2021-12-12 256 瀏覽
山東小城 地址: 大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖大角咀真係好多野食呀,上網見人推介呢間係大角咀必食餐廳,就決定同朋友特登去試下。京蔥羊肉餡餅 $28入面啲湯多到晒出嚟,超級juicy,而且羊肉唔會太騷,口感都幾唔錯,值得一試。鮮肉韮菜餃麵 $48湯底比較清淡,但啲水餃真係好大粒 內餡都比足料所以真係抵食,一咬落去會有好多肉汁,而且韮菜好香,真係幾抵食。京蔥羊肉煎餃 $34餃子皮煎到啱啱好,脆卜卜,而且咬落去仲好有肉汁同勁重羊味,不錯。墨魚荸薺餃子 $38黑色皮嘅墨魚餃都幾唔錯,中間嘅餡係墨魚肉加上馬蹄,真係煙煙靭靭又幾爽口。炸醬麵$45炸醬麵份量真心超多,麵質比較乾身,甚至會黐埋一舊添。#nicefoodie大角咀
地址: 大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖

京蔥羊肉餡餅 $28

鮮肉韮菜餃麵 $48

京蔥羊肉煎餃 $34

墨魚荸薺餃子 $38

炸醬麵$45
炸醬麵份量真心超多,麵質比較乾身,甚至會黐埋一舊添。

#nicefoodie大角咀

2021-11-28 452 瀏覽
附近有好多餐廳由於想食清淡啲所以揀左食餃子去到既時候已經八點最想食既墨魚餃賣曬😞(可惜然後就揀左芹菜鮮肉餃同羊肉餃麵配酸辣湯加豆沙餡餅、羊肉餡餅羊肉餡餅幾特別 其他地方比較少見所以係第一次食 兩種餡餅都比較油 怕油既人士未必太岩但出於好奇都可以一試👍🏻餃子粒粒都好飽滿 係好好食既餃子 肉同菜既比例大概1:1 都幾多汁 CP值高酸辣湯唔辣 偏酸 同行友人接受唔到 但我覺得好好飲 幫佢飲曬😂麵質偏冧 如果可以硬身啲就好
附近有好多餐廳
由於想食清淡啲所以揀左食餃子
去到既時候已經八點
最想食既墨魚餃賣曬😞(可惜
然後就揀左芹菜鮮肉餃同羊肉餃麵配酸辣湯
加豆沙餡餅、羊肉餡餅

羊肉餡餅幾特別 其他地方比較少見

酸辣湯唔辣 偏酸 同行友人接受唔到
但我覺得好好飲 幫佢飲曬😂
麵質偏冧 如果可以硬身啲就好
2021-11-09 472 瀏覽
自從搬離左大角咀就好耐無番過去知道大角咀多左好多野食決定一次bookmark幾間試一次過夠😉·第一站先食山東小城✿墨魚荸薺餃10隻($55)一認就知係墨魚餃因為外皮黑黑的·煙煙韌韌一啖一隻·大少剛剛好餡料係墨魚滑加馬蹄墨魚滑好Q彈配搭粒粒馬蹄爽口感好豐富而且咬開裡面有少少爆汁🤤✿鮮肉白菜煎餃5隻($28)煎餃好乾身·碟底無油外皮脆身而餡料好juicy白菜跟肉分量是一半一半剛剛好最欣賞佢地餃子皮好耐無試過食餃子皮咁薄而且以煎餃黎講一d都唔油膩🤤✿酸辣湯($32)好大一碗·料亦好多好多木耳雲耳但只有淡淡既咸味完全無酸辣味我已經加左醋同辣油都救唔番佢🥲最後浪費左成碗整體而言餃子類真係好出色但湯羹類真的麻麻🤭
自從搬離左大角咀
就好耐無番過去
知道大角咀多左好多野食
決定一次bookmark幾間試一次過夠😉
第一站先食山東小城
✿墨魚荸薺餃10隻($55)
一認就知係墨魚餃
因為外皮黑黑的·煙煙韌韌
一啖一隻·大少剛剛好
餡料係墨魚滑加馬蹄
墨魚滑好Q彈配搭粒粒馬蹄爽
口感好豐富
而且咬開裡面有少少爆汁🤤
墨汁荸薺餃

✿鮮肉白菜煎餃5隻($28)
煎餃好乾身·碟底無油
外皮脆身而餡料好juicy
白菜跟肉分量是一半一半剛剛好
最欣賞佢地餃子皮
好耐無試過食餃子皮咁薄
而且以煎餃黎講
一d都唔油膩🤤
白菜鮮肉煎餃

✿酸辣湯($32)
好大一碗·料亦好多

墨汁荸薺餃
白菜鮮肉煎餃
  • 墨魚荸薺餃
2021-11-07 296 瀏覽
今日嚟到呢間位於大角咀鑽石餃子嘅山東小城,呢度最出名嘅係食佢嘅餃子🥟,仲有佢嘅炸豬扒擔擔麵都好出名墨魚荸薺餃面 $55餃子就叫咗呢度最有特色嘅墨魚荸薺餃,餃子皮撈左新鮮墨汁整成,墨魚味重,入面嘅餡料都有粒粒墨魚肉,好食而另外真係皮薄餡靚,餡料好滿好足料,但又唔會整爛餃子皮,食落去啖啖餡料,正👍🏻👍🏻整體來講質素好高,價錢又唔算貴,坐低咗之後發覺好多人都叫炸豬扒啖啖麵,下次再帶大家嚟試吓😝😝

墨魚荸薺餃面 $55

• 墨魚荸薺餃
2021-10-09 629 瀏覽
禮拜日下晝4點半到店一個人唔洗等店內客人都唔多-點咗黑糖黑醋排骨飯(43蚊)-轉菜飯要加5蚊好快就出餐-排骨好好味,脆骨都無普通排骨咁硬非常入味但係味道好濃,叫定杯嘢飲好啲-飯同菜都好普通菜感覺好乾-仲叫咗個京蔥羊肉餡餅即叫即整所以都等咗20分鐘(店員係落單時已知會)上到黎熱辣辣-完全食唔到羊肉的臊味甚至覺得食唔到羊嘅味道而餡料份量十足,多汁餡餅皮都好好味,餅底脆,餅面軟-個餡餅好夠斤兩建議兩人分享-一個人叫咗兩樣,一共71蚊份量好足夠性價比高-店員服務態度可以店內環境整潔檯凳都唔會好逼,兩個人坐可能會覺得張檯細咗啲整體黎講值得再幫襯
禮拜日下晝4點半到店
一個人唔洗等
店內客人都唔多
點咗黑糖黑醋排骨飯(43蚊)-轉菜飯要加5蚊
好快就出餐
排骨好好味,脆骨都無普通排骨咁硬
非常入味
但係味道好濃,叫定杯嘢飲好啲
飯同菜都好普通
菜感覺好乾
黑糖黑醋排骨飯

仲叫咗個京蔥羊肉餡餅
即叫即整
所以都等咗20分鐘(店員係落單時已知會)
上到黎熱辣辣
完全食唔到羊肉的臊味
甚至覺得食唔到羊嘅味道
而餡料份量十足,多汁
餡餅皮都好好味,餅底脆,餅面軟
個餡餅好夠斤兩
建議兩人分享

一個人叫咗兩樣,一共71蚊
份量好足夠
性價比高
店員服務態度可以
店內環境整潔
檯凳都唔會好逼,兩個人坐可能會覺得張檯細咗啲
整體黎講值得再幫襯
2021-10-03
  • 黑糖黑醋排骨菜飯
2021-09-24 355 瀏覽
家庭式小麵館,食材每日新鮮入貨製作而成沒有豪華菜式,但有用心製既美食 有麵有餃子供應黑糖黑醋排骨麵  食麵之前加一匙辣菜脯 味道會更加好!以黑糖黑醋浸煮既排骨 雖說係排骨,但其實係豬軟骨,可以連骨都食埋黑醋既酸香同糖既化學作用令到肉質更加鬆軟,浸到好入味肉排啖啖肉,個汁又酸帶甜,味道唔錯,好回味! 麵身係用白麵條,食落幾彈牙有麵香紅燒牛肋肉湯麵 紅燒醬湯炆燉牛肉,每件牛腩都炆到好軟淋入味清牛骨濃湯鮮甜,配以麵條食,賣相平凡,但味道出色,啖啖鮮味大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖消費$100
家庭式小麵館,食材每日新鮮入貨製作而成
沒有豪華菜式,但有用心製既美食 有麵有餃子供應
黑糖黑醋排骨麵  食麵之前加一匙辣菜脯 味道會更加好!
黑醋既酸香同糖既化學作用令到肉質更加鬆軟,浸到好入味
紅燒牛肋肉湯麵 紅燒醬湯炆燉牛肉,每件牛腩都炆到好軟淋入味
清牛骨濃湯鮮甜,配以麵條食,賣相平凡,但味道出色,啖啖鮮味

大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖
消費$100
2021-09-21 135 瀏覽
位於大角咀既手工餃子小店~仲有自創既黑色水餃 即係墨汁餃!墨魚荸薺餃  黑色餃子第一次見! 餃子內包滿左墨魚 好足料墨魚夠滑 馬蹄爽脆 個皮仲幾煙韌!羊肉餡餅 先咬個一啖啜哂入面啲精華湯汁先,好熱架要小心食~西洋菜餃子量多 好新鮮 餡料爽口清新~ 配以酸辣湯一齊食味道更加豐富!消費$111山東小城地址: 大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖
位於大角咀既手工餃子小店~
仲有自創既黑色水餃 即係墨汁餃!
墨魚荸薺餃  黑色餃子第一次見! 餃子內包滿左墨魚
好足料墨魚夠滑 馬蹄爽脆 個皮仲幾煙韌!
羊肉餡餅 先咬個一啖啜哂入面啲精華湯汁先,好熱架要小心食~

消費$111
地址: 大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖
2021-09-02 427 瀏覽
相信鐘意食餃子既朋友都應該聽過哩間餐廳 有晚我都專程黎試下佢個墨魚餃子🥟‬♡ 鮮肉韭菜餃/墨魚荸薺餃 $55黑色既餃子我好似真係第一次食( ˙꒳​˙ )餃子內包滿左墨魚 好足料 墨魚夠滑 馬蹄爽脆 個皮一啲都唔厚! 不過味道就較為清淡 食開濃味既朋友可能要點下調味料‪ꔛ♡ 鮮肉西洋菜餃 $48第一次食西洋菜餃子既我覺得哩個好正! 個人覺得好食過韭菜餃子🙈西洋菜量多 好新鮮 仲爽爽地😆♡ 鮮肉韭菜餡餅 $25餡餅係今餐最驚豔到我既一道菜( ɞ̴̶̷ ̫ ʚ̴̶̷̷ )個餅煎到熱辣辣 外皮香脆 仲有好多湯汁! 之後我都有幫襯過買外賣 不過哩個真係一定要堂食 因為番到屋企已經唔脆 食唔番堂食個種滋味(´ε`;)♡ 手撕雞芝麻醬冷麵 $52手撕雞麵雞肉嫩滑 配料清新 味道正常 沒什麼大驚喜 ‪ꔛ

♡ 鮮肉韭菜餃/墨魚荸薺餃 $55

♡ 鮮肉西洋菜餃 $48

♡ 鮮肉韭菜餡餅 $25

♡ 手撕雞芝麻醬冷麵 $52
手撕雞麵雞肉嫩滑 配料清新 味道正常 沒什麼大驚喜 ‪ꔛ
2021-08-25 251 瀏覽
✨墨魚荸薺餃(💰$55/10隻)睇落黑孖孖咁 因為個皮用咗墨汁🦑搓成咬落個皮唔會好厚👍🏼而餡料有墨魚同馬蹄 食落好香墨魚味🤤而且彈牙得嚟又爽口😋就咁食水餃 唔洗沾醬已經好夠味🥟👍🏼如果嚟食嘅 記得叫呢個水餃試吓啦🤓.✨豬扒擔擔麵(💰$52)豬扒幾入味 而肉質都幾鬆軟🐷湯底就偏稀 但飲落都幾香花生味🥜朋友覺得如果個麵冇咁淋會好啲😚.✨雞絲粉皮(💰$50)粉皮幾彈牙 而啲雞肉就幾滑嘅啲醬汁份量好多 食到最尾仲剩好多😂但食落就偏鹹 食完好口渴👉🏼👈🏼

✨墨魚荸薺餃(💰$55/10隻)
睇落黑孖孖咁 因為個皮用咗墨汁🦑搓成
咬落個皮唔會好厚👍🏼而餡料有墨魚同馬蹄
食落好香墨魚味🤤而且彈牙得嚟又爽口😋
就咁食水餃 唔洗沾醬已經好夠味🥟👍🏼
如果嚟食嘅 記得叫呢個水餃試吓啦🤓
✨豬扒擔擔麵(💰$52)
豬扒幾入味 而肉質都幾鬆軟🐷
湯底就偏稀 但飲落都幾香花生味🥜
朋友覺得如果個麵冇咁淋會好啲😚
✨雞絲粉皮(💰$50)
粉皮幾彈牙 而啲雞肉就幾滑嘅
啲醬汁份量好多 食到最尾仲剩好多😂
但食落就偏鹹 食完好口渴👉🏼👈🏼
2021-08-11 433 瀏覽
山東小城墨魚茡薺餃(煎)紅油抄手價錢💲: $38/ $48好味程度😋: 3/5服務🍴: 3.3/5環境🗾: 3/5性價比🥢: 3/5回頭率😚: 2.8/5-大角咀咁多野食,次次去到都會想食幾間,所以食左間cafe之餘,就搵左呢間餃子店,聽kikiandmay都介紹過,支持下先☺️ 不過餐廳就冇乜裝修,小店一間。-🆗墨魚茡薺餃(煎)。呢個餃係佢地的招牌!望落脹卜卜同肥短啲,又黑mengmeng,都幾特別。咬開係有汁流出來😬而內餡就用左墨魚肉去做,食到啲墨魚粒,口感彈牙,加上茡薺的爽口,係個幾好的配搭🤤 但個問題係,個餡料太鹹,唔知係咪個日的問題🤥 同埋煎餃來講煎得麻麻地,只係個皮收乾左水分。同埋個皮的口感比較粉😥-❌紅油抄手。呢個ermm都一樣麻麻地。今次唔係d厚皮的餃子,係似餛吞咁既,皮薄同細隻小小。一碟都有8隻。餛吞入面的豬肉餡份量恰當有肉味😛 出事的位係佢個汁🤯 係一堆紅油…冇咩辣味得啲麻,仲要好油🥺鹹又唔太鹹…加上蒜頭都救唔返。-叫既個2樣都好麻麻😢 唔知係咩問題,不過回頭率就唔高了。同埋價錢都唔平架,特別個墨魚餃。去既話真係要諗下叫咩好😕
山東小城
墨魚茡薺餃(煎)
紅油抄手
價錢💲: $38/ $48
好味程度😋: 3/5
服務🍴: 3.3/5
環境🗾: 3/5
性價比🥢: 3/5
回頭率😚: 2.8/5

2021-08-07 234 瀏覽
一場嚟到山東小城,當然要試下號稱全港首創嘅鎮店名物墨魚荸薺餃,一碟有十隻,餃皮黑媽媽,造型粗糙,唔太靚仔,就好似山東大漢嘅粗豪,質樸。一啖入口,墨魚嘅鮮味同馬蹄嘅清甜味互相輝映,兩者一個彈牙一個爽脆,口感各異,好有趣,唯一感覺稍為鹹咗少少,呢個時候,飲番啖甜甜嘅凍豆漿,味道剛剛好。題外話,如果餃子可以連湯上,咁就堅正啦。

2021-08-03 362 瀏覽
餃子控特登去大角咀間山東小城試餃子,1900入座都仲有位 但走個陣好多人排緊 應該都幾出名^_^🤣🤣叫左個墨汁餃子 同 豬軟骨上海麵一上菜見到粒餃真係黑抆抆 咬落去都好多汁 有墨魚既咬口 幾彈牙 咬到入去先聞到墨魚香 真係幾好食 一粒餃子一口 唔會話太大粒 一啖啪一粒都真係幾爽😋😋😋另外叫左個豬軟骨上海麵 豬軟骨應該用梅煮過 所以食落有少少酸 好開胃 而個麵分量麵好足 不過不失(話曬呢到出名餃子 應該餃子先會有更大驚喜😛鋪內環境簡潔 一啲都唔會覺得污糟 好貼地既感覺🥰🥰 佢牆上啲畫都好靚 好有民初風格Overall 墨汁餃子值得一試 價錢都好貼地 唔想洗太多錢又想食好味餃都可以幫襯山東小城💛💛💛

叫左個墨汁餃子 同 豬軟骨上海麵

2021-07-15 326 瀏覽
山東小城係一間喺大角咀真係好細好細嘅舖頭,所長食過好多次外賣,有日特登約埋同房一齊去食。煎墨魚荸薺餃 $38餐牌寫住墨魚餃係香港首創,唔肯定係咪真,但起碼係老闆自家創作啦🤣個味道係真係食到墨魚味,唔係剩係得黑色,同埋個餡好爽口都幾特別,同房話之前食過水餃會更加好食下次會想試吓。煎鮮肉西洋菜餃 $28其實純粹係因為想叫兩隻唔同味所以叫咗煎餃,因為水餃一嗌就要嗌10隻,都唔肯定我哋係咪食咗西洋菜🤣整體來講就係自家製冇味精嘅感覺嘅餃子,係好味嘅👍🏻砂鍋酸菜魚 $72呢個基本上係我每一次我去買都會叫嘅item,因為真係好抵食又好好食。唔好睇個樣好似平平無奇咁,啲魚係好滑嘅,入邊有啲類似冬粉嘅物體加埋冇味精嘅湯底超級正💛炸豬扒菜飯 $48因為想叫多少個碳水所以叫嘅菜飯都OK,碟飯上面嗰個少少似辣椒油嘅物體完全係重點,鹹鹹香香點豬扒幾好味。

煎墨魚荸薺餃 $38

煎鮮肉西洋菜餃 $28

砂鍋酸菜魚 $72

炸豬扒菜飯 $48
2021-07-14 202 瀏覽
Lunch周圍行搵野食 見到人地食個京蔥羊肉餡餅好似唔錯就決定食呢間 但睇睇下酸辣湯都好似唔錯 所以最後揀咗個個酸辣湯手撕雞麵 佢個酸辣湯夠晒開胃 值得再去。食飽先知網上有人介紹過佢個墨魚荸薺餃幾特別 決定下次要試埋佢既 墨魚荸薺餃 同埋 京蔥羊肉餡餅!
外賣自取
2021-07-12 226 瀏覽
🍽山東小城 ​大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖​​大角咀出名多美食,附近仲有好多黃店 ,🐽豬豬美食團今次嚟到山東小城食好出名嘅黑色餃子🥟。​⁣⁣​京蔥羊肉餡餅 $22(🧡🧡🧡🤍)​由於餡餅製作需時,因此在門外排隊的時候,店家已經很貼心地為我們先下單,一坐低就有熱辣辣嘅羊肉餡餅食。皮煎得好脆,有少少似生煎包,羊肉騷味唔算太勁,成個餡餅好多湯汁,都幾好食~​​酸辣湯墨魚荸薺餃 $59(🧡🧡🧡)​墨魚荸薺餃應該就係呢度嘅主打,所有餃子都係新鮮即製,一路食就一路有姐姐喺後面包🤣黑色嘅皮包住嘅係馬蹄同埋墨魚滑,墨魚味香濃,餃子皮唔會太厚,亦都有口感。酸辣湯入面有筍,木耳等配菜,味道略嫌清淡,如果再酸少少就好啦!​​豬排擔擔麵 $52 (🧡🧡🧡🤍)​店家非常大方,一碗麵有兩塊豬扒,豬扒炸得香脆,肥瘦適中,而且亦都醃得好入味。擔擔面湯底有好濃花生味,湯底唔係濃稠而係較稀嘅,雖然會冇咁滯,但相對而言就冇咁掛麵。​​(5分滿分,🤍=0.5分)⁣⁣​環境 :🧡🧡🧡​價錢:🧡🧡🧡🧡​味道:🧡🧡🧡⁣⁣🤍​抵食指數:🧡🧡🧡🤍​⁣⁣​

🍽山東小城 ​
大角咀埃華街101號大衛樓地下A1號舖​