1K
2024-01-12 10 瀏覽
川味雞烤魚大王 (大河道) (荃灣)荃灣大河道91號天保大廈地下F1號舖咁正確,我就用90後嘅口吻同你講下以上嘅食物評價啦!蕃茄薯仔湯底濃郁嘅蕃茄味同薯仔嘅香甜味道好配合,令人好有飽足感。涼拌海蜇呢個涼拌海蜇好refreshing!味道鮮嫩,夾埋啲醃菜同花椒,好開胃又唔會太膩。爆汁潮汕牛丸牛丸真係有驚喜!外脆內嫩,啱啱一咬就嚟個汁爆出嚟,好多層次嘅味道,好過癮!鮮蝦雲吞雲吞好鮮美!蝦肉多汁嫩滑,雲吞皮彈牙,一入口就感受到鮮甜嘅海鮮味。黑毛豬腩片肉我淨係會食黑毛豬,佢嘅腩肉好嫩好滑,入口即化,肉汁都好豐富,一定要試吓啦!炸魚皮呢個炸魚皮真係好脆好香!一口咬落去,啲魚皮即刻爆開,好食得停唔住,真係好上癮!魔芋絲口感彈牙,又好清爽,令人好開胃。加埋啲醬汁,更加美味。
川味雞烤魚大王 (大河道) (荃灣)
荃灣大河道91號天保大廈地下F1號舖

咁正確,我就用90後嘅口吻同你講下以上嘅食物評價啦!

蕃茄薯仔湯底
濃郁嘅蕃茄味同薯仔嘅香甜味道好配合,令人好有飽足感。

涼拌海蜇

爆汁潮汕牛丸

鮮蝦雲吞

黑毛豬腩片肉

炸魚皮

魔芋絲
口感彈牙,又好清爽,令人好開胃。加埋啲醬汁,更加美味。
2024-01-05 24 瀏覽
荃灣近日新開日本夾公仔店Taito Station, 新店剛開業人頭湧湧,帶旺附近一帶人流,玩完就到附近餐廳晚餐,來到川味雞烤魚大王,與友人決定點一道烤魚,再加幾份配料用作火鍋,最適合寒冷天氣享用。💙酸菜烤魚跟朋友二人點了小半條鯇魚,雖然只是小半條,但份量頗大,足夠三人享用。鯇魚肉厚,梅菜蒸或切片滾湯皆宜,亦是火鍋常用的材料,今次用烤煮方法放在盤上烹調,外皮調味香濃惹味,魚肉肉質仍然滑嫩,配菜加上洋蔥、大蔥、芫茜、酸菜及芝麻等,絕無半點腥味,反而更加帶出魚肉鮮甜。菜式中有蘿蔔以及豆腐,另外再加添響鈴及幼薯粉作火鍋,索滿湯汁,鮮甜魚湯帶有少少微酸,清甜又惹味,而豆腐軟滑,薯粉煙韌,不同口感配合起上來亦很不錯 。💙涼拌雲耳此款前菜份量頗多,雲耳爽口彈牙,有不同辣味選擇,小小辣就適合怕辣人士,作為開胃菜就非常適合。💙益力多沙冰非常大杯的一款特飲,益力多味濃郁,沙冰透心涼,配合烤魚及火鍋,解一解辣,又有助降溫,可作為飲品或甜品,配合今晚的菜式。

💙酸菜烤魚

💙涼拌雲耳

💙益力多沙冰
2023-12-29
  • 酸菜烤魚
🫶🏻招牌菜式:各款烤魚小半條鯇魚 (自選重慶麻/泡椒酸辣/剁椒/不辣酸菜味)雖然係叫左(細份)—小半條鯇魚,但條魚好大條份量絕對夠二至三人食,而且鯇魚肉質嫩滑,配上小小辣既泡椒酸辣非常醒胃好好食。但食到中段需注意細骨。🐷黑毛豬腩肉片—肉質軟身,而且肉邊又帶有脂肪。🥬田園雜菜—多款蔬菜最好係中段放入鍋煮,索晒啲精華同時亦都可以解膩。🥟手包粟米餃—餐廳手包,皮薄餡好足料。🥤芒果沙冰芒果沙冰即叫即製,沙冰打得好溶,好juicy又酸酸地幾好飲,清甜解渴,岩晒火鍋時飲。
🫶🏻招牌菜式:各款烤魚
小半條鯇魚 (自選重慶麻/泡椒酸辣/剁椒/不辣酸菜味)

🐷黑毛豬腩肉片—肉質軟身,而且肉邊又帶有脂肪。

🥟手包粟米餃—餐廳手包,皮薄餡好足料。

🥤芒果沙冰
  • 酸菜烤魚
2023-12-30 9 瀏覽
今晚去完深圳返來~又約左好姊妹👯‍♀️一齊食烤魚🐠差不多已當宵夜😜店舖主打烤魚和雞煲原條魽魚(酸菜烤魚味)外層烤得酥脆,咬下去有一種脆脆的口感,同時也能感受到魽魚肉質的柔軟和嫩滑。酸菜則具有脆爽的口感,有一點酸味和清爽的風味,能夠平衡魚的油膩感😋鮮淮山質地脆嫩,口感細緻幼薯粉煮熟後,質地較為軟滑😜入口即化🤓口感比較輕盈,容易咀嚼和消化😌飲品點左王老吉和竹蔗茅根整體環境~空間很細 裝潢和佈置比較簡單和隨意😝有電視睇😝

原條魽魚(酸菜烤魚味)

鮮淮山

空間很細 裝潢和佈置比較簡單和隨意😝有電視睇😝
2023-12-29
  • 幼薯粉
2023-12-27 7 瀏覽
最近香港天氣開始轉涼 火鍋雞煲烤魚成為左大家食飯既首選🍲 呢間位於荃灣大河道正宗重慶味道既「川味雞烤魚大王」系好好既選擇之一!!🇨🇳🐟 餐廳除左招牌烤魚 仲有雞煲同火鍋提供選擇 亦都有好多川味既涼拌或者小食等等😆 仲有大量火鍋配料 可以食完烤魚或者雞煲再打邊爐都得😌涼拌皮蛋 $32好耐無食過皮蛋啦🥚 皮蛋鮮香嫩滑 一啲腥味都無👍🏻 醬汁香麻相伴 令味道更有層次感茴味雞翼 4隻 $36雞中翼經過香炸 外脆內嫩 配上餐廳自家製既調味 非常惹味!!🤤泡椒烤魚 (原條海鱸魚) $268所有烤魚都係即叫即整 新鮮滾熱辣😆 而我地嗌左泡椒 味道其實系酸辣🌶️ 湯底用上非常鮮甜既魚湯 配上酸菜同泡椒 第一啖我地先飲左湯 非常開胃😋 鱸魚既外層烤到焦香外脆 而且大大條 嫩滑厚肉又吾多骨👍🏻 另外仲有蘿蔔薯仔大豆芽等配菜舖底 一邊滾住 一邊食吸哂啲湯底 越食越上癮🫣韮菜餃 $58有成八粒甘多 全部手工包製 大大粒勁多餡 韭菜味夠濃🥟闊薯粉 $30有闊薯粉同細薯粉提供選擇 但最後揀左闊薯粉🤪 浸落去個湯底食 好滋味 又煙煙靭靭有口感🍜

餐廳除左招牌烤魚 仲有雞煲火鍋提供選擇 亦都有好多川味既涼拌或者小食等等😆 仲有大量火鍋配料 可以食完烤魚或者雞煲再打邊爐都得😌

涼拌皮蛋 $32

茴味雞翼 4隻 $36

泡椒烤魚 (原條海鱸魚) $268

韮菜餃 $58
有成八粒甘多 全部手工包製 大大粒勁多餡 韭菜味夠濃🥟

闊薯粉 $30
2023-12-13
  • 茴味雞翼 4隻
  • 泡椒烤魚 (原條海鱸魚)
  • 韮菜餃
  • 闊薯粉
  • 涼拌皮蛋
2023-12-25 7 瀏覽
最近香港的天氣不斷轉涼最好不過就是一大班人吃滋味的烤魚,今日經朋友介紹之下來到了這間位於大圍火車站附近的烤魚店,品嚐一下熱辣辣的烤魚.午市烤魚的套餐有不少的選擇,今天選擇了海鱸魚,海鱸魚烤魚是一道美味而受歡迎的菜餚!海鱸魚是一種鮮美的魚類,其肉質鮮嫩、細緻且富有口感。經過烤製後,它的肉質變得更加香甜,並帶有一絲微妙的焦香味,配上美味的酸菜湯底,簡直是最完美的配搭,大家可以放心,海鱸魚的魚骨數量十分之少,適合小朋友等.在凍冰冰的冬天配上美味的肥牛及少量的蔬菜,真是令肚子十分之滿足.

午市烤魚的套餐有不少的選擇,今天選擇了海鱸魚,

間舖望落以為好細間,原來隔離舖位都係佢哋。今晚天氣突然超冷,睇到烤魚名字都知有麻辣選擇,馬上二話不說就入嚟坐低。男店員態度和藹親切,效率高;會先替我將主食雞煲落單先,其他想食的可以慢慢揀。特別一提,食完即晚唔會狂飲水,超抵贊👍🏽🔹重慶麻辣雞煲🐔(半隻)$188雞🐓肉嫩,有雞味。麻辣適中,不太辣,少少麻,恰到好處,非常岩我口味(我選擇咗bb辣😋);辣度可自由選擇。🔹涼拌皮蛋🥚$32前菜最佳之選😋🔹特級雪花肥牛🥩(細)$108肥瘦均勻,兩人叫細的份量已足夠。🔹酒釀雞子🥚$78未試過有酒香的雞子,別有一番風味。🔹豬潤腸粉🐽(雙拼)$58可以選擇一款/雙拼,2人雙拼可以食多一款,食材新鮮!Asahi 買二送一,抵飲.

間舖望落以為好細間,原來隔離舖位都係佢哋。
🔹重慶麻辣雞煲🐔(半隻)$188
🔹涼拌皮蛋🥚$32
前菜最佳之選😋

🔹特級雪花肥牛🥩(細)$108
肥瘦均勻,兩人叫細的份量已足夠。
🔹酒釀雞子🥚$78
未試過有酒香的雞子,別有一番風味。
🔹豬潤腸粉🐽(雙拼)$58
可以選擇一款/雙拼,2人雙拼可以食多一款,食材新鮮!
Asahi 買二送一,抵飲.
2023-12-13 29 瀏覽
味雞烤魚有得食雞煲又有烤魚食,門口都已經聞到好香。菜單都係有好多野揀,仲可以揀唔到湯底(重慶麻辣,泡椒,剁椒),不同辣度~酸菜烤海爐魚上枱後要等佢煮多一陣先食會更加入味~孜然味好香,魚皮脆脆地,好在唔多骨,岩曬我個懶人🥹湯汁是偏酸,但夾埋好多配菜:大豆芽,芫荽,白蘿蔔就岩岩好!~份量2個人都足夠。怕唔夠食嘅我仲加左🍜寬薯粉~十分厚實,薯粉吸滿了湯汁的精華更好食~蜂巢豆腐同樣配上呢個湯底十份吸味!口感好軟綿綿

2023-12-11 22 瀏覽
婆婆終於出左院🏥啦,話食醫院餐食到悶,想食啲辣🌶️野調劑下。等埋啲男人放工一齊食烤魚🐟,間野原來除左烤魚仲有雞煲🐓食,但婆婆吾食雞,所以揀左烤魚,烤魚點可以吾食辣,所以唯有突登幫檸茶叫左個蕃茄🍅🥔薯仔湯底。海爐魚🐟 (剁椒中魚):我哋揀左爐魚,因為會少骨啲,爐魚新鮮啖啖肉,配菜有蘿蔔片,京蔥,芫茜。個爐魚湯底越食越辣,呢個時侯梗係加薯粉,薯粉吸曬個湯汁,勁刺激。皇帝菜 :打邊爐都要食得健康,婆婆要食呢個菜。響鈴:超搞笑,諗住脆卜卜,檸茶想就咁放入口。手打粟米🌽餃:檸茶最鐘意食餃子。特級雪花肥牛🐄 :我哋叫左2碟大size,肥牛厚薄適中,脂肪比例岩岩好,所以吾鞋口。📌川味雞烤魚大王 (大河道)📍荃灣大河道91號天保大廈地下F1號舖#荃灣必食 #荃灣餐廳 #荃灣好去處 #荃灣美食地圖 #餐廳推介#假日好去處 #火烤魚 #荃灣 #辣野#ilovefood #hkfood #香港美食 #美食推介 #美食日記 #凍檸茶 #lemontea.519

讚岐烏冬

海爐魚🐟 (剁椒中魚):

海爐魚🐟 (剁椒中魚)

皇帝菜 :打邊爐都要食得健康,婆婆要食呢個菜。

響鈴:超搞笑,諗住脆卜卜,檸茶想就咁放入口。
響鈴

手打粟米🌽餃:檸茶最鐘意食餃子。

手打粟米餃

特級雪花肥牛

📌川味雞烤魚大王 (大河道)
📍荃灣大河道91號天保大廈地下F1號舖

2023-12-05
讚岐烏冬
海爐魚🐟 (剁椒中魚)
手打粟米餃
特級雪花肥牛
2023-12-07 24 瀏覽
超耐冇食烤魚☺️經過荃灣就亂入咗呢間😛😛😛入到嚟覺得環境幾好🤪烤魚嚟講座位闊落🥳仲要有電視睇👍喺出面都望到廚房係幾衛生☺️☺️~海鱸魚 $268 ☺️🤭咁因為朋友唔食得辣🥹所以揀咗酸菜烤魚🙈估唔到有驚喜喎😛湯底非常之香☺️另外海鱸魚好新鮮又滑又大條🤪配合埋酸菜濃湯真係一絕🤣👍😋~自製韭菜餃 $58 🥳非常足料☺️味道算係中上😛👍一份都有好多粒😎飽肚之選😜😜最後叫咗兩個出前一丁塞爆個肚🤪呢個湯底配出前一丁嚟食,真係人間絕頂享受😄😄
超耐冇食烤魚☺️經過荃灣就亂入咗呢間😛😛😛

~海鱸魚 $268 ☺️🤭

咁因為朋友唔食得辣🥹所以揀咗酸菜烤魚🙈估唔到有驚喜喎😛

~自製韭菜餃 $58 🥳

非常足料☺️味道算係中上😛👍一份都有好多粒😎飽肚之選😜😜

2023-11-27 26 瀏覽
今日約咗朋友去荃灣食雞煲, 去到先知道原來有烤魚食, 不過由於實在太想食雞煲, 所以都係保持初心🤣 重慶麻辣雞煲全隻原隻雞, 全部都係雞😋 超大份量👍 配料很豐富✨ 爆香咗大量芫茜,乾蔥, 洋蔥,青蔥 和青椒, 全部都好香好入味😍 雞很新鮮, 肉質嫩滑, 滾耐咗都唔會老, 小麻小辣勁惹味😋 打邊爐部分叫咗唐蒿, 茼蒿好幼嫩, 搭配雞煲能增添風味✨ 另外叫咗寬薯粉, 好Q彈, 口感有啲似豬皮,又有啲似韓式年糕🤣 索咗啲湯汁超好味😋 百香果沙冰超大杯, 救火救辣必點, 食完辣冰鎮喉嚨即刻舒服曬👍 而且酸酸甜甜可以解滯解油膩✅

重慶麻辣雞煲全隻

百香果沙冰

天氣開始涼,最啱打邊爐😳。大河道雖然好多雞煲、烤魚店,還是打邊爐最啱食。🥢藥膳湯底+醉雞:雞湯用紅棗藥材煲,藥材味唔太濃,加埋醉雞就好夾。雞件好滑,令湯帶少少酒香,味道更順口👍🏻。🥢特級雪花肥牛+手打烏冬:當湯底開始濃郁,加個烏冬就prefect! 🥢新鮮雜菜:打邊鍋多多少少都會膩,所以要加菜中和下。🥢涼拌皮蛋(小辣)味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅

🥢新鮮雜菜:打邊鍋多多少少都會膩,所以要加菜中和下。

🥢涼拌皮蛋(小辣)

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
2023-10-30 60 瀏覽
好似好耐冇食烤魚,放工心血來潮就近近地係荃灣的川味雞烤魚大王到叫返條魚食下。✡️ 涼拌皮蛋 ~ 皮蛋唔係人人鍾意個味,今日有人陪食超開心,皮蛋夠糖心滑溜特別喜歡佢辣辣地。✡️ 烤海爐魚 ~ 呢到係先點選邊款魚再選擇口味,除左酸菜,仲有重慶麻辣,泡椒,剁椒。今晚唔想食辣,所以點左酸菜烤海爐,上枱時等佢滾返起就可以食魚肉先, 一大件面層烤過的魚肉很香d皮脆脆地魚肉滑溜唔多骨,啱哂我啖啖魚肉,烤魚下仲有好多配菜架,有滑豆腐, 大豆芽,芫荽,白蘿蔔,食完條魚再落蔬菜,用呢個酸菜魚湯來配菜真係特別甜。✡️ 油麥菜✡️ 田園蔬菜

✡️ 油麥菜

✡️ 田園蔬菜
2023-10-28 577 瀏覽
最近想吃辣,相約了辣妹好友到荃灣覓食,這一帶不少風味美食林立,川味辣雞煲,酸菜魚館子特別多。在大河道選了這間正宗重慶味道「川味雞烤魚大王」,朋友試過烤魚餐稱好味。我們坐下看看菜單都非常多選擇,有招牌食物 /水煮系列/招牌口水雞/麻辣雞煲/特色小食/涼伴/鮮肉類/海鲜類/麻辣小菜/藥膳雞煲..... 等等。選了剁椒烤魚(指天椒) (可選大,中,BB辣,無辣度)桂花鱸魚原条  $268原盆上,湯底顏色鮮艳,附有多種配料,薯仔,大豆芽菜,大白菜,蘿白和酸菜等。鱸魚烤得表皮焦香,湯底很香濃原來所用的香料正是四川,重慶直送的所以風味特別地道!濃湯不停的滾動,魚和其他配料吸收了其精華令食材更滋味!魚肉質感扎實中帶滑嫩,咸,酸,辣共冶一爐,刺激又惹味!特級雪花肥牛 (大)  $ 168肉味濃,嫩滑油花豐富入口肥而不膩吸收了酸辣湯底令牛肉更加鮮味!說到吸收精華一定要點這款軟糯的.....韓國年糕  $  252L 廣島蠔 (5隻 ) $ 98貢丸  $ 48蠔肉口感較淋身有點遜色,貢丸有菇香和肉香帶爽口感不错。百香果沙冰 $  26即打沙冰果味香很清新,冰冰凍吃辣飲這個非常舒服!滿足!

選了剁椒烤魚(指天椒) (可選大,中,BB辣,無辣度)
桂花鱸魚原条  $268
烤桂花鱸 (剁椒)(指天椒)

濃湯不停的滾動,魚和其他配料吸收了其精華令食材更滋味!
魚肉質感扎實中帶滑嫩,咸,酸,辣共冶一爐,刺激又惹味!

特級雪花肥牛 (大)  $ 168
特級雪花肥牛( 大)

說到吸收精華一定要點這款軟糯的.....
韓國年糕  $  25
2L 廣島蠔 (5隻 ) $ 98
貢丸  $ 48
蠔肉口感較淋身有點遜色,貢丸有菇香和肉香帶爽口感不错。
百香果沙冰 $  26
即打沙冰果味香很清新,冰冰凍吃辣飲這個非常舒服!滿足!
烤桂花鱸 (剁椒)(指天椒)
特級雪花肥牛( 大)
2023-10-22 328 瀏覽
依間位於荃灣的川味雞烤魚大王,每次經過舖頭附近已經聞到一帶浸燒烤味同埋麻辣味 ,今次去開荃灣終於可以試一試。知道這家最受歡迎烤魚店,人稱香港烤魚界天花板非常惹味,口味道也媲美大陸烤魚,我覺得這家店以其獨特的夜店風格和最正宗最地道的水煮魚聞名於港,不僅是味覺盛宴,更是視覺盛宴,絕對是必打卡的小店!无辣不欢的内地胃推荐海鱸魚$268(泡椒烤魚)餐廳亦都提供四款不同的魚選擇 包括魽魚,鯇魚和海鱸魚,而我就揀了鱸魚 ,因為相對上冇咁多骨 怕魚骨嘅朋友都食得到 ,烤魚魚皮都烤得好脆 我再另外加咗一份紅薯粉落去 吸了本身湯底個味真係超級正,配料選擇多超過三十款,選擇超多。泡椒烤魚-超多泡椒,大大條鱸魚,一條魚三個人食都好飽,這道菜以其鮮多泡椒的鱸魚搭配香辣的川味湯調味,給人一種辣而不燥的口感,非常開胃!嫩滑厚肉不會多骨,食物即叫即整,但上菜速度比想像中快,新鮮滾熱辣,小心燙口。烤魚入味,原全唔駛沾豉油,非常惹味,停不了口。底層還有入味的爽口蘿蔔,充滿精華。我覺得這川味雞烤魚大王是最正宗最地道的大陸烤魚味道。無論是魚的新鮮度還是調味,都讓人驚艷。

海鱸魚$268(泡椒烤魚)

2023-10-18