2009-09-09 16 瀏覽
同事剛巧有空, 二人便到太子逛逛花墟, 他想吃點車仔麵, 食評好像也不差, 於是試試, 成兩點半都仲係幾多人, 一張六人枱有三張不同單, 可想而知間鋪又細又迫, 真的搭上搭!香茜餃米線 (走辣, 連芽菜, 韮菜...), $20, 餃有四大隻, 皮厚, 餡料只有微微芫茜味, 肉又不是太新鮮, 反而米線不過腍, 其他配料只屬一般! 菜肉餃米線 (走辣, 配菜一樣)..加豆卜, $20 (+$4), 同事話菜肉足料, 有埋冬菇!天時熱, 我們也叫了雪梨茶, $6, 及豆腐, $5, 我要了前者, 雪梨味淡淡的, 勝在不甜, 也解渴!全部侍應也是女性, 服務不錯, 有禮, 只可惜地方細, 座位窄, 食物也不夠好, 再來的機會不大!

2009-06-16 18 瀏覽
自從同裕一品分左手之後,我對其他麻辣米線舖頭都額外加多兩錢留心﹗今日就去到太子,試吓係open rice都有幾高名望的川之味﹗一入到去,我覺得d格局有點似譚仔永隆街舊舖咁,d位好迫,有d甚至係估佢唔到都可以擺到張櫈係度﹗不過算啦,人地收你廿零蚊一碗麵,唔通比個sofa你坐咩?一睇menu,竟然有我最喜歡的墨魚頭,二話不說,又叫我的飛佛「墨魚頭魚蛋走九牙」,但原來呢度的小辣都有兩款,一款係1-4級,另一款係5-10級,咁我就試吓要加1蚊的「辣得過引」過吓引先……未幾,阿姐已經將我的order放在我前面了,hm........睇個款都幾似樣,但就湯呢,就好似稀左d,唔理了,開工。先食腐皮,ok wor,大塊,唔散,有豆味,幾新鮮墨魚頭,爽wor,唔會有d 梳打粉味,正魚蛋,有4粒,但有粒係「縮」的,壊了米線,ok,唔係cheap嘢,唔會一咬就爛晒,又唔會好un湯,唔掂,麻就幾麻了,但完全唔辣。飲兩啖湯只覺得個口有d痺,感覺都幾過引,但係當啖湯落到喉龍,就完全冇辣,唔知中辣的情況又如何?下次可以試吓

先食腐皮,ok wor,大塊,唔散,有豆味,幾新鮮

墨魚頭,爽wor,唔會有d 梳打粉味,正

魚蛋,有4粒,但有粒係「縮」的,壊了

米線,ok,唔係cheap嘢,唔會一咬就爛晒,又唔會好un

係咪水過頭?
又幾公度,唔同辣要唔同收費.....
2009-05-03 9 瀏覽
如前文所述, 離港三週的太公, 最心掛掛的, 是辣食, 尤其是麻辣故此, 星期三晚收工, 一於要去會最愛的麻辣米線!!早前幫趁過川之味, 覺得不俗; 也再返DULL再試, 試真D味道, 感覺不一樣同樣要了十級小辣魚蛋麻辣米線; 其實此店質素很平穩, 味道與上次差不多; 落的麻辣料足, 米線也算爽口不俗, 而魚蛋也彈牙爽口, 連腐皮和芽菜等配菜的水準也不錯; 可惜, 試真D, 湯底實在較單薄 - 雖屬"可接受"程度, 但終究鮮度不太足, 未能盡興; 論製作的功夫, 還是不太夠班.此店不太值得推介給上班族, 但推介給學生絕對適宜; 廿蚊一碗的單餸米線(按辣度再加錢), 如是學生, 有免費豆漿送; 而且太公眼見就算晚間光顧, 店員見到冇著校服的後生仔女, 都會主動詢問是否學生, 然後送上飲品; 能做到如此主動, 食品製作也夠認真, 價錢合理, 值得學生光顧. 但我等對麻辣米線特別挑剔之一, 如太公, 卻未能就此滿足, 又要再物色其他米線店了 - 希望愛店裕一品, 能重拾昔日之光輝, 就PERFECT了!!!

故此, 星期三晚收工, 一於要去會最愛的麻辣米線!!

早前幫趁過川之味, 覺得不俗; 也再返DULL

再試, 試真D味道, 感覺不一樣

2009-04-09 18 瀏覽
叫咗蘿蔔金菇米線(1碗有辣,1碗無辣),好大碗好好味,我同朋友都將成碗食哂,$24一碗。香草雞翼好好味呀,$20有6隻,抵﹗$5一碗酸辣菜,都好好食。叫咗一杯凍檸茶,$6總括嚟講,係位置逼咗少少,但d嘢食簡直超班好味呀﹗下次一定要再去過﹗

香草雞翼好好味呀,$20有6隻,抵﹗

$5一碗酸辣菜,都好好食。

叫咗一杯凍檸茶,$6

$39.5 (晚餐)
2009-03-26 11 瀏覽
9點零同幾個fd做完Gym搵野食諗住唔食咁heavy就入左去食米線一入去有個阿姐勁好service~ 句句唔該前多謝後講解菜單又風趣幽默, 咁既服務態度係呢d平民食堂真係值得一讚~到野食自己叫左個$38米線 + $5Coke, 碗好多野食下~ 多到食唔晒....由於自己唔太好辣, 只係試左個清湯味道都中上啦.另share左個香草雞翼同麻辣雞翼~~都幾好食下由於service一流, 成班fd都食得好enjoy~
9點零同幾個fd做完Gym搵野食
諗住唔食咁heavy就入左去食米線
一入去有個阿姐勁好service~ 句句唔該前多謝後

由於自己唔太好辣, 只係試左個清湯
味道都中上啦.
另share左個香草雞翼同麻辣雞翼~~都幾好食下
由於service一流, 成班fd都食得好enjoy~
2009-03-25
  • 香草雞翼
2009-03-25 20 瀏覽
今天2人行到川之味, 我地叫了1.雞肉豬腸米線 ($25)- 米線好爽. 雞肉好碎,豬腸好硬,d湯真係下得太多味精了, 所以非常咸得很及一食下去非常la口. 唔得.2.香菜餃子 ($17) - 自家做的香菜餃好食, 煮得剛熟唔錯, 不過都係因為d湯太勁味精好la口.食完今次真係無下次, 因為d味精真係多得過火了.....
今天2人行到川之味, 我地叫了
食完今次真係無下次, 因為d味精真係多得過火了.....
2009-03-18 20 瀏覽
辣同唔辣之間,有幾多係真,係假?麻同唔麻,你又食得幾穿,幾透?風光如畫既香港,擁有五光十色既米線舖;其中位於太子既川之味,就吸引咗,原本食開裕一品,但受不了其質素急劇下降既太公,去到果度開飯;今晚,太公就帶大家說米線,論魚蛋。太公:「ar...其實我想講我本身係好鐘意食米線架;我入到去咁就坐低啦,咁我見個餐牌好多餸揀,單餸米線都只係廿蚊,如果加小辣就加一蚊,加中辣就加兩蚊,加大辣就加三蚊,我真係好...好心大心細,最後係要咗個魚蛋米線加十小辣 (即小辣最高果級)」對於食開裕一品既太公,又點睇川之味阿姐的服務?對佢黎講,服務,又要幾重要呢?太公:「ar...其實我覺得第一次幫襯個阿姐係扮演好重要既角色,因為每間米線舖佢同一級既辣度都會有唔同,咁...咁阿姐係要教個客點揀。咁今次位阿姐好好,見我要小辣最辣果級,好細心咁問我係咪好食得辣,仲好親切,令我覺得,佢真係好真誠」阿姐服務夠真誠,是窩心;碗米線夠「啃」,是過癮;窩心與過癮之間,又有幾多翻騰,可以從碗麻辣湯度借鏡呢?太公:「咁碗米線黎咗之後,我見到d色唔夠紅,以為佢好流;點知,一飲啖湯,就知佢唔係流。雖然個辣度唔太夠,但個麻度真係冇得頂
辣同唔辣之間,有幾多係真,係假?

麻同唔麻,你又食得幾穿,幾透?

太公:「咁碗米線黎咗之後,我見到d色唔夠紅,以為佢好流;點知,一飲啖湯,就知佢唔係流。雖然個辣度唔太夠,但個麻度真係冇得頂,你吞口湯入去,個肚即刻係有翻騰既感覺,好過癮;飲多兩啖,仲標埋眼水出黎...我真係...我真係好感動,....sorry 閂機吖...」

翻騰過後,太公再次食碗米線;一粒魚蛋既存在價值,太公,又點樣去理解呢?

太公:「咁碗米線入面有五粒魚蛋啦,都幾有魚味,不過個彈牙程度就...過咗火位少少;同埋魚蛋個調味都係,稍稍過咗火位,味精味太搶,要扣返d分;之但係成碗野,勝在米線夠爽口,個湯底都夠鮮甜,基本功做得好....真係都幾好味」

響呢間陌生既舖頭,就係因為呢碗基本功做得唔錯既米線,帶俾太公一點共鳴,覺得可以繼續encore;下一集,太公會同你探討,一條米線,同一條電話線既存在價值,同埋佢地經歷過既滄海桑田。
2009-03-17
2009-03-05 372 瀏覽
琴晚約左朋友去旺角行街街...所以就上網四周搜集未食過又響附近既食市...見到呢間米線好似好多人都讚...一於就去試下先...hehee一入門口...已經聞到一陣好香既麻辣味...(係香唔係刺鼻...)舖位細...不過唔算太迫...接受到既 一坐低就即刻睇餐牌...有細 size, 中 size 同大 size...我地望左一望...就決定左要個大 size share 食... (因為咩餸都有...雜錦!!)再要左碟九菜同一杯凍奶茶~大 size 黎左....哇!!!! 超大碗...嚇到呆左 先試個湯...真係小辣...不過好香~餸都好多...真係咩都有!食落...真係唔錯...幾好味...由其係黑牛拍頁...好爽口...正!! 作戰到最後...我地都係食唔晒碗米線 (太大碗...應該 3 個女仔可以 share 一碗)凍奶茶我都覺得唔錯...好夠奶!! 亦好滑!!不過朋友就嫌佢茶味唔夠濃...雜錦大米線 $43+凍/熱飲 $6油菜 (九菜) $5
琴晚約左朋友去旺角行街街...
所以就上網四周搜集未食過又響附近既食市...

舖位細...不過唔算太迫...接受到既

再要左碟九菜同一杯凍奶茶~
大 size 黎左....哇!!!! 超大碗...嚇到呆左

先試個湯...真係小辣...不過好香~
餸都好多...真係咩都有!

凍奶茶我都覺得唔錯...好夠奶!! 亦好滑!!
不過朋友就嫌佢茶味唔夠濃...

雜錦大米線 $43
+凍/熱飲 $6
油菜 (九菜) $5
麻辣大米線(雜錦) - 小辣 4 級
2009-03-04
麻辣大米線(雜錦) - 小辣 4 級
  • 米線
2009-01-21 8 瀏覽
呢間麻辣米線認真掂檔呀我身為附近學校既學生幾乎每星期都要黎食一次頂癮每日lunch time都一定爆晒架要食趁早個度環境不算太好老實說伙計又唔算太好態度但係野食就真係冇得頂啦炸醬正一大pat, 夠濃味, 可以另上添豬軟骨同樣美味入晒味 香濃到不得了辣得又正有次食中辣真係又愛又恨呀令人上癮既一間鋪!!老實講我覺得真係正過譚仔多多聲囉..
呢間麻辣米線認真掂檔呀

老實說
伙計又唔算太好態度
但係野食就真係冇得頂啦

炸醬正
一大pat, 夠濃味, 可以另上添
豬軟骨同樣美味
入晒味 香濃到不得了

辣得又正
有次食中辣真係又愛又恨呀
令人上癮既一間鋪!!

老實講
我覺得真係正過譚仔多多聲囉..

• 炸醬
  • 豬軟骨
  • 醬爆丸
2009-01-18 13 瀏覽
佢既賣點係麻辣,有級數分的,加辣要加一蚊,但唔加辣就完全冇特色,所以入到去個個都加的。一入到鋪頭就會聞到一陣麻辣味,好似好重味咁,好正,投入左食辣既氣氛。妹妹點了小辣十級,要雞肉加腐皮,腐皮夠滑,雞肉彈牙,還不錯。妹妹說辣了點,但我覺得好好味呢!我叫了淨三寶,有魚蛋,墨丸同豬肉丸吧!唔肯定係咪豬肉丸,每樣也彈牙好味。再叫了麻辣雞翼,看似真的放落板度鋪上香料慢慢燒出來的,好香。但都幾肥膩。

2009-01-03 10 瀏覽
星期六放工去, 1:15左右,開始要等位.因為得我自己去吃,所以較易找位坐叫了一碗竹笙米線 (小辣1),其實我是譚仔的常客,見竹笙不用加錢就叫~那裏的員工在寫單的時候經常被人分散注意力,所以要小心覆一下有無落錯單有時是同事問她東西,有時是客問她東西,有時一些該等位的人走了進來......等食的時間大約5分鐘吧....(呆坐中)麻辣的味道和譚仔差不多,有很多竹笙,絕不會比譚仔少米線的份量比譚仔的少了點。不過也是可以吃得飽的份量這裏的米線較爽,譚仔的較"林"很容易咬斷~各有千秋啦見到旁邊的人叫兩送,(20元包一送,之後每加一樣加4元)份量很足。在譚仔時,當叫2送時,兩樣送都會少一點然後擠在一碗。而這裏,比足料,用隻較大的碗裝2送。不知大家明唔明。在這裏也吃得很滿足,加小辣(1-4)又不用加錢,而且送的款式比譚仔多。在太子找東西吃多了選擇了~其實還有很多東西想試,下次帶朋友來吃先
星期六放工去, 1:15左右,開始要等位.
因為得我自己去吃,所以較易找位坐

等食的時間大約5分鐘吧....(呆坐中)

麻辣的味道和譚仔差不多,有很多竹笙,絕不會比譚仔少

米線的份量比譚仔的少了點。不過也是可以吃得飽的份量
這裏的米線較爽,譚仔的較"林"
很容易咬斷~各有千秋啦

在譚仔時,當叫2送時,兩樣送都會少一點然後擠在一碗。
而這裏,比足料,用隻較大的碗裝2送。
不知大家明唔明。

在太子找東西吃多了選擇了~

其實還有很多東西想試,下次帶朋友來吃先
  • 細碗米線(20元那種)
一向都食開譚x記雲南米線,上星期五第一次去試食呢間,坐低睇餐牌叫麵食,一味餸就$20,每加一樣就多收$4。我同老公每人叫左碗兩餸米線+香草雞翼($20),計落應該係每碗收$24x2=$48+$20=$68。食小辣1-4級,係唔駛另收費。我同老公問侍應有冇酸辣,因為我地唔好麻辣,佢話有,可以選酸辣,咁我地就要左酸辣+1級辣。佢落單之後就走左,係我地等既期間,老公唔覺意望下張落單紙,就發現兩碗米線每碗都多收$4,即共$8,叫侍應來問清楚,係咪落錯$。佢就話「我地酸辣一向要加錢,你地係咪第一次來食?其實酸辣都特別大碗,仲多左酸菜同炸醬比你,好食既話多收幾蚊都無所謂啦!」佢既答案,令我簡直火起!立即起勢反駁第一,無論客人第幾次來食,你都有責任向客人講明額外收費,更何況張餐單都無寫低呢項收費,好明顯有取巧!侍應既回應就係;「我地以前有呢項收費註明貼係牆上,不過依家冇左0者!」以前有依家冇,咁即係依家係要靠職員把口講比食客聽先知啦!咁你唔講我地又點會知呀!?第二,好食的話多收幾蚊都無所謂?呢個又係唔合理,你咁講咁係咪即係你擺明係屈食客$0者!?係咪好食的話你多收幾百蚊我都一定要比$?譚x同呢間比較
一向都食開譚x記雲南米線
,叫侍應來問清楚,係咪落錯$。

佢既答案,令我簡直火起!立即起勢反駁

!?係咪好食的話你多收幾百蚊我都一定要比$

譚x同呢間比較,講質素同口味,兩間都係見仁見智,睇食客喜好。一樣份量多選擇多,不過雞翼譚x就入味d。
但講收費,譚x就公道好多,起碼冇取巧成份,職員都唔會講d令食客谷氣既說話!

價錢取巧
收費含糊
收費含糊,有騙人之嫌
香草雞翼,未夠譚x好食
2008-12-04 10 瀏覽
如果你話譚仔係最好食....我勸你食下呢個先啦呢個野d米線多過出面雖然係重質不重量但你知架啦.....食米線好快就餓多都係好既佢既腩肉就正.....係分到肥膏同肉譚仔個d就分唔到湯底好特別我食個咁多間米線都依然記得佢個湯底如果兩個唔大食既人叫一個$42既餐加一杯凍飲$6已經夠...因為佢多譚仔好多去過雲南返黎最令我印象深唔係米線係佢d串燒勁辣但大家係晚晚都食而佢d雞翼就係同雲南一樣所以正宗.....就係到!!!!
如果你話譚仔係最好食....我勸你食下呢個先啦

最令我印象深唔係米線
係佢d串燒
勁辣但大家係晚晚都食
而佢d雞翼就係同雲南一樣

所以正宗.....就係到!!!!
  • 香草雞翼
2008-11-28 8 瀏覽
天氣寒冷~ 最好嘅唔係打下邊爐就係食下辣野~再講~ kero同tama都係愛辣之人 ~一提出食辣梗係即刻共鳴啦~剛經過旺角警署, 已經聞到麻辣嘅味道~ 找對啦~好的麻辣一定要夠香!一定要從遠處就聞到陣陣麻香~好!開飯座落先望望其他人嘅食物~發現原來佢d野食份量好大!一碗大碗米線嘅size嚇死你~~ 配料多到數唔唒~~醒水當然唔會要咁大碗~信我!唔好諗住一個人ko佢~佢呢度嘅中碗同大碗嘅餸係set好嘅~ 無我地想食嘅野~所以最後都係要普通碗米線~ 我想講呢碗都唔細!一碗豬紅,豬軟骨米線加小辣~ 另外多加一份麻辣烤雞翼~tama話d豬紅超正~ 而我就幾鍾意佢嘅豬軟骨~入味之餘又淋~碗米線本身都有幾多料~酸菜,豆芽菜,炸醬(肉碎)~配料幾正!但唔食得辣嘅人要小心~我叫所謂小辣已經個胃有d滾嘅感覺~我下次會試下中辣~ 講埋雞翼~ 幾麻~ 好入味~好多香料~推介~加六蚊要左杯凍檸茶~大杯又好飲~再要一罐sprite,都係六蚊~食完之後tama嘅嘴唇都紅左~~ 又抵食~ 六十蚊埋單
天氣寒冷~ 最好嘅唔係打下邊爐就係食下辣野~

座落先望望其他人嘅食物~發現原來佢d野食份量好大!

一碗大碗米線嘅size嚇死你~~ 配料多到數唔唒~~

醒水當然唔會要咁大碗~信我!唔好諗住一個人ko佢~

佢呢度嘅中碗同大碗嘅餸係set好嘅~ 無我地想食嘅野~

所以最後都係要普通碗米線~ 我想講呢碗都唔細!

一碗豬紅,豬軟骨米線加小辣~ 另外多加一份麻辣烤雞翼~

但唔食得辣嘅人要小心~我叫所謂小辣已經個胃有d滾嘅感覺~

我下次會試下中辣~
講埋雞翼~ 幾麻~ 好入味~好多香料~推介~

食完之後tama嘅嘴唇都紅左~~
又抵食~ 六十蚊埋單
  • 豬紅
  • 豬軟骨
  • 烤雞翼
2008-11-22 9 瀏覽
2008.11.19(三) 曾路過此店,被門外一股香濃既香草味吸引,抬頭看看"麻辣米線" ~ 主既最愛啵,先記錄在案吧,因我倆剛剛吃飽。於深水埗做完面專誠徒步到此,有誠喇呱 今晚台慶喎,仲有電視睇更加好。普通米線$20每加一餸$4,大碗米線$39 好吸引,十數款餸料連一杯飲品 (罐裝飲品也可),豬肉丸﹑牛丸﹑墨丸各一粒,豆卜﹑黑柏葉﹑瘦肉﹑火腿﹑腩肉(入味)﹑豬潤﹑鮮竹﹑酸菜(甜甜地好味)﹑韮菜﹑牙菜﹑生菜各有少許,肉醬少辣色澤紅紅黃黃幾吸引。我倆揀咗兩碗 $39,湯底辣度分︰小辣(1-4級)小辣(5-8級) $1中辣 $2大辣 $3 **** 我都係第一次見加辣要收費 ***主要小4,我要小1,不過就唔覺有麻既味道,"麻辣麻辣"唔麻怎能稱麻辣,而且小4 小1 辣味度都幾近似 (我唔要咁辣嘛,都唔知亞姐有冇聽錯或寫錯)﹔米線質地唔糊亦談不上煙韌,中規中矩。若是大胃王者可揀 $42 既大大碗米線,餸料款跟$39一樣但數量加碼,飲品另加$6(最多兩杯),此份量若兩位女士吃都應該足夠亦算經濟之選。我倆坐近廚房門外,望見裡面地下又濕又多垃圾,膠桶盛著滿滿既污糟湯碗,真不敢言也不敢看﹔
於深水埗做完面專誠徒步到此,有誠喇呱
今晚台慶喎,仲有電視睇更加好。
我倆揀咗兩碗 $39,湯底辣度分︰
小辣(1-4級)
小辣(5-8級) $1
中辣 $2
大辣 $3
**** 我都係第一次見加辣要收費
***
米線質地唔糊亦談不上煙韌,中規中矩。

真不敢言也不敢看﹔可是主吃過後有點肚痛,唔知關關事呢,認真改善下喇,
我都唔想你被食環處封你舖既。
大碗米線 $39 連飲品稱得上"抵"
  • 甜酸菜