2022-01-21 343 瀏覽
Pan Pan discovered this lowkey Sichuan restaurant! Price: ~$40-60ppQuality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳Recommend: 💖💖💖💖Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️(Ratings out of 5)OVERALL: more famous for grilled fish & chicken pot dishes (and they also do hotpot takeaway), this place is scattered over new territories. Pan visited the East TST branch for a lunch time takeout and is happy to discover they have other lighter options that’s good for lunch! 👌🏻🍲DISHES:🍄Mushroom Maocai (鮮茹冒菜) - maocai is a dish originated from Chengdu, Si

Price: ~$40-60pp
Quality: 👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳👩🏻‍🍳
Recommend: 💖💖💖💖
Service: 💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️
(Ratings out of 5)

DISHES:
🍄Mushroom Maocai (鮮茹冒菜) - maocai is a dish originated from Chengdu, Sichuan. Essentially a bowl of variety of vegetables in a stock made of mala sauce. Pan likes this vegetarian option because there’s also a variety of mushrooms, and you can choose the spice level of the soup. Quite a sizeable bowl but you feel healthy at the same time! 👍🏼

🍲Assorted fish/meatballs Maocai (丸子冒菜) - not a green monday option, for those who loves fish/meatballs, it feels like the foods you eat at a hotpot 😜 option to add dumplings, but if you’re not hungry suggest to go for the vegetarian option above 👆🏽
2022-01-17
外賣自取
2022-01-09 360 瀏覽
發現了一家好吃的烤魚雞煲,原味不辣雞煲都很绝,我能把湯喝光。上菜很快,雞煲煮5min就能開鍋食,雞肉鮮嫩入味,配上洋蔥芹菜特別香。最後加湯大火煮菜,萵筍浸泡了湯汁煮得酥爛👍👍👍醬料和水果是自助的,管夠。看旁邊檯的烤魚也賊大份,下次來嘗嘗。
2022-01-01
2021-12-18 449 瀏覽
當時巴辣仔係尖沙咀新開張,👦🏻👧🏻當然率先去試下啦。巴辣仔係一間主打正宗川菜,最出名當然就係烤魚啦。今次就叫左一條沙巴龍躉,辣度選擇就係小辣,配菜就可以選擇四樣(揀左:雞髀菇、豆卜、鮮腐竹、🌟烤魚第一次黎食,慎防太辣揀左小辣,辣味都好夠惹味,帶點麻既感覺。沙巴龍躉事前先經過油炸🔥,令到魚肉變得實淨,唔會食食下散開哂。沙巴龍躉肉質嫩滑,唔會有太多細骨,岩哂唔太叻吐骨既我😂;加上份量好足料,兩個人食都差啲食唔哂😋😋。🌟配料基本上都係點左肥牛卷,配料正常發揮,不過不失,始終重頭戲都係炸魚。

🌟烤魚

🌟配料
2021-12-17 387 瀏覽
呢啲天氣,總想食返d熱辣辣嘅食物,老友提議去位於尖沙咀的#巴辣仔烤魚雞煲, 除了烤魚,仲可以選擇雞煲後再打下邊爐。 當晚叫了原條🐟烤魚#沙巴龍躉,配酸菜(小辣),尚可㨂4款配菜,於是乎就揀左萵荀片、雞髀菇、蘿蔔同海帶。烤魚是經過炸了故魚皮脆口,龍躉肉質鮮甜入味, 沒有細骨啖啖肉,個醬汁調味得好好,酸菜湯底濃而香,仲有大量嘅芫荽放面,很吸晴啊😘!配菜滾得耐很索湯勁入味。 食烤魚🐟後就加豬骨湯打邊爐,配料選擇多元化,食完烤魚已經飽了7成左右😂,所以配料只叫了幾款。 🥠雙拼水餃,鳳城水餃併鮮蝦雲吞,餡肉幾新鮮, 餃皮夠薄。 🦪廣島蠔有8隻,蠔味濃就算煮耐左都唔會縮晒水。 🥬油麥菜,新鮮又翠菜,份量也很多,很抵食。🍜讚岐烏冬,一定要食澱粉質的老友點的🤭。 飲品可選擇甜度、冰🧊量,勁大杯,食辣飲下一杯冰凍嘅飲品,解辣又透心涼。
呢啲天氣,總想食返d熱辣辣嘅食物,老友提議去位於尖沙咀的
#巴辣仔烤魚雞煲, 除了烤魚,仲可以選擇雞煲後再打下邊爐。

配菜滾得耐很索湯勁入味。

🥠雙拼水餃,鳳城水餃併鮮蝦雲吞,餡肉幾新鮮, 餃皮夠薄。

🦪廣島蠔有8隻,蠔味濃就算煮耐左都唔會縮晒水。

🥬油麥菜,新鮮又翠菜,份量也很多,很抵食。

🍜讚岐烏冬,一定要食澱粉質的老友點的🤭。

2021-12-16
2021-11-30 540 瀏覽
🌨天氣轉涼.最想食返熱辣辣食物於是相約朋友一試期待已久的烤魚🐟我哋order左條江團魚.肉質鮮嫩.冇乜幼骨👍🏻辣度適中🌶配菜之中🥬最愛豆卜.索曬烤魚醬汁.好惹味😋
🌨天氣轉涼.最想食返熱辣辣食物
於是相約朋友一試期待已久的烤魚🐟
我哋order左條江團魚.肉質鮮嫩.冇乜幼骨👍🏻
辣度適中🌶配菜之中🥬最愛豆卜.索曬烤魚醬汁.好惹味😋

江團魚
2021-11-24
  • 江團魚
2021-11-02 373 瀏覽
午膳叫咗碗米缐, 從落單起計要50 鐘, 仲未計等位入座, 樓面少, 收銀話就算你坐低左都唔會咁快有得食。 廚房出唔切架。 期間有幾張枱有客人催單。 希望能改善及態度。個酸菜水煮魚$62 抵食, $48叫口水鷄,鷄肉內層未熟透重見到有血。一人烤魚好味。晚市叫沙巴龍躉$418 味道可以。湯汁味道濃。整體服務態度有待提升。
2021-10-25
2021-10-23 970 瀏覽
巴辣仔真喺基層恩物😋⋯⁡⁡丸仔冒菜套餐 $42(牛丸、貢丸、芝心丸、墨魚丸、脆皮腸、芽菜、包心菜、豆腐皮、金菇)⁡佢所有丸都非常彈牙,芽菜,豆腐皮都唔痴牙,一碗都好飽好抵食😏 間唔中晏晝食飯就會食佢。⁡鍾意食辣嘅 仲可以揀辣度。👍
巴辣仔真喺基層恩物😋⋯

丸仔冒菜套餐 $42

鍾意食辣嘅 仲可以揀辣度。👍
2021-10-23 694 瀏覽
冇得返大陸食嘢真係好慘,今日同朋友喺香港一齊食咗巴辣仔嘅烤魚,今次食咗江團魚,整體感覺唔錯,雖然冇探魚甘好味,但肉質都好鮮嫩,配埋啲腐竹,芋絲都過到口癮,但比較適合偏重口味嘅人士去食,因為味道都咸。但我好欣賞佢杯大大杯提子特飲,超大杯得黎清甜解渴👍👍但環境就真係一般般,可能係因為夜晚晚飯時間去食,人流太多,十分嘈吵,而餐廳外亦有警察喺度抄牌,所以未必適合一啲有車嘅朋友仔去食。總括而言,冇大陸一般咁出色,但想過下口癮嘅人都值得一試。

總括而言,冇大陸一般咁出色,但想過下口癮嘅人都值得一試。
  • 大大杯提子特飲
  • 胡椒味江團魚
2021-10-22 612 瀏覽
永不再幫襯餐廳之一!是咁的,本次經此apps外賣自取米線一份。系統提示需時15分鐘製作。咁我就提早落單,再慢慢行去取餐。沒想到一個簡單的米線午餐,卻需要漫長等待。由12:55落單到13:35取餐,整整用咗40分鐘才整好一份米線?!系統預告需時15分鐘咋!而且你未準備好就已經顯示可取餐,係唔俾我取消訂單!要我硬食!(利申:餐廳堂食客唔多)經過漫長等候,有得開餐,份米線係凍嘅,湯都只係溫熱!咁好明顯係份餐已經準備好好耐,而不能及時出餐包裝俾我拎走!!
永不再幫襯餐廳之一!

沒想到一個簡單的米線午餐,卻需要漫長等待。

(利申:餐廳堂食客唔多)

2021-10-22
40 分鐘 (外賣自取)
【 #正宗四川烤魚 】#以食會友#烤魚之友因為食同為食兩個女人走在一起,圍埋十居其九都係講食。咁岩兩個都愛吃海鮮,還記得是妳第一次食烤魚,自此一食烤魚第一時間就會諗起妳。我們又相約去食烤魚喔 ~今次就去食 #正宗四川烤魚 巴辣仔烤魚雞煲,入到店內就已經聞到好熟悉嘅花椒粉、辣椒粉等香味。餐廳主打正宗四川湯底配烤魚,烤魚種類有沙巴龍躉、江團魚和凌波魚供選擇,而凌波魚、江團魚比較罕見,魚肉質嫩滑,骨都比較少。烤魚湯底都有6款湯底選擇,由不辣至大辣任君選擇。當中香辣味湯底加入四川花椒粉、並配合自家調配比例的混合辣椒粉,秘製辣椒醬以及白扣、山奈、砂仁和丁香等超過15款中藥材熬煮的私房秘製手炒藥材辣椒醬,熬煮6小後將醬料加入每日新鮮熬製4-5小時豬骨湯底中。湯頭鮮中帶辣,魚香突出,麻中帶辣,麻、香、辣層次豐富, 大大盤雪花牛肩胛、嫩滑鴨血盡吸鮮味湯汁,配埋天地一號夠曬風味。@BLZrestaurant 網址: https://s.openrice.com/QrbS0FIiA00~uggMDAA地址: 尖沙咀加連威老道58-60號幸福大廈地下及1樓#巴辣仔烤魚雞煲 #正宗四川烤魚 #火鍋 #Food
【 #正宗四川烤魚 】

#以食會友

#烤魚之友

因為食同為食兩個女人走在一起,圍埋十居其九都係講食。

咁岩兩個都愛吃海鮮,還記得是妳第一次食烤魚,

自此一食烤魚第一時間就會諗起妳。

我們又相約去食烤魚喔 ~

今次就去食 #正宗四川烤魚 巴辣仔烤魚雞煲

入到店內就已經聞到好熟悉嘅花椒粉、辣椒粉等香味。

而凌波魚、江團魚比較罕見,魚肉質嫩滑,骨都比較少。

烤魚湯底都有6款湯底選擇,由不辣至大辣任君選擇。

湯頭鮮中帶辣,魚香突出,麻中帶辣,麻、香、辣層次豐富,

大大盤雪花牛肩胛、嫩滑鴨血盡吸鮮味湯汁,

配埋天地一號夠曬風味。

@BLZrestaurant

地址: 尖沙咀加連威老道58-60號幸福大廈地下及1樓

#巴辣仔烤魚雞煲 #正宗四川烤魚 #火鍋 #Foodie #烤魚控
2021-10-07
2021-10-13 519 瀏覽
我自己咩魚都鍾意食~烤魚都係我嘅最愛之一飲杯嘢飲先一大杯巨型飲品桃膠同雪燕,估唔到都有因為平時糖水舖先見到㗎嘛所以真係幾特別同埋好滿足呢度魚可以揀唔同種類,口味都多樣化沙巴龍躉酸菜味😋超級多魚肉又夠滑!而且冇咩骨呀💕等一陣就可以食,酸菜味濃郁但係又唔會遮蓋魚味,超級新鮮~配菜做一齊想更加滿足!❤️小龍蝦同惹味醬汁,少少辣但係又唔會話好辣,同埋呢裏面個薯仔好正薯仔同埋蓮藕作為配菜入味🍲食完烤魚就可以試!再食少少打邊爐嘅料就飽啦手切安格斯肥牛份量十足,牛味濃郁而且大家都好驚喜個份量好多再叫埋蔬菜啊,豆腐一齊打邊爐 紫菜響鈴價錢又平🤣而且脆卜卜好正,打邊爐一定要食
我自己咩魚都鍾意食~

烤魚都係我嘅最愛之一
飲杯嘢飲先
一大杯巨型飲品
桃膠同雪燕,估唔到都有
因為平時糖水舖先見到㗎嘛
所以真係幾特別同埋好滿足

呢度魚可以揀唔同種類,口味都多樣化
沙巴龍躉酸菜味😋
超級多魚肉又夠滑!而且冇咩骨呀💕
等一陣就可以食,酸菜味濃郁但係又唔會遮蓋魚味,超級新鮮~
配菜做一齊想更加滿足!❤️
小龍蝦同惹味醬汁,少少辣
但係又唔會話好辣,同埋呢裏面個薯仔好正
薯仔同埋蓮藕作為配菜入味🍲
食完烤魚就可以試!
再食少少打邊爐嘅料就飽啦
手切安格斯肥牛份量十足,牛味濃郁而且大家都好驚喜個份量好多
再叫埋蔬菜啊,豆腐一齊打邊爐 紫菜響鈴價錢又平🤣
而且脆卜卜好正,打邊爐一定要食
2021-10-13 401 瀏覽
有一班鍾意食辣既朋友真係好幸福❤️今次一行4人去左巴辣仔試新野,巴辣仔主打係原條烤魚,烤魚有三款魚類可以揀,揀完魚之後再揀埋味道同4款配菜!我哋就揀咗沙巴龍躉酸菜味!一上菜既時候真係大家都好驚訝,估唔到咁大盤咁大條烤魚燒香之後再加入酸菜湯,口感外面少少脆,魚肉則嫩滑,魚肉唔會腥又冇乜骨,岩哂我另外果 4款配菜吸收埋湯底味道好入味另外幾位朋友都超愛小龍蝦,巴辣仔都會小龍蝦供應,上菜情境同樣震撼一大盤既小龍蝦配上惹味醬汁, 龍蝦殼又可以拆,好易食到裡面D肉小龍蝦控都表示好滿意食完烤魚同小龍蝦,就可以加湯打邊爐,我地叫左手切安格斯肥牛,肉味香濃,而且份量十足推介大家試試紫菜 響鈴 ,脆卜卜響鈴包住紫菜味道更香呢度仲有大大杯巨型飲品,識飲緊係飲凍檸樂另外仲有其他茶類飲品,仲有 桃膠同雪燕,十分滋補整體黎講性價比幾高呀
有一班鍾意食辣既朋友真係好幸福❤️

另外果 4款配菜吸收埋湯底味道好入味
小龍蝦控都表示好滿意
推介大家試試紫菜 響鈴 ,脆卜卜響鈴包住紫菜味道更香
呢度仲有大大杯巨型飲品,識飲緊係飲凍檸樂
另外仲有其他茶類飲品,仲有 桃膠同雪燕,十分滋補
整體黎講性價比幾高呀
2021-10-08 302 瀏覽
👱🏻‍♀️我算係一個食烤魚的常客,網上見有人介紹尖沙咀加連威老道有間烤魚食😋😋⋯⋯琴晚冒着雨都落去試吓,果然無令我失望⋯⋯🥳🥳🥳抱住個肚走🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️我入到去環境寬敞又乾淨, 服務員都好細心,準備好一盤熱水,仲幫我哋洗埋🥢🍽👏👏當我哋唸緊食咩好時,店長見到我哋好煩惱😵‍💫😵,好醒目即時介紹我哋食原條江團魚,佢話肉厚無骨,質感又滑!我哋當然信佢😌啦!盤魚放係我面前時,不停滾滾下,真係好香呀,👅睇到我流晒口水😋⋯⋯忍唔住啦⋯⋯🤣🤣🤣😂😂我食落去第一口,感覺果然同店長講嘅一樣肉厚無骨,質感又滑😋😋😋好新鮮👍🏻👍🏻我本人覺得,食烤魚一定要食原條,先夠原汁原味☺️☺️你哋?😚😚我地兩個人,叫左條江團魚$378,仲有四款配菜送,好抵食呀😃因為我知出面,好多無配菜送,要另加錢😔好多人食辣野鐘都話要配啤酒🍻⋯⋯但我哋今日就簡左支《天地一號》🍾😜😜,因為好耐無飲啦,以前多數返大陸先有,今日竟然「巴辣仔」呢度有☺️☺️☺️⋯⋯好開心同好回味!*一條江團魚🐟$378*安格斯牛肩胛🐮$218*鴨血🦆🩸$48*天地一號🍾(死忘記了🤦🏻‍♀️)🤣👯‍♀️我哋兩個人食到好飽,最終都食唔晒呀⋯⋯🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️已抱住個肚走!所以

因為我知出面,好多無配菜送,要另加錢😔

*一條江團魚🐟$378
*安格斯牛肩胛🐮$218
*鴨血🦆🩸$48
*天地一號🍾(死忘記了🤦🏻‍♀️)🤣

所以我建議大家,以上份量係3個人食🤣🤣

我哋臨走時,店長仲介紹咗小龍蝦🦞比我哋,佢話必食👅,好等我下次再嚟試下,我嘅口水又流出來🤦🏻‍♀️🤦🏻‍♀️😅😅

哎呀….仲比我見到佢有lunch set 食,係尖沙咀返工的朋友仔,你哋有口福啦⋯⋯👏👏
2021-10-07
  • 原條江團魚
2021-09-29 329 瀏覽
見門囗個set lunch 有酸菜魚幾吸引咁,所以去試下。入去有三張檯,主餐廳喺樓上,有卡位,都幾寬敞,QR code點餐,set lunch 有粉麵,40幾蚊起,熱飲/汽水加6蚊,凍飲加8蚊,我地要酸菜魚62蚊可走辣,bb辣……香港人速度,一點完餐,一秒就有實體單到,真係神級效率💪💪,2分鐘就有野食。魚係用魚型器皿盛住好可愛💗,另再配個飯,魚切得好薄,無骨,亦都好滑👍,不過酸菜唔夠酸,另外亦好多油。埋單所有payment 都收,ali pay , 八達通,visa …好方便
見門囗個set lunch 有酸菜魚幾吸引咁,所以去試下。
酸菜魚
2021-09-29
酸菜魚
香港都有正宗四川烤魚食❗️一上枱香噴噴隔離枱都望實🤪.一黎到當然必點烤魚【下面係我既選擇】先揀選原條烤魚【沙巴龍躉($418)】然後係湯底口味【香辣(小辣)】最後可揀四款配菜【蓮藕、秀珍菇、萵筍片、豆卜】.嚟得呢度梗係要食香辣味嘅沙巴龍躉啦第一次嚟先試小辣🌶 因為通常食到尾愈多愈麻辣呈上後再滾起時非常香噴噴沙巴龍躉先經過油炸🔥望落都幾香脆不過當然浸耐左會變到軟身啲魚肉方面無散開保持原狀😍抵讚既沙巴龍躉咁高級肉質當然嫩滑🐟最正係唔多細骨Keep住食都仲有好多魚肉湯底好惹味🥣辣得黎唔會太油配料質素都係正常發揮👍🏻最重要係份量夠多.食得烤魚當然唔少得打埋邊爐另點左抵食🐮美國肥牛卷($118)索晒啲湯汁超邪惡😈雙拼餃($68)可併鮮蝦雲吞、鳳城水餃兩款都係自家製咖食得出皮夠薄🥟餡料十足一共有八隻💯性價比高‼️必點芋絲($20)又係超級抵出面打邊爐邊有呢個價錢丫飲埋青島啤酒夠晒爽🍻.最後仲比我發現午市麻辣米線、飯類套餐價錢仲非常相宜🤑尖沙咀番工既朋友有口福‼️
香港都有正宗四川烤魚食❗️
一上枱香噴噴隔離枱都望實🤪
一黎到當然必點烤魚【下面係我既選擇】
先揀選原條烤魚【沙巴龍躉($418)】
然後係湯底口味【香辣(小辣)】
最後可揀四款配菜【蓮藕、秀珍菇、萵筍片、豆卜】
嚟得呢度梗係要食香辣味嘅沙巴龍躉啦
Keep住食都仲有好多魚肉
湯底好惹味🥣辣得黎唔會太油
配料質素都係正常發揮👍🏻最重要係份量夠多
食得烤魚當然唔少得打埋邊爐
另點左抵食🐮美國肥牛卷($118)
索晒啲湯汁超邪惡😈
雙拼餃($68)可併鮮蝦雲吞、鳳城水餃
兩款都係自家製咖食得出皮夠薄🥟餡料十足
一共有八隻💯性價比高‼️必點
芋絲($20)又係超級抵
出面打邊爐邊有呢個價錢丫
飲埋青島啤酒夠晒爽🍻
最後仲比我發現午市麻辣米線、飯類套餐
價錢仲非常相宜🤑
尖沙咀番工既朋友有口福‼️