餐廳: 岩盤牛扒 ミディアムレア ステーキ (將軍澳中心)
優惠: 於此國泰夥伴餐廳用餐賺里 !
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2022-01-12 29 瀏覽
朋友知我鍾意食牛,所以介紹咗我嚟呢間位於將軍澳中心嘅▪️岩盤牛扒▪️,店舖裝修簡約,環境乾淨企理,坐得舒服😌我叫咗呢款肉眼扒(298g),1g:HK$0.56 $167 再+$28套餐(飯,沙律同橙汁)沙律🥗新鮮爽口,有埋麻醬好開胃肉眼扒鐵板上,大約5成熟,沙沙聲〰️再靠高溫嘅鐵板整熱佢,如果唔想太熟就自己夾開先勒🤪🥩肉眼扒外皮微焦,但肉汁鮮嫩多汁😍肉唔會韌朋友就叫咗西冷扒 (292g),1g:HK$0.58$169 +$28 套餐 (飯,溫泉蛋同蘋果汁)朋友話溫泉蛋好正撈飯一流😌🥩西冷肉質厚實,肉味較濃郁,油脂較少食完好飽喔!整體食物質素👍🏻員工態度有禮👏🏻服務💯🌟最後記得食完要自己執返個托盤去回收位置😉

沙律🥗新鮮爽口,有埋麻醬好開胃
肉眼扒鐵板上,大約5成熟,沙沙聲〰️
再靠高溫嘅鐵板整熱佢,如果唔想太熟就自己夾開先勒🤪
🥩肉眼扒外皮微焦,但肉汁鮮嫩多汁😍肉唔會韌

朋友就叫咗西冷扒 (292g),1g:HK$0.58
$169 +$28 套餐 (飯,溫泉蛋同蘋果汁)
朋友話溫泉蛋好正撈飯一流😌
🥩西冷肉質厚實,肉味較濃郁,油脂較少
食完好飽喔!

整體食物質素👍🏻員工態度有禮👏🏻服務💯
🌟最後記得食完要自己執返個托盤去回收位置😉
食肉獸嚟勒🙋🏻‍♀️好耐冇去過將軍澳中心食嘢,又見到間新嘢,係食牛架喎!一於試吓😌呢間餐廳主打鐵板牛扒餐,另外仲有其他日式丼選擇🥚一入去搵咗個位先,再出去落單係counter隔離會見到個凍櫃,入面有幾款牛肉嘅部位比你選擇,全部以重量計算之後再選擇👉🏻青蔥/生洋蔥/蒜蓉另外每個餐+$28可以揀以下3款白飯/湯/沙律/溫泉蛋/雪糕/飲品牛扒係用鐵板上,拎嘅時候大約5成熟到我同朋友揀咗🥩肉眼扒套餐,生洋蔥🧅1️⃣g:HK$0.56油花豐富,口感軟腍飯+沙律+橙汁🥗麻醬沙律好爽口🥩西冷扒套餐,蒜蓉🧄1️⃣g:HK$0.58西冷肉味比肉眼濃郁,口感豐富,肉質厚實飯+溫泉蛋+蘋果汁🥚溫泉蛋好正,送飯一流🤤
食肉獸嚟勒🙋🏻‍♀️

呢間餐廳主打鐵板牛扒餐,另外仲有其他日式丼選擇🥚

一入去搵咗個位先,再出去落單
係counter隔離會見到個凍櫃,入面有幾款牛肉嘅
部位比你選擇,全部以重量計算

之後再選擇👉🏻青蔥/生洋蔥/蒜蓉
另外每個餐+$28
可以揀以下3款
白飯/湯/沙律/溫泉蛋/雪糕/飲品

牛扒係用鐵板上,拎嘅時候大約5成熟到

我同朋友揀咗
🥩肉眼扒套餐,生洋蔥🧅

1️⃣g:HK$0.56
油花豐富,口感軟腍

飯+沙律+橙汁
🥗麻醬沙律好爽口

🥩西冷扒套餐,蒜蓉🧄
1️⃣g:HK$0.58
西冷肉味比肉眼濃郁,口感豐富,肉質厚實
飯+溫泉蛋+蘋果汁

🥚溫泉蛋好正,送飯一流🤤
  • 西冷扒
  • 肉眼扒
2022-01-07 33 瀏覽
300g 肉眼 $168配套餐$28好味指數:😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:疫情😷又嚴重了,又要禁晚市堂食。昨晚把握機會,吃好點。跟友人去了將軍澳中心一間鐵板牛扒店用餐。餐廳🍴是自助形式,先到收銀處點餐。有數個部位的牛扒可供選擇,包括牛柳、牛板腱、肉眼、西冷、後腰三角肉及封門柳。我選了比較重牛味的肉眼,而朋友就選了封門柳。除牛扒,我們亦加了$28配套餐。套餐可從以下選項選3樣:包括飲品、沙律、麵豉湯、溫泉蛋、雪糕、白飯。亦可加錢配波子汽水、生啤、紅/白酒。加錢配套餐超抵,極力推介!付款後,店員就會馬上在雪櫃取出所選的部位,切出所點的量,亦會用電子磅磅一磅,確認是足稱。幸運地,我的牛扒雖選了300g ,但最後是322g!牛扒切好後,可選醬汁。共3款可選,店員推介了蒜汁,適合濃味怪。選好醬料,取回收據🧾及雪糕🍦咭,就可以坐下等候店員送餐。個人認為雪糕咭是一個細心位。雪糕不會跟其他食物一起送上,不怕溶掉。客人可吃過牛扒後,再用雪糕咭取雪糕🍦。等了約10分鐘,牛扒便送上,好Large大塊!放在鐵板上,熱得冒煙
300g 肉眼
配套餐
好味指數:😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
餐廳🍴是自助形式,先到收銀處點餐。
溫泉蛋

肉眼

等了約10分鐘,牛扒便送上,好Large大塊!放在鐵板上,熱得冒煙。肉質不韌,有牛味。若嫌太多蒜,可撥開。又可自行加喜瑪拉亞粉紅鹽和黑椒。試了朋友的封門柳,一咬下去,就有牛的油香味。襯熱吃,超好味😋!一定要熱食呀!否則,放涼了便會變膩。
300g肉眼
400g  封門柳

跟餐的沙律🥗有很多爽口的椰菜絲,再淋上日式胡麻沙律醬。麵豉湯味道不過不失。雪糕是朱古力🍫味。味道頗濃郁。
雪糕

用餐後,客人需自行將托盤放回托盤回收車。這是另一個值得欣賞的地方。疫情😷期間,客人自行放托盤,便不怕店員因收取不同托盤,又送餐,做成交叉感染。
還有一點,客人如有健身會藉,逢星期二、四到餐廳用餐,會有9折!
300g肉眼
400g  封門柳
2022-01-06 31 瀏覽
📍#岩盤牛扒 - 將軍澳-食肉獸朋友最近介紹咗呢間按gram計價錢既石燒牛舖頭~同市面上其他同類餐廳唔同 佢真係逐gram計錢架 🤨-💡西冷牛扒套餐 ($172 + $28 set)呢間餐廳係行自助形式既 一入餐廳首先要自己去左收銀到落order 然後再聽number自取野食😗呢晚比較肚餓 就order咗300g西冷 ($0.56/g) 店員一切就切到297gram 非常精準😦👏🏻 配料可以揀蒜/洋蔥/蔥 我今次就揀咗洋蔥🧅 用鐵板燒炒過之後幾香口!另外都加左$28轉套餐 可以任揀三款配搭 今次我就揀咗白飯 沙律 同埋日本雪糕 另外仲有溫泉蛋同味增湯可以揀牛扒係用岩盤上既 店員有提及到上菜既時候牛扒熟度係medium rare 大家可以根據自己既preference用岩盤既餘溫將牛扒燒得更熟 🥩但注意一點係 岩盤降溫速度都幾快下 大家要把握時間喇🤣西冷牛幾有肉味 中間部分幾軟腍幾有肉汁☺️👍🏻份量非常足 今次差啲食唔晒 大家叫嗰陣真係要量力而為😆但我今次唔小心燒得熟咗dd😥 大家記得要控制好個熟度!沙律值得一讚 dressing份量非常足夠 夠撈晒成兜椰菜沙律~白飯用上珍珠米 加埋甜甜地
📍#岩盤牛扒 - 將軍澳
💡西冷牛扒套餐 ($172 + $28 set)
但注意一點係 岩盤降溫速度都幾快下 大家要把握時間喇🤣
西冷牛幾有肉味 中間部分幾軟腍幾有肉汁☺️👍🏻
份量非常足 今次差啲食唔晒 大家叫嗰陣真係要量力而為😆
但我今次唔小心燒得熟咗dd😥 大家記得要控制好個熟度!
白飯用上珍珠米 加埋甜甜地既燒汁 配燒肉食的確係絕配🤪
但好可惜今次食飽飯想換雪糕個陣 已經換晒 冇緣試到😢下次再黎一定要試到🤨
💡櫻花燒肉眼丼 ($70 + $15 set)
燒到半生熟既肉眼薄片鋪滿成個飯 見到即刻開曬胃😍
雖然肉眼睇落仲有少少紅紅地 但咬落去竟然一啲血水都冇😱~肉味亦都十足 又唔會話咬唔開😋啱曬啲平時唔鐘意食太熟牛肉既朋友👍🏼
再加埋飯中間隻流心溫泉蛋 送飯食又得 攞黎當蛋汁點肉食又得 兩種食法都有唔同風味😙肉飯同蛋一齊 又會有唔同既效果😋正!
飯同肉既份量啱啱好👍🏼唔會話食完會有好濟既感覺 啱曬平時晚餐食😆
總括黎講 呢間餐廳價錢好均真 而且豐儉由人 無論係想食餐豐盛定係糧尾手緊 都係一個唔錯既選擇~
2021-12-28 27 瀏覽
後腰三角肉?唔知咩嚟,所以我就叫咗嚟試,我同服務員講話我要400g,最後都幾準啊,佢切咗406g俾我,相差唔遠,唔知係咪真係咁厲害還是撞彩,我揀咗洋蔥油,食牛扒加$28可以揀三樣嘢(白飯、味增湯、沙律、溫泉蛋、雪糕、飲品)如果想飲波子汽水就要再加多$10,啤酒就要加多$20。我就揀咗沙律、可樂同埋雪糕,見到罐可樂之後,瞬間呆左,原來佢嘅可樂係細罐裝(會唔會小氣咗啲!)職員好Large醒目咁答我,你可以揀兩罐可樂或者三樣嘢都揀晒可樂都得⋯⋯🙄講番塊牛扒,有肉味,油脂亦都好香,我本身好鍾意食冇醃過嘅牛扒,只係落少少鹽同黑胡椒就OK,所以依一種食牛扒嘅地方好啱我,不過雖然我嗌左406g,但唔知點解我覺得唔算好大塊,我記得我上次喺日本食嘅時候,叫400g我係覺得我飽,唔知係咪我胃口大左?不過我都會再想去食,下次我可能叫500g
後腰三角肉?唔知咩嚟,所以我就叫咗嚟試,我同服務員講話我要400g,最後都幾準啊,佢切咗406g俾我,相差唔遠,唔知係咪真係咁厲害還是撞彩[笑哭],我揀咗洋蔥油,食牛扒加$28可以揀三樣嘢(白飯、味增湯、沙律、溫泉蛋、雪糕、飲品)如果想飲波子汽水就要再加多$10,啤酒就要加多$20。我就揀咗沙律、可樂同埋雪糕,見到罐可樂之後,瞬間呆左,原來佢嘅可樂係細罐裝(會唔會小氣咗啲!)職員好Large醒目咁答我,你可以揀兩罐可樂或者三樣嘢都揀晒可樂都得⋯⋯🙄講番塊牛扒,有肉味,油脂亦都好香,我本身好鍾意食冇醃過嘅牛扒,只係落少少鹽同黑胡椒就OK,所以依一種食牛扒嘅地方好啱我,不過雖然我嗌左406g,但唔知點解我覺得唔算好大塊,我記得我上次喺日本食嘅時候,叫400g我係覺得我飽,唔知係咪我胃口大左?不過我都會再想去食,下次我可能叫500g[笑哭]
後腰三角肉
2021-12-26 33 瀏覽
將軍澳咁多商場搵食容易,今次就試下呢間新開既石燒牛!我地8點入座,唔洗等位,但都算幾多人。呢度係自助形式,自己搵位然後出去櫃檯落單。有凍櫃陳列埋可以揀嘅部位,職員會喺你面前即切同磅,價錢清晰👍🏽。牛扒可以揀蔥油﹑洋蔥油同蒜油,另外加$28可以要埋套餐,有沙律﹑白飯﹑雪糕飲品﹑味噌湯同溫泉蛋 (揀3款)西冷牛扒330g套餐 ($219)直接石板上碟,炸炸聲勁吸引,依個人口味調節熟成度。肉質鬆軟而且有肉汁,好香肉味。上面仲有一大堆蒜,香味十足。隨餐附有柚子味嘅燒汁,鐘意原汁原味嘅朋友,可以加少少黑椒同喜馬拉雅山岩鹽已經夠。封門柳336g 套餐 ($243)處理得好嘅關係,冇內臟味,反而肉味好香濃!但封門柳筋位較多,比較難切同有一部份都唔食得。不過鍾意肉味重既朋友尼講都好值得一試。另外仲有多款丼飯: 牛丼、鰻丼、櫻花丼等等,都係幾十蚊一碗。下次試埋先!

西冷牛扒330g套餐 ($219)

封門柳336g 套餐 ($243)

同朋友行開將軍澳周圍搵食,發現呢間新開餐廳,門面好得意咁就決定入去一試。我地8點入座,估唔到都仲有好多人。呢度係自助形式,自己搵位然後出去櫃檯落單揀好要食咩部位同份量職員會喺你面前即切同磅,都幾清晰。 我就揀左西冷牛扒(300gx$0.58),朋友就叫左封門柳(300gx$0.64)。可以揀蔥油﹑洋蔥油同蒜油,另外加$28可以要埋套餐,有沙律﹑白飯﹑雪糕飲品﹑味噌湯同溫泉蛋 (揀3款) 西冷牛扒330g套餐 ($219)牛扒直接放喺燒熱咗嘅石板上碟,炸炸聲勁吸引,燒到5成熟岩岩好肉質好鬆軟而且有肉汁,好香肉味。上面仲有一大堆我最鐘意既蒜,香味十足。隨餐附有甜甜地嘅燒汁,但我自己比較鐘意原汁原味就冇落,加少少黑椒同喜馬拉雅山岩鹽已經夠。沙律比我想像中好味,因為落咗大量芝麻醬,解膩一流!封門柳336g 套餐 ($243)封門柳不嬲都係打邊爐食多,石板燒真係第一次,出奇食好食!一樣燒到5成熟,肉味非常香濃,岩晒Meat lover。唯獨封門柳筋位較多,比較難切同有D位太硬唔食得,感覺就冇西冷咁抵食啦不過整體尼講都好值得一試。朋友嗌左味噌湯,不過不失,唔會太稀/太咸。食得多肉可以飲啖湯解解膩。
我地8點入座,估唔到都仲有好多人。

西冷牛扒330g套餐 ($219)

沙律比我想像中好味,因為落咗大量芝麻醬,解膩一流!

封門柳336g 套餐 ($243)
封門柳不嬲都係打邊爐食多,石板燒真係第一次,出奇食好食!
一樣燒到5成熟,肉味非常香濃,岩晒Meat lover。
不過整體尼講都好值得一試。

除左牛扒,都有好多款丼飯: 牛丼、鰻丼、櫻花丼等等。適合細食既朋友或者小朋友。
整體尼講性價比算高,2百幾蚊食到高質石燒牛,有埋side dishes,推薦大家一試。
2021-12-22
$200 (宵夜)
2021-12-20 1247 瀏覽
每次行經過商場,成日都會比牛扒既香味、石燒既聲音、餐廳既價錢吸引住,總覺得市面上石燒牛扒非常吸引,計計gram數睇睇個價錢,有人煮埋,其實真係抵過自己去超市買牛扒, 今日一於試試呢間一堆日文字既餐廳😆呢間餐廳以快餐形式提供石燒牛扒,等我簡單介紹一下個流程啦💁🏻‍♂️首先,去到收銀處選擇你想食既部位、要幾多Gram數,然後店員就會凍櫃選擇新鮮紅肉,係你面前即切即磅,靠店員刀功同經驗,一切就切到好接近重量!然之後比完錢就乖乖地搵位等叫號,店員就會即刻烹調你所選擇既牛,到煮到咁上下再放上石燒板度上碟👍 (溫馨提示:唔好要求叫咁熟,因為放上石燒板度又會再熟返啲架!)🥩 肉眼牛扒 (320g) 我叫左肉眼要300g,店員刀功一切就切左320g,其實都好厲害🤪 到出菜時見到牛扒勁厚勁大塊,未食見到已經垂涎三尺🤤我習慣都係切哂成塊扒先開始食,一路切一路見到每塊都係半熟既粉紅色嫩肉,熟度剛好,賣相亦相當吸引😋肉眼食落去口感相當幼嫩,內在豐腴多汁,脂肪比例我覺得完美,唔會太過肥膩,而且牛味相當,好符合我既口味❤️😋 最重要牛味真係會留住舌頭上,感覺 大満足 ~~!然之後加28蚊升級為套餐,可以選擇3樣伴扒之

🥩 肉眼牛扒 (320g)

然之後加28蚊升級為套餐,可以選擇3樣伴扒之選,我選擇左🥣麵豉湯、🥤飲品同🍦雪糕,超級推薦選擇雪糕,真係日本出品,牛乳味極重,口感幼滑極佳,呢個雪糕真係不得了,如果佢可以大杯啲就好🤤🤤🤤
大板牛乳

整體黎講質素真係非常抵食,性價比高,一試難忘😍 一定會再黎🤤

2021-12-17
大板牛乳
  • 肉眼
2021-12-20 701 瀏覽
呢間岩盤牛扒🤩 餐廳絕對係牛扒😍愛好者嘅必食餐廳之一,佢哋主打🇯🇵日式鐵板🥩牛扒餐,性價比唔錯👍。除咗🥩牛扒,呢度仲有好多唔同款嘅🏯日式丼🍚供應。餐廳門口位置有好大個凍肉櫃🤩,鍾意食邊款🥩就揀邊款,好吸引🤤。我就揀咗🇺🇸美國安格斯🥩西冷扒,睇落雪花❄️幾均勻,要咗300g😋!餐廳職員會即時🔪切俾你,價錢💰其實係以每一克計,所以會有少少偏差😆,我呢件切咗出嚟就318g,所以都幾準確👍。餐廳入邊裝修☺️簡約清新,係快餐店式,食物🥩準備好會 show number 然後自己去 counter 拎。件牛扒🥩可以自選配菜🤤,我揀咗生洋蔥🧅,另外加$28可以自選三款前菜、飲品或者雪糕,我就揀咗麵豉湯🥣、可樂🥤同埋雪糕🍨。佢用🔥熱辣辣嘅鐵板上,🥩牛扒係 Medium Rare,肉汁豐富🥰,呢件西冷扒🤤油花均勻肉味幾濃,呢個💰價錢幾抵食👍。食完扒🥩之後可以去拎雪糕🍨,佢只有一款口味就係🏯大阪牛乳🥛朱古力🍫味雪糕😍,佢個牛乳🥛味好香濃🥰,朱古力🍫味都唔錯,最特別🤩係佢個質感好似 gelatos 🍨,好好味😋令人印象深刻!

除咗🥩牛扒,呢度仲有好多唔同款嘅🏯日式丼🍚供應。

2021-12-19 516 瀏覽
已經係第三次食石燒牛扒,今次同之前兩次經驗有所不同。第一,並沒有採用自助售票機,用傳統排隊買餐方式,更似快餐店。第二,牛扒即切即磅重,按重量(克)計費,更加明碼實價。除了石燒牛扒,亦有幾款牛丼、鰻丼;其中一款特別命名櫻花丼,但看不出同另外兩款牛丼有什麼大分別?問了店員才知道,原來普通牛丼採用原條牛肉切出來的頭頭尾尾及下欄零碎部位,而櫻花丼就是整條牛肉煎好後再切片,質素同磅重的原件牛扒接近相同;所以櫻花丼賣相較佳、定價亦較普通牛丼貴。先揀牛肉,共有七種不同產地、不同部位及不同價位的牛肉選擇。最貴當然是日本產和牛,但沒有標明級數及縣產地區;只看價錢($1.7/g),應該不是A4 / A5頂級或者有特別命名的馳名和牛。即使其他牛肉部位($0.42~0.64/g)提及 USDA certified,應該也不是 prime 級別,皆因坊間零售價格也不只這個價錢。「岩盤牛扒ミディアムレア 」同上文提及的另外兩間石燒牛扒店還有其他分別,全部牛扒原塊連同岩石盤奉客,並沒有切成薄件生肉上菜的餐單選項。岩石盤並又非一塊四四方方岩石,而是類似鐵板外型。原來用了鐵皮包著岩石板,以提高石盤表面溫度,同時又保留了
「岩盤牛扒ミディアムレア 」同上文提及的另外兩間石燒牛扒店還有其他分別,全部牛扒原塊連同岩石盤奉客,並沒有切成薄件生肉上菜的餐單選項。岩石盤並又非一塊四四方方岩石,而是類似鐵板外型。原來用了鐵皮包著岩石板,以提高石盤表面溫度,同時又保留了石盤的耐熱特性。
後腰三角肉($0.64/g)
後腰三角肉($0.64/g)最低消費300克,絕對重量級,較其他正規扒房大約250g 一客牛扒重手。全部七種牛扒皆有三款醬汁選擇,分別是蔥油、洋蔥油及蒜油;初初以為真是醬汁,原來只是蔥花、生洋蔥粒及生蒜蓉,但就另外有一小杯gravy sauce。
後腰三角肉($0.64/g)
配合餐廳名字 「ミディアムレア 」,英文即medium rare,全部牛扒只會煎至三成熟。見到後腰三角肉表面剪至焦香,但切開後原來三成熟也沒有,牛扒中心接近全生肉。本來這是石燒牛扒的特色,由客人自己煎、決定生熟程度;但問題又是那塊火山石,唔知係石材質素問題抑或廚房燒熱石板的時間唔夠,溫度很快降低。只好盡快將原件牛腰肉扒切成細細塊,趁石板溫度降低之前煎熟牛扒。雖然後腰三角肉已經是可以選擇的牛肉款式之中質素(價位)較佳部位,但仍然幾差;好韌、好嚡口,有肥膏、亦很多筋膜。失望。
另外要了溫泉蛋燒牛丼(M)($50)櫻花牛柳丼($75)。牛肉反而較鬆軟,可能切得較細塊?但同樣欠缺牛味、少肉汁。最差是溫泉蛋,蛋黃竟然接近全熟。
櫻花牛柳丼
櫻花牛柳丼
溫泉蛋燒牛丼(M)
溫泉蛋燒牛丼(M)
牛丼味道一般,尤其是溫泉蛋,簡直不能接受。主打石燒牛扒同樣令人失望,可能搞錯了部位?
2021-12-05
2021-12-14 453 瀏覽
唔知大家多唔多行將軍澳至調景嶺嘅海旁🌅 平時都有好多人跑步、飯後散步、放狗或者踩單車🚴‍♀️ 有日想靜靜地看下海思考下人生所以去咗呢頭附近😌Menu:1️⃣ 278g肉眼扒(1g = $0.56)我都係第一次見有餐廳會係即時喺我面前切塊生肉,然後再拎入廚房去煎🍖 因為當刻比較餓,所以加左$28轉套餐,其實可以係下列任選三款:🍚白飯 ✔️🍲味增湯🥗沙律🍦雪糕 ✔️🧋飲品🥚溫泉蛋 ✔️不過其實廚房都係輕輕將塊肉眼扒嘅四面煎一煎香,然後就放上熱辣辣嘅岩盤度上碟😛🔥 至於想食半生熟牛肉嘅人,就可以係岩盤切開之後立馬放上細碟🤣 而我因為慣咗食熟嗰啲嘅牛肉,所以切開之後,都將牛肉放喺岩盤上面煎耐多一丁點時間⏲ 不過,經驗所得,都係半生熟嘅肉眼比較好食☺️ 因為我煎至全熟之後,肉質就有點鞋,要咀嚼多幾下🙊 食落配上洋蔥汁,好惹味🤤 我仲好貪心咁將隻溫泉蛋放咗喺白飯上面,撈埋一齊食更正😍係將軍澳中心見到咁光嘅鋪頭就係佢啦🙈

Menu:

1️⃣ 278g肉眼扒(1g = $0.56)

🍚白飯 ✔️
🍲味增湯
🥗沙律
🍦雪糕 ✔️
🧋飲品
🥚溫泉蛋 ✔️

至於想食半生熟牛肉嘅人,就可以係岩盤切開之後立馬放上細碟🤣

係將軍澳中心見到咁光嘅鋪頭就係佢啦🙈
2021-12-07
2021-12-14 46 瀏覽
好耐無行過去將軍澳中心個邊 所以打算過去行下影聖誕佈置🙈發現新開左間專門食牛🐮既餐廳🍴岩盤牛扒被啲香味吸引入左去食個lunch😂個陣燒牛香味真係令人食慾大開😆呢度係自助形式 需要自己搵位 自己係櫃檯點餐 等叫number取餐食完都要自己收拾好放反去餐盤回收車度☺️餐廳上見到有得選擇唔同牛部位有牛柳 牛板腱 封門柳 肉眼 西冷 後腰三角肉 同日本和牛肉眼/西冷揀完想要既部位 就可以再根據自己食量再揀要幾多g 😍+$28 就可以要埋套餐❤️有白飯 飲品 味噌湯 沙律 雪糕 溫泉蛋 (選3個)我就要左飲品 飯同雪糕🤣🤣係香芋雪糕🍦牛即叫即切🔪切完會show俾客人睇有幾重☺️我揀左西冷牛扒 200g 切出嚟有成250g 價錢就根據重量計算🧮牛上枱時仲會有個鐵板~燒到5成熟 真係岩岩好 🤟🏻肉質鮮嫩多汁 牛肉味濃郁 💯 除此之外~仲嗌左個牛肉丼俾小朋友食😋分量好足夠~亦都幾好食 👍
好耐無行過去將軍澳中心個邊 所以打算過去行下影聖誕佈置🙈

發現新開左間專門食牛🐮既餐廳🍴岩盤牛扒
被啲香味吸引入左去食個lunch😂
個陣燒牛香味真係令人食慾大開😆
呢度係自助形式 需要自己搵位
自己係櫃檯點餐 等叫number取餐
食完都要自己收拾好放反去餐盤回收車度☺️

餐廳上見到有得選擇唔同牛部位
有白飯 飲品 味噌湯 沙律 雪糕 溫泉蛋 (選3個)
我就要左飲品 飯同雪糕🤣🤣係香芋雪糕🍦

牛即叫即切🔪切完會show俾客人睇有幾重☺️
我揀左西冷牛扒 200g 切出嚟有成250g
價錢就根據重量計算🧮
除此之外~仲嗌左個牛肉丼俾小朋友食😋
分量好足夠~亦都幾好食 👍

今日終於放假可以食好嘢放鬆下!決定去將軍澳試食呢間石板燒!呢間石板燒之前行過已經比佢個牛形狀既燈牌門口吸引住😍入到去環境都好舒適,幫食物影相打卡好靚✨今次食左一份約300g既肉眼扒(~$170) & 約200g既牛柳(~$90),每款牛都可以揀sauces,我今次試左蔥油&蒜油~另外可以+$28升級做套餐,揀多3款食品/飲品,我就揀左白飯🍚、雪糕🍨&飲品🥤~首先講下個肉眼扒配蔥油先,上枱已經好香!牛扒上面鋪左好多蔥,店員話唔夠仲有得任添!呢另每份都會配一個燒汁比你自己淋落牛上面燒🔥食第一啖,我同朋友仔都互相對望然後一齊「唔~~~」左一聲🤣肉眼扒肉質比較實但唔係韌,牛味好重,夾埋蔥粒同燒汁一齊食真好香!300g份量好多,配埋白飯食絕對夠飽!燒肉同白飯永遠都係絕配🤤而個牛柳又係一個我會推介比大家去揀,因為個牛柳由開始燒至到食最後一啖,個肉都係淋架!因為之前試過食其他石板燒店,好快舊牛就會韌,所以我本身都預左會咁,但呢舊牛柳絕對令我好surprise!!!!!!!然後我好係好中意食蒜茸既人,所以佢蒜油份量多已經令我好心心眼😍好夠蒜呀!食完之後有朱古力雪糕做甜品真係一個好滿足既收尾❤️🤗呢間店會

食完之後有朱古力雪糕做甜品真係一個好滿足既收尾❤️🤗呢間店會系你比錢嗰陣直接切同磅,絕對夠均真!門口仲有個用汽球砌既聖誕老人,好可愛同埋有聖誕氣氛🎅🏻🎄
2021-12-04 85 瀏覽
逛街逛到倦,經過見到呢間食牛專門店#岩盤牛扒,滲出陣陣牛香味,即引起要即刻食左佢😋。首先在門口排隊購買想食的款式後,便入內自由入座。我點了肉眼,即切即磅,按重量算價,呢塊312g, 盛惠$175,配上蔥油,另加$28配了味噌湯、沙律同溫泉蛋。等了大約5分鐘已可出去取餐,捧餐時已聞到香噴噴😘。沙律🥗是椰菜絲切到條條幼細,新鮮爽脆,配上胡麻沙律醬很開胃。味噌湯煮得夠濃味。🥩肉眼油脂分佈平均,食落爽彈有嚼口, 牛味香濃肉汁豐富, 加配埋佢哋嘅鹽同黑胡椒調味料, 令味道更加升華! 真係幾好味, 夠晒滿足。
首先在門口排隊購買想食的款式後,便入內自由入座。

等了大約5分鐘已可出去取餐,捧餐時已聞到香噴噴😘。

2021-12-03
2021-12-03 1374 瀏覽
因為某人要我陪佢去將軍澳交收,因為某人個交收改左時間而冇話我知,於是我就一個人戇居居企左係將軍澳中心...漫無目的遊蕩,突然諗起佢收線前果句"請你食飯補數",一於獨食一餐入佢數!一抬頭就見到隻牛頭...門口menu 上寫每g幾錢,加$28有set,6樣野入面可以揀3樣野,仲可以加錢要波子汽水或飲啤酒,另外都有丼飯餐可選,限定商品放係收銀前面.就係門口隔離就有個玻璃櫃,將肉肉展示比大家睇,睇啱就可以落單啦.我要左300g牛柳,其實都唔知係幾多,要蒜油,套餐要溫泉蛋,沙津同要蘋果汁.$155落完單,搵位坐低,哩度坐得幾舒服,等左十分鐘左右,有得食.鐵板吱吱聲,蒜味勁香,300g牛柳,分左兩件,一厚一薄,立即先食薄果件,怕overcook,個鐵板真係好熱,d 粟米同蒜頭燒一陣就要撥埋一邊,唔係好易燶,影響味道.切開薄果件,肉汁流曬出黎,果然係要即食.好軟好焾,我箍緊牙都好易食到,估唔到咁易,哈哈. 沙津有蕃茄仔,椰菜絲,紅蘿蔔絲~配芝麻沙津汁.溫泉蛋有討厭既蔥花,比我撥走左啦,有七味粉,滑滑蛋汁有d 刺激.跟住食厚果件牛柳啦,切開有大量肉汁流出,鮮粉紅既肉肉軟綿綿,食到最尾都仲係粉紅肉肉.不
因為某人要我陪佢去將軍澳交收,
因為某人個交收改左時間而冇話我知,
於是我就一個人戇居居企左係將軍澳中心...
漫無目的遊蕩,
突然諗起佢收線前果句"請你食飯補數",
一於獨食一餐入佢數!
一抬頭就見到隻牛頭...

門口menu 上寫每g幾錢,加$28有set,
6樣野入面可以揀3樣野,
仲可以加錢要波子汽水或飲啤酒,
另外都有丼飯餐可選,

限定商品放係收銀前面.

就係門口隔離就有個玻璃櫃,
將肉肉展示比大家睇,
睇啱就可以落單啦.

我要左300g牛柳,
其實都唔知係幾多,
要蒜油,套餐要溫泉蛋,
沙津同要蘋果汁.$155

落完單,搵位坐低,哩度坐得幾舒服,
等左十分鐘左右,有得食.
鐵板吱吱聲,蒜味勁香,

300g牛柳,分左兩件,一厚一薄,
立即先食薄果件,怕overcook,
個鐵板真係好熱,
d 粟米同蒜頭燒一陣就要撥埋一邊,
唔係好易燶,影響味道.
300g牛柳餐

切開薄果件,肉汁流曬出黎,果然係要即食.
好軟好焾,我箍緊牙都好易食到,
估唔到咁易,哈哈.
300g牛柳餐

沙津有蕃茄仔,椰菜絲,紅蘿蔔絲~
配芝麻沙津汁.
300g牛柳餐

溫泉蛋有討厭既蔥花,
比我撥走左啦,有七味粉,
滑滑蛋汁有d 刺激.
300g牛柳餐

跟住食厚果件牛柳啦,
切開有大量肉汁流出,
鮮粉紅既肉肉軟綿綿,
300g牛柳餐

食到最尾都仲係粉紅肉肉.
不過真係要注意薄既肉真係要快手食.
300g牛柳餐

食完坐左陣有d 眼訓...張櫈真係幾好坐.
300g原來唔係好多,我應該食到400XD?
2021-12-03