2023-08-22 15 瀏覽
位於尖沙咀柯士甸的川式串燒店,整間店是燒烤串燒的味道。小店座位不多,繁忙時間座無虛席。串燒款式選擇多,均可選擇辣度,包括海鮮、肉類、丸子、蔬菜,  還有提供主食,如炒飯、炒粉等,不論是晚飯填飽肚子或宵夜輕食幾串也可。丸類:墨魚丸 墨魚丸彈牙,上面灑上調味料及辣粉,很惹味。丸類:燒賣串燒燒賣燒得外皮乾脆,硬身,裡面保持軟綿。主食:川北炒米粉 炒米粉配雞蛋、蔥花、辣椒及火腿腸,炒得爽身,以醬油,加上辣椒油調味,味道鹹鹹香香,份量大份。甜品:玉子燒 玉子燒上面鋪上糖霜再燒焦,口感紮實,甜甜的。
位於尖沙咀柯士甸的川式串燒店,整間店是燒烤串燒的味道。
小店座位不多,繁忙時間座無虛席。
丸類:墨魚丸

墨魚丸彈牙,上面灑上調味料及辣粉,很惹味。
丸類:燒賣

串燒燒賣燒得外皮乾脆,硬身,裡面保持軟綿。
主食:川北炒米粉

炒米粉配雞蛋、蔥花、辣椒及火腿腸,炒得爽身,
以醬油,加上辣椒油調味,味道鹹鹹香香,份量大份。
甜品:玉子燒

玉子燒上面鋪上糖霜再燒焦,
口感紮實,甜甜的。
😍一句講晒!大件夾抵食!價錢同平時食開差不多,但份量差唔係平時兩倍!店內位唔算多,建議book定位安全啲。😋講左整體先味道唔會好濃,叫左少辣都夠辣夠惹味。值得欣賞係因為足料,啲野唔會燒到乾爭爭,保留到肉汁。🐮金菇肥牛卷😋一串三個粒粒包滿,食一份好似食左一包金菇咁。🍆蒜茸燒茄子😋大份通知!燒茄子食得多咁大條真係第一次見,而且咁大條通常會怕中間唔熟,但佢完全冇呢個問題。🍲 錫紙花甲粉😋最抵食,因為真係超大份!大份到當到一份正餐都唔誇張,粉絲多不在話下,但佢花甲都多,真心滿足。🍖台灣腸😋唔係平時食開既,因為佢係粗版,不過味道都惹味,可以係個調味粉出色。🧄蒜茸金菇😋比份量震懾左,平時食開一排排,佢係一!大!碗!味道還好。🐐羊架😋睇相都見到佢真係有保留到肉汁,好彩叫左一件,因為女仔真係可以share 一隻。🐡雞泡干😋呢個就中規中矩啦,如果可以乾身啲,同加番層蜜糖會好食啲

🐮金菇肥牛卷
😋一串三個粒粒包滿,食一份好似食左一包金菇咁。

🍆蒜茸燒茄子

🍲 錫紙花甲粉

🍖台灣腸

🧄蒜茸金菇
😋比份量震懾左,平時食開一排排,佢係一!大!碗!味道還好。

🐐羊架

🐡雞泡干
😋呢個就中規中矩啦,如果可以乾身啲,同加番層蜜糖會好食啲
2023-08-19 236 瀏覽
突然間想食大陸風味嘅串燒,行過尖沙咀見到呢間個裝修都幾充滿大陸味,仲要播埋啲大陸歌,完全係嗰種味道。兩個人食少少嘢,所以淨係嗌咗啲串燒。佢個種類都算多。我哋叫咗啲雞嘅種類多啲,不過全部嘢睇落去都比較乾,可能呢度佢係炸完先至燒嘅關係,所以全部嘢都好乾身。如果飲品方面佢會提供埋涼茶俾人揀嘅話咁就更加好啦。其中有一串燒厚牛舌,都真係幾大塊㗎。不過唔知咬落去就超級林,可能因為佢係滷完先至再燒嘅關係,所以好入味。另外隻燒雞全翼都可以一試,佢都係好林好入味,加埋啲辣粉都幾惹味架。另外仲有一串燒墨魚丸,佢揀咗台式嗰啲花枝丸,所以食落去甜甜地,不過就唔係好彈牙嗰一種。除咗串燒之外,我哋仲叫咗個清酒煮蜆。雖然餐牌上邊係寫住清酒煮花甲,但我估佢應該係冇貨,同埋清酒都賣晒。所以嚟到嘅時候我食到係啤酒,因為佢多咗一陣小麥嘅味道。佢個份量都幾多,不過有啲就有沙囉。最後甜品叫咗一個燒玉子,呢個真係幾好食,不過如果唔係燶咗嘅話會更加好。兩個人食串燒都差唔多係咁嘅價錢,不過佢啲飲品就真係有啲貴,一包細嘅檸檬茶都已經要$12。

佢個份量都幾多,不過有啲就有沙囉。

2023-08-18
2023-08-18 19 瀏覽
🍢 #尖沙咀 #川味王今日收工去咗附近嘅「川味王」食飯😋 呢度有各種抵食串燒,百零蚊就食到飽🥳厚切牛舌心 👅牛舌心有三塊,咬落爽而不硬,唔錯!日本一口和牛粒 🐮一口牛最好味🥳 佢嘅油脂含量適中,軟腍得嚟又唔會太油膩,而且仲好夠香添! 一串仲有牀多粒😚沙嗲雞肉串 🐥雞肉每叫一份有兩串,雞肉正常嫩口唔會韌,夠香又juicy!大雞脾 🍗超推薦大家食大雞脾!佢超大隻啖啖肉!而且仲好香! 呢度嘅雞脾係燒到個皮好香脆嘅,雞肉又可以保持多汁,好正🤩蒜蓉原條茄子 🍆茄子又係超大條! 茄子汁好多,燒嘅時候已經加咗辣粉、蒜蓉調味,勁香🤤蒜蓉娃娃菜 🥬娃娃菜份量都好多~ 有湯浸住嘅 健康好滋味😋🧃 烏龍茶、coke zero
🍢 #尖沙咀 #川味王

厚切牛舌心 👅
牛舌心有三塊,咬落爽而不硬,唔錯!

日本一口和牛粒 🐮

沙嗲雞肉串 🐥
雞肉每叫一份有兩串,雞肉正常嫩口唔會韌,夠香又juicy!

大雞脾 🍗

蒜蓉原條茄子 🍆

蒜蓉娃娃菜 🥬
娃娃菜份量都好多~ 有湯浸住嘅 健康好滋味😋

🧃 烏龍茶、coke zero
2023-08-18 14 瀏覽
宵夜串燒|川味王|尖沙咀放工上埋韓文堂落堂 都差唔多10點附近好多舖頭都收晒 一個人都唔知食咩好咁啱就去到呢間串燒店🤍—————————————🫶🏼韭菜 $15韭菜愛好者必叫!唔會燒到亁曬 仲好濕潤 又爽口🫶🏼 日本一口和牛粒 $30口感吾韌 調味啱啱好 唔會蓋過曬牛肉味🫶🏼 豬大腸 $25唔好睇佢好乾身 原來燒到咁先最好好脆身 而且唔會滿口都係豬油咁🫶🏼 台灣腸 $25燒得啱啱好 外脆內軟加埋孜然粉 好惹味 不過就偏細條🫶🏼 饅頭片 $18第一次見 所以叫咗 有驚喜饅頭面頭有啲蜜糖再燒外脆內軟 同埋可以解膩🫶🏼 芝士年糕2件 $28完全唔油膩 外面口感蘇脆入面芝士流心 其實好邪惡 下次咁夜都係唔叫啦🤣————————————📍 尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖鋪————————————Overall 💗💗💗💗#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodpic #hkrestaurant #hklifestyle #hongkongfood #eatwithfoodiez #香港美食#香
宵夜串燒|川味王|尖沙咀
放工上埋韓文堂落堂 都差唔多10點
附近好多舖頭都收晒 一個人都唔知食咩好
咁啱就去到呢間串燒店🤍
—————————————
🫶🏼韭菜 $15
韭菜愛好者必叫!
唔會燒到亁曬

————————————

📍 尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖鋪

————————————

Overall 💗💗💗💗

#hkfoodie #hkfoodblogger #hkfoodblog #hkfoodlover #hkfoodie #hkfoodpic #hkrestaurant #hklifestyle #hongkongfood #eatwithfoodiez #香港美食#香港好去處#香港打卡 #香港生活 #香港食評 #尖沙咀 #宵夜串燒 #川味王
2023-08-06 17 瀏覽
之前叫過外賣,今次決定試埋堂食聽朋友講平日生意好火紅,附近都好多人叫外賣。堂食位置不大只有6張枱,平日晚餐時間到剛剛滿座。時不時見有外賣平台送餐員進出。店長有特別提醒今日訂單較多,等候時間略長,下單後大概25分鐘左右到。厚燒牛舌牛舌一定要厚燒先可以食出質感外面微焦包咗一層孜然辣椒粉,入面又可保留嫩的口感,十分惹味燒豬頸肉與泰式燒豬頸肉不同,偏向油份較多,一口咬下外脆又有油花爆出燒雞軟骨和雞腎依2款有套餐價,各3串都係$78。雞軟骨帶少少油脂又十分有咬口,好容易就食上癮雞腎口感爽脆再加上萬能調味粉,一口一串都不過分燒茄子燒茄子軟腍口感再搭配滿滿嘅蒜蓉醬,微辣刺激住完全食唔停外賣同堂食感覺差唔多,如果不在附近叫幾串外賣做宵夜都唔錯
之前叫過外賣,今次決定試埋堂食

厚燒牛舌
牛舌一定要厚燒先可以食出質感
外面微焦包咗一層孜然辣椒粉,入面又可保留嫩的口感,十分惹味

燒豬頸肉
與泰式燒豬頸肉不同,偏向油份較多,一口咬下外脆又有油花爆出

燒雞軟骨和雞腎
雞腎口感爽脆再加上萬能調味粉,一口一串都不過分

燒茄子
燒茄子軟腍口感再搭配滿滿嘅蒜蓉醬,微辣刺激住完全食唔停

外賣同堂食感覺差唔多,如果不在附近叫幾串外賣做宵夜都唔錯
  • 厚燒牛舌
2023-08-01 225 瀏覽
有時晚餐吾想食咁多澱粉質 串燒都系個吾錯既選擇 而且食物燒過後啲香味特別吸引🤪🦑汁燒火箭魷魚筒 $68呢個堅系必食推介✌🏼 好大隻 size長過成隻手掌 有肉有鬚 火喉岩岩好 熟得黎吾韌 加埋孜然粉 好惹味🍜花甲粉$65超多花甲 好滿足 洗得都算干淨 冇咩沙粉絲仲索曬啲湯汁 叫左小辣 好正🤪🥬錫紙蒜蓉娃娃菜 $38蒜蓉醬好香口 健康得黎又吾寡🐥雞中亦2串 $36一共有四隻 雖然外面灑滿孜然粉 但食落又有啲甜味 幾特別 而且令到味道突出 冇咁單調入面肉汁都keep到👏🏼👅牛舌心 $45好厚切 外層燒到乾身 香脆 帶點焦香 入面肉質彈牙爽口 好滿足🐏羊肉 $32少少羶 易入口💭所有串燒都系即叫即燒 好有心❤魷魚同花甲粉真系幾驚喜 系一個同fd聚下既好地方

🦑汁燒火箭魷魚筒 $68

花甲粉
錫紙蒜蓉娃娃菜
雞中翼
2023-07-28 19 瀏覽
-因為晚飯唔係食得好飽,想食多少少野。行經尖東科學館一帶,發現左呢間串燒店仲開緊,就入左去,順便涼下冷氣🥵。-食物: 呢間的串燒以川式為主,坐下來不久就點了呢幾樣。蒜蓉粉絲燒蘇格蘭大蟶子皇($58): 好有氣勢的名,而確實個蟶子係幾大隻,上面放滿了蒜蓉粉絲,好野味!蒜蓉茄子($38): 原條的茄子,因為見到個茄子頭。呢個係川式串燒店的經典食物,淋淋的茄子搭上蒜蓉辣椒粉,滿足!年糕($38):烟韧的年糕,外皮炸得脆脆的。佢唔係好似平時咁用練奶點黎食,而係用沙律醬,又有另一個風味。花甲粉 ($65):麻辣的粉配上鮮味的花甲,而且仲有娃娃菜和金菇。辣得黎刺激過癮。川味王地址: 尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖電話: 54085821

-食物: 呢間的串燒以川式為主,坐下來不久就點了呢幾樣。

川味王
地址: 尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖
電話: 54085821
2023-07-26
$100 (宵夜)
  • 燒蒜蓉粉絲特級聖子
2023-07-26 18 瀏覽
工作過後突然發現肚很餓🤩看到串燒店川味王,直到零時也在營業喔,是去夜宵醫肚的好選擇。小店主打各式串燒和川式小炒,也可自選辣度,體貼不能吃太辣的客人。🔶即開新鮮蒜蓉美國生蠔 $70/2隻生蠔燒過後都還很飽滿肥美🦪沒有縮水蒜味香濃,啖啖蠔肉,1客2隻幾抵食。🔶蟶子皇 $50蟶子size 不算很大,但入口也彈牙。上面鋪滿索滿汁的粉絲和蒜蓉,味道濃郁。🔶大墨魚咀 $28彈牙爽脆,鮮香惹味,很有口感。🔶豬頸肉 $28味道香濃入味,肉質爽脆,味鮮有焦香。🔶燒菠蘿 $251串2件,香甜多汁,解膩一流。🔶秋葵 $16燒過的秋葵十分爽脆香口,挺不錯。🔶飲品可樂 $12椰青水 $16

🔶即開新鮮蒜蓉美國生蠔 $70/2隻

🔶蟶子皇 $50

🔶大墨魚咀 $28
彈牙爽脆,鮮香惹味,很有口感。

🔶豬頸肉 $28
味道香濃入味,肉質爽脆,味鮮有焦香。

🔶燒菠蘿 $25
1串2件,香甜多汁,解膩一流。

🔶秋葵 $16
燒過的秋葵十分爽脆香口,挺不錯。

🔶飲品
可樂 $12
椰青水 $16

2023-07-16 29 瀏覽
今次去咗尖沙咀食串燒🍡呢間餐廳選擇真係無敵多~今次就試咗韭菜、蒜蓉燒茄子、厚切牛舌心、肥牛金菇卷,再加埋雞軟骨、雞腎、雞翼同埋沙嗲雞肉,最後仲有台灣腸同司華力腸🫶🏻韭菜口感脆脆地~蒜蓉燒茄子香噴噴!味道香口又剛剛好(✿︎´ ꒳ ` )我大愛厚切牛舌心同肥牛金菇卷,絕對係涎唾指數爆錶!!夾埋啲醬汁入面食💯分✨雞軟骨、雞腎、雞翼、沙嗲雞肉都係好脆好香口又入味!!特別想推介返台灣腸同司華力腸🤍外皮香脆內裡多汁😋而且呢間餐廳地點好就腳 尖沙咀站𝟱分鐘路程就到食完仲可以同朋友係附近行下食糖水添🙆🏻‍♀️ෆ 推介菜式 ෆ 蒜蓉燒茄子 $𝟰𝟬厚切牛舌心 $𝟯𝟴台灣腸 $𝟮𝟱ෆ 川味王尖沙咀柯士甸路𝟭𝟳號豐樂大廈地下𝟮號舖ෆ
今次去咗尖沙咀食串燒🍡
呢間餐廳選擇真係無敵多~

我大愛厚切牛舌心同肥牛金菇卷,絕對係涎唾指數爆錶!!
夾埋啲醬汁入面食💯分✨

雞軟骨、雞腎、雞翼、沙嗲雞肉都係好脆好香口又入味!!

特別想推介返台灣腸同司華力腸🤍

台灣腸 $𝟮𝟱

ෆ 川味王
尖沙咀柯士甸路𝟭𝟳號豐樂大廈地下𝟮號舖ෆ
2023-07-14 26 瀏覽
平時都係會自己去食串燒,不過我通常都係一串起兩串止,但今日我竟然自己嗌左五樣野,但價錢都係同我平時食開差唔多😋有菜魚仲有甜品,真係非常滿足呀🍮。🐒娃娃菜💰$13🐒汁燒鮮冬菇💰$16🐒原條牛油栗米💰$38首先蔬菜類方面我就嗌左每次都必食既冬菇,因為冬菇燒完加埋啲粉真係好正🤣而我第一次食串燒菜,估唔到都幾特別,仲好爽口🌽。🐒鹽燒白鱔魚💰$48燒白鱔魚都係其中我既至愛🐟特別係呢啲充滿油脂既魚燒完真係特別juicy💦而鱔魚本身既口感都好彈牙,十分新鮮。🐒流心棉花糖夾餅💰$25最後呢碗棉花糖夾餅原來一份有4件🤣自己一個食晒真係好邪惡👿但又真係唔食唔得,因為要趁熱食先有流心效果

🐒娃娃菜💰$13

🐒汁燒鮮冬菇💰$16
🐒原條牛油栗米💰$38
而我第一次食串燒菜,估唔到都幾特別,仲好爽口🌽

🐒鹽燒白鱔魚💰$48

🐒流心棉花糖夾餅💰$25

無住家飯食,放工又好肚餓唔想煮~最後去左附近柯士甸路嘅小店食串燒~😏一個人又想試好多野嘅時候,串燒細細件都幾適合😜🌸金菇肥牛卷 💰28個人必叫系列1😜一串3件~整體都係燒得乾身, 但金菇又帶多汁🤭完美中和返~🌸魷魚鬚串💰28個人必叫系列2😜 小辣都好夠辣~孜然粉好香,魷魚🦑燒得比較乾身🌸蒜茸燒茄子🍆💰40雖然無咩我鐘意嘅孜然味,但真係鋪滿蒜茸味,勁香濃蒜茸味,而且燒得好熟好juicy又唔乾,一絲絲食好方便🤭🌸錫紙花甲粉 💰70👍之前食左間出名花甲嘅餐廳,花甲量少又普通~呢間嘅花甲都算多🤓唔算肥美但鮮甜.叫左多麻小辣湯底,好啱我口味😊娃娃菜,金菇同粉絲都完美吸晒湯底~ 食得好滋味🤪
一個人又想試好多野嘅時候,串燒細細件都幾適合😜

🌸金菇肥牛卷 💰28

🌸魷魚鬚串💰28

🌸蒜茸燒茄子🍆💰40

🌸錫紙花甲粉 💰70👍
啊哈 終於約到📕的一位小姐姐陪我探店 我終於唔洗自己一個去食野😂可以食多好多野食😆我哋兩個女仔嗌咗勁多嘢食 依間嘅調味比較四川風味的串燒 滿滿的孜然粉,辣椒🌶️粉 好香口好好食 令人忍唔住不停食🤤🤤🪭燒蠔 食串燒必食🪭燒扇貝 好食🪭燒四季豆 👍🏻😍😍yummy 🪭燒娃娃菜🪭辣酒煮花螺🪭燒饅頭片🪭燒芝士年糕 超推薦勁好食🤤🪭燒雞皮🪭燒雞心 好特別📍 川味王 (尖沙咀)尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖#串燒##跟住jj去搵食##跟我来探店# #香港生活# #小红書粉絲互動#
啊哈 終於約到📕的一位小姐姐陪我探店
我終於唔洗自己一個去食野😂
可以食多好多野食😆
我哋兩個女仔嗌咗勁多嘢食
依間嘅調味比較四川風味的串燒
滿滿的孜然粉,辣椒🌶️粉 好香口好好食
令人忍唔住不停食🤤🤤

🪭燒饅頭片
🪭燒芝士年糕 超推薦勁好食🤤
🪭燒雞皮
🪭燒雞心 好特別

📍 川味王 (尖沙咀)
尖沙咀柯士甸路17號豐樂大廈地下2號舖

#串燒[话题]#
#跟住jj去搵食[话题]#
#跟我来探店[话题]#
#香港生活[话题]#
#小红書粉絲互動[话题]#
2023-06-28 33 瀏覽
最近,我去左尖沙咀食左間四川串燒店,歌個人叫左蒜蓉生蠔、五花腩、厚切午餐肉、厚切牛舌心、肥牛金菇卷、一口和牛粒、雞皮和魚腐。首先是蒜蓉生蠔,這道菜肯定是必點的。生蠔新鮮爽口,搭配濃郁的蒜味,絕對是一道讓人回味的美食。接下來是五花腩和厚切午餐肉,這兩道菜的肉質都非常的嫩,入口即化,口感非常細膩。特別是五花腩,肉質加上酸甜的醬汁,讓人食指大動。厚切牛舌心和肥牛金菇卷也不容錯過,牛舌心肉質爽口,搭配上獨特的醬汁,口感更加豐富。而肥牛金菇卷則是將金菇與肥牛卷在一起,口感層次豐富,非常適合喜歡吃肉的人。一口和牛粒肉質極其嫩滑,搭配上簡單的醬汁,讓口感更加突出。雞皮和魚腐則是比較特別的串燒菜式,雞皮烤得非常脆口,正呀🫰🏻
一口和牛粒肉質極其嫩滑,搭配上簡單的醬汁,讓口感更加突出。
2023-06-23 18 瀏覽
初一十五不吃肉,特意找來星級有營食肆素食一番吃素也可以重口味,串燒店門外掛滿日本燈籠,相當吸睛小店裝修設計以木為主,充滿日本居酒屋感覺韮菜佈滿調味料、孜然粉及辣粉!可以選不辣、少辣、中辣、大辣或沙嗲金針菇清爽有味、鹹香辣麻、香氣濃郁、開胃過癮雞髀菇很厚身,加上調味辣粉變得惹味香口豆卜豆味濃郁,豆皮燒得超級香脆,送酒一流汁燒鮮冬菇質感軟滑,味道鮮香入味,滋味無窮甜品菠蘿吃上口熱騰騰,清甜又多汁,很滿足流心棉花糖夾餅入口即融的巧克力醬夾心,每一口都吃到不同變化飲品烏龍茶解渴、提神、去油膩,無糖無色素專賣川味串燒、麻辣燙、香鍋及酸辣粉,即叫即燒
初一十五不吃肉,特意找來星級有營食肆素食一番
吃素也可以重口味,串燒店門外掛滿日本燈籠,相當吸睛
小店裝修設計以木為主,充滿日本居酒屋感覺
金針菇清爽有味、鹹香辣麻、香氣濃郁、開胃過癮
韮菜
雞髀菇很厚身,加上調味辣粉變得惹味香口
金針菇
豆卜豆味濃郁,豆皮燒得超級香脆,送酒一流
雞髀菇
汁燒鮮冬菇質感軟滑,味道鮮香入味,滋味無窮
豆卜
甜品菠蘿吃上口熱騰騰,清甜又多汁,很滿足
汁燒鮮冬菇
流心棉花糖夾餅入口即融的巧克力醬夾心,每一口都吃到不同變化
菠蘿
飲品烏龍茶解渴、提神、去油膩,無糖無色素
流心棉花糖夾餅
專賣川味串燒、麻辣燙、香鍋及酸辣粉,即叫即燒
烏龍茶
2023-06-18