2023-02-08 55 瀏覽
🌰Chestnut cream poffertjes $78小鬆餅賣相好吸引 一粒一粒疊到座小山咁好重蛋香味而且邊位微脆入面軟熟鬆軟 最頂頂有粒栗子做點綴 精緻得嚟又可以令栗子味更持久下面有好多濃郁又綿滑嘅栗子蓉 刨成一條條中間夾著粒粒牛奶麻糬 QQ彈彈幾有咬口仲配咗一球雲尼拿雪糕 雖然唔算好香奶味但都幾滑而且冰感唔重 就算融咗都唔會好似水咁想整體更加順滑濕潤可以點埋啲忌廉一齊食質地輕盈 甜甜哋帶淡淡奶香整體唔會太heavy或者甜膩所以一個人自私食都好啱!🍵Matcha milk $45身為抹茶控去cafe有9成機會會嗌抹茶 今次都唔例外~圓形肥肥嘅杯身 拉花仲要係我最愛嘅心心店員攞過嚟嗰時都好慢好小心🤣首先係飲到層厚厚嘅奶泡 質地綿密薄身下面嘅抹茶味味道就唔算太突出 反而係奶香味伴隨淡淡嘅抹茶香最神奇係差唔多飲到底都仲見到個心型(不過係無咗個尾尾…)——————————————————————————————題外話:成間cafe嘅感覺都好舒服唔單止裝修顏色舒服 店員都好有禮貌每上一樣嘢都同我哋講多謝哂感覺好似翻翻日本咁🤍
一枚栗子小鬆餅

仲配咗一球雲尼拿雪糕 雖然唔算好香奶味但都幾滑
而且冰感唔重 就算融咗都唔會好似水咁

想整體更加順滑濕潤可以點埋啲忌廉一齊食
質地輕盈 甜甜哋帶淡淡奶香
整體唔會太heavy或者甜膩所以一個人自私食都好啱!

抹茶牛奶
🍵Matcha milk $45
身為抹茶控去cafe有9成機會會嗌抹茶 今次都唔例外~
圓形肥肥嘅杯身 拉花仲要係我最愛嘅心心
店員攞過嚟嗰時都好慢好小心🤣
首先係飲到層厚厚嘅奶泡 質地綿密薄身
下面嘅抹茶味味道就唔算太突出 反而係奶香味伴隨淡淡嘅抹茶香
最神奇係差唔多飲到底都仲見到個心型
(不過係無咗個尾尾…)

題外話:成間cafe嘅感覺都好舒服
唔單止裝修顏色舒服 店員都好有禮貌
每上一樣嘢都同我哋講多謝哂
感覺好似翻翻日本咁🤍
午餐
一枚栗子小鬆餅
抹茶牛奶
有時出去食飯都有啲悶悶地🥱,想食家常菜好多人會諗起中式穫氣小菜🍴,宜家日式家庭料理都係個唔錯既選擇🤤 呢到既裝修行日式風格,以木🪵同白色為主,設計簡潔闊落~ 想特別啲仲可以試下坐佢地既榻榻米位,就更加有去左日本既feel😍 野食同野飲都賣相精緻,適合打卡📷之餘味道都好食😋,令人覺得好舒服😌 食完有種家既感覺🤓(5 😍 係滿分,🤩係半分)白玉焙茶戚風☕️🎂 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)個戚風蛋糕🎂口感濕潤鬆軟,有幾清香既焙茶味☕️~ 配埋有焙茶味☕️cream既戚風蛋糕🎂,真係enjoy到double茶味😋 一切開啲焙茶☕️cream流晒出黎, 真係幾治癒🤤 個質地比較輕盈,亦唔會好甜,所以食完都唔會漏,亦都無咁邪惡😈😜~ 焙茶☕️ 味道芬芳馥郁,入口回甘帶有餘韻,同埋feel到呢種粉狀茶☕️獨有既沙沙地既質感~而上面既白玉⚪️煙韌軟糯,配埋cream同蛋糕🍰食層次豐富幾正~抹茶小丘🍵⛰️ - $58 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個小丘蛋糕⛰️🍰個樣好似座小山丘⛰️,真係幾靚🤩 而啲mousse同埋蛋糕🍰既顏色好似竹葉🎋咁翠綠,味道清香甘醇,入口唔會覺得苦而係有淡淡既海苔香味,mousse既質感唔會好

(5 😍 係滿分,🤩係半分)
白玉焙茶戚風

白玉焙茶戚風☕️🎂 - $68 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
抹茶小丘

抹茶小丘🍵⛰️ - $58 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
呢個小丘蛋糕⛰️🍰個樣好似座小山丘⛰️,真係幾靚🤩 而啲mousse同埋蛋糕🍰既顏色好似竹葉🎋咁翠綠,味道清香甘醇,入口唔會覺得苦而係有淡淡既海苔香味,mousse既質感唔會好厚身,口感幾綿密細緻,食完唔會覺得濟~ 中間有一層抹茶蛋糕🍵🍰,幾濕潤鬆軟,有淡淡既抹茶🍵香味,底下仲有朱古力🍫脆餅底🫓,控制整體甜度啱啱好,有多一層口感~
壽喜燒牛肉定食

壽喜燒牛肉定食🔥🐮🍚🍲 - $98 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
有超多牛肉🐮,每塊都夠薄身,肥瘦適中,入口感受到啖啖都有牛脂既油香,幾肥美又唔會太肥,唔會韌~ 至於個湯底🥣以鰹魚、醬油、味醂、日本酒等煮成,鹹中帶甜幾惹味,個鍋🍲裡面仲有爽口既芋絲、軟滑既豆腐、軟腍既冬菇⚫️🍄、香口既大蔥同埋鳴門卷,索晒湯底🥣既入晒味,幾好食😋 飯🍚上面仲有飯素,幾惹味~ 呢個價錢有呢個質素真係幾高質
味噌烤鮭魚定食

味噌烤鮭魚定食🍣🍚 - $118 (好味指數:😍😍😍🤩)
個三文魚🍣幾肥美,食落感受到燒過既油香,表皮燒得🔥脆卜卜同香口,燒🔥既時間恰到好處,肉質嫩滑唔會過老,而個味噌汁係由味噌、味醂、糖同清酒調成既,可以令到個三文魚🍣再鮮味啲,如果個汁再濃味啲就更加好,宜家略為淡左少少~ 另外旁邊仲有啲青檸🟢🍋同蘿蔔茸⚪️🥕,可以清一清個味蕾同埋消除油膩既感覺,會清爽啲~

日替前菜🥕 (好味指數:😍😍😍😍)
今次跟餐配既喺醃蘿蔔🥕,味道酸酸甜甜咁,口感清爽,可以開胃解膩,份量都幾多,感覺唔錯~
手羽餃子

手羽餃子🐥🥟 - $58 (好味指數:😍😍😍😍)
啲手羽餃子🐥🥟望落漲卜卜同飽滿,包得幾結實,表皮炸到金黃焦脆,食落有油香,跟住食到鮮嫩濃郁既雞肉🐥,裡面有啲豬肉🐷同菜,咬落juicy,有啲似台式既烤雞翅包飯🍚,感覺會特別同有層次過就咁食雞翼🐥或者餃子🥟~ 另外旁邊仲有啲酸酸甜甜既沙律醬,可以解到炸野既油膩
黑芝麻豆腐冰牛奶

黑芝麻豆腐冰牛奶⚫️🧊🥛 - $48 (好味指數:😍😍😍😍)
有黑芝麻⚫️獨特香濃既香味,如果再濃郁啲就更加perfect~ 面頭有幾多豆腐粒,配埋香滑既牛奶🥛,令到杯野既口感更加軟滑,仲有淡淡清新既豆香,感覺輕盈又清新,層次幾豐富~
檸檬香橙紅茶

檸檬香橙紅茶🍋🍊☕️ (好味指數:😍😍😍😍😍)
店員見我地咁欣賞佢地既野食,就送上佢地準備推出既新野飲比我地試下,估唔到呢個茶☕️令人覺得好surprise🤩,味道微酸,帶有誘人香甜既果香,檸檬🍋同橙🍊既味道都好夾,氣味清香宜人,可以清新解膩,同時入口仲有滋潤既感覺,係落左蜜糖🍯既緣故,令人感覺好舒服😌

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩
味噌烤鮭魚定食
手羽餃子
黑芝麻豆腐冰牛奶
檸檬香橙紅茶
幫襯過4次,頭3次味道都好好,定食算抵食,平時$100/份左右包前菜、湯、主菜上星期六下午去食,有啲失望。點咗兩個新年定食:三文魚籽茶漬飯、三文魚雜菜鍋三文魚籽茶漬飯好正常味道,因為三文籽咸香味配茶漬飯啱啱好三文魚雜菜鍋完全無味,淡到要問侍應再加飯素倒入湯都係冇味係冇落鹽或黑椒,咩味都冇嘅,三文魚、菇、娃娃菜、豆腐湯鍋埋單$260仲貴過平時嘅定食($100左右/份),水準反而下滑左好多下次真係未必再去幫襯

上星期六下午去食,有啲失望。
點咗兩個新年定食:三文魚籽茶漬飯、三文魚雜菜鍋
三文魚籽茶漬飯

三文魚籽茶漬飯好正常味道,因為三文籽咸香味配茶漬飯啱啱好
三文魚雜菜鍋

三文魚雜菜鍋完全無味,淡到要問侍應再加飯素倒入湯都係冇味

係冇落鹽或黑椒,咩味都冇嘅,三文魚、菇、娃娃菜、豆腐湯鍋

下次真係未必再去幫襯
2023-02-04
三文魚籽茶漬飯
2023-02-06 130 瀏覽
➲將軍澳 屋子UCHI成間鋪行日系休閑風,今次好好彩咁啱等到榻榻米位有人埋單,全店淨係得3枱!真係好有feel,坐得好舒服!➳ 南蠻唐揚雞定食 ⁽⁷/¹⁰⁾雞粒比較多炸粉,跟餐配嘅茶好解膩。➳ 和風漢堡定食 ⁽¹⁰/¹⁰⁾漢堡扒好juicy,個汁好好食,同埋流心蛋一齊餸飯一流。➳ 屋子溫泉蛋牛肉丼 ⁽⁷/¹⁰⁾好食過吉野家好多,飯量超大,女仔可以叫少飯。➳ 白玉焙茶戚風⁽⁸/¹⁰⁾焙茶奶蓋令到戚風無咁乾。食得又影得!➳ 抹茶小丘⁽⁸/¹⁰⁾打卡必叫,食落又唔錯,抹茶味好濃,一是眨眼說食曬!⤵ 將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖√ 將軍澳站A2出口, 7分鐘步行√ Walk-in

➲將軍澳 屋子UCHI

南蠻唐揚雞定食

➳ 南蠻唐揚雞定食 ⁽⁷/¹⁰⁾
雞粒比較多炸粉,跟餐配嘅茶好解膩。

➳ 和風漢堡定食 ⁽¹⁰/¹⁰⁾
漢堡扒好juicy,個汁好好食,同埋流心蛋一齊餸飯一流。

➳ 屋子溫泉蛋牛肉丼 ⁽⁷/¹⁰⁾
好食過吉野家好多,飯量超大,女仔可以叫少飯。

屋子溫泉蛋牛肉丼

➳ 白玉焙茶戚風⁽⁸/¹⁰⁾
焙茶奶蓋令到戚風無咁乾。食得又影得!

➳ 抹茶小丘⁽⁸/¹⁰⁾
打卡必叫,食落又唔錯,抹茶味好濃,一是眨眼說食曬!

將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖
√ 將軍澳站A2出口, 7分鐘步行
√ Walk-in

南蠻唐揚雞定食
屋子溫泉蛋牛肉丼
2023-02-06 41 瀏覽
好耐之前尼過屋子一次 好欣賞佢哋嘅食物😍 今次再嚟試其他嘢! 餐廳環境好舒服 今次好好彩坐到他他咪位😚 而且服務員態度都超級好👍🏼泡茶豆腐豚肉鍋($118)套餐包埋湯 甜品 飯 同埋小菜😋呢個泡菜鍋味道唔會好辣 反而帶點甜 都幾特別🤩 入面都好足料 豆腐非常之滑 豚肉都好嫩 仲有日式嘅甜味😍醬油特盛豚肉湯拉麵($92)拉麵嘅份量都幾多 醬油湯底好香濃 上面鋪滿晒豚肉片🐖唔會乾爭爭好難咬架 仲有隻溫泉蛋😍😍 豐富又好味😋清洒香梨荔枝小鬆餅($78)小鬆餅每一塊都非常鬆軟😋😋 配有荔枝味嘅忌廉 每一啖食落口都好香🤤🤤 另外仲有粒粒嘅雪梨 非常清新爽口 加埋一齊食真係好夾又唔會好漏😋 另外仲加咗啲提子乾 最底仲有一粒原粒荔枝🤩 口感提升又有水果香味🥰黑糖珍珠奶蓋舒芙蕾($75)Staff教我哋可以喺疏乎厘中間整個窿 然後倒珍珠 奶蓋 雪糕入去😙 疏乎厘非常軟熟 帶有空氣感🥳都幾特別架 配料咁多真係食唔停口😍😍蜜柑奶蓋茶($49)近排呢個時候係蜜柑季節🍊見到佢出咗蜜柑系列梗係要試🤩 蜜金茶底非常清香 帶有淡淡的蜜柑香味 同時又有奶蓋點綴味道😚 同嘢食甜品都啱味道😝桂花鳥龍奶蓋茶($45)桂花烏

泡茶豆腐豚肉鍋($118)
套餐包埋湯 甜品 飯 同埋小菜😋

醬油特盛豚肉湯拉麵($92)

清洒香梨荔枝小鬆餅($78)

黑糖珍珠奶蓋舒芙蕾($75)

蜜柑奶蓋茶($49)

桂花鳥龍奶蓋茶($45)
桂花烏龍味道都好清新 有淡淡的茶香 配埋香濃嘅奶 飲落味道平衡 😚🥰
2023-02-05 90 瀏覽
今次嚟到一間位於將軍澳嘅日式木系Cafe 見到佢地啲甜品實在太吸引 我一直bookmark咗好耐 今日終於有機會嚟食🥰餐廳裝修走日式木系風 近門口位置仲有幾張塌塌米 環境簡潔舒適 menu都幾多選擇 但比較可惜嘅係我地今次嚟到佢地話要2:30後先有壽喜燒🥺明太子綜合茶泡丼 ($105)配料包括脆米粒、紫菜 可以自行加入配料同茶湯 丼上面舖上滿滿嘅明太子 食落都幾有鹹香味味道就不過不失~值得一讚嘅係佢地嘅跟餐甜品係抹茶蕨餅 食落煙煙韌韌 都幾有驚喜❗️白玉焙茶戚風 ($68)賣相都幾靚幾啱打卡✨蛋糕本體本身無咩味同埋略嫌唔夠濕潤 但好彩上面有滿滿嘅焙茶cream搭救😆而且上而有5粒煙韌軟糯嘅白玉丸子🍡整體上味道都算唔錯 而且唔會太甜~推薦指數:🌟🌟🌟【𝐏𝐫𝐢𝐜𝐞: 3.5/5 𝐅𝐨𝐨𝐝: 3.5/5 𝐄𝐧𝐯𝐢𝐫𝐨𝐧𝐦𝐞𝐧𝐭: 4/5】ғᴏʟʟᴏᴡ ᴍʏ ɪɢ ☞ sɪᴜ4ᴍᴀɪ_ɪɴᴛʜᴇʜᴏᴜsᴇ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ ❀ 屋子 (將軍澳)📍將軍澳唐俊街23號MONTEREY Place地下16號舖💰人均消費:$100-150♔ 菜式:#

明太子綜合茶泡丼 ($105)

白玉焙茶戚風 ($68)

推薦指數:🌟🌟🌟

屋子 (將軍澳)

💰人均消費:$100-150

♔ 菜式:#siu4mai_cafe
♔ 地區:#siu4mai_將軍澳

#hkig #hkigfood #hkfood #香港美食 #相機食先 #foodie #hkfoodie #852food #將軍澳美食 #tkofood
2023-02-01 49 瀏覽
終於過到嚟將軍澳呢間屋子食啦🥹❤️想試呢間餐廳好耐,不過真係有啲遠😢上個星期就就啱時間同朋友一齊過嚟試!!三文魚子鰻魚茶泡丼 $98茶泡飯好特別😆比起普通湯泡飯味道更加清新,唔會太油膩~不過我建議就唔好一次過落太多,除非你鍾意比較軟身啲嘅口感🫣慢慢加再配埋紫菜同埋一啲米粒,口感好豐富,三文魚子鮮甜,鰻魚亦都好好食😋雖然份量就唔係好多,不過都幾高質❤️ (另外同行朋友都叫咗鮭魚綜合茶泡丼,一樣吸引)白玉焙茶戚風 $68賣相好靚☺️焙茶嘅cream好多,而佢嘅味道偏苦,所以唔會好甜,食多幾啖都OK😍白玉煙靭好食!草莓雪山吉士小鬆餅 $82佢哋嘅小鬆餅好出名😌口味非常多,草莓呢款比想像中更加好食😍😍😍草莓像比較酸,而吉士醬比較甜,兩個味道中和左非常清新🥹而小鬆餅口感都幾好,雖然實淨但唔會好乾,值得推介!總括來講成個體驗超好❤️餐廳環境好靚,而且空間都好大,嗰日雖然係星期日,去客人比較多,但因為座位多同位置都比較闊落,所以都唔駛等好耐☺️而我坐嘅就係榻榻米嘅位置,雖然隻腳會有啲唔舒服😂😂🤣但係影相真係一流,呢間餐廳非常推介🥳

三文魚子鰻魚茶泡丼 $98

白玉焙茶戚風 $68

草莓雪山吉士小鬆餅 $82

2023-01-30 57 瀏覽
假日中午時間去食,都可以walk-in,唔洗等。但打卡位-榻榻米就一定無❌可能要早啲到/撞岩先有/平日,我都唔知😂⭐️南蠻雞定食$103⭐️和風漢堡定食$108兩款定食都有包木耳前菜、麵豉湯、菜、抹茶蕨餅雞🍗炸得唔錯,炸衣薄,食落唔鞋&仲有肉汁流出來漢堡切開好多肉汁流出來,配埋太陽蛋食唔錯西柚冰茶🧊清爽,冰冰涼涼都唔錯抹茶蕨餅🍃如果有另外口味選擇會更好,皆因本人唔食抹茶,最後比了朋友食同埋,如果定食分量多少少會更好

⭐️南蠻雞定食$103
⭐️和風漢堡定食$108

南蠻雞定食
和風漢堡定食

兩款定食都有包木耳前菜、麵豉湯、菜、抹茶蕨餅

雞🍗炸得唔錯,炸衣薄,食落唔鞋&仲有肉汁流出來

漢堡切開好多肉汁流出來,配埋太陽蛋食唔錯

西柚冰茶🧊
清爽,冰冰涼涼都唔錯

西柚冰茶

抹茶蕨餅🍃
如果有另外口味選擇會更好,皆因本人唔食抹茶,最後比了朋友食

同埋,如果定食分量多少少會更好
南蠻雞定食
和風漢堡定食
一直bookmarked呢間cafe好耐。想試吓好出名的signature甜品,賣相吸引。前幾日得閑放假就約朋友一齊去食晚餐。室內裝潢呈日式風格,環境簡潔舒適,近門口位置仲有幾張榻榻米嘅座位,不過今日就坐咗入面嘅座位。正值正月,天花板掛上數多個紅燈籠,更添氣氛。<鮭魚味噌石狩鍋> $138鍋類料理會跟碗白飯同埋一小菜,是日小菜為白蘿蔔絲,酸甜開胃。朋友就+$20升級米飯至烏龍麵,烏龍麵煙韌有咬口,味噌鍋湯底鮮甜,加入咗大量嘅蔬菜和雜菇,食材新鮮。<豆乳野菌雞肉鍋> $118豆乳鍋湯底呈乳白色,味道相對清淡,配料除咗有雞肉,仲有豆腐、雜菇、紅蘿蔔、雜菜等。雞肉鍋內嘅豆腐明顯喺有灼燒過,豆香十足,加埋微甜嘅雞扒,喺兼具健康同美味嘅菜品。<蜜柑布丁焙茶戚風> $69焙茶戚風顏色吸睛,面頭有一塊完整嘅香橙片,焙茶戚風加埋滑溜嘅忌廉&中間嘅蜜柑布丁,整體比例剛好,並帶有柑橘類獨有嘅清新口感。<焙茶小丘> $60焙茶小丘喺餐廳出名嘅皇牌甜品之一。山丘呈現三角形,表面嘅焙茶忌廉柔軟濕潤,中間有一小層海綿蛋糕增加鬆軟口感,最底一層為黑朱古
<鮭魚味噌石狩鍋> $138
鮭魚味噌石狩鍋
<豆乳野菌雞肉鍋> $118
豆乳野菌雞肉鍋
<蜜柑布丁焙茶戚風> $69
蜜柑布丁焙茶戚風
<焙茶小丘> $60
焙茶小丘喺餐廳出名嘅皇牌甜品之一。山丘呈現三角形,表面嘅焙茶忌廉柔軟濕潤,中間有一小層海綿蛋糕增加鬆軟口感,最底一層為黑朱古力脆脆餅底。小丘濃郁美味,亦唔會太苦,整體層次豐富,幾推介大家叫呢個甜品嚟食。
焙茶小丘
<巨峰奶蓋茶> $48
奶蓋茶顏色吸睛,奶蓋有厚厚一層,口感厚身creamy,又帶有芝士鹹香,奶蓋底下嘅茶呈現紫色,帶有巨峰提子香味,仲有四五粒巨峰提子,兼具美味同觀賞價值。
巨峰奶蓋茶
蜜柑布丁焙茶戚風
焙茶小丘
巨峰奶蓋茶
2023-01-26 67 瀏覽
豆乳野菌雞肉鍋$118豆乳好香,豆味香濃,雞肉帶甜甜的,好食!壽喜燒牛肉烏龍麵$98烏冬彈牙,正!白玉焙茶戚風蛋糕$68茶味濃到爆!100分!焙茶愛好者必食!紫薯麻糬小鬆餅$85上面d cream cheese 無得頂,唔油膩,中間仲有一大球雲尼拿雪糕🤣好食!!

豆乳野菌雞肉鍋$118

豆乳好香,豆味香濃,雞肉帶甜甜的,好食!

壽喜燒牛肉烏龍麵$98
烏冬彈牙,正!

白玉焙茶戚風蛋糕$68
茶味濃到爆!100分!焙茶愛好者必食!

紫薯麻糬小鬆餅$85
2023-01-25 63 瀏覽
將軍澳海旁開咗唔少餐廳,平日又唔係好多人,啱哂約幾個fd食完飯再去海旁行下! ✅壽喜燒牛肉定食壽喜燒味就咁食有少少鹹,加埋飯就好好多!但啲牛肉略嫌有啲老,比較鞋口! ✅綠茶小鬆餅+培茶小鬆餅綠茶味可以更濃,小鬆餅質地幾煙靭,食完飯之後食都冇問題!

✅壽喜燒牛肉定食
✅綠茶小鬆餅+培茶小鬆餅
綠茶味可以更濃,小鬆餅質地幾煙靭,食完飯之後食都冇問題!
2023-01-17 98 瀏覽
每逢節日都想食一啲應節嘅食品,原來今年屋子都有農曆新年嘅特別Menu呀,有暖笠笠嘅鍋物,好啱今個星期轉涼去食,甜品仲係好有新年氣氛嘅蜜柑呀,好有日本feel 😌🍲泡菜豆腐豚肉鍋朋友叫嘅鍋物,冇諗過個鍋物原來咁大份量,睇樣都覺得好吸引,味道就微辣,啱晒我依啲唔食得辣嘅🍲豆乳野菌雞肉鍋我叫嘅鍋,不嬲都好鍾意食豆乳鍋,呢度嘅豆乳鍋好濃好香,啲雞份量又係好多,豆腐係微燒過嘅,好滑同香啲,仲配有野菌同菜,食一個鍋有晒肉同菜,好健康🍹蜜柑蜂蜜紅茶🍹蜜柑奶蓋茶兩個飲品都係蜜柑做主調,好特別,熱紅茶有濃濃嘅蜜柑味,好滋潤嘅感覺,奶蓋茶個奶蓋好滑好綿密,又唔會好甜,兩杯都好好飲🍰蜜柑布丁焙茶戚風呢個甜品真係好吸引,一坐低已經想叫呢個😆呢度嘅戚風蛋糕冇得輸,濕潤得來唔黏口好鬆軟,焙茶味嘅蛋糕,中間夾一層香甜嘅蜜柑布丁,咁樣嘅配搭又出奇地夾,再加上上面有好滑嘅忌廉,好快就俾我哋食晒啦

🍲泡菜豆腐豚肉鍋

🍲豆乳野菌雞肉鍋

🍹蜜柑蜂蜜紅茶
🍹蜜柑奶蓋茶

🍰蜜柑布丁焙茶戚風
2023-01-10 134 瀏覽
估唔到三年嘅疫情,令到呢間鋪嘅質素都下降咗咁多。定係因為唔同分店嘅關係呢?三年前去開烏溪沙果間鋪感覺好好多喎。無論係成個餐廳嘅格局、氣氛、食物出品,全部強差人意🫣定係因為所有以前嘅嘢都好過而家?抑或所有舖頭一開落多幾間分店就開始質素下降?我同朋友我諗大概七點左右去到,幾乎冇人,得小貓三四隻,榻榻米位置任坐。不過因為我朋友唔鍾意屈住隻腳所以⋯以前去烏溪沙店每逢節日佢都會有個特別SpeXial Menu,而我呢啲貪新屎坑就梗係響個新Menu度揀晒一啲我想試既野啦 ,雖然呢度都有SpeXial Menu,不過已經係聖誕節special ! (我諗住已經換咗新年Menu)照order囉唔係點啫!叫咗雞肉串燒、芝麻雞翼、壽喜燒牛肉定食同埋兩杯SpeXial drink , 都係薑汁為主嘅, 一杯係Americano一杯係latte (前者大家一致讚好,雖然兩杯都冇我哋expect既薑味)雞肉串燒嘅賣相完全同我expect嘅大有出入,大大件嘅雞肉同大䓤串起嚟,根本都好似冇燒過咁😕芝麻雞翼味道OK嘅不過個presentation又同烏溪沙掂好唔同囉。Sukiyaki牛肉定食即係肥牛煲,其實肥牛我真係

Sukiyaki牛肉定食即係肥牛煲,其實肥牛我真係好一般,好似咬唔爛咁。同埋我對於一鋪過一鑊熟嘅嘢真係冇乜好感,好似全部都一樣味咁🤪

最尾仲要加個甜品-抹茶疏乎厘。又係同我地expect嘅有啲出入,配上嘅雪糕我哋食唔出有綠茶味,反而係有啲薄荷味同埋有啲滑潺潺嘅感覺!好奇怪

Total >$400 🤔🤔🤔性價比高唔高自己諗啦
總結:我諗我哋唔會再嚟🤣
抹茶疏乎厘
薑汁Americano/Latte +芝麻雞翼
2023-01-10 95 瀏覽
小店位於將軍澳donki樓下,以日式木系簡約風為主調,除咗提供多款精緻定食之外呢度嘅甜點先至係主角🥰 芭菲、威風蛋糕、舒芙蕾、小鬆餅樣樣有齊,賣相可愛而且價錢都合理~ 整體環境十分舒適,店內更有三個榻榻米打卡位,想坐嘅就記得要着褲啦!和式下午茶包括八款鹹甜點同兩杯飲品,啱晒想食high tea但又唔鍾意樣樣都係甜品嘅大家🤣 鹹點有手羽餃子、海苔年糕串、迷你醬烤鰻魚飯糰同迷你醬油蛋飯糰🍙 而甜食有烤香蕉朱古力小鬆餅、四色威風蛋糕、焦糖杏仁芭菲同抹茶紅豆布丁🍵 個人最喜歡年糕串同布丁,前者煙靱,鹹香軟糯、後者茶香味重,甜度適中,搶住食埋人哋嗰份🤤聖誕期間限定menu有好多款菜式,泡菜豆腐豚肉鍋套餐附有前菜、味增湯、白飯、是日甜點同飲品🎄 天氣凍凍地食返碗鍋物就最合適不過了~ 湯底味道濃厚,帶點微辣,十分開胃🥰 不得不讚配料份量十足,豚肉肥瘦適中,豆腐滑溜,撈飯一流~ 無論視角同味道都比得上一般嘅韓國餐廳,如果可以放去長期餐單就好啦😚估唔到呢度嘅飲品都幾有驚喜🙈 個人最鍾意季節限定嘅桂花烏龍奶蓋茶,奶蓋比平時飲到嘅更加順滑,濃稠度同甜度都調到啱啱好😍 粉紅玫瑰紅茶散發著天然嘅花香味,香氣四

估唔到呢度嘅飲品都幾有驚喜🙈 個人最鍾意季節限定嘅桂花烏龍奶蓋茶,奶蓋比平時飲到嘅更加順滑,濃稠度同甜度都調到啱啱好😍 粉紅玫瑰紅茶散發著天然嘅花香味,香氣四溢,清甜可口,解膩一流!西柚冰茶就比較適合夏天飲,冰爽清涼,不過酸酸甜甜咁飲落都幾開胃㗎~
朋友提議入將軍澳海邊搵野食,黎到沿商場都有好多間食肆,經過屋子門口望到有tea set仲要有抹茶野,對於我呢個抹茶控點會抗拒到⋯入去見到有塌塌米位,二話不說當然要求坐塌塌米。坐低叫左個二人tea set…平日關係個set $298,包四樣咸同四樣甜+飲品兩杯。咸點精緻有飯團兩味,年糕串同釀雞翼,有啲特式,味道唔錯。甜點有四味戚風蛋糕,抹茶紅豆布丁,杏仁芭菲同香蕉小鬆餅。四味嘅戚風蛋糕,包括有芝麻、焙茶、抹茶同栗子,其中焙茶同抹茶味得最出色😍。而杏仁芭菲就好重牛奶酥味,唔太岩本人。而小鬆餅食落好彈口,夾埋香蕉一齊食就似香蕉蛋糕👍🏻。整體黎講都值得一試