同咗2老去將軍澳海旁食飯,呢間𝗰𝗮𝗳𝗲一向都幾受歡迎 純白簡潔嘅裝修感覺乾淨🤍 餐點選擇多,尤其係甜品足足有2版😍! .📍七味雞唐揚($58) 𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗞𝗮𝗿𝗮𝗮𝗴𝗲 炸雞相當有水準👍🏻,外脆內嫩,夠晒𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆🤤 灑上七味粉調味相當惹味👅,唔錯! .📍大阪章魚燒($59) 𝗢𝘀𝗮𝗸𝗮 𝗧𝗮𝗸𝗼𝘆𝗮𝗸𝗶 一客6件🐙,加上紫菜、木魚同沙律醬食落好香 口感綿密😍,好啱同朋友開心𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲 .📍醬油烤海苔年糕串($58) 𝗦𝗮𝘂𝗰𝗲 𝗚𝗿𝗶𝗹𝗹𝗲𝗱 𝗦𝗲𝗮𝘄𝗲𝗲𝗱 𝗥𝗶𝗰𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲 年糕一客2串,每串2粒 配上醬油同紫菜燒過,香之餘口感超煙韌😆 .📍壽喜燒牛肉定食($98) 𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗕𝗲𝗲𝗳 牛肉較薄但唔嚡口,而且份量都唔少🙌🏻 有豆腐、大蔥、魚板同芋絲做配料🍲 跟咗碗白飯🍚,配埋甜甜嘅壽喜燒湯底味道唔錯 .📍鰻魚丼($89) 𝗘𝗲𝗹 𝗗𝗼𝗻 4片鰻魚肥美嫩滑🐟,加埋甜甜嘅燒汁餸飯一流😋 .📍咖喱湯烏冬麵配吉列豚扒($92) 𝗖𝘂𝘁𝗹𝗲𝘁 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 𝗦𝗼𝘂𝗽 𝗨𝗱𝗼𝗻 吉列豬扒薄身但香脆,炸得唔油膩,肉質柔軟🐖 咖喱湯烏冬🧡幼滑煙靭,可惜咖喱
📍七味雞唐揚($58)
𝗝𝗮𝗽𝗮𝗻𝗲𝘀𝗲 𝗖𝗵𝗶𝗰𝗸𝗲𝗻 𝗞𝗮𝗿𝗮𝗮𝗴𝗲
炸雞相當有水準👍🏻,外脆內嫩,夠晒𝗷𝘂𝗶𝗰𝘆🤤
灑上七味粉調味相當惹味👅,唔錯!
📍大阪章魚燒($59)
𝗢𝘀𝗮𝗸𝗮 𝗧𝗮𝗸𝗼𝘆𝗮𝗸𝗶
一客6件🐙,加上紫菜、木魚同沙律醬食落好香
口感綿密😍,好啱同朋友開心𝘀𝗵𝗮𝗿𝗲
📍醬油烤海苔年糕串($58)
年糕一客2串,每串2粒
配上醬油同紫菜燒過,香之餘口感超煙韌😆

📍壽喜燒牛肉定食($98)
𝗦𝘂𝗸𝗶𝘆𝗮𝗸𝗶 𝗕𝗲𝗲𝗳
牛肉較薄但唔嚡口,而且份量都唔少🙌🏻
有豆腐、大蔥、魚板同芋絲做配料🍲
跟咗碗白飯🍚,配埋甜甜嘅壽喜燒湯底味道唔錯
📍鰻魚丼($89)
𝗘𝗲𝗹 𝗗𝗼𝗻
4片鰻魚肥美嫩滑🐟,加埋甜甜嘅燒汁餸飯一流😋
📍咖喱湯烏冬麵配吉列豚扒($92)
𝗖𝘂𝘁𝗹𝗲𝘁 𝗣𝗼𝗿𝗸 𝗖𝘂𝗿𝗿𝘆 𝗦𝗼𝘂𝗽 𝗨𝗱𝗼𝗻
吉列豬扒薄身但香脆,炸得唔油膩,肉質柔軟🐖
咖喱湯烏冬🧡幼滑煙靭,可惜咖喱味唔夠濃郁🍛冇預期中咁香
📍抹茶小丘($58)
𝗠𝗮𝘁𝗰𝗵𝗮 𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲 𝗖𝗮𝗸𝗲
三角形嘅蛋糕造型有趣,𝗠𝗼𝘂𝘀𝘀𝗲幼滑濕潤
抹茶味香濃💚,下層仲有朱古力脆脆做餅底
📍焦糖杏仁芭菲($59)
𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹 𝗔𝗹𝗺𝗼𝗻𝗱 𝗣𝗮𝗿𝗳𝗮𝗶𝘁
同平日芭菲好唔同,口感介乎係雪葩同雪糕之間
自行倒上焦糖糖漿🤎味道香甜
📍白玉焙茶戚風($68)
𝗦𝗵𝗶𝗿𝗮𝘁𝗮𝗺𝗮 𝗛𝗼𝗶𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗖𝗵𝗶𝗳𝗳𝗼𝗻
賣相可愛❣️,戚風蛋糕質地鬆軟但茶味唔突出🍂 白玉煙韌但冇味,整體味道太淡

📍烤香蕉巧克力小鬆餅($78)
𝗖𝗮𝗿𝗮𝗺𝗲𝗹𝗶𝘇𝗲𝗱 𝗕𝗮𝗻𝗮𝗻𝗮 & 𝗖𝗵𝗼𝗰𝗼𝗹𝗮𝘁𝗲
小鬆餅食落似蛋糕仔🍰配有焦糖香蕉🍌同𝗖𝗿𝗲𝗮𝗺
係預想中嘅味道,冇咩驚喜

📍黑芝麻豆腐冰牛奶($48+$5黑糖珍珠)
𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗧𝗼𝗳𝘂 𝗠𝗶𝗹𝗸
整體較淡口,有芝麻味但可以甜少少🤏🏻
珍珠未夠煙韌,有進步空間
📍焙茶拿鐵咖啡($45)
𝗛𝗼𝗷𝗶𝗰𝗵𝗮 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲
焙茶味道非常濃郁🤎,不錯!
📍黑芝麻拿鐵咖啡($45)
𝗕𝗹𝗮𝗰𝗸 𝗦𝗲𝘀𝗮𝗺𝗲 𝗟𝗮𝘁𝘁𝗲 入口順滑,但芝麻味唔夠濃郁🥹
📍百利甜酒咖啡($45)
𝗕𝗮𝗶𝗹𝗲𝘆𝘀 𝗖𝗼𝗳𝗳𝗲𝗲
將𝗕𝗮𝗶𝗹𝗲𝘆𝘀加入咖啡,2者𝗯𝗮𝗹𝗮𝗻𝗰𝗲得幾好☕️
將軍澳美食: Uchi 屋子食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌗🌑-今次第二次食呢間cafe~ 不嬲覺得佢哋裝修好靚,好可惜兩次佢哋既榻榻米都冇空位🥺-🔥壽喜燒牛肉烏龍麵($98): 🌕🌕🌕🌕🌑壽喜燒湯底非常不錯,牛肉嘅冧度同烏龍麵既硬度煮得都啱啱好👍🏻呢個配搭普通但係正!( ´▽` )ノ 🔥醬油鯖魚定食($98): 🌕🌕🌕🌑🌑呢道主菜就正常發揮,鯖魚唔係話入口即溶個隻,但啲醬既味道同啲魚好夾!再配個青瓜小食,都幾清爽!🔥焙茶麻糬舒芙蕾($72): 🌕🌕🌕🌗🌑原本睇錯以為舒芙蕾係平時嘅疏乎厘👅不過都唔錯食!佢成個既舒芙蕾既焙茶味唔算話好重,佢另外有個焙茶雪糕,雖然凍到上面有層冰,但係好重茶味!再配返啲麻糬好好食!值得推薦👍🏻-整體來講:啲嘢食幾好食,環境有幾好!當然會再次幫襯!😋

將軍澳美食: Uchi 屋子
食佢老味指數: 🌕🌕🌕🌗🌑
🔥壽喜燒牛肉烏龍麵($98): 🌕🌕🌕🌕🌑

🔥醬油鯖魚定食($98): 🌕🌕🌕🌑🌑

🔥焙茶麻糬舒芙蕾($72): 🌕🌕🌕🌗🌑
整體來講:啲嘢食幾好食,環境有幾好!當然會再次幫襯!😋
2023-04-03 592 瀏覽
經過【屋子】幾遍,每次門外都有條人龍,今天也沒有例外。只是餐廳的和風裝修實在吸引,趁着今天人龍較以往短,下定決心排隊等位。餐廳裝修非常簡約,主色調係白色及淺色木皮,配搭藤枝及木枱,再加上紅色吊燈作為點綴;充滿日本風味,甚至以為去咗Muji。全間餐廳最受歡迎的座位,肯定係靠近門口、兼面向落地玻璃的四張和式矮枱;除了真係用上日本榻榻米地蓆之外,還放上四個坐墊,非常正宗嘅日本風情。就算在日本,也要某些高級和式料理、或者京料理 / 懷石料理等傳統日本料亭,才會有這種布置。等候上餐期間,細心留意牆上裝飾品;原來與大圍的【屋子咖啡】屬於同一個小集團,唔怪得裝修風格及餐牌設計有點似曾相識的感覺。當然,作為【屋子】家族的最新店舖、也是面積最大的店舖,裝修最靚、也最體現了簡約主義。每間【屋子】的餐牌都有點不同,但一律以日本家庭的日常料理為主題;雖然簡單,勝在健康又美味。手羽餃子($58)有點似粵菜糯米釀雞翼,只不過餡料改成了免治豬肉或者免治雞肉。雞皮炸至表面香脆,咬落爽滑;餡料多肉汁,又有點似日式煎餃子的餡料,有薑汁及香蔥味道。很好吃的手羽餃子。醬油特盛豚肉湯拉麵($92)表面整整齊齊鋪滿薄切日式叉燒,
手羽餃子
醬油特盛豚肉湯拉麵($92)表面整整齊齊鋪滿薄切日式叉燒,但唔知點解加多隻溫泉蛋流心雞蛋黃,並且弄走了大部份蛋白?整體賣相係幾靚嘅,但流心雞蛋黃同湯拉麵唔係好協調,小編認為跟返傳統,用原隻半熟玉子更合適。
醬油特盛豚肉湯拉麵
見到叉燒中間只有一小圈豚脂,應該係用豬肩肉紥捲制成。有別於大部份其他日式拉麵店的醬油浸煮叉燒,顏色偏淺,不過仍然入味,亦沒有火炙處理提升香氣;着重豬肉原味,整體感覺較健康清新。拉麵條係傳統日式拉麵,略粗身;彈牙及嚼勁一般,麥香唔夠。湯底就係關東風嘅醬油豚骨清湯,清澈見底兼少油。小編個人口味,還是較喜歡濃厚豚骨湯底嘅日式拉麵。
醬油特盛豚肉湯拉麵
壽喜燒牛肉定食($98)就令人失望,雖然已經預計這個價位的壽喜燒唔會正宗,但落差仍然偏大。太多醬汁、太稀身,似湯;味道雖然帶甜,乎合壽喜燒要求,但賣相變成了涮涮鍋。試真啲味道,亦甜膩有點過分。絹豆腐、鮮冬菇、日本大蔥都幾好。反而薄切牛肉麻麻,偏瘦,又完全熟透了;變得太過嚡口,唔好味。
壽喜燒牛肉定食
壽喜燒牛肉定食
鮭魚綜合茶泡飯($89)另加 $30 轉定食,多了味噌湯、甜品及飲品,揀了西柚冰茶。甜品係日式麻糬,表面沾滿花生蓉,甜甜地、煙煙韌韌。
鮭魚綜合茶泡飯
先在鮭魚大碗飯表面灑下紫菜碎及爆米,然後倒入奉上的鰹魚高湯。高湯味道鮮濃,清澈至近乎冇油,典型日式風味;配鮭魚正係最好味日式茶泡飯。
西柚冰茶有淡淡西柚清新果香,又冇檸檬咁酸;同餐廳嘅日式簡約裝修感覺及用餐環境氣氛很匹配。
今日揀了三款不同出品:拉麵、泡飯、壽喜燒,原來並非每樣出品皆好味;其中以壽喜燒最失望。諗返轉頭,其實不應該揀壽喜燒,根本唔係家庭料理;至於泡飯及拉麵就幾好味,下次再來就識得應該點樣點菜。
2023-03-12
15 分鐘 (堂食)
手羽餃子
鮭魚綜合茶泡飯
👍🏻 白玉焙茶戚風最近食過最好味嘅甜品 焙茶味極香濃 上面嘅奶蓋好輕盈 非常重奶味🥛戚風蛋糕質感fluffy 搭配上面煙煙韌韌嘅白玉 口感一流 嚟到一定要叫💕👍🏻 中華冷麵鍾意食中華冷麵🍜一定係貪佢唔同材料都有 撈起嚟特別爽 叉燒絲同蛋絲係我嘅最愛!👍🏻 泡菜豚肉定食不嬲都鍾意食辣辣地嘅我哋 泡菜豚肉梗係要試吓 食出洋蔥清甜 豬肉分量多而且唔會韌 同白飯係最佳配搭🍚👍🏻 七味雞唐揚炸皮算薄 唔油膩 雞肉仲有肉汁 而肉質都算嫩滑🐓👍🏻 西柚冰茶配上一杯美美嘅飲品當然係到訪cafe必備!西柚冰茶好清爽 飲落冇負擔🙌🏻酸酸甜甜十分開胃注意事項⚠️-和風裝修 純白色牆身搭上木系桌椅 充滿和諧感覺🪵

👍🏻 白玉焙茶戚風

👍🏻 中華冷麵

👍🏻 泡菜豚肉定食

👍🏻 七味雞唐揚
炸皮算薄 唔油膩 雞肉仲有肉汁 而肉質都算嫩滑🐓

👍🏻 西柚冰茶

注意事項⚠️
-和風裝修 純白色牆身搭上木系桌椅 充滿和諧感覺🪵
將軍澳既一間小清新café ,店內除咗普通既座位外,仲有幾張日式塔塔米座位。Menu有日式小食、沙律、多款日式主食、甜品等。呢到既甜品味道賣相都好出色🌟豚肉溫泉蛋沙拉 $88沙律好大份,用咗酸酸既沙律醋調味,下面係沙律菜,冇諗過豚肉既份量咁多,撈埋溫泉蛋食就正🌟醬油特盛豚肉湯拉麵 $92拉麵上面全部都係豚肉,豚肉切咗薄片但食落唔會鞋,醬油湯底會比較濃味少少,拉麵都配埋溫泉蛋,份量好多🌟栗子巧克力戚風 $68呢到既甜品好食,而且味道選擇都好多。下面係巧克力戚風蛋糕,蛋糕好鬆動,唔會好甜,上面有栗子cream同栗子蓉,栗子味好濃,食落唔會甜膩🌟草莓雪山吉士小鬆餅 $78下面多塊小鬆餅,中間有吉士醬同士多啤梨,再淋上草莓醬,草莓醬酸酸甜甜,鬆餅好軟,士多啤梨夠甜,好食又靚既甜品🌟黑芝麻舒芙蕾 $75呢款需要等得耐少少,舒芙蕾空氣感好重,比較濕潤,食落幾香芝麻味,可以配埋雪糕一齊食🌟黑糖珍珠牛奶 $48🌟黑芝麻豆腐冰牛奶 $48飲品既選擇都好多,珍珠好Q,甜度會較高。黑芝麻豆腐要咗走甜,飲到更濃芝麻味,仲有粒粒豆腐。

🌟豚肉溫泉蛋沙拉 $88

🌟醬油特盛豚肉湯拉麵 $92

🌟栗子巧克力戚風 $68

🌟草莓雪山吉士小鬆餅 $78

🌟黑芝麻舒芙蕾 $75

🌟黑糖珍珠牛奶 $48
🌟黑芝麻豆腐冰牛奶 $48
2023-03-28 23 瀏覽
Uchi 除了人氣甜品外 原來也有提供日式料理 這次於午餐時間到達 就先嚐嚐壽喜燒牛肉定食日替前菜是醃蘿蔔 入口爽脆 也非常開胃主菜壽喜燒湯底濃郁 牛肉不算太入味 沒想過份量也相當多日本飯配上飯素 味噌湯正正常常但抹茶蕨餅有驚喜 口感非常軟糯 可能甜品真的較為出色⍢⧐壽喜燒牛肉定食 $98(另+$30 味噌湯 日替甜點 飲料一份)𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5⧐屋子📍將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖
Uchi 除了人氣甜品外 原來也有提供日式料理

日本飯配上飯素 味噌湯正正常常
但抹茶蕨餅有驚喜 口感非常軟糯
可能甜品真的較為出色⍢

壽喜燒牛肉定食 $98
(另+$30 味噌湯 日替甜點 飲料一份)
𝙍𝙚𝙘𝙤𝙢𝙢𝙚𝙣𝙙𝙖𝙩𝙞𝙤𝙣:♡♡♡/5

屋子
2023-03-26 57 瀏覽
今次專程走到將軍澳試下屋子呢間打卡小店,入到店內以白色為主調,配以木材枱櫈,望落去已經好舒服。因為當日天氣不佳,場內較少客人,有幸可以坐到tatami,但記得要着襪,有襪先可以坐tatami位置。大阪燒薯條配明太子醬薯條係粗身薯條,重食到每條的薯仔,最外面有大量的郁郁木魚,中間就均勻佈滿明太子醬,味道係好食,但就比較重味。壽喜燒牛肉烏龍麵(下午2:30先有供應)呢個相對係最失望,首先烏龍麵原來係烏冬麵,唔係我預期。雖然牛肉份量都多但就有d 「鞋口」,其他配料都不過不失。而個壽喜汁比平時再甜,而且壽喜燒牛肉無得配生蛋就係差左d野,反而旁邊既涼拌黑木耳反而重得我心。白玉焙茶戚風呢個反而勁有驚喜,佢既白玉煙煙韌韌,唔係好實既粉團,焙茶cream勁重茶香,又唔會好甜,戚香口感鬆軟有茶香,重有香草🌿,一齊入口有d fresh,真心會為左甜品再黎食。焙茶拿鐵咖啡勁濃郁茶味,咖啡雖然弱d,但都重有少少,唔係焙茶鮮奶。飲落重feel到少少茶粉,特別飲到最後。西柚氣泡水朋友話好飲,而且有西柚果肉,唔會好甜,但原來只係佢無攪勻,飲到最底時好甜,佢就放棄😂餐廳客人比較少,變相可以慢慢食,無左限時。但服務一定

大阪燒薯條配明太子醬
大阪燒醬薯條配明太子醬

壽喜燒牛肉烏龍麵(下午2:30先有供應)
壽喜燒牛肉烏龍麵

西柚氣泡水

餐廳客人比較少,變相可以慢慢食,無左限時。但服務一定重有好多改善空間,員工上心d會好好多。
2023-03-25
大阪燒醬薯條配明太子醬
2023-03-23 39 瀏覽
前幾晚同朋友嚟食個輕鬆晚飯,地方好闊落,朋友帶埋小朋友嚟都坐得好舒服。三文魚茶漬飯 - 可以自行配搭茶、紫菜及配料嘅份量,茶湯好出色 牛肉烏龍麵 - 牛肉份量多,好抵食!加埋木耳冷盤,出奇地夾!屋子焙茶慕絲蛋糕 - 超級推介!焙茶味濃度適中,幕絲口感軟滑,想一吃再吃 士多啤梨戚風蛋糕 - 小朋友鍾意食士多啤梨味嘅甜品,叫之前諗住係好普通嘅戚風蛋糕,但又意想不到地好食!蛋糕質感鬆軟,味道唔會太甜已經係第二次嚟,希望下次坐到出面嘅ta-ta-mi位

已經係第二次嚟,希望下次坐到出面嘅ta-ta-mi位

2023-03-19
2023-03-22 34 瀏覽
I recently stopped by and tried their latte- that tasted really good, a casual white coffee with an interesting blend of rich espresso that makes for a pretty good coffee drink.
Latte
這間餐廳有不同的分店今次我選擇了將軍澳分店因為空間較大 榻榻米有三張想坐的話要告訴店員哦〰︎✍🏻💭真心不騙的食評✎ 壽喜燒牛肉烏龍麵 $98份量很足夠2人食用壽喜燒湯底甜而不膩牛肉有很多片 浸久了也仍然嫩滑推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎抹茶小丘 $58翠綠的小三角山丘 賣相很吸引入口有淡淡的海苔味底層為巧克力脆脆 令到層次更分明食到最後留有餘韻推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡✎草莓焙茶戚風 $68以草莓和焙茶粉為主外層柔軟蓬鬆口感柔軟 入口即化焙茶香氣清新怡人讓人回味無窮推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡✎白玉焙茶戚風 $68帶有高雅的焙茶香氣 讓人感到愜意口感順滑 不會有任何粗糙感蛋糕體細膩 綿密推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡✎大阪章魚燒 $59外皮酥脆 讓人食指大動裡面鬆軟可口章魚肉質鮮嫩 口感十分柔軟推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡✎草莓乳酸茶 $48草莓和茶味道互相融合 味道既酸又甜乳酸的香味與草莓的果香混合帶有濃郁的乳香味推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡✎草莓拿鐵咖啡 $45加入牛奶使得草莓拿鐵咖啡非常滑順口感柔和 味道醇厚推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡✎黑芝麻拿鐵咖啡️ $45黑芝麻拿鐵咖啡風味獨特結合了咖啡的

這間餐廳有不同的分店

豐富多樣
推薦指數:♡♡♡♡♡♡♡♡♡♡
2023-03-17
2023-03-20 24 瀏覽
今天我在將軍澳南附近吃午餐,經過這家日系純白cafe的環境很舒適,充滿著日式氛圍。我點了一份鰻魚茶漬飯套餐。鰻魚茶漬飯味道十分美味。鰻魚有著鮮美的味道,湯底十分清香,混入茶漬飯的湯非常配合,而且裡面的紫菜增加了額外的鮮味,脆粒增加了額外的口感。另外,醃菜十分開胃,是這道菜的完美搭配。甜品方面。黑糖蕨餅很軟,口感很好,在日式蕨餅上曬上黑糖粉,層次很豐富。總的來說,這次用餐體驗讓我非常滿意。餐廳的環境非常舒適,鰻魚茶漬飯和黑糖日式蕨餅的味道也非常出色。如果你在將軍澳南附近找日式餐廳,我十分推薦屋子。
我點了一份鰻魚茶漬飯套餐。

2023-03-16
  • 鰻魚茶漬飯
2023-03-18 372 瀏覽
今次二訪呢間和風餐廳餐廳嘅色調以木系白色為主仲有榻榻米座位甜品款式好多 推介‼️每款賣相精緻又好味絕對值得一試👅-主食-დ 咖喱丼配雞唐揚呢個丼飯份量都幾多,中。咖喱非常香,味道食落甜甜哋,有小小辣。雞唐揚炸得金黃香脆,咬開爆哂肉汁,食落好juicyდ 味噌烤鮭魚定食三文魚十分肥美,亦都好厚身,烤完之後都仲好嫩滑,味噌醃製得好入味,食落咸咸哋好惹味,吱埋青檸汁就仲正-小食-დ 大阪章魚燒好耐無食章魚燒啦,估唔到呢到嘅章魚燒咁好味。章魚燒好足料,咬落啖啖章魚肉,配埋章魚燒醬同埋沙律醬就更為惹味დ 木魚花玉子燒玉子燒唔會話好大份,兩個人食啱啱好。食落好嫩滑,蛋味香濃,好味到兩三啖就食哂-甜品-დ 焙茶麻糬舒芙蕾甜品即叫即做,製作需時約20分鐘。舒芙蕾相當鬆軟,配埋麻糬口感就更豐富。焙茶味亦都好香濃,真係睇到流哂口水დ 草莓焙茶戚風呢個亦係佢哋招牌甜品之一,鬆軟嘅戚風蛋糕🍰上面鋪有奶蓋,邪惡到不得了🤣賣相仲成個富士山咁,打卡影相一流👍-飲品-დ 巨峰葡萄氣泡水飲落好濃提子🍇味,甜度亦都適中დ 焙茶牛奶飲落好滑溜,焙茶☕️濃郁,配埋牛奶好香滑
今次二訪呢間和風餐廳

დ 焙茶麻糬舒芙蕾

დ 草莓焙茶戚風

-飲品-
დ 巨峰葡萄氣泡水
飲落好濃提子🍇味,甜度亦都適中

დ 焙茶牛奶
飲落好滑溜,焙茶☕️濃郁,配埋牛奶好香滑

2023-03-16
  • 味噌烤鮭魚定食
  • 草莓焙茶戚風
2023-03-17 275 瀏覽
將軍澳海旁真的超多美食,真係食極都食不完😋 這日和朋友去了這間🇯🇵日本風木系Cafe ,餐廳環境寬敞舒適,還有榻榻米座位選擇。而且餐點選擇都很多,賣相又精緻,好岩打卡💕.🥟和風餃子 $59餃子隻隻都好飽滿,皮薄餡靚,外皮煎得香脆,咬下去很Juicy。.🐙大阪章魚燒 $59章魚燒外皮燒得香脆,入面口感綿密之餘,仲有大大粒彈牙章魚。.🐮壽喜燒牛肉定食 $98牛肉肉質嫩滑,配上壽喜燒醬汁,煮得很入味,而且份量十分多。鍋入邊還有日式魚片、香菇、豆腐、大蔥,配上滿滿飯素的日本米飯一起吃,真的大滿足。另外,還附有前菜醃蘿蔔。.🐷咖喱湯烏龍麵配吉列豚扒 $92吉列豚扒新鮮炸起熱辣辣,而烏龍麵好順滑彈牙,入面還有不少配菜,例如薯仔、紅蘿蔔,配上香濃惹味咖喱汁,真的忍不住一口接一口。伴碟同樣配有前菜醃蘿蔔。.🍓草莓奶蓋茶 $48奶蓋口感順滑,草莓味好香甜,配上茶味的甘香,整體味道很好夾。.🍑水蜜桃牛奶冰牛奶 $48香濃牛奶帶淡淡水蜜桃果香,入邊還有不少水蜜桃果肉,口感豐富。.⛰️抹茶小丘 $58一場來到當然要食,我最鍾意嘅甜品。抹茶慕絲配丄抹茶海棉蛋糕,抹茶味超級香濃,加上底層還有香甜的朱古力脆脆,甜中帶

🥟和風餃子 $59

🐙大阪章魚燒 $59
章魚燒外皮燒得香脆,入面口感綿密之餘,仲有大大粒彈牙章魚。

🐮壽喜燒牛肉定食 $98

🐷咖喱湯烏龍麵配吉列豚扒 $92

🍓草莓奶蓋茶 $48
🍑水蜜桃牛奶冰牛奶 $48

⛰️抹茶小丘 $58
一場來到當然要食,我最鍾意嘅甜品。抹茶慕絲配丄抹茶海棉蛋糕,抹茶味超級香濃,加上底層還有香甜的朱古力脆脆,甜中帶甘,抹茶控必點。

🍰白玉焙茶戚風 $68
戚風蛋糕口感鬆軟,而且焙茶味好香濃,上面還有滿滿的焙茶忌廉,配上煙韌軟糯的白玉,真的很美味。
2023-03-13 49 瀏覽
💡日式和風Cafe平時經開都有不少人排隊,今日早少少去竟然仲未多人,有位,就即刻去試下。餐廳幾大而且裝修好日系,以白色及木色為主,有種文青小清新感覺,而且仲有榻榻米,啱晒影相,食完仲可以到海傍散散步😍❤️🍽豚肉溫泉蛋沙拉份量都幾多,新鮮的沙律菜配上柚子醋很清新,豚肉肥瘦適中,配搭溫泉蛋汁,好開胃。🍽壽喜燒牛肉定食🐮牛肉有好多,每塊都肥瘦適中及夠薄身,牛味香濃,質感唔柴,壽喜燒湯甜甜地,好易入口。個鍋🍲裡面仲有爽口既芋絲、軟滑既豆腐、冬菇🍄、大蔥同埋鳴門卷,食個陣可以將飯放入湯入面,索曬湯肉,好正😆🍽味噌烤鮭魚定食🐠 鮭魚夠肥美,經過燒過,表皮燒得脆卜卜香口,亦能迫出油香,食落肉質嫩滑,入口軟綿綿。另外旁邊仲有啲青檸,唔夠味道都可以加,可以消除油膩感。🍽焦糖杏仁芭菲開頭以為係用杯裝,黎到先知係好似一個細細cake咁,但食落唔會覺得甜,個底仲有點杏仁脆脆,覺得唔夠味仲可以加蜜糖。🍽黑芝麻豆腐冰牛奶有好香濃的黑芝麻味,滑既牛奶,加埋小顆小顆的豆腐,令到成杯野更加軟滑及淡淡清新既豆香。🍽桂花烏龍奶蓋茶奶蓋好creamy,桂花淡淡清香,兩者配合得好夾。
💡日式和風Cafe

🍽豚肉溫泉蛋沙拉

🍽壽喜燒牛肉定食🐮

🍽味噌烤鮭魚定食🐠

🍽焦糖杏仁芭菲

🍽黑芝麻豆腐冰牛奶

🍽桂花烏龍奶蓋茶
奶蓋好creamy,桂花淡淡清香,兩者配合得好夾。

2023-03-12 239 瀏覽
💖 屋子 (將軍澳)✨將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日又同我朋友一齊慶祝生日😂上年佢就帶咗我去E For Egg,暫時個個post仲係我最多like嘅post😆,為左報答佢今年我就帶佢去屋子🏠-大阪章魚燒🐙 $59章魚燒嘅口感相當獨特,外層酥脆,內裏係非常軟嫩,有章魚肉煙韌有口感,醬汁更係能夠增加風味。-壽喜燒牛肉烏龍麵🍲 $98烏龍麵我初頭以為係烏龍茶葉做嘅麵條,原來係烏冬🤣壽喜燒鍋內嘅牛肉嫩口又不鞋。鍋中有鳴門卷、豆腐、大葱等。份量十足-抹茶小丘⛰️ $58超級推薦大家!係必點的!濃濃嘅抹茶香,成個蛋糕好絲滑。我最中意係佢嘅朱古力脆餅底🍫,同抹茶慕絲好夾!口感好多層次👍🏻-草莓焙茶戚風🍓 $68感覺上焙茶嘅味道較淡,更容易食到士多啤梨嘅味道🙌🏻,上面嘅cream唔會好甜,剛好能夠中和士多啤梨嘅淡酸味🤭,中間仲有士多啤梨切片做夾心,一啲都唔齋❣️-白玉焙茶戚風🎂 $68相對草莓個個款式焙茶味會較重,因為面頭都係用左焙茶cream✨,白玉丸子🍡煙煙韌韌勁有咬口。-草莓乳酸茶🍹 $48賣相好吸引🫶🏻口感清新、味道酸酸甜甜,

💖 屋子 (將軍澳)

-大阪章魚燒🐙 $59

-壽喜燒牛肉烏龍麵🍲 $98

-抹茶小丘⛰️ $58

-草莓焙茶戚風🍓 $68

-白玉焙茶戚風🎂 $68

-草莓乳酸茶🍹 $48
賣相好吸引🫶🏻口感清新、味道酸酸甜甜,好開胃。當中有好多士多啤梨肉🥰岩哂我呢個士多啤梨控!呢杯飲味聽聞係期間限定😚要飲快d去!

-黑芝麻拿鐵咖啡☕️ $45
天鵝拉花🦢好靚😻融合左黑芝麻同拿鐵咖啡嘅風味。帶有濃郁嘅咖啡香同淡淡嘅黑芝麻香氣,味道獨特而美味😳

-草莓拿鐵咖啡☕️ $45
心心拉花,飲到底仲未化開🥳濃郁嘅咖啡香加埋甜美嘅草莓味,夾得黎口感柔滑且豐富😆

-桂花烏龍奶蓋茶🥛 $45
加黑糖珍珠+$5,好抵飲!奶蓋帶有少少鹹香味😋桂花烏龍茶帶有淡淡嘅花香🌼同清新嘅茶味🍵,奶蓋帶有濃郁嘅奶香同奶油味,黑糖珍珠除左有濃濃嘅黑糖味,更係有糯糯嘅口感

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-03-11