2018-10-18 32 瀏覽
呢排有啲秋意,係時候食番啲辣辣地嘅嘢😬記得未同男朋友一齊嘅時候,佢成日約我食烤魚,但最後都係食唔成🤣有三款魚選擇,我就揀咗中間價錢嘅魚🤣呢到除咗烤魚仲有雞煲🐥#麻辣烤魚 (清江魚 $288)😋好味指數:(7/10)嗌咗中辣多花椒🤤覺得唔算太辣🤔🌶條魚輕輕炸過嚟(之前食過間炸得脆啲,惹味啲😳),肉質係比較實😬雖然食落去都係啲大骨,不過都要小心啲😙另外都有幾多蜆係到😍#美國特選肥牛 ($68)😋好味指數:(6/10)比較細片,食落肉質一般🤔#本地黑毛豬 ($68)😋好味指數:(7/10)黑毛豬肉味幾香😍食落去比較淋😙
呢排有啲秋意,係時候食番啲辣辣地嘅嘢😬
有三款魚選擇,我就揀咗中間價錢嘅魚🤣
呢到除咗烤魚仲有雞煲🐥

#麻辣烤魚 (清江魚 $288)
😋好味指數:(7/10)
嗌咗中辣多花椒🤤覺得唔算太辣🤔🌶
雖然食落去都係啲大骨,不過都要小心啲😙
另外都有幾多蜆係到😍

#美國特選肥牛 ($68)
😋好味指數:(6/10)
比較細片,食落肉質一般🤔

#本地黑毛豬 ($68)
😋好味指數:(7/10)
黑毛豬肉味幾香😍食落去比較淋😙
2018-10-18 16 瀏覽
今日去銅鑼灣食雞煲呀!開心!響鈴卷,28響鈴香脆,吸滿了湯汁的鹹香。蒿萵,$22蒿萵是我喜歡的食物之一,爽脆之餘又有清新的味道,在吃膩的時候,有點纖維是需要的。而這兒的蒿萵翠綠新鮮,份量都不少呢。魚皮餃,$28魚皮餃是我們後加的,當時店子快關門,可能這樣所以魚皮餃很有冰感。幸好放在魚湯中滾一下便可以了,因為魚湯很濃味,所以魚皮餃都沒有雪味。牛丸,$28牛丸對半切開,方便夾起。牛丸彈牙,有牛味。最後我們二人飽著離開,很開心銅鑼灣可以吃到雞煲呢。
今日去銅鑼灣食雞煲呀!開心!

響鈴卷,28
響鈴香脆,吸滿了湯汁的鹹香。

蒿萵,$22

魚皮餃,$28

牛丸,$28
牛丸對半切開,方便夾起。牛丸彈牙,有牛味。

最後我們二人飽著離開,很開心銅鑼灣可以吃到雞煲呢。

2018-10-10
2018-10-18 75 瀏覽
話說我突然好想食雞煲,但銅鑼灣多是日本菜西餐,百無了賴下,行行下見到一個地鋪餐廳有雞煲吃呢!進去餐廳後見到旁邊的餐桌在吃魚煲,又被魚煲吸引了,一於吃個酸菜魚!沙巴龍躉酸菜魚煲,$258一個長方形的小煲,滾著一條約斤半的沙巴龍躉,旁邊還有沙白、豆卜、魚丸等等,魚的上方鋪滿酸菜、莞茜和蔥花,令魚肉充滿香菜的味道。不過要留意一直加湯會把湯底弄得很鹹,可請侍應梅花間竹的把水和湯添加。湯滾起了一會,我們便開始吃,魚肉結實,而且剛離骨的魚肉十分嫩滑,有陣陣的酸菜香味。美國特選肥牛,$68這個價錢下,肥牛份量不算多,質素搭夠。豬紅,$22魚煲的湯底把豬紅弄得入味,而且豬紅爽脆又久煮不爛,很配魚煲呢。

沙巴龍躉酸菜魚煲,$258

美國特選肥牛,$68
這個價錢下,肥牛份量不算多,質素搭夠。

豬紅,$22

2018-10-10
慘慘又抽到返夜地獄更😵適逢開工先要落銅鑼灣幫朋友拎代購🙇🏻‍♂️趁未落地獄前一枝公去吃個最後的午餐先🙈位於銅鑼灣禮頓道既巴辣烤魚米線🍜🌶喺銅鑼灣站A出口經時代廣場行過黎亦算方便🙈環境簡約裝修既食店☺️主打「巴辣」川味米線同烤魚之餘😆出乎預料地原來有燒味檔位🙊🥩燒味大廚精心斬出各類招牌燒味🤪👨🏻‍🍳煮出各種風味食材既川味巴辣🤪🌶亦配合店員既親切☺️主動介紹唔同推介餸菜小食😋重慶酸辣粉平時鍾情於辣的小肥因最近腸胃不太好😢被迫要戒口唔可以食太過辣既食物😢所以淨係偷偷地叫左小小辣過口癮🤤🤪但依然忍唔住叫多多酸汁🤪令到酸辣粉更加開胃🤤🍜酸辣粉本身跟配炸醬、花生同埋秘製酸菜😆小肥另外再加配腐竹、豆卜、不辣雞肉😋同埋魚肉春卷🤤以紅薯粉打頭陣🍜🤤紅薯粉爽口夠哂彈牙🤤不辣雞肉夠嫩滑唔韌之餘😋浸過湯既魚肉春卷依然有外脆內軟既絕佳口感🤤內裡既魚肉亦十分入味濃郁🤤🐟再配合吸盡湯底精華既爽口腐竹以及Juicy豆卜🤤成為一碗風味十足既重慶酸辣粉麵餐🤤🍜皮蛋豆腐撈呢款甚有特色小食😆濃郁香醇既皮蛋配合嫩滑豆腐😋再拌以微辣麻香既秘製辣油亦極具風味🤤灑上大量蔥花亦增添口感☺️
慘慘又抽到返夜地獄更😵

被迫要戒口唔可以食太過辣既食物😢
所以淨係偷偷地叫左小小辣過口癮🤤🤪
但依然忍唔住叫多多酸汁🤪
令到酸辣粉更加開胃🤤🍜
酸辣粉本身跟配炸醬、花生同埋秘製酸菜😆
小肥另外再加配腐竹、豆卜、不辣雞肉😋
同埋魚肉春卷🤤

濃郁香醇既皮蛋配合嫩滑豆腐😋
再拌以微辣麻香既秘製辣油亦極具風味🤤
灑上大量蔥花亦增添口感☺️
2018-10-15
5 分鐘 (堂食)
2018-10-15 23 瀏覽
機緣巧合下搵到呢間餐廳, 試過佢嘅雞煲火鍋,雲吞及配料,之後就無論午餐還是晚餐都經常幫襯。因為食物非常有水準,尤其佢嘅菜肉雲吞,每次都無失望。堂食午餐有米線及燒味飯選擇,質素很好,價錢好相宜,係銅鑼灣食午餐亦有餐飲而有呢個質素算係好吸引。加上服務生也很有禮貌,故間中都會外賣回家吃。只係堂食時需要借用洗手間時係要行去後巷,有少少黑暗,洗手間裡面尚可,不會太污糟。另外堂食地板比較滑,行路需要小心d慢慢行,否則容易跣到。
2018-10-15
10 分鐘 (外賣自取)
  • 麻辣雞煲
  • 菜肉雲吞
2018-10-15 18 瀏覽
天氣開始凍,又係打邊爐嘅時候,當中雞煲就係我嘅最愛。聽到同事話銅鑼灣鳳城隔離有一間雞煲幾正宗,收工就即刻同男朋友去試吓。餐廳外邊寫住烤魚同米線,望入去仲有燒味,室內裝修比較似茶餐廳,而且不時有部長由隔離酒樓過嚟。相信係餐廳轉型,如果唔係同事介紹都唔知有雞煲食。由於好肚餓嘅關係先叫兩個小食,青瓜拼皮蛋,麻辣油處理得非常好,夠香夠辣,食得出係自己整嘅。蒜泥白肉更加驚喜,蒜蓉醬香到不得了,同平時連鎖店食嗰啲好唔同。雖然腩肉唔多,但包芽菜去食,滋味十足,推介。我哋叫咗一隻麻辣大辣雞煲,果然分量十足,真係足一隻雞(我哋搵齊兩隻雞翼兩隻翼尖)做開酒樓果然比較貨真價實。煮左一陣侍應再幫我地炒好就食得。雞係冇雪味,全部大大件,正。醬汁夠麻夠辣,大量花椒辣椒乾,惹味!響鈴當然加湯之前就要食,點汁食比放落湯度滋味好多。呢度嘅響鈴外表其貌不揚,起初以為係來貨,但一咬就知道與別不同。夠香脆之餘,入邊係超級多層!自己從來就未食過入邊咁多層嘅響鈴,全件放入去汁裏面都唔會淋曬,而且豆味好香,必叫!加湯之後就煮肥牛同萵筍,美國特選肥牛不過不失,勝在價錢公道。萵筍鮮甜爽脆。總括來講呢間餐廳雞煲幾正宗,份量大真材實料!聽

由於好肚餓嘅關係先叫兩個小食,

煮左一陣侍應再幫我地炒好就食得。

加湯之後就煮肥牛同萵筍,
美國特選肥牛不過不失,勝在價錢公道。萵筍鮮甜爽脆。

總括來講呢間餐廳雞煲幾正宗,份量大真材實料!聽到侍應同廚房溝通嘅時候係講普通話,相信廚師係由內地請返嚟,難怪味道比一般雞煲及米線連鎖店更出色。

2018-10-12 94 瀏覽
喺近利舞臺嗰邊, 鍾意食辣嘅朋友搵到間酸辣米線 同食烤魚。 店鋪簡單裝修,光猛潔淨, 有唔少卡座位。主要分烤魚家火鍋配料 以及各式酸辣, 麻辣米線。 其他小食都唔貴, 二十幾蚊左右起。 銅鑼灣區嚟講算係咁。酸辣皇 $50只係order少少辣, 本身包括辣腩肉, 炸醬, 辣肚絲和腐竹。酸菜帶出成碗米線嘅 靈魂, 把酸和辣平行得好好。 辣肚絲也有五,六件, 好爽容易咬開 唔會韌。 另外仲加咗豬紅 同豬腸。 豬紅唔會好鹹, 仲keep有本身嘅味道。 豬腸都好入味, 洗得乾淨冇怪味。 清湯米線 $26另外加了魚春卷, 同芝士腸,蘿蔔, 已經好豐富。 清湯味底係雞湯, 鮮甜美味。 魚春卷質感太腍, 蘿蔔基本上切得太薄。 涼拌木耳$22 (唔辣)質感好爽, 調味ok, 個醋嘅味道好突出。 話梅七喜($25, 跟米線只係加$12)本身想叫鹹檸七, 最後試咗店員推介嘅話梅七喜。 話梅唔係裝飾,真係有少少話梅味道,大大粒夠厚肉, 加上夠凍夠氣嘅七喜, 估唔到比想像中好飲。 鮮橙菠蘿冰($25, 跟米線只係加$12)芬達加菠蘿肉, 又會畀佢諗到, 不過味道確唔錯, 唔係夾硬嚟。蒜泥白肉$28 只係食到

喺近利舞臺嗰邊, 鍾意食辣嘅朋友搵到間酸辣米線 同食烤魚。
店鋪簡單裝修,光猛潔淨, 有唔少卡座位。

酸辣皇

酸辣皇 $50

清湯米線 $26
魚春卷質感太腍, 蘿蔔基本上切得太薄。
涼拌木耳 (唔辣)

涼拌木耳$22 (唔辣)
質感好爽, 調味ok, 個醋嘅味道好突出。

話梅七喜

話梅七喜($25, 跟米線只係加$12)
鮮橙菠蘿冰

鮮橙菠蘿冰($25, 跟米線只係加$12)

蒜泥白肉

蒜泥白肉$28
只係食到好辣好麻嘅蒜泥, 蒜蓉唔夠香。 白肉切得晶瑩透薄, 不過比較乾身, 個底都有芽菜墊底。
紅油青瓜併皮蛋

紅油青瓜併皮蛋$24
皮蛋皇呈流心狀, 有皮蛋香。 青瓜爽脆但調味唔夠。
紅豆冰

因為食辣嘢最後都係叫咗杯紅豆冰作甜品, 做法標準, 紅豆蓉唔會太甜, 味道剛剛好。

如果多人又有興致, 下次可以試特色烤魚餐, 熱住上枱唔錯。
酸辣皇
話梅七喜
鮮橙菠蘿冰
紅豆冰
2018-10-11 21 瀏覽
唔係人人都鐘意食酸辣和麻辣野,我就兩樣都好喜愛今晚又係揾左Siubo同我一齊食,因為我地2個都勁喜歡呢種酸酸辣辣的感覺menu有三種魚可供選擇: 沙巴龍躉,清江魚和桂花魚,味道方面有麻辣,酸菜,鮮魚蕃茄湯,也可以揀水煮魚,麻辣,酸菜也分大,中,小辣我揀左酸菜烤魚(清江魚)~少辣~鍋酸辣魚已有大量的酸菜,芫茜和葱,用爐熱住上,keep住魚唔會變腥和愈來愈入味,芫茜,酸菜的香味亦撲鼻而來還有好鮮甜的蜆和脹卜卜的豆卜,烤過的清江魚皮有點脆,肉質滑溜,唔算多骨,所有配料索哂D酸辣汁變得非常惹味那種酸中帶辣的感覺令人好開胃,用來撈飯一流配菜的選擇甚多,等我揀多幾款先魚肉春卷~軟軟的,魚味濃萵筍~爽脆鮮嫩雲耳~爽口薯粉~適宜煮耐一點,索哂酸辣汁的薯粉變得晶瑩通透,好惹味豆卜~脹卜卜
唔係人人都鐘意食酸辣和麻辣野,我就兩樣都好喜愛
今晚又係揾左Siubo同我一齊食,因為我地2個都
勁喜歡呢種酸酸辣辣的感覺

我揀左酸菜烤魚(清江魚)~少辣~

那種酸中帶辣的感覺令人好開胃,用來撈飯一流

配菜的選擇甚多,等我揀多幾款先

魚肉春卷~軟軟的,魚味濃

萵筍~爽脆鮮嫩

雲耳~爽口

薯粉~適宜煮耐一點,索哂酸辣汁的薯粉變得晶瑩通透,好惹味

豆卜~脹卜卜
2018-09-27
2018-10-09 44 瀏覽
銅鑼灣開咗新店係食烤魚米線果類,地理位置尚可,不想太隔攝,搭車都會經過。我哋就揀咗一條桂花魚桂花魚$328@1條酸菜烤魚唔辣一黎到已經見到好豐富,除咗好大條桂花魚之外,旁邊仲有好多配菜,以及調味,都令條魚味道更加香,更加入味而且食落去冇咁齋。條魚嘅質感都幾滑,表面曾經煎過,所以味道更有油香。再加多些其他配菜,可以一路食魚,一路好似打邊爐咁。芝士丸$28外皮比較硬正,裏面嘅芝士就好液體feel,同平時食嘅有啲唔同。本地特選肥牛$68特選肥牛嘅花紋不錯,食落去比較有牛香味,絕對對得起價錢。薯粉$22 吸晒湯底嘅精華,包括唔同配料同埋桂花魚,令到啲薯粉勁入味,有彈性呢!-Menu

我哋就揀咗一條桂花魚
桂花魚$328@1條
酸菜烤魚唔辣

再加多些其他配菜,可以一路食魚,一路好似打邊爐咁。

本地特選肥牛$68
特選肥牛嘅花紋不錯,食落去比較有牛香味,絕對對得起價錢。

Menu
2018-10-07 27 瀏覽
愛吃魚的我跟一名可愛的同事放工後本來在OPENRICE找間烤魚店吃, 不過附近好多都要等位, 找到了這間不算多人的試一試, 想不到有驚喜桂花魚最多肉, 雖然要328, 但十分大條, 2個人吃根本已經夠飽, 而且不太需要吐骨, 非常適合懶到出汁的我雖然是烤魚,下了十分多的調味料, 但條桂花魚本身都有鮮味, 在調味同鮮味雙重衝撃下, 我們越吃越想吃!另外叫了個小小辣的前菜叫皮蛋豆腐撈, 用少少辣醬加上鮮滑的豆腐, 一入口馬上滑進喉嚨, 開胃又好吃!當中蜆肉也不能不提, 又是惹味又鮮味的東西~

當中蜆肉也不能不提, 又是惹味又鮮味的東西~
2018-10-07 59 瀏覽
其實每日返工都食嘢食到悶今晚最近比我同同事發現咗附近開咗一間新嘅烤魚店但係食晏食烤魚好似太heavy所以我哋就選擇咗搵日放工約晒成班同事一齊食呢間新開嘅烤魚店咁一入到去都幾多位置而且每個位都幾闊落坐得幾舒服咁佢有幾種魚俾你選擇咁我就揀左清江魚你鍾意食辣嘅我梗係揀食麻辣啦 仲要係中辣一嚟到就聞到個烤魚好香而且條魚都燒得幾香脆配埋麻辣湯底 真係一流咁我哋又點會淨係食烤魚咁單調我哋仲叫咗唔同嘅火鍋配料全部都幾好食
其實每日返工都食嘢食到悶

咁我哋又點會淨係食烤魚咁單調
我哋仲叫咗唔同嘅火鍋配料
全部都幾好食
2018-10-07 48 瀏覽
今日好朋友帶埋仔仔黎等我收工,佢話難得出城去銅鑼灣,諗住去行街之餘,就搵啲特別嘅嘢食吓啦!呢期好流行食烤魚之類嘅!唔同地區都開咗唔少呢類嘅食店!之前有同事介紹喺公司附近嘅辣米線,夜晚仲有烤魚食!佢亦都試過話唔錯!咁我就帶出城朋友嚟一齊試吓先!除咗酸菜魚之外,仲有好多火鍋配料選擇,喺食魚嘅同時,可以好似打邊爐咁!價錢方面以銅鑼灣嚟講都幾合理!呢碟楊州炒飯係叫比朋友仔仔食嘅!因為今晚食辣唔太適合佢,好在餐廳有其他選擇!上枱時見到炒得幾好,我都忍唔住試咗幾啖,果然好有鑊氣,又炒得好乾身,佢仔仔最後都食咗兩大碗,證明真係炒得唔錯呀!配菜方面我哋叫咗牛丸同萵筍,牛丸口感彈牙有肉汁,感覺似潮州牛丸咁好味,值得一試!萵筍放落辣湯中煮一直好爽,好新鮮!都值得推介!主角酸菜魚係用青江魚煮成,我哋叫咗小辣,初初食辣味還可以,但發現越食越辣㗎!幸好叫咗小辣,因為朋友仔仔都可以試少少!鍋裡面有埋蜆肉同豆腐卜配搭,豆腐卜好索湯好正!魚肉質感好靚,又唔太多骨,煮多一陣都已經好入味!中途加咗兩次湯左右先可以將魚同所有配料食晒!呢間酸菜魚係有回頭嘅!超級推介!

2018-10-04 106 瀏覽
香港都有酸菜魚啦~ 話說朋友成日話返大陸食酸菜魚, 其實呢香港宜家都有得食啦, 駛咩山長水遠返上大陸呢! 今日黎到銅鑼灣, 利舞台轉個彎行多幾步就到, 地點絕對易搵同方便. 一入到餐廳已經覺得好香, 原來好多人食緊烤魚! 朋友怕有骨所以就照舊酸菜魚, 揀完仲有得加餸, 點小得打邊爐三寶:午餐肉﹑萵荀﹑薯粉, 店員有介紹自家製魚腐, 好就試試佢咩料. 首先酸菜魚唔同其他烤魚一樣有連烤爐上, 酸菜魚係一大鍋上, 份量好足!店員有好細心問過要唔要一齊加埋配料, 我地就比較偏好自己一樣一樣加, 配料陸續上, 自家製魚腐絕對無介紹錯, 出面食嘅普遍係比較實身膠感重, 呢間係彈牙好有口感! 配埋薯粉黎個完全句號! 同朋友大吃大喝完都好滿足, 下次決定要黎試埋個烤魚!
香港都有酸菜魚啦~

2018-10-04 60 瀏覽
十一黃金周,大學時期既好友約我去銅鑼灣食烤魚,講真第一次食,真係未試過!一坐低先揀左個魚煲,首先揀條想食既魚,之後再選擇味道!我地諗住之後要左桂花魚,味道就唔可以食辣,朋友唔食得,所以我地地揀左魚湯。條桂花魚真係冇得輸,唔多骨之餘又滑又嫩~ 另外仲有好多鮮甜既蜆 =]仲有叫左幾個小食,不過掛住食唔記得影,有金菇,紅薯粉。嘩,個薯粉真係好正,吸哂魚湯精華,而金菇叫做有D 菜落下肚.今次第一次食真係冇失望,值得再黎~

一坐低先揀左個魚煲,首先揀條想食既魚,之後再選擇味道!
仲有叫左幾個小食,不過掛住食唔記得影,有金菇,紅薯粉。
今次第一次食真係冇失望,值得再黎~

2018-10-03
2018-10-04 53 瀏覽
今晚去左銅鑼灣行街,之後經過呢間食烤魚既餐廳,突然之間好想食,咁岩朋友又OK!我地一黎先揀左個魚煲,果度有3款魚類選擇,沙巴龍躉、清江魚同埋桂花魚,我同好友揀左沙巴龍躉,唔好講笑,係好大條,基本上係2個人食既份量~ 味道方面,我地揀左魚湯,太辣又唔想。食落D 魚真係好滑又嫩!!另外我地之後仲點左米線、牛丸同豬肚打邊爐咁,佢地都吸收哂D 魚湯味,好正!OVERALL 都唔錯,價錢合理,環境OK!下次會試下水煮魚=]

OVERALL 都唔錯,價錢合理,環境OK!
下次會試下水煮魚=]

2018-10-02