2014-08-26 848 瀏覽
星期日黎呢到食依然冇咩人同女朋友黎左呢間食,嗌左兩個餐分別係三文魚+三文魚籽飯吉列豬扒飯入正題,先試佢拉麵,我地嗌左鹽味湯底,味道還好唔會太咸,配菜份量足夠,一人份量岩岩好,麵質唔算硬亦唔太軟,每個餐仲有半粒蛋,味道似普通烚蛋,呢碗拉麵尚算合格另外吉列豬扒飯,分講塊豬扒,上枱夠熱夠脆,可惜肉質偏硬身,佢俾ga汁亦都太甜,但份量還算多。三文魚則比較咸,但食味道岩岩好,夠香,有約半碗,連埋碗麵食一個人絕對夠飽,而三文魚籽食落口冇異味(曾經食過有d鋪頭食落口似眼藥水)飯,粒粒飽滿幾圓潤,不過飯香唔夠,其實香港已經好難食到飯有飯香最後仲有薯容,唔多講,因為真係唔好食唔抵食,冇牛肉味亦見唔到牛肉整體黎講味道唔錯價錢合理,唯獨薯容同半粒雞蛋味道普通,豬扒有待改善,但我個人黎講係可接受服務態度好好,我杯水飲左兩啖佢即刻又幫我加水,又唔會催我嗌野食,環境唔錯,會再去幫襯
星期日黎呢到食依然冇咩人

同女朋友黎左呢間食,嗌左兩個餐

分別係三文魚+三文魚籽飯

吉列豬扒飯

,呢碗拉麵尚算合格

2014-07-19 1230 瀏覽
又是荃灣廣場 我兩好像明知山有虎,偏向虎山行 黃金時間冇人排隊都入去試,結果都是一樣失望囉!點了一個豉油拉麵及帶子蟹肉飯拉麵定食,先講個定食帶子蟹肉飯普通不過,蟹肉與帶子原全食不到有蟹同帶子的味道,如果餐牌上不是寫著蟹肉我真的不知道是什麼,帶子看到樣子便知是帶子,如果蒙著我的眼睛食落我都可以估到是帶子,拉麵選了麵豉湯底,但味道和我點的豉油拉麵好像一樣,不知是誰的錯 到拉麵個麵與叉燒可以的,可惜是犯上了兩大問題湯底有澀味 筍有(壓) 味,在日本賣這款拉麵的價錢應該約350-450日元左右但很定好食過山頭火,最後是服務原先覺得幾好,又有服務員不停為你加水,可惜負責收錢的哥哥感覺好hea ...... 呢間真係冇下次。
呢間真係冇下次。
2014-07-19
2014-04-20 841 瀏覽
公眾假期的晚上,四處都是人,正值晚膳的時間,等位是家常便飯,路過山頭火,居然不用等,心知可能質素一般,但只求醫肚,就這吧。日式餃子: 最大問題是不熱的,只是室溫,單是這就不合格了。而且味道略咸,$42的價值...更覺不抵。北海道牛肉薯餅: 薯味香濃,反而吃不到有牛肉味,但內脆內軟,合格。拉面+魚籽三文魚飯定食拉面: 湯底是鹽味,不算重味精,還可以。面質較淰,不是個人所喜歡的。魚籽三文魚飯: 三文魚碎和魚籽都很咸,拌上飯都是略為咸了點,一般。
日式餃子
北海道牛肉薯餅
拉面+魚籽三文魚飯定食
2014-04-19
北海道牛肉薯餅
2014-03-22 1184 瀏覽
總共叫左兩樣野,一個炸雞球定食($88),有雞件三件,迷你拉麵一碗,白飯半碗。一客牛肉薯餅($16)。首先講一講拉麵,我叫既係鹽味拉麵,湯底一試就知係沖出黎,而且只係得少少咸味。麵底普通,叉燒口感正常,但完全冇味。而炸雞球係整個定食中最失敗,一上枱已經見到佢油光满面,明顯係因為油既質低同埋炸既時候油溫唔夠高,令雞件流失太多水分並吸收左大量油分,出黎真係成件脫左水咁。調味係香矛同鹽,而且過多,好咸。而牛肉薯餅係冇牛肉既。同埋竟然可以食到麵粉味…如果想試真係可以唔使試,好難食 ! ! !

而牛肉薯餅係冇牛肉既。同埋竟然可以食到麵粉味…

如果想試真係可以唔使試,好難食
! ! !
15 分鐘 (堂食)
2014-02-19 730 瀏覽
連續幾天茶餐廳,今晚想吃好一點,放工獨個兒走去食拉麵。七點半左右,可任揀位任坐,心感不妙。但既來之則安之,挑了碗麵豉拉麵。先呷口湯,味道不太似樣,只勝在夠熱,麵條還好是爽口,但豚肉卻是頗韌,欠缺肉香,整體水準很麻麻,難怪只得小貓幾隻。據聞這裡的沾麵會好得多,若有機會的話,便試試,但無需強求。差不多的價錢,我必定會行多幾步去食拉麵台風,雖然預了要有排等位。
連續幾天茶餐廳,今晚想吃好一點,放工獨個兒走去食拉麵。

連續第二天與朋友Christmas Shopping,今次轉戰荃灣,行完一輪未有斬鑊,九時多到尾站荃灣廣場,既然沒有收鑊,唯有找個地方醫肚。荃灣廣場自兩年前左右翻新過後,多了許多各式各類食肆。我們由四樓掃到落二樓,最後決定光顧山頭火吃拉麵。荃灣廣場內的日本菜餐廳特別多,一田百貨內有拉麵、白熊咖喱、魚屋,還有元氣壽司、峰壽司魚屋、和民、石燒、味千拉麵等等,要在云云食肆中突圍而出實在不容易。我們來到山頭火的門口,外面沒有人等的,入到裡面,亦可以見到空枱處處,店只是大概四成滿。其實人少少倒也不錯,起碼地方寬敞唔迫夾,靜靜地一點也不嘈。店內大多是二人或四人枱,都是卡位式的設計,令人坐得舒服。餐牌一本,第一頁已經寫到明,如果麵質要偏硬偏軟或走蔥等特別要求,請客人要自己向店員指示。餐牌是中、日、英對照,每一款麵或定食都有詳細介紹。原來山頭火在日本已經有五十多間的分店,但在香港似乎名氣還是不大。拉麵主要有四款選擇,鹽味、豉油、味增、辣味味增。配料的選擇比較少,只是蛋、叉燒等幾款。每碗麵大概八十至一百元左右,另外需要加一。當我們坐下時,店員隨即遞上冷水,吃拉麵配上冰水是日本的傳統,這店的店員很友善及會
當我們坐下時,店員隨即遞上冷水,吃拉麵配上冰水是日本的傳統,這店的店員很友善及會主動不停地為客人加水的,值得一讚。
辣味叉燒拉麵
終於我們點的拉麵來了,朋友點的是辣味叉燒拉麵,樣子及份量看似與我那碗定食拉麵一樣(而價錢還要是一樣的,呵呵!),但其實叉燒份量較多,一共有五塊的叉燒,配料還有竹筍。
帶子蟹肉沙律豉油拉麵定食
我點的定食是帶子蟹肉沙律飯拉麵定食,價錢亦是$98,配上豉油味拉麵。在點菜的時候有個小插曲,店員操不是太流利的廣東話,看名牌似是國內人?她至少三次複述我的單,我真有點擔心她會下錯單。
豉油拉麵
雖說我點的是豉油味拉麵,但與以往我吃過的東京醬油拉麵似乎不太相同,顏色上不是醬油拉麵應有的深啡色。定食中的拉麵只有一塊叉燒,另有一片日本魚蛋、一片紫菜和數條竹筍。先喝一口湯試試,湯底有味增味,有點豬肉味,有點過鹹,但有少許的鹼水味,感覺上似是味增湯拉麵,心裡不禁想是否剛錯的店員下單時攪錯了。叉燒是厚切的,大確 7mm 厚,炆煮得腍之餘,亦帶有肉汁及有豬肉味,我個人認為比豚王的叉燒更優勝。竹筍條比其他店切得幼細,已經煮腍,不過不失。麵條煮得剛好熟,有點嚼勁,亦算不錯。
前菜
定食的小菜是雞蛋和醃菜。醃菜比較淡味,但起碼算是整碗定食中難得的蔬菜類。半隻雞蛋,單單看外表已經見到是白雪雪的烚蛋,是全熟的蛋,沒甚特別。
帶子蟹肉沙律飯
帶子蟹肉沙律飯的飯底是日本珍珠米,沒有調味的,飯味較淡,口感軟糯。帶子有三片,估計是一件帶子片為三片,上面輕輕的點了些日本豉油,帶子味道新鮮。蟹肉沙律則太過鹹,雖然口感似是蟹肉,而非蟹柳口感,但味道就只是鹹,完全沒有蟹肉味。吃過拉麵這樣濃味的湯底後,仍然覺得這蟹肉沙律過鹹,不知道是否因為要配淡味的珍珠飯一起吃,所以把沙律的味道調教得較鹹。

其實這店做的拉麵整體算是不錯,但在香港的拉麵店開得百花齊放,醬油風、豚骨、鹽味、味增、魚介,各有各風格,而各拉麵店亦有自己獨家的招牌拉麵。提及山頭火,他們提供鹽味、味增、醬油、辣味四款,但可是卻欠缺自己的招牌菜,要獨自霸一個山頭,似乎要想想該如何定位他們在市場的定位了。
2013-12-10
帶子蟹肉沙律豉油拉麵定食
豉油拉麵
2013-09-23 353 瀏覽
每次來到山頭火,我都只會獨孤一味叫沾麵。今日途經荃灣廣場,看見引頸以待的新店終於開張,新menu還引入許多新菜式,像北海道函館有名的魷魚筒飯、三文魚薯餅、北海道粟米等,全部都非常吸引,所以今次決定嚐嚐別的。煎餃子一客$42,優勝之處是餃子皮夠薄,外層煎得金黃香脆,非常可口。不過餡料口感欠佳,未知是否因為免治豬肉刴得太過火。豚角煮是我很喜愛的日式家庭菜之一,外表有點像我們的東坡肉,但更嫩更美味。豚角煮一般用上肥瘦相間的五花腩來熬燉,直接豬皮及肉質完全變腍,山頭火的豚角煮雖然大大件,但肉質軟嫩,口感入口即化,而且帶著甘甜味,沒有油膩感,配拉麵剛好。拉麵有四種選擇,包括鹽味、豉油、麵豉、辣味麵豉,我選了鹽味。相對於豬骨濃湯又或是醬油拉麵,鹽味拉麵的口味比較清淡,湯底顏色清澈,的確有點像「清湯拉麵」,它主要以雞殼來熬煮,然後用鹽調味,感覺挺清新。美中不足的是,拉麵的麵質不夠彈牙。現時新開業期間,凡惠顧燒牛肉拉麵定食、大腸煮拉麵定食、豚角煮拉麵定食三者其中之一,便可以獲贈5.3特濃牛奶軟雪糕。口感幼滑,奶味特濃,軟雪糕迷萬物錯過哦~
煎餃子($42/五隻)
煎餃子皮又薄又脆
豚角煮拉麵定食($120)
豚角煮拉麵定食中鹽味拉麵的配料
豚角煮
惠顧豚角煮拉麵定食便送軟雪糕一客
題外話/補充資料: 餐廳冷氣過大,幾乎每枱天花都有一個風口位,菜放一下就涼了。
2013-09-21
5 分鐘 (堂食)
豚角煮拉麵定食($120)
惠顧豚角煮拉麵定食便送軟雪糕一客