2023-05-11 121 瀏覽
☙ 屋子 ❧屋子的將軍澳店相比其他分店更舒適,𝟯,𝟬𝟬𝟬呎鋪位主打日式木系風格,空間感十足,仲有榻榻米位,環境好好🏠食物選擇都幾多,有日式定食、麵類、蛋糕等,質素高,而且份量好大,性價比非常高🥸࿐🐮壽喜燒牛肉烏龍麵 $𝟭𝟮𝟴💫牛肉好重牛味,肉質唔韌、偏瘦,唔會太多脂肪食到好漏,仲要份量極多🤫可選配白飯或烏冬,大推烏冬,口感非常彈牙,吸晒濃濃的壽喜燒汁好美味👅🍛咖喱丼配吉列豚扒 $𝟭𝟭𝟴💫豬扒炸得香脆,厚薄度剛好,容易入口,而咖喱則係典型甜咖喱,配上珍珠米好滿足😋🧁白玉焙茶戚風 $𝟲𝟴💫焙茶味香濃,蛋糕質地鬆軟,配上面層的焙茶忌廉及煙韌的白玉🍡,口感豐富!☕️桂花拿鐵咖啡 $𝟰𝟱💫桂花味香濃,呢個配搭較少見,原來同咖啡幾夾🤭🫖桂花烏龍茶 $𝟰𝟱好香桂花味,清清地可以調和飽滯感~
☙ 屋子 ❧

🐮壽喜燒牛肉烏龍麵 $𝟭𝟮𝟴💫

🍛咖喱丼配吉列豚扒 $𝟭𝟭𝟴💫

🧁白玉焙茶戚風 $𝟲𝟴💫

☕️桂花拿鐵咖啡 $𝟰𝟱💫
桂花味香濃,呢個配搭較少見,原來同咖啡幾夾🤭
桂花拿鐵咖啡

🫖桂花烏龍茶 $𝟰𝟱
好香桂花味,清清地可以調和飽滯感~

2023-04-08
桂花拿鐵咖啡
2023-05-10 52 瀏覽
今次終於去遠少少嘅地方🤣嚟到成日見人打卡嘅屋子! 網上預約左再週末到訪, 好彩坐到榻榻米位置💞唔洗等位但場內都幾爆~.LUNCH 南蠻雞定食 $103附米飯、日替前菜、味噌湯、日替甜品、飲料當日甜品係抹茶蕨餅,份量其實都幾多,炸雞有4-5件,都算大件~味道都好食的! 不過飯有啲太濕,個人偏向粒粒分明嘅日本米🍚LUNCH +$48 手羽餃子足料好食的~ 但未算係一個好驚喜嘅味道🤣大阪章魚燒 $59外脆內軟🐙算正宗嘅章魚燒~香港好多章魚燒食落成口麵粉同椰菜絲🥲😫但呢個唔會咁之餘章魚都大粒! 幾好食~~焙茶麻糬疏乎厘 $72好好食🥺❤️❤️麻糬放左係底所以一開始冇食到,但如果麻糬再多啲會開心啲😆💞.總結: 榻榻米位置打卡幾靚💕而且 Staff態度好 nice✨食物都好食! 可以一試~
LUNCH 南蠻雞定食 $103
附米飯、日替前菜、味噌湯、日替甜品、飲料

LUNCH +$48 手羽餃子
足料好食的~ 但未算係一個好驚喜嘅味道🤣

大阪章魚燒 $59

焙茶麻糬疏乎厘 $72
2023-05-09 121 瀏覽
今午同妹妹們慢遊去將南,之前我同佢地介紹過屋子輕食,環境同食物都唔錯,佢地聽到都好有興趣想試,所以再訪。星期六下午,人唔算太多,枱與枱之間有足夠空間,唔旬傾談嘈到。日系風格型造漫活舒適感﹌大愛呀!壽喜燒牛肉定食 | $98整體味道唔錯,肥牛份量足夠,妹妹讚酸蔔白入味爽口,兩個女仔唔大食的話可以share黑芝麻拿鐵咖啡|$45有芝麻香,口感帶微微顆粒感,厚身有層次培茶拿鐵咖啡(後)$45比黑芝麻更為濃郁芬芳,如果習慣飲濃茶會十分喜歡草莓培茶戚風 | $69質地綿密,蛋糕內有少許草莓薄片,不過戚風沒想像中好吃綠茶小丘 | $58小小三角形,面個層帶點小金箔,每口都是濃濃綠茶味,甜度剛好但份量少一枚栗子小 | $78全餐最有驚喜,厚身奶油加栗子蓉已經好食,原來內藏雲呢拿雪糕,小鬆餅一口一個,多重口感大滿足
壽喜燒牛肉定食 | $98
黑芝麻拿鐵咖啡
黑芝麻拿鐵咖啡|$45
有芝麻香,口感帶微微顆粒感,厚身有層次
培茶拿鐵咖啡(後)$45
比黑芝麻更為濃郁芬芳,如果習慣飲濃茶會十分喜歡
草莓培茶戚風
草莓培茶戚風 | $69
質地綿密,蛋糕內有少許草莓薄片,不過戚風沒想像中好吃
綠茶小丘
綠茶小丘 | $58
一枚栗子小 | $78
2023-05-06
黑芝麻拿鐵咖啡
草莓培茶戚風
綠茶小丘
2023-05-03 49 瀏覽
平日放假無咩做,就諗住約朋友食個Lunch...想舒舒服服悠閒地享受下午,腦裡面就浮現呢間設計以日系純白為主,走簡約風格的咖啡店店內設有日式榻榻米座位,環境寬敞,係度食野舒服又寫意食物款式好多,都係以日式為主,仲有好多甜品選擇,每款定食都有漬物,麵豉湯,同抹茶蕨餅做甜品,好豐富☆ 壽喜燒牛肉定食壽喜燒用鐵鍋上,熱辣辣香噴噴,鍋裡放滿薄薄既牛肉片,仲有鳴門卷,豆腐,芋絲,冬菇同大蔥,全部食起來都好入味,加少少壽喜燒汁落有飯素既珍珠飯一齊食超正☆ 南蠻唐揚雞定食唐揚雞外面炸到好香脆,內裡雞肉好嫩滑,唔會食到油膩既感覺,配埋沙律醬食好好味☆ 和風餃子餃子脹卜卜,薄薄既皮包住滿滿既餡料,煎到香脆,食起來好香口,點埋醋食就更加好食☆ 白玉焙茶戚風 賣相好可愛,蛋糕上鋪左一層忌廉奶蓋,中間就加左焙茶忌廉,奶蓋上再放左幾粒白玉,食起來煙煙韌韌,蛋糕鬆軟濕潤,仲食到香濃焙茶既味道,真係唔錯 ☆ 西柚冰茶好香既西柚味,仲飲到粒粒西柚肉,感覺凍涼,好清新☆ 桂花烏龍茶飲到好香既桂花味,淡淡既烏龍茶,同桂花味好夾

店內設有日式榻榻米座位,環境寬敞,係度食野舒服又寫意

☆ 壽喜燒牛肉定食

☆ 南蠻唐揚雞定食

☆ 和風餃子

☆ 白玉焙茶戚風

☆ 西柚冰茶
好香既西柚味,仲飲到粒粒西柚肉,感覺凍涼,好清新

☆ 桂花烏龍茶
飲到好香既桂花味,淡淡既烏龍茶,同桂花味好夾
位於將軍澳的◤屋子 ᴜᴄʜɪ◢環境充滿日系簡約感覺十分舒適!今次享用的下午茶 價錢相宜食物質素也比想像中好小木箱配上日式食物 日系感滿滿❣︎幸運的話 坐到榻榻米位置打卡指數更是直線上升⬆︎❥ 和式下午茶𝟸人前 ᴡᴇᴇᴋᴅᴀʏ價: $𝟸𝟿𝟾. ♈︎ 料理 ✧🝮 手羽餃子🝮 海苔年糕串 (當日因缺貨 轉為章魚小丸子)🝮 迷你醬烤鰻魚飯團🝮 迷你醬油蛋飯團𝟺款料理水準都很平均兩款飯團幾惹味 口感又不會硬實實章魚小丸子熱辣辣 而且用料十足 有大大粒章魚手羽餃子就夠嫩滑飽滿 👏🏻. ♈︎ 甜點 ✧🝮 烤香蕉巧克力小鬆餅🝮 戚風蛋糕🝮 焦糖杏仁芭菲🝮 抹茶紅豆布丁甜點亦沒有令人失望戚風蛋糕有𝟺款口味 很滿足芭菲跟布丁都好味 不膩小鬆餅就略為普通. ♈︎ 飲品 ✧🝮 桂花烏龍奶蓋茶🝮 蘋果汁飲品可選兩款 選擇範圍也不少推薦大家選桂花烏龍奶蓋茶清新舒服❤︎︎亦可加錢轉其他特飲
位於將軍澳的◤屋子 ᴜᴄʜɪ◢

❥ 和式下午茶𝟸人前
ᴡᴇᴇᴋᴅᴀʏ價: $𝟸𝟿𝟾

. ♈︎ 料理 ✧
🝮 手羽餃子
🝮 海苔年糕串 (當日因缺貨 轉為章魚小丸子)
🝮 迷你醬烤鰻魚飯團

推薦大家選桂花烏龍奶蓋茶
清新舒服❤︎︎
亦可加錢轉其他特飲
下午茶
將軍澳純白色Cafe 屋子早已列入我的口袋名單,這個周末終於趁著空檔拜訪了一下,屋子受歡迎的程度完全超乎我想像,--餐廳地方大樓底高,最引人入勝的還是落地玻璃窗旁的榻榻米,完全予人一種悠閒舒服的空間,不過即使坐室內其實也很舒服就是了。--餐廳供應的菜色也多選擇,日式茶漬飯丼飯定食,或是烏龍麵等等,也有各種引人入勝的甜品細緻的食物讓我留下深刻印象。-明太子山藥泥冷烏龍麵春天吃點涼爽的就最涼快山藥泥帶微甜,明太子帶咸香,配爽爽的烏龍麵悶氣全消啊~味噌烤鮭魚定食最喜歡的日式定食鮭魚烤得香口,魚皮油香滿滿亦惹味魚肉烤得嫰口,簡單配軟糯的米飯已經很好吃。定食還配前菜及草餅,簡單好吃。-士多啤梨奶蓋茶奶蓋豐厚,士多啤梨茶不太太甜清香帶微酸。-屋子咖啡是屋子的Affogato !咖啡帶點Fruity 味,配一球Vanilla Ice cream, 完全無得輸。=-焙茶麻薯梳乎厘即叫即焗,淡淡的焙茶香,滿滿的空氣感卻又有蛋香,最底還有煙韌的麻薯,加上一球冷冷的焙茶雪糕,冷熱交融 ❤️❤️❤️-清酒香梨荔枝小鬆餅直接要給五顆星,小鬆餅牛油香與蛋黃滿滿,一口一塊配上帶酒香而濃郁的忌廉,帶點荔枝的清香,完全停唔到

將軍澳純白色Cafe 屋子早已列入我的口袋名單,
這個周末終於趁著空檔拜訪了一下,
屋子受歡迎的程度完全超乎我想像,

餐廳地方大樓底高,
最引人入勝的還是落地玻璃窗旁的榻榻米,
完全予人一種悠閒舒服的空間,

不過即使坐室內其實也很舒服就是了。

餐廳供應的菜色也多選擇,
日式茶漬飯丼飯定食,或是烏龍麵等等,
也有各種引人入勝的甜品
細緻的食物讓我留下深刻印象。

明太子山藥泥冷烏龍麵
春天吃點涼爽的就最涼快
山藥泥帶微甜,明太子帶咸香,
配爽爽的烏龍麵悶氣全消啊~

味噌烤鮭魚定食

最喜歡的日式定食
鮭魚烤得香口,魚皮油香滿滿亦惹味

魚肉烤得嫰口,簡單配軟糯的米飯已經很好吃。

定食還配前菜及草餅,

簡單好吃。

士多啤梨奶蓋茶
奶蓋豐厚,士多啤梨茶不太太甜
清香帶微酸。

屋子咖啡

是屋子的Affogato !
咖啡帶點Fruity 味,
配一球Vanilla Ice cream, 完全無得輸。
=-

焙茶麻薯梳乎厘
即叫即焗,

淡淡的焙茶香,滿滿的空氣感卻又有蛋香,

最底還有煙韌的麻薯,

加上一球冷冷的焙茶雪糕,
冷熱交融 ❤️❤️❤️

清酒香梨荔枝小鬆餅
直接要給五顆星,

小鬆餅牛油香與蛋黃滿滿,一口一塊
配上帶酒香而濃郁的忌廉,

帶點荔枝的清香,
完全停唔到口啊~
將軍澳食日本料理,一定要去❣️屋子𝗨𝗰𝗵𝗶❣️。已經去過好多次,每次都覺得驚喜🤗 餐廳地點方便,擁有三種日式座位,其中榻榻米擺設最有家庭風味。餐廳提供多款日式前菜、定食以及精美甜品,每道菜都讓人陶醉🥰𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥👍 南蠻唐揚雞定食香脆可口的唐揚雞,淋上特製南蠻醬汁,味道絕佳🤩 配以日式白飯、經典的日本漬物和味噌湯,這個定食讓人回味無窮。👍 味噌烤鮭魚定食烤得恰到好處的鮭魚,魚肉鮮嫩多汁,味噌醬抹得恰如其分,搭配白飯、漬物和味噌湯,絕對是一道值得一試的美食😋👍 白玉焙茶戚風焙茶戚風蛋糕軟綿綿,口感細緻,焙茶味道濃郁卻不膩口。搭配可愛的白玉小丸子,賣相討好,味道也絕對讓人陶醉🍰📍屋子將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖

𝗕𝘂𝗯𝘂推介🔥
👍 南蠻唐揚雞定食

👍 味噌烤鮭魚定食

👍 白玉焙茶戚風

📍屋子
  • 白玉焙茶戚風
  • 味噌烤鮭魚定食
2023-04-20 58 瀏覽
哈哈又約左朋友佢地一齊去食好西🥰好開心好幸運地識到carley💓今次去左日式feel嘅屋子🏠好簡約風 好柔和日頭去影相一定仲靚 仲有塌塌米嘅坐位🤣真係好日式feel~大阪燒醬薯條配明太子醬🍟評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻薯條即炸已經加分 就算加左醬都冇淋到🤩估唔到兩隻味咁夾 薯條嘅脆配搭兩隻醬好正明太子醬又唔會腥 配埋一齊食好突顯到風味南蠻唐揚雞定食🐣評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻睇個名我以為都係普通嘅唐揚雞但係佢個沙律醬係有洋蔥粒 碎蛋 即刻提升左個口感✨唐揚雞係外脆內嫩滑 咬落去個下好juicy~配埋啲醬真係令到個味昇華左👍🏻鮭魚綜合茶泡丼🫖評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻唔係每間日式店都有得食嘅茶泡飯🍵三文魚肉質新鮮 口感嫩滑 風味獨特✨仲有配料 脆脆米 紫菜碎 wasabi配搭一齊食增加左口感嘅層次感 豐富度~即使加左湯浸住都唔會好淋 粒粒分明 口感Q彈黑蒜油豚肉湯烏龍麵🥘評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻見到咁特別緊係要嗌 一擺低已經超香黑蒜味🧄完全估唔到個烏龍麵係咁好食 好煙韌仲有個豚肉係薄片 吸曬啲黑蒜豚肉湯味 超正壽喜燒牛肉定食🐄評分:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻壽喜燒迷必食‼️香甜濃郁又鮮甜嘅湯😋浸
哈哈又約左朋友佢地一齊去食好西🥰
好開心好幸運地識到carley💓
今次去左日式feel嘅屋子🏠好簡約風 好柔和
日頭去影相一定仲靚 仲有塌塌米嘅坐位🤣

真係好日式feel~

大阪燒醬薯條配明太子醬🍟
薯條即炸已經加分 就算加左醬都冇淋到🤩
估唔到兩隻味咁夾 薯條嘅脆配搭兩隻醬好正
明太子醬又唔會腥 配埋一齊食好突顯到風味

南蠻唐揚雞定食🐣
睇個名我以為都係普通嘅唐揚雞
但係佢個沙律醬係有洋蔥粒 碎蛋 即刻提升左個口感✨
唐揚雞係外脆內嫩滑 咬落去個下好juicy~
配埋啲醬真係令到個味昇華左👍🏻

鮭魚綜合茶泡丼🫖
唔係每間日式店都有得食嘅茶泡飯🍵
三文魚肉質新鮮 口感嫩滑 風味獨特✨
仲有配料 脆脆米 紫菜碎 wasabi配搭一齊食
增加左口感嘅層次感 豐富度~
即使加左湯浸住都唔會好淋 粒粒分明 口感Q彈

壽喜燒迷必食‼️香甜濃郁又鮮甜嘅湯😋
浸住薄薄嘅牛肉片 有豆腐 冬菇芋絲嘅配料
好濃壽喜燒汁嘅嫩滑牛肉片 配埋有飯素嘅珍珠飯
肥牛份量仲幾多 真係可以食足兩碗飯🍚

每份定食都附有麵豉湯、抹茶蕨餅

一枚栗子小鬆餅🌰

有一層薄薄嘅焦糖脆片係香蕉面到🤤
Cream奶香香濃 仲有啲nuts嘅脆粒
夾埋一齊食真係口感好豐富 好脆香
2023-04-20 100 瀏覽
今日約左阿女既好朋友一家一齊食晚飯☺️我地今次揀左位於將軍澳南既屋子UCHI,餐廳裝潢係日式簡約風,入到去感覺好舒服,有榻榻米座位可以揀,餐廳有bb椅提供,帶埋bb黎都無問題👍👍我地4個大人2個小朋友,叫左1個前菜,4個main,2個甜品同4杯飲品😋· 大阪燒醬薯條 配 明太子醬薯條炸得香脆,輕輕淋上左大版燒醬同明太子醬,大阪燒醬酸酸甜甜,明太子醬好有鮮味,加埋面頭既木魚片好特別,好有日式風味嘅薯條😋😋😋· 壽喜燒牛肉定食壽喜燒湯底好香日式既豉油甜味,咸咸甜甜好上癮😍牛肉味好香濃,肥瘦均勻,嫩滑而唔會嚡口,肉嘅份量都唔少👍鍋入面仲有鳴門卷、豆腐、京蔥。豆腐好入味,夾埋京蔥同牛肉一齊食,整體味道更香更好味,同牛肉好夾,送飯一流🤤🤤🤤· 黑蒜油豚肉湯烏龍麵湯底有淡淡既黑蒜油香味,湯底唔會太濃,清淡得黎好香。烏冬好入味,吸收晒湯既香味,幾彈牙。豚肉非常薄而嫩滑,一啲都唔嚡,連埋烏冬同湯成啖一齊食好正😋😋😋好味到小朋友都食左好多😝· 南蠻唐揚炸雞定食炸雞好香脆,配上大量嘅沙律醬,沙律醬入面有洋蔥同雞蛋粒,點炸雞食好惹味😍加上炸雞醃得夠入味,外脆而內裡juicy,好食到想叫多份😝· 鮭魚

大阪燒醬薯條 配 明太子醬

南蠻唐揚炸雞定食

· 南蠻唐揚炸雞定食

鮭魚綜合茶泡丼

· 鮭魚綜合茶泡丼
係大碗入面三文魚同飯放埋一齊,仲有少少香蔥粒,可以自己加入茶,然後可以加入紫菜絲同埋脆米增加口感同味道。飯嘅份量好充足,三文魚幾嫩滑,唔會嚡,如果可以多啲三文魚仲正😝茶既味唔會好濃好突出,加左茶之後味道幾融和,平時唔係太多地方有得食茶泡丼,好特別,係清淡之選😋

每份餐有埋木耳絲伴菜、麵豉湯同埋抹茶蕨餅。木耳絲咸咸香香,好爽口,好開胃。蕨餅外層有抹茶粉,外層抹茶味香,內裡軟糯而帶微甜,幾清新~麵豉湯幾鮮,有豆腐、小香菇、海帶等等嘅配料,唔錯👍

· 桂花烏龍奶蓋茶(右一)
奶蓋超濃郁,厚厚既一層奶蓋,有微微嘅芝士味,就咁用口飲口感好正,入口首先有一層濃滑香甜嘅奶蓋,然後會飲到奶蓋下面嘅茶,茶好清香甘甜,帶有淡淡桂花香味,非常清新,整體唔會太甜,讚👍👍👍

· 桂花鮮奶加黑糖珍珠(左二)
牛奶飲落有陣陣既桂花香味,又清新又香甜,加左$5加配黑糖珍珠,好有口感,好正😋😋😋

· 一枚栗子小鬆餅
小鬆餅好有蛋香味,上碟溫度暖粒粒,好新鮮,口感鬆軟,小朋友食唔停口🤣面頭仲有一球雲尼拿雪糕,粟子蓉同忌廉都算多,每塊鬆餅加埋雪糕、栗子蓉同忌廉超正😋😋😋

烤香蕉巧克力小鬆餅

· 烤香蕉巧克力小鬆餅
鬆餅香軟,充滿蛋香,有忌廉同焦糖香蕉伴碟,面頭淋上朱古力醬😍香蕉既焦糖面好脆,香蕉唔會因為加左焦糖而淋左,香蕉同朱古力既組合真係好夾,好好食👍👍👍
  • 一枚栗子小鬆餅
  • 桂花烏龍奶蓋茶
  • 烤香蕉巧克力小鬆餅
  • 壽喜燒牛肉定食
2023-04-16 43 瀏覽
成日見人介紹屋子呢間Cafe ,我自己都bookmark 咗好耐😆 咁啱朋友話好想食Cafe,就即刻約咗佢食呢間啦😆 入面有日式嘅榻榻米,環境氣氛都好和風,本身都只係想打卡,點知食物質素都唔錯😆呢個環境同埋食物質素來講真係幾抵食🥰壽喜燒牛肉定食壽喜燒味道好鮮甜✨ 肥牛嘅份量都幾多,牛肉好嫩滑,有奶香~~仲有豆腐、冬菇、芋絲等等嘅配料,都幾滿足🥰鮭魚綜合茶泡丼三文魚肉質鮮嫩,口感細膩,散發出淡淡的海味和香氣✨茶泡飯的米飯粒粒分明,口感Q彈有嚼勁,並且融合了茶香,好有風味獨特🥰配料好豐富,有脆脆、紫菜、醃漬蘿蔔等,增添了口感的層次感和豐富度💕焦糖杏仁芭菲花芭菲口感有啲似蛋白慕絲,柔軟順滑~入面夾住焦糖餅乾,外面灑上杏仁,口感豐富有層次💕淋上焦糖醬,又香又甜✨ 螞蟻人必食‼️草莓雪山吉士小鬆餅賣相真係好吸引,草莓醬好似熔岩咁🥰 草莓醬酸酸甜甜,入口即化👍🏻內層都有草莓及Cream ~配鬆軟嘅小鬆餅簡直絕配💕草莓奶蓋茶芝士奶蓋好香,飲落好有層次✨呢款芝士奶蓋嘅味道比較濃郁,飲到中段會有草莓茶味道💫好清新💕水蜜桃冰牛奶好清晰咁見到好多水蜜桃果肉😋 牛奶好似變咗微微奶泡嘅狀態浮喺面特別幼滑~拌埋一齊
鮭魚綜合茶泡丼
焦糖杏仁芭菲
草莓雪山吉士小鬆餅
草莓奶蓋茶

水蜜桃冰牛奶
好清晰咁見到好多水蜜桃果肉😋 牛奶好似變咗微微奶泡嘅狀態浮喺面特別幼滑~拌埋一齊飲好清甜爽口😋😋👍🏻
2023-04-15 1002 瀏覽
位於將軍澳海旁附近,cafe裝修以木系風格為主調,更設有榻榻米座位,環境舒適愜意🥰 食物款式多,有各款日式主食、小食及甜品等,今次就嚟嘆返個下午茶😝❀ 壽喜燒牛肉烏龍麵 🐮壽喜燒湯底香甜濃郁,烏冬煙韌彈牙~而且牛肉份量多,入面仲有魚片、豆腐及芋絲等配料,煮得好入味✨ 另外跟餐附送漬物、麵豉湯及抹茶蕨餅☺️❀ 大阪章魚燒 🍡小食就叫咗好耐無食既章魚燒😝 外皮燒至微脆,內裡綿密軟腍,章魚粒亦好彈牙~配以醬汁、紫菜及木魚絲好惹味呢❀ 草莓雪山吉士小鬆餅 🍓呢度既甜品好吸引😍 由多件香甜鬆軟既小鬆餅堆砌成一座小山丘,再淋上草莓醬,入面有唔少草莓粒,酸酸甜甜唔會太膩☺️❀ 白玉焙茶戚風 🍰戚風蛋糕口感好鬆軟,表面淋上香濃既焙茶忌廉,加埋煙煙韌韌既白玉,食得好滿足!❀ 抹茶小丘 🍵造型獨特✨ 入口充滿濃郁既抹茶香,慕絲口感好軟滑,中間夾有一層抹茶海綿蛋糕,底層仲有朱古力脆脆,好有層次感❀ 草莓奶蓋茶 🍹❀ 巨峰奶蓋茶 🍹上面有一層厚厚既奶蓋,鹹香又綿滑~草莓味道好清新,而巨峰口味既果香味更重,底部仲有唔少巨峰提子呢😝

❀ 壽喜燒牛肉烏龍麵 🐮

❀ 草莓奶蓋茶 🍹
❀ 巨峰奶蓋茶 🍹
下午茶
2023-04-11 45 瀏覽
I recently tried the tea at a nearby restaurant, but unfortunately, it was too strong for my liking. The tea had a bitter taste, and the flavor was overpowering, making it difficult to enjoy. It felt like the tea had been steeped for too long, resulting in a concentrated and intense flavor that was harsh on the tongue. Overall, I found the tea to be disappointing due to its overpowering and bitter taste. I would recommend that the restaurant consider adjusting the steeping time or the amount of

Overall, I found the tea to be disappointing due to its overpowering and bitter taste. I would recommend that the restaurant consider adjusting the steeping time or the amount of tea leaves used to achieve a milder and more balanced flavor.

我最近試咗屋子嘅奶蓋茶,但係不幸嘅係,茶味太濃啦,我唔太鍾意。茶味好苦,味道太濃烈,令人難以享受。感覺就似茶泡咗太耐咁,令味道濃縮咗,對舌頭好刺激。

總括嚟講,因為茶味過於濃烈同苦澀,我覺得有啲失望。建議餐廳可以考慮調整泡茶時間或者用少啲茶葉,咁樣就可以有一個更溫和同埋平衡嘅口味啦。
奶蓋紅茶
2023-04-09 42 瀏覽
同朋友相聚又帶住兩個小朋友真係要搵下去邊好!朋友介紹坐得幾舒服, 環境又光猛既日式餐廳 "屋子"! 行到去門口已經排緊隊, 好彩等一陣就入得去!幸好安排坐近門口 🇯🇵日式榻榻米矮枱, 坐底前需要除鞋, 小朋友當然最興奮最開心喇!野食方面, 知道店家甜品好精緻好出色, 但我地無叫到... 反而叫左個 set lunch 同 👶🏻兒童餐!Set lunch 叫左 "南蠻雞定食" ,有飲品有前菜有湯! 雞肉炸後外脆內滑, 好juicy, 配上沙律醬, 好食!👍🏻兒童餐叫左 "木魚花漢堡便當", 有橙汁 / 牛奶! 份量都幾大, 漢堡厚肉又juicy, 好味!地址 : 屋子將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖評分 : 8/10
同朋友相聚又帶住兩個小朋友真係要搵下去邊好!

地址 : 屋子
評分 : 8/10
2022-12-26
20 分鐘 (堂食)
  • 水果茶
《 將軍澳日系溫馨和風屋子cafe 》୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧將軍澳都好多嘢食,預期去到油尖旺同好多人,不如去將軍澳睇吓有乜嘢,近海邊嗰邊有好多餐廳選擇,而且食完仲可以四圍行吓睇吓海景,今次係一間好日系白色cafe 名叫屋子,餐廳是如其名有個屋子三角形嘅形狀環境溫馨舒適環境又夠大,感覺舒適!壽喜燒牛肉定食 $98食得壽喜燒,當然要鐵鍋上先有feel。牛肉軟腍又充滿甜味,餸飯食就一流,另外仲可以將部分壽喜燒汁倒入白飯,味道會更好。配菜亦都有豆腐、芋絲、大蔥、鳴門卷,都幾豐富。豚肉山藥泥沙拉烏龍麵 $86白色嘅山藥就著綿密嘅口感,又帶自然嘅甜味。上面仲有鋪滿豚肉同埋沙律菜。下層就係彈牙嘅冰凍烏龍麵,好豐富呀。和風餃子餃子皮薄又煎到香脆,咬開外皮,滿滿嘅肉汁流哂出嚟,好邪惡。白玉焙茶戚風焙茶戚風蛋糕嘅焙茶回甘味好突出,面頭嘅白玉亦都煙煙韌韌咁好得意。草莓奶蓋茶甜蜜嘅草莓配上香濃幼滑嘅奶蓋,入口非常順滑。西柚冰茶跟套餐就可以免費加飲,味道清新易入口,西柚味濃郁,而且仲有啲果肉栗子小鬆餅柔滑香濃栗子蓉夾住冰凍雲呢拿雪糕,底下是一個個可愛的小鬆餅,鬆軟好味!絕對推薦!人均

《 將軍澳日系溫馨和風屋子cafe 》

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

壽喜燒牛肉定食 $98

豚肉山藥泥沙拉烏龍麵 $86

和風餃子
餃子皮薄又煎到香脆,咬開外皮,滿滿嘅肉汁流哂出嚟,好邪惡。

草莓奶蓋茶
甜蜜嘅草莓配上香濃幼滑嘅奶蓋,入口非常順滑。

西柚冰茶

栗子小鬆餅
絕對推薦!

人均💰200

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!
2023-04-06 39 瀏覽
將軍澳Monterey Place就出名多嘢食,今次同朋友試一下純白色木系嘅和式Cafe《屋子》。餐廳主要找簡約設計,純白色嘅外牆其實都已經好靚,另外仲設有榻榻米坐位,想坐嘅朋友就要提早預訂。咖喱丼配雞唐揚 $89唐揚雞炸皮唔會太厚,食落雞肉肉質鮮嫩多汁,咖喱用左日式方式製作,會有微甜又唔會辣。味噌炸鮭魚定食三文魚柳兩層分別煎香,外層香脆內層又嫩滑多汁。另外味噌加添甜味,可以再加上檸檬汁和蘿蔔蓉一齊食,咁樣層次會更加豐富。大阪章魚燒平時出面嘅比軟腍身,估唔到依款煮到咁香脆。足料嘅章魚肉同木魚片和沙律醬真係好惹味。抹茶小丘抹茶色嘅小戈丘,外型已經好吸睛。中間嘅抹茶慕絲茶味濃郁,底層又有香脆嘅朱古力。栗子小鬆餅香濃嘅栗子蓉配搭底層鬆軟嘅小鬆餅,中間心仲有冰凍嘅雲呢拿朱古力,層次豐富又唔會膩。桂花烏龍奶蓋茶面頭嘅奶蓋好幼滑,同烏龍茶嘅茶味好夾。屋子 (將軍澳)將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖

咖喱丼配雞唐揚 $89

味噌炸鮭魚定食

大阪章魚燒

抹茶小丘

栗子小鬆餅

桂花烏龍奶蓋茶
面頭嘅奶蓋好幼滑,同烏龍茶嘅茶味好夾。

屋子 (將軍澳)