2018-09-28
呢輪開始天氣冇咁熱有啲秋意,想食啲辣嘢例如雞煲魚煲,前兩日放工去銅鑼灣Time Square睇完Mickey Mouse展覽,跟住行咗去利舞臺對面嘅一間“巴辣烤魚米線”食晚飯,佢哋有雞煲或者魚煲選擇,如果你一個人嘅話亦可以食酸辣米線或者叉油雞飯都任君選擇。我哋嗰日就點咗一個魚煲,佢地有三款魚類選擇,有沙巴龍躉、清江魚同埋桂花魚,而我哋就選擇咗沙巴龍躉,原條沙巴龍躉夠大條,兩個人食已經好足夠,而味道方面有麻辣酸辣同埋水煮魚等不同選擇。小辣嘅酸辣味就最適合我哋口味,酸酸地又有輕微辣味,唔會太辣,沙巴龍躉肉質彈牙嫩滑,而配料有蜆、芽菜、豆腐卜、青瓜、酸菜等等,十分豐富。另外配料方面我哋加咗美國特選肥牛、自家製魚腐、窩筍、生菜同埋響鈴。特選肥牛算嫩滑,性價比高,而自家製魚索咗酸辣湯底非常好味,青綠既鍋筍同生菜就可以平衡一下辣味。整體嚟講魚煲味道夠濃郁,而且份量足夠,兩個人食一條魚加少少配料已經夠曬飽,喺銅鑼灣區嚟講呢個魚煲性價比算高。