2021-04-17 769 瀏覽
平日好少買yamazaki包今日路過諗住睇吓有冇啱口味嘅包俾我見到依個新出嘅糠皮麵包見幾特別就買黎試吓 加上個人好鍾意食餐包 比較著重包質感 所以冇料都冇所謂😆一句有4個 每個size都幾迷你吓外表睇落啡色 好似人哋黑糖麵包咁事實係冇用黑糖反而主打低糖 高纖每個包都係0.1g糖😂即刻基本上冇糖一攞上手都幾輕身吓 明顯冇一般餐包外表咁光滑 咁軟身 一食落去 有啲驚訝佢嘅味道又唔係麥包味 唔會食到小麥少少鹹鹹地至於質感 感覺比較粗身 唔係一般麵包嘅質感好在佢冇我相像中咁空氣 起碼似食緊野一搣落去 個皮唔易搣 好似有啲阻力咁🙈我會話個包比較有韌力而入面係淋嘅 個包似壓極都唔扁 識反彈嗰隻食第一個嗰陣真係覺得佢味道好得意再試真啲 其實根本係平日食方包啲皮嘅味只係今次係成個包咁 而唔係得個邊所以係冇餐包牛油/牛奶味反而我覺得似係食緊一個剪咗嘅蛋皮/omelette咁-所以我會話佢味道黎講唔出眾 更唔可以用好食形容不過佢口感上相當特別 真係食第二個先知道點形容佢嘅味價錢上 $14.5 其實少貴 因為佢比較細舊😗唯一係幾健康咁 少糖少油 早餐唔想咁heavy 或者晏晝肚餓想食snacks 可以考慮買
平日好少買yamazaki包

反而我覺得似係食緊一個剪咗嘅蛋皮/omelette咁
所以我會話佢味道黎講唔出眾 更唔可以用好食形容
不過佢口感上相當特別 真係食第二個先知道點形容佢嘅味
價錢上 $14.5 其實少貴 因為佢比較細舊😗
唯一係幾健康咁 少糖少油 早餐唔想咁heavy 或者晏晝肚餓想食snacks 可以考慮買黎食
我覺得下次都係揸吓花生醬或者果醬食會好食啲~
2017-10-21 1446 瀏覽
這條美味棒是我一位大學同學推薦我吃的,她是一個成績優異的小慳妹,她說她很喜歡吃這個麵包,有時候這就是她的午餐不知道是不是她的故事令我對這個麵包有感情,即使畢業後,偶爾我都會買來回味。這款麵包有2種口味,一種是黑糖,一種是美味棒。另一種吃得多會膩,味道一般。但這款是高幾班。試過不少黑糖麵包,這家的黑糖麵包最好吃,雖然用料未必最好,但勝在味道正。當年一條$10,如今一條$11.5,其實我畢業也不過幾年又在裝老了麵包很大一條,裏面塗滿白色忌廉,我喜歡忌廉味的麵包一口咬下去,麵包很鬆軟,黑糖的甜度比白糖低,吃下去不會覺得太甜膩。吃一口麵包,配一口忌廉,忌廉清甜,不覺肥膩,它的滑溜和軟糯的麵包撞在一起,味道意外地搭配。

黑糖美味棒

又在裝老了

麵包很大一條,裏面塗滿白色忌廉,我喜歡忌廉味的麵包

黑糖美味棒
2017-08-12 664 瀏覽
/新鮮出爐的包包,誰何抵擋🤤<山崎麵包>🥖肉鬆法包($13.5)▪️從前是山崎常客🙋🏻自從加左價就越買越少。以前真係成日食d麻糬波波,綠茶紅豆燒餅,豆沙包🙈-💔以前有個🥜花生華夫餅😭($8),超好食,買左放第二日都好好食!唔知點解有排忽然無左,就唔再出。依家得番原味同朱古力-🥖一開二對切嘅大法包,切左都大過個頭咁滯🤣食完真係飽足成個晏就。👉🏽山崎依個法包,可能撞正新鮮出爐,外脆內軟☝️法包個皮韌韌地帶嚼勁好好咬🤤內裡軟綿綿之餘幾重牛油香🥞👉🏽其實我幾鐘意食肉鬆!手抓餅都必揀肉鬆bb😍我鐘意依種帶淡棕色嘅肉鬆,咸咸香香,夾包一流。....
/新鮮出爐的包包,誰何抵擋🤤
<山崎麵包>

🥖肉鬆法包($13.5)
▪️
從前是山崎常客🙋🏻自從加左價就越買越少。
以前真係成日食d麻糬波波,綠茶紅豆燒餅,豆沙包🙈
2017-04-27 613 瀏覽
平日好小去買包食,但最近身體唔太好朝早一定要食早餐先唔會覺暈。於是去左公司附近既包點行下睇下買個包先開工!兜左一圈真係無咩吸引到我,突然眼尾一閃睇到依個黑糖方包!因為早上唔想食太咸太甜既包,想清淡d, 依個黑糖包就arm曬佢雖然係用黑糖整,但一d都唔會甜,只有淡淡既黑糖味,比普通既白方包多左好小好小既甜味!早餐食arm曬! 而且19蚊就有一條,比起其他10幾蚊先得一個食完都唔夠飽,依個係好好既選擇!早餐黎講,我可以分2-3次黎食呢!
平日好小去買包食,
但最近身體唔太好朝早一定要食早餐先唔會覺暈。
於是去左公司附近既包點行下睇下買個包先開工!

兜左一圈真係無咩吸引到我,
突然眼尾一閃睇到依個黑糖方包!

因為早上唔想食太咸太甜既包,
想清淡d, 依個黑糖包就arm曬

黑糖方包

佢雖然係用黑糖整,但一d都唔會甜,
只有淡淡既黑糖味,比普通既白方包多左好小好小既甜味!

早餐食arm曬!
而且19蚊就有一條,比起其他10幾蚊先得一個食完都唔夠飽,
依個係好好既選擇!早餐黎講,我可以分2-3次黎食呢!
2017-04-26
$19 (早餐)
黑糖方包
2015-12-30 1039 瀏覽
令次食咗個波羅朱古力丹麥包,無諗過甜食同咸食都咁夾,而且份量都幾多。面頭嘅波羅好脆,丹麥包嘅口感好似牛角包,好有層次感,最驚喜嘅係內面嘅朱古力醬,所以整個包吾會話口淡淡,可以一試。
2015-12-30
2015-08-26 639 瀏覽
今天吃完一個不太滿意的下午茶,心情低落,加上回家要吃苦的中藥就想到買點甜品及包回家吃!蛋白鮮蛋撻鮮蛋蛋白很好味,但略微太甜,個皮太淋,整體係好吃,不過細節有進步空間。吃了心情馬上較好!蘋果車輪包呢個同我相象有少許出入,原本以為很多蘋果肉!當然蘋果肉不多,不過味道很好,甜味剛好,包中有蘋果香,包外脆內鬆軟,今我非常回味!吃完馬上心情大好!哇哈哈哈!

就想到買點甜品及包回家吃!

蛋白鮮蛋撻
蘋果車輪包
2015-08-22
  • 蘋果車輪包
2014-08-16 870 瀏覽
草莓蛋糕中間有很多有草莓肉的cream超香~粟米麵包只有超級淡淡的粟米味便和普通的方包沒分別了~提子麵包提子量還可以,味道還可不會太甜厚切焦糖蛋糕很大個,吃一個已經很飽了,有超香的焦糖味…但是太甜了…鮮奶飽每一塊的SIZE都很細又軟熟和有很香的牛奶味~GOOD~
草莓蛋糕中間有很多有草莓肉的cream超香~
粟米麵包只有超級淡淡的粟米味便和普通的方包沒分別了~
提子麵包提子量還可以,味道還可不會太甜
厚切焦糖蛋糕很大個,吃一個已經很飽了,有超香的焦糖味…
但是太甜了…
草莓蛋糕
粟米麵包
提子麵包
厚燒焦糖蛋糕
鮮奶麵包
2014-07-06
31-3-2013(日)二月中辭掉工作後,我花了多些時間在鑽研德語及德國文化上。 在機緣巧合下,我成為一位約三十歲德國老外的私人廣東話老師,一星期上一節三小時課。現只上了一個月課,他已能初步掌握運用拼音去說出一些簡單的廣東話詞語。德國人大多都很好客,當我們途徑麵包店,他說想買個蛋糕送給我,以答謝我這位「老師」的教學。 我說不用,不好意思收,因為心裡覺得能讓一位老外認識廣東話,我已經很有滿足感了!但他堅持說要買,我唯有推說買一件麵包蛋糕給我便好了,於是他就買了這件,名稱我已忘記了的麵包蛋糕送給我。麵包蛋糕呈四方形,外層是朱古力,上面舖上一塊曲奇餅及兩枝士多啤梨百力滋,賣相頗像一件生日蛋糕。 吃下一口,感覺外層像吃著朱古力心大軟一樣,濃濃的朱古力味,帶點糖分,夠入味; 內層的麵包非常鬆軟,富濃厚的牛奶味;它用麥維他做底層,很鬆脆;整體的層次我吃到是硬、接著軟、再接回硬的口感,味道及口感都很好!只略嫌它的份量不夠大,頗細件,就算一個人吃兩件,也未必能飽肚呢!謝謝德國老外學生送給我的小禮物!
31-3-2013(日)

二月中辭掉工作後,我花了多些時間在鑽研德語及德國文化上。

謝謝德國老外學生送給我的小禮物!

2013-03-31
外賣自取
$9.5 (下午茶)
2013-03-26 335 瀏覽
麵包除了可以做早餐和下午茶茶之外,其實也可以作為晚餐。在剛過去的星期日,便和家人一起以麵包配粟米忌廉湯,作為該晚的晚餐。一來可以輕盈一點,二來也算得上是簡單晚餐。在許留山吃過糖水,走到山崎麵包,看著川流不息的人流,令在下也走進麵包店內走一趙,看看店內的麵包。從麵包櫃中展現了不少麵包,有法包,方麵,肉鬆包,芝士包等等,實在目不暇給。其中櫃裡有三款麵包,令在下愛不飾手的要購買下來,原因就是在下還有一顆童心未泯的心。迷你腸仔卷是腸仔包的變奏曲,它是腸仔包的三份之一,幾乎一口便可把它消滅。吃一口腸仔卷,麵包鬆軟有咬口,腸仔皮脆很得,相比美心的腸仔來較脆,美心的卻只是較腍,沒有山崎的這麼脆;而且包身也鋪滿了芝麻,因此也可以吃到芝麻的香味。黃金芝士腸仔卷的味道較為濃烈:麵包表層有芝麻白香味,芝士味濃郁,加上剛才說過腸仔的皮香脆,使口感豐富。不但吃到適中的芝麻,芝士及腸仔,口感更具有層次感,而且麵包鬆軟,不會死實。蛋白鮮奶杯杯撻貎似蛋,但非也。鮮奶已經可以做得很滑,加上蛋白就更滑,撻底也是很鬆化,而且是有點甜的。想起來腸仔包一直都是小朋友喜愛的麵包,小朋友吃麵包總會是要在麵包中夾一條腸仔才會吃。小朋

想起來腸仔包一直都是小朋友喜愛的麵包,小朋友吃麵包總會是要在麵包中夾一條腸仔才會吃。小朋友不是不吃麵包,而是喜歡吃腸仔多過麵包呢!而在下突然間就像小朋友一樣,喜歡吃腸仔,所以買來了兩個與腸仔有關的麵包。
2013-03-26
4 分鐘 (外賣自取)
$25.5 (下午茶)
2012-05-05 218 瀏覽
新一個月…又去八掛下五月優惠o既包包有乜先?!...睇中兩款…薯蓉吞拿魚包…雖然兩款口味都吾係甚麼新配搭, 不過食落感覺又出奇地好喎…首先用料嚮比例上屬豐富!!...所以啖啖食出滋味!! 其次有少少驚喜係薯蓉果部份原來吾係一”pat”蓉, 而係有粒粒薯仔肉, 更俱質感且薯味更突出!!...另一邊吞拿魚肉亦油潤味道佳…一包兩食好抵呀!! 嘻~~菠蘿忌廉芝士批…要讚係外層酥皮超鬆脆, 如果有現場收音的話, 可以聽到咯咯聲架!!...裏面菠蘿肉加上忌廉芝士帶酸味…酥皮面頭甜甜o既糖粒就起左中和作用…不過始終菠蘿忌廉芝士哩兩者吾係好拍擋, 試過就算!!笑臉係俾薯蓉吞拿魚包的!!

薯蓉吞拿魚包
…雖然兩款口味都吾係甚麼新配搭, 不過食落感覺又出奇地好喎

菠蘿忌廉芝士批

笑臉係俾薯蓉吞拿魚包的!!
菠蘿忌廉芝士批 (1)
菠蘿忌廉芝士批 (2)
2012-05-04
1 分鐘 (外賣自取)
2012-04-13 234 瀏覽
<山崎>都幾好o既…麵包不斷構想新口味…而且每月都會精選數款包包做推廣優惠…4月份哩期o既推廣產品都好似吾錯喎…原價每個$8…3件$21, 可配搭不同口味…要一個普通的粟米吞拿魚包, 再配兩款未試過的…都係俾佢地脹卜卜的酥皮面層吸引…酥皮肉鬆包…外型好似酥皮焗海鮮湯咁款!!...酥皮層吾算勁鬆, 帶芝麻香…微甜包底…豬肉鬆好豐富…由於整個包都冇醬汁或加芝士之類…所以整體口感傾向較乾!!...蒜香腸仔批…面層”芝”味十足, 蒜香味濃而且脆身架!!... 係精髓所在!!...中間條香腸比普通腸仔包的較長而奀瘦, 咸度適宜, 又夾有芝士添…幾好味!!...滿意度高過酥皮肉鬆包呢~~
<山崎>都幾好o既…麵包不斷構想新口味…而且每月都會精選數款包包做推廣優惠4月份哩期o既推廣產品都好似吾錯喎…原價每個$83件$21, 可配搭不同口味…要一個普通的
粟米吞拿魚包
, 再配兩款未試過的…都係俾佢地脹卜卜的酥皮面層吸引…

酥皮肉鬆包
…外型好似酥皮焗海鮮湯咁款!!

蒜香腸仔批
…面層””味十足, 香味濃而且脆身架!!... 係精髓所在!!...中間條香腸比普通腸仔包的較長而奀瘦, 咸度適宜, 又夾有芝士添…幾好味!!
...滿意度高過酥皮肉鬆包呢~~
2012-04-11
4K
2011-08-05 256 瀏覽
26-7-2011(Tue)晚同男友食完福丼後,心思思去山崎買之前睇到好靚o既cake返屋企,預埋爸爸o個份,就拉男友去.o係好多款中,男友鍾情$17.00o既檸檬芝士,我本來想一人一件唔同口味,但佢話佢只可以食到少於半件.唔…爸爸又可能接受唔到其他味,就買兩件呢隻,我同男友食一件,爸爸自己食一件啦.返到屋企影好相食,蛋糕唔係軟熟,cream有淡淡o既檸檬味同微酸,唔太甜,側邊o既杏仁片重係腍o既添,真係差,唔怪得我o地食飯前見到有好多,飯後返o黎依然冇郁到啦.而男友甚至又話好掛住君蘭.唉!食咁多次山崎麵包,啲o野食都係唔軟o既,睇o黎都係唔好再幫襯lu.

o係好多款中,男友鍾情$17.00o既檸檬芝士,

返到屋企影好相食,
檸檬芝士cake
檸檬芝士cake
蛋糕唔係軟熟,
唔軟熟o既檸檬芝士cake
腍o既杏仁片

2011-07-26
2 分鐘 (外賣自取)
$11.33 (宵夜)
2011-03-18 196 瀏覽
想買片裝麵包o既時候…<山崎>都算種類多…今日揀左哩隻”金文拔芝士包”…見佢外表似千層酥皮…咁牛油夾埋芝士, 實又香又好味吧!!...標籤標著除左用金文拔芝士外, 仲有芝士醬…以為芝士味必定又濃又突出…一包六片, 打開裏頭每片清楚可見淺橙黃色芝士旋風紋…滿懷歡喜…點知…啖落基本上係似一個甜甜地o既包咁…可能哩隻芝士係淡味芝士掛??...牛油酥香亦欠奉…英文名叫Cammenbert Cheese Soft…亦吾覺質感柔軟細滑…$19.5一包...味道出奇咁普通…吾會再買o羅…

$19.5一包...味道出奇咁普通…吾會再買o羅…

金文拔芝士包 (1)
金文拔芝士包 (2)
2011-03-15
1 分鐘 (外賣自取)
$19.5 (下午茶)
2010-08-17 168 瀏覽
Happy Friday,飯後路過望到就想食點左一件檸檬芝士切餅,可能先吃左少少水果先再食呢件切餅,感覺偏向酸呢另外的就是德國燒芝士餅,Bravo~外表看似實實硬硬的,但其實軟硬適宜如果唔食Lunch,就咁食都好OK....讚讚讚
Happy Friday,飯後路過望到就想食
點左一件檸檬芝士切餅,可能先吃左少少水果
先再食呢件切餅,感覺偏向酸呢

另外的就是德國燒芝士餅,Bravo~
外表看似實實硬硬的,但其實軟硬適宜
如果唔食Lunch,就咁食都好OK....讚讚讚
2010-08-06
2010-06-11 327 瀏覽
貪得意買來試下, 一包有4塊熱香餅, anchor牛油及日本糖漿熱香餅比麥記size細一點, 但厚一點, 配上anchor牛油及香甜的日本糖漿, 味道十分好. 價錢$10, 抵食過麥記, 但需要叮熱或蒸熹食, 太煩啦.

價錢$10, 抵食過麥記, 但需要叮熱或蒸熹食, 太煩啦.

$10 (早餐)