2021-10-06 1066 瀏覽
大嶼山長沙這個山旮旯地方,以為要食三文治,原來也有好餐廳,主要都是西式餐館。Penne Arrabiata ($128),Arrabiata 香辣茄醬,有點辣,中辣以上,長通粉中間包住香辣茄醬,辣。Lantana style Tagliatelle Carbonara ($168),卡邦尼,與別不同,事先告知是Lantana style,不太卡邦尼,也是長通粉,味道可以,有點另類。Margherita 瑪格麗特薄餅($118),據說有位義大利王妃瑪格麗特認為這種薄餅上「綠色的金不換、白色的莫薩里拉芝士、紅色的番茄醬好比義大利國旗」,因而為名。薄餅底是手造,有點硬,但可接受。Four cheese,四式芝士薄餅,包括 mozzarella, parmesan, gorgonzola, scamorza ($168),當中gorgonzola是藍紋芝士,有些人會介意,要留意。四式芝士很香,味道也好。景觀是無敵大海景,沙灘更是一步之間,如果晚餐更可以有沙灘上的牛牛陪伴,飯後行出沙灘,還可以觀星,那晚可以看到超過30粒星呢!總評味道:山旮旯,有餐廳已經好,好味道更加正;環境:景觀是無敵大海景,

總評
味道:山旮旯,有餐廳已經好,好味道更加正;
環境:景觀是無敵大海景,沙灘更是一步之間;
服務:上菜速度算快,小店只收現金或轉數快;
衛生:可以。
2021-07-02 681 瀏覽
Very nice burrata salad and cold cut plate and eventually a nice pizza but it took more than 30 min. when we alerted them and asked about the status as the kids were getting hangry, we were met w attitude instead of apologies. Mistakes happen but it wasn’t even that busy. The manager could have handled so much better w a simple apology.

2019-10-28 2880 瀏覽
隱世小店!好耐以前已聽同事/朋友介紹過 下長沙海灘有間好好食既Pizza店。昨天終於得到孝哥首肯, 安排到時間去見識下, 好開心!我們事前上網做哂research, 發現只有平日可以申請到通行證... 為左保護綠色環境, 我們係東涌搭巴士入去。(等了20分鐘哦 係有需要先餓下 期待下 美食)車上好多人, 加上海灘無咩人落車差點過站了! 記得相信自己的直覺 覺得差唔到要落車!一路行落去海灘, 好似世外桃源呀~! 好唔似香港 加上周圍都係外籍人士 又無咩車, 行下真係唔錯。下次天氣涼點, 行山應該過黎應該仲正! 我們一間間餐廳行過去, 發現頭一兩間D裝修都幾好, 但我們話比自己聽"唔好比外表騙, 要食真Pizza!"因為都2pm啦, 我們都好肚餓, 行到最入面 條河旁邊, 見到主人用繩係隻假的狗狗上 好搞笑。停左落黎 有個後生男士過黎serve 我們... 問我們食唔食Pizza... YESSY!我們選了沙灘 較出面 樹下的位置, 方便我們的孝哥戴黑超欣賞出面曬太陽的女士.... 而我除了無奈,唯有享受寧靜的環境.... 叫左country + xxx Pizza x 1 set + P
隱世小店!

我們選了沙灘 較出面 樹下的位置, 方便我們的孝哥戴黑超欣賞出面曬太陽的女士.... 而我除了無奈,唯有享受寧靜的環境.... 叫左country + xxx Pizza x 1 set + Pesto pasta + Gunner + GinTonic
佢D drinks 係用自己種的mint, 可能因為自己種, 品種唔係大塊個隻但可以食哂佢, 好fresh! (我當然係offer幫手meet啦)

等了 15分鐘, 有食物啦!!! 好正!!! SKIN係好薄的, 但唔會好似餅乾咁脆, 多番少少質感, 正! 出面市區個d食過咁多間都無呢個texture! 大Pizza 17” 成個食哂!

Pasta 都幾好,雖然我好想食fresh pasta但咬落好in un ,pesto又係我芳姐最愛,任務完成!

我哋有入去參觀下廚房,好專業,有個大焗爐同大鏟鏟d Pizza入去;蔬菜全部都好新鮮,用既都係進口蔬菜菇類。成個場超乾淨,完全無垃圾或油漬係地上....食得好放心!廚師都係好後生,中意煮野食的,好有心罷到pizza靚靚(聽講老闆好中意乾淨,要求店小二s都要做到)家庭式小店

人唔算多但不停有人光顧,都幾好生意。我哋食完野入左去坐低,再飲咖啡,enjoy下佢d music, 望住日落 好浪漫哦!

最後我哋差不多6pm先走 依依不捨 但聽日要番工... 下次要同爸阿媽去先!
Flat  white
Gunner  with  fresh  organic mint
2019-10-27
紀念日
Flat  white
  • Handmade  Pizza
  • Carbonara pasta
  • Pesto  pasta
  • Mint  drinks
2019-09-29 1344 瀏覽
同老婆和老友到大嶼山hea,去左長沙泳灘諗住租太陽傘同蓆懶洋洋,點知租費貴到hihi。把心一橫去有瓦遮頭嘅地方隊啤無咁嬲,於是行左去沙灘旁一間細細嘅有蓋餐廳。有室內、又有蓋茶座,喺沙灘大樹旁仲有餐桌同櫈,極chill。嘢飲收費正常水平,每人飲咗兩至三支啤酒,叫左個pizza薄底topping有新鮮菠蘿同火腿,菠蘿微酸開胃,餅底薄脆,味道不錯。兩個服務員靚仔有禮貌,廁所清潔,環境景觀一流,3個人hea左3個幾鐘,捨意至極。
同老婆和老友到大嶼山hea
,去左長沙泳灘諗住租太陽傘同蓆懶洋洋,點知租費貴到hihi

2019-09-29
I have been to Cheung sa many times n been to other restaurants nearby. This time I wanna try this one coz I saw all positive comments . Yes, staff here r v friendly, and the view here also v good. I ordered one pasta n wine, and the paste r very nice. Overall , nice food with nice environment and with nice staff.

早一個星期訂定位,朋友生日專程入來慶祝呢!在東涌搭巴士入來都算快,只是排隊等車比較耐。最好上車時提提司機你要在長沙下村落車,如果唔係好似我地咁,去到上長沙海灘先落車,又要過對面馬路等回頭車,好彩假日班次比較密咋!這裡只有Outdoor位置,當然有蓋的,而且有坐地式冷氣機。一坐低二話不說,先叫杯飲品啦!我Order個杯蘋果汁,清甜的,勁解喝!唔夠冰可以叫他們添加。另外,其實他們也有冰水提供。先來個開胃的吧!煙三文魚沙律,汁底是沙律汁底,紅椒,洋蔥及蕃茄仔非常開胃,一咬勁多汁,即時感覺舒服又解喝,感覺清新!煙三文魚份量也不少啊!另外,還叫了一個Handmade Pizza,好足料啊!有煙肉,芝士,蕃茄,洋蔥,紅椒,黃椒等。薄批來,好脆身呢!食落很多蕃茄汁,甜甜的很惹味。這道菜叫做"西班牙式烤乳豬",要提前預訂當天才有啊!見朋友生日,特別訂給她品嘗呢!烤豬應該是他們自已烤的,都幾多肉啊!最開心是旁邊有沙律,是黑醋汁啊!還有哈密瓜呢!食肉太膩便可以食下生果啦!而且不得不提那些脆薯,好香口!食到停唔到口啊!
早一個星期訂定位,朋友生日專程入來慶祝呢!
在東涌搭巴士入來都算快,只是排隊等車比較耐。
最好上車時提提司機你要在長沙下村落車,
如果唔係好似我地咁,去到上長沙海灘先落車,
又要過對面馬路等回頭車,好彩假日班次比較密咋!
Lantana-Drinks
一坐低二話不說,先叫杯飲品啦!
我Order個杯蘋果汁,清甜的,勁解喝!
唔夠冰可以叫他們添加。
另外,其實他們也有冰水提供。
Lantana-煙三文魚沙律
先來個開胃的吧!煙三文魚沙律,
汁底是沙律汁底,紅椒,洋蔥及蕃茄仔非常開胃,
一咬勁多汁,即時感覺舒服又解喝,感覺清新!
煙三文魚份量也不少啊!
Lantana-Handmade Pizza
另外,還叫了一個Handmade Pizza,
好足料啊!有煙肉,芝士,蕃茄,洋蔥,紅椒,黃椒等。
薄批來,好脆身呢!食落很多蕃茄汁,甜甜的很惹味。
Lantana-西班牙式烤乳豬
這道菜叫做"西班牙式烤乳豬",要提前預訂當天才有啊!
見朋友生日,特別訂給她品嘗呢!
烤豬應該是他們自已烤的,都幾多肉啊!
最開心是旁邊有沙律,是黑醋汁啊!
還有哈密瓜呢!食肉太膩便可以食下生果啦!
而且不得不提那些脆薯,好香口!食到停唔到口啊!
2016-06-25
下午茶
Lantana-Drinks
Lantana-煙三文魚沙律
Lantana-Handmade Pizza
  • Handmade Pizza
  • 西班牙式烤乳豬
我們一班行山愛好者,每次行完大嶼山後,總會過來Lantana吃午餐又或sunset dinner,因Lantana座落下長沙泳灘旁,所以其沙灘海景非常漂亮,而食物水準亦一向頗高!吃多了更與Lantana的老板兼head chef - Brian混熟,所以每次計劃大嶼山行程時,總會在一至兩星期前book位,Brian更會為我們特設餐單,以便我們行完山後可以大吃一頓!今次亦不例外,我們一行28人,早上從東涌經白芒入梅窩,再轉乘巴士到Lantana吃午餐,到達餐廳時已經set好檯並可即時入座。今次菜單包括5個不同的starter/salad及5個不同食材的main dish,可能未必每樣都合個人口味,但總有幾款令自已食指大動吧。今次個人較喜歡starter的時果沙律,因為除蜜瓜外,其餘的生果包括藍梅、士多啤梨及香草等也是香港本地的有基農場所出,所以味度非常鮮甜。另亦喜歡燒豬頸肉雜菜沙律,豬頸肉非常爽,而雜菜淋上酸酸甜甜的調味汁,非常醒胃!不得不提的是Italian dips,有三種自製dips可供選擇,其中一種由brandy,合桃及cheese打成的dip,香濃好味得很,有幾個朋友還特地叫B

今次個人較喜歡starter的時果沙律,因為除蜜瓜外,其餘的生果包括藍梅、士多啤梨及香草等也是香港本地的有基農場所出,所以味度非常鮮甜。另亦喜歡燒豬頸肉雜菜沙律,豬頸肉非常爽,而雜菜淋上酸酸甜甜的調味汁,非常醒胃!不得不提的是Italian dips,有三種自製dips可供選擇,其中一種由brandy,合桃及cheese打成的dip,香濃好味得很,有幾個朋友還特地叫Brian即做此種dip外賣回家 !至於main dish方面,個人至愛當然包括燒牛肉及pork spare rib啦,但最受歡迎的竟是squid and scalop tar tar,但因自已不能吃太生的食物,所以無福消受了。

今次午餐整體來說:與眾朋友一起分享美景加美食再加美酒,一樂也! 毫無疑問,一定回再來Lantana,下次應該
燒牛肉,
Grilled pork spare ribs
Italian dip - brandy, walnut + cheese
Squid & scallop tar tar
時果沙律
燒豬肉雜菜沙律
是sunset dinner !
2016-03-13
燒牛肉,
Grilled pork spare ribs
Squid & scallop tar tar
時果沙律
燒豬肉雜菜沙律
  • 燒牛肉,燒豬頸雜菜沙律,Italian dip,Squid & scallop tar tar
2016-03-05 2094 瀏覽
受夠東涌購物的自由行,跟住報紙介紹去下長沙隱世的餐廳。響市中心搭15分鐘巴士就彷似去咗外國咁。可能因為冬天關係,沙灘冇人,眼見都係鬼佬。長灘旁邊有幾間充滿異國風情嘅餐廳,可能主打鬼佬生意,幾間餐廳嘅待應都係外國人,唯獨Lantana有本地人做侍應,同聲同氣比較有親切感。餐牌內容選擇不多,價錢拍得住市區嘅餐廳。跟介紹叫咗招牌肉丸同pizza,另外叫咗個沙律同前菜。Pizza應該係呢度嘅招牌菜,我地叫咗夏威夷加巴馬火腿鴛鴦批。個批底係傳統意式薄脆底,好薄好脆,凍咗都唔韌。批面配料豐富,初時見個批半面舖滿火箭菜,以為佢一地慳皮少放火腿,但原來下面都唔馬虎。其他菜味道不過不失,值得一讚嘅係餐廳用料新鮮,夠分量,雖然價錢唔平,但相較市區嘅正宗意式餐廳,Lantana Pizza個餡同批底做得更有heart。加上餐廳外就係無敵大海景,環境加味道都可以算得上性價比高。有時間想鬆一鬆一定再幫襯。

有時間想鬆一鬆一定再幫襯。
巴馬火腿多士
三文魚沙律
意式肉丸
Handmade  Pizza
2016-03-05
巴馬火腿多士
Handmade  Pizza
2015-09-07 1467 瀏覽
難得星期日陽光普照,決定去下長沙海灘,逃離繁忙都市。其實由東涌地鐵站附近巴士站撘11號大嶼山巴士可直達下長沙海灘,車程20分鐘。Lantana 位於海灘更衣間旁,周邊有幾間餐廳供選擇。我們今晚點了三款菜式:白汁煮藍貝伴法包- 有少少過熟,唔係平時食到好嫩滑嗰種,而且過咸。白酒三文魚意大利麵- 本來想清清地,但得個咸字。Magarita- 最好食係個pizza, 佢非常薄,脆卜卜,好juicy,加上pesto同橄㰖油更添香草味道。食到一半開始日落,雖然睇唔到,但望住天空慢慢變藍,非常浪漫。其實Lantana 食物可煮得更好,環境寧靜,我和男友都非常欣賞場內與海灘有關的布置。
我們今晚點了三款菜式:
白汁煮藍貝伴法包
白酒三文魚意大利麵
白酒三文魚意大利麵- 本來想清清地,但得個咸字。
Pizza Magarita
2015-09-06