果時都未諗到,點鬼知喎!!踉住她就同我說咁咪每款一件囉,然後我話是但啦,踉住她就好唔願意咁將果6件野"掟"入盒,再好求其咁整隻蝴蝶結就算,袋都無個,要問先有!!到比$果陣她竟然只收我$40,但明明寫$60,真係奇!!不過一間咁大的酒店,竟然服務係超差!!如果下次再無改善,我就以後都五幫襯+唱通街!!今次真係貼$買氣受,五通買少少嘢就咁的下場??So Bad!!
2011-09-07
5 分鐘 (外賣自取)
$60 (其他)
  • ---
個盒design 非常smart, 好trendy, 唔洗用絲帶除左呢樣,真係好失望個cake 好重手,有1.5lbs以上,叫特濃千層朱古力蛋糕, $140覺得抵食,酒店出品,唔會差個樣好靚,個名好吸引,所以放棄左das gas買佢點知個個都食剩一半texture好怪,實實地,但口感唔好(我鍾意食實o既cake)d chocolate, 唔止淡,係好cheap o既朱古力味....有d似新年有時會有人買假金沙上黎o既味道,一d都唔rich得好薄好薄一層海綿蛋糕如果朱古力味夠rich夠smooth, 蛋糕少d一樣好食,但咁o既質感,有多d蛋糕應該會易入口d...呢世都唔會再黎, bye bye

除左呢樣,真係好失望

個樣好靚,個名好吸引,所以放棄左das gas買佢

點知個個都食剩一半

texture好怪,實實地,但口感唔好
(我鍾意食實o既cake)
得好薄好薄一層海綿蛋糕
呢世都唔會再黎, bye bye
2011-02-10
外賣自取
$30 (其他)
慶祝紀念
生日
2010-11-23 455 瀏覽
行完一田,經過帝都餅店見到這個北海道牛奶藍莓芝士餅($48)$48算係幾平,因為平時一件飛糕都$25-$30所以就買一個返屋企試下啦!不過佢的包裝唔好,搞到個蛋糕不停撞去盒邊原本個個藍莓牛奶忌廉係中間的,變左係一邊!個芝士餅的牛奶只係係個蛋糕面上,中間係冇,但芝士餅都幾好味,芝士味幾濃同軟滑以呢個價錢真係算唔錯呀!
行完一田,經過帝都餅店

見到這個北海道牛奶藍莓芝士餅($48)

$48算係幾平,因為平時一件飛糕都$25-$30

所以就買一個返屋企試下啦!

不過佢的包裝唔好,搞到個蛋糕不停撞去盒邊

原本個個藍莓牛奶忌廉係中間的,變左係一邊!

個芝士餅的牛奶只係係個蛋糕面上,

中間係冇,但芝士餅都幾好味,芝士味幾濃同軟滑

以呢個價錢真係算唔錯呀!
2010-11-06
1 分鐘 (外賣自取)