餐廳: 屋子咖啡
條款及細則:
須受其他國泰條款及細則約束。
2017-05-03 615 瀏覽
今日放假, 好需要悠閒一下,上網見到屋子咖啡個環境幾舒服, 啲野食幾靚, 就出發去試下去到唔洗等就可以入座, 環境的確幾舒服, 一直都好鍾情於類似既Café, 可以好好靜下吉列豚扒揚物丼就無咩特別, 正正常常, 唔會有驚喜, 都唔難食但個蘋果茶就幾好飲, 唔甜, 但亦都好香清酒香梨窩夫就好特別, 好香酒味, 而香梨亦好清甜, 成個配搭都好好, 幾有驚喜, 幾好味芒果千層塔好味, 個cream好滑但唔甜, 芒果好甜, 成個組合唔會好膩, 而且有粒士多啤梨, 酸酸地, 會食到停唔到口
今日放假, 好需要悠閒一下,
上網見到屋子咖啡個環境幾舒服, 啲野食幾靚, 就出發去試下

但個蘋果茶就幾好飲, 唔甜, 但亦都好香

吉列豚扒揚物丼
清酒香梨窩夫
芒果千層塔
2017-05-02
清酒香梨窩夫
芒果千層塔
2017-04-12 750 瀏覽
大圍向一來食肆林立,屋子咖啡偏偏位於旺中帶靜的地方,蒲走進店,已叫人十分輕鬆。店舖走台式合日式路線,小清新的裝潢叫人過一過未能去旅行的癮食物可散叫可叫餐,套餐中位價,雙位數字便當,鍋物任君選擇。 我們選了一款日式牛肉粉絲鍋和日式漢堡排定食。 雖然鍋物在是鍋,但勝在足料,定食中提供前菜沙拉,份量不少,味道也不錯。反而附餐送的兩杯飲料不過不失,抹茶奶抹茶味淡,好像在喝奶。。。花茶味道還好最後還叫了個甜品,可惜店家沒有幫忙計算上菜時間,飯未食完就上了,放在桌上看著溶。。。

店舖走台式合日式路線,小清新的裝潢叫人過一過未能去旅行的癮

2017-03-30 883 瀏覽
一直喜愛cafe的我,今日黎到大圍一間排滿人的cafe,門口一個大木門已經好有特色,入面裝修都是以loft 風設計,感覺舒服!打開menu, 設計好有心思,食物選擇雖然不多,但是以日式料理為主食已經好吸晴,日賣兩大定食及烏冬類,仲有是日午餐,下午茶及晚餐,已經能滿足愛食日本菜的客日。甜品也不錯,除了有近期cafe必備的窩夫之外,仲有基本西式甜點如蘋果批,千層蛋糕等。今日妹妹生日,我order左個抹茶窩夫可以免費寫Happy Birthday tim!

鮭魚飯團及日替飯團餐
海老天婦羅
木魚豆腐
抹茶雪糕紅豆窩夫
鮭魚飯團及日替飯團餐
海老天婦羅
木魚豆腐
抹茶雪糕紅豆窩夫
沙田大圍近年急速發展,但港鐵站附近依然不乏特色小店。屋子咖啡是其中一間值得消耗一整個下午的餐廳。 1. 位置:非常接近港鐵站 由港鐵站出發,只需要5分鐘路程。 2. 環境:樸實而溫馨 店內以溫馨設計為主,播放台灣的文青indie pop,非常隨意輕鬆。 餐牌模仿小學生的功課本。後面一頁更有九因歌,勾起大家的回憶。 3. 食物品質 今次叫了吉列豬扒定食。論賣相已經非常滿足。沙律、飯、薯仔放得非常精緻,值得一讚。炸豬扒非常脆口。一個人吃分量偏多。薯仔味道微辣,但非常香口,值得一試。隨餐附送抹茶拿鐵。但拿鐵味道除了抹茶的香味之外,口感完全只有非常淡的綠茶味,只有油膩的感覺,不太好推介。部長只喝了一兩口就不想再喝。 4. 價錢  最後盛惠69元。雖然環境和食物品質不錯,但價錢稍貴。不過如果想找地方休息或者談天,這裡值得一去。

1. 位置:非常接近港鐵站
由港鐵站出發,只需要5分鐘路程。 2. 環境:樸實而溫馨

3. 食物品質

4. 價錢
2017-03-13
  • 吉列豬扒定食
2017-02-16 1101 瀏覽
放假緊係自己一條友扮文青😝"屋子咖啡"係大圍非常受歡迎文青cafe,店內設計裝修連餐牌都係台式風格一絲不苟連餐牌好有特色,手寫既menu 好有heart店內座位都唔多星期六日好多人排隊架,我已經幫櫬過幾次!好彩今日閒日😎✌🏻order左"芒果千層塔"同限時推介"玫瑰拿鐡"賣相就相當吸引~千層塔未夠多層😂但入面cream非常滑配上芒果漿有清新感覺~值得一讚係芒果肉同士多啤梨肉都好甜😎👍🏻而玫瑰拿鐡就正常,玫瑰花瓣令賣相生色不少💕但配甜點始終果茶才是皇道,順帶一提店內員工非常nice。
一絲不苟連餐牌好有特色,手寫既menu 好有heart
order左"芒果千層塔"同限時推介"玫瑰拿鐡"
10 分鐘 (堂食)
2017-02-15 1034 瀏覽
兩人來到位於大圍的屋子cafe,之前有朋友介紹過,一直都想去。cafe的門面沒有招牌,普通的木門,我們來回經過了兩次都沒有發現原來cafe就在我們面前😂😂晚餐時間,點了三文魚飯糰和牛肉飯,飲品點了水蜜桃茶和抹茶奶茶。三文魚飯糰,略為普通。一份有兩個飯糰,一個是三文魚,另一個是普通鹽味飯糰。飯糰其實壓得較實,飯粒不會過硬,都比較粘。三文魚飯糰內的三文魚正常份量,但其實食落沒有什麼味道。伴碟的豆腐好食,很滑!牛肉飯,推介!好食!牛肉份量多,味道濃郁,個汁真的很香!內裡還有粉絲,牛肉粉絲真的是絕配!珍珠米飯熱辣辣,比較軟身,不會好痴,配上飯上面的七味粉食,好食!Drinks方面,水蜜桃茶比想像中的香,很有水蜜桃的味道,清新!抹茶奶茶就有點兒怪....個人覺得抹茶同奶茶不是很配。整體覺得都有特色,同朋友小聚會推介~

整體覺得都有特色,同朋友小聚會推介~
  • 關西牛肉定食
2017-02-03 743 瀏覽
這間咖啡店一入內以木裝飾為主,給人好休閒的感覺😍裝飾亦都帶有台灣日式風格,店內的擺設盡見其特色,給人舒服、放鬆的氣氛Menu亦有其風格及特色,台式字體,食物圖畫都十分精美特別當日一行二人,點了兩份主菜,每份均有粟米生菜伴芝麻醬,感覺清新。其中一份是飯團,可愛美味,有鮭魚餡,另一個係粟米芝麻餡,兩款都美味👍😋另一份是鰻魚飯,鰻魚汁甜甜的👍👍鰻魚份量亦算大份👍😋還可以跟兩杯嘢飲,點了薑汁奶茶,薑味濃郁👍👍另一杯是抺茶奶茶,這抺茶是較台式的種類,帶有苿莉花味的綠茶,淡淡的,奶味偏重,鍾情甘香抺茶味的我,有點兒失望😬😬平日最多人介紹嘅甜品,一於都試埋佢點了草莓鬆餅及蘋果金寶配抺茶雪糕,兩款外型吸引又精美草莓鬆餅似日式的鬆餅那種,鬆鬆軟軟,味道可以至於蘋果金寶香脆好味,抺茶雪糕都是台式苿莉味綠茶,不過不失,但在於我這日本抺茶迷就不太喜歡了😬😬總括嚟講可以一試,因屋子可以畀你一種好relax嘅咖啡點😁😁
Menu亦有其風格及特色,台式字體,食物圖畫都十分精美特別
另一份是鰻魚飯,鰻魚汁甜甜的👍👍鰻魚份量亦算大份👍😋
還可以跟兩杯嘢飲,點了薑汁奶茶,薑味濃郁👍👍
草莓鬆餅似日式的鬆餅那種,鬆鬆軟軟,味道可以
開頭差d 走過左一大塊木版咁既門咁好低調入到去雖然好細但環境算舒適 木頭為主既設計用小學作業簿尼做既menu 清楚易明 開頭冇圖 唔知點樣點菜但食曬所有後 覺得每樣都唔錯食完好舒服既感覺點左個鹽三文魚飯團有蕃薯,生菜蕃茄沙律,豆腐一個三文魚飯團 同一個雜豆類飯團後者較dry 但整體算唔錯 且食得飽餐飲叫左熱蘋果茶 清香蘋果味 飲落好舒服溫暖再叫左個焦糖燉蛋 好香蛋味 焦糖亦脆(雖然唔暖見到旁邊d 人叫其它甜品賣相都唔錯!想再尼多次~
開頭差d 走過左
開頭冇圖 唔知點樣點菜
但食曬所有後 覺得每樣都唔錯
食完好舒服既感覺
點左個鹽三文魚飯團
有蕃薯,生菜蕃茄沙律,豆腐
一個三文魚飯團 同一個雜豆類飯團
後者較dry 但整體算唔錯 且食得飽
餐飲叫左熱蘋果茶 清香蘋果味
飲落好舒服溫暖
再叫左個焦糖燉蛋 好香蛋味 焦糖亦脆(雖然唔暖
見到旁邊d 人叫其它甜品賣相都唔錯!
想再尼多次~

2017-01-22
2017-01-13 454 瀏覽
彷彿台灣青春偶像劇的熱潮久久未過去。。。以校簿造的menu, 配上木製桌椅及掛著的一幀幀即影即有相片deco,讓你有回到校園的感覺。要了一客七味雞柳定食,雞柳配上灑上紫菜芝麻碎的白飯,都幾惹味。友人點的紫蘇菜雞肉飯糰,紫蘇飯糰內裡幾乎沒有餡料,雞肉飯糰的雞肉亦很少。餐今是綠茶latte,喝得出是綠茶粉溝的,很稀沒綠茶味。整體份量太少,最後再加芒果千層蛋糕,很一般。感覺偏向吃環境,食物質素則有待改善。
彷彿台灣青春偶像劇的熱潮久久未過去。。。

整體份量太少,最後再加芒果千層蛋糕,很一般。
感覺偏向吃環境,食物質素則有待改善。
2017-01-07
20 分鐘 (堂食)
2017-01-13 6152 瀏覽
難得黎到大圍,當然要搵d唔係周圍都有的連鎖式餐廳試下啦,上網搜尋左一陣,見到依間餐廳的評價好似唔錯,就諗住去試下佢既午餐~ 由於知道裡面座位唔算多,為左唔駛等,我地趁餐廳開門不久就去到,所以一入去就有位啦~ 依間餐廳以校園課室為主題作裝飾,菜單好似學生時代的習作簿,簡簡單單得黎又幾有心思~我地叫左一個餐,一個迷你丼同一個甜品:(1) 七味雞塊餐 (配沙拉,開胃前菜,迷你丼及飲品) $68沙拉的菜幾新鮮,同沙律醬一齊食味道幾好~ 另一個前菜係微辣既薯仔,挺好味及開胃~ 而迷你丼則比較淡味,不過配上前菜或者主菜都幾好~主菜七味雞塊挺香口,分量適中,炸粉挺薄而且炸得幾脆,加上雞塊外層的調味料,幾好味~ 飲品方面可以有蘋果茶、杏桃茶、抹綠奶茶及大地薑茶選擇,我地選左抹綠奶茶,抹茶味唔係太夠,有少少失望~(2) 迷你鮭魚丼 $36分量同套餐中提供的迷你丼差唔多,只不過係飯上面加多左鮭魚(三文魚),味道還可以~(3) 清酒香梨窩夫(含荔枝) $43窩夫外型及大小跟想像中有出入,窩夫有點像donut,為圓形且中間空心,體積亦比較細。估唔到配上梨同荔枝味道又幾清甜,配合得幾好,反而個清酒味顯得有點多餘
我地叫左一個餐,一個迷你丼同一個甜品

(2) 迷你鮭魚丼 $36

(3) 清酒香梨窩夫(含荔枝) $43

窩夫外型及大小跟想像中有出入,窩夫有點像donut,為圓形且中間空心,體積亦比較細。估唔到配上梨同荔枝味道又幾清甜,配合得幾好,反而個清酒味顯得有點多餘,但整體唔錯,好味~
總括黎講,食物都唔錯,而且環境唔會令人好似要趕住走咁,幾舒服~
2016-12-25
2017-01-12 368 瀏覽
平日來到屋子咖啡唔使排隊。喜歡哩度悠閒的感覺。芒果千層塔 $40因為係「季節限定」所以要點!薄薄的crepe 皮軟棉棉的,cream 層好厚好滑,每口都有甜甜的芒果肉。好軟棉的口感,讚!焦糖杏仁芭菲 $43其實係雪糕?幾粒藍莓、脆杏仁、蜜糖灑上面,雪糕內有焦糖粒粒。食唔到杏仁味,微甜奶味都好好食呀。燕麥榛子梳乎厘 $50 配雲尼拿雪糕。一上枱已經聞到梳乎厘好香蛋味,食落好鬆,入口即溶。上面的燕麥榛子碎為淡淡的蛋香加添層次感。雪糕好普通。熱蘋果滑茶 杏桃茶 $30唔太甜,淡淡的桃和蘋果香氣。$30 有點貴。建議加幾片水果會更好。
平日來到屋子咖啡唔使排隊。喜歡哩度悠閒的感覺。

芒果千層塔 $40
焦糖杏仁芭菲 $43
燕麥榛子梳乎厘 $50
熱蘋果滑茶 杏桃茶 $30
  • 燕麥榛子梳乎里
2017-01-05 454 瀏覽
每逢假日,這裡總是人來人往今天是星期三,難得休假,又經過大圍就多走幾步路,來到屋子咖啡這裡的甜品選擇較多午餐選了七味雞塊餐,配熱抹綠奶茶雞塊外脆內juice,個人認為不錯飲品奶味較濃,抹茶味道偏淡,我是挺喜歡的窩夫小小一份,柚子雪糕球味道不錯芝士年糕感覺也是不錯的,值得一試,就是分量有點少,大胃王表示不夠吃下次還要再來!
每逢假日,這裡總是人來人往
今天是星期三,難得休假,又經過大圍
就多走幾步路,來到屋子咖啡
這裡的甜品選擇較多
午餐選了七味雞塊餐,配熱抹綠奶茶
雞塊外脆內juice,個人認為不錯
飲品奶味較濃,抹茶味道偏淡,我是挺喜歡的
窩夫小小一份,柚子雪糕球味道不錯
下次還要再來!
2016-12-30 479 瀏覽
聽朋友介紹左幾次呢間好耐今次終於有機會一賞!店面都幾細預左要等位! 小店適合女士們談心所以唔期期待好快有位xd餐牌設計幾特別食物種類算唔多 還好食物既器皿都好對緻~賣相更吸引 大大增加左食慾七味雞塊揚物餐炸雞唔算多 得幾舊送上黎都係熱既 但未多辣嘴~肉質都滑既 但唔算太入味冷麵醬料配料都足既 感覺唔會太dry食完炸野食個冷面岩岩中和下~~唔錯餐飲 抹綠茶最失敗之作 淡唔唔足以形容 同水冇分別==”黎到呢到點可以唔試甜品先=) 香蕉巧克力窩夫小巧軟身既窩夫 幾香蛋味pat cream 好得意 好味芒果千層蛋糕我強烈推介呢個 做得好滑 都幾多層嫁~ compare其他既千層蛋糕唔算貴!
聽朋友介紹左幾次呢間好耐
今次終於有機會一賞!

店面都幾細預左要等位!
小店適合女士們談心所以唔期期待好快有位xd
餐牌設計幾特別食物種類算唔多 還好
食物既器皿都好對緻~賣相更吸引 大大增加左食慾

七味雞塊揚物餐
炸雞唔算多 得幾舊
送上黎都係熱既 但未多辣嘴~
肉質都滑既 但唔算太入味
冷麵
醬料配料都足既 感覺唔會太dry
食完炸野食個冷面岩岩中和下~~唔錯
餐飲 抹綠茶
最失敗之作 淡唔唔足以形容 同水冇分別==”
黎到呢到點可以唔試甜品先=)
香蕉巧克力窩夫
小巧軟身既窩夫 幾香蛋味
pat cream 好得意 好味
芒果千層蛋糕
我強烈推介呢個 做得好滑
都幾多層嫁~ compare其他既千層蛋糕唔算貴!
2016-12-27 439 瀏覽
冰冷既聖誕前夕,係呢個充滿特色既小店享受一個暖暖的afternoon tea!牛肉烏冬味道唔錯,牛肉唔會太肥,烏冬都爽口彈牙,而且仲好夠熱🔥 不過份量略少,八十幾蚊唔係太飽(好彩我只係當佢係下午茶姐😂)木糠布甸不過不失,唔會太甜。反而個熱可可令人有驚喜👍🏻 朱古力醬拉花整得好靚,表面果層厚厚既奶泡令成杯既層次更豐富,加上可可好香又夠熱,飲落超溫暖☺️☺️地點其實距離大圍火車站都有d遠,而且舖面唔大,想試的話就要早d去喇!

牛肉烏冬
木糠布甸
熱可可
2016-12-21
5 分鐘 (堂食)
牛肉烏冬
木糠布甸
2016-11-29 734 瀏覽
燕麥榛子梳乎里梳乎里焗得金黃色脹卜卜,頂上燕麥+榛子碎(脆卜卜好香口)梳乎里甜甜的,入口即溶,旁邊有呍呢拿雪糕(一冷雪糕一熱梳乎里一口脆卜卜燕麥榛子,多層次口感,好惹味)抹茶窩夫外表好可愛(小型塔子)抹茶(少左茶澀味),cream 好滑,窩夫焗得外脆內軟(欠蛋味)旁邊红豆蓉增加窩夫的口感和甜味外型可愛抹茶雪糕香滑(欠了抹茶的澀味)埋單$102甜品味道不錯!
燕麥榛子梳乎里
抹茶窩夫
外表好可愛(小型塔子)
外型可愛
抹茶雪糕香滑(欠了抹茶的澀味)
埋單$102
甜品味道不錯!