餐廳: 山東餃子館
資訊:

2024-02-05 134 瀏覽
去花墟買花, 先在附近搵食.鍾意食辣嘅我, 見到個餐牌已經流晒口水見價錢不貴就入去試吓 店舖地方不大 裝修是舊了一點不過餐具總算乾淨餃子真係有好多款式, 我哋點了:白菜鮮肉 + 韮菜鮮肉雙拼餃子 (10隻) $52菜同肉嘅比例好好, 餃子唔會太實又唔會太淋. 味道都唔錯麻辣牛肉麵 $56用了牛展, 炆得好淋, 麻辣湯底惹味口水雞 $50通常都係用雪雞, 但呢碟雞, 我食到雞嘅鮮味喎! 個汁都好好味蒽油千層餅 $36酥脆, 有啲蒽香味. 如果再鬆啲就仲好我係盲中中入咗呢間舖, 宜家寫食評, 先見到咁多人彈呢間舖頭. 但我真係覺得幾好食喎!
去花墟買花, 先在附近搵食.

鍾意食辣嘅我, 見到個餐牌已經流晒口水

見價錢不貴就入去試吓

店舖地方不大 裝修是舊了一點

不過餐具總算乾淨

餃子真係有好多款式, 我哋點了:
白菜鮮肉 + 韮菜鮮肉雙拼餃子 (10隻) $52
菜同肉嘅比例好好, 餃子唔會太實又唔會太淋. 味道都唔錯

麻辣牛肉麵 $56
用了牛展, 炆得好淋, 麻辣湯底惹味

口水雞 $50

蒽油千層餅 $36
酥脆, 有啲蒽香味. 如果再鬆啲就仲好

但我真係覺得幾好食喎!

口水雞
麻辣牛肉麵
白菜+韮菜鮮肉餃子
蔥油千層餅
2024-01-09 73 瀏覽
超好食!新鮮炸起!食得好開心!超出我想像,豆沙內饀有糯感,外皮夠脆,整碟上枱熟充滿熱力!服侍員態度很好,有問必答,笑容可掬!上菜速度正常,環境幽靜有品味,價值有人性!
超好食!新鮮炸起!食得好開心!
超出我想像,豆沙內饀有糯感,外皮夠脆,整碟上枱熟充滿熱力!
服侍員態度很好,有問必答,笑容可掬!
上菜速度正常,環境幽靜有品味,價值有人性!
2024-01-04
  • 豆沙窩餅
2023-11-16 141 瀏覽
下午茶時間,餃子由$44至$46,雖然只有八隻餃子,但係包一杯飲品:咖啡或奶茶(凍飲加$5),或者可以選擇後面的:低糖豆漿 / 檸檬茶 / 檸檬水 / 蜂蜜生蠆茶 / 蜂蜜柚子茶 / 果糖冬瓜茶 / 可樂,凍飲加$3餃子很好吃,尤其茴香鮮肉,茴香的味道好特別,和豬肉非常夾,另外西洋菜餃子都好好味下午茶套餐,我哋叫左芝麻雞翼,兩隻$20韭菜豬肉餃(3只)轉煎餃加5元日式溏心蛋(1只)$8整體都覺得幾好味,飲品都屬於正常,下次去花墟都可以再幫襯

下午茶套餐,我哋叫左芝麻雞翼,兩隻$20
韭菜豬肉餃(3只)轉煎餃加5元
日式溏心蛋(1只)$8

整體都覺得幾好味,飲品都屬於正常,下次去花墟都可以再幫襯
2023-07-09 284 瀏覽
山東餃子館地址:太子花園街224號地下B號舖話說咁啱有一日去咗太子,突然好想食上海野!🤤🤤是是旦旦咁無所謂行咗入大姐山東餃子館,居然有驚喜😍。茴香鮮肉水餃 + 京蔥羊肉水餃🥟$54大隻餃子煙煙韌韌,好有口感,肉汁餡料比足料真係抵食🤩,肉和菜的比例差不多一半,京蔥羊肉水餃一定係必叫😎,一咬落去會有好多肉汁超級juicy,而且好濃郁羊騷味,係羊控人士必食!相反茴香鮮肉水餃就正正常常,無咩太大特別😝。擔擔麵🍜$48濃濃花生醬加少少長花生粒再配上辣辣地嘅湯底😋,幼麵掛湯力都幾足,不錯。韭菜鮮肉水餃 + 蕃茄鮮肉水餃🥟$50餃子隻隻都好夠大隻,皮唔會太薄夠煙韌,肉汁餡料豐富,肉汁不缺😝,肉和菜的比例差不多一半,雖然食得出係有新鮮蕃茄味😏,但如果比較起來韮菜啲味道會較為香同突出😙。羊肉串🐑$28羊肉串一咬落去會食得出好重羊騷味係羊控人士必食😌,但美中不足係肉質比較靭咗少少😂。蔥油千層餅🥙$36一層又一層嘅蔥油餅,蔥油香味好重,啱晒​​來配餸羊肉串😛,不錯。
山東餃子館
地址:太子花園街224號地下B號舖

茴香鮮肉水餃 + 京蔥羊肉水餃🥟$54

擔擔麵🍜$48

韭菜鮮肉水餃 + 蕃茄鮮肉水餃🥟$50

羊肉串🐑$28

蔥油千層餅🥙$36
🚸餃子🥟+涼拌菜正呀👍🏻🥢墨魚馬蹄水餃:爽口墨魚粒加上清甜馬蹄,成為店鋪No.1️⃣餃子當之無愧。🥢西洋菜煎餃:脆皮一咬就噴出湯汁😋,西洋菜味唔重,不過就啖啖鮮肉。🥢京蔥羊肉饀餅:中意食羊/羊羶味既人不能錯過!🥢涼拌魚皮:出奇地清爽醒胃,而且好少有,可以encore🤩🥢醉雞、青瓜粉皮:醉雞酒味香濃,粉皮彈牙,兩個冰冰涼涼好啱夏天食。 🥢黑糖黑醋排骨:類似糖醋豬軟骨。 味道:🔅🔅🔅🔅新鮮:🔅🔅🔅🔅分量:🔅🔅🔅🔅衛生:🔅🔅🔅🔅速度:🔅🔅🔅🔅(5🔅為滿分)
🚸餃子🥟+涼拌菜正呀👍🏻

🥢京蔥羊肉饀餅:中意食羊/羊羶味既人不能錯過!

🥢涼拌魚皮:出奇地清爽醒胃,而且好少有,可以encore🤩

🥢黑糖黑醋排骨:類似糖醋豬軟骨。

味道:🔅🔅🔅🔅
新鮮:🔅🔅🔅🔅
分量:🔅🔅🔅🔅
衛生:🔅🔅🔅🔅
速度:🔅🔅🔅🔅
(5🔅為滿分)
2023-07-03 109 瀏覽
今日中午去太子,突然之間想去食餃子,就諗起之前在深水埗食的山東餃子是十分好吃。剛剛12點入到餐廳,只有小貓2、3隻,但餐廳環境比深水埗店更加大和乾淨。我要左一個香芹餃子麵和凍黑糖冬瓜茶。有5粒餃子,餃子大大粒,份量十足,但香芹太少,食唔到香芹的味道。湯麵的麵口感似米線,但要是上法麵。黑糖冬瓜茶好味😋,解暑佳品。
  • 京蔥羊肉餃
2023-06-14 103 瀏覽
有次去花墟經過,覺得餓餓地就同朋友試下呢間餃子店。估唔到都幾有驚喜!韭菜鮮肉餃皮薄餡靚夠多汁,檯面配既辣椒醬恰到好處。試了幾口朋友的炸醬麵,麵身煙韌,醬料量平衡。雖然有少少偏咸,但接受到既👌🏻再嚟係擔擔麵,自己最怕係嗰啲溝咗湯既花生醬擔擔麵。呢度既雖然就係偏香濃但冇太漏既感覺。估唔到竟然係是日MVP。✨✨檯面都比想像乾淨,可能唔係peak hour,空間好夠,食得都幾舒服。整體感覺良好價錢亦很合理會再嚟試下其他嘢食🙂
有次去花墟經過,
覺得餓餓地就同朋友試下呢間餃子店。
估唔到都幾有驚喜!

韭菜鮮肉餃皮薄餡靚夠多汁,檯面配既辣椒醬恰到好處。

整體感覺良好
價錢亦很合理

會再嚟試下其他嘢食🙂
2023-04-14
2023-04-24 218 瀏覽
都有幾年冇食今日一個人食飯就再入來食下餐牌係咁佢D小吃 我好多都想試但係得一個人所以最後都揀左 山東手撕雞(細)味道係幾好唔算濃D雞皮都幾入味淨餃 揀左雙拼韮菜餃+ 牛肉餃餡料好味又juicy 牛肉餃D肉汁好味餃子皮就係傳統D厚身少少下次我會想試吓煎餃嘅
都有幾年冇食
今日一個人食飯
就再入來食下

餐牌係咁
佢D小吃 我好多都想試
但係得一個人
所以最後都揀左

山東手撕雞(細)

味道係幾好

牛肉餃D肉汁好味

餃子皮就係傳統D
厚身少少

下次我會想試吓煎餃嘅
好耐之前食過呢到既京蔥羊肉水餃麵,記得味道唔錯今日經過,就叫咗雙拼水餃 (牛肉餃+蕃茄雞蛋餃), 再加多杯豆漿 , total $55~豆漿好快到,但阿姐一直以為係斜對面枱既order所以畀咗人哋但唔係人哋order先再搵到係我order之後等咗成15分鐘,餃子先到,阿姐又唔肯定碟餃子係咪我既order要望多次張單(唔係入曬機既咩🙄,同埋都無搭枱)食物味道方面, 牛肉餃完全唔得,有牛肉羶味,調味較咸,仲要5隻餃入面,5隻都有筋咬唔爛鍾意重口味又有咬口既人可以一試🙄蕃茄雞蛋餃: 味道唔錯,有蕃茄酸味,所以食落唔話話覺得濟.. 不過比起第二間餃子鋪既蕃茄雞蛋餃,呢到既皮係比較厚總結: 好一般,可以不用特登一試  ,同區有其他更好的選擇,除非好想食餃子而又唔想再行遠少少
好耐之前食過呢到既京蔥羊肉水餃麵,記得味道唔錯

(唔係入曬機既咩🙄,同埋都無搭枱)

鍾意重口味又有咬口既人可以一試🙄

2023-04-11
2023-03-17 151 瀏覽
近花墟又唔難搵位本身係想試上海菜 但比佢餃子麵所吸引有好多款式 有啲比較少見好似蕃茄蛋 西洋菜鮮肉餃環境乾淨企理皮有口感 唔會一夾就散羊肉有羶味 但又唔會太過強烈麵有咬口 份量剛好
近花墟又唔難搵位

麵有咬口 份量剛好
京蔥羊肉餃子配上海麵
京蔥羊肉餃子配上海麵
2023-01-21 225 瀏覽
好失望,每隔幾個月都會幫襯一次。之前啲態度都唔係話好,至少唔係差。去完花墟買花,順便又嚟食餃子,今次真係零服務可言,服務員由落單到收錢都全程黑口黑面。隔離枱想拎杯水都勁粗聲粗氣:自己斟。我剔左雙餃,但唔記得剔多款餃,就勁rude 咁講:你要咩雙拼呀?淨係剔一款,係咪即係全部要同一款呀?然後仲要勁不滿咁講:雙拼就剔兩款啦。其實我以為嘅隻拼係一半煎,一半水煮🫣服務態度真係差。而且唔知係咪臨近新年,所以無左下午茶優惠😩而且有,都係平少少,少兩隻餃,其實可能除開無平到💁🏻‍♀️入要洗碗嘅員工又係勁躁咁,係咁聽到勁大聲倒碗聲,洗到發晒脾氣咁😰不過,餃子真係好味😋可以唔好堂食,叫外賣可能好啲。或都叫生餃返去自己煮。

然後仲要勁不滿咁講:雙拼就剔兩款啦。

其實我以為嘅隻拼係一半煎,一半水煮🫣

2022-11-10 233 瀏覽
店員態度極差,超級冇禮貌趕客。餃子so far so good,普普通通冇話特別好食,不過啲米線就林到好似煨麵咁。其實附近有好多好好食嘅餃子店,而且態度好好所以唔會再黎俾錢買難受!
店員態度極差,超級冇禮貌趕客。

其實附近有好多好好食嘅餃子店,而且態度好好
所以唔會再黎俾錢買難受!
2022-10-21 177 瀏覽
話說夜晚入去食咗碗肥牛擔擔面,見到餐牌同張枱都有啲污糟,心諗算啦都入咗嚟食埋先走。碗麵其實唔差,花生醬好濃。食完夜晚都冇再食過嘢。到咗半夜4點,個肚突然痛到我醒咗,跟住就不停去廁所,最後屙咗四次,極度懷疑啲嘢唔乾淨,大家都係小心啲好🙏🏻
2022-10-16 182 瀏覽
星期天中午,行完花墟就想食找間輕食坐下,不經不覺就行左去山東餃子店,諗住舊老店都唔會衰得去邊,點知,坐低就點左個下午茶餐係茴香餃子,熱齋啡,所謂下午茶餐係比正常平十蚊飲品加5蚊,一咬落去都唔知咩味,因為咩味都無,我心諗最低起碼都有小小茴香味,都只係我妄想,無茴香味無肉味,最後都唔知食左咩,跟住到杯咖啡,就唔洗講超難飲,係無飲到,浪費錢同食物既1餐,仲有個老板婆入餐廳罵人罵到走,你唔尊重你伙記,都尊重下d客丫,整到成個店好似死氣沉沉,得佢1個拆左個天
茴香水餃(下午茶)
2022-09-28 147 瀏覽
我喜歡包餃子又喜歡出街食,太子買完花就食一個簡單午餐,呢度餃子選擇多,又可以雙拼,也可可以放湯。我喜歡呢度香芹及白菜餃子,如果喜歡更濃味可選韮菜,佢哋肉同菜比例做得好,每一隻一定食到肉鮮味同菜口感。因為山東餃子🥟系比較厚皮,好飽肚,跟餐加$5就有豆漿。