2022-06-10 161 瀏覽
去長洲唔一定要掃街嘅 我就好鍾意嚟呢間咖啡店☕️佢哋個比利時列日窩夫🧇🇧🇪$50有兩大舊窩夫 而且仲有一球雪糕、忌廉同香蕉🍌真係好豐富!烈日窩夫口感好正 外面脆脆地 咬落實淨 暖笠笠 再加埋凍冰冰嘅雪糕 正🍦
『島中坊研』是放在口袋名單好耐的 cafe入到嚟長洲梗係要去食個下午茶啦 !!!仲要點客燒著我好耐的 ... 甜品拼盤〈HK$128〉拼盤有 4 款甜品,仲可以自己揀● 提拉米蘇 / 咖啡凍● 焦糖吉士布丁 / 布丁燒 / 伯爵茶焦糖燉蛋● 雪糕味道揀一 (呍呢嗱 / 朱古力 / 曲奇 / 豆腐 / 綠茶 / 玄米茶 / 草莓 / 海鹽)● 是日蛋糕雖然好多選擇 ...但是想食的伯爵茶焦糖燉蛋和玄米茶雪糕都冇 ...唯有揀了 ... 提拉米蘇 + 焦糖吉士布丁 + 綠茶雪糕 + 焙茶豆腐蛋糕卷焦糖布丁又香又滑儍媽最鍾意焙茶豆腐蛋糕卷,焙茶味好濃好突出一個人食哂成份甜品拼盤,真係好滿足 ~~儍爸就點了客 ... 自家製比利時列日窩夫〈HK$48〉窩夫可以揀原味 / 朱古力窩夫醬又可以揀朱古力醬 / 焦糖醬雪糕味道揀一 (呍呢嗱 / 朱古力 / 曲奇 / 豆腐 / 綠茶 / 玄米茶 / 草莓 / 海鹽)儍爸就揀了 ... 朱古力醬原味窩夫配豆腐雪糕仲拌有杏仁碎、忌廉和香蕉片 ~~凍檸茶〈HK$24〉除了甜品,All Day Breakfast仲有雞肉便當、鰻魚便當、奄列餐、飛碟餐、沙律餐配
『島中坊研』是放在口袋名單好耐的 cafe
入到嚟長洲梗係要去食個下午茶啦 !!!

仲要點客燒著我好耐的 ... 甜品拼盤〈HK$128〉
拼盤有 4 款甜品,仲可以自己揀
● 提拉米蘇 / 咖啡凍
● 焦糖吉士布丁 / 布丁燒 / 伯爵茶焦糖燉蛋
● 是日蛋糕
雖然好多選擇 ...
但是想食的伯爵茶焦糖燉蛋和玄米茶雪糕都冇 ...
焦糖布丁又香又滑
儍媽最鍾意焙茶豆腐蛋糕卷,焙茶味好濃好突出
一個人食哂成份甜品拼盤,真係好滿足 ~~
儍爸就點了客 ... 自家製比利時列日窩夫〈HK$48〉

窩夫可以揀原味 / 朱古力
窩夫醬又可以揀朱古力醬 / 焦糖醬

儍爸就揀了 ... 朱古力醬原味窩夫配豆腐雪糕
仲拌有杏仁碎、忌廉和香蕉片 ~~
凍檸茶〈HK$24〉
除了甜品,All Day Breakfast
仲有雞肉便當、鰻魚便當、奄列餐、飛碟餐、沙律餐配即食麵 ...
** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定
2022-03-28
下午茶
好耐冇去過長洲 果然長洲賓客人數多😹好多人 好彩唔算排咗好耐隊就有位(•ᴥ•)/ 餐廳以白色為主色配上木製餐枱🪵 俾人感覺好chill啱曬放假去😆 去嗰日好天冇落雨 坐戶外好舒服~✻焦糖吉士布丁🍮 ($46)好滑嘟嘟 質感幼滑Creamy 好香吉士味 重點係打卡呃Like一流😽✻咖喱香煎雞肉便當 ($60)因為好肚餓所以叫咗個飯食🤣 正正常常 雞肉同薯仔都好入味 不過有少少辣😗 另外個沙律都好新鮮 好多粟米🌽同芝麻醬:3✻奄列套餐 ($48)可以自選二款配料:例如芝士、咸牛肉、粟米、火腿、煙肉、蘑菇、蕃茄、煙三文魚(加$6)我哋揀咗咸牛肉同煙三文魚 奄列份量比想像中大好多 而且好足料好多餡🥰 另外+$10轉咗牛角包 🥐幾有驚喜好鬆脆!配埋奄列一齊食好好味😋 ✻柚子檸檬梳打🍋🍹($36)佢成枝soda water一齊上埋🤣 配埋柚子蜜同新鮮檸檬非常解渴(*¯︶¯*) 奄列套餐個餐飲我揀咗蜜桃紅茶🍑 凍飲+$3 估唔到都幾好味 甜度適中~

✻焦糖吉士布丁🍮 ($46)
焦糖吉士布丁

✻咖喱香煎雞肉便當 ($60)

✻奄列套餐 ($48)

✻柚子檸檬梳打🍋🍹($36)
焦糖吉士布丁
2022-05-16 191 瀏覽
小編係二訪呢間cafe 水準依然😝年幾前小編都要等大半個鐘先入到去食😫今次醒目11點入到去唔使等直接brunch有室內、室外選擇🤫一定室外因為chill d ~食物方便都幾多選擇 即刻bookmark 下個weekend去啦📌📍 滑蛋蒲燒鰻魚便當 ($80)呢個鰻魚飯見到就好想食 因為好和式~佢仲配埋炒蛋 賣相超級吸引😍珍珠飯量唔算多 粒粒分明鰻魚約半條size 肥美· 新鮮🔥蛋又夠嫩滑 值得讚最正係就有好多鰻魚汁😙撈飯一流👍🏻📍 All Day Breakfast ($95)全日早餐好豐富🌈牛角包、煙肉、炒蛋、煙三文魚、豬肉腸、牛油粟米、沙律菜🥐烘底過好食 入面放埋蛋+三文魚❤️正另外餐廳仲配埋士多啤梨煉奶🍓可以搽麵包🥯沙律🥗就用左油醋汁 ~牛油粟米最正 果然落牛油係惹味🤤📍沙律蛋煙三文魚牛角包 ($61)小編+$13 要咗煙三文魚😝原價$48已經包左兩款配料!配料選擇都多分量中等size女仔食啱晒👧🏻沙律蛋配牛角包係prefect架 牛角包仲脆脆地😆呢個絕對係輕食之選👍🏻—————————————————————味道😋:8/10抵食🥳:8/10環境🥂:9/10
小編係二訪呢間cafe 水準依然😝
年幾前小編都要等大半個鐘先入到去食😫
今次醒目11點入到去唔使等直接brunch
有室內、室外選擇🤫一定室外因為chill d ~

📍 滑蛋蒲燒鰻魚便當 ($80)
呢個鰻魚飯見到就好想食 因為好和式~
佢仲配埋炒蛋 賣相超級吸引😍
珍珠飯量唔算多 粒粒分明
鰻魚約半條size 肥美· 新鮮🔥
蛋又夠嫩滑 值得讚
最正係就有好多鰻魚汁😙撈飯一流👍🏻

📍 All Day Breakfast ($95)
全日早餐好豐富🌈
牛角包、煙肉、炒蛋、煙三文魚、豬肉腸、牛油粟米、沙律菜
🥐烘底過好食 入面放埋蛋+三文魚❤️正
另外餐廳仲配埋士多啤梨煉奶🍓可以搽麵包🥯
沙律🥗就用左油醋汁 ~
牛油粟米最正 果然落牛油係惹味🤤

📍沙律蛋煙三文魚牛角包 ($61)
小編+$13 要咗煙三文魚😝原價$48

抵食🥳:8/10
環境🥂:9/10
  • All Day Breakfast
  • 滑蛋蒲燒鰻魚便當
iFOOD_ProMax 今次嚟到長洲探訪朋友,順便四圍覓食(重點)🤣一直以來對長洲的觀念都係「大魚蛋」「炸雪糕」「串燒薯仔」等等,之後就係踩單車同埋游水,甚少都會使使尋找其餘嘅餐廳,畢竟食小食可以配搭長洲風味同埋風景,別有一番風味。今次一反常態,趁着早餐時段,完美避開所有小食的誘惑,行到到中央附近,嚟到呢間以裝修白色為主調的Cafe,試吓新事物!餐牌選擇唔多,主要都係麵包,少量甜品,沙律為主,唯一比較吸引我的就係呢個奄列套餐了。奄列套餐包嘢飲,亦可配多士,更加可以選擇配菜之後再加配菜。今次就叫咗蕃茄,蘑菇,同埋煙三文魚(減肥)上菜模樣尚算吸引,味道一流!蕃茄同埋蘑菇都好足粒,略帶鮮甜,其甜味並冇蓋過煙三文魚的鮮味。反而煙三文魚需要額外加$6來講,只有兩小片,有點不太化算。牛油多士配少量煉奶就同一般茶餐廳分別不大,個人認為未去到要山長水遠入長洲特以嘗試的水準。但係單輪遠離繁囂的心態Hi個Tea/嘆個早餐,呢個質素就剛剛好👍🏻P.S 餐廳有分室內和室外座位,如果夏天可以入室內涼冷氣,春天/秋天就建議坐出嚟感受一下海風!🥰📍長洲中學路16號地下

📍長洲中學路16號地下
$60 (早餐)
  • 奄列套餐
2022-05-02 110 瀏覽
呢間係小編每次去長洲必去嘅Cafe💓覺得啲嘢食平得來又幾好食✨每次消費店員會比印花卡大家大約食兩次左右已經可以免費換領布甸燒😆咖啡廳以日系作為風格,可能因為人多左,小編覺得影得冇咁靚,不過未食過嘅朋友仔絕對值得一試👍🏻🍱咖哩香煎雞肉便當$60隨餐會附上沙律一份,咖哩味辣辣地好惹味😍足料到d薯仔就黎滿出黎😂咖哩味道唔會話好鹹🤔偏自然既味道🥐牛角包套餐$44影咗一陣相都仲好脆🥰有油酥香,材料好足料好新鮮!我哋就揀咗蘑菇同鹹牛肉兩種配料🍍自家製糖漬菠蘿梳打$39覺得哩杯嚟到必叫🤤好清新甜度適中,大家可以篤下底下嘅糖漿同埋篤菠蘿嚟調節甜度,加咗檸檬好清新,仲會附贈多半杯梳打水俾你飲完加落去續飲😆🍮布甸燒$42由於小編使用左積分咭,能夠免費換領布甸燒 🥰賣相好靚打卡一流👍🏻味道都唔錯好濃郁

🍱咖哩香煎雞肉便當$60

🥐牛角包套餐$44

🍍自家製糖漬菠蘿梳打$39

🍮布甸燒$42
由於小編使用左積分咭,能夠免費換領布甸燒
🥰賣相好靚打卡一流👍🏻味道都唔錯好濃郁
2022-04-30 141 瀏覽
疫情解放下去長洲走走, 好彩唔算多人未陸沉. 去到cafe都見唔少人聞名而來, 我就坐戶外位, 剛好無太陽非常舒服. 待應好快就同我地落左單, 熱朱古力我覺得幾好飲又夠濃, 唔會比奶味喧賓奪主, 我作為朱古力控覺得可以推薦. All day breakfast份量唔算大, 但以呢個價錢我覺得合理的, 牛角包夠脆好味, 最好味係炒蛋同香腸, 尤其係炒蛋係食到蛋香, 似乎呢度嘅蛋系都可以試下, 跟住叫埋個芝士煙肉奄列餐, 果然佢份奄列都有一定水準, 蛋夠香奄列又煎得夠滑. 最後甜品叫左個布丁燒, 香滑又夠焦糖味, 不錯難得長洲唔多人呢度都係唔錯嘅落腳點.
難得長洲唔多人呢度都係唔錯嘅落腳點.
Hot Chocolate

布丁燒
  • Alldaybreakfast
  • HotChocolate
2022-04-17 126 瀏覽
難得放假同朋友相約去長洲行山做下運動🏔,去沙灘遊走吹下海風🌊,順便食返幾串長洲大魚旦。不過除咗大魚旦之外,原來仲有呢一間比較簡約嘅咖啡店,餐廳嘅位置唔算難搵,開住Google Maps🌎跟住行好快就搵到。我哋喺餐牌上面揀咗以下兩款食物😋🟠All Day Breakfast $95有特色牛角包、香草豬肉腸、煙三文魚、香滑炒蛋、牛油粟米、煙肉和沙律。味道方面唔會太鹹,份量適中而且夠飽肚,加上牛角包配有士多啤梨醬加煉奶,沙律亦都配有酸酸甜甜類似和風汁嘅沙律醬,所以成個餐都算豐富🥰。🟠奄列套餐 Omelet Set $48奄列套餐可自選兩款指定配料,今次揀咗鹹牛肉🥩同蘑菇🍄,估唔到蘑菇可以中和翻牛肉嘅鹹味,配埋奄列一齊食嘅味道都算夾😆。呢個餐仲會配埋兩塊奶油多士,食完會好滿足,好有飽腹感😉。餐飲方面改配自家製糖漬(草莓)+ 梳打 $24可以一試,會食到草莓🍓糖漬之外,仲有新鮮切開嘅草莓粒,加埋梳打嘅味道唔算特別,但解渴👍🏻。

我哋喺餐牌上面揀咗以下兩款食物😋

• 奄列套餐
  • All Day Breakfast
  • 自家製比利時烈日窩夫
2022-04-16 110 瀏覽
小編W一直好想試島中坊研 可惜之前每次去都會摸門釘 到早前終於同小編J一齊食到啦!可能一直食唔到 加上餐廳外排隊既人潮 令我期望值愈嚟愈高啦 但可惜 #期望愈大失望愈大 整體感覺很 #普通甜品拼盤 $128我哋叫咗tiramisu, 焦糖吉士布丁, 朱古力雪糕, 脆脆豆腐蛋糕🍸Tiramisu酒味為0太多cream😕同小編們認知的Tiramisu有少少唔一樣🤏🍦朱古力雪糕味道很濃的朱古力雪糕,其實味道不錯,食得出不是平價便利店雪糕,但就是有點普通😂🥇小編W心中第一名—脆脆豆腐蛋糕這個蛋糕size、形狀同蛋卷一樣,味道本身偏淡,唔太食得出豆腐味道。但配上甜甜的脆脆,不論口感定味道都幾特別!👍🏻🥇小編J心中第一名—🍮焦糖吉士布丁,因為小編J其實不太中意食太甜嘅野,而布丁係禁多款甜品中比較少cream同易入口(?(小編W: 就很普通的吉士布丁 不過不失吧🧐)[指數以🤍🤍🤍🤍🤍為最高]味道指數:🤍🤍環境指數:🤍🤍🤍服務質素:🤍🤍🤍🤍食回頭草指數: 🤍🤍💡飲食情報💡小編W去過幾次都摸門釘😕,所以如果小伙伴想專門入長洲試的話,最好都係先打個電話去問下啦~島中坊研 (長洲)長洲中學路16號地下

甜品拼盤 $128

🍸Tiramisu
酒味為0
太多cream😕
同小編們認知的Tiramisu有少少唔一樣🤏

🍦朱古力雪糕

🥇小編W心中第一名—脆脆豆腐蛋糕

(小編W: 就很普通的吉士布丁 不過不失吧🧐)

[指數以🤍🤍🤍🤍🤍為最高]
味道指數:🤍🤍
環境指數:🤍🤍🤍
服務質素:🤍🤍🤍🤍
食回頭草指數: 🤍🤍

💡飲食情報💡

島中坊研 (長洲)
長洲中學路16號地下
2022-04-14 107 瀏覽
呢間係網上熱門打卡地點 即使平日3,4點左右 依然要等45分鐘左右🤣 環境好治療 而且服務態度都好好👍🏻真心好服務😜如果你係想坐低歇一歇 都係唔錯嘅選擇🥰甜品拼盤 $128比我想像中 味道較一般😳1. 最期待嘅提拉米蘇 偏苦、酒味亦好重,而且冇咩層次,唔會再食🫠2. 玄米茶芝士蛋糕🍰份量好大件,性價比高不過抹茶🍵味偏重,唔係個個人都岩胃口🙈3.焦糖吉士布丁🍮好好食😍好有驚喜! 有香濃既焦糖味 個布丁好滑 推薦🤪4.草莓🍓雪糕🍦味道似廉價既雪糕 所以冇話特別好味😉不過下次會試埋其他甜品 例如窩夫🧇🤤

呢間係網上熱門打卡地點 即使平日3,4點左右
依然要等45分鐘左右🤣
環境好治療 而且服務態度都好好👍🏻真心好服務😜
如果你係想坐低歇一歇 都係唔錯嘅選擇🥰

甜品拼盤 $128
比我想像中 味道較一般😳

1. 最期待嘅提拉米蘇
偏苦、酒味亦好重,而且冇咩層次,唔會再食🫠

2. 玄米茶芝士蛋糕🍰
份量好大件,性價比高
不過抹茶🍵味偏重,唔係個個人都岩胃口🙈

3.焦糖吉士布丁🍮
好好食😍好有驚喜! 有香濃既焦糖味 個布丁好滑 推薦🤪

4.草莓🍓雪糕🍦
味道似廉價既雪糕 所以冇話特別好味😉

不過下次會試埋其他甜品 例如窩夫🧇🤤
  • 焦糖吉士布丁
2022-04-13 86 瀏覽
前排放假,同個吃貨朋友入長洲散吓心,一解無得去旅行嘅鬱悶。朋友話有間人氣cafe佢好想試,山長水遠入到嚟就梗係要試吓啦!雖然係平日,但餐廳外都有幾多人等位,等咗一陣終於有位。坐低後立即俾餐牌上嘅滑蛋蒲燒鰻魚便當($80)吸引,唔使諗,就佢啦!Wow! 好可愛嘅日系鰻魚飯!鰻魚都燒得幾香,不過略嫌醬汁唔夠同份量比較少。蛋就炒得恰到好處,口感好滑,蛋味香濃。米係用珍珠米,彈牙有咬口,正!內裡裝修簡約舒適,服務都唔錯。下次嚟嘅時候會試吓佢嘅甜品🍮。

滑蛋蒲燒鰻魚便當
2022-04-08
滑蛋蒲燒鰻魚便當
2022-04-10 70 瀏覽
聽朋友講呢度嘅卷蛋好出色,於是我哋all in 卷蛋! 結果真係冇失望😍 ⭐️焙茶豆腐芝士蛋糕卷($50)焙茶卷蛋好似仲成日賣曬,好彩試到👍🏻 焙茶味好香同埋比抹茶味甜少少,係較大眾化嘅焙茶味,配埋中間嘅豆腐芝士蛋糕真係好好食😍 ⭐️抹茶紅豆蛋糕卷($50)抹茶味濃郁帶回甘,配上香甜嘅紅豆同煙靭嘅麻糬,紅豆嘅比例都算多,所以整體甜度都較大眾化~ 特別係卷蛋表面嘅濃抹茶朱古力真係畫龍點睛✨ 好濃抹茶味🤤 其實都係想像中嘅味道,但都係好好食👍🏻⭐️草莓乳酪蛋糕卷($50)呢款卷蛋味道較light同清新~乳酪味都幾突出,而士多啤梨味相對較淡,不過整體都好食👍🏻 曬完太陽想食啲清新嘢嘅時候食就啱曬🥰⭐️糖漬草莓牛奶($44)及糖漬菠蘿梳打($40)對我嚟講,兩杯飲品都係啲甜味搶咗生果嘅味道....特別係草莓牛奶對我嚟講真係好甜😂糖漬菠蘿梳打其實都ok,不過同普通梳打嘅分別好似不大😂 留返啲quota試甜品應該會開心啲🙊

⭐️焙茶豆腐芝士蛋糕卷($50)

⭐️抹茶紅豆蛋糕卷($50)

⭐️草莓乳酪蛋糕卷($50)

⭐️糖漬草莓牛奶($44)及糖漬菠蘿梳打($40)
去左長洲除左出名大魚蛋之外,仲有咩好食?!有時想坐低揾間cafe慢慢hea下,可以試下依間人氣幾高嘅島中坊研🏝不過要留意假日去嘅話就預左要排隊,平日感覺會舒服啲,去之前記得check下舖頭個日有無開店,唔好白行一趟啊🙈🙌🏻**********<自家製比利時列日窩夫> $45窩夫有得揀原味或者朱古力味,同埋雪糕口味都可以自選嫁,個窩夫粉團係餐廳自家製,有order時先即整熱嫁!窩夫質地偏硬唔太似係比利時食嘅列日窩夫,不過四十五蚊真係幾抵食,同埋玄米茶味嘅雪糕好少見,茶味幾出味道好食🧇🍨**********<All Day Breakfast> $92呢份全日早餐都幾豐富,每一樣食物足夠兩個人share,個牛角包有烘烤過所以好酥脆,可以自己選擇夾咩配料,都唔錯嫁🥐

**********
<自家製比利時列日窩夫> $45

**********
<All Day Breakfast> $92
2022-04-05 74 瀏覽
呢度既裝修好簡約, 極符合品牌既風格, 去到既時候室外座位已經坐滿, 唯有坐室內, 不過室內環境都好舒服😌 呢度既食物選擇唔多, All Day Breakfast 同埋Dessert Platter 比較受歡迎😍All Day Breakfast 🍳 ($95)好多時明知All Day Breakfast 係屋企都整到, 但係永遠都無法抗拒😂 呢度既牛角包絕對有驚豔到我, 夠鬆脆得黎又唔會太油膩😍 鹹食既可以配炒滑蛋, 煙三文魚, 煙肉🥓 甜食既就可以配煉奶加士多啤梨果醬, 我覺得兩個食法都好食, 因為個牛角包真係好好食😋 另外仲有是日沙律, 香草豬肉腸, 牛油粟米🌽 食完呢個All Day Breakfast 真係好滿足🤰🏾因為食得太飽, 所以我地冇叫到Dessert Platter, 但係睇落都好吸引😌 如果坐到室外位置我覺得會更Chill☺️

All Day Breakfast 🍳 ($95)

2022-03-28
  • All  day  breakfast
2022-03-22 232 瀏覽
長洲第一站,all day breakfast All day breakfast ⭐️⭐️⭐️⭐️🇭🇰$92係無茄汁豆既abd ar😂😂😂😂😂有牛角包,炒蛋,沙律,粟米,煙肉,煙三文魚,腸。配草莓醬煉奶。個牛角包都𠸝唔錯,配個醬就甜品feel,蛋係滑既,其他野都係正常發揮自家製比利時烈日窩夫⭐️⭐️⭐️⭐️🇭🇰$45叫左原味同朱古力味各一,配焦糖醬,要左個3.6牛奶味,個窩夫外表脆,心係軟,心太軟😂配焦糖醬,應該無朱古力醬咁甜,但清甜feel,我比較鍾意,個雪糕好好味,不過唔算好特別,比較好食既牛奶味雪糕啦特濃朱古力⭐️⭐️⭐️⭐️✨🇭🇰$20(跟餐配價)係濃既,比外面一般既朱古力濃,咁當然唔係我飲過最濃既,但都係唔錯🤤🤤🤤唔係事必要你俾陀地費,唔俾唔排除我會寫得直率d😂

長洲第一站,all day breakfast

All day breakfast ⭐️⭐️⭐️⭐️
🇭🇰$92
係無茄汁豆既abd ar😂😂😂😂😂
All  day  breakfast

自家製比利時烈日窩夫⭐️⭐️⭐️⭐️
🇭🇰$45

特濃朱古力⭐️⭐️⭐️⭐️✨
🇭🇰$20(跟餐配價)

唔係事必要你俾陀地費,唔俾唔排除我會寫得直率d😂
All  day  breakfast