餐廳: 巴黎小館
資訊:

2021-08-01 927 瀏覽
Happy Friday, Book咗Gucci個exhibition, 去之前食個Early Dinner先, 友人推介呢間餐廳, 不仿一試。選擇種類好多,飲品都有好多款可以揀,先叫咗兩杯drinks傾吓計先!飲住野,慢慢order,意大利雲吞好入味,份量就少咗啲,order咗個魷魚圈,醬汁好特別,仲可以加錢配薯蓉,或薯條或沙律,我哋揀咗薯蓉,不過薯蓉就比較稀,薯條會好啲。再叫咗個法式烤火腿芝士三文治,份量超大份,可以2個人share,由於眼闊肚窄,當然食唔晒,不過係好食,整體唔錯,值得一試,環境舒服!

2021-07-02
2021-07-22 735 瀏覽
Happiness is a glass of juicy berries Deux Baise Cooler呢間café喺大館內,氣氛都唔錯,weekend晚上去、有啲風氣溫唔係咁熱,坐出面同朋友飲mocktails傾下計。對出有個類似噴泉、有啲唔同顏色嘅燈、好多人喺度玩都幾熱鬧,開開心心地渡過一晚。Café ClaudelShop 01-G08, Tai Kwun Central中環荷理活道10號大館營房大樓地下01-G08號舖

Café Claudel
Shop 01-G08, Tai Kwun Central
中環荷理活道10號大館營房大樓地下01-G08號舖
Deux Baise Cooler
位於中環的大館現在除了是古蹟和藝術館外,還有不少餐廳的喔之前有在其中一間吃過三層架下午茶,今次就去了一間法國巴黎小館吃BrunchCafé Claudel - 原來是細細間,所以座位也不算太多。我們是星期日下午差不多3點的時間用餐,不用等位~Brunch 的選擇幾多當然也有主Menu的可以選~不過沒有Set,於是飲品就要單點囉 班尼迪蛋配三文魚 ($128) -  對比平時吃開的,這個如一貫法國菜那樣很精緻 ... 還有那荷蘭醬是酸度較重,反而好像奪了水波蛋的蛋黃香。沙律倒是正常還頗開胃法式龍蝦汁虎蝦扁意粉 ($188) - 意粉口感偏硬身,但每一條都有沾到惹味的龍蝦汁,所以吃落很滋味。虎蝦亦有5隻,每隻的質感都很厚實彈牙喔和朋友都有單點飲品,但完全覺得選咖啡是不應該的。Latte ($40) - 喝起來是有點燶的那種苦味 ... 看來選 Apple Juice ($35) 會比較穩陣
位於中環的大館現在除了是古蹟和藝術館外,還有不少餐廳的喔

班尼迪蛋配三文魚

法式龍蝦汁虎蝦扁意粉 ($188)
虎蝦亦有5隻,每隻的質感都很厚實彈牙喔
法式龍蝦汁虎蝦扁意粉

和朋友都有單點飲品,但完全覺得選咖啡是不應該的。
Latte
Apple Juice
2021-07-18
法式龍蝦汁虎蝦扁意粉
2021-07-05 1077 瀏覽
大館特色法國餐廳🍹🌷就係大館嘅一間🇫🇷法國餐廳🍹之前幫襯過 不過次次都坐室內因為坐室內又有冷氣同埋又有另一個感覺呢間餐廳有提供生啤啤酒或者其他雞尾酒🍹不過我次次都係飲果汁🍹坐室外真係完全唔同feel🥰🌸隨便影都好有旅遊感覺🧳雖然坐外面真係有d熱,不過大館建築物真係好靚朋友叫咗杯咖啡然後特登order加忌廉喺面,$35再加$15,一杯咖啡都只係$50嘅價錢咋,$98嗌咗一個三色雪糕嘅香蕉船都係香蕉再加三個雪糕,再加餅乾,味道就一般般啦因為都有少少普通📍 Café Claudel 中環荷李活道10號 大館營房大樓地下01-G08號舖
大館特色法國餐廳🍹

呢間餐廳有提供生啤啤酒或者其他雞尾酒🍹
不過我次次都係飲果汁🍹

坐室外真係完全唔同feel🥰🌸
隨便影都好有旅遊感覺🧳
雖然坐外面真係有d熱,不過大館建築物真係好靚

$98嗌咗一個三色雪糕嘅香蕉船

📍 Café Claudel
中環荷李活道10號 大館營房大樓地下01-G08號舖
2021-07-04 1054 瀏覽
2/7/2021第三次食呢間餐廳今次帶我家姐嚟食,keep到啲嘢食好好味杯chill on the terrace 好好飲 芫茜味魷魚圈好specialHam Sandwich 好大份又好味意大利雲吞有驚喜mash potatoes 好smoothly
2021-07-02
m
Restaurant waitress doesn’t seem to greet customers. Not that they are not polite but they seemed not care. Food is fine but if no add on to the set lunch, it’s too plain and would not worth the value. They should also fix the window as the hot air comes inside while air conditioning is not strong enough. Overall not recommend to come.

2021-06-18
好味指數😋😋回頭指數⭐️⭐️開心指數🤗🤗🤗🤗(環境 + 同行嘅人only)呢間店嘅環境係舒服嘅~ 本身有諗過坐戶外,因為環境靚D,不過因為呢排太焗太熱啦... 都係坐返室內先~叫咗5款小食... 好一般呢~ 本質上都below average! 主菜都算正常!🍴Linguini Vongole ($168)呢個係成晚最好食嘅嘢~ 之前叫嘅小食都唔太得,所以只叫一個主菜... 蜆肉都算幾多幾新鮮,扁意粉煮到Al dente,個汁係香蒜 + parsley,好味!🍴French Fries ($88)So sad 呢個係最好食嘅小食~🤦🏼‍♀️🍴Burrata & Tomato Salad ($138)仍然好sad 嘅係,排第二好食嘅都係冇技巧嘅小食... Burrata 好軟滑夠濃香,簡單嚟講係舊芝士夠高質,問waitress 有冇bread basket 佢就toast 咗8片麥包俾我哋(其實作為法式餐廳... 咁樣嘅bread basket係有D奇怪)anyways, 放上多士係好食嘅~ 另外佢嘅陳醋都幾純味~ 🍴Camambert Croquettes ($98)呢個係炸Camamber
好味指數😋😋
回頭指數⭐️⭐️
開心指數🤗🤗🤗🤗(環境 + 同行嘅人only)

🍴Linguini Vongole ($168)

Linguini Vongole

🍴French Fries ($88)
So sad 呢個係最好食嘅小食~🤦🏼‍♀️

Burrata & Tomato Salad

🍴Camambert Croquettes ($98)
呢個係炸Camambert 芝士配無花果醬,Camambert 芝士本身應該有一種鹹味同獨特嘅氨味,有綿密口感,不過呢款就... 冇咩獨特嘅味,反而個味有D似Brie,雖然炸得幾香脆,不過個主角係失望嘅~

Camambert Croquettes

🍴Sautéed Calamari ($98)
呢個... 炒魷魚圈呢... hm... 個香蒜芫茜汁係好味嘅,不過魷魚圈呢,似白灼... 😞 完全同個汁混合不能,夠煙韌但冇味... 仲有少少雪味~

Sautéed Calamari

🍴Meatballs ($108)
呢個絕對失敗,肉質勁鬆散,又係主角出事,香草番茄醬係好味嘅~

Meatballs

🥂Prosecco ($450/bottle)
佢都幾可愛,係用冰袋instead of 冰筒,支酒就唔關餐廳事,價錢算合理~

Prosecco

呢度都係chill 下飲下嘢就算啦,食飯呢,可能都得嘅~ 小食呢都係諗下啦~ 😅

Linguini Vongole
Burrata & Tomato Salad
2021-05-07 1157 瀏覽
今日難得放假,唔使湊女,同朋友食完午餐,就約朋友去大館行下,坐低飲杯嘢。朋友就點左一杯檸檬紅茶我就點左一杯紅酒 Cabernet Sauvignon, Merlot ,對紅酒唔算十認識,但此時此刻,望住呢個風景,可以享受片刻嘅私人時間與朋友傾吓計,普通紅酒都變美酒🍷。

朋友就點左一杯檸檬紅茶

2021-04-24 1382 瀏覽
嚟到大館只係60蚊杯 draft stella啤酒其實都幾平吖, 仲要係間法國餐廳有大館靚景,餐廳樓底高,好大個歐式bar枱,地方夠大坐得舒服,有室內外,我地唔想太熱所以坐咗喺裡面,服務員都好nice, 我地仲係呢度都影咁好多靚相添雖然呢間法國餐廳,食物唔算多選擇,但我哋叫咗三樣嘢,味道都唔錯,我哋叫咗有燒春雞,芝士拼盤(好大盤連包),mini burger (兩個) 雖然真係細,但味道唔錯,我地3個女仔,樣樣試小小咁,又唔洗食太多,唔會飽過頭,埋單每人300蚊都ok吖,又唔算太貴,下次可以再黎傾下計
嚟到大館只係60蚊杯 draft stella啤酒
其實都幾平吖, 仲要係間法國餐廳

2021-03-05 1913 瀏覽
山長水遠去到大館都想食完嘢先走,所以就去咗呢間餐廳呢間餐廳食物選擇唔算好多,反而飲品選擇就好多,叫咗個比較保險點樣煮都唔會太伏嘅黑松露意蘑菇忌廉意大利粉、芝士薯條同埋medium rare 嘅牛扒配薯蓉🎊黑松露蘑菇意大利粉好濃味,啲黑松露忌廉偏向厚身,令到每一條意大利麵都可以好容易就沾滿啲黑松露忌廉汁😛😛牛扒就唔算好突出,同埋啲薯蓉食到一半就好快凍咗,可能係天氣嘅關係薯條炸得比平時快餐店嗰啲好味,不過芝士就唔係拉絲嗰啲芝士😅😅
山長水遠去到大館都想食完嘢先走,所以就去咗呢間餐廳

2020-12-18 2744 瀏覽
荷李活道 大館我很喜歡的地方活化歷史古跡 很成功的案例第2次來吃午餐,選了家定價比較親民的法式小館---Cafe Claudel,提前網上(Open Rice)訂座13:00,但因特發原因,遲到7分鐘,系統自動把我的訂座取消了!!!到店時,店員已經查不到我的訂座紀錄!還好等了5分鐘,他就幫我安排了座位。點了2份set lunch:#粟米薯仔忌廉湯配香蒜脆包粒,湯夠濃,口感creamy,好味!#經典肉醬意粉,我吃這個,味道好!但感覺挺heavy的,要喝檸檬茶,平衡一下!#焗蟹肉配多士,朋友吃這個,她表示喜歡!#凍檸檬茶,解膩,好喝!#凍咖啡,朋友說冰塊多了,味道沖淡了!總體滿意的1餐!
荷李活道 大館
我很喜歡的地方
活化歷史古跡 很成功的案例

到店時,店員已經查不到我的訂座紀錄!
還好等了5分鐘,他就幫我安排了座位。

點了2份set lunch:
#焗蟹肉配多士,朋友吃這個,她表示喜歡!
#凍檸檬茶,解膩,好喝!
#凍咖啡,朋友說冰塊多了,味道沖淡了!

總體滿意的1餐!
2020-11-02
2020-12-13 2405 瀏覽
今日特登揀咗喺大館中環度食lunch,平時行過可能都會喺附近嘅酒吧飲嘢,但食嘢真係第一次。見到佢嘅lunch set都算唔錯同埋幾吸引,所以特登入咗去試。只需要$148,就會有頭盤、主菜同埋一杯嘢飲,呢個價錢來講,喺中環都算差不多,當然你都可以加錢配酒或者其他特別嘅嘢飲!可能我今日食飯時間算叫早,入到去都唔算太多人,佢亦有室內同室外嘅位置,因為天氣開始轉涼所以我選擇坐入邊! 已就快聖誕佢哋都有唔同嘅聖誕裝飾喺餐廳入邊。餐廳嘅空間算寬躺,座位與座位之間都有一定嘅距離,啲座位都坐得算舒服😌首先頭盤你可以選擇湯或者沙律,而今次我選擇左佢哋嘅忌廉芹菜頭湯配香脆包粒,味道都唔會好鹹,而且有淡淡的芹菜味,我個人覺得唔錯!配合一啲香脆包粒,成個湯變得更加香🤩而今次我選擇左佢哋蜜汁烤三文魚(+$40),個魚皮烤得好香脆,肉質都好柔嫩,三文魚配左啲雜菜同埋薯蓉,份量啱啱好👌總括來講,服務員的態度都好好,而環境都好幽靜、舒服,適合一班朋友或者情侶過嚟享用佢哋嘅午餐或者晚餐,又或者一班同事放工過嚟飲嘢!

忌廉芹菜湯

蜜汁烤三文魚柳配雜菜&薯蓉

忌廉芹菜湯
蜜汁烤三文魚柳配雜菜&薯蓉
2020-12-01 1347 瀏覽
Outdoor ambience okay. Inattentive wait staffs. Food very below average. Ordered one set lunch then another from a la carte menu. Set lunch included a “chickpea salad”, literally a plate or greens with chickpea, should’ve known. Little to to dressing. Isn’t this a french restaurant? And aren’t they supposed to five an impression of wanting to “soak remaining sauces off plate”? I ordered the honey glazed salmon that was absolutely tasteless, mash potato were cold, grilled vegetables did not taste
Outdoor ambience okay.

I ordered the honey glazed salmon that was absolutely tasteless, mash potato were cold, grilled vegetables did not taste pleasant - I don’t know how you can mess up such a simple dish let alone the carrots and zucchini paired with.

Croque Monsieur came with side salad that tasted a week old. Fries were below room temperature and soaked in oil, some fries even appeared burnt while others were not cooked through. Last but not least, the supposed star of the plate was not even thoroughly grilled, soggy bread and mediocre quality ham.

Over all disappointment.

Do not recommend and will never come back. A glass of cheap happy hour, sure. But not for their food and service at all.
2020-11-19 1278 瀏覽
俾50蚊杯Stella同House Rose吸引左入嚟坐低,點知自己犯賤嗌咗杯Aperol Spritz,即係中間橙色到好可怕嗰杯嘢。一見到佢個顔色已經覺得自己中咗伏,果然個味道無令我失望,真係伏到不得了🤮🤮🤮好濃烈嘅難飲嘅藥水味呀!結果我飲咗兩啖就放棄,浪費左我60蚊☹️☹️
點知自己犯賤嗌咗杯Aperol Spritz,
即係中間橙色到好可怕嗰杯嘢。

一見到佢個顔色已經覺得自己中咗伏,
果然個味道無令我失望,
真係伏到不得了🤮🤮🤮

好濃烈嘅難飲嘅藥水味呀!

結果我飲咗兩啖就放棄,
浪費左我60蚊☹️☹️
2020-09-28 2420 瀏覽
經濟慢慢復甦,又是時候外出覓食了。這次來到舊警署大館。旅客減少,加上平日中午,還未放飯,遊人也較少,反而倍感寧靜,很舒服。選擇了Set Lunch,2 courses再加Lime Soda。甜品不對口味便另叫單點享用。烤蕃茄甜薯湯吃到蕃茄的濃郁與酸度,卻吃不到甜薯的甜味,可能混和蕃茄蓉內已經沒有了獨特的甘味。整體是酸甜蕃茄湯味。牛腹肉配薯條及沙律牛腹肉五成熟,幸好沒有過度烹煮,看得出的五成,吃得出外熟內嫩,只是配上偏甜的醬汁,個人口味上有點怪。沙律菜有醋汁,薯條配茄汁,普通沒有難度。黑朱古力山峰配雲呢嗱雪糕曾在此及Chocolate Foundate二選一,看到黑朱古力變心心眼了,下單看看有多“黑”。可惜希望越大失望越大,整杯的忌廉比雪糕還要多,黑朱古力只以醬汁作陪襯,感覺有點被騙。由於個人不吃忌廉,感覺若然走忌廉,應該會較好吃的。下次還是隱陣行先。室內環境舒適,有室內室外之分。可以選擇坐在露天地方,也可以在室內感受酒吧餐廳的氣氛。或者把自己代入到30、40年代的英殖時期,警察閒時在內部的酒吧喝兩杯,傾談無聊事,也是一大樂也。
經濟慢慢復甦,又是時候外出覓食了。

這次來到舊警署大館。

牛腹扒配薯條及沙律

牛腹肉配薯條及沙律