香港都有正宗四川烤魚食❗️一上枱香噴噴隔離枱都望實🤪.一黎到當然必點烤魚【下面係我既選擇】先揀選原條烤魚【沙巴龍躉($418)】然後係湯底口味【香辣(小辣)】最後可揀四款配菜【蓮藕、秀珍菇、萵筍片、豆卜】.嚟得呢度梗係要食香辣味嘅沙巴龍躉啦第一次嚟先試小辣🌶 因為通常食到尾愈多愈麻辣呈上後再滾起時非常香噴噴沙巴龍躉先經過油炸🔥望落都幾香脆不過當然浸耐左會變到軟身啲魚肉方面無散開保持原狀😍抵讚既沙巴龍躉咁高級肉質當然嫩滑🐟最正係唔多細骨Keep住食都仲有好多魚肉湯底好惹味🥣辣得黎唔會太油配料質素都係正常發揮👍🏻最重要係份量夠多.食得烤魚當然唔少得打埋邊爐另點左抵食🐮美國肥牛卷($118)索晒啲湯汁超邪惡😈雙拼餃($68)可併鮮蝦雲吞、鳳城水餃兩款都係自家製咖食得出皮夠薄🥟餡料十足一共有八隻💯性價比高‼️必點芋絲($20)又係超級抵出面打邊爐邊有呢個價錢丫飲埋青島啤酒夠晒爽🍻.最後仲比我發現午市麻辣米線、飯類套餐價錢仲非常相宜🤑尖沙咀番工既朋友有口福‼️
香港都有正宗四川烤魚食❗️
一上枱香噴噴隔離枱都望實🤪
一黎到當然必點烤魚【下面係我既選擇】
先揀選原條烤魚【沙巴龍躉($418)】
然後係湯底口味【香辣(小辣)】
最後可揀四款配菜【蓮藕、秀珍菇、萵筍片、豆卜】
嚟得呢度梗係要食香辣味嘅沙巴龍躉啦
Keep住食都仲有好多魚肉
湯底好惹味🥣辣得黎唔會太油
配料質素都係正常發揮👍🏻最重要係份量夠多
食得烤魚當然唔少得打埋邊爐
另點左抵食🐮美國肥牛卷($118)
索晒啲湯汁超邪惡😈
雙拼餃($68)可併鮮蝦雲吞、鳳城水餃
兩款都係自家製咖食得出皮夠薄🥟餡料十足
一共有八隻💯性價比高‼️必點
芋絲($20)又係超級抵
出面打邊爐邊有呢個價錢丫
飲埋青島啤酒夠晒爽🍻
最後仲比我發現午市麻辣米線、飯類套餐
價錢仲非常相宜🤑
尖沙咀番工既朋友有口福‼️
  • 原條沙巴龍躉
  • 雙拼餃(
2021-09-13 375 瀏覽
當日叫咗烤魚,有三種魚可以選擇,揀咗中價位嘅魚,配菜揀咗萵苣,大豆芽,海帶,蘿蔔。食落的確係惹味,但其實係味精非常濃,未食完已經覺得口渴,而且越食越口渴,而且越煲越鹹。另外亦提一提,個爐一嚟set 大火,開始滾嘅時候轉中火,但一直好似冇咩反應咁。set 到差不多最細先控制到火力。要小心。另外其實當日係晚市早段時間大概六點幾,無幾多枱客,兩個人去二人枱放完個爐已經冇咩位,未落單前要求轉去卡位,d 阿姐推三推四又話留咗枱,最後食到差唔多埋單先有人walkin 坐卡位。其實大d 嘅枱想留俾多人嘅客咪直接講,何必講大話。

2021-09-02 303 瀏覽
Who should go? 係附近可以去細細個成日去加連威老道行街,但近年加連威老道已變得十室九空。反而多咗啲食店,或超級市場進駐。呢幾日無啦啦好想食撈紅薯粗粉,見到巴辣仔有紅薯粉,都照頂住先。原來餐廳有兩層,一推門入去見到得個侍應姐姐喺度,我仲以為佢中場休息。但原來巴辣仔都幾受好感嘅員工歡迎,食到5:00 ,都陸陸續續見到有人過嚟食飯。叫咗微辣紅薯粉,配料要咗豬紅、水魷、羊肉片同萵筍絲。紅薯粉煮得煙韌,但湯底嘅微辣比我想像中更溫柔,同非川式香料嘅辣,應該進取啲嗌小辣。水魷有啲硬,豬紅未入味,但羊肉片好正!有羊味!萵筍絲鮮嫩無渣,呢兩個餸值得叫中規中矩啦,但如果再去的話,可能會試一人烤魚
Who should go? 係附近可以去

中規中矩啦,但如果再去的話,可能會試一人烤魚

凍檸茶少甜
紅薯粉
凍檸茶少甜
2021-08-27 287 瀏覽
🌶️巴辣仔我上次吃烤好像是在台灣桃園那邊,快兩年的事了吧?雖然我本人是超級愛辣,但因為媽咪不嗜辣,所以好像在我版面都比較少看到我分享辣的,但這次說反正她沒吃過,當然要再解鎖一下🤣🐟香辣味沙巴龍躉(小辣🌶️)餐單有三款可以選擇,有沙巴龍躉、江團魚跟凌波魚,難得吃第一次,當然直接點貴的,湯也有很多款選擇,價錢已經包含了四款配菜,大豆芽、豆卜、秀珍菇。小辣對我來說比較無感,所以我還是去了外面的調味醬區再裝了醬蒜跟辣椒🤣🦆招牌肥腸看到招牌這兩個字,當然要試試,的確很不錯的滑嫩,試過因為忘了燙太久也不會變硬🦆嫩鴨血這個有驚喜,不要以為跟平時在超市買的一樣,想說好吃很多🐮黑毛肚這個就是燙的時間抓很緊,燙得剛好的話咬下來就會很彈牙爽脆🍺吃辣當然也是不能錯過啤酒🫔然後...因為有啤酒,我又點了兩款下酒小菜,春卷跟豬耳都好吃💲約300@人🏡尖沙咀加連威老道58-60號幸福大廈地下及1樓#hongkong #hkgirl #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodie #foodiehk #hkfoodie #foodies #ramen #香港女生 #美食
🌶️巴辣仔

🐟香辣味沙巴龍躉(小辣🌶️)

🦆招牌肥腸
🦆嫩鴨血
這個有驚喜,不要以為跟平時在超市買的一樣,想說好吃很多
🐮黑毛肚
這個就是燙的時間抓很緊,燙得剛好的話咬下來就會很彈牙爽脆

🍺吃辣當然也是不能錯過啤酒

💲約300@人
🏡尖沙咀加連威老道58-60號幸福大廈地下及1樓

#hongkong #hkgirl #hkinfluencer #influencer #hkkol #kolhk #foodie #foodiehk #hkfoodie #foodies #ramen #香港女生 #美食 #尖沙咀 #尖沙咀美食 #香港美食 #美食日記 #美食分享 #美食推薦 #香港川味 #辣 #烤魚 #辣烤魚 #鴨血 #牛肚 #肥腸 #巴辣仔 #poyeefoodie
2021-08-21 231 瀏覽
火鍋/雞煲經常食,突然想起也很久沒有食過烤魚😍分別有三款魚可選擇🐟▪️沙巴龍躉$418▪️原條江團魚$378▪️淩波魚$348今次我們就選擇左[沙巴龍躉]香辣味(小辣)🌶客人可自選四款配菜😎我們選左金針菇*萵筍*紫洋蔥🧅*雞脾菇❤️魚非常大的一條😍彈牙厚肉,魚肉仲好嫩滑而且配菜份量十足👍🏻應該3個人食都足夠😊另外我們還叫左▪️三黃雞(半隻)$98雞肉味濃而且好嫩滑👍🏻▪️雙拼餃$68鳳城水餃🥟和鮮蝦雲吞🦐鳳城水餃入面的木耳絲 餡料飽滿👍🏻雲吞略微鹹左少少▪️鮮粉腸$$58▪️即炸腐皮蝦卷$48外面炸到脆卜卜,蝦肉彈牙🦐不會太油膩😆😆😆
火鍋/雞煲經常食,突然想起也很久沒有食過烤魚😍
分別有三款魚可選擇🐟
▪️沙巴龍躉$418
▪️原條江團魚$378
▪️淩波魚$348
今次我們就選擇左[沙巴龍躉]香辣味(小辣)🌶

客人可自選四款配菜😎
我們選左金針菇*萵筍*紫洋蔥🧅*雞脾菇❤️
魚非常大的一條😍彈牙厚肉,魚肉仲好嫩滑
而且配菜份量十足👍🏻應該3個人食都足夠😊

鳳城水餃入面的木耳絲 餡料飽滿👍🏻
雲吞略微鹹左少少
▪️鮮粉腸$$58

▪️即炸腐皮蝦卷$48

外面炸到脆卜卜,蝦肉彈牙🦐
不會太油膩😆😆😆
2021-08-12 241 瀏覽
🍴原條烤魚 沙巴龍躉 418 蚊🐟香辣 中辣 🌶️鍋滾就食得 龍躉大大條 魚肉好厚肉彈牙 肉味香濃 湯底充滿住辣椒 乾辣椒 蒜 薑葱等等令到魚肉好入味 此外仲可包4 樣配料有爽口既金菇 吸汁既蓮藕皮 爽口既鮮腐皮同 萵筍🍴鵝腸78 蚊😁爽口既鵝腸 帶有 d肥膏🍴鳳城水餃58 蚊🥟個皮包得幾好 入面落足料 豬肉 木耳仲有蝦都新鮮料🍴薯粉 24 蚊🍜大大碟薯粉 落足料要黎吸辣汁好食🍴麻辣豬耳 32 蚊🌶️點左中辣辣度 但其實唔算辣 佢既麻辣味香 帶 d紅油香 豬耳切得好薄 食落好爽口 凍得黎夠哂惹味👍🏻🍴即炸腐皮蝦卷 48 蚊🔥外皮炸得好香脆 出面既腐皮夠薄脆熱辣辣 入面既蝦膠彈牙 膠味香 🦐 點 d甜酸汁更正#響玲 #薯粉 #豬耳 #麻辣 #金菇 #響玲 #腐皮 #蝦卷 #鵝腸Score 平均分 <7.8/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~#巴辣仔長沙灣順寧道55 至61 號 順年

🍴原條烤魚

Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#巴辣仔
長沙灣順寧道55 至61 號 順年閣地下2 號鋪
~~~~~~~~~~~~
2021-08-12
2021-08-10 156 瀏覽
好好味嘅烤魚😬😬 out of our expectations! 條魚既肉質爽滑彈牙,好好味,真係好香滑! 烤魚套餐: 會有4個配菜可以俾你選擇(我哋揀咗芽菜,海帶,娃娃菜,同埋芽菜)配菜嘅份量唔多架!如果唔夠另外可以再叫其他食物加! 本身條烤魚嗰個醬汁調得好好味,我哋揀咗香辣味小辣,超香!我同朋友仔都非常滿意呢一餐! 😆😆 can go again!

條魚既肉質爽滑彈牙,好好味,真係好香滑!
烤魚套餐: 會有4個配菜可以俾你選擇
(我哋揀咗芽菜,海帶,娃娃菜,同埋芽菜)
配菜嘅份量唔多架!如果唔夠另外可以再叫其他食物加!

本身條烤魚嗰個醬汁調得好好味,
我哋揀咗香辣味小辣,超香!
我同朋友仔都非常滿意呢一餐!
😆😆 can go again!
2021-08-10 148 瀏覽
兩個大胃王女仔第一次嚟呢間食烤魚,一入到黎坐低已經聞到好香嘅烤魚味!因為我哋晚上六點幾就已經嚟到諗住食晚餐,所以當時冇咩人,職員個個好積極咁樣招呼我哋😂我哋細細聲討論好食啲乜嘢飲啲咩再叫落單嘅時候、職員話已經幫我哋落好單😅!(雖然我哋好細聲講嘢,但係佢都聽得到)超快手!因為我哋日頭行咗好耐所以超級肚餓,落完單冇耐就已經有魚放咗喺我哋張枱度!我哋嗌左最平嗰條魚,對於我哋兩個女仔來講都真係好大條,而且佢條魚吼得好夠,喺香港來講呢一個程度係好好味嘅烤魚、(因為之前食過幾間都好似係咁咦炸就算)😂而且當中個姐姐不停幫我哋起肉、仲幫我地將條魚分開一嚿嚿等我哋易啲夾、服務態度好到我哋兩個有少少唔好意思🥰🥰🥰總之呢一間我係會再返嚟食㗎

2021-08-03 119 瀏覽
朋友介紹黎呢間我就第一次黎試呀黎到覺得座位尚算闊落我地三個人黎唔知要BOOK定卡位坐到卡位就再舒服DD呀點左~酸菜味烤魚(小辣)(我地揀左龍等魚)覺得會少D骨佢包左四個配菜我地揀左紫洋蔥(呢個好甜.....泡一陣已經好淋....推介)萵苣(呢個都好快淋...索左D湯好香)大豆芽同蓮偶正常個辣度都幾好接受到呢個小辣但都有少少愈煲愈辣但幾香口大家都幾讚條魚好少細骨肉質唔會淋下次都可以叫番龍等魚雖然貴少少但值得既再叫左紫菜響鈴呢個唔知係咪佢個紫菜本身淋左浸左湯變UN左就麻麻地呀黑柏葉其實佢D配料都偏向大碟呢個仲要切到唔細件(比起平時火鍋)好有咬口幾好薯粉佢應該灼過出黎所以我地唔駛灼好耐已經食得質感正常呀再講真係好大碟.............
朋友介紹黎呢間
我就第一次黎試呀
黎到覺得座位尚算闊落
我地三個人黎
唔知要BOOK定卡位
坐到卡位就再舒服DD呀

點左
~酸菜味烤魚(小辣)
(我地揀左龍等魚)
覺得會少D骨
佢包左四個配菜
我地揀左紫洋蔥
(呢個好甜.....泡一陣已經好淋....推介)
萵苣
(呢個都好快淋...索左D湯好香)
大豆芽同蓮偶正常

浸左湯變UN左
就麻麻地呀

黑柏葉
其實佢D配料都偏向大碟
呢個仲要切到唔細件(比起平時火鍋)
好有咬口
幾好

薯粉
佢應該灼過出黎
所以我地唔駛灼好耐已經食得
質感正常呀
再講
真係好大碟.............
2021-07-30
2021-07-21 139 瀏覽
呢間係較有水準的烤魚,今次食香辣味原條江團魚,呢種魚啖啖肉又少魚骨,推薦~烤魚的醬汁非常入味,辣味夠,食完烤魚再加其他配料,例如金菇,蘿蔔入去滾熟都好惹味另外佢大大杯可樂真係第一次見🤣比普通啤酒杯大一倍,食辣嘢飲返杯解渴,正啊!

2021-07-21 137 瀏覽
今日同朋友係尖沙咀行街經過聞到好香辣味,位子幾多可以即刻入座,坐得舒適。本身打算食米線,但入去見到酸菜烤魚想試下。一份原條烤魚包括4個自選配菜,涼拌皮蛋必點,因為它是水晶皮蛋!酸菜味小辣好過癮,肉好滑又唔易散。配菜有得揀我至鐘意的娃娃菜金菇豆卜,吸滿湯汁後爆發。再配上大大杯特飲,解辣一流,有其他要求仲可以自選甜度同冰量!
2021-07-08
  • 涼拌皮蛋
2021-07-12 230 瀏覽
好耐無食烤魚,本身想約朋友食,但發現原來巴辣仔午市有一人烤魚食,所以特登自己一個人嚟食。一人烤魚有花鱸魚同沙巴龍躉可供選擇,本身諗住食花鱸魚,但當日就只有沙巴龍躉,價錢就貴少少,要$138。 落單後等咗幾分鐘烤魚就上枱,雖然係一人份量但其實都幾大盤。烤魚用爐烘住,湯底滾到出晒煙熱辣辣烤魚有先炸過先放入盤同麻辣醬汁一齊煮,所以食落魚皮香口,裡面魚肉嫰滑無腥味。沙巴龍躉夠厚肉,好容易就夾到啖啖魚肉食。將魚肉蘸麻辣醬汁食好惹味,而且醬汁重口味得嚟唔會太過味精,主要係麻辣嘅香料味。配料方面有芫茜、大豆芽、豆卜同海帶,幾款都係好吸麻辣汁嘅材料。烤魚可配白飯或薯粉,我揀咗薯粉。薯粉係放湯另上,幾有誠意。我想食辣啲所以將薯粉放落煮下先食,索晒啲麻辣汁好好味薯粉份量好多,所以最後食剩咗少少。整體嚟講烤魚好味,沙巴龍躉新鮮又厚肉,而且份量大。一個人都可以食到好味烤魚好開心。

烤魚  沙巴龍躉

薯粉份量好多,所以最後食剩咗少少。

烤魚  沙巴龍躉
2021-07-10 182 瀏覽
又食翻去尖沙咀luuu🥳今日既午餐我決定叫自選四川香辣粉麵($25)🍲:🐽黑豚肉+$8🐷豬大腸+$8🦐粟米蝦卷+$8🧈豆卜+$5🐝蜂巢凍豆腐+$5雖然好想試吓餐廳嘅辣湯底(因為見到有得揀bb辣👶🏻),但最終都係乖乖地試清湯,咁先試得清配菜嘅味道架嘛🤣第一次食晒啲米線但個碗都仲有好多配菜😨 明明之前已經每一啖都有餸有麵🤭 但碗米飯大到好似無底深淵咁 夾極都仲有🤪 佛心店家😂👏🏻
又食翻去尖沙咀luuu🥳

🧈豆卜+$5
🐝蜂巢凍豆腐+$5

2021-07-04
2021-07-07 152 瀏覽
2021年7月6日 晴今日同朋友行街, 行完去試之前經過見到好像幾好食ge 烤魚。原條烤魚(江團魚)$378, 有幾隻味, 揀左香辣味ge 小辣, 食落唔辣, 但都幾香。仲包左4款配料自己揀, 今次揀左萵荀、白蘿蔔、金菇同娃娃菜。職員仲會好貼心咁幫你切開條魚同加水。美國肥牛卷 $98大大杯飲品都係 $18, 魚皮餃 $50梅林餐肉 $42見佢門口做緊優惠訂枱有海鮮拼盤送, 但我地冇book 位都厚面皮地問下有冇得送, 點知老闆見我地好想食就送俾我地食。個拼盤d 海鮮都好新鮮, 蜆、帶子、鮑魚、青口同蝦都大大隻, 好食洛神花雪燕紅茶, 真係超大杯好豐富啊, 做會員仲有$15 減, 埋單$682
2021年7月6日 晴

職員仲會好貼心咁幫你切開條魚同加水。

美國肥牛卷 $98

大大杯飲品都係 $18, 魚皮餃 $50

梅林餐肉 $42

洛神花雪燕紅茶, 真係超大杯

好豐富啊, 做會員仲有$15 減, 埋單$682

2021-07-06
  • 江團魚
2021-06-29 150 瀏覽
本人2021年6月28日晚光臨餐廳.在餐廳點了一份烤魚,該餐廳為了慶祝深水埗分店開幕,於餐廳張貼海報免費送海鮮拼盤!但在我們坐低後.向位男職員查詢,佢確因我們沒有提前訂位為由拒絕.要求+98蚊換海鮮拼盤. 同時我向他說我剛才已打電話來,職員叫我們直接上來,不用留電話.而餐廳男同事確說.需要提前2個鐘訂位.才會送. 餐廳指引不清楚,什麼都是他們自己說了算,本人也是因為海鮮拼盤才去. 如果職員告知有2個鐘分別,我可以逛下街再去.而就因我們沒有訂位,我們連選位的權力都沒有,我們進入餐廳二樓.當時餐廳只有二至三枱客.朋友行去靠窗位,男職員叫住我們,說沒有訂位只可坐呢一張,其他全部留給有訂位的(當時他指向一張枱,示意我們只可坐果張.)而直至我吃完離開.餐廳也沒有有很多人.我們是星期一去食的.
2021-06-28
紀念日