2010-01-12
今天來到岡田咖啡吃午餐,換來一肚氣。我們一行三人,點了三份午餐。價錢$58,包括一碟「蚊型」嘅粟米加菜絲沙律、飯或意粉,餐飲另加$10。咖哩豬肉飯 和 洋風牛肉飯 約於十分鐘後送到,令我們驚訝的是份量少得可憐,飯、餸是分開上,飯是採用珍珠米,都幾好食,但對男士來說,肯定不夠飽,豬肉更誇張,只得4粒像五毫子般大的肉粒浸在咖哩汁裡(咖哩汁都唔錯),要用放大鏡才可看見,另一碟牛肉飯都唔好得去邊,也只得4至5片超超超薄的XS size嘅牛肉片,叫做好彩D多幾條菇類嘅物體。簡直謀取暴利!兩款嘢都似將食淨嘅餸尾撈埋一碟的撈汁碟頭飯,仲要收$58唔包飲品,好離譜!我們兩人吃完兩碟飯後,另一個餐還未到,追了兩次,第一次侍應說製作中,第二次另一位侍應說2分鐘後到,但再等了約5分鐘還未有得食,此時又餓又‘慶’。前後等了約40分鐘最後海鮮意粉來了,同樣嚇一跳,海鮮欠奉,只有幾隻像手指尾頭咁大的「蝦毛仔」,離晒大譜,簡直「食人唔lur骨」,仲要等咁耐。份量唔在講,點解要等咁耐呢 -- 當時客人不算多,我哋隔離果枱人食完走人,再坐3個人落嚟(A枱),叫埋嘢,都有其他嘢食緊,後面另一張枱(B枱),坐落約5分鐘,A
我們兩人吃完兩碟飯後,另一個餐還未到,追了兩次,第一次侍應說製作中,第二次另一位侍應說2分鐘後到,但再等了約5分鐘還未有得食,此時又餓又‘慶’。前後等了約40分鐘最後海鮮意粉來了,同樣嚇一跳,海鮮欠奉,只有幾隻像手指尾頭咁大的「蝦毛仔」,離晒大譜,簡直「食人唔lur骨」,仲要等咁耐。份量唔在講,點解要等咁耐呢 -- 當時客人不算多,我哋隔離果枱人食完走人,再坐3個人落嚟(A枱),叫埋嘢,都有其他嘢食緊,後面另一張枱(B枱),坐落約5分鐘,A、B枱都有叫埋同一款意粉,幾枱人的海鮮意粉先一齊出。唔知道喺咪“公司規定”要集齊夠某一個數量的order廚房先可以落鑊煮嘢,一出就3枱人的海鮮意粉一齊出,然後見到侍應陸續一碟一碟海鮮意粉送到其他枱的客人面前,前後共5-6碟,但喺我哋等咗最耐,由有客等到少客,再由少客等到多客,人哋就等5-10分鐘就有得食,你話佢哋廚房點做嘢?
仲有杯餐飲咖啡,冇咩特別,又冇咖啡糖供應,只得白砂糖,總而言之,呢間嘢咁樣做生意,遲早摺埋!
順帶一提,哩間餐廳嘅老闆開嘅另一間烏冬店,位於尖沙咀赫德道,都千祈唔好去試,幾十蚊碗烏冬,隻碗就大大,D烏冬都唔夠涉牙罅,總之以後都唔會再幫襯哩兩間搵笨嘢。