2011-10-27 22 瀏覽
是日跟朋友聚會, 4人到山頭火共進晚餐之前曾經試過isquare分店, 沙田開又再光顧.友人試的魚生飯, 一上菜時醬油塊還未溶,建議先吃拉麵, 等醬油溶掉才吃。壽司依舊新鮮, 很有水準,唯一不足之處, 是拉麵口感沒isquare店般好,感覺像麵還沒有煮開一樣,炸豬扒也跟白飯分開上, 等豬扒到了白飯也涼掉, 很沒誠意。
是日跟朋友聚會, 4人到山頭火共進晚餐

之前曾經試過isquare分店, 沙田開又再光顧.

友人試的魚生飯, 一上菜時醬油塊還未溶,

建議先吃拉麵, 等醬油溶掉才吃。

壽司依舊新鮮, 很有水準,

唯一不足之處, 是拉麵口感沒isquare店般好,

感覺像麵還沒有煮開一樣,

炸豬扒也跟白飯分開上, 等豬扒到了白飯也涼掉, 很沒誠意。
鹽味拉麵配魚生飯
鹽味拉麵配壽司
鹽味拉麵
鹽味拉麵配壽司
鹽味拉麵
鹽味拉麵配魚生飯
2011-10-26 18 瀏覽
雖然積了好些東西未寫,不過也要先寫這個我吃過最美味的拉麵!!上星期忙完公司的慈善晚宴,第2天一大部分的同事也請了假,office很靜,我和同事就走了出沙田吃lucnh,去了新城市The Menu內的山頭火 Ramen Santouka。如果不是同事想吃,我應該是永遠不會發現這家餐廳的。說真的我平日就算出了沙田,也很少上7樓的the menu,多是去super sandwich或是連城那邊的,近一點嘛。而拉麵也不是我會點的食物,可能是我吃過不好吃的,對它心存芥蒂吧,而且麵類我也不特別喜歡吃。不過去到主打吃拉麵的,又不能不試吧!!lunch 有special lunch menu,比較化算,一碗麵加一小個飯,附飲品60多元,但只點拉麵已5﹑60元了。所以我和同事也點了lunch set share著吃!湯底有鹽、豉油、麵豉或辣味麵豉,我點了辣味麵豉,配咖哩飯,同事點了麵豉配炒野菜。我的辣味麵豉湯底看起來很辣,不過實情是一丁點也不辣(!!)的,拉麵軟硬度剛好,不會太淋,也不會很硬,正不正宗我不清楚,不過是我喜歡的味道,就是結結實實的麵粉味,還有點蛋香,沒有硯水﹑奇怪的酸味。湯底也十分濃郁,但

我的辣味麵豉湯底看起來很辣,不過實情是一丁點也不辣(!!)的,拉麵軟硬度剛好,不會太淋,也不會很硬,正不正宗我不清楚,不過是我喜歡的味道,就是結結實實的麵粉味,還有點蛋香,沒有硯水﹑奇怪的酸味。湯底也十分濃郁,但不會搶了麵的麵香,不過略嫌油膩了一點。咖哩是日式的咖哩,也是辣香欠奉,帶甜,也不錯吃。炒野菜份量不少,炒得很有鑊氣。

忍不住K.O.了一大碗麵及大半個飯,再喝了杯咖啡,和同事閒話家常,回復了很多元氣。

不過等位也等了10分鐘,要吃要有等的心理準備呢!!
2011-10-21
10 分鐘 (堂食)
2011-10-17 2 瀏覽
紙皮般的炸豬扒!台式鹵水蛋般的溏心蛋!!出x一丁味的拉面!!!令我直到現在也記憶猶新!!!!!唯一一樣東西是好的..就是門口的dispaly仿製食物刻劃得栩栩如生!!!!令人沒有警惕之心 吃了一口才知道上當!令我的生日毀在此處, 也浪費了我整整我45分鐘等候時間加之後等上菜和進食的60分鐘時間!!還有金錢!!上個月我已領教了!
紙皮般的炸豬扒!
台式鹵水蛋般的溏心蛋!!
出x一丁味的拉面!!!
令我直到現在也記憶猶新!!!!!

令人沒有警惕之心 吃了一口才知道上當!

上個月我已領教了!
45 分鐘 (堂食)
2011-10-03 1 瀏覽
就係呢間野, 令我要第一次係openrice 寫食評!!!山頭火, 一早已經聽聞出拉麵, 同埋溏心蛋, 點知好唔掂。我同個friend 一人叫左一個套餐, 因為淨係叫碗拉麵得幾片叉燒已經$6X, 叫套餐感覺抵d, $9x, 拉麵, 有埋壽司同溏心蛋。所以我眼見場內大部分客人都係點套餐。個套餐一黎到, , 唔係呀化, 隻蛋熟晒wor , 乜唔係出名溏心蛋架咩 ??? 本來想叫個侍應幫我換左隻蛋, 但係我見我個friend 隻蛋又係熟晒, 隔離枱隻蛋又係熟晒, 我深信換都係無用........仲夠膽死收人$12 一隻溏心蛋 !!!壽司睇落大大件, 賣相都ok , 不過d飯就麻麻地, 有d硬, 魚生亦係一般, 冇乜味, 絕對唔可以同壽司店比, 不過我覺得佢主打係拉麵而唔係壽司, 算係過得 去啦!最後要講下碗拉麵, 我叫左麵豉湯底, 最穩陣既選擇 ,點知好咸, 好多油, 食完好口渴......, 拉麵尚可, 軟硬適中, 叉燒一般,沒有特別。總結, 就係冇下次, 我個friend 話好難食,食完之後偏晒咀, 簡直係浪費左我食野既quota !
就係呢間野, 令我要第一次係openrice 寫食評!!!
個套餐一黎到,

2011-09-23
8 月下旬 (晴)在沙田有点事辦,中午便在新城市廣場用餐,見 CD Warehouse 旁有山頭火拉麵。最近拉麵戰打得激烈,很多是日本個体户在港自設的小店,山頭火卻在日本早負盛名,據說店主於1988 年 3 月在北海道旭川開第一間店,當時店子只有 9 個座位,而菜單亦只有Shio拉麵(鹽味),時至今日Shantouka 已開得遍佈日本,在港亦有三間分店,初來港時曾吸引不少拉麵 fans, 甚獲好評,很久沒試了,就在此醫肚吧!坐下時才剛過 12:00 pm,甫坐下己見人潮陸逐湧至,不久已在門口排隊了,仍廷有吸引力喲!看看餐牌,星期一至五有午市套餐供應,一拉麵、一飯、加飲品,賣 約 $ 65-75,价錢合理。 拉麵可選鹽、豉油、麵豉 or 辣味麵豉,亦可自選麵身軟硬度。我們都揀了豉油味,麵硬度就交由厨子決定吧!麵來了,先試一口熱湯,香濃夠味,麵身彈牙香口,口感很好,伴麵有义燒、魚片、紫菜及筍,其實麵本身連豉油湯底己好正,配料只屬次要咖哩飯亦很夠味,飯粒是日本米,煑得軟綿但不失咬口,很不錯,但仍被拉麵比下去了!三文魚我冇試,但同行說都算新鮮。結尾的咖啡也是即磨的,夠香濃,不過糖包的賣相就差了
8 月下旬 (晴)
Set lunch menu

三文魚我冇試,但同行說都算新鮮。
結尾的咖啡也是即磨的,夠香濃,不過糖包的賣相就差了点,濕濕縐縐的,扣了点分。
整体而言十分滿意,拉麵出色、咖哩飯亦不俗,价錢抵食,will encore.

PS: 當晚仍在新城市廣場晚飯,見到新開了從中環搬來的黄枝記麵店,就此成就了這天午餐日、晚餐中式麵戰鬭一番,誰勝誰負,且看下回分解。

2011-08-26
Set lunch menu
2011-08-30 5 瀏覽
一直都知沙田開左山頭火,只係未有機會試.....友人黎到沙田,順便試下熟沙田ge人都知道晚飯時間特別多人 (尤其weekend)7樓餐廳全層都好多人等位差唔多間間都要等,一心諗住山頭火派得快d (廿幾個)點知最後等成個鐘 由肚餓等到唔肚餓 仲要其他餐廳已經過晒我地個no (起碼5個,如果唔係我地都衡左入去)好la,入到去....見menu得幾頁,選擇唔多多數見set都係一碗拉麵一碗飯......我都比較少又麵又飯咁 最後叫左個拉麵+壽司set要左鹽味拉麵湯感覺係濃郁豬骨湯.....其他ge,講真,我唔係拉麵專家,我覺得普通但就...食晒都唔覺飽 +埋一要~120,唔飽又等得耐.....唔值得再去
一直都知沙田開左山頭火,只係未有機會試.....

友人黎到沙田,順便試下

熟沙田ge人都知道晚飯時間特別多人 (尤其weekend)

7樓餐廳全層都好多人等位

差唔多間間都要等,一心諗住山頭火派得快d (廿幾個)

點知最後等成個鐘
由肚餓等到唔肚餓

好la,入到去....見menu得幾頁,選擇唔多

最後叫左個拉麵+壽司set

要左鹽味拉麵

湯感覺係濃郁豬骨湯.....

其他ge,講真,我唔係拉麵專家,我覺得普通

但就...食晒都唔覺飽

+埋一要~120,唔飽又等得耐.....唔值得再去
Dinner set
2011-08-13
60 分鐘 (堂食)
2011-08-03 11 瀏覽
假期去沙田一城行街心水物品未找到要先醫肚食譜多到不知到邊間見到火山頭拉麵之前在TST吃過濃郁豬骨湯底彈牙拉麵水準服飾價錢合理雖然人流湧湧要等位,接待員經然擺烏龍安排我的入座有點偷笑依為我的係裡邊員工朋友可然听到我在說有關食店此話不多說準備點餐因為有的不好意思只好用膳快些小今次覺得又一次吃到濃郁豬骨湯但覺得湯有些煲濃味道是餐合共埋單$$$OK其他也不提只可含笑而走
假期去沙田一城行街心水物品未找到要先醫肚
食譜多到不知到邊間
見到火山頭拉麵
之前在TST吃過
濃郁豬骨湯底
彈牙拉麵
水準服飾
價錢合理
雖然人流湧湧要等位,接待員經然擺烏龍安排我的入座有點偷笑
依為我的係裡邊員工朋友可然听到我在說有關食店

濃郁豬骨湯底
彈牙拉麵
水準服飾
價錢合理
雖然人流湧湧要等位,接待員經然擺烏龍安排我的入座有點偷笑
依為我的係裡邊員工朋友可然听到我在說有關食店
是餐合共埋單$$$OK
其他也不提
只可含笑而走
2011-07-31 3 瀏覽
今日朋友話想試山頭火 我地兩點幾去到 排左差唔多半個鐘先有位 見星期日都算啦 入到去見原來都有好多吉位冇人坐 都唔明點解要等咁耐 坐低就叫野食啦 我地叫左兩個定食 一個魚生飯 一個吉烈豬扒拉麵 叫左之後見隔離枱先入坐叫野食 等左十五左右都唔見有食 隔離遲入坐個枱都有野食啦 就叫個人問下點解我地重未有野食啦 個侍應話幫我地睇睇 不過之後都冇回覆 之後又再等 等左差唔多半個鐘 見到半個鐘後入坐的人叫左野食 立即就有 當時立即火都o黎 立即叫個人問 點解人地遲我地半個鐘入o黎 叫完立即有野食 個侍應又話幫我地睇睇 睇睇又話好快就有 者係冇落單啦 我地15分鐘前先問完你都冇補單 有冇搞錯啊!!!! 個侍應重要好好笑話因為你地個o個係飯 我立即話咁拉麵去左邊 (最過份係入面有個白飯 佢連個白飯都冇出過) 我話咁我唔要啦 個侍應重係話好快有啦 就算點快都好 我都唔會要啦 前前後後等左成個鐘得一杯水 下次請我都唔會去囉 新城市咁多野食 一定唔會再去!!!! 冇食物評語 因為一樣野都冇出過比我地食~~~~~~
冇食物評語 因為一樣野都冇出過比我地食~~~~~~
2011-07-31
30 分鐘 (堂食)
2011-07-09 4 瀏覽
本來打算同友人到Ucc Coffee Shop慶祝自己牛一但去到7樓見到山頭火既野食好似唔錯而且價錢唔貴.所以就同友人去左食山頭火晚飯選擇較少只得十多個套餐.而且壽司拼拉麵的選擇亦很少拉麵有幾種味道選擇有鹽味/麵豉/辣味麵豉於是選左魚生飯拼拉麵套餐(麵豉)友人既餃子拉麵先到佢食完左個餃子飯之後已經十分飽但佢話鹽味拉麵唔太好食到自己點既麵豉拉麵到喇唔錯唔錯幾好味而且湯底味道濃友人點既辣味麵豉拉麵友人既反應話唔錯侍應向我地講魚生飯要稍候到我最期待既魚生飯送上既時候就發覺.自己真係叫錯野因為個魚生飯真係好難食我唔知個魚生飯有d咩醬汁係入面但我同友人都食到好酸既味尤其個飯有d jelly咁既物體我同友人食左幾啖就停晒口總括黎講無論佢既拉麵再好食都好我都再無興致去食因為我從來無食過咁難食既魚生飯就算一d小店平過佢多多既都好食過佢好多仲要服務其實都係一般結帳約$300每人約$100雖然價錢尚可,但無再去食既意思
本來打算同友人到Ucc Coffee Shop慶祝自己牛一
但去到7樓見到山頭火既野食好似唔錯
而且價錢唔貴.所以就同友人去左食
山頭火晚飯選擇較少
只得十多個套餐.而且壽司拼拉麵的選擇亦很少
拉麵有幾種味道選擇
有鹽味/麵豉/辣味麵豉
於是選左魚生飯拼拉麵套餐(麵豉)
友人既餃子拉麵^^ 飽肚首選!
友人既餃子拉麵先到
唔錯唔錯
幾好味
而且湯底味道濃
友人既反應話唔錯
後上既魚生飯 實在太難食!!
侍應向我地講魚生飯要稍候

就算一d小店平過佢多多既都好食過佢好多
仲要服務其實都係一般
結帳約$300
每人約$100
雖然價錢尚可,但無再去食既意思
2011-07-05
15 分鐘 (堂食)
友人既餃子拉麵^^ 飽肚首選!
自己既麵豉拉麵 讚!!好味
  • 麵豉拉麵
2011-07-03 27 瀏覽
想食拉麵,但沙田好多間都食過,見呢間未試過,所以試下一拎張飛,要等成六十幾張枱即刻諗住走嫁點知侍應間有冇人坐bar枱bar枱唔使等,梗係即刻話坐最後等左5分鐘就入左去叫左醬油拉麵,拉麵夠彈牙,湯底香濃,但較多油同肥膩辣味麵鼓拉麵,冇咩辣味可言...餃子肉餡多汁, 但煎得有點燶價錢不便宜,水準一般,若要花太多時間去等實在不值!
想食拉麵,但沙田好多間都食過,
見呢間未試過,所以試下

一拎張飛,要等成六十幾張枱

即刻諗住走嫁
點知侍應間有冇人坐bar枱
bar枱唔使等,梗係即刻話坐

最後等左5分鐘就入左去

叫左
醬油拉麵
醬油拉麵,拉麵夠彈牙,湯底香濃,但較多油同肥膩
辣味麵鼓拉麵
辣味麵鼓拉麵,冇咩辣味可言...
餃子
餃子肉餡多汁, 但煎得有點燶

價錢不便宜,水準一般,若要花太多時間去等實在不值!
5 分鐘 (堂食)
2011-06-07 9 瀏覽
不知吃甚麼好,只知道想吃曰本嘢。於是在拉面店和豬扒店囉咗票等位。結果拉麵店先有位。由於多數是定食(即是set,有飯、湯和麵),太多之餘又不太吸引,結果點了以下食物炸豬扒拉面定食 - 好一般,拉面OK三文魚海鮮冷面 - 好大碟,好多醬,拉面OK,三文魚好一般海鮮刺身沙律 - 賣相一流,味道真的一般,雪蝦爽而不脆,勁雪味魷魚???完全食唔出魷魚味帶子給仔仔全吃,一般波兒(三文魚籽,都幾似波兒)則估唔到OK蟹肉有雪味和醬油味蟹味欠奉辣拉麵 - 唔記得全名,有隻温泉蛋,湯很快凍。店鋪介紹這麵特式,熱湯配冷拉麵,口感特別和有較佳效果。當然在吃了一少半,原本已不太熱的湯又開始涼,麵也開始暖...那就秘製豬頸肉 - 相信是最好味,韌和有咬口,味道OK橙汁 - 一杯要兩個人飲...是大杯...是難飲有甚麼奇怪服務,入座前侍應必確保清理,才領客人入坐。接着侍應便說"多謝光臨",然後倒水...係倒瀉水係枱面,侍應當然很不好意思地說"對唔住",跟着放回水壺到bar檯,然後游走在鋪內。當然...打瀉水...慢慢會自然乾,打瀉約1/4杯...那就幾小時之後便乾。侍應可以视若無睹,為有自己用紙巾抹乾,侍應當然

炸豬扒拉面定食 - 好一般
,拉面OK

三文魚海鮮冷面 - 好大碟
,好多醬
,拉面OK
,三文魚好一般

海鮮刺身沙律 - 賣相一流
,味道真的一般,雪蝦爽而不脆,勁雪味
魷魚???完全食唔出魷魚味
帶子給仔仔全吃,一般
波兒(三文魚籽,都幾似波兒)則估唔到OK
蟹肉有雪味和醬油味
蟹味欠奉

秘製豬頸肉 - 相信是最好味,韌和有咬口,味道OK

橙汁 - 一杯要兩個人飲...是大杯...是難飲

,為有自己用紙巾抹乾,侍應當然是看見,但沒有幫忙意思
。再者把右面枱客和對面枱客的歺送錯到我枱,須然款式不多,也好彩沒有和其它客人點歺相同,如果唔係....就更加混亂。 還有隔離枱點了魚生飯拉麵定食,居然忘了送上魚生飯。 咁少座位、咁少款式、咁多侍應也可以發生這麼多事情,真是奇怪

共448.80元
2011-06-03
秘製豬頸肉
  • 豬頸肉
2011-05-16 1 瀏覽
琴晚同左女友去左呢間店食晚飯,要等半個鐘先有位,而且d小二超無禮貌,又係咁打爛野,心諗咁都咁多人,應該係好好食,但我錯了.我地叫左個麵豉湯麵,一個鹽味湯麵,一食就知出事了,麵質唔彈牙,冇口感,應係煮得太奈,叉燒完全係冇味的,湯都尚算可以,分量太少.一碗賣$58,我會簡去food court 食law.冇下次!!
琴晚同左女友去左呢間店食晚飯,要等半個鐘先有
位,而且d小二超無禮貌,又係咁打爛野,心諗咁都咁
多人,應該係好好食,但我錯了.
我地叫左個麵豉湯麵,一個鹽味湯麵,一食就知出事
了,麵質唔彈牙,冇口感,應係煮得太奈,叉燒完全係冇
味的,湯都尚算可以,分量太少.一碗賣$58,我會簡去
food court 食law.冇下次!!
30 分鐘 (堂食)
2011-05-11 3 瀏覽
叫左叉燒拉麵, d 叉燒係好多塊, 但無叉燒味, 似食緊六件豬肉片, 仲要係好多肥糕, 勁難食.d 湯又鹹過乜, 勁多味精, 食完勁口渴....總之就好後悔入左去食.炸豬扒又韌, 勁大力都咬唔開. 叫左兩碗拉麵,一件炸豬扒, 二百四十八蚊!!!! 真係搵鬼去喇!! 裝修都 okay, 服務似茶餐廳 呢間野真係無下次.
炸豬扒又韌, 勁大力都咬唔開.

裝修都 okay, 服務似茶餐廳
呢間野真係無下次.

2011-05-11
2011-04-22 2 瀏覽
一路等位一路等朋友,朋友黎到剛好可以入座~MENU好簡單,冇乜野揀,幾適合我呢D有選擇障礙GE人...哈哈哈...叫咗兩SET定食︰壽司拉麵定食︰前菜蘿蔔絲酸酸地幾好食~ 拉麵彈牙,醬油味湯底唔太油又夠濃,豬肉好淋好入味,正!四件壽司飯[][][]...帶子冇鮮味...三文魚都好普通... 如果食晒呢幾舊飯... 都會好飽...炸三文魚扒拉麵定食︰前菜同上~拉麵揀咗辣麵豉湯底,好紅,但係冇乜辣味,偏油~炸三文魚配旦沙律,仲有珍珠米白飯,冇乜特色,反而係個脆漿最好食...拉麵好食,其他野一般啦~
一路等位一路等朋友,朋友黎到剛好可以入座~
叫咗兩SET定食︰

壽司拉麵定食︰
前菜蘿蔔絲酸酸地幾好食~
拉麵彈牙,醬油味湯底唔太油又夠濃,豬肉好淋好入味,正!
四件壽司飯[[超]][[大]][[舊]]...帶子冇鮮味...三文魚都好普通... 如果食晒呢幾舊飯... 都會好飽...

炸三文魚扒拉麵定食︰
前菜同上~
拉麵揀咗辣麵豉湯底,好紅,但係冇乜辣味,偏油~

拉麵好食,其他野一般啦~
2011-04-16