2007-03-20 18 瀏覽
去完維園花展,午餐就再去附近的帕莎(Pasha)!兩個人的餐單:1. 清真咖喱牛肉配烤餅2. 芝麻羊肉卷3. 牙籤羊肉4. 清燉羊肉湯5. 老虎菜好飽、好飽、非常飽清真咖喱~ 同一般泰國咖喱好唔同,冇咁椰汁!我鍾意!芝麻羊肉卷~ 裡面有馬蹄、蔬菜粒,配埋羊肉,幾爽口!牙籤羊肉~ 我ge 摯愛!到中國東北幾乎日日食、餐餐食呀!清燉羊肉湯~ 我試jor 一啖,幾清。老虎菜~ 我一坐低就即刻order,夠晒清爽、酸酸地、又有麻油香味!非常愛呀!相關照片,請參考:http://hk.myblog.yahoo.com/jw!fN3vGWSHAx_EIcXTujySe8pjjQXiVg--/article?mid=15
去完維園花展,午餐就再去附近的帕莎(Pasha)!

兩個人的餐單:
1. 清真咖喱牛肉配烤餅
2. 芝麻羊肉卷
3. 牙籤羊肉
4. 清燉羊肉湯
5. 老虎菜
好飽、好飽、非常飽

清真咖喱~
同一般泰國咖喱好唔同,冇咁椰汁!我鍾意!

芝麻羊肉卷~
裡面有馬蹄、蔬菜粒,配埋羊肉,幾爽口!

牙籤羊肉~
我ge 摯愛!到中國東北幾乎日日食、餐餐食呀!

清燉羊肉湯~
我試jor 一啖,幾清。

老虎菜~

相關照片,請參考:
2007-03-08 12 瀏覽
我同mum去食lunch,叫2個set lunch,加1碟會員coupon送什菌炒羊肉。set lunch - 1) 雞肉紅糙米飯(雞鹹) 2) 肉絲酸辣波菜麵+ 素餃子食味道中上啦,不過職員要人客問先俾個set lunch餐牌,咁樣唔係幾好!餐廳環境真係唔錯,坐位寛敞。

set lunch - 1) 雞肉紅糙米飯(雞鹹)
2) 肉絲酸辣波菜麵+ 素餃子

餐廳環境真係唔錯,坐位寛敞。

2007-02-21 3 瀏覽
我沒有看過食評,「盲中中」撞入這間新疆菜館,竟然意外地好吃。<br />帕莎的晚餐以羊肉為主,有兩個二人套餐可以選擇。在北京時看過同學吃烤羊肉,這所餐廳的烤羊骨的味道,特別是所用的香料,跟在北京氣味差不多(可能用的香料差不多),很特別,不同的是,我相信帕莎的烤羊肉較為適合香港人的口味。羊肉腌製得很好,肉質不但軟,而且沒有很重的羊膻味。套餐中的那鍋雞湯是另一個驚喜。服務非常好。如果一大班朋友來吃飯的話,還有一個裝潢很特別的「廂房」,佈置得很有少數民族住的地方的特色。<br /><br />二人餐不用三百元,我另外點了一杯雪梨薄荷特飲,結帳時吃了差不多四百元。<br /><br />而且如果已經吃厭了中國菜、日本菜、泰國菜、西餐的話,來個新疆菜也夠特別了吧,雖然菜式的味道較濃,但總結以上的意見,我覺得還是很不錯的。
<br />
<br />
2007-02-10 5 瀏覽
比想像中差... 可以不是太合口味... SPICES的味道好重,又不SERVE豬肉,串燒又沒有SATAY... (可能這樣先至夠正宗啦... 我明白)TOMATO NAAN 一般啦, 個SAUCE 係EGGPLANT, 都幾得意.喀O十什麼的,是DUCK BREAST碎炒洋蔥而已... 口味又係一段,有些油膩燒雞串,好似印度香料味好重咁燒南瓜,唔抵食,因為南瓜本身好平,但叫3串要$45加一STEW BEEF WITH POTATO - 幾好,但牛肉是好像牛展那一種(即在台灣可常吃到的那種)服務員怪怪地...又話特登唔咁快上某一碟菜,等我O地唔洗趕,慢慢食,但係佢點知我O地唔趕,其實我家姐趕住返去睇爭霸...後來已食完桌上食物好耐,要催佢佢先上埋碟菜! =/ 奇怪...仲有我O地無BOOK位,要坐OPEN AREA, 但似坐街邊多D... 順提恆生卡有折

燒雞串,好似印度香料味好重咁
燒南瓜,唔抵食,因為南瓜本身好平,但叫3串要$45加一

順提恆生卡有折
可愛的朋友約帕莎開飯,順便為元旦生日的壽星慶祝生日,一口答應下來。當晚,發現是超乎預期的精彩: 首先是環境。我們由六人加至七人後,座位由普通位轉到特別房;環境與氣氛當然正斗好多,難得經理肯waive我們$1500的min charge,更覺超值! 然後是禮物。去到每檯都有精美禮物包一份,內含別緻的民族風匙扣以及乾果,因是新疆新年由餐廳送出。真開心! 跟著是民族舞表演。超美艷的新疆美女不但跳得落力,而且笑靨如花,吸引食客都齊聲拍手,氣氛非常熱鬧;還有個鬼妹仔跟風一齊跳,令場面更添歡樂氣氛!事後新疆美女還跟食客合照呢! 食物方面也夠豐富的:第一輪是新疆啤酒+串燒,用碗來喝的新疆啤酒清新易入口,配搭羊肉串燒滋味非常。也有試鹿肉,不過有陣奇異羶味,還是羊肉好吃。 第二輪有芝麻羊肉卷(不錯)、帕爾木丁(原來是焗餃子,我們點了羊肉雞肉各一,羊肉較好)、新疆大盤雞(酸酸辣辣幾開胃好味)。全部味道都不錯,不過量少感覺似陣風,要再叫。 第三輪有新疆牛肉咖哩配薄餅(咖哩汁好味也多,必須追加多份薄餅)、新疆羊肉抓飯(濕濕的帶甜味,ok)、新疆牛肉拌麵(酸酸辣辣幾滋味!),還有餐廳因新年送的烤乳羊(普通)。

吃完第三輪飽到了八成,未想到原來甜品才是最飽的:吃完番石榴雪糕(口感與味道皆很特別,值得一試)及豆沙軟餅(熱熱糯糯的,很能填肚!),差一點吃不下帶來的C'est Mieux蛋糕。

要讚是晚服務超級好,整個飯局非常開心熱鬧。一人才百多元,絕對是個超值經歷!
2007-01-01 7 瀏覽
On 31/12/06, I went to 銅鑼灣辣蟹莊having dinner..I had I "SUPERR BAD" experience there that I wanna share w/ u all...1. Waiter (A) recommanded me to have one dish that actually I didn't want to order it..but he did order it for my table...When another waiter (B) delivered this cooked dish on my table, of course, I refused it but...waiter (A) came to my table and "forced" me to accept it..even though it only cost $48, I really didn't feel comfortable to be forced to accept what I did't agree to order.

1. Waiter (A) recommanded me to have one dish that actually I didn't want to order it..but he did order it for my table...When another waiter (B) delivered this cooked dish on my table, of course, I refused it but...waiter (A) came to my table and "forced" me to accept it..even though it only cost $48, I really didn't feel comfortable to be forced to accept what I did't agree to order..what kind of service is it in this restaurant?

2. During having dinner, the air conditioner became stronger and stronger..all my dishes were cool down within 2 mins...yes, all were "cold"..how could I eat them?

3. When I had not yet finished my dishes, I found waiter (C) came to me table and asked me to pay the bill..however, I had never told them I wanna bill it yet...they seemed to force us to leave ASAP in order to release the table for other customers...

Hence, I would HIGHLY not recommand you all to go to this restaurant indeed..SUPER BAD and the dishes r nothing speciall indeed!!!
平安夜8 人聚會, 點了a)海鮮炒飯$62 有蝦, 鮮魷咁, d 麵片好煙un(b)新彊拌麵(雞) $52 D 麵條滑, 好難不上來, 甜甜酸酸不錯的(c)焗茄子茸配烤餅$45 x 2 蒜茸好香, 配以烤餅, 一口吃下, 正(d)帕爾木丁(羊)(4 件) $44 / 帕爾木丁(雞)(4 件) $44 帕爾木丁就好似一個小型肉卷咁, 而且好入味(e)磨鼓翠肉瓜野茵$52 較為普通(f)芝麻羊肉卷$58 香芝麻卷包住啖啖羊肉, 很爽(g)曲曲(即係雲吞) $38 清湯雲吞, 不太特別(h)哈什擔鴨配叉子$95 叉子燒餅既鴨肉版本, 叉子好脆(i)清真咖哩雞$95 辣辣地, 頗香的都, 雞肉都唔鞋淨烤餅$24 為左唔浪費清真咖哩雞既咖哩汁, 特登叫個淨烤餅來沾汁(j)羊肉抓飯$65 較為清淡的菜色, 羊肉粒一點蘇味也沒有(k)新彊啤酒$40 x 4 4度啤酒, 幾清香士多啤梨蘆薈梳打$35青蘋果乳酪蘆薈梳打$35(l)提子乳酪蘆薈梳打$35 三種梳打酸酸甜甜, 醒胃之選(m)西林布甸$22 x 8 木糠好惹咳, 小心進食(n)果仁粟子茸窩餅$45 香甜脆脆地既餅另外有
平安夜8 人聚會, 點了:

青蘋果乳酪蘆薈梳打$35
(l)提子乳酪蘆薈梳打$35 三種梳打酸酸甜甜, 醒胃之選
(m)西林布甸$22 x 8 木糠好惹咳, 小心進食
(n)果仁粟子茸窩餅$45 香甜脆脆地既餅
另外有杯(o)鮮果乳酪補番既, 原價貴過$22, 因為西林布甸冇晒
(p)
烤羊串燒$38 x 2
烤牛串燒$38 x 2
烤雞串燒$38 x 2

以上三樣串燒都辣辣地, 但係好惹味的真係

環境係可以傾到計的, 侍應同經理服務都幾好, 雖然打爛左隻杯但好有禮貌問你有冇整親.
因為東亞銀行信用卡有半價優惠套餐,爸媽又不想煮飯;而且大家都未食過新彊菜,於是一起去試下新口味。我們訂了七時半的位子,入坐時全場爆滿,好誇張。雖然餐廳的佈置幾有心思,但每張檯距離相隔不到一尺,實在太過擠迫了;再者,人太多,環境超級嘈吵,彼此交談時都要扯著喉嚨大聲叫。至於服務亦痳痳地,侍應好忙碌,我們舉手舉了十分鐘才有人發現我們要點菜;點菜時又好混亂,我們剛點了四人餐,都未叫飲品,侍應小姐便立刻走開了;期間又有漏單,結果點了四次菜終於才落齊單。而食物味道方面,同行有喜歡‘濃味’食物和食肉獸類朋友就覺得好正,因為套餐內有十二道菜,就包括了牛,雞,羊,魚,鴨和馬肉,好厲害。我本身就最喜歡食‘新彊烤乳羊’,烤得好香好軟滑。其他餸菜味道就一般,而且雖然我們已叫廚房盡量‘減辣’,但我都覺得好辣,要不停飲水。我們一行六個人中等食量,食四人餐都剛剛夠飽;不過又想試其他菜,於是叫了鹿肉串,居然比套餐的雞串和羊串好味道,又多肉汁;另外亦叫了‘帕爾木丁’,有點像羊肉叉燒酥,幾特別;甜品則加了栗子花生鍋餅,也比套餐的楊枝金露果凍更好味。

2006-10-20 1 瀏覽
東亞張咭有promotion,兩個人食佢個二人餐都係一百九十,勁抵,就走左去試,個環境都幾得意,南瓜包子-好似小籠包咁細,入面全部都係南瓜,唔熱但okay,嚟完呢味差唔多等左半個鐘先有第二樣,吹左幾次淨係識得講唔好意思,跟住以下三樣一齊嚟拍黃瓜茄子茸配烤餅-okay烤羊小腿-好味唔un燒雞串牛串各一-好入味之前唔記得自己個餐有咩,以為冇架喇同埋都飽飽地,跟住食完再過幾個字竟然先送:-醬爆姬松茸露荀雞柳-唔辡但油,爆炒豆條-蒜茸炒,好油楊枝甘露果凍四舊-好味,唔太甜叫左兩枝啤酒加一杯提子乳酪蘆薈整體上佢係好味o既,以兩個人嚟講都幾多份量,但係人多佢地就好亂,有待改善

拍黃瓜
茄子茸配烤餅-okay
烤羊小腿-好味唔un
燒雞串牛串各一-好入味
醬爆姬松茸露荀雞柳-唔辡但油,
爆炒豆條-蒜茸炒,好油
楊枝甘露果凍四舊-好味,唔太甜
叫左兩枝啤酒加一杯提子乳酪蘆薈

2006-09-02 2 瀏覽
焗餃子(chicken) 唔得!茄子羊肉餅伴草莓乳酪=> only 乳酪好味海蜇頭=> 唔得..薄餅羊肉、羊Ribs& 南瓜豆沙餅係最好食。
焗餃子(chicken) 唔得!
茄子羊肉餅伴草莓乳酪=> only 乳酪好味
海蜇頭=> 唔得..

薄餅羊肉、羊Ribs& 南瓜豆沙餅係最好食。

2006-08-30 15 瀏覽
前日生日, 男友帶我去食.商務午市套餐幾抵($148/2位), 但食物不太吸引,因我一向鍾意食羊, 所以叫左:1) 芝麻羊肉卷- 好香芝麻味,再加碎羊肉&碎青瓜,清新2) 烤羊肉配烤包-烤羊太鞋&硬, 配烤包亦太乾3) 手抓羊肉- 配羊湯&香料, 有羊味但不太濃Drink:四寶茶6/位- 同普通茶冇分別薄荷茶22/位- 幾清爽, 解油Ok我地平日午市尾到, 得三枱人, 可以坐Sofa位, 好有feel. waiter算有耐性, 但3pm 被逼埋單
前日生日, 男友帶我去食.

1) 芝麻羊肉卷- 好香芝麻味,再加碎羊肉&碎青瓜,清新
2) 烤羊肉配烤包-烤羊太鞋&硬, 配烤包亦太乾
3) 手抓羊肉- 配羊湯&香料, 有羊味但不太濃

Drink:
四寶茶6/位- 同普通茶冇分別
薄荷茶22/位- 幾清爽, 解油Ok

waiter算有耐性, 但3pm 被逼埋單

2006-08-19 3 瀏覽
一行七人一齊開飯...入口門侍應按照新疆習俗要求客人洗手三次,好特別。新疆啤+ 羊肉串燒好正架....番薯拔絲好特別..有新疆服務員介紹食品好good!! 環境好新疆feel!!我地join左個會藉...即時有8.5折

新疆啤+ 羊肉串燒好正架....

我地join左個會藉...即時有8.5折

2006-08-15 4 瀏覽
我係幾年前黎過一次, 有日上openrice睇返, 再帶5個朋友去試...尋晚7:15去到, 一坐低就有個waiter問我0地要唔要叫飲品, 我0地話唔駛住, 點知叫0野食時又問多一次, 仲要係唔同0既waiter都問一次...駛唔駛咁煩啊? 一杯飲品要33蚊, 同個頭盆price一樣, 我0地覺得唔抵, 叫左其中一個waiter俾水我0地, 等左好耐都無, 再叫食物時要問多一次先有水飲...講真0個句, 咁大間餐廳唔係俾杯水都唔得0卦?食物方面都keep到水準, 串燒, 新疆麵, 雞肉抓飯, 皮蛋, 清蒸桂魚等, 全部都ok, 推薦拔絲蕃薯, 好好食, 有成8片, 最衰已經食到飽飽, 如果唔係一定食哂!!呢間餐廳服務只係一般, 但勝在裝潢夠特別, 未試過0既都可以試下.
2006-08-06 6 瀏覽
今晚第一次去試,環境唔錯,有新彊風味。招呼都幾好,不過食物就沒有什麼驚喜。二人套餐不太吸引,一心想去食羊,兩款二人套餐中只有其中一款有一味羊肉。於是自己叫了燒羊肶、烤餅、羊肉串等。味道普普通通,絕對唔會難食,但就無乜特別,不會令人覺得回味。不過羊肉騷味適中,值得一讚。甜品叫了拔絲香蕉,非常失望。其實拔絲香蕉不過是香蕉加糖漿,成本很低,賣成$55一份主要是功夫錢。糖漿要夠熱,冰水要夠凍,但可能因為客人多,那位待應做得好匆忙又馬虎。又可能唔夠人傳菜,送到時糖漿不夠熱,所以很厚的黏在香蕉上,浸冰水後糖漿變硬。食的時候有一半都好像食冰糖,咬到牙都軟。
2006-07-12 6 瀏覽
因為係KPG會員,見d食評又唔錯,本人亦喜歡食羊,所以就黎試下~兩個人叫左以下菜式:1) 青瓜卷2) 燒羊腿3) 羊串燒青瓜卷作為前菜都oko既,燒羊腿都唔錯,勝在唔"鞋",不過好淡.至於個串燒,一食之下...咦,點解同個羊腿一樣味o既!?只係多左d辣味咋喎...早知係咁,就唔叫兩款都係羊啦!其實佢d羊肉全部都以同一種香料作調味,所以味道大致相同,而我個人亦唔係太喜歡呢種香料o既味道,所以成餐飯俾唔到我好大o既驚喜...但係我都會再去,因為仲有幾款菜想試下,但就一定唔會再叫以上三樣lu...不過值得一提的是,新彊啤酒確係唔錯,用木碗裝住黎飲,好特別!
1) 青瓜卷
2) 燒羊腿